Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#16701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hame_ »

Eh sad, baš ispod okeana... :bih: jok.
escobar__

#16702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Ma mislim na onaj ispod La Manche kanala. :D
So What!

#16703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

escobar__ wrote: 09/12/2019 17:31 Jao strašno... Ljudi iskopaju tunel ispod okeana, ovima poduhvat brda oko Zenice. :D
Jesmo li mi Francuska ili Velika Britanija i po čemu, ali eto u jednoj jedinoj stvari, dijelimo li išta zajedničko kao države, osim eto što smo i jedni i drugi i treći u Europi.
detroit-mercy

#16704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

So What! wrote: 09/12/2019 23:52
escobar__ wrote: 09/12/2019 17:31 Jao strašno... Ljudi iskopaju tunel ispod okeana, ovima poduhvat brda oko Zenice. :D
Jesmo li mi Francuska ili Velika Britanija i po čemu, ali eto u jednoj jedinoj stvari, dijelimo li išta zajedničko kao države, osim eto što smo i jedni i drugi i treći u Europi.
Pa ne kopaju kod nas krampama i lopatama tunele nego je tehnologija izgradnje i menanizaciju koja se koristi u pet deka :-).
Prosijecanje tunela ili premoscavanje dva brda bi u 21om vijeku trebao bit aman zaman poduhvat :-)
Ne saljemo covjeka na Mars :mrgreen: .
So What!

#16705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

detroit-mercy wrote: 09/12/2019 23:58
Pa ne kopaju kod nas krampama i lopatama tunele nego je tehnologija izgradnje i menanizaciju koja se koristi u pet deka :-).
Prosijecanje tunela ili premoscavanje dva brda bi u 21om vijeku trebao bit aman zaman poduhvat :-)
Ne saljemo covjeka na Mars :mrgreen: .
Daleko od toga da ne želim ovim što otvaraju gradilišta, spajanja mostova, probijanja tunela i sl. da ushanu što prije, ali kakve tehnološke kapacitete ljudi u svijetu imaju, ovo kod nas je tanko.

Na kraju krajeva, koliko para, toliko muzike.
MorningStar

#16706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MorningStar »

Cekajte ljudi pa vi se cudite tunelu a autoput gradimo 15 godina, evo nagurali na 100 kilometara i to laksih dionica, sad krece tek party.Znaci tamo oko 2120 po trenutnom tempu.
Nivelacija

#16707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

moa wrote: 09/12/2019 15:02
nKrkan wrote: 04/12/2019 12:36 de ti gledaj nagiba i strahota kuda treba da prođe autoput, dobro ovo ikako ide kakvi su terenski zahtjevi, brdo ljudstva treba za neki normalan tempo .
Vala baš svaka cast ovim ljudima sto rade tamo samo ja bi opet izabrao drugu trasu ne znam gdje ali ovo je strasno!!
Ja znam taj teren i planine odlicno, nema druge trase osim ove..druga trasa jedino moguca je putem Sarajevo Tuzla.ovo ostalo su sve planinski masivi do ove trase kojom sada ide.

Kada se popnes iznad ovih nagiba na jedan vrh iznad sela Gladovici vidis u daljinu 100 kilometara istocno bez civilizacije i velike brdske i planinske masive.
moa

#16708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moa »

MorningStar wrote: 10/12/2019 00:03 Cekajte ljudi pa vi se cudite tunelu a autoput gradimo 15 godina, evo nagurali na 100 kilometara i to laksih dionica, sad krece tek party.Znaci tamo oko 2120 po trenutnom tempu.
Tebi ovi silni tuneli laksa dionica, imas sad od Zenice prema Doboju pussy smoke i osto je prenj koji je isto tako vec danas pocet busit...
MorningStar

#16709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MorningStar »

moa wrote: 10/12/2019 00:37
MorningStar wrote: 10/12/2019 00:03 Cekajte ljudi pa vi se cudite tunelu a autoput gradimo 15 godina, evo nagurali na 100 kilometara i to laksih dionica, sad krece tek party.Znaci tamo oko 2120 po trenutnom tempu.
Tebi ovi silni tuneli laksa dionica, imas sad od Zenice prema Doboju pussy smoke i osto je prenj koji je isto tako vec danas pocet busit...
Pussy smoke od zenice do doboja i od sarajeva do mostara, jes jes pussy smoke ce da bude autoput u sledecih 20 godina.
mistek

