Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#11126 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Lokalni voz Tarčin-Hadzići-Blažuj-Ilidza-Alipašin most - G.Ž.Stanica bi preporodio prigradski saobraćaj i olakšao živote mnogima.
Nek ide u špici na pola sata, dvije kompozicije, jedna krene iz SA druga iz Tarčina, a preko dana van špice može kružiti jedna.
Em bi bilo prihoda za ŽF, em bi ljudi kojima je to u blizini kad vide da je to pouzdano, ostavljali aute i išli tim prevozom.
isto tako od Visokog napraviti.
BadBoy

#11127 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

To je to što nama fali, samo malo tog poduzetničkog duha i optimizma.

Mi u svakom rješenju vidimo problem. Ubi nas taj mentalitet al baš u svemu.
alibaba_i_30_godina

#11128 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

drug_profi wrote: 11/12/2019 16:14 Lokalni voz Tarčin-Hadzići-Blažuj-Ilidza-Alipašin most - G.Ž.Stanica bi preporodio prigradski saobraćaj i olakšao živote mnogima.
Nek ide u špici na pola sata, dvije kompozicije, jedna krene iz SA druga iz Tarčina, a preko dana van špice može kružiti jedna.
Em bi bilo prihoda za ŽF, em bi ljudi kojima je to u blizini kad vide da je to pouzdano, ostavljali aute i išli tim prevozom.
isto tako od Visokog napraviti.
Apsolutno. :thumbup:

Zar prije par godina i nije bilo riječi o ovome?
nekome

#11129 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

Po mom, najbolje gradski autoput na mjestu pruge, zeljeznicu izmjestiti u rajlovac ili brijesce, a i autobusku. Time bi gradski autoput bio jefitiniji u odnosu na sadasnji prijedlog i na sve one tunele. Ostavilo bi se prostora i ne bi se morale rusiti mnoge kuce, a zeljeznica se svakako i ne koristi.
Hajvan

#11130 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

strasnoo
BadBoy

#11131 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

nekome wrote: 11/12/2019 21:49 Po mom, najbolje gradski autoput na mjestu pruge, zeljeznicu izmjestiti u rajlovac ili brijesce, a i autobusku. Time bi gradski autoput bio jefitiniji u odnosu na sadasnji prijedlog i na sve one tunele. Ostavilo bi se prostora i ne bi se morale rusiti mnoge kuce, a zeljeznica se svakako i ne koristi.
Nema nama pomoći :roll:
Hajvan

#11132 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

BadBoy wrote: 11/12/2019 21:52
Nema nama pomoći :roll:
ne vrijedi to citirati, kolega

ne daj to minder-ideji niikaav znacaj…
Logovan

#11133 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

nekome wrote: 11/12/2019 21:49 Po mom, najbolje gradski autoput na mjestu pruge, zeljeznicu izmjestiti u rajlovac ili brijesce, a i autobusku. Time bi gradski autoput bio jefitiniji u odnosu na sadasnji prijedlog i na sve one tunele. Ostavilo bi se prostora i ne bi se morale rusiti mnoge kuce, a zeljeznica se svakako i ne koristi.
Ma ja, tako je najbolje, razjebi ono što imaš, nešto što bi neke države dale hrpu para da imaju.

Uz dužno poštovanje, ja ovakve likove ne mogu da shvatim nikako.
Hajvan

#11134 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

sjo, likova.
alibaba_i_30_godina

#11135 Re: Sarajevo Construction

Je li ovo neko upravo predložio da se izmjesti željeznička stanica i pruga?!

:pisnuo: :pisnuo:
drndalo

#11136 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

alibaba_i_30_godina wrote: 11/12/2019 22:47 Je li ovo neko upravo predložio da se izmjesti željeznička stanica i pruga?!

I ajrodrom u Visoko sto prije! :skoljka:
alibaba_i_30_godina

#11137 Re: Sarajevo Construction

drndalo wrote: 11/12/2019 22:58
alibaba_i_30_godina wrote: 11/12/2019 22:47 Je li ovo neko upravo predložio da se izmjesti željeznička stanica i pruga?!

I ajrodrom u Visoko sto prije! :skoljka:
A tramvaj preko Vraca do Dobrinje? :oops:
Hajvan

#11138 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

eksli, det iz not bed ajdia et ol

aerodrom negjde u sredini sa-ze doline (dakle Visoko) je bolja opcija uvijek bila za razvoj metro regije…
no ja sam hajvan, nemoj moje za ozbiljno uzimat nista

treba sve sprcit u 10 km, da je kasnije lakse dokrajcit.
drndalo

#11139 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Da pricamo o normalnoj zemlji, sa normalno postavljenim svim prioritetima, i svim normalnim vezama u zemlji, pocevsi od te Metro regije, i da imamo koga da to zna uraditi, i da u Visokom nema kotlinske magle rijeke Bosne, rekao bih da je tvoje razmisljanje logucno.

