Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Kikibombona

#5426 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

tutku wrote: 13/12/2019 22:43nema identita, provenijencija ni ideologija u bih, ja se osipam kad neko kaze kod nas ljevica-desnica. manje-vise, sve je fluidno.

ovo boldirano je predstavljanje iz jedne perspektive. moj licni stav je da je takodjer super sto su se izjasnili i svojim dosadasnjim glasacima jasno dali do znanja sta podrzavaju, ali pitanje je koliko su time potencijalnih glasaca izgubili. da bi se prikupio veci broj glasova, sto znaci vlast potrebno je biti mudar i u smislu da se ponekad, ne uvijek govore stvari koje ljudi vole cuti, barem oni koji bi mogli dati svoj glas. nece ns nikada uzimati glasove nekih zadrtih radikalnih bosnjaka, ali recimo komotno bi mogli uzeti dio glasova koje sada uzima sbb ili nip
Ideologija se nazire kod NS. Ne libe se podrzati marginalizirane skupine, recimo homoseksualce, iako znaju da nije popularno.

Gube dosta glasova radi ideologije koja ima slab prolaz u konzervativnom drustvu.

...

Ne igraju na kartu nacionalizma sto donosi glasove.
zippoo87

#5427 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by zippoo87 »

Chmoljo wrote: 13/12/2019 23:08
tvojkomsija wrote: 13/12/2019 23:01 Kad vec spominjes iseljavanje i narod, od 2013. je otislo nekih 200 hiljada ljudi.. mogu se kladit da ni 10% njih nije glasalo za SDA.
ma i to je mit.

kao odlaze situirani kome je više prekipjelo.

da, tačno je. ima toga. ali ima i mnogo tih situiranih kojima je bilo preče ustati u nedjelju i otići na planinu, nego do glasačkog mjesta. sve je ovo paušalna priča.

izbori će pokazati, uz inašalah kvalitetnije biračke odbore :wink:
narod bi se trebao samoorganizovati i svako u svojoj mahali braniti interese,da se ne pokradu izbori...kada navecer bude brojanje,da 20 ljudi udje unutra i prati sta ko radi...jer ove nacionalne stranke uvijek kod birackih mjesta posalju 2-3 "napuhana" seljanceta da provociraju a kada na ta 3 dodje 50 drugih,nece oni biti tako "napuhani"...gerila pristup se mora raditi,kao nekada u ratu,jer ovo i jeste rat protiv agresora,samo sto je agresor "nas",nije neko tamo u sumi ...
Dozer

#5428 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dozer »

Ne smije se zaboraviti jedna stvar - 50% ljudi ne glasa. Vecinom jer, kako sami tvrde, nemaju za koga.
Istovremeno, od 100% glasackog tijela SDA dobije 12-13%, a sto je cca. 25% od ono 50% koji izadju da glasaju.

Evo, sad vidimo da ipak moze drugacije, da postoji neko ko moze drugacije, pa bujrum apstienti - izadjite na lokalne izbore i da se ova zgadija konacno eliminise s lokalnih nivoa vlasti.

SDA sigurno nece dobiti vise od 12-13%, ako i toliko s obzirom na trend pada na svakim izborima, a ako sad izadje na izbore bar jos 20% dosadasnjih apstinenata, eto SDA i satelita u debeloj opozicji.

SBB i DF su ovime sad napravili harakiri, i mislim da ce na lokalnim iborima za 10 mjeseci popusiti samo tako.
studiorum_tuzlaensis

#5429 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by studiorum_tuzlaensis »

Dozer wrote: 13/12/2019 23:21 Ne smije se zaboraviti jedna stvar - 50% ljudi ne glasa. Vecinom jer, kako sami tvrde, nemaju za koga.
Istovremeno, od 100% glasackog tijela SDA dobije 12-13%, a sto je cca. 25% od ono 50% koji izadju da glasaju.

Evo, sad vidimo da ipak moze drugacije, da postoji neko ko moze drugacije, pa bujrum apstienti - izadjite na lokalne izbore i da se ova zgadija konacno eliminise s lokalnih nivoa vlasti.

SDA sigurno nece dobiti vise od 12-13%, ako i toliko s obzirom na trend pada na svakim izborima, a ako sad izadje na izbore bar jos 20% dosadasnjih apstinenata, eto SDA i satelita u debeloj opozicji.

