ko da je na zadatku ovdje, po Memrandumu II
Srbija se expresno naoruzava?
- Hajvan
#651 Re: Srbija se expresno naoruzava?
treba mu odat priznanje da zna unositi defetizam

-
PM72
#652 Re: Srbija se expresno naoruzava?
aha...znaci krenuli avioni pa ih grci vratili...
kazem ti ja,bitan je nijet...isto kao da su ih bombardovali 
-
Tanja36
#653 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Pakistan i Turska su super bliske zemlje. Turci im opremaju zracne snage i mornaircu, treniraju pilote itd. Pakistan jeste ogromna zemlja sa atomskom bombom ali ne bas ravnopravna sa Turskom. Nemaju taj mentalni sklop lidera i mudrosti, lukavosti. Moj dojam je da ih Turci probaju "odgojiti" no mozda grijesim.swanfilter wrote: ↑11/12/2019 20:56
Ne bih se slozio da Pakistan na bilo koji nacin polaze Turcima racune. Pakistan je oduvijek bio americki, mada cak ni njih mnogo kada ne bendaju. Imaju status Saudije. Al Kaida je tamo na godisnjem. Al, bez americke decenijske pomoci, pitanje bi bilo.
Turska zadnje vrijeme pokusava da bude ponekad svojeglava, djeluje autonomno, pa ipak Tramp pritisnuo da je Lira pucala. Dok Saudi svako toliko teroriziraju vazne ciljeve po USA i nista. A, bude ponekad i Pakistanca ...![]()
Saudi su po meni bez svog stava. To je cista kolonijalna zemlja. I kada nebudu vise trebali SAD-u oni ce ih pustiti niz vodu. SAD se polako povlaci sa bliskog istoka. Primarna prijetna postaje kina u Juzno Kineskom moru. I sav fokus ce ici na kinu. A to daje Turskoj prostora da se povrati na bliski istok. U Qataru sy vec pozicionirali vojsku. Isto su vec uradili u Somaliji gdje treniraju njihovu vojku a sada otvaraju luku u Sudanu odakle zele kontrolisati protok robe. Dakle tu ja vidim tektonska pomjeranja. Na balkanu takodjer grade polako ali sigurno poziciju. Nekada kroz soft power preko satelita a nekada izravno sami.
- CPT
#654 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Ne, NATO trazio njihovu (dodatnu) pomoc. Oni krenuli pa morali napraviti veci krug zbog Grcke. Jos nesto? Do prije sat vremena nisi ni znao da su letjeli iznad Bosne a sad si vec strucnjak.
- Hajvan
#655 Re: Srbija se expresno naoruzava?
khm, to su mozda vise licni stavovi nego zaista i cinjenice…
ipak je Pakistan nasljednik onih koji su vladali indijom (Mogulsko cartvo) duze no li ovi malnei s Bosfora
Area
1690[5][6] 4,000,000 km2 (1,500,000 sq mi)
Population
• 1700[7]
158,400,000
vladali su tad cetvrtinom stanovnistva…
eh, Pakistan je nasljednik toga carstva.
ipak je Pakistan nasljednik onih koji su vladali indijom (Mogulsko cartvo) duze no li ovi malnei s Bosfora
Area
Population
• 1700[7]
158,400,000
-
PM72
#656 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Ti da si imao Google u Sloveniji dok je ovdje bjesnio rat...promjenio bi tok istorije.Ubaciš im virus pa bi i grci krenuli da bombarduju Srbe...
Helem,turci su nam najmanje valjali i nemojte se ufuravati da su sad bolji...
Helem,turci su nam najmanje valjali i nemojte se ufuravati da su sad bolji...
-
Tanja36
#657 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Turci su nasljedinici Otomanskog carstva. Pored toga oko sebe imaju 6 Turskih zemalja sa kojima dijele porijeklo, vjeru i jezik a koje nisu bili dio Otomanske imperije. Pakistan je ipak jos uvijek ne inustrijalizirana zemlja. Turska ekonomija je 3 puta veca od Pakistanske ako Pakistan ima 2,5 puta vise stanovnika. 200 miliona naspram 80 miliona Turskih. To se nemoze porediti. Turska ima tradicionalne prijatelje u africi, medju arapskim zemljama, balkanskim narodima te niz Turskih zemlalja i ogromnu organiziranu dijasporu na zapadu. Pakistanci su relativno nesvjesni kao nacija i relativno mlada nacija.Hajvan wrote: ↑11/12/2019 21:11 khm, to su mozda vise licni stavovi nego zaista i cinjenice…
Area
Population
• 1700[7]
158,400,000
No Bosnjacima su dobro doasle veze i sa Paksitanom, Malezijom, zaljevskim zemljama i Turskom ali i Iranom i SAD-om, VB. Sto vise prijatelja sto bolje. No u narednih 20 godina mislim da ce Turska odigrati najvazniju ulogu na geo politckoj sceni balkana.
Last edited by Tanja36 on 11/12/2019 21:20, edited 3 times in total.
