STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
hAZNADAR

#2501 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 12/12/2019 17:44 @piupiu

Si čitala ovo?
http://www.prometej.ba/clanak/drustvo-i ... rstva-4182
Vrijedi ovo citirati:

„Socijalizam se po svojoj prirodi ne da oktroirati, uvoditi ukazima. Samo život što se nesmetano pjeni, dovija se tisućama novih oblika, improvizacija, otkriva stvaralačku snagu. Javni život država s ograničenom slobodom tako je oskudan, tako je siromašan, tako shematičan, tako neplodan upravo stoga što se isključenjem demokracije zatvaraju svi izvori duhovnog bogatstva i napretka. U tomu mora sudjelovati čitava narodna masa. Inače se socijalizam dekretira, oktroira za zelenim stolom tuceta intelektualaca“ (Luxemburg, 1974: 294 – podvukao A.M.).
exliberal-ex

#2502 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by exliberal-ex »

Hank Paldum wrote: 12/12/2019 17:00
exliberal-ex wrote: 12/12/2019 16:22
Hank Paldum wrote: 12/12/2019 16:00

Bure baruta, vremenska bomba, Jasenovac, mitovi o zlim Turcima i ostali primjeri koji su doprinjeli napetoj situaciji, za takvu ozbiljnu uniju si trebao imati jak ustav kao čelik a ne da rok trajanja jedne ogromne države ovisi samo o dužini života jedne osobe, znači " Poslije mene potop".
Da je pendrek tako jako radio nebi ti duhovi izasli iz boce.
Samo mi jednu stvat pojasni Jasenovac….po cemu je to primjer koji je doprinjeo napetoj situacij?
Pa doprinjeo je ljubavi između Srba i Hrvata, i dan danas se pominje
Sta su trebali da rade onda ?!

Sad srbi iz RS mogli se moze protumacit sto bosnjaci obiljezavaju Srebrenicu , jebiga moze doprinijet napetoj situacij ?
Bloo
Globalna šefica

#2503 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 20:56
MorningStar wrote: 12/12/2019 19:14
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 19:11

Slusao se i kralj i Tito.
Da nebi YU nikako - vjerovatno bi se oni koji su bili u AU osamostalili prije ili poslije ali dosta politicki pismeniji. Srbija bi nastavila biti nezavisna ali nebi nikome drugom mogla sta naturiti. Pitanje je da li bi doslo do onolikih klanja u WWII i 90-tih. Kada pogledas cjelokupan rezultat te drzave - losih stvari je vise od dobrih.
I kralj i tito su bili "nasi" sultan i car nisu bili nasi. Poenta koju si razumio ali sad se trudis da nekako je ne razumijes jeste - narodi nisu bili fini prije jugoslavija nego su bili pod tudjom motkom, kada se tudja motka makla a mi krenuli samo sobom da upravljamo (mislim pod narode) onda smo pokazali sta i kako smo.
Razumijem da je tebi kralj bio "nas" poslije ikona na tavanu. :D Nemas pojma o situaciji u nasim narodima prije YU i to je.
Mislis da nas je YU smirila i priblizila. Ocito ti je klupa u parku bila vrijedna onolikih uzajamnih klanja.
Koliko je tebi godina uopce?
Znam da si stariji, ali baš toliko.... :mrgreen:
Broj Jedan...

A čiji su bili kraljevi bosanski?
madner

#2504 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Da nije bilo SHS, Italija bi dobila dio, Dalmaciju sigurno. Dio bi zadrzali Madjari a dio bi pripao Srbiji.
Hrvatska u ovom obliku ne bi ostala u jednoj drzavnoj zajednici. Koliko bi dobila Srbija ne zna se tacno, da li bi to bio BiH ili vecina plus djelovi Hrvatske zavisi od izvora.

Opcija samostalnost za BiH nije bila na stolu.
detroit-mercy

#2505 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

madner wrote: 12/12/2019 21:05 Da nije bilo SHS, Italija bi dobila dio, Dalmaciju sigurno. Dio bi zadrzali Madjari a dio bi pripao Srbiji.
Hrvatska u ovom obliku ne bi ostala u jednoj drzavnoj zajednici. Koliko bi dobila Srbija ne zna se tacno, da li bi to bio BiH ili vecina plus djelovi Hrvatske zavisi od izvora.