SBB i DF su ovime sad napravili harakiri, i mislim da ce na lokalnim iborima za 10 mjeseci popusiti samo tako.
Birački spiskovi su prenapuhani, mada dosta raje ne izlazi, ali ovo prvo je uzrok takve izlaznosti.
tutku

#5430 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

Kikibombona wrote: 13/12/2019 23:17
tutku wrote: 13/12/2019 22:43nema identita, provenijencija ni ideologija u bih, ja se osipam kad neko kaze kod nas ljevica-desnica. manje-vise, sve je fluidno.

ovo boldirano je predstavljanje iz jedne perspektive. moj licni stav je da je takodjer super sto su se izjasnili i svojim dosadasnjim glasacima jasno dali do znanja sta podrzavaju, ali pitanje je koliko su time potencijalnih glasaca izgubili. da bi se prikupio veci broj glasova, sto znaci vlast potrebno je biti mudar i u smislu da se ponekad, ne uvijek govore stvari koje ljudi vole cuti, barem oni koji bi mogli dati svoj glas. nece ns nikada uzimati glasove nekih zadrtih radikalnih bosnjaka, ali recimo komotno bi mogli uzeti dio glasova koje sada uzima sbb ili nip
Ideologija se nazire kod NS. Ne libe se podrzati marginalizirane skupine, recimo homoseksualce, iako znaju da nije popularno.

Gube dosta glasova radi ideologije koja ima slab prolaz u konzervativnom drustvu.

...

kazem nema ideologija, elem gube dosta glasova zbog odredjenih politika koje vode i podrzavaju. upitno je koliko je to mudro, na to poentiram.

ne mora se nuzno igrati na nacionalizam da bi se preuzeli glasovi ostalih.
Kikibombona

#5431 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Dozer wrote: 13/12/2019 23:21 Ne smije se zaboraviti jedna stvar - 50% ljudi ne glasa. Vecinom jer, kako sami tvrde, nemaju za koga.

Kod mene u Novoj Zenici SDA dobila 12%. Dakle, ukupno 6% gradjana sa pravom glasa.

Problem je mala izlaznost, ljudi nece da glasaju, a svi laju protiv SDA. Mrsko im taj dan izaci.

S druge strane, u okolnim selima izlaznost 80% i svi glasaju za SDA.
bingov buraz

#5432 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bingov buraz »

Ko je gledao Nikšića i Konakovića kod Senada večeras shvatiće zašto SDP tone a NIP će da jača,jedan mlaki mrljavi i beživotni nastup uspavanog Nikšića koji samo što se ne izvinjava Radončiću jer ruši vladu :mrgreen:

Kifla,drčan i odrješit,čak i bahat,sa pokrićem ili ne vidjećemo.

Šta je poena posta,iako sam ideološki puno bliže SDP nikad ne bih glasao za njih dok im je ovakva mrljina predsjednik.
Man of steel

#5433 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Man of steel »

Mit o nekom uhljebljenom glasackom tijelu koje donosi prevagu SDA na izborima je vrlo lagano pobiti rezultatima lokalnih izbora sirom Bosne gdje su se na vlasti smjenjivali kunto i panto iz raznih politickih subjekata. Ili su ti glasacki uhljebi neki nomadi koji se svake godine sele i glasaju za SDA.

Bezobrazno je optuzivati SDA da rusi volju gradjana kada je sam Semir Efendic osvojio vise glasova nego pola te sestorke zajedno.
Kikibombona

#5434 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

tutku wrote: 13/12/2019 23:33
Kikibombona wrote: 13/12/2019 23:17

...

kazem nema ideologija, elem gube dosta glasova zbog odredjenih politika koje vode i podrzavaju. upitno je koliko je to mudro, na to poentiram.

ne mora se nuzno igrati na nacionalizam da bi se preuzeli glasovi ostalih.
Pusti mudrost, treba biti iskren.

Ja sam otvoreno, u krugu gdje se krecem, podrzavao LGBT paradu. Vecina mojih prijatelja i poznanika je protiv, ali moraju uvazavati moj stav.

Mrzim podilaziti. Ono sto mislim kazem, bez obzira na posljedice. I ljudi te vremenom pocnu cijeniti kada si takav. Na pocetku pruzaju otpor ali te poslije cijene i imaju veliko povjerenje u ljude cvrstog karaktera i strogih principa.
Kikibombona

#5435 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Man of steel wrote: 13/12/2019 23:40 Mit o nekom uhljebljenom glasackom tijelu koje donosi prevagu SDA na izborima je vrlo lagano pobiti rezultatima lokalnih izbora sirom Bosne gdje su se na vlasti smjenjivali kunto i panto iz raznih politickih subjekata. Ili su ti glasacki uhljebi neki nomadi koji se svake godine sele i glasaju za SDA.

