Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
azdralovic

#4676 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by azdralovic »

Image
Point.

#4677 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

Vidim dolaze BubeJale i ta klapa u Malmö, da pitam raja isplati li se otići? :nargila:
Logovan

#4678 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Logovan »

Point. wrote: 06/12/2019 10:56 Vidim dolaze BubeJale i ta klapa u Malmö, da pitam raja isplati li se otići? :nargila:
Naravno da isplati, štedi pare.
azdralovic

#4679 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by azdralovic »

Logovan wrote: 06/12/2019 11:03
Point. wrote: 06/12/2019 10:56 Vidim dolaze BubeJale i ta klapa u Malmö, da pitam raja isplati li se otići? :nargila:
Covjek u Malmo, ima on pare :D
Point.

#4680 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

Logovan wrote: 06/12/2019 11:03
:mrgreen:
cassius

#4681 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by cassius »

uh otkud oni da dolaze u Svedsku ? :D gore se slusa samo Mozart :D
MarlboroGold

#4682 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by MarlboroGold »

Ih doguraše i do šveCke... neka neka :mrgreen:
cassius

#4683 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by cassius »

Industrialyzer

#4684 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Industrialyzer »

Album 99 na Spotify preslusan preko 33 miliona puta u 79 razlicitih zemalja, a izasao u septembru. Naslusaniji album ove godine na svim platformama. Nije lose za mrmota :)
dale cooper

#4685 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Industrialyzer wrote: 06/12/2019 19:43 Album 99 na Spotify preslusan preko 33 miliona puta u 79 razlicitih zemalja, a izasao u septembru. Naslusaniji album ove godine na svim platformama. Nije lose za mrmota :)
Gdje? Kod nas i u našoj dijaspori?
Industrialyzer

#4686 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Industrialyzer »

dale cooper wrote: 06/12/2019 22:48
Industrialyzer wrote: 06/12/2019 19:43 Album 99 na Spotify preslusan preko 33 miliona puta u 79 razlicitih zemalja, a izasao u septembru. Naslusaniji album ove godine na svim platformama. Nije lose za mrmota :)
Gdje? Kod nas i u našoj dijaspori?
Ex Yu
Industrialyzer

#4687 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Industrialyzer »

U petak izlazi nova Jalina pjesma, vec u nedjelju ce je cijela Bjelasnica pjevati :D
BorderSim

#4688 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BorderSim »

Nisu oni nikakvo smeće. Momci su skontali šta treba da pjevaju i uz kakvu muziku će ih ljudi slušati. Probili se i grabe pare. Ubiše pare.
A kod naših ljudi je mentalitet - ako se meni neka pjesma ne svidja, ta pjesma je smeće.
konoplja

#4689 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by konoplja »

Ne znaci da je najbolji album ako je najvise slusan. Uvijek se na isto vracamo. Argumenti tipa koliko su slusani i koliko para zaradjuju nisu argumenti za kvalitetu.
Sticajem raznih okolnosi i drustvenih promjena je mainstream muzika otisla u ovom pravcu. Mislim ponajvise na ubrzan nacin zivota i globalizaciju, isprepleteno sa uticajem socijalnih mreza. Danas je vecina toga na dohvat ruke, par klikova i picimo. Ljudi imaju sve manje strpljenja i koncentracije da nesto urade dugorocno, da se dodje do nekih rezultata - Instant Gratification.

Meni je njihova muzika smece i nekvalitetna. Pustim li ipak ponekad pjesmu koju od njih? Pustim. Uglavnom medju rajom kad se pije zagrijava pred izlazak. Slusam li ih ikada kad zelim sam nesto na miru poslusati? Ne.

Da se vratim na ovo pocetno vezano za attention span. Kroz razne observacije i istrazivanja ustanovljeno je da vecina ljudi ima attention span u prosjeku nekih 6 sekundi. Radi toga danasnje pop pjesme imaju zvuk kakav imaju. Moraju svako malo neku promjenu ubaciti da ljudi ostanu hooked on i ne preskoce pjesmu. Danas je lako to uraditi, klik jedan. Pocelo je sa erom CD-ova. Vjerujem da ste svjestni da na vinylu i kasetama nije to tako lako bilo.