Opcija samostalnost za BiH nije bila na stolu.
Naravno da opcija samostalnost za BiH nikada nije bila na stolu i tu se kriticari Juge trebaju dobro zahvaliti komijima i marshalu (na noge ustati kad se pomene :mrgreen:) jer su prvo ocuvali BiH u danasnjim granicama i drugo stvorili preduslove za buduc izglasavanje nezavisnosti.
Hrvati i Slovenci upravo radi vanjske opasnosti i ulaze u zajednicu ali isto tako kada je opasnost prosla prvi su koji napustaju tu zajednicu. Cisto sumnjam da bi se Juga raspala da si imao konstantnu prijetnju iz vana prema granicama.
Sto opet pokazuje da je strah bio najjaca poveznica te drzave a ne neki kohezivni faktor olicen u uber jugoslovenstvu.
hAZNADAR

#2506 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 12/12/2019 21:03

Razumijem da je tebi kralj bio "nas" poslije ikona na tavanu. :D Nemas pojma o situaciji u nasim narodima prije YU i to je.
Mislis da nas je YU smirila i priblizila. Ocito ti je klupa u parku bila vrijedna onolikih uzajamnih klanja.
Znam da si stariji, ali baš toliko.... :mrgreen:
Broj Jedan...

A čiji su bili kraljevi bosanski?
Jesam ko broj Jedan, uredno vodim evidenciju ko je kad sta izvalio, znam vam svima skrivene mracne tajne. :wink:

Prije WWI jeste bilo prilicno prijateljsko raspolozenje sto se vidi iz mnogih spisa. Mozda nisu seljaci na Manjaci ili Sar Planini nesto posebno postovali susjedne narode - ali u intelektualnim krugovima, radnickim krugovima,... su se svi susjedi pozitivno tumacili. Ima dosta muslimanskih intelektualaca koji su svojom voljom bez ikakve propagande birali srpski ili hrvatski identitet napr. Na Srbiju se gledalo kao na velikog brata i posebno popularna i uzor kao samostalna. Ilirski pokret je takodjer hvalio sve juzne slavene. Juraj Krizanic, Pavao Vitezovic su zamisljali ujedinjenje pod patronatom Moskve ili AU, pa Strosmajer, Racki,..Supilo, Pribicevic,... da li je Nikola Pasic kao isto zagovornik ujedinjenja dijelio iste vizije o uredjenju drzave se da diskutovati. Sama prijepiska izmedju intelektualaca i kolega tog doba svjedoci o velikkom postovanju, u novinama na vijesti kod susjeda cesto davao ton suosjecanja i razumjevanja,...

Nije naravno sve bilo prozeto ljubavlju,... ali da su se narodi u drugoj polovini 19-og vjeka pa do SHS vecinom itekako postovali - to je cinjenica. SHS je promijenio totalno raspolozenje i prijeratne image.
Bloo
Globalna šefica

#2507 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

ja ni rijeci ne rekoh o postovanju, ljubavi itd...
Samo pitah čiji su bili kraljevi bosanski...
piupiu

#2508 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Si čitala ovo?
Joooj, što mi se svidja ova @ opcija! Superiška :thumbup:

Evo, sad sam pročitala. Sve je naša Ruža lijepo opisala, a i Asim nakon nje. Ma nema bolje rečenice od one iz Sjećaš li se Dolly Bell - "Ideologijom i religijom se bavi sirotinja, moj Maho, ja se tebi čudim". E, tako i nacionalizam i sve vrste šovinizma maskiraju suštinski klasna, a sad i pitanja opstanka. Inače, volim čitati Mujkića, u mnogo čemu se slažem s njim i svidja mi se kako analizira stvari (na pr Mi, gradjani etnopolisa).
Bloo
Globalna šefica

#2509 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

@hAZNADAR
Interesantno je kakvo mišljenje imaš o sebi. Kao blago senilni djed na porodičnom okupljanju koji optužuje ljude za ono što je on umislio ili interpretirao da je pogrešno rečeno ili počinjeno.
Zavjera ustaško-četnička.
Budi i dalje na braniku svoje vizije i samo tvoje mišljenje je validno.
Aferim.
Bloo
Globalna šefica

