STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Bloo
Globalna šefica

#2526 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 22:40
Bloo wrote: 12/12/2019 21:38 @hAZNADAR
Interesantno je kakvo mišljenje imaš o sebi. Kao blago senilni djed na porodičnom okupljanju koji optužuje ljude za ono što je on umislio ili interpretirao da je pogrešno rečeno ili počinjeno.
Zavjera ustaško-četnička.
Budi i dalje na braniku svoje vizije i samo tvoje mišljenje je validno.
Aferim.
Zato i jeste tragedija da ti moderiras ovaj podforum. Umjesto da citas sta neko pise - ti ga svrstas u odredjeni profil.
Tragedija je i što ne možeš da shvatiš da svako ima pravo na vlastiti stav, a da ti nisi presveti čuvar bilo čega i jedini poznavatelj "istine". Isto tako umjesto da čitaš šta ti neko piše, ti kao pokvarena ploča...jedno te isto jedno te isto..

Tako da, durat nam je jedno sa drugim. :|
MorningStar

#2527 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 23:00
MorningStar wrote: 12/12/2019 21:59
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 20:56

Razumijem da je tebi kralj bio "nas" poslije ikona na tavanu. :D Nemas pojma o situaciji u nasim narodima prije YU i to je.
Mislis da nas je YU smirila i priblizila. Ocito ti je klupa u parku bila vrijedna onolikih uzajamnih klanja.
Koliko je tebi godina uopce?
Pod nas mislim pripadnik jednog od juznoslavenskoh naroda koji su zivjeli u toj jugoslaviji. Znam tezak koncept za shvatiti ali ja gledam srbina,hrvata,bosnjaka,slovenca,makedonca “nasim” za razliku od nekog austrijanca ili turcina pa i ne znam koga drugog.

Kako se ujedinise onda u kraljevinu shs ?? Ako nije postojala zelja za tim (pomoci cu - juznoslavenski pokret)

Alternativa jugoslaviji sa naglaskom na sfrj je da bi o Bosni danas citao u historiji,isao bi u italiju na more u split ili tako a brasno bi jeo iz madjarske vojvodine etc.

Vec me pitao kolega onaj sto je skratio replike na par rijeci -

Tlideset cetli :D
O jel,.. pa onda ti je i Milosevic "nas", odnosno tvoj.

Tu alternativu si prepisao od madnera i sam je neznas protumaciti.

A sto se tice tvojih godina - odakle ti zal za pendrekom kad ga nisi upamtio? I da meni preko 20 god starijim od tebe drzis predavanje o YU koju pamtis dok si ganjao tutu u rikverc?
To je samo gore po tebe preso 5 banki i takav mentalni kapacitet :D

A posto si ti bio veljiki u jugi pretpostavljam da ti je tada bilo veoma lose - a sada zivis gdje (ovo je glavni dio ) :D
hAZNADAR

#2528 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 12/12/2019 22:51 @hAZNADAR

Kralj engleske i kralj francuske - ista osoba / mogu li nekako drugacije to napisati :D recimo vjerovatno onda engleska kraljica danas je njemica po tvojim mjerilima :D jer windsor je nataknuto da se sakrije pravo prezime.

Haznadar lutas :D
Postaje stvarno zamorno kada neko lupi glupost a misli da je ispao pametan. Da ti sad nabrojim titulacije kraljeva sto po dijelu susjedne teritorije, sto po pravu na koje su mislili da im pripada, sto po kruni,... besmisleno. Kada se spominje bosanski kralj spominje se kao bosanski kralj a ne kralj Bosne, Srbljem, humcem,.... kada se spominje srpski car - uglavnom samo kao srpski car a ne obavezno Srba i Grka, madjarski kraljevi kao madjarski kraljevi a ne i rex servie sto su u tituli dodavali,...

De bogati prekini se glupirati i drzi se teme kako si zapamtio Jugu u predskolskom razdoblju.
MorningStar

#2529 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 23:05
MorningStar wrote: 12/12/2019 22:51 @hAZNADAR

Kralj engleske i kralj francuske - ista osoba / mogu li nekako drugacije to napisati :D recimo vjerovatno onda engleska kraljica danas je njemica po tvojim mjerilima :D jer windsor je nataknuto da se sakrije pravo prezime.

Haznadar lutas :D
Postaje stvarno zamorno kada neko lupi glupost a misli da je ispao pametan. Da ti sad nabrojim titulacije kraljeva sto po dijelu susjedne teritorije, sto po pravu na koje su mislili da im pripada, sto po kruni,... besmisleno. Kada se spominje bosanski kralj spominje se kao bosanski kralj a ne kralj Bosne, Srbljem, humcem,.... kada se spominje srpski car - uglavnom samo kao srpski car a ne obavezno Srba i Grka, madjarski kraljevi kao madjarski kraljevi a ne i rex servie sto su u tituli dodavali,...