#16710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Pa ovo odrađeno ili što je u toku jeste najgore, ako se izuzme Prenj. Dole na jugu rade most Počitelj koji je pozeznuta stvarka, pa gore Ivan, tunel Zenica, ovi viseći vrtovi iznad Zenice, ranije odražen 1. mart, probijanje vrleti prema Tarčinu :-D

Ovo gore prema sjeveru je sve lakše i lakše. ostaje još tunel Golubinja ko zeznut objekat i dalje standardan teren, a ovo kroz RS još i laganica. Pa, čak ni onu prvu dionicu sklepanu nije bilo lahko probiti kroz gusto naseljena mjesta.
MorningStar

#16711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MorningStar »

mistek wrote: 10/12/2019 00:59 Pa ovo odrađeno ili što je u toku jeste najgore, ako se izuzme Prenj. Dole na jugu rade most Počitelj koji je pozeznuta stvarka, pa gore Ivan, tunel Zenica, ovi viseći vrtovi iznad Zenice, ranije odražen 1. mart, probijanje vrleti prema Tarčinu :-D

Ovo gore prema sjeveru je sve lakše i lakše. ostaje još tunel Golubinja ko zeznut objekat i dalje standardan teren, a ovo kroz RS još i laganica. Pa, čak ni onu prvu dionicu sklepanu nije bilo lahko probiti kroz gusto naseljena mjesta.
Sjednes u auto , pa pogledas od ivan sedla pa negdje do pred mostar teren pa vidis pussy smoke, ili od zenice sjeverno do maglaja. Pussy smoke itekako :lol:

AP je uradjen dolinom/kanjonom bosne jedini pravi problem je bio 1. mart.
Last edited by MorningStar on 10/12/2019 01:01, edited 1 time in total.
zippoo87

#16712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zippoo87 »

evo sada imaju skoro 2 milijarde KM i opet ne znaju graditi ni ubrzati...prije se kukalo kako nema para a sad kada ima para,sada misevi sute ali je i dalje tempo izgradnje ubitacno spor
mislio sam da ne moze biti gore sa izgradnjom a onda su postavili Terzica na celo direkcije za puteve i uvjerili me da ipak moze biti i gore
tesko da cemo mi u srednjim godinama (tridestim) docekati zavrsetak ovog autoputa
So What!

#16713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Počelo probijanje tunela Zenica: Veliki korak za gradnju autoputa ka sjeveru

U mjestu Ponirak kod Vranduka zvaničnim bušenjem počela je izgradnja tunela Zenica dužine blizu 2,5 kilometara, a vrijednost projekta je 59,5 miliona eura.

Tunel Zenica je najznačajniji objekt na poddionici Ponirak – Vraca koja je duga 2,65 km. Dužina tunela iznosit će 2.475 metara lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev, a predviđeni rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Image

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić je izjavio da je ponosan što BiH ima izvođače za gradnju ovakvih objekata.

"Zadovoljstvo mi je da simbolično možemo otvoriti radove iako vidite da su oni već počeli. Izvođač je ušao u iskop tunela i ponosan sam da BiH ima izvođače koji u najzahtjevnijim granama građevinske industrije imaju znanje za ove objekte", izjavio je Terzić te se zahvalio svima koji su pomogli finansijski, ali i na drugi način, realizaciju gradnje Zeničke obilaznice.

Image
So What!

#16714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

"Ništa ne bismo mogli postići bez podrške Federalne vlade i minista Lasića te ministra prostornog uređenja Josipa Martića koji je dao puni doprinos i shvatio koliko je angažman njegovog ministarstva bitan za gradnju ovakvih objekata. S lokalnom zajednicom smo napravili prijateljsko okruženje, znamo da građani u zonama gradilišta imaju problema, ali u obostranoj pomoći ćemo završiti ove pobjede", dodao je Terzić.

