Demografija
-
radostan dan
#1301 Re: Demografija
ovako sam ja drobio i pametovao nekim svojim rođacima u srbiji, koji imaju sve - zemlju, tradiciju poljo proizvodnje, mehanizaciju...šta gluvarite kod privatnika kao mehaničari deceniju i po, kad su vam stari sve ostavili, samo da krenete..
i tako su me slušali jedno tri godine, dok im nije dopizdilo četvrte, i argumentima me tako utukli, da me je bilo sramota i škole i diploma koje imam, a oni nemaju.
i tako su me slušali jedno tri godine, dok im nije dopizdilo četvrte, i argumentima me tako utukli, da me je bilo sramota i škole i diploma koje imam, a oni nemaju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1302 Re: Demografija
Uvijek si bio nezgodan kad popijes.
-
radostan dan
#1303 Re: Demografija
_BataZiv_0809 wrote:Uvijek si bio nezgodan kad popijes.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1304 Re: Demografija
Dobra si kad si pijana i raskalasena.sherbett wrote:Nezgodno je zgodno_BataZiv_0809 wrote:Uvijek si bio nezgodan kad popijes.
-
radostan dan
#1305 Re: Demografija
_BataZiv_0809 wrote:Ja nisam nikad pijana ni raskalasenasherbett wrote:
Dobra si kad si pijana i raskalasena.
ugasila si me kao zadnju cigaretu...
-
elcaliente
#1306 Re: Demografija
Znaci dosli smo do zakljucka da smo nesposobni za poljoprivredu jer nas Bugari i Makedonci satrase svojom pameti.
Nemamo intelektualaca da se baziramo na neke druge industrije visoke tehnologije zato nam je najbolje put pod noge i ici prati supke po Njemackoj.
Nemamo intelektualaca da se baziramo na neke druge industrije visoke tehnologije zato nam je najbolje put pod noge i ici prati supke po Njemackoj.
- Haris.ba
#1307 Re: Demografija
Nije stvar poljoprivrede kao poljoprivrede, već društvenog sistema.elcaliente wrote:Znaci dosli smo do zakljucka da smo nesposobni za poljoprivredu jer nas Bugari i Makedonci satrase svojom pameti.
Nije ni u Bugarskoj i Makedoniji nešta specijalno, ali kod nas ko da se neko aščare trudi da ništa ne fercera.
Eto, u Hrvatskoj je miljama bolja ekonomija nego kod nas, pa ljudi odoše. Jedna reportaža na HRT u bila o famoznoj Irskoj. Priča momak kako je otvorio frizeraj i šiša. Kaže, ne može sebi da dođe. Nije mu bila nikakva inspekcija, nikakvo obijanje šaltera, nikakve šatrologije sa zakupljivanjem prostora preko općine. Poslao preko interneta zahtjev i riješeno za 15 minuta, i počni raditi.
U Bugarskoj počeli iteovci ići zbog fine porezne politike.
Ima mali milion primjera. Eno, čak i u RS pokušavaju malo da relaksiraju, pa uvode institut opomene, a ne automatskog kažnjavanja malih privrednika.
-
elcaliente
#1308 Re: Demografija
Pa opet je to do Bosanske pameti zar ne?
Gradjani biraju svojom pameti elitu da nas vodi.
-
TRANCE
#1309 Re: Demografija
Na kakvim ste vi drogama kolektivno? Učešće poljoprivrede u GDP-u razvijenih država je 1%, a ovdje neke teorije da BiH može poljoprivredom postati razvijena država. Trenutno BiH ima učešće poljoprivrede od 7% u GDP-u i taj postotak će se smanjivati što se više razvijamo. Ali jbg. valjda lakše palamudit narodu o poljoprivredi kao budućnosti nego završiti kakve škole za robotiku, genetiku, AI, hedge fondove i sl.
-
The BEN10
#1310 Re: Demografija
Upravo. Kakva crna poljoprivreda, treba se okrenuti branšama gdje se prodaje znanje i pamet, što je najskuplje na tržištu.TRANCE wrote:Na kakvim ste vi drogama kolektivno? Učešće poljoprivrede u GDP-u razvijenih država je 1%, a ovdje neke teorije da BiH može poljoprivredom postati razvijena država. Trenutno BiH ima učešće poljoprivrede od 7% u GDP-u i taj postotak će se smanjivati što se više razvijamo. Ali jbg. valjda lakše palamudit narodu o poljoprivredi kao budućnosti nego završiti kakve škole za robotiku, genetiku, AI, hedge fondove i sl.
- King Theoden
#1311 Re: Demografija
Ubiše nas isključivost i površnost. 
To je komentar na ova dva posta iznad.
To je komentar na ova dva posta iznad.
