Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#11301 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Slažem se, od-do.
:thumbup:
Naslovnica

#11302 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

neki wrote: 12/12/2019 21:52 tramvaj/voz/biloštanatočkove koji ima stanicu na svakih 500m i zadrži se u njoj 30 sekundi, da bi prošao 10km za 15min mora između stanica razviti brzinu od cca 200km/h...kako da to tramvaj/gradski voz postigne? zna @naslovnica
De ne karikiraj i ne šupljiraj bezveze, znaš ti dobro o čemu ja pričam.
Nije isto današnjih 5 km od Čaršije do Alipašing polja i 5 km od Rajlovca do ŽŠ kada ne bi bilo raskranica (ukrštanja sa kolovozom) i semafora (samo stanice).
drndalo

#11303 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Kad se kaze 7 zahrdjalih kolosjeka, to zvuci kao da svom duzinom od Zeljeznicke ide 7 kolosjeka vani i zauzimaju 50 m sirine. A u stvarnosti koliko ih je, 2 cini mi se uz Drinsku. Tu i tamo poneko ranzirno cvoriste ima dodatna grananja, ili u stanicama tipa A.most, ili na industrijskim skretanjima. Nakon A.mosta odvajaju se jedan kolosjek za ZE, a drugi za MO...
Last edited by drndalo on 12/12/2019 22:34, edited 1 time in total.
drndalo

#11304 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

BadBoy wrote: 12/12/2019 20:23 E jbg puno je to ipak. Da je barem 4 sata pa hajd i nekako, jer ovako kad idemo preko Doboja (sve autoputem) treba u prosjeku 3.5 sati (kolegi muka u vožnji pa ne idemo preko Vlašića). Pretpostavljam da i dalje mijenjaju lokomotivu u RS-u?
Autobus vozi toliko ili duze, posebno dok je Vranduk bio blokiran. Auta su u belaj danima na Vranduku isto patila, sto me ljeti nije interesovalo jer imam Vlasic. Ali zimi sa sranjem na Vranduku, i autoputem nakon toga za BL je bilo i po 4,5 sata... Mrak rano pada, kad je cesta mokra od kise, bljuzge, ljepse je da neko drugi vozi, umjesto da meni oci ispadnu trazeci liniju na takvoj natopljenoj cesti oko Nemile...

Po redu voznje je to krace, 5,05 mislim, ali kasne uvijek u polasku zbog ne-sistema prodaje karata... Lokomotiva u Doboju se ne mijenja otkad ide Talgo, jer samo neke lokomotive imaju neki dodatak za njih... To skracuje voznju 20-30 min. samo od sebe.

Rampe na SA-ZE potezu bi ustedile isto 20-30 min... Malo li je...

Capljina i Mostar su bolji, tamo su konkurentni i autu, osim ako autom ides u 4 ujutro pa nema kolona.
Hajvan

#11305 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

drndalo wrote: 12/12/2019 22:23 Kad se kaze 7 zahrdjalih kolosjeka, to zvuci kao da svom duzinom od Zelneznicke ide 7 kolosjeka vani i zauzimaju 50 m sirine. A u stvarnosti koliko ih je, 2 cini mi se uz Drinsku. Tu i tamo poneko ranzirno cvoriste ima dodatna grananja, ili u stanicama tipa A.most, ili na industrijskim skretanjima. Nakon A.mosta odvajaju se jedan kolosjek za ZE, a drugi za MO...
super
a sto vi zagovarate konkrtno?
koje je najoptimalnije rijesenje?

kako cete me nagovoriti da ja parkiram auto/motor/biciklo na parking koji ne postoji i udjem ko gospodn cojk u stanicu Ilidza koja ne postoji te se odvezem u ilijas, brezu, visoko, zenicu, marindvor ili na aeredrom?

da iz mojeg naselja idem pjeske u Pejton (15-ak minuta) i cekam na livadi kompozicijiu koja morebit bidne stane, a more i nebidne po redu voznje kad je hodzi cejf.

umjesto da sjednem u auto i odvezem se dje zelim.

ovo (u najvecem gradu bosne)
Image

ili ovo (u americkom gradu s najvise bosanaca):

Image

naravno, opet kazem..malo mastam

naravno bice nista, te daljnji sunovrat
drndalo

#11306 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Optimalno bi bilo da izvadimo ruke iz guzice i najzad uradimo nesto da bismo imali 5x vise putnika u roku 2 godine... Ja mislim da to nije nemoguce, ali znam ja nas...

