Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ti si bas zadrt...Pa niko to ni ne spori, jadan ne bio
Hajmo Kviskoteka. Tvrtko II je prvi put spomenuo taj naziv, zvanicno i u pisanoj formi (sto je i prvi zvanicni dokument u kojem se taj naziv spominje) - kada tacno?
a) U 12. vijeku
b) U 13. vijeku
c) U 15. vijeku
d) U 18. vijeku
A mozda i da se sa @Kejnom razjasnis ko je tu u pravu
hAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 07:21
I onda citaj malo bolje izjave ovdje jugonostalgicara o poturicama, prodaji vjere za veceru, stranoj nazadnoj kulturi,... sto naravno ne mora rezultirati zlocinom - ali ta podloga nekim drugim igracima olaksava zlocin u ratnim prilikama.
Sad na stranu Srbi, hajmo o Jugonostalgičarima uopšte bilo koje nacije.
evo jedan tipični Jugonostalgičar
Ko ne zna rekao bi divan video, da zaplačeš, čovjek objasnio sve, odrastao u ovakvom šarenom mjestu, poznat mu islam i kršćanstvo, vraća se u Sarajevo, 3 pisma bla bla bla ako ko zna bolje narode u BiH to je ovaj svjetski čovjek koji ima 3 vjere u familiji
i onda vidi ovakav poster za koncert
Kada su muslimani na ovim prostorima od kojih su većina Bošnjaci nosili ovakvu nošnju? Ne samo to, kao židov je ozbiljan i odaje počast, kao kršćanin onaj dobri osmijeh vjernika a kao musliman smijanje i držanje "joj jesam se obukao ko na maškare". To muslimani strano tijelo, dopuzali iz arapske pustinje pa je se ovako obukao?
Hank Paldum wrote: ↑11/12/2019 10:51
To muslimani strano tijelo, dopuzali iz arapske pustinje
Komentari ovakvog tona i nacina naprosto ne mijenjaju cinjenicne istorijske fakte... jbg... Jer - sve tri danasnje monoteisticke religije su zapravo "dopuzale iz arapske pustinje", ako cemo biti iskreni. Iako ja to ne bih bas ovako rekao, "dopuzale", nego "potekle". Ali, to fakat nije tema.
Btw, pogledaj sliku... Koliko ja vidim, a vidim, na slici nije samo musliman, nego upravo sve 3 religije, pri cemu je najnasmijaniji na onog crnog, kojem place od sege
Ovo je bas ono klasicno - ne vidi sumu od drveta
Last edited by Dozer on 11/12/2019 11:05, edited 1 time in total.
hAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 07:21
I onda citaj malo bolje izjave ovdje jugonostalgicara o poturicama, prodaji vjere za veceru, stranoj nazadnoj kulturi,... sto naravno ne mora rezultirati zlocinom - ali ta podloga nekim drugim igracima olaksava zlocin u ratnim prilikama.
Sad na stranu Srbi, hajmo o Jugonostalgičarima uopšte bilo koje nacije.
evo jedan tipični Jugonostalgičar
Ko ne zna rekao bi divan video, da zaplačeš, čovjek objasnio sve, odrastao u ovakvom šarenom mjestu, poznat mu islam i kršćanstvo, vraća se u Sarajevo, 3 pisma bla bla bla ako ko zna bolje narode u BiH to je ovaj svjetski čovjek koji ima 3 vjere u familiji
i onda vidi ovakav poster za koncert
Kada su muslimani na ovim prostorima od kojih su većina Bošnjaci nosili ovakvu nošnju? Ne samo to, kao židov je ozbiljan i odaje počast, kao kršćanin onaj dobri osmijeh vjernika a kao musliman smijanje i držanje "joj jesam se obukao ko na maškare". To muslimani strano tijelo, dopuzali iz arapske pustinje pa je se ovako obukao?
Jasno je svakom s pola grama mozga u glavi na cijoj je strani ovaj smrad u belom, poznat po pitanju: "kako ide nasa stvar", bio od samog pocetka.
Da ne pricamo o tome sto su apsolutno nepismeni... Cuj - "Smrt komuni"
Iako znamo na sta misle, izgleda kao da hoce da zatvore neku komunu (narkomansku, op.a.)