- CPT
#658 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Helem, iako niso prije sat vremena nisi imao blage veze postao si strucnjak. Ali cak i za tebe je "iako su imali jednak broj najmanje su valjali" prica jaka... U jednom fazi su imali cak i puno veci broj ali to ti siguro znas.
-
PM72
#659 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Ne,ja pricam iz vlastitog iskustva a ti imas trazilicu.Ja nista tursko u ratu ne vidjeh niti sam cuo da je sta doslo.Ti si u prednosti...samo ukucas i nađes podatak iz centrale CIA-e u Gornjem vakufu.
- CPT
#660 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Vlastitog iskustva? To ti letio sa pilotima pa znas ko jeste ili nije letio? To sto ti turske avione nisi vidio ne znaci da nisu bili. Po NATO dokumentima jesu bili, jesu bombardovali. Pise koji avioni, koliko sati, koliko puta su bombardovali...PM72 wrote: ↑11/12/2019 21:23Ne,ja pricam iz vlastitog iskustva a ti imas trazilicu.Ja nista tursko u ratu ne vidjeh niti sam cuo da je sta doslo.Ti si u prednosti...samo ukucas i nađes podatak iz centrale CIA-e u Gornjem vakufu.![]()
Ali ti znas vise iz vlastitog iskustva. Jer si virio za pilotom...
- Maraschino
#661 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Cuj zadrze na distanci, kao da ce Bosnjaci nekoga napadati a drugo, jebo te plin, kakve veze ima plin? Ko od njega ima koristi i koliko je nezamjenjiv?
-
PM72
#662 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Hajd ziv bio prenesi nam sta iz vlastitog iskustva.CPT wrote: ↑11/12/2019 21:27Vlastitog iskustva? To ti letio sa pilotima pa znas ko jeste ili nije letio? To sto ti turske avione nisi vidio ne znaci da nisu bili. Po NATO dokumentima jesu bili, jesu bombardovali. Pise koji avioni, koliko sati, koliko puta su bombardovali...
Ali ti znas vise iz vlastitog iskustva. Jer si virio za pilotom...
- CPT
#663 Re: Srbija se expresno naoruzava?
nisam kao ti virio za pilotom, imam samo oficielne dokumentePM72 wrote: ↑11/12/2019 21:36Hajd ziv bio prenesi nam sta iz vlastitog iskustva.CPT wrote: ↑11/12/2019 21:27Vlastitog iskustva? To ti letio sa pilotima pa znas ko jeste ili nije letio? To sto ti turske avione nisi vidio ne znaci da nisu bili. Po NATO dokumentima jesu bili, jesu bombardovali. Pise koji avioni, koliko sati, koliko puta su bombardovali...
Ali ti znas vise iz vlastitog iskustva. Jer si virio za pilotom...Kako si se navikao na ”smetenu” pavlaku nakon kajmaka....
de nam ti jos koju iz vlastitog iskustva o tome kako nije bilo turskih aviona?
-
PM72
#664 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Rusi mogu citav zapad ucjenjivati plinom jer smo svi ovisni od njega...a neka RS proglasi nezavisnost mi mozemo samo mahati usima.Maraschino wrote: ↑11/12/2019 21:28Cuj zadrze na distanci, kao da ce Bosnjaci nekoga napadati a drugo, jebo te plin, kakve veze ima plin? Ko od njega ima koristi i koliko je nezamjenjiv?
To ti je realnost
-
Tanja36
#665 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Grcka je tada bila neka ozbiljna zemlja u poredjenju sa Turskom. Danas je grcka propala skroz na skkroz. Vecina omladine je rasuta po svijetu. Dok Turska itekako ima perspektivu za daljni razvitak Grcka je to izgubila. To je jos jedan faktor koji olaksava povratak Turske na balkan.
Kolko ja vidim Turci su mudro shvatili da za svoj povratak na balkan moraju imati uticaja tamo gdje je orah najtvrdji a to je u Srbiji. Tamo investiraju a kroz investicije grade svoj uticaj. Pored toga citam da se cak i desava da Turska policija patrolira u pojedinim gradovima u Srbiji na osnovu nekog dogovora. Prema Srbiji dakle koristi klasnicni soft power. Turci se tu namecu kao ljubazni prijatelji koji zele da izgrade puteve izmedju svojih saveznika Bosnjaka i Albanaca i Srba. Turcima je u interesu miran balkan. No ako citamo knjigu Davoutoglua tamo je jasno zapisano da je jedan od primarnih ciljeva Turske republike da poveze balkanske muslimane kroz infrastrukturu jer samo time dobijaju na jacini i vaznosti. I to upravo rade. Samo to pakuju u lijep celofan.