Image

Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Denis Lasić se osvrnuo na nekoliko važnih činjenica naglasivši da je najbitniji projekt na ovoj dionici tunel Zenica te da će se izgradnjom ove dionice stvoriti bolji uvjeti za razvoj Bosne i Hercegovine.

Događaju je prisustvovao i predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je kazao da će se svi prisjećati ovih trenutaka otvaranja velikih projekata koji su značajni za temelj napretka BiH prilikom prolaska ovom trasom.

Image

"Hvala i predstavnicima evropskih institucija i banaka koji su prepoznali važnost gradnje Kordiora 5C. Vjerujem da ćemo ubuduće svi mi na ovaj način graditi infrastrukturu i pravnu državu te je napraviti ugodnom za sve narode koji u njoj žive", izjavio je Čavara.

Image

Predstavnica Evropske investicijske banke za BiH Sandrine Friscia je poručila da BiH ovim projektima jača svoj razvoj i unapređuje sigurnost saobraćaja kroz modernizaciju putne infrastrukture.

"Ovaj projekt je primjer dugogodišnje saradnje koju imamo s Autocestama FBiH, ali i s drugima koji su osigurali nepovratna sredstva. Današnja ceremonija označava novi temelj na dionici Koridora 5C i već unaprijed pozdravljamo njegov pravovremeni završetak", kazala je Friscia na današnjem događaju.

Image

Direktorica EBRD ureda u BiH Manuela Naessl je kazala da je Kordior 5C strateški projekt te da izostanak kvalitetne infrastrukture predstavlja i prepreku ekonomskom razvoju, a protok ljudi i robe se može osigurati samo kroz kvalitetnu infrastrukturu.

"Koridor 5C je signal za bržu integraciju u regiju Balkana, a samim tim i Evrope. Mi smo ponosni da smo u realizaciji ovog cilja partneri sa EIB, EU i lokalnim vlastima", poručila je Naessl te dodala da se nada da će krajem 2022. godine svjedočiti uspješno završenom projektu.

Image
So What!

#16715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je poručio da ovi projekti stvaraju bolji ambijent građanima BiH.

"Povećat će se i trgovinska veza zapadnog Balkana i EU te će dovesti do povećanja broja radnih mjesta. Ovo je dio veće priče o povezivanju BiH sa zemljama susjedstva te evrospkim gradovima Zagreba, Ljubljane, Beča... Zadovoljstvo mi je što EU finansijski prati ovaj projekt i što je osigurala 31 milion nepovratnih sredstava sa svojim partnerima. Ovo danas je pozitivna priča, jedna od čestih percepcija BiH", poručio je Sattler dodavši da je BiH za projekte infrastrukture iskoristila 200 miliona eura.

Image

Događaj je završen svečanim pritiskom na dugme koje je označilo početak rada mašine na simboličnom probijanju tunela Zenica.

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Poddionicu Ponirak - Vraca gradi Euro-asfalt, a vrijednost radova je 59,4 miliona eura.
Klix
Nadzorna_ploca

#16716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

Događaj je završen svečanim pritiskom na dugme koje je označilo početak rada mašine na simboličnom probijanju tunela Zenica
Alija ustani molim te da ja legnem.
So What!

#16717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Prijedorputevi započeli pregovore s kineskom kompanijom oko proizvodnje asfalta za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor
Image

Za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor u Kamičanima se na sredini trase nalazi asfaltna baza, najpogodnija za ove radove, i preduzeće Prijedorputevi je započelo pregovore s kineskom kompanijom China Shandong International Economic u vezi proizvodnje asfalta.

Vijest je potvrdio Dragan Čorokalo, direktor Fortis grupe, u čijem sastavu posluju Prijedorputevi i dodao da se ugradnja asfalta očekuje tokom 2022. i 2023. godine.

On je dodao da do kraja godine očekuje i papire o koncesiji za korištenje kamena iz kamenoloma na Drenovači za potrebe izgradnje autoputa Prijedor-Banjaluka.

