Jala Brat & Buba Corelli
Moderator: _BataZiv_0809
- karanana
#4701 Re: Jala Brat & Buba Corelli
ne znam, ja sam konto da je najbolje kad ti kapa cent po cent uslijed klikova na youtubu i tako tim streamovima. cent po cent euric a nekako lezi hljebe da te jedem kad se postavi na platformu.
ma pametni su. ima sad ova grupa koja dosta kolaborila zajedno i uzimaju fine pare cini se. jalah, bubah, senidah, cobyh, rastah, pa i mayah berovic. onda imaju ovog raf camoru koji je prepoznao balkansko trziste. ne znam ovaj raf camora je li on inace bio poznat shvapski reper i mimo balkanskih koaboriranja ili su ga balkanci podigli?
ma pametni su. ima sad ova grupa koja dosta kolaborila zajedno i uzimaju fine pare cini se. jalah, bubah, senidah, cobyh, rastah, pa i mayah berovic. onda imaju ovog raf camoru koji je prepoznao balkansko trziste. ne znam ovaj raf camora je li on inace bio poznat shvapski reper i mimo balkanskih koaboriranja ili su ga balkanci podigli?
-
BadBoy
#4702 Re: Jala Brat & Buba Corelli
RAF je pametan, on je ko Vegeta u sve se miješakaranana wrote: ↑11/12/2019 21:44 ne znam, ja sam konto da je najbolje kad ti kapa cent po cent uslijed klikova na youtubu i tako tim streamovima. cent po cent euric a nekako lezi hljebe da te jedem kad se postavi na platformu.
ma pametni su. ima sad ova grupa koja dosta kolaborila zajedno i uzimaju fine pare cini se. jalah, bubah, senidah, cobyh, rastah. onda imaju ovog raf camoru koji je prepoznao balkansko trziste. ne znam ovaj raf camora je li on inace bio poznat shvapski reper i mimo balkanskih koaboriranja ili su ga balkanci podigli?
Ima dosta pjesama za njemačkom gangster rap grupom 187 Strassenbande koja ne može biti dalje od Jale i Bube. Al boli ga briga, malo na ovu malo na onu stranu, bitan je keš
Last edited by BadBoy on 11/12/2019 21:53, edited 1 time in total.
- zomri
#4703 Re: Jala Brat & Buba Corelli
uzeo si karakterističan primjer koji ti odgovara i na osnovu njega donosiš zaključke. zaboravljaš drugu stranu a to je da će i taylor swift i rihana za ove koji samo njih slušaju dobiti kompletan iznos 7$ (u zbiru) iako možda po streamingu ne bi. jedino gdje bi se mogla napraviti razlika je da postoje značajne razlike u slušalačkim navikama jednih i drugih gdje bi ovi koji slušaju ove manej popularne izvođače u pravilu daleko manje koristili servis od ovih drugih. budući da se i jedni i drugi regrutuju iz iste mase, to mi se čini malo vjerovatnim. slično onoj priči da bi se na izborima promijenili rezultati kada bi više apstinenata glasalo; a znamo kako je to završilokonoplja wrote: ↑11/12/2019 21:30Kako ne vidis problem? Ja ne zelim da moje pare idu onima koje ne slusam. Kratko i jasno. Ne zasluzuje Rihanna pare od mene ako ja Rihannu ne slusam. Ja sam platio spotify, oni su svoj dio uzeli. Ostaje dio koji treba ici umjetnicima koje slusam i da se na osnovu mog slusanja u mjesec dana to rasporedi njima. Pa ako sam ja ovaj mjesec samo jednu pjesmu poslusao od bube i jale nek daju onda 7 eura bubi i jali. Gotova prica.zomri wrote: ↑11/12/2019 21:05 ne vidim šta je problem u spotify modelu isplate tantijema? oni koji se slušaju najviše dobiće najviše i na ovaj i na onaj način. čak i da se promijeni način naplate na tvoj predloženi način opet na jednog takvog slušatelja imaš 20 onih koji samo vrte rihannu, taylor swift i slično. u oba slučaja dođeš manje više na isto.
ako želiš pomoći male izvođače preko spotify, vrti ih bjesomučno neka uđu u statistiku. neka ne bude 500 vrćenja nego 5000. ako ih želiš stvarno podržati onda otići na koncert, kupi album na bandcampu, kupi merchendise, klikaj na reklame na youtube...
ako se manjim izvođačima ne sviđa taj model neka naprave svoj pa kad bude imao 10 i više puta manje korisnika neka dumaju kako da ga naprave održivim.