- stakasa
#1312 Re: Demografija
Ja se mogu opkladit da te iste Bugare plase jeftinim paprikama iz Srbije i BiH...radostan dan wrote:Guadalajara wrote:ako ista neka se prave skladista, silosi nadzemni ili podzemni, klimatizovane komore, hladnjacke i slicno...Haris.ba wrote:
A prica o poljoprivredi je smijesna. To iz niza razloga nije uspjevalo u BiH kad je bio ozbiljniji sistem, a kamoli sada.
Uvijek ce biti uspjesnih, tipa ko ina uvezanu vertikalu sto vise ili pravi nesta specijalno, ali da drzava zivi od toga, ne moze.
druže, oni koji prave ozbiljan obrt i posao sa poljo proizvodima, voćem i povrćem...već imaju hladnjače, komore, silose. na osnovu istih i ubijaju pare, jer mogu da diktiraju cijenu, bez obzira kakva je sezona bila.
dvostruko ucjenjuju - kako proizođača otkupnom cijenom, tako i krajnjeg konzumenta cijenom proizvoda...
ne može tu mali sitni proizvđač da uspije eto koliko da može da živi pristojno, ništa više...znas li ti ako si ikad pričao sa nekim ko se bavi ili zivi od poljoprivrede, koja je to kocka?
daleko veća od one u kladionicama...šta posaditi, koliko posaditi, cijena goriva, cijena đubriva, vremenske prilike i neprilike, grad, kiša, suša, bolesti....kad će satriti, kad može da se bere, je li promašio tajming, ako jeste može sve da baci, samo ako je nedelju dvije kasni ili porani (povrće, voće)...a onda tek dolaze otkupljivači.
to je muka žestoka...da sjedneš i da plačeš nad uništenim ili malo plaćenim trudom seljaka, koji sve sto ima stavlja na kocku, iz godine u godinu...a zaštite od nakupaca, trgovaca - nema.
slobodna trgovina, kapitalizam ...skupo ti to seljače, jebe mi se za tvoj trud, ima kod bugara paprika duplo jefinijih od tvojih, država nema pravo da mi zabrani uvoz, eu standardi jbg...
paradajz? prijatelju, znaš koliko je paradajz kod albanca, ovaj tvoj em je skup em nije kvalitet...
jabuke da mi prodaš??? koji že mi kurac jabuke, imam jabuke 100 tona iz 2016.godine, znaš šta su,eno ih u hladnjači, čekaju naprskane 3 godine maksimalnu cijenu, pa da ih pustim u promet.
itd, itd....
Naravno, postoje i svijetli primjeri. Kompletna Andaluzija je pod zasadima, voda na kapaljku, plastenici, ali svaki centimetar. I uzimaju milijarde redovno. Pa Danska na kraju svijeta uzima lovu od poljoprivrede i stocarstva, Holandija gdje otimaju zemlju od mora i vazda je oblacno i tako dalje i tako blize.
No, kakve veze ovo ima sa demografijom, je li na fonu nesta sela nesta vrela, desetero djece pod sljivom?
- Haris.ba
#1313 Re: Demografija
Čekamo bosanskog Maocetunga da pokrene "povratak na sela".stakasa wrote:No, kakve veze ovo ima sa demografijom, je li na fonu nesta sela nesta vrela, desetero djece pod sljivom?
-
The BEN10
#1314 Re: Demografija
Haris.ba wrote:Čekamo bosanskog Maocetunga da pokrene "povratak na sela".stakasa wrote:No, kakve veze ovo ima sa demografijom, je li na fonu nesta sela nesta vrela, desetero djece pod sljivom?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /150527024
Zato se naši strateški, dugoročni programi moraju usmjeriti na podršku omladini, na raznovrsna ulaganja u mlade ljude, u obrazovanje, sport, kulturu, porodicu, u otvaranje novih firmi i kreiranje novih radnih mjesta“, rekao je Izetbegović, te dodao da SDA mora stimulisati dio mladih da se vrate na selo, odnosno u široke prostore koje su napustili.
- stakasa
#1315 Re: Demografija
Kakva demagogija, kakav samar u lice Aneksu sedam ili kako li se vec zove ono oko svi na svoje... Majku li im jebem u pickuThe BEN10 wrote:Haris.ba wrote:Čekamo bosanskog Maocetunga da pokrene "povratak na sela".stakasa wrote:No, kakve veze ovo ima sa demografijom, je li na fonu nesta sela nesta vrela, desetero djece pod sljivom?![]()
![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /150527024
Zato se naši strateški, dugoročni programi moraju usmjeriti na podršku omladini, na raznovrsna ulaganja u mlade ljude, u obrazovanje, sport, kulturu, porodicu, u otvaranje novih firmi i kreiranje novih radnih mjesta“, rekao je Izetbegović, te dodao da SDA mora stimulisati dio mladih da se vrate na selo, odnosno u široke prostore koje su napustili.
