Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Analiticarr

#5276 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

allem_77 wrote: 11/12/2019 23:41
Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:21
allem_77 wrote: 11/12/2019 22:21

Što se tiče alkohola?

ZABRANA ALKOHOLA U KUR’ANU

Časni Kur’an sledećim ajetom (odlomkom) zabranjuje konzumiranje alkohola:

O vernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje odvratne su stvari, šejtanovo (sotonino) delo; zato se toga klonite, da biste postigli što želite. (Kur’an, poglavlje: Trpeza, ajet 90.)

I ovo sam procitao, ali ovdje ne pise da se alkohol zabranjuje.
''Klonite se toga'' nije isto sto i ZABRANJUJE VAM SE. To su dvije potpuno razlicite stvari, otprilike kao i NEMOJ TO ili NE SMIJES TO.
stavovi-kurana-i-hadisa-po-pitanju-alkohola-t42999.html
Opet dolazimo na isto. U Casnom Kur'anu ne pise ZABRANJUJE VAM SE VINO I ALKOHOL! Savjetuje se da se to ne konzumira ali se ne zabranjuje.
Cak se to navodi kao nagrada za one koji budu dobri na ovom dunjaluku.
''Primjer Dženneta koji je obećan muttekijama (bogobojaznim), u njemu su rijeke od vode neustajale, i rijeke od mlijeka kojem se ukus ne mijenja, i rijeke od vina, prijatna onima koji ga piju, i rijeke od meda procijeđenog, ...'' (sura Muhammed, 15.)
Bloo
Globalna šefica

#5277 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:45
Malo sam prelistao ovo sto pise Enes Karic, ali i u njegovom prijevodu jasno pise da vjernike koji zasluze Dzennet, tamo cekaju RIJEKE VINA!
Onda on naknadno objasnjava da je to vino ljepse i mirisnije nego sto je ovodunjalucko i to se koristi kao neki izgovor da to nije isto vino. Ali sve je u Dzennetu ljepse i misrinije nego na ovom dunjaluku, tako da to objasnjenje ne znaci nista.
I dalje nigdje ne pise da je to ZABRANJENO.
Zavisi kako tumačiš ili razumiješ opis i definiciju dženneta. Da li je za tebe džennet stvarno, opipljivo mjesto jer kako se navodi...će se sastati tijelo i duh, i da će čovjek u raju doživljavati i duhovne i tjelesne užitke...ili je pak metafora?
Kako približiti ljudima džennetske ljepote i džehenemska mučenja osim preko slika i iskustava koje već znaju?
Također, možda džennetsko vino neće imati isti utjecaj na intelekt i psihu kao što ovozemaljsko vino ima.
Ja definitivno nisam stručna da dajem ikakvo mišljenje o ovome, ovo je više moj neki lični osvrt.

Takođe, Kur'an u kombinaciji sa sunnetom Poslanika nudi možda ne DECIDNE zabrane, ali svakako zabrane.
Ovo je stav IZ i obrazloženje. Možda ti pomogne. Također imaš i objašnjenje prevoda.
https://www.islamskazajednica.ba/index. ... Itemid=223
allem_77

#5278 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:50

Opet dolazimo na isto. U Casnom Kur'anu ne pise ZABRANJUJE VAM SE VINO I ALKOHOL! Savjetuje se da se to ne konzumira ali se ne zabranjuje.
''Primjer Dženneta koji je obećan muttekijama (bogobojaznim), u njemu su rijeke od vode neustajale, i rijeke od mlijeka kojem se ukus ne mijenja, i rijeke od vina, prijatna onima koji ga piju, i rijeke od meda procijeđenog, ...'' (sura Muhammed, 15.)
https://www.islamskazajednica.ba/index. ... Itemid=218

2:25
A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: 'Ovo smo i prije jeli' – a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti.
Analiticarr