Bezobrazno je optuzivati SDA da rusi volju gradjana kada je sam Semir Efendic osvojio vise glasova nego pola te sestorke zajedno.
Pozz drug

Jesi ti glasac SDA?
nikad_vise

#5436 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nikad_vise »

Dovoljno je otici na facebook stranicu Zeljko Komsic da se shvati da je ova stranka danas sahranjena :thumbup:
Man of steel

#5437 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Man of steel »

Kikibombona wrote: 13/12/2019 23:41
Man of steel wrote: 13/12/2019 23:40 Mit o nekom uhljebljenom glasackom tijelu koje donosi prevagu SDA na izborima je vrlo lagano pobiti rezultatima lokalnih izbora sirom Bosne gdje su se na vlasti smjenjivali kunto i panto iz raznih politickih subjekata. Ili su ti glasacki uhljebi neki nomadi koji se svake godine sele i glasaju za SDA.

Pozz drug

Jesi ti glasac SDA?
Pusti se ti mene, ja sam nebitan.
Man of steel

#5438 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Man of steel »

nikad_vise wrote: 13/12/2019 23:41 Dovoljno je otici na facebook stranicu Zeljko Komsic da se shvati da je ova stranka danas sahranjena :thumbup:
Mene cudi kako ta armija uhljebljenih glasaca koja svake izbore glasa za SDA nije u stanju naklikati ni trecinu komentara kao ovi iz drugog tabora.

Ima li neko tu logicno objasnjenje?
Kikibombona

#5439 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Man of steel wrote: 13/12/2019 23:44
Kikibombona wrote: 13/12/2019 23:41

Pozz drug

Jesi ti glasac SDA?
Pusti se ti mene, ja sam nebitan.
Cudno drug, niko nikad nije priznao da glasa za SDA. Ja u zivotu, majke mi rodjene, nikada nisam sreo covjeka koji otvoreno kaze da glasa za SDA. A uveliko gazim tridesete.

Poznajem dosta ljudi koji kazu da glasaju za NS, SDP, DF, cak i SBB... ali nikog da glasa za SDA.

Je li ljude sramota reci da glasaju za SDA?
zbiljovski

#5440 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by zbiljovski »

nikad_vise wrote: 13/12/2019 23:41 Dovoljno je otici na facebook stranicu Zeljko Komsic da se shvati da je ova stranka danas sahranjena :thumbup:
Ono je brutalno, ne sjećam se u životu da je neko onako popljuvan od običnog čovjeka, tačno se ogorčenost ljudi može gotovo fizički vidjeti.
relativno84

#5441 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by relativno84 »

Pa lakse ovako, uvijek je neko drugi kriv. Brate osvojis dovoljno pozicija pa vladaj koliko ti cejf. Uskoro ce narod biti kriv jer im ne pruza priliku da uvaljuju seke i ostale :-) Zeleni kradu puno, eto oni ce manje pa su alternativa, kako da ne. Jebes napredak kojeg ce voditi preporodjeni kifla. Toliko o tome.
Kikibombona

#5442 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Man of steel wrote: 13/12/2019 23:48
Mene cudi kako ta armija uhljebljenih glasaca koja svake izbore glasa za SDA nije u stanju naklikati ni trecinu komentara kao ovi iz drugog tabora.

Ima objasnjenje drug. Ako bi komentarisali vidjeli bi njihovi prijatelji na fb.

Mi se u mahali skupimo, bude nas 20-30, stanari zgrade, igramo fudbal ili cistimo mahalu. Dotaknemo se politike, vecina jebe majku Bakiru i SDA. Niko nikad nije rekao: ja sam glasac SDA. Kao da ljudi kriju da glasaju za SDA.

Pa na ovom forumu nikad niko nije priznao da glasa za SDA. Makar ja nisam vidio. Ljudi otvoreno govore da su za NiP, SDP, NS... ali niko ne smije reci da je SDA. ZASTO?
moon_walker_90

#5443 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by moon_walker_90 »

Neobrazovanost i nepoznavanje tehnologija,bas po mjeri sda, a i nije radno vrijeme,tada su uhljebi aktivni.
Last edited by moon_walker_90 on 13/12/2019 23:54, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5444 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by KatarinaKosaca »

Kikibombona wrote: 13/12/2019 23:52 Mi se u mahali skupimo, bude nas 20-30, stanari zgrade, igramo fudbal ili cistimo mahalu. Dotaknemo se politike, vecina jebu majku Bakiru i SDA. Niko nikad nije rekao: ja sam glasac SDA. Kao da ljudi kriju da glasaju za SDA.