Takodjer, mozete na yt-u naci video koji usporeduje top hitove proteklih 10ak godina pa cete viditi da vecina ima jako slicnu melodiju i beatove.
Inace, generalno gledajuci industrija muzike je manje vise jako trula. Poslusajte Joe Rogan podcast sa RZA iz Wu Tang Clana ili sa clanovima Black Keysa. Oni to bas fino objasne kako streaming servisi lose posluju i raspodjeljuju novac i tim nacinom guse kreativnost u muzicarima.
Na primjer, Spotify kosta 10 eura mjesecno. Od toga oni sebi ugrabe 3. Ostane 7 eura da se rasporedi muzicarima i sad tu se dolazi do problema jer Spotify sve to stavi na jednu hrpu i onda podjeli umjetnicima na osnovu klikova. Tako da Rihanna svaki mjesec dobije cek od nekoliko miliona a neki nepoznatiji umjetnici dobiju kikiriki. Jel vidite problem?
Sto bi Rihanna od mene dobila pare ako je nisam ni poslusao? Ako placam 10 eura i spotify uzme 3, ostane 7 da se raspodjeli svim koje JA slusam. Pa ako mjesecno poslusam samo 1 pjesmu od jednog umjetnika, e onda dajte njima 7 eura. To sve vrlo lako moze rijesiti da tako bude ali nekim ljudima nije u interesu.
Dalje, clan Black Keysa govori anekdotu iz svoga zivota kada mu je bilo 9 godina kupio je single Ice Ice Baby i slusao je tu pjesmu 50 puta na dan. Pa kaze takav sam bilo dijete, nista nisam znao drugo, debil. Vidite gdje je problem sada u radu streaming servisa?
Tako dijeca nabijaju play count bubi i jali i onda zbog greske u sistemu oni ce da zarade vise para od Ede, Zostera, Urbana, Rundeka, Josipe Lisac itd.
Industrialyzer

#4690 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Industrialyzer »

Spominjes kvalitet, ja ga nisam spominjao. Kazem da je najslusaniji album godine i tu sam se zaustavio. A zasto je problem da izvodjaci koji se najvise slusaju dobiju najvise love? Doprinos Zostera Spotify-u je minoran u odnosu na Jalin doprinos istom servisu. Uvijek mozes kupiti sinlg ili album direktno, ali opet su najprodavaniji ovi koji su i na Spotify najslusaniji, uvijek se vrte ista imena. Spotify, iTunes, Deezer, YouTube, direktna prodaja CD-ova... Kako god okrenes, kod nas trenutno Jala i Buba zauzimaju prvo mjesto na svim platformama. Zbog same popularnosti mislim da njih dvojicu nije fer porediti sa Edom, Zosterom i sl. Nije ista ciljna skupina, jednostavno neuporedivo.

i nemojte opet o kvalitetu, tu je sve receno i nema potrebe vise da se komentarise.
bunk

#4691 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by bunk »

to je kike budalike nivo ili ko ne zna sta je to onda teletubbies nivo
BadBoy

#4692 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

bunk wrote: 11/12/2019 17:27 to je kike budalike nivo ili ko ne zna sta je to onda teletubbies nivo
Pa idi gledaj teletubbiese šta radiš ovdje?
BadBoy

#4693 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

konoplja wrote: 11/12/2019 13:22

Takodjer, mozete na yt-u naci video koji usporeduje top hitove proteklih 10ak godina pa cete viditi da vecina ima jako slicnu melodiju i beatove.

Ovdje se spominju Beatlsi, U2, Elton Johna, zar je moguće to kod njih? :?
konoplja

#4694 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by konoplja »

Industrialyzer wrote: 11/12/2019 14:47 Spominjes kvalitet, ja ga nisam spominjao. Kazem da je najslusaniji album godine i tu sam se zaustavio. A zasto je problem da izvodjaci koji se najvise slusaju dobiju najvise love? Doprinos Zostera Spotify-u je minoran u odnosu na Jalin doprinos istom servisu. Uvijek mozes kupiti sinlg ili album direktno, ali opet su najprodavaniji ovi koji su i na Spotify najslusaniji, uvijek se vrte ista imena. Spotify, iTunes, Deezer, YouTube, direktna prodaja CD-ova... Kako god okrenes, kod nas trenutno Jala i Buba zauzimaju prvo mjesto na svim platformama. Zbog same popularnosti mislim da njih dvojicu nije fer porediti sa Edom, Zosterom i sl. Nije ista ciljna skupina, jednostavno neuporedivo.