S druge strane, da nam mrski komunisti s drugom Brankom ne napravise Olimpijadu i u tom paketu renovirase i modernizovase aerodrom, letjeli bi masuci usima...
Hajvan

#11140 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

inace kotlinske magle na Butmiru nema
drndalo

#11141 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Pa upravo to i kazem, stalno je prica aerodrom u Visoko jer je ovdje magla, a tamo je jelte istovremeno nema?

Ja nikad nisam prosao kraj Visokog da je vedro bilo ako je u SA bila magla... Obratno mi se desilo 5-6x, da iz SA krenem suncanog i da me iza Ilijasa saceka sivilo maglustine...

A nisam rijetka ptica na tom potezu...
Hajvan

#11142 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

drndalo wrote: 11/12/2019 23:17 Pa upravo to i kazem, stalno je prica aerodrom u Visoko jer je ovdje magla, a tamo je jelte istovremeno nema?

Ja nikad nisam prosao kraj Visokog da je vedro bilo ako je u SA bila magla... Obratno mi se desilo 5-6x, da iz SA krenem suncanog i da me iza Ilijasa saceka sivilo maglustine...

A nisam rijetka ptica na tom potezu...
da, to je cinjenica

no, aerodrom na Butmiru definitivno nije niti sretno niti pouzdano rijesenje kako za sirenje grada, tako i za sirenje i unapredjene avio usluga.
drndalo

#11143 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Nije, jedino sto nemamo bas nikakvog izbora a da je zaista bolje...

Imamo prilicno dobar gotov aerodrom, sa povremenim zimskim problemima vidljivosti... Graditi novi sa istim problemima 30+ km dalje za sve para i nije bas pametno. Srecom nemamo pare...

Posebna je prica sto mi nelegalnu gradnju gledamo kao sirenje grada...
drug_profi

#11144 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ima i rjesenje i izbor. Mostarski aerodrom i zavrsen autoput. Izvrsna alternativa za zimske mjesece. Treba ti sat od Mostara do Stupa.
Ni od Fiumicina do Rima nije manje.
nekome

#11145 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

A sta je lose u prijedlogu izmjestanja zeljeznice?
drndalo

#11146 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 12/12/2019 00:37 Ima i rjesenje i izbor. Mostarski aerodrom i zavrsen autoput. Izvrsna alternativa za zimske mjesece. Treba ti sat od Mostara do Stupa.
FCO - Rim = 130 km ? Odlicna alternativa aerodromu koji je sada 8 km od centra... l radi prilicno dobro... Da ne pricamo o tome kako OMO ima svoje vremenske probleme druge vrste, citaj vjetar, tj. Bura koja zna biti prejaka za slijetanje barem onoliko dana godisnje koliko SJJ ima maglu (prosjecno)... O ILS prilazu na OMO koji je pod uglom necemo sada, ali ni to nije bas pozeljno rjesenje za vecinu kompanija, a i ima jedno pozajebano brdo oblika litice s jedne strane piste...

Smanji ribu, pobicu djecu...
nekome wrote: 12/12/2019 02:39 A sta je lose u prijedlogu izmjestanja zeljeznice?
Cijela svrha putnicke zeljeznice i jeste u tome da ne ides autom u centar, nego da te voz doveze... I onda ti ne treba auto za zezat se dje ga parkirat u centru... Koje jos drzave/gradovi imaju zelj.stanice izmjestene iz centa u "Rajlovac"?
drug_profi

#11147 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

drndalo wrote: 12/12/2019 07:28
drug_profi wrote: 12/12/2019 00:37 Ima i rjesenje i izbor. Mostarski aerodrom i zavrsen autoput. Izvrsna alternativa za zimske mjesece. Treba ti sat od Mostara do Stupa.
FCO - Rim = 130 km ? Odlicna alternativa aerodromu koji je sada 8 km od centra... l radi prilicno dobro... Da ne pricamo o tome kako OMO ima svoje vremenske probleme druge vrste, citaj vjetar, tj. Bura koja zna biti prejaka za slijetanje barem onoliko dana godisnje koliko SJJ ima maglu (prosjecno)... O ILS prilazu na OMO koji je pod uglom necemo sada, ali ni to nije bas pozeljno rjesenje za vecinu kompanija, a i ima jedno pozajebano brdo oblika litice s jedne strane piste...
Nisam o kilometrima pricao nego o vremenu putovanja. A Mostar sam pominjao samo kao alternativu za zimske magle.
Tesko da ce u Mostaru biti bura dok je u Sarajevu bonaca smog koji sprjecava slijetanje. Nismo mi bas tako daleko.
Eh sad o tehnici slijetanja ne bih diskutovao. Ako pista ne valja, onda ne valja. Treba ukinut taj aerodrom i vozdra. Pa ja.
Vitezanin