De bogati prekini se glupirati i drzi se teme kako si zapamtio Jugu u predskolskom razdoblju.
Hoces ti povelju da postas ili ja ? A mozemo ga zvati sada kako hocemo :D

Cuj mislili , tada su oni mislili i zivili u drugacijem vremenu sistemu i svemu ostalom - to sto ti sada mislis kroz prizmu nacija drzava to je tvoj problem.

Etat c’est moi :D
piupiu

#2530 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 21:02 „Socijalizam se po svojoj prirodi ne da oktroirati, uvoditi ukazima. Samo život što se nesmetano pjeni, dovija se tisućama novih oblika, improvizacija, otkriva stvaralačku snagu. Javni život država s ograničenom slobodom tako je oskudan, tako je siromašan, tako shematičan, tako neplodan upravo stoga što se isključenjem demokracije zatvaraju svi izvori duhovnog bogatstva i napretka. U tomu mora sudjelovati čitava narodna masa. Inače se socijalizam dekretira, oktroira za zelenim stolom tuceta intelektualaca“ (Luxemburg, 1974: 294 – podvukao A.M.).
Mislim da je Ju tu bila poprilično po bukvaru, daleko od toga da je javni život bio oskudan, nismo mi bili Sovjetski Savez, nego zemlja šezdesetosmaša, Crnog talasa, domova kultura, Neue Slowenische Kunsta, Južnog vetra i turbofolka, sletova i štafeta i NOB komemoracija, orkestara koji sviraju radnicima u Energoinvestu, Novog vala i New primitivsa, socrealizma i modernizma, partizanskih filmova, folklornih sekcija, kulturno-umjetničkih društava, velikih radničkih proslava, sindikalnih zabava, radničkih savjeta, omladinskih manifestacija i časopisa... zar nije naš javni prostor bio natrpan svim ovim stvarima, i to sa motom:

Image

Ili ti misliš na nešto drugo?
hAZNADAR

#2531 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 12/12/2019 23:04
A posto si ti bio veljiki u jugi pretpostavljam da ti je tada bilo veoma lose - a sada zivis gdje (ovo je glavni dio ) :D
Da si bolje pratio sta pisem i sta drugi pisu kada si se glupirao na prethodnim stranicama - znao bi kako mi je bilo a nebi pretpostavljao. A dijaspora i neciji zivot vani uistinu jeste bitan ili glavni dio kada opisujemo danasnje Jugoslovene. Sto li vam je to tolika opsesija i boljka? Ne mislis valjda da si zbog toga relevantniji da pricas o bivsoj drzavi sa svoje predskolske perspektive? :D

Hajd razmijem starije isprane mozgove i vjecite uhljebe sto im nedostaje dzabana,.. ali stoli mladji pate za drzavom koju ne pamte? Da nisu bajke o prozorima od marmelade? :mrgreen:
MorningStar

#2532 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 23:15
MorningStar wrote: 12/12/2019 23:04
Da si bolje pratio sta pisem i sta drugi pisu kada si se glupirao na prethodnim stranicama - znao bi kako mi je bilo a nebi pretpostavljao. A dijaspora i neciji zivot vani uistinu jeste bitan ili glavni dio kada opisujemo danasnje Jugoslovene. Sto li vam je to tolika opsesija i boljka? Ne mislis valjda da si zbog toga relevantniji da pricas o bivsoj drzavi sa svoje predskolske perspektive? :D

Hajd razmijem starije isprane mozgove i vjecite uhljebe sto im nedostaje dzabana,.. ali stoli mladji pate za drzavom koju ne pamte? Da nisu bajke o prozorima od marmelade? :mrgreen:
Pa doooooodji u slobodu i demokratiju , taman se siromasne propale diktatorske juge rijesismo a ti noge preko grane i propustas ove dzenetske ljepote :lol:

Nemogu te ozbiljno shvatiti , taman se kutarisalo te katastrofe i kad sad treba poznjati plodove tih napora ti hop :D
Last edited by MorningStar on 12/12/2019 23:21, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#2533 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

Ok, svi rođeni poslije '75-te neka se povuku sa teme :mrgreen:

OStali, partijsku knjižicu na sunce i fotografiju sa zasjedanja ZAVNOBIH-a da bi mogli učestvovati...
hAZNADAR

#2534 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 12/12/2019 23:07
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 23:05

Hoces ti povelju da postas ili ja ? A mozemo ga zvati sada kako hocemo :D

Cuj mislili , tada su oni mislili i zivili u drugacijem vremenu sistemu i svemu ostalom - to sto ti sada mislis kroz prizmu nacija drzava to je tvoj problem.