Naravno da nije za svako naselje isto, nekome moze biti usput, nekome nije... Meni bi vise pasovalo da mogu sjesti u voz na A. Mostu, pa za Mostar npr. nego sto moram na M.dvor... Itd...

Ma koliko nama bilo smijesno ovo tvoje sa Podlugovima, da nam je bogdo sada biti na nivou saobracaja i ponude iz zlatnog doba Podlugova...

Nekome je i noga u guzicu = korak naprijed, eto gdje smo nakon xx godina vizionarstva NAROD-ZNA-SE udruzenja...
Hajvan

#11307 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

ok, ali ovim nista niste ponudili.

ovako izgleda savrmeni prigradski/gradski zeljeznicki saobracaj i ja bih ga koristio (ukoliko bi svaka od stanica bila hub s kojeg mogu drugim prevoznim sredstvom doci gdje zelim, da li je to tram, bus, iznajmljeni bicikl, vlastiti bicikl koji mogu unijeti u odredjeni vagon kompozicije ili pak tabani- bitno je da imam vise opcija)

Image

a ovako ne izgleda savrmeni prigradski/gradski zeljeznicki saobracaj i ja bih ga NE koristio, a niti 5x se s ovim moze povecati promet putnika:

takozvana zeljeznicka stanica Ilidza (bukvalno), opstine sa 70 milja stanovnika :lol:

Image

a ovako izgleda jedna od stanica lake zeljeznice u evropskoj drzavi koja ima manji gdp od nas, a u gradu slicne velicive kao Sa (Krivij Rog)

Image

Image

sta sam ja Darvin skrivio, pa se rodih i ostadoh ovdje :lol:
BadBoy

#11308 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Zadnji put sam se rodio ovdje i nikad više.
Hajvan

#11309 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

haj sto se rodih, al sto si umislih da ce se nesto desiti i ostadoh…

mazohizam, cisti.

:lol:

mislim, vidi ovo baa
zeljeznicka takozvana stanica opstine sa 70 000 stanovnika, 10 km od centra drzave!!!!

Image

wahahahahahahahahahaha

kae, nece ljudi da koriste
sta da koristimo???

kad ni ne postoji!!!
drndalo

#11310 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Nasi brojevi putnika su toliko niski da 5x povecanje ne bi smio biti problem uz iole pametno uvodjenje novih linija i polazaka na postojecim... Mala nam glavnica...

I meni se svidja ovo sto prikazujes, i sta da ti kazem, osim da bi se na tome moralo raditi i praviti stanice jednu po jednu... Na zalost, ja nemam nikakav uticaj na sve to...

Jel problem ovdje na Ilidzi, Plandiste cini mi se, napraviti peron? Kao tramvajski? Nije... Ali smo govna...
Haris.ba

#11311 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Treba do Hadžića dva kolosjeka. Ali, mislim da to nije nijednim planom planirano. Ne znam i uopće je li više i moguće zbog izgradnje uz prugu.

Problem je što niko ništa ne planira. Sada da neko se opameti i napravi dostojnu stanicu na Ilidži, ostaje problem šta sa tom stanicom. Jer nema planiranih autobusnih stajališta, a kamoli da se neko ohrabri i napravi tramvajsku prugu prema stanici. Ali, i to su maštanja. Mada, niko nije vjerovao rekonstrukciji tramvajske pruge, a kamoli novoj trasi prema Hrasnici. A, izgleda da će se to ostvariti. Treba biti malo i pozitivan.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11312 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Treba iskoristiti prugu koja ide kroz Vogoscu do TASa, pa u nekom idealnom scenariju je zajedno sa 1 transverzalom dovesti skroz u Sarajevo i tako spojiti Vogoscu.
Last edited by sime_cipol on 13/12/2019 00:18, edited 1 time in total.
Maharadza

#11313 Re: Sarajevo Construction

Post by Maharadza »

Hajvan wrote: 12/12/2019 23:30 haj sto se rodih, al sto si umislih da ce se nesto desiti i ostadoh…

mazohizam, cisti.

mislim, vidi ovo baa
zeljeznicka takozvana stanica opstine sa 70 000 stanovnika, 10 km od centra drzave!!!!