U pravu si da oni koji se slusaju najvise ce u oba slucaja dobiti najvise, u krivu si kada kazes da dodjes na manje vise isto.
druga greška koju praviš u rezonu je da si ti taj koji određuje kako bi trebala da ide raspodjela para. naime, ti spotifyju ne plaćaš mogućnost da slušaš zoster i darka rundeka nego plaćaš da imaš izbor - plaćaš švedski stol.idi kao vegetarijanac u all you can eat restoran i traži da od tvoje kotizacije novac uplate isključivo poljoprivrednicima a da ni cent ne uplate mesarima pa vidi kako će te pogledati
- karanana
#4704 Re: Jala Brat & Buba Corelli
da, ovaj drugi zoomrijev paragraf ima smisla. placam i ja netflix 15 maraka mjesecno ali ne gledam romanitcne komedije, horore i sve filmove od 2018. pa na ovamo. mogu li se oni kako zaobici kad se moja pretplata raspodjeljuje i samo dati lova za odredjene serije koje gledam?
- Industrialyzer
#4705 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Upravo je to poenta, ti placas platformu kompletnu, a sta ces sa nje koristiti apsolutno nije bitno. Na kraju ce oni koje vecina slusa zaraditi vise i to je to. Zna li neko kako ide obracun u situaciji gdje imas sedam ljudi koji jednom poslusaju jalu i jednog covjeka koji 10 puta poslusa zoster. Da li se racunaju individualni streamovi ili ukupni?
-
shin
#4706 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Nikada lakše nije bilo zaraditi od muzike, milion platformi na koje direktno možeš plasirati svoje radove diretno bez mješanja izdavačkih kuća. Ako si dobar direktno sva lova ide tebi, nema plaćanja izdavačima, nema mješanja i izmjena da bi se pogurala prodaja. Hoćeš furat mrtvi indie bujrum, hoćeš furat trash za mase isto tako.dale cooper wrote: ↑11/12/2019 21:33 Najveća para je svakako u koncertima, samo od streaminga ili prodaje nosača zvuka muzičari više ne mogu živjeti. Posebno oni manji
ili oni koji se tek probijaju. Nikada lakše nije bilo praviti muziku, ali isto tako nikada teže živjeti od iste.
-
azdralovic
#4707 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Nekada sam citao, ako nisu promijenili, da se racuna jedan/po korisniku/po danu... tj prvi put kada pokrenes stream upise jedno slusanje i to je to za danas...Industrialyzer wrote: ↑11/12/2019 22:33 Upravo je to poenta, ti placas platformu kompletnu, a sta ces sa nje koristiti apsolutno nije bitno. Na kraju ce oni koje vecina slusa zaraditi vise i to je to. Zna li neko kako ide obracun u situaciji gdje imas sedam ljudi koji jednom poslusaju jalu i jednog covjeka koji 10 puta poslusa zoster. Da li se racunaju individualni streamovi ili ukupni?
- dale cooper
#4708 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Zaradićeš ti nešto, ali dovoljno da možeš živjeti od toga? Teško. Bilo bi lijepo da to tako fukncioniše i da svako ko je dobar i kreativan možeshin wrote: ↑12/12/2019 09:16Nikada lakše nije bilo zaraditi od muzike, milion platformi na koje direktno možeš plasirati svoje radove diretno bez mješanja izdavačkih kuća. Ako si dobar direktno sva lova ide tebi, nema plaćanja izdavačima, nema mješanja i izmjena da bi se pogurala prodaja. Hoćeš furat mrtvi indie bujrum, hoćeš furat trash za mase isto tako.dale cooper wrote: ↑11/12/2019 21:33 Najveća para je svakako u koncertima, samo od streaminga ili prodaje nosača zvuka muzičari više ne mogu živjeti. Posebno oni manji
ili oni koji se tek probijaju. Nikada lakše nije bilo praviti muziku, ali isto tako nikada teže živjeti od iste.
doći do svoje publike. Ali svi znamo da to nije tako jednostavno. Nije bilo ni ranije, a posebno nije sada kada se stvaranje i plasiranje
muzike olakšalo i demokratiziralo do te mjere da postoji nepregledno more muzike koju postaje sve teže filtrirati i pronaći ono što te
zaista zanima. A druga stvar je ono o čemu smo govorili na prethodne dvije stranice, da streaming platforme jednostavno ne plaćaju na
fer osnovi (nebitno jesu li veliki mainstream izvođači u pitanju ili ovi manji) što je stvar koja već godinama frustrira muzičare i o kojoj
se vode debate i pritisci na velike igrače tipa Spotify ili Apple Music da prilagode svoje modele poslovanja i daju veći dio kolača ljudima od
kojih žive.
-
shin
#4709 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Streaming servisi bi trebali biti dodatni prihod a ne glavni izvor zarade. Live gigovi u svakom žanru su glavni prihod zarade.