Kolko ja vidim Turci su mudro shvatili da za svoj povratak na balkan moraju imati uticaja tamo gdje je orah najtvrdji a to je u Srbiji. Tamo investiraju a kroz investicije grade svoj uticaj. Pored toga citam da se cak i desava da Turska policija patrolira u pojedinim gradovima u Srbiji na osnovu nekog dogovora. Prema Srbiji dakle koristi klasnicni soft power. Turci se tu namecu kao ljubazni prijatelji koji zele da izgrade puteve izmedju svojih saveznika Bosnjaka i Albanaca i Srba. Turcima je u interesu miran balkan. No ako citamo knjigu Davoutoglua tamo je jasno zapisano da je jedan od primarnih ciljeva Turske republike da poveze balkanske muslimane kroz infrastrukturu jer samo time dobijaju na jacini i vaznosti. I to upravo rade. Samo to pakuju u lijep celofan.
- Maraschino
#666 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Rusija/EU obostrana ovisnost.PM72 wrote: ↑11/12/2019 21:38Rusi mogu citav zapad ucjenjivati plinom jer smo svi ovisni od njega...a neka RS proglasi nezavisnost mi mozemo samo mahati usima.Maraschino wrote: ↑11/12/2019 21:28Cuj zadrze na distanci, kao da ce Bosnjaci nekoga napadati a drugo, jebo te plin, kakve veze ima plin? Ko od njega ima koristi i koliko je nezamjenjiv?
To ti je realnost
Samo mi reci sta se desava u Brckom ako djikani proglase neovisnost?
- Hajvan
-
PM72
#668 Re: Srbija se expresno naoruzava?
- Hajvan
#669 Re: Srbija se expresno naoruzava?
bas niko ne bi krenuo u osobnu, privaatnu osvetu u pokusaju kreiranja 666 omanji zasluzenih dzenosajda na SH/hs neprijateljem?
niko?
-
PM72
#670 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Naravno,naslo bi se i takvih ali sudeći po broju osveta nakon rata,kad su mnogi znali ko im je pobio najmilije...ja znam za samo jedan slucaj osvete...i to dali pare drugom da uklone ubice svojih roditelja...
- Hajvan
#671 Re: Srbija se expresno naoruzava?
pa nista onda, nek se osamostale
nakon toga ce krenuti na ostatak
samo mi jos reci, jel trebam sa porodicom na najblizi most otici i cekati brata serbokorata s nozem/kammom da nam preudi i cusne u rijeku?
-
PM72
#672 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Ti zaista imaš iluziju da ce se recimo ovaj iz Slovenije,25 godina nakon rata i boravka u dezeli,vratiti u Krajinu da se osveti onima koji su mu ubili clanove porodice? Ma jebe se njima i za Bosnom i za osvetom i za samostalnoscu genocidne tvorevine.
Ovdje su moguci samo verbalni sukobi i suplja...
- Hajvan
#673 Re: Srbija se expresno naoruzava?
boli mw qufer za njegPM72 wrote: ↑11/12/2019 21:58 Ti zaista imaš iluziju da ce se recimo ovaj iz Slovenije,25 godina nakon rata i boravka u dezeli,vratiti u Krajinu da se osveti onima koji su mu ubili clanove porodice? Ma jebe se njima i za Bosnom i za osvetom i za samostalnoscu genocidne tvorevine.
ja te pitam sta mi je cinit?
kad se osamostale, pa krenu po ostatak njihovog?
cekat mirno da meni i potomcima presude?
jer ja sam ovdje i ne mislim nidje
po tvojem, znaci smrt bez borbe koliko sam te shvatio
-
PM72
#674 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Sta veliki odluce-tako ce ti biti.Srbija kupila 10 helikoptera a nasi se natezu hoce li kupiti bar jedan.
Oni su ”svoje” zaokruzili i dobili su gruntovnicu...dakle,nemaju potrebe da te napadaju.
Mi bi njih trebali napasti i sprijeciti ali niti imamo s kim niti imamo čim.
Oni su ”svoje” zaokruzili i dobili su gruntovnicu...dakle,nemaju potrebe da te napadaju.
Mi bi njih trebali napasti i sprijeciti ali niti imamo s kim niti imamo čim.
-
Tanja36
#675 Re: Srbija se expresno naoruzava?
Realno pored Turske samo je Bugarska propagirala bombardovanje Srba. A sto Bugarska? Pa zbog WW1 je rata izmedju Srba i Bugara. Srbi i Bugari su najveci neprijatelji. A Bugarska je iz istog razloga prva zemlja koja je priznala BiH. Bugarska ima u svojim granicama i 10% Turskog stanovnistva no to je manje bitno. Ako onda krenemo malo juznije tu imamo vec Veliku Albaniju. Pod direktnim patronatom Turske i SAD-a (U Duuresu Turska vojna luka a na Kosovo Americka baza). Onda imamo Sandzak koji je opet vecim dijelom Bosnjacki. Imamo BiH gdje Bosnjaci ne mirisu bas srbe. Onda imamo Hrvatsku gdje se otvoreno velica ustastvo...
Dakle svijet iz ugla srbije izgleda zastrasujuce. Zato se oni i naoruzavaju. Jer njih zaista jeste strah. Niti jednu veliku silu nemaju na svojoj strani a okruzeni NATO neprijateljima sa svih strana.