Image

wahahahahahahahahahaha

sta da koristimo???

kad ni ne postoji!!!
Ima i za to riješenje:

https://9gag.com/gag/aXjMeG6

8)
Naslovnica

#11314 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Hajvan wrote: 12/12/2019 23:30 haj sto se rodih, al sto si umislih da ce se nesto desiti i ostadoh…

mazohizam, cisti.

mislim, vidi ovo baa

Image

wahahahahahahahahahaha

sta da koristimo???

kad ni ne postoji!!!
:D :D :D
:roll:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11315 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

u šta se ovdje sve bacaju pare što se tiče cestogradnje, uređenje željezničkih stanica je sića...
atticus_finch

#11316 Re: Sarajevo Construction

Post by atticus_finch »

naravno da je GA potreba ovog grada, samo se polako gura priča da to jedno drugo isključuje a sve kako ne bi imali ni jedno ni drugo. prema arhitektima ove zamisli o ukidanju pruge zarad gradskog autoputa rezultat će biti da nećemo imati prugu a imat ćemo u najboljem slučaju nekakvu Zagrebačku ulicu umjesto GA.

u zemlji u kojoj se trenutno buši 4-5 raznih tunela i u zemlji u kojoj je samo u zadnjih 10 godina probušeno koliko hoćeš tunela i napravljeno ozbiljnih objekata, od prevoja Čemerno, Karaula, Tarčin-Konjic, Tunel 1.mart, u javnosti se želi stvoriti slika kako se GA ne može napraviti da se pruga ne ukine.

da, baš bi bilo osmo svjetsko čudo da se dva kolosijeka stave pod cut&cover tunel, zaspu i da preko njih ide GA. mislim da bi new york times poslao redovnog dopisnika u sarajevo koliko je to samo ozbiljan projekat. ponavljam, u BiH smo samo u zadnjih deset godina vidjeli ozbiljnije projekte od ovog. pogledajte samo tarčin-konjic, koliko je tu ozbiljnih objekata.

a cilj te priče nema veze s GA, nego se neko začešljao za zemljište.

patetični ste s ovim fotografijama. svi znamo u kakvom stanju su stanice i željeznička infrastruktura. ali to nije argument za njeno ukidanje, sve se to može popraviti za daleko manje novca od onog koji se troši na razna potemkinova sela. stvarno je porazno stanje svijesti pojedinaca da u vijeku kada se sve vrti oko zaštite okoliša mi želimo ukinuti najekološkiji i najpropusniji vid prevoza.
Cossack

#11317 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Počela rekonstrukcija vrtića „Vjeverica“ na Alipašinom Polju

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... inom-polju
Cossack

#11318 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Privode se kraju radovi na izgradnji objekta vrtića „Razigrani dani“

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... grani-dani
Cossack

#11319 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Bjelašnica i Igman postaju velika gradilišta

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... gradilista
nekome

#11320 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

Postaju? Zar vec nisu... a to i znaci kraj nadanju napit se vode sa izvora.
Last edited by nekome on 13/12/2019 15:40, edited 1 time in total.
Hajvan

#11321 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

ugasise lazni muslEmani svijetlo u kantonu..
to vjerovatno znaci i gasenje kalpitalnih infrastrukturnih radova

sad ce opet nastviti graditi longitudilalle i trasvezale 30 m godisnje :lol:
Ned071

#11322 Re: Sarajevo Construction

Post by Ned071 »

svIjetlo?
Hajvan

#11323 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

muslemani

lazni

takozvani