i nemojte opet o kvalitetu, tu je sve receno i nema potrebe vise da se komentarise.
Da nisi dodao ovu posljednju recenicu i emoji na kraju onda bi to bila cinjenica i tu je kraj price, ali zbog ovoga sarkazma, uporabe rijeci "mrmot" i emoji se promjenio cijeli ton svega sto si rekao.
Imam 2-3 upisa na temi i procitao sam nekih 10ak posljednjih stranica. Sta sam primjetio je da se ponavlja ista stvar - neko kaze da je losa muzika, bam automatski odgovor vidi koliko para zaradjuju, ili koliko se slusaj vidi brojeve i popularnost. Znaci li to da nije losa muzika :?
Zbog tog trenda prepucavanja koji ide u krug, po ovoj temi koju sam iznad naveo, taj tvoj dodatak "Nije lose za mrmota :) " izgleda kao jedna obicna provokacija i dodatno potpaljivanje vatre samo da se ljudi prepiru. Bas hinjski i totalno nepotrebna recenica je ta na kraju.

Sto se tice love. Pojasnit cu, vidim da nisi to dobro razumio. Nije problem u tome da izvodjaci sa najvise slusanja dobiju najvise love. Treba da dobiju, i dobiju najvise love - to je cinjenica. Problem je u sistemu i nacinu na koji se vrsi raspodjela love.
npr. 10 eura kosta Spotify premium. 3 eura uzme Spotify sebi za uslugu koju pruza. Ostane 7 eura da se raspodjeli izvodjacima.
Jednostavan primjer sa jednostavnim brojevima. Ti si slusao ovaj mjesec 500 puta jalu i bubu, 100 puta edo maajku i 100 puta rundeka. Po nekoj fer osnovi bi jala i buba trebali dobiti od tebe 5 eura, edo i rundek po eura.
Ja sam slusao edu 200 puta, rundeka 200, ekv 100, urbana 100, tbf 100. Znaci od mene bi oni trebali dobiti po 2,2,1,1,1 euro.
Gledaj sad sta se desi kad se primjeni Spotify metoda sve pare na jednu gutu i sva slusanja pa raspodjeli. Spotify ima koeficijent koji placa po streamu. Smijesna cifra neka kao 0,000532. Znaci jala i buba 500 x 0,000532 = 0.266 centi dobiju. Kuzis sad gdje je problem? Sta se desi sa ovim ostalim parama od nas dvoje koje bi izvodjaci trebali dobiti? Pa dobiju izvodjaci pare. Samo sto to dobije rihanna, drake i taylor swift. Onda je pitanje zasto mi koji to ne slusamo placamo za njih? Hmm. Je li kuzis koji je to belaj? Kako to sputava muzicare i gusi kreativnost? Volis li ti biti potplacen za svoj rad, a da neko drugi uzima lovu koju bi ti trebao zaraditi? Princip poslovanja streaming servisa je problematican za umjetnike koji se pokusavaju probiti. Nije eticki i moralno ispravan.

Ne budi smijesan oko kupovanja albuma i singlea. To doba je skoro pa proslo. Rijetko kome se to isplati raditi vise, a oni koji to jos uvijek rade imaju minimalne prihode od toga. Sta mislis koliko su jala i buba zaradili od streaming servisa, a koliko od prodaje cd-ova (ako ih prodaju uopste)? 90 na prema 10 u korist streaming servisa? Jel to neki realan omjer?
zomri

#4695 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

ne vidim šta je problem u spotify modelu isplate tantijema? oni koji se slušaju najviše dobiće najviše i na ovaj i na onaj način. čak i da se promijeni način naplate na tvoj predloženi način opet na jednog takvog slušatelja imaš 20 onih koji samo vrte rihannu, taylor swift i slično. u oba slučaja dođeš manje više na isto.

ako želiš pomoći male izvođače preko spotify, vrti ih bjesomučno neka uđu u statistiku. neka ne bude 500 vrćenja nego 5000. ako ih želiš stvarno podržati onda otići na koncert, kupi album na bandcampu, kupi merchendise, klikaj na reklame na youtube...