#11148 Re: Sarajevo Construction

Post by Vitezanin »

Željezničke stanice koje su izmještene iz centra grada ili koje su izgrađene negdje na periferiji sam viđao širom istočne Europe, tj bivšeg SSSR-a i uvijek mi je bilo čudno zašto baš u tim država željezničke stanice budu tu. To se odnosi na stare stanice, ali i ove nove koje su se izgradile u zadnjih par godina. Znači, u svijetu postoje primjeri, ali vođen iskustvom, kao obični putnik, mogu vam reći da je to izuzetno nepraktično. Doduše, u ovim državama željeznica (za potrebe putnika) je jako razvijena, ali ne znam kako bi to kod nas bilo gdje željeznicu malo ljudi koristi i gdje bi ovakav potez ljude dodatno demotivirao da koriste ovaj vid prijevoza.

Dakle, primjere u svijetu imamo, i to ne daleko, ali iz mog iskustva ove primjere ne trebamo slijediti. Uglavnom, čudno je to, dođeš u neki bitniji grad i stanica je negdje na periferiji, izađeš iz voza i nemaš osjećaj da si stigao u grad, a onda ti još treba taksi do grada. Osim u par izuzetaka (glavni gradovi, ali ne svi), tamo su sve glavne stanice daleko od bilo čega u gradu.

Uostalom, ako Kanton Sarajevo želi razviti lokalnu tj prigradsku željeznicu i motivirati ljude iz Hadžića, Ilijaša i Visokog da ne dolaze u SA autom nego vozom, kako će izmještanje stanice u žestoku periferiju Sarajeva tu pomoći? Uostalom, od Rajlovca do centra ti uglavnom treba više vremena nego od Visokog do Sarajeva. :-)

Ja nešto kontam da gospon načelnik koji podržava ovu ideju zapravo razmišlja isključivo o svom biračkom tijelu: on konta premjesti se stanica, okolo se otvore neki mini biznisi, taksisti dobiju štandove, par kafana, restorana, mini šoping: možda misli da će to pomoći Rajlovcu da bude manje periferija? Hm, motivi su ovdje jako čudni i to treba dobro ispitati.
drug_profi

#11149 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Veliki je potencijal te prigradske zeljeznice jer znam koliko ljudi vozari iz grada na periferiju i obratno.
Ali da bi imala smisla, mora biti pouzdana i redovna. Trebalo bi tu malo i uloziti u vagone odmah na startu, ponuditi neke mjesecne karte, dnevne karte, povratne karte...
Naslovnica

#11150 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Ovdje ispada bogohuljenje ako se spomene izmješanje glavne ŽS?!?!
Dajte ljudi, šta vam je?
Izmještanje glavne ŽS na područje Rajlovca, povezivanje sa kvalitetnom tramvajskom linijom Rajlovca (i eventualno Vogošće) sa Centrom i Ilidžom, ostatak trase završiti gradski autoput i ubiti dvije muhe jednm udarcem.
Sve ovo pod uslovom da se trasa sadašnje apsolutno nerentabilne i predimenzionirane pruge ne iskoristi za izgradnju zgradurina nego isključivo za saobraćajne namjene.
Na pojedinim mjestima postoji 7 kolosijeka od kojih je 5 zaraslo u šipražje i ne koristi se, a ova preostala 2 - da se na prste jedne ruke prebrojati koliko kompozicija prođe (i, pto je najvažnije, koliko ljudi ih koristi).
Dakle, na konto tih, u najboljem slučaju nekoliko stotina putnika dnevno, ne treba izmjestiti glavnu ZS (ne ukinuti, nego izmjestiti), ne treba na trasi koja ostane napraviti gradski autoput (povezati ga sa prvom transferzalom) i uraditi tramvajske šine?
Sve se to može uraditi i da se ništa ne izgubi a da grad prodiše i krene naprijed.
Ali jok, evo decenijama glavna ŽS sablasno prazna, skoro pa beskorisna u svom kapacitetu (i bez ikakvih naznaka da će se šta promijeniti) i kada spomeneš izmiještanje i ideje kje bi se mogle izvesti - JOK, gdje ćeš to, ti si lud, ovo-ono.
Opletite.
Post Reply