Etat c’est moi :D
OK, hajd budi dosljedan. Kada god spomenes nekog kralja iz srednjeg vjeka - obavezno postiraj cijelu titulaciju u povelji. Nemoj onako usput u prici napisati madjarski kralj,... vec cega sve a ne samo madjarski. Vazi?

Mila majko,.. pa nekada je stvarno bilo pametnih Jugoslovena - u sta se to pretvori, hoce li na ovoj temi se javiti ijedan normalan i da zna o cemu prica? :lol:
hAZNADAR

#2535 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 12/12/2019 23:20 Ok, svi rođeni poslije '75-te neka se povuku sa teme :mrgreen:

OStali, partijsku knjižicu na sunce i fotografiju sa zasjedanja ZAVNOBIH-a da bi mogli učestvovati...
Objektivni i neutralni moderator politike. :lol:
Bloo
Globalna šefica

#2536 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

Lav ju tu, jedini pravi Jugoslovenu na temi :mrgreen:
MorningStar

#2537 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

@hAZNADAR

Znaci engleska kraljica je njemica jel tako :D
hAZNADAR

#2538 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 12/12/2019 23:18 Pa doooooodji u slobodu i demokratiju , taman se siromasne propale diktatorske juge rijesismo a ti noge preko grane i propustas ove dzenetske ljepote :lol:

Nemogu te ozbiljno shvatiti , taman se kutarisalo te katastrofe i kad sad treba poznjati plodove tih napora ti hop :D
wow koji visokouman odgovor, koja pamet. Stvarno sad razumijem moderatora bloo sto izabra tu stranu u diskusiji.
hAZNADAR

#2539 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 12/12/2019 23:24 @hAZNADAR

Znaci engleska kraljica je njemica jel tako :D
Eno ga opet - opet daje sam odgovor u postavljenom pitanju? :lol: :lol:
MorningStar

#2540 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 23:24
MorningStar wrote: 12/12/2019 23:18 Pa doooooodji u slobodu i demokratiju , taman se siromasne propale diktatorske juge rijesismo a ti noge preko grane i propustas ove dzenetske ljepote :lol:

wow koji visokouman odgovor, koja pamet. Stvarno sad razumijem moderatora bloo sto izabra tu stranu u diskusiji.
Kovertom sam to demokratsko kapitalisticki rjesio tako da je moderator na mojoj strani - ih ja se adaptirao na ovaj kapitalizam i slobodu - jos u stranku i da u dzamiju krenem petkom :D
Guadalajara

#2541 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Guadalajara »

Nisi ti kompetentna @Bloo za ovu temu... :( :wink:
MorningStar

#2542 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

@hAZNADAR
A ko je australijska kraljica :D :D :D
Bloo
Globalna šefica

#2543 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

Guadalajara wrote: 12/12/2019 23:26 Nisi ti kompetentna @Bloo za ovu temu... :( :wink:
Nemam nista od navedenog. :|
Povlacim se sa teme, kao i sa tema gdje se spominje WWI, WWII, Kraljevina SHS, Prusija, srpski ustanci..

Pics or it didnt happen!
hAZNADAR

#2544 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 12/12/2019 21:05 Da nije bilo SHS, Italija bi dobila dio, Dalmaciju sigurno. Dio bi zadrzali Madjari a dio bi pripao Srbiji.
Hrvatska u ovom obliku ne bi ostala u jednoj drzavnoj zajednici. Koliko bi dobila Srbija ne zna se tacno, da li bi to bio BiH ili vecina plus djelovi Hrvatske zavisi od izvora.

Opcija samostalnost za BiH nije bila na stolu.
A mogla je isto tako Slovenija imati i Stajersku i Trst i nezavisnost davno prije 90-tih. Po cemu bi Italija obavezno imala Dalmaciju ako u modernoj Evropi Dalmatinci sami to nebi htjeli, Mozda bi Srbija bila minus dio Vojvodine i plus Makedonija, mozda bi Bosna bila manja ili malko veca sa vecim morem,...