Preduzeće Japra iz Novog Grada, takođe članica Fortis grupe, dobila je saglasnost za otvaranje kamenoloma na Drenovači za potrebe izgradnje autoputa Prijedor-Banjaluka, prenosi infoprijedor.ba.

- Pregovori su okončani, dobili smo saglasnost o koncesiji i sad čekamo samo papire – rekao je Čorokalo i naglasio da će za Grad Prijedor to sigurno značiti i pristojan prihod u budžetu.
eKapija
Rene Higuita

#16718 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Rene Higuita »

@So What!
Imas li kakvih detalja oko "Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica" u smislu "saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17"?
Znam da "saobraćajnica tzv. „sjevernog spoja“ ide lijevom obalom rijeke Bosna uz "Mittal". Ali nema preciznijih informacija, gdje se tacno povevezuje u Zenici na glavnu gradsku magistralu, veže li se na petlju Blatuša, da li obuhvata i rehabilitaciju ulice Željezarska, jednostavno nedostaje informacija.
Ovde na stranici 10. ima ovo sto sam spominjao, ali bez detalja:
http://www.jpautoceste.ba/wp-content/up ... Zenica.pdf
miop

#16719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by miop »

So What!

#16720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Rene Higuita wrote: 10/12/2019 17:06 @So What!
Imas li kakvih detalja oko "Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica" u smislu "saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17"?
Znam da "saobraćajnica tzv. „sjevernog spoja“ ide lijevom obalom rijeke Bosna uz "Mittal". Ali nema preciznijih informacija, gdje se tacno povevezuje u Zenici na glavnu gradsku magistralu, veže li se na petlju Blatuša, da li obuhvata i rehabilitaciju ulice Željezarska, jednostavno nedostaje informacija.
Ovde na stranici 10. ima ovo sto sam spominjao, ali bez detalja:
http://www.jpautoceste.ba/wp-content/up ... Zenica.pdf
Ovo je jedan od starijih planova, uglavnom na njemu se vidi gdje ova saobraćajnica (svijetlo-plavo) treba da ide, trasa je predviđena kroz naselje Banlozi uz Željezaru, a onda bi se Željezarskom ulicom spojila na GGM, a dalje i prema Blatuši i petlji.

Image

Image
allem_77

#16721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by allem_77 »

Od Gračanice Zenica do Tešnja je oko 17580 metara tunela, ako sam dobro izračunao?

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Autoput ... rcegovina)

Ovi tuneli dobro dođu kada je kiša, snijeg, led... :D
So What!

#16722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

allem_77 wrote: 11/12/2019 21:34 Od Gračanice Zenica do Tešnja je oko 17580 metara tunela, ako sam dobro izračunao?

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Autoput ... rcegovina)

Ovi tuneli dobro dođu kada je kiša, snijeg, led... :D
Ne znam koliko su ti podaci relevantni, koliko znam, dužina tunela Golubinja bi trebala iznositi oko 3,5 kilometra i nakon tunela Prenj, to bi trebao biti najduži tunel na cijelom autoputu A1.

Dužina tunela Zenica je projektovana na nekih 2,45 kilometara, a između tunela Golubinja i Tunela Zenica predviđen je tunel Vranduk u dužini od 400 metara.

Za tunel Golubinja je pokrenuta neka tenderska procedura, jer dionica Nemila - Poprikuše će se uglavnom i sastojati od ovog tunela, dok je izgradnja tunela Vranduk i tunel Zenica započeta.

Što se tiče ostalih tunela, na obilaznici oko Žepča, je nekim ranijim projektima koji nisu finalni, predviđeno pet tunela T1, T4, T5, T6 i T7.

Dužina tunela T4 (Donje Ravne) bi trebala iznositi 1,8 kilometara. Između Žepča i Tešnja je predviđen tunel Crni Vrh, po staroj dokumentaciji, u dužini 2,6 kilometara, ali kako se već radi na tom projektu, sada se spominju manje cifre, pa se spominje dužina od 1,8 kilometara.

Tako da je to teško sa sigurnošću znati, ali nekih 7,4 kilometra od Zenice do Žepča su sigurno, a do Tešnja će biti možda još toliko. Nekako mi je 17,5 kilometara previše, ali eto nadam se da ćemo doživjeti da vidimo.
So What!