Pola dosadašnjeg života sam proveo u SFRJ, pola života u BiH. Poređenja doba Jugoslavije sa dobom današnjih država će ići u nedogled, a crno-bijela slika "Sve je tada bilo dobro" ili "Sve je tada bilo grozno" je besmislena iz dva razloga.
Prvo, i jedno i drugo doba su imala vrlo različita razdoblja. Jedna je stvar govoriti o drugoj polovini četrdesetih i pedesetim godinama kada je sve bilo uništeno, prijetio spoljni napad i sa Istoka i sa Zapada i fašističkih bandi u planinama, omladinski rad neophodan, nedostajalo i hrane i odjeće, hapšeno iz političkih razloga, ali i velikom brzinom prelazilo iz agrarne u industrijsku zemlju. Druga je slika kada vidimo šezdesete i sedamdesete. Životni standard napreduje iz godine u godinu, otvaraju granice, ukidaju vize, grade društveni stanovi, preduzeća su sve samostalnija, školstvo i zdravstvo odlični, prodavnice relativno pune, ali se vide i počeci nezaposlenosti nakon reforme 1965, rast zaduživanja nakon smrti Džemala Bijedića. Treća slika su osamdesete. Zaduživanje dostiže kritičnu tačku, pribjegava se štednji, nestašicama, hiperinflaciji. Životni standard drastično pada. Dok je 1977 jedna tipična YU porodica zarađivala oko 60% u odnosu na tipičnu porodicu u USA (koja je morala plaćati veliku kiriju i zdravstvenu zaštitu), u toku 1983. taj odnos pada na 20%. Nacionalizam sve više jača. Pa ipak i na taj period gledamo romantično, dijelom jer je bolji od doba koje je slijedilo, dijelom zbog napretka u zabavnoj sferi života: hrpe medalja sa Olimpijskih igara, košarkaška reprezentacija, Merlin, Zabranjeno pušenje, Lepa Brena, Velo misto, Dinastija, roštiljanje. A i u postjugoslovenskom periodu. Jedno je govoriti o užasu devedesetih, Manjači, Dretelju, Srebrenici, uništenom saobraćaju, najgoroj inflaciji, padu standarda do nivoa da je kutija keksa bila pet mojih plata, gladi. Drugo je govoriti o dvijehiljaditim, uklanjanje ruševina, velika nezaposlenost, izuzetno stabilna valuta, praznim fabrikama, prepunim prodavnicama, ograničenoj slobodi kretanja zbog viza i iznenadnoj slobodi govora zbog Interneta i visokom predstavniku koji je neke probleme rješavao kao čarobnim štapićem. Treće je govoriti o 2010-im, kada su vize ukinute i sloboda kretanja vraćena na nivo osamdesetih, ne služi vojni rok, stanovništvo iseljava, političari zadržavaju napetost, putevi obnovljeni ali željeznice odsječene od svijeta, zdravstvo u gorem položaju nego čak i u devedesetim, ali tehnička roba toliko pristupačna da radost zbog kupovine novog TV ili kompjutera traje samo nekoliko dana.