#5279 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Bloo wrote: 11/12/2019 23:57
Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:45
Malo sam prelistao ovo sto pise Enes Karic, ali i u njegovom prijevodu jasno pise da vjernike koji zasluze Dzennet, tamo cekaju RIJEKE VINA!
Onda on naknadno objasnjava da je to vino ljepse i mirisnije nego sto je ovodunjalucko i to se koristi kao neki izgovor da to nije isto vino. Ali sve je u Dzennetu ljepse i misrinije nego na ovom dunjaluku, tako da to objasnjenje ne znaci nista.
I dalje nigdje ne pise da je to ZABRANJENO.
Zavisi kako tumačiš ili razumiješ opis i definiciju dženneta. Da li je za tebe džennet stvarno, opipljivo mjesto jer kako se navodi...će se sastati tijelo i duh, i da će čovjek u raju doživljavati i duhovne i tjelesne užitke...ili je pak metafora?
Kako približiti ljudima džennetske ljepote i džehenemska mučenja osim preko slika i iskustava koje već znaju?
Također, možda džennetsko vino neće imati isti utjecaj na intelekt i psihu kao što ovozemaljsko vino ima.
Ja definitivno nisam stručna da dajem ikakvo mišljenje o ovome, ovo je više moj neki lični osvrt.

Takođe, Kur'an u kombinaciji sa sunnetom Poslanika nudi možda ne DECIDNE zabrane, ali svakako zabrane.
Ovo je stav IZ i obrazloženje. Možda ti pomogne. Također imaš i objašnjenje prevoda.
https://www.islamskazajednica.ba/index. ... Itemid=223
Razumijem sta mislis ali ako je vec zabranjeno zasto bi se navodilo kao lijep primjer za stanovnike Dzenneta? Zasto se onda i svinjetina tamo ne pominje? Moje licno misljenje je da je to jedna velika zabluda i da alkohol ne zabranjuje religija, tj Islam, nego ga zabranjuju vlasti i drzave. Sto vise citam i izucavam, sve vise mi se cini da je to (ne)namjerno plasirana obmana.
Evo npr ovaj dio o molitvi :
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate
Zasto bi pisalo pijani se ne molite ako je pijanstvo zabranjeno?

Da se razumijemo, Ja sam protivnik alkohola i podrzavam zabranu ali mi je ovo vrlo zanimljivo i u najmanju ruku cudno.
Analiticarr

#5280 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

allem_77 wrote: 12/12/2019 00:11
Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:50

https://www.islamskazajednica.ba/index. ... Itemid=218

2:25
A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: 'Ovo smo i prije jeli' – a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti.
Upravo to sam i ja napisao u prethodnom komentaru:
Znaci objasnjava da je na onom boljem svijetu sve ljepse, pa tako i vino.
Ne mozes ovo boldirano tumaciti kao da ce samo plodovi biti slicni, tj bolji. To se odnosi na sve. Jer i za vino pise da ce biti ljepse, ukusnije i misrisnije.
Bloo
Globalna šefica

#5281 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Mislim da ti je ovo bolji odgovor
U suri Ess-Saffat, 47. ajet, pojašnjava se da se radi o piću koje ne opija i od kojeg glava ne boli. Također, podsjećamo na riječi Ibn Abbasa, najpoznatijeg tumača Kur'ana među ashabima: Od dunjalučkih stvari koje se spominju u Džennetu samo su uzeta imena. Drugim riječima, samo su im imena zajednička, a suština je različita. A Allah najbolje zna.
Ergo, možda je naglasak na OKUSU vina, a ne na opijajućoj moći istog. Pošto ovozemaljsko opija i hamr/haram je, ono džennetsko ti samo nudi užitak okusa bez opijanja.
Analiticarr

#5282 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Bloo wrote: 12/12/2019 00:25 Mislim da ti je ovo bolji odgovor
U suri Ess-Saffat, 47. ajet, pojašnjava se da se radi o piću koje ne opija i od kojeg glava ne boli. Također, podsjećamo na riječi Ibn Abbasa, najpoznatijeg tumača Kur'ana među ashabima: Od dunjalučkih stvari koje se spominju u Džennetu samo su uzeta imena. Drugim riječima, samo su im imena zajednička, a suština je različita. A Allah najbolje zna.
Ergo, možda je naglasak na OKUSU vina, a ne na opijajućoj moći istog. Pošto ovozemaljsko opija i hamr/haram je, ono džennetsko ti samo nudi užitak okusa bez opijanja.
Upravo ovo boldirano sam mislio napisati. Vrlo zanimljiva je tema i moglo bi se danima raspravljati o ovom.
Sa jedne strane imas vjerski vrh i radnike koji govore o zabrani. Sa druge strane, ako procitas Casni Kur'an dodjes do zakljucka da to nigdje ne pise.
Cak pise suprotno od toga. Alkohol se pominje kao nagrada. VRLO CUDNO I ZANIMLJIVO.
Bloo
Globalna šefica