#2510 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 12/12/2019 21:36

Si čitala ovo?
Joooj, što mi se svidja ova @ opcija! Superiška :thumbup:

Evo, sad sam pročitala. Sve je naša Ruža lijepo opisala, a i Asim nakon nje. Ma nema bolje rečenice od one iz Sjećaš li se Dolly Bell - "Ideologijom i religijom se bavi sirotinja, moj Maho, ja se tebi čudim". E, tako i nacionalizam i sve vrste šovinizma maskiraju suštinski klasna, a sad i pitanja opstanka. Inače, volim čitati Mujkića, u mnogo čemu se slažem s njim i svidja mi se kako analizira stvari (na pr Mi, gradjani etnopolisa).
Mujkić je pravo interesantan uživo, prisustvovala sam na par predavanja u vezi roda, politike blablabla gender momenti. :mrgreen:
detroit-mercy

#2511 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

Bloo wrote: 12/12/2019 21:33 ja ni rijeci ne rekoh o postovanju, ljubavi itd...
Pa bosanski, da stoji kraljevi engleski onda bi bili engleski :mrgreen: .
piupiu

#2512 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 12/12/2019 21:39 Mujkić je pravo interesantan uživo, prisustvovala sam na par predavanja u vezi roda, politike blablabla gender momenti. :mrgreen:
Do tell?! :D Ja sam ga jednom na nekoj tribini za mlade gledala, bio je jako interesantan. I pokoji intervju, ali ništa gender-related?
Bloo
Globalna šefica

#2513 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 12/12/2019 21:41
Bloo wrote: 12/12/2019 21:39 Mujkić je pravo interesantan uživo, prisustvovala sam na par predavanja u vezi roda, politike blablabla gender momenti. :mrgreen:
Do tell?! :D Ja sam ga jednom na nekoj tribini za mlade gledala, bio je jako interesantan. I pokoji intervju, ali ništa gender-related?
Mene suze oblile kada nam je rekao da će nam sada izdiktirati svoju veoma maskulinu mail adresu - mujkica@ :lol:
Zapravo je on bio zadužen za "muške studije" unutar rodnih studija kao jedan od predavača na postdiplomskom.
Super animira studente, postavlja nam targetirana pitanja na način da se stvarno zamislimo i preispitamo davno usvojene "istine" ili pojave za koje smo mislili da su norma.
Hank Paldum

#2514 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

exliberal-ex wrote: 12/12/2019 21:02
exliberal-ex wrote: 12/12/2019 16:22

Da je pendrek tako jako radio nebi ti duhovi izasli iz boce.
Samo mi jednu stvat pojasni Jasenovac….po cemu je to primjer koji je doprinjeo napetoj situacij?

Sad srbi iz RS mogli se moze protumacit sto bosnjaci obiljezavaju Srebrenicu , jebiga moze doprinijet napetoj situacij ?
Velika razlika je što je se Srebrenica dogodila u državi koja je već bila nezavisna i međunarodno priznata između 2 naroda koji su konstitutivni. SFRJ je nastala unijom republika i naroda nakon što je se dogodio Jasenovac.
MorningStar

#2515 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Pod nas mislim pripadnik jednog od juznoslavenskoh naroda koji su zivjeli u toj jugoslaviji. Znam tezak koncept za shvatiti ali ja gledam srbina,hrvata,bosnjaka,slovenca,makedonca “nasim” za razliku od nekog austrijanca ili turcina pa i ne znam koga drugog.

Kako se ujedinise onda u kraljevinu shs ?? Ako nije postojala zelja za tim (pomoci cu - juznoslavenski pokret)

Alternativa jugoslaviji sa naglaskom na sfrj je da bi o Bosni danas citao u historiji,isao bi u italiju na more u split ili tako a brasno bi jeo iz madjarske vojvodine etc.