Drugo, pored podjele na periode, podjele na oblasti života su još brojnije. Malo je oblasti koje su konstantno bile sve bolje i bolje, ili sve gore i gore. Možda je televizija konstantno napredovala, jer smo u 1969 imali jedan crno-bijeli program, u ratu je broj narastao na šest, a danas ih imam 230 od kojih su mnogi HD kanali. Većina oblasti su rasle i opadale i to ne istovremeno sa ostalim. Uzmimo npr. željeznice. I dan danas Talgo duže putuje na liniji Sarajevo-Doboj neko davne 1965. godine. Željeznice su svoj vrhunac imale šezdesetih, opadale sedamdesetih zbog ukidanja uskog kolosjeka, rasle osamdesetih (11 polazaka dnevno iz Sarajeva za Ploče), sunovratile se devedesetih, malčicu stale na noge dvijehiljaditih i opet pale u dvijehiljade desetim.S druge strane, aerodrom u Sarajevu, sa izuzetkom ZOI 84 ima sada najbolji period u svojoj istoriji. Inflacija je bila mala u pedesetim, primjetna u šezdesetim i sedamdesetim, ogromna u osamdesetim, jeziva u devedesetim, nepostojeća u dvijehiljaditim, i mala danas.Osamdesetih je Olimpijada bila neuspješna ako se Jugoslavija vrati sa manje od deset medalja, a sedam ljetnih i osam zimskih olimpijada prođe, a BiH nikako do svoje prve bronze. Snabdjevenost je najgora bila četrdesetih, a redom sve bolja devedesetih, pedesetih, šezdesetih, osamdesetih, sedamdesetih, dvijehiljaditih i najbolja danas. Po pitanju stanova, vjerovatno su najbolje osamdesete, jer su se još uvijek dijelili kao društveni stanovi ili krediti čije su rate u međuvermenu obezvrijeđene, a zgrade bile kvalitetne, a najgore četrdesete. Danas sigurno imamo veću slobodu govora nego i u jednom periodu FNRJ/SFRJ, ali devedesetih je bilo gore nego pedesetih, dok jedan vid cenzure postoji i danas: ne pokušavaj kritikovati religiju svog regiona, čeka te žestoka reakcija sa svih strana. I sloboda kretanja je varirala. Pedesetih je bila zatvorena unutrašnja granica, lokalne vlasti su ograničavale putovanje.Šezdesetih se granice otvaraju,vremenom i spoljne vize ukidaju, a tokom sedamdesetih i osamdesetih imamo jedini pasoš sa kojim se mogao proći kroz Berlinski zid. A onda u prvoj polovini devedesetih ne smiješ na Grbavicu od četnika, u Stari grad od Cace, na Dobrinju od snajpera. U dvijehiljaditim i za Sloveniju za obično poslovno ili turističko putovanje trebalo je sakupiti više dokumenata nego za ženidbu, neke zemlje su čak tražile dokaz da imaš kuću. Tek od 2011 stanje se vratilo na nivo slobode kretanja iz osamdesetih, osim za Kosovo (koje ruku na srce ni tada nije bilo mjesto koje sam želio posjetiti).
CPT wrote: ↑11/12/2019 09:25
Da, sjecam se... dobrih i losih stvar (zbog losih sam i napustio BIH btw). Lose je relativna stvar. Bilo je dobrih stvari i losih. Vecina "dobrih" stvari nije mogla trajati. Da sam ostao u BIH danas ne bi bio u medju zivima. Zbog sistema BiH kao i zbog komsija.
Jao lazova, mati mila...
Zar ti nisi treca generacija Bosnjaka u Sloveniji, po vlastitom priznanju?!
Ovo, ako ne znas (a ocito ne znas) znaci da si se rodio tamo. Kako si onda mogao otici odavde? Osim ako pod ovim "otisao" ne mislis na to da ti je deda otisao odavde, pa se i ti poistovjecujes s njim i za sebe kazes da si i ti otisao
Ako je ovdje ko petlja onda si to ti... Vec (bar 2x) sam ti objasnio...
Moj otaca je bio ovdje, kao i njegov otac. Niko od nas nije ovdje rodjen. Kontas? Ili da ti flomasterom nacrtam? Koja generacija sam ja ovdje? Treca? Jesam li ovdje ili nisam? Iako to covjek nije ni pitao i ne znam zasto se to tebe tice. Ili kakve to ima veze sa njegovim pitanjem...
Znaci otisao jesam... jel bilo losih stvari, jeste. Zbog losih stvari sam i otisao tj. morao otici.
Komentari ovakvog tona i nacina naprosto ne mijenjaju cinjenicne istorijske fakte... jbg... Jer - sve tri danasnje monoteisticke religije su zapravo "dopuzale iz arapske pustinje", ako cemo biti iskreni. Iako ja to ne bih bas ovako rekao, "dopuzale", nego "potekle". Ali, to fakat nije tema.
Pa da i jesu (svjestan sam da su religije morale nekada doći na ove prostore, " dopuzati" je samo naziv tog procesa na nekulturan način) kakve to veze ima sa ovim čmarom što je se obukao ovako?