#5283 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Analiticarr wrote: 12/12/2019 00:38
Bloo wrote: 12/12/2019 00:25 Mislim da ti je ovo bolji odgovor
Upravo ovo boldirano sam mislio napisati. Vrlo zanimljiva je tema i moglo bi se danima raspravljati o ovom.
Sa jedne strane imas vjerski vrh i radnike koji govore o zabrani. Sa druge strane, ako procitas Casni Kur'an dodjes do zakljucka da to nigdje ne pise.
Cak pise suprotno od toga. Alkohol se pominje kao nagrada. VRLO CUDNO I ZANIMLJIVO.
Pa ako u suri piše da se radi o vinu koje ne opija i od kojeg glava ne boli, onda nije ovozemaljsko vino, odnosno nije ista stvar,
Zabranjuje se ovozemaljsko koje opija, te spominjanje vina u džennetu ne isključuje zabranu. Jer: ..samo su im imena zajednička, a suština je različita.
Analiticarr

#5284 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Bloo wrote: 12/12/2019 00:41
Pa ako u suri piše da se radi o vinu koje ne opija i od kojeg glava ne boli, onda nije ovozemaljsko vino, odnosno nije ista stvar,
Zabranjuje se ovozemaljsko koje opija, te spominjanje vina u džennetu ne isključuje zabranu. Jer: ..samo su im imena zajednička, a suština je različita.
AKO pise...
Ali cak i ako pise, to ne znaci da je ovozemaljsko zabranjeno jer se ono pominje nekoliko puta, nego samo znaci da je ono u Dzennetu ljepse i bolje, kao sto pise i za sve ostalo, za plodove npr pise isto da su drugaciji.
Pa sam pomen vina kao nagrade u Dzennetu navodi na to da je dozvoljeno, cak i pozeljno. Zna se sta su nagrade i ko se nagradjuje a vino se navodi kao jedna od nagrada u Dzennetu. Nigdje se ne pominje kao kazna. O ovom fenomenu se moze dobra knjiga napisati.
Bloo
Globalna šefica

#5285 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Analiticarr wrote: 12/12/2019 01:00
AKO pise...
Ali cak i ako pise, to ne znaci da je ovozemaljsko zabranjeno jer se ono pominje nekoliko puta, nego samo znaci da je ono u Dzennetu ljepse i bolje, kao sto pise i za sve ostalo, za plodove npr pise isto da su drugaciji.
Pa sam pomen vina kao nagrade u Dzennetu navodi na to da je dozvoljeno, cak i pozeljno. Zna se sta su nagrade i ko se nagradjuje a vino se navodi kao jedna od nagrada u Dzennetu. Nigdje se ne pominje kao kazna. O ovom fenomenu se moze dobra knjiga napisati.
Ako nije bilo korišteno u značenju da možda ne piše.
I opet dokazuješ napisanim ono što sam postala: imena zajednička, a suština je različita.
Pa ukislo vino je možda kazna u dzehenemu :P

Da, okus je nagrada, a ne opijenost.

Svakako preporučujem da kontaktiraš IZ i eventualno FIN i predložiš saradnju prilikom pisanja o ovom velikom otkriću.
Analiticarr

#5286 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Bloo wrote: 12/12/2019 01:03
Analiticarr wrote: 12/12/2019 01:00
AKO pise...
Ako nije bilo korišteno u značenju da možda ne piše.
I opet dokazuješ napisanim ono što sam postala: imena zajednička, a suština je različita.
Pa ukislo vino je možda kazna u dzehenemu :P

Da, okus je nagrada, a ne opijenost.

Svakako preporučujem da kontaktiraš IZ i eventualno FIN i predložiš saradnju prilikom pisanja o ovom velikom otkriću.
Ti opisi raznih tumaca su samo njihova pretpostavka a cak i da je pretpostavka da vino u Dzennetu ne opija tacna, to opet ne mijenja nista.
Cinjenica je da u Casnom Kur'anu ne samo da ne pise da je zabranjeno, nego se pominje kao nagrada. Sto automatski znaci da je dozvoljeno. Kako ti nagrada u Dzennetu moze biti nesto sto je zabranjeno? Nema logike. :-)
Bloo
Globalna šefica

#5287 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Analiticarr wrote: 12/12/2019 01:14