Vec me pitao kolega onaj sto je skratio replike na par rijeci -

Tlideset cetli :D
exliberal-ex

#2516 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by exliberal-ex »

Hank Paldum wrote: 12/12/2019 21:58
exliberal-ex wrote: 12/12/2019 21:02

Velika razlika je što je se Srebrenica dogodila u državi koja je već bila nezavisna i međunarodno priznata između 2 naroda koji su konstitutivni. SFRJ je nastala unijom republika i naroda nakon što je se dogodio Jasenovac.
Zar SFRJ nije nasljedila kraljevinu ?
Hank Paldum

#2517 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Jeste ali nije morala u obkiku kakvom pamtimo SFRJ
MorningStar

#2518 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Hank Paldum wrote: 12/12/2019 22:03 Jeste ali nije morala u obkiku kakvom pamtimo SFRJ
Sta reci kakvu posluku porati.Oprosti ali ne razumijem sta hoces da kazes :D
hAZNADAR

#2519 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

:?: Pa sama si i odgovorila u istoj recinici gdje i postavljas pitanje. :D

A ostatak je pojasnjenje onog sto si od mene citirala.
MorningStar

#2520 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 22:34

A ostatak je pojasnjenje onog sto si od mene citirala.
Kralj engleske je bio i kralj francuske u isto vrijeme :D po zakonu :D

Image

Poremecio si ti pojam nacije drzave i kraljevine. :wink:
hAZNADAR

#2521 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 12/12/2019 21:38 @hAZNADAR
Interesantno je kakvo mišljenje imaš o sebi. Kao blago senilni djed na porodičnom okupljanju koji optužuje ljude za ono što je on umislio ili interpretirao da je pogrešno rečeno ili počinjeno.
Zavjera ustaško-četnička.
Budi i dalje na braniku svoje vizije i samo tvoje mišljenje je validno.
Aferim.
Zato i jeste tragedija da ti moderiras ovaj podforum. Umjesto da citas sta neko pise - ti ga svrstas u odredjeni profil.
hAZNADAR

#2522 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 12/12/2019 22:38
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 22:34
Kralj engleske je bio i kralj francuske u isto vrijeme :D po zakonu :D

Poremecio si ti pojam nacije drzave i kraljevine. :wink:
:lol: Ono kad hoces ispasti pametan,.. a u prve dvije rijeci sam rece ciji kralj,... prvenstveno.

A ti si u glavi poremetio epohe cim trpas naciju u kontekst price. :D
piupiu

#2523 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 12/12/2019 21:45 svoju veoma maskulinu mail adresu - mujkica@ :lol:
:lol: :lol: :lol:

Kakav car! Znači, dobar mi je utisak o njemu, slaže se. :thumbup:
MorningStar

#2524 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

@hAZNADAR

Kralj engleske i kralj francuske - ista osoba / mogu li nekako drugacije to napisati :D recimo vjerovatno onda engleska kraljica danas je njemica po tvojim mjerilima :D jer windsor je nataknuto da se sakrije pravo prezime.

Haznadar lutas :D
hAZNADAR

#2525 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 12/12/2019 21:59

Pod nas mislim pripadnik jednog od juznoslavenskoh naroda koji su zivjeli u toj jugoslaviji. Znam tezak koncept za shvatiti ali ja gledam srbina,hrvata,bosnjaka,slovenca,makedonca “nasim” za razliku od nekog austrijanca ili turcina pa i ne znam koga drugog.

Kako se ujedinise onda u kraljevinu shs ?? Ako nije postojala zelja za tim (pomoci cu - juznoslavenski pokret)

Alternativa jugoslaviji sa naglaskom na sfrj je da bi o Bosni danas citao u historiji,isao bi u italiju na more u split ili tako a brasno bi jeo iz madjarske vojvodine etc.

Vec me pitao kolega onaj sto je skratio replike na par rijeci -

Tlideset cetli :D
O jel,.. pa onda ti je i Milosevic "nas", odnosno tvoj.

Tu alternativu si prepisao od madnera i sam je neznas protumaciti.

A sto se tice tvojih godina - odakle ti zal za pendrekom kad ga nisi upamtio? I da meni preko 20 god starijim od tebe drzis predavanje o YU koju pamtis dok si ganjao tutu u rikverc?
Locked