- Haris.ba
#1317 Re: Demografija
Razmišljao sam malo o ovoj tvojoj tezi. Nekako najbolje mi bilo da pročitaš:elcaliente wrote:Pa opet je to do Bosanske pameti zar ne?
https://www.politico.com/magazine/story ... acy-228045
When people are left to make political decisions on their own they drift toward the simple solutions right-wing populists worldwide offer: a deadly mix of xenophobia, racism and authoritarianism.
Compared with the harsh demands made by democracy, which requires a tolerance for compromise and diversity, right-wing populism is like cotton candy. Whereas democracy requires us to accept the fact that we have to share our country with people who think and look differently than we do, right-wing populism offers a quick sugar high. Forget political correctness. You can feel exactly the way you really want about people who belong to other tribes.
- stakasa
#1318 Re: Demografija
https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/v ... /191126045
"Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, van BiH živi oko dva miliona ljudi, što je 56,6 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika u BiH. Najveći broj ljudi porijeklom iz BiH živi u evropskim zemljama (više od 80%), SAD-u i Kanadi (oko 16%) i Australiji (oko 2,5%), navedeno je u izvještaju."
Nema ni godinu dana da su izasli podaci EU o milion stanovnika iz BiH, mislim da je cifra od dva miliona dobro prenapuhana
"Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, van BiH živi oko dva miliona ljudi, što je 56,6 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika u BiH. Najveći broj ljudi porijeklom iz BiH živi u evropskim zemljama (više od 80%), SAD-u i Kanadi (oko 16%) i Australiji (oko 2,5%), navedeno je u izvještaju."
Nema ni godinu dana da su izasli podaci EU o milion stanovnika iz BiH, mislim da je cifra od dva miliona dobro prenapuhana
-
The BEN10
#1319 Re: Demografija
http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled ... _qzr-dj-9c

Analizirajući podatke za kantone u šestogodišnjem periodu, evidentno je da je u svim kantonima došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola. Na nivou Federacije BiH smanjenje ukupnog broja učenika srednjih škola u šestogodišnjem periodu je 23,27%.
- studiorum_tuzlaensis
- stakasa
#1321 Re: Demografija
Ovo jeste alarmantno. Ako je tacno.The BEN10 wrote: ↑29/11/2019 08:28 http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled ... _qzr-dj-9c
Analizirajući podatke za kantone u šestogodišnjem periodu, evidentno je da je u svim kantonima došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola. Na nivou Federacije BiH smanjenje ukupnog broja učenika srednjih škola u šestogodišnjem periodu je 23,27%.![]()
![]()
![]()
- Haris.ba
#1322 Re: Demografija
Ko zadnji ostane, nek ugasi alarm.
-
The BEN10
#1323 Re: Demografija
Kako misliš jel tačno - pa podatke iznijelo Federalno ministarstvo obrazovanja.stakasa wrote: ↑29/11/2019 08:44Ovo jeste alarmantno. Ako je tacno.The BEN10 wrote: ↑29/11/2019 08:28 http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled ... _qzr-dj-9c
Analizirajući podatke za kantone u šestogodišnjem periodu, evidentno je da je u svim kantonima došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola. Na nivou Federacije BiH smanjenje ukupnog broja učenika srednjih škola u šestogodišnjem periodu je 23,27%.![]()
![]()
![]()
Hebote, zaključno sa 2019. godinom manje je za četvrtinu učenika u odnosu na 2014. godinu. Samo 5 godina proteklo, ozbiljnije emigracije tek krenule, Njemačka će olakšati odlazak od 2020. godine. Ima da nas nema...
- geralt
#1324 Re: Demografija
Evropske zemlje i EU nisu isto. Srbija, Crna Gora, Norveska i Svicarska su evropske zemlje van EU u kojima zivi nekoliko stotina hiljada ljudi porijeklom iz BiH. Dodaj tu jos par destina hiljada i to ti je otprilike to. Mozda je bilo malo zaokruzivanja na "okrugao broj", ali ne puno.stakasa wrote: ↑28/11/2019 13:28 https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/v ... /191126045
- spreca
#1325 Re: Demografija
Taj postotak mi izgleda cak malo i zanizen...mozda u gradu se to tako ne vidi....ali ovi iz raznih sela to nabolje vide.....sad u selu tesko da cete vidjeti ili sresti djete na ulici...skolska dvorista su prazna,na njima se vise niko ne igra...na jednom skolskom dvoristu sam vidio par ovaca kako pasu travu a nekada tu nije bilo trave jer su djeca koliko ih je bilo sve utabalistakasa wrote: ↑29/11/2019 08:44Ovo jeste alarmantno. Ako je tacno.The BEN10 wrote: ↑29/11/2019 08:28 http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled ... _qzr-dj-9c
![]()
![]()