Ti opisi raznih tumaca su samo njihova pretpostavka a cak i da je pretpostavka da vino u Dzennetu ne opija tacna, to opet ne mijenja nista.
Cinjenica je da u Casnom Kur'anu ne samo da ne pise da je zabranjeno, nego se pominje kao nagrada. Sto automatski znaci da je dozvoljeno. Kako ti nagrada u Dzennetu moze biti nesto sto je zabranjeno? Nema logike. :-)
Nema.
Izvrsno zapažanje.
Vjerujem da će institucije koje sam dolje nabrojala znati cijeniti.
mali jomu

#5288 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 16:14
mali jomu wrote: 11/12/2019 15:26
Vsvp wrote: 11/12/2019 15:07
Znači onda svako sebi prevodi i nalazi objašnjenja onako kako mu odgovara ?
Sada razumijem zašto sam okružen vjernicima koji odigraju tiket kladionice pa odu u džamiju , lažu pa odu na džumu , ne piju za ramazan pa sve nadoknade za bajram itd.
Pa mogu ti reci da mi se svidja to sto si napisao... ispada bas tako, prevodi su prilagodjeni ljudima da bi ih zadovoljili pronalaskom sebe u tom prevodu, (a i da prevodilac zadovolji samog sebe... kao izvukao se, moze se izvuci, sveopsti hajrat... itd)

Stvarni prevod Kurana je skroz drugciji, ni jedan danasnji prevod mu nije ni slican... a kamoli tacan, a i sa danasnjim jezickim normama bilo kojeg jezika... ne samo Bosanskog, ako nije nemoguce onda je vrlo vrlo tesko prevesti, jer u njima nema tacnih odrednica koje precizira znacenje za tacnost bilo kojeg Harfa, Ajeta i Sure...

To nije odoh ja lupat sa prevodom pa da vidim sta ce biti... zato je to sad ovako kako je, ne moze se objasnit jer nema rijeci.
Naglasio sam da je u pitanju stari prijevod. Znaci nije iz ovog danasnjeg vremena kada scako moze pisati sto god pozeli. Ovo je Kuran od 1960 i neke.

Da pojednostavim... prevodi su samo "odraz onog ko prevodi" isto kao sto je ovo sto pisem samo odraz mene, ili ti sto pises samo odraz tebe, ili bilo sta sto neko pise samo odraz tih sto pisu... Orginal nije ni slican. "Dvije su strane... Orginal i ti, pa sa koje strane nesto pises (PREVODIS) tako ces i prevest"

... zato je tako kako je sto se tice svih napisanih prevoda, i mene kako pisem i svakog drugog kako pise (PREVODI)
Analiticarr

#5289 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Bloo wrote: 12/12/2019 01:18
Analiticarr wrote: 12/12/2019 01:14

Nema.
Izvrsno zapažanje.
Vjerujem da će institucije koje sam dolje nabrojala znati cijeniti.
Sto si ljuta? Samo diskutujemo :-D
Analiticarr

#5290 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

mali jomu wrote: 12/12/2019 05:51

Da pojednostavim... prevodi su samo "odraz onog ko prevodi" isto kao sto je ovo sto pisem samo odraz mene, ili ti sto pises samo odraz tebe, ili bilo sta sto neko pise samo odraz tih sto pisu... Orginal nije ni slican. "Dvije su strane... Orginal i ti, pa sa koje strane nesto pises (PREVODIS) tako ces i prevest"

... zato je tako kako je sto se tice svih napisanih prevoda, i mene kako pisem i svakog drugog kako pise (PREVODI)
Ali u originalu pise ovako:

Zabranjuje vam se strv, krv, svinjsko meso i meso zaklano u necije drugo ime a ne u ime Allaha

I to je to sto se tice zabrane jela i pica! Ne treba tu nikakav tumac niti ''odraz''. Sve jasno napisano.

Sto se tice vina, tj alkohola, to se pominje u pozitivnom smislu i cak kao nagrada u Dzennetu. Znaci da nema sanse da je zabranjeno!
vjeshalica

#5291 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vjeshalica »

Analiticarr wrote: 12/12/2019 20:16

Sto se tice vina, tj alkohola, to se pominje u pozitivnom smislu i cak kao nagrada u Dzennetu. Znaci da nema sanse da je zabranjeno!
Nonsens.

Kaže Uzvišeni: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite” (El-Maide, 90).

Takođe, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Džabira, radijallahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao na dan oslobađanja Mekke: “Zaista Allah i Njegov Poslanik vam zabranjuju prodaju alkohola, strvine, svinje i kipova“.