#16723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Konačno neki analitički tekst sa kritikama na Klixu o ovoj temi, jer obično urade copy-paste, press službi u javnim preduzećima i ministarstvima ...

Toliko ceremonija, a u BiH se trenutno gradi samo 30-ak kilometara autoceste
Image

S obzirom na nedavne svečanost povodom početka gradnje pojedinih dionica na autoputevima u Bosni i Hercegovini, nije loše podsjetiti se koliko je kilometara modernih saobraćajnica zaista u nastanku.

Svečanosti koje prate visoke zvanice, ceremonije i simbolika odaju privid velikih kretanja u smjeru ubrzanja gradnje autoputeva. Ipak, pravedno je napomenuti da to ipak nije slučaj i da je trenutno u izgradnji tek nešto oko 33 kilometra novog autoputa u BiH.

Poređenja radi, Srbija je u drugoj polovini ove godine imala približno jednak broj ceremonija vezanih za autoputeve, ali s jednom bitnom razlikom. Susjedi nisu obilježavali početak gradnje nekoliko kilometara, nego su kroz dva svečana otvorenja u saobraćaj pustili više od 80 kilometara moderne saobraćajnice.

Kako ćete vidjeti iz priloženog reza stanja na terenu, otvorenjima prisustvuju čelnici najmoćnijih stranaka, zvaničnici na svim nivoima pa i predstavnici Evropske unije.

U Federaciji Bosne i Hercegovine gradi se na nekoliko dionica, a najveće su u Hercegovini. Riječ je o dionicama koje se nadovezuju na postojeću od granice s Hrvatskom do Zvirovića i "kreću" se ka sjeveru, odnosno prema Mostaru. To su Zvirovići - Počitelj i Buna - Počitelj.

Početak radova na prvoj spomenutoj dionici dugoj deset kilometara nedavno su obilježili Dragan Čović i ambasador NR Kine. Treba napomenuti da se most "Počitelj", koji je u sastavu dionice, još uvijek ne gradi te da se i za njega s pravom može očekivati svečani kamen temeljac.

Autoput od Počitelja i Bune, druga spomenuta dionica, gradi se već neko vrijeme i trebao bi biti završen na ljeto 2020. Ovih nešto više od sedam kilometara bit će beskorisno bez okončanja radova na dionici Zvirovići - Počitelj uključujući most, a što neće biti završeno prije 2022. godine.

Kod Zenice se pravi jedna od najzahtjevnijih dionica na autoputevima u BiH, Klopče - Pečuj, i dugačka je više od osam kilometara uključujući u ponedjeljak započeto kopanje jednog od najdužih tunela u državi. Ovaj dio autoputa A1 poznat i kao Zenička zaobilaznica također neće biti u potpunosti završen prije 2021., odnosno 2022. godine, zavisno od dijela dionice.

Kopanje tunela ispratili su direktor ACFBiH Adnan Terzić, ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, direktorica EBRD ureda u BiH Manuela Naessl te šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Posljednja dionica u FBiH nalazi se na Savi, od Svilaja prema istoimenom mostu uključujući i sam most, čime ta mala dionica dobija nešto više od 1,4 kilometara.

U entitetu Republika Srpska nedavno je, opet svečano, započeta gradnja 6,1 kilometar duge dionice od Doboja prema jugu. Ta dionica je dio Koridora 5C u RS-u i prirodni je nastavak na autoput A1 u FBiH.

Prilikom ozvaničenja početka gradnje svečanosti je prisustvovao politički vrh RS-a - predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i nezaobilazni Milorad Dodik.
Klix
sumirprimus

#16724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

sta je problem dati pod koncesiju pa nek grade najbrzi?
mrjasmin

#16725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mrjasmin »

sumirprimus wrote: 12/12/2019 08:53 sta je problem dati pod koncesiju pa nek grade najbrzi?
Problem je sto domace(stranacke) firme onda ne dobijaju isti udio u kolacu. Zato i gradnja ide ovako sporo.
Post Reply