Niko ne moze nagadjati gdje bi bile granice da Jugoslavija nije postojala. Niti su granice uopce bitne u ovoj prici. Ono sto bi sigurno bilo je malo kultivisaniji narodi, malo veci evropljani, malo politicki zreliji i demokraticniji i sa drugacijom svijescu o sebi kroz cijeli 20 vjek. Veca je sansa bila izganjati nezavisnost u bilo kojoj drugoj zajednici nego u YU. Jedina prava opasnost za BiH je uvijek bila od Srbije prvenstveno,.. i svaka politicka opcija bez zajednice sa Srbijom bi bila bolja za BiH.
Maraschino

#2545 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Bloo wrote: 12/12/2019 23:20 Ok, svi rođeni poslije '75-te neka se povuku sa teme :mrgreen:

prva recenica ispravna :thumbup: ne moze se ucestvovati u ovoj diskusiji ''cula-kazala'' ili procitao u wikipediji(bar dok ima zivih svjedoka)

druga, bio sam buntovnik. nisam mogao u svemu da se slozim sa njima. koliko sam smio toliko sam kritikovao dok clanovi to nisu smjeli ili na odredjenim sastancima se to radilo vrlo umotano. ako se copor okrene protiv nekoga, kukala mu majka.

...sve u svemu, srednja zalost.

Cuo sam i vidio odlascima u Italiju, Madjarsku i Austriju a poslije malo duze u Sloveniju da se fino zivjelo tamo a kod nas Bogami prezivljavalo.
Nemojte samo da se ogrijesite o Madjarsku. Jesu cijene bile smijesne ali su ljudi dobro zivjeli. Harkanj nam je bila destinacija za banje, kupanje i shoping u Pecuhu.
Bloo
Globalna šefica

#2546 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

Maraschino wrote: 12/12/2019 23:42

prva recenica ispravna :thumbup: ne moze se ucestvovati u ovoj diskusiji ''cula-kazala'' ili procitao u wikipediji(bar dok ima zivih svjedoka)

druga, bio sam buntovnik. nisam mogao u svemu da se slozim sa njima. koliko sam smio toliko sam kritikovao dok clanovi to nisu smjeli ili na odredjenim sastancima se to radilo vrlo umotano. ako se copor okrene protiv nekoga, kukala mu majka.

...sve u svemu, srednja zalost.

Cuo sam i vidio odlascima u Italiju, Madjarsku i Austriju a poslije malo duze u Sloveniju da se fino zivjelo tamo a kod nas Bogami prezivljavalo.
Nemojte samo da se ogrijesite o Madjarsku. Jesu cijene bile smijesne ali su ljudi dobro zivjeli. Harkanj nam je bila destinacija za banje, kupanje i shoping u Pecuhu.
I sad hajmo to primijeniti na sve teme i diskusije?
I ti imas preko 50 banki?
hAZNADAR

#2547 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 12/12/2019 23:12
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 21:02 „Socijalizam se po svojoj prirodi ne da oktroirati, uvoditi ukazima. Samo život što se nesmetano pjeni, dovija se tisućama novih oblika, improvizacija, otkriva stvaralačku snagu. Javni život država s ograničenom slobodom tako je oskudan, tako je siromašan, tako shematičan, tako neplodan upravo stoga što se isključenjem demokracije zatvaraju svi izvori duhovnog bogatstva i napretka. U tomu mora sudjelovati čitava narodna masa. Inače se socijalizam dekretira, oktroira za zelenim stolom tuceta intelektualaca“ (Luxemburg, 1974: 294 – podvukao A.M.).
Mislim da je Ju tu bila poprilično po bukvaru, daleko od toga da je javni život bio oskudan, nismo mi bili Sovjetski Savez, nego zemlja šezdesetosmaša, Crnog talasa, domova kultura, Neue Slowenische Kunsta, Južnog vetra i turbofolka, sletova i štafeta i NOB komemoracija, orkestara koji sviraju radnicima u Energoinvestu, Novog vala i New primitivsa, socrealizma i modernizma, partizanskih filmova, folklornih sekcija, kulturno-umjetničkih društava, velikih radničkih proslava, sindikalnih zabava, radničkih savjeta, omladinskih manifestacija i časopisa... zar nije naš javni prostor bio natrpan svim ovim stvarima, i to sa motom:

Ili ti misliš na nešto drugo?
Prvo i SSSR je imao skoro sve nabrojano. Mozda ne heavy metal, punk, Juzni vetar, new promitivs, ali ostalo nabrojano je svakako imao.

A ja sam mislio da je Rosa u pravu sa recenicom koju sam citirao. Aludira na vecu demokratiju i slobodu nego ono sto je imala YU.
Maraschino

#2548 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

sta te gabri :oops:

:D
Bloo
Globalna šefica

#2549 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

Maraschino wrote: 12/12/2019 23:46 sta te gabri :oops:

:D
Da parafraziram Sarajlica....rodeni '23, nisu streljani '42, forumaju 2019...
MorningStar

#2550 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Bloo wrote: 12/12/2019 23:44 I sad hajmo to primijeniti na sve teme i diskusije?
I ti imas preko 50 banki?
Ukinuti vecinu pf historija :D i zabraniti spominjanje osmanskog carstva ko nije u janjicarima bio :lol:
Locked