Biblija zabranjuje konzumiranje alkohola sljedećim stihovima: Vino je podsmjevač, žestoko piće bukač, i ko se njima odaje, neće steći mudrosti[87] I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast. [88]

U Sunnenu Ibn Madždže, treći tom, Knjiga stvari koje opijaju, poglavlje 30, hadis broj 3380 stoji:
Prenosi se od Enesa, r. a., da je Allahov Poslanik, s. a. v. s., rekao:
“Allahovo prokletstvo je na deset ljudi zbog alkohola: na onoga koji ga spravlja, onoga za koga se spravlja, onoga ko ga pije, onoga ko ga nosi, onoga kome se nosi, onoga ko ga toči, onoga ko ga prodaje i onoga ko na tome zarađuje, onoga ko ga kupuje i onoga od koga se kupuje.”
zagortenej

#5292 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

zagortenej

#5293 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Image
Analiticarr

#5294 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

vjeshalica wrote: 12/12/2019 22:03
Analiticarr wrote: 12/12/2019 20:16

Nonsens.

Kaže Uzvišeni: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite” (El-Maide, 90).

Takođe, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Džabira, radijallahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao na dan oslobađanja Mekke: “Zaista Allah i Njegov Poslanik vam zabranjuju prodaju alkohola, strvine, svinje i kipova“.

Biblija zabranjuje konzumiranje alkohola sljedećim stihovima: Vino je podsmjevač, žestoko piće bukač, i ko se njima odaje, neće steći mudrosti[87] I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast. [88]

U Sunnenu Ibn Madždže, treći tom, Knjiga stvari koje opijaju, poglavlje 30, hadis broj 3380 stoji:
Prenosi se od Enesa, r. a., da je Allahov Poslanik, s. a. v. s., rekao:
“Allahovo prokletstvo je na deset ljudi zbog alkohola: na onoga koji ga spravlja, onoga za koga se spravlja, onoga ko ga pije, onoga ko ga nosi, onoga kome se nosi, onoga ko ga toči, onoga ko ga prodaje i onoga ko na tome zarađuje, onoga ko ga kupuje i onoga od koga se kupuje.”
To isto te uce i u vrticu, skoli, kuci itd. Ali nije isto reci NEMOJ I NE SMIJES! '
U Casnom Kur'anu nigdje ne pise da je zabranjen! Ove nove knjige koje moze pisati bilo ko od nas me ne zanimaju jer u njime svako pise ono sto njemu odgovara. U originalnoj verziji jedina zabrana su STRV, KRV, SVINJETINA I MESO ZAKLANO U IME NEKOG DRUGOG BOZANSTVA!
Vino, tj alkohol se pominje kao NAGRADA za dobre ljude.
Idemedosumom

#5295 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Selamun alejkum. Vidim ovdje je veselo :D
Bloo
Globalna šefica

#5296 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

JEste, sjedi, popij čašu neovozemaljskog vina, a ja ću čašu kuhanog...
Idemedosumom

#5297 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Vino je na ovom svitu halal samo u parfumima i u onoj medecini.

A još sam i na dijeti, može meni kisela 8)
Analiticarr

#5298 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Kuran.2:219, Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku stetu, a i neku korist ljudima, samo je steta od njih veca nego korist."
Ovaj ajet daje savjet da pojedinac koji pije ima malu korist od toga.Dok steta je puno veca ako se neko ne kontrolisano opija i unistava svoje zdravlje.Ovaj ajet ostavlja izbor svakom pojedincu da sam izabere, da li ce piti ili nece? Iz ovog ajeta vidimo da Allah nije direktno zabranio piti alkohol Muslimanima.

Kuran.4:43, O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali sta izgovarate.
Ovde se daje savjet vjernicima da nepiju i da se mole jer stime nisu svjesni sta izgovaraju.Molitva je nesto posebno, jer kad se molimo onda trebamo biti potpuno trijezni i da pokazujemo visoko cijenjenje prema toj prednosti.Iz ovog isto ajeta se nevidi potpuna zabrana da se nepije alkohol.Samo savjet ne piti i moliti se, sto je sasvim razumljivo.