ako se manjim izvođačima ne sviđa taj model neka naprave svoj pa kad bude imao 10 i više puta manje korisnika neka dumaju kako da ga naprave održivim.
konoplja

#4696 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by konoplja »

BadBoy wrote: 11/12/2019 18:39
konoplja wrote: 11/12/2019 13:22

Ovdje se spominju Beatlsi, U2, Elton Johna, zar je moguće to kod njih? :?
Jebiga uzeti slican chord progression, koji je osnovna podloga za muziku, pa nesto raspravljati o velikoj slicnosti nema bas smisla. Pogotovo ako zanemarujes ostale note, melodiju, tempo itd.
Eto pusti Let it be i You're beautiful pa ces viditi koliko su slicni. Gdje je slicnost u solo gitari (2:12 - Let it be)?
Jos je ovo u rasponu od 60 godina.

Poslusaj pjesme u punom aranzmanu pa vise nece biti tolike slicnosti, a ne dva instrumenta koji samo akorde vrte.
Kao da kazem da su voda i krastavac ista stvar jer je krastavac 95% voda.

Evo za usporedbu puni aranzman modernih pop pjesama.

BadBoy

#4697 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

zomri wrote: 11/12/2019 21:05 ne vidim šta je problem u spotify modelu isplate tantijema? oni koji se slušaju najviše dobiće najviše i na ovaj i na onaj način. čak i da se promijeni način naplate na tvoj predloženi način opet na jednog takvog slušatelja imaš 20 onih koji samo vrte rihannu, taylor swift i slično. u oba slučaja dođeš manje više na isto.

ako želiš pomoći male izvođače preko spotify, vrti ih bjesomučno neka uđu u statistiku. neka ne bude 500 vrćenja nego 5000. ako ih želiš stvarno podržati onda otići na koncert, kupi album na bandcampu, kupi merchendise, klikaj na reklame na youtube...

ako se manjim izvođačima ne sviđa taj model neka naprave svoj pa kad bude imao 10 i više puta manje korisnika neka dumaju kako da ga naprave održivim.
Samo ovo pali ako želiš da direktno podržiš svoje omiljene izvođače. Ovo je tačno kako za Taylor Swift tako i za indie rock bandove. Jedini 100% "čisti" izvor prihoda je odlazak na koncerte i kupovina robe.
konoplja

#4698 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by konoplja »

zomri wrote: 11/12/2019 21:05 ne vidim šta je problem u spotify modelu isplate tantijema? oni koji se slušaju najviše dobiće najviše i na ovaj i na onaj način. čak i da se promijeni način naplate na tvoj predloženi način opet na jednog takvog slušatelja imaš 20 onih koji samo vrte rihannu, taylor swift i slično. u oba slučaja dođeš manje više na isto.

Kako ne vidis problem? Ja ne zelim da moje pare idu onima koje ne slusam. Kratko i jasno. Ne zasluzuje Rihanna pare od mene ako ja Rihannu ne slusam. Ja sam platio spotify, oni su svoj dio uzeli. Ostaje dio koji treba ici umjetnicima koje slusam i da se na osnovu mog slusanja u mjesec dana to rasporedi njima. Pa ako sam ja ovaj mjesec samo jednu pjesmu poslusao od bube i jale nek daju onda 7 eura bubi i jali. Gotova prica.

U pravu si da oni koji se slusaju najvise ce u oba slucaja dobiti najvise, u krivu si kada kazes da dodjes na manje vise isto.
dale cooper

#4699 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Najveća para je svakako u koncertima, samo od streaminga ili prodaje nosača zvuka muzičari više ne mogu živjeti. Posebno oni manji
ili oni koji se tek probijaju. Nikada lakše nije bilo praviti muziku, ali isto tako nikada teže živjeti od iste.
konoplja

#4700 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 11/12/2019 21:33 Najveća para je svakako u koncertima, samo od streaminga ili prodaje nosača zvuka muzičari više ne mogu živjeti. Posebno oni manji
ili oni koji se tek probijaju. Nikada lakše nije bilo praviti muziku, ali isto tako nikada teže živjeti od iste.
To je istina. Trenutni nacin raspodjele novca mnogo steti manjim umjetnicima koji se tek probijaju.
Post Reply