- dale cooper
-
shin
#4711 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Pa nikad lakše do publike uz online pristup muzici.
https://www.theguardian.com/music/2015/ ... dancefloor
- Industrialyzer
#4712 Re: Jala Brat & Buba Corelli
isto tako, nikad lakse ostati bez publike. Stalno se mora prilagodjavati trendovima, inace si gotova prica. Recimo, Severina je najbolji primjer prilagodjavanja, svake dvije-tri godine novi stil, novi pravci i zbog toga opstaje. Danas je 1% muzicara koji mogu biti vjecno svoji, ali da su i dalje vrlo uspjesni.
-
shin
#4713 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Naravno, sve zavisi šta želiš od karijere, biti umjetnik ili hitmejker.
Mada kako ono kažu, ''sve što ima cijenu nije umjetnost''.
Mada kako ono kažu, ''sve što ima cijenu nije umjetnost''.
- dale cooper
#4714 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Arctic Monkeys su se pojavili u vrijeme dok je NME još uvijek imao nekog uticaja i mogli su hypeom da neki bend dignu do nebesa.shin wrote: ↑12/12/2019 14:48 Pa nikad lakše do publike uz online pristup muzici.
Međutim, danas se i muzičko novinarstvo promijenilo i doživjelo demokratizaciju, tako da svako može osnovati blog, youtube kanal,
website i okušati se u muzičkoj kritici. Stari dinosauri muzičkog novinarstva tipa NME ili Rolling Stine su gotovo u potpunosti izgubili svoj
uticaj i teško se prilagođavaju novim okolnostima.
Naravno, onaj ko je voljan istraživati i naći će nešto za sebe, jer ima zaista dosta dobrih online publikacija koje pokrivaju različite
vrste muzike. Ali jebiga ja sam muzički fanatik, većina ljudi su prosječni konzumenti koji nemaju niti dovoljno pažnje, niti volje (a i
vremena u nekim slučajevima) da istražuju i kopaju po bespućima interneta za onim posebnim muzičkim otkrićem.
- MarlboroGold
#4715 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Imamo tebe da nam izroviš i pronađeš nešto kvalitetno. Mogao bi ti dobre pare zaraditi 
- karanana
#4716 Re: Jala Brat & Buba Corelli
danas MAT. ne znam hoce li i spot odmah ili samo audio.
- karanana
#4717 Re: Jala Brat & Buba Corelli
evo odsluso MAT by jala brat. ok, ali nista posebno. ali vjerovatno ce uhvatiti maha kad se poslusa nekoliko puta.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4718 Re: Jala Brat & Buba Corelli
jesul peci podvalili belo 
- Point.
#4719 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Koliko puta švrljam po Spotify ne bi li naletio na nešto što bi mi sjelo. Teško je naletiti, oni bendovi koji su mi se sviđali prije 20 godina danas slabo šta kvalitetno izbacuju. Naletih prije pola godine godinu na jednog engleza, Stealth mu umjetničko ime. Ako imaš vremena, give it a try.dale cooper wrote: ↑12/12/2019 17:21Arctic Monkeys su se pojavili u vrijeme dok je NME još uvijek imao nekog uticaja i mogli su hypeom da neki bend dignu do nebesa.shin wrote: ↑12/12/2019 14:48 Pa nikad lakše do publike uz online pristup muzici.
Međutim, danas se i muzičko novinarstvo promijenilo i doživjelo demokratizaciju, tako da svako može osnovati blog, youtube kanal,
website i okušati se u muzičkoj kritici. Stari dinosauri muzičkog novinarstva tipa NME ili Rolling Stine su gotovo u potpunosti izgubili svoj
uticaj i teško se prilagođavaju novim okolnostima.
Naravno, onaj ko je voljan istraživati i naći će nešto za sebe, jer ima zaista dosta dobrih online publikacija koje pokrivaju različite
vrste muzike. Ali jebiga ja sam muzički fanatik, većina ljudi su prosječni konzumenti koji nemaju niti dovoljno pažnje, niti volje (a i
vremena u nekim slučajevima) da istražuju i kopaju po bespućima interneta za onim posebnim muzičkim otkrićem.
-
cassius
#4720 Re: Jala Brat & Buba Corelli
jaooo zapalise Bjelasnicuu 
-
alipasijaner
#4721 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ja ba sad su otopili snijeg i sje8ali zimsku sezonu
- Industrialyzer
#4722 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Stvarno je Jala za koplje iznad ostalih danas, momak je pravi showmen. To je ono sto masa trazi, komunicira sa publikom, skace, radi ono zbog cega je tu. Ovi ostali mi stvarno nisu za ovakvih nastupa, isto ko da imaju tremu. U svakom slucaju, odlican marketinski potez ZOI-a, ovakvu posjecenost bi im jos jedino Dino Merlin mogao napraviti.
-
al-em
#4723 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Evo buba koreli na slucajevima x hahahy al evo nisu mu nista nasli, i njemu cudno.
-
90minut
- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
#4725 Re: Jala Brat & Buba Corelli
kako ova 2 narkomana imaju temu jbt