Pa na ovom forumu nikad niko nije priznao da glasa za SDA. Makar ja nisam vidio. Ljudi otvoreno govore da su za NiP, SDP, NS... ali niko ne smije reci da je SDA. ZASTO?
Baš me čudi, tebi primjerku tolerancije i borca za slobodu govora, te uvažavanja drugog i drugčijeg nisu rekli :D :D :D Na tvom mjestu, ozbiljan bi se čovjek upitao za sebe, i vrijeme ti je, a ne za sve ljude koje poznaje..
Opetja033

#5445 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Opetja033 »

Prpa.ba wrote: 13/12/2019 18:06

Kao sto sam vec nekoliko puta pisao, pravo je cudo da je Cetvorka izdrzala i do sada, uz ogromne kompromise prema SBB-u i DF-u koji su od samog pocetka bili ubaceni element s ciljem da zakuhaju unutra i ocuvaju ministarstva koja dijele novac i drze ledja Sebiji (Zdravstvo, Kultura, Borci). Prezivjeli su sve sto im je bacano kao kost, od BHS diskusija, parade ponosa, imenovanja upravljackih struktura i nadzornih odbora, tuzbe ustavnim sudovima, operativa po ministarstvima i zavodima, strajkova..

Ogroman nivo kohezije i medjusobnog razumijevanja izmedju konzervativnog centra i lijevog centra odlican je zalog za buducnost naseg drustva, osim ako nam vec nije prekasno.

Nisu se dali razvaliti iznutra djelovanjem SBB-a i DF-a, ali i unutrasnjih krtica, tako da je SDA pristupila nuklearnoj opciji torpediranja Cetvorke bez da je javno mnijenje upereno protiv Vlade KS, uprkos topnickoj pripremi kroz Avaze, Faktore, Stavove, Klixove, ovo je takodjer jako dobro za dalji rad.

Pri svemu tome, prilicno dobri odnosi izmedju zastupnika u Skupstini KS mogu biti znak da moze doci do buduce rokade u doglednom periodu.

Sve u svemu, ja prezadovoljan vidjenim. Ocekujem zestok rad za lokalne izbore i pad niza opcina. SDA je potrosila manje satelite, a sad su presli i na kapitalce. Da dodam, ako smjena ne uspije, to je prvi ekser u lijes SDA. :-D

EDIT:
S obzirom da je cilj kokainske koalicije sprijeciti Cetvorku da radi, a ne raditi nesto drugacije, sumnjam da ce im problem ciniti tanka vecina koja moze oboriti dosta toga u skupstini. Ocekujmo dosta "njezniji" rad skupstine, mozda jedna sjednica svaka 3-4 mjeseca. :mrgreen:

:thumbup:

Spomenuo si nekoliko ključnih stvari. Krenuo bih od odnosa između zastupnika i ministara četvorke, pa i dobrog dijela zastupnika i ministara ova dva SDA satelita. Dobar dio njih ima dijametralno suprotne poglede na život, ideologije, itd - ali je maltene sve funkcionisalo besprijekorno.

Jos jedna bitna stvar je da su simpatizeri Četvorke pokazali zrelost po pitanju ideoloških razlika. Koske su bacane sa strane ali malo ko je nasjeo. Možemo zaključiti da Četvorka ima potpunu podršku među svojom bazom i glasačima. A sada ce pogotovo imati. Ogromna prednost u odnosu na atmosferu među SBB i DF simpatizerima.

Daleko od toga da je ovdje sve gotovo. Bice kontraudaraca tamo gdje najmanje ocekuju. Ako nista, sta god da se desi, ovo je rijesilo sve eventualne dileme oko zajedničkih kandidata za načelnike na lokalnim izborima.

Kada se sve sabere i oduzme - gotovi su :thumbup:
Man of steel

#5446 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Man of steel »

Za SDA glasaju oni sto ih Bakir naziva tiha vecina.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5447 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Man of steel wrote: 13/12/2019 23:55 Za SDA glasaju oni sto ih Bakir naziva tiha vecina.
kako mistično...
Man of steel

#5448 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Man of steel »

Kikibombona wrote: 13/12/2019 23:52

Ima objasnjenje drug. Ako bi komentarisali vidjeli bi njihovi prijatelji na fb.

Mi se u mahali skupimo, bude nas 20-30, stanari zgrade, igramo fudbal ili cistimo mahalu. Dotaknemo se politike, vecina jebe majku Bakiru i SDA. Niko nikad nije rekao: ja sam glasac SDA. Kao da ljudi kriju da glasaju za SDA.

Mozda zato sto imaju posla sa vulgarnim i neodgojenim ljudima kao iz tvoje price.
MorningStar

#5449 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MorningStar »

Man of steel wrote: 13/12/2019 23:55 Za SDA glasaju oni sto ih Bakir naziva tiha vecina.
Mogu se naci po telekomu elektroprivredi grasu aerodromu policijama inspekcijama opstinama i tako.
Kejn

#5450 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kejn »

Ma rasturate :lol: samo naprijed :-)
Locked