Kuran.16:67, A od plodova palmi i vinove loze pripremajte pice i hranu prijatnu.To je, doista, dokaz onima koji pamet imaju.Ovde cak vidimo da Allah daje tu pripremu od djela stvaranja da covjek moze uzivati.Posebno se istice, pravljenje alkoholni pica i hrane da covjek moze da uziva.Samo svaki pojedinac treba biti razuman i nedozvoliti da postane alkoholicar.Jer tako bi samo sebi stetio i nebi imao prakticnu korist.

Da li je Muhamed ikada pio alkohol ?
Muslimanski ucenjaci ocajnicki pokusavaju sakriti pravu istinu o Muhamedu i kao on nikada nije pio alkohol.Postoje tako puno Hadisa koji jasno govore da je pio vino i cak uzimao abdest s vinom.Ja cu neke od njih citirati i direktno prevesti da svi se mogu uvjeriti u ovu istinu.Sta su radili prevodioci, potpuno su izostavljali hadise koji govore da je Muhamed redovito pio vino.Oni ih nikada nisu preveli na nas jezik niti su ih preveli na druge jezike.Jedini nacin da se uvjerite je ako posjedujete Hadise na Arapskom jeziku i tamo ih mozete pronaci.

Pripovjeda Abdullah bin Masoud: On je bio s Poslanikom od Allaha u noci od jina, tada Muhamed upita njega, Da li imate vode? " On odgovori da ima vino u posudi." Muhamed rece: Pospite malo vina da uzmem abdest, i on to ucini.Poslanik rece: " O Abdullah bin Masood vino je za pice i za ciscenje." [Musnad Ahmad, hadis 3594].

Ibn 'Abbas izvjestava: pojedinac koji se zvao Nabidh je pripremao za Allahovog Poslanika [vino] i stavljao ga u posude.Shu'ba rece: "to je bilo uvece u Ponedeljak.Muhamed je pio vino svakog Ponedeljka i Cetvrtka da posle podne.Ako je ista ostalo od toga, on je dao slugama ili je prolio vino.[Sahih Muslim 23:4972].

Sahih Muslim 3753: "Mi smo bili zajedno s Poslanikom, i Muhamed je bio zedan, covjek rece: O Allahov Poslanik, Da li zelite vino piti? "Muhamed rece: "Da" Covjek ode i donese vino.Muhamed dodade obrati paznju da bude dobro i da opija.I zatim Muhamed pi vino.

Za dodatnu konsultaciju pogledajte isto: Sahih Muslim 3721, Muhamed je redovito izlijevao vino u kamene posude.Aisa izvjestava da je redovito posluzivala vino Muhamedu i to ujutro i navece.[Sahih Muslim- Pica 3745].Drugom prilikom je donijela vino iz dzamije i posluzila Muhameda [Sahih Muslim-AlHayd-451].

Pripovjeda Gaber bin Abdullah: Bili smo zajedno s Poslanikom i on zatrazi nestoda pije.Jedan od Muhamedovi pratilaca rece: "O Allahov Poslanik, Mozemo li te posluziti s vinom? Muhamed rece, "Da". Gaber ode napolje i donese vino.Muhamed upita, da li je fermentiralo? Gaber rece: "Jeste" Muhamed uze i popi.[Sahih Muslim 3753].
Bloo
Globalna šefica

#5299 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote: 12/12/2019 22:44 Vino je na ovom svitu halal samo u parfumima i u onoj medecini.

A još sam i na dijeti, može meni kisela 8)
Zato tebi ponudih neovozemaljsko... :|
nepristojan si kao gost
Analiticarr

#5300 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Mislim da sam nasao najlogicnije objasnjenje za ovo:
Bliski suradnici od Muhameda su pili alkohol!
Anas bin Malek je redovito posluzivao alkohol i pijo [Sahih Muslim 23. 4884, 4886]
Mudahedini su pili alkohol u bici na Uhud i vecina otisal pijana na onaj svjet.[Sahih Bukhari 4:52:70].
Hamzah je puno pio tako da se Muhamed uplasio od njega jer je izgledao kao da je potpuno lud.
To je mozda i bio razlog zasto je Muhamed kasnije ukinuo alkohol.[Sahih Bukhari 4:53:324].
Znaci, Muhamed a.s. je zabranio vojnicima da piju alkohol jer su se opijali i gubili glave ili bitke, i od toga je nastala ta zabluda da Islam tj Kur'an zabranjuje muslimanima da piju.
Da li Kur'an savjetuje muslimanima da ne piju alkohol? DA!
Da li im to zabranjuje? NE!
Post Reply