Židova i kršćanina u BiH možeš i danas vidjeti ovakve, većinom kod vjerskih okupljanja a muslimane nikako, ova nošnja čak i nije povezana sa vjerom islam, obukao je se kao bogati Arap iz Dubaia koji vozi skupa auta, je li normalan? I još poza "Vidite me na šta ličim"
Iako znamo na sta misle, izgleda kao da hoce da zatvore neku komunu (narkomansku, op.a.)
Neznam koja je poenta postiranja te vijesti. Niti ovdje kriticare YU mozes poistovjetiti sa vandalima, niti u pisanju kod YU fanova mozes naci ikakve komunisticke ideologije.
Zar nije malo primitivno diskutovati na takav nacin?
LBVIEW wrote: ↑11/12/2019 11:05
Jasno je svakom s pola grama mozga u glavi na cijoj je strani ovaj smrad u belom, poznat po pitanju: "kako ide nasa stvar", bio od samog pocetka.
Čmar želi da se pokaže u multi kulti svjetlu ali antipatija prema Bosnjacima i muslimanima je jača od njega da bi se obukao drugačije i da ova slika dobije ono značenje kako je trebalo izgledati
Pa da i jesu (svjestan sam da su religije morale nekada doći na ove prostore, " dopuzati" je samo naziv tog procesa na nekulturan način) kakve to veze ima sa ovim čmarom što je se obukao ovako?
Židova i kršćanina u BiH možeš i danas vidjeti ovakve, većinom kod vjerskih okupljanja a muslimane nikako, ova nošnja čak i nije povezana sa vjerom islam, obukao je se kao bogati Arap iz Dubaia koji vozi skupa auta, je li normalan? I još poza "Vidite me na šta ličim"
Kako ste Citam i ne vjerujem al ajd .Rasprava oko plakata za koncert Kako da se obuce da pravilno predstavi islam - posto je svecenik , rabin ovamo je trebao fes ili kako da se ti ne ljutis ?
Neznam koja je poenta postiranja te vijesti. Niti ovdje kriticare YU mozes poistovjetiti sa vandalima, niti u pisanju kod YU fanova mozes naci ikakve komunisticke ideologije.
Zar nije malo primitivno diskutovati na takav nacin?
Ne.
Pokusaj malo drugacije razmisljati a glede i unatoc recenog - Srbi nisu bili za izlazak iz zajednice, ustroj YU, ideologija i principi...
MorningStar wrote: ↑11/12/2019 11:22
Kako ste Citam i ne vjerujem al ajd .Rasprava oko plakata za koncert Kako da se obuce da pravilno predstavi islam - posto je svecenik , rabin ovamo je trebao fes ili kako da se ti ne ljutis ?
Plakat samo pokazuje dvokičnost ovih Jugonostalgičara, više objašnjava mentalitet tih bratstvo i jedinstvo jugoslovena tako da je plakat ovdje samo dodatak koji potvrđuje o čemu se govori.
Kakav fes pobogu? Ako ne znaš pravi naziv bar reci jer to nije fes.
Ako je se obukao kao oni iz Dubaia što voze skupa auta i rade sve što se kosi sa islamom što se nije obukao kao sicilijanski mafijaš da predstavlja katolike i židov iz holivuda tipa Harvey Weinstein?
Normalno ta moja zadnja rečenica zvuči smiješno za tebe jer bratstvo i jedinstvo je da su svi jednaki samo su neki jednakiji od drugih pa musliman kao klovn nije toliko strašno dok kod krišćana bi to svi zapazili.
Na vašu žalost prošlo je vrijeme viceva Muje i Sulje, New Primitivesa i Audicije. Zadnji relikt onog vremena je još Feđa Isović i perverzije koje šalje kroz svoje serije ali i njegovo vrijeme je prošlo.
Last edited by Hank Paldum on 11/12/2019 11:43, edited 1 time in total.
General War wrote: ↑10/12/2019 22:49
MA ti zalis sto si raspali za sVecku sa jugoslovenskim pasosem i odsluzenim vojnim rokom u toj istoj JNA...naravno da si mazohista
Kazem ja. mjenjaj doktora ili terapiju...nesto.
Kad si toliko zapeo u temi o YU na dijasporu - hajde da nesto utvrdimo.
Cim toliko pricas kako je sve crno a ja vani izvukao dupe - znaci li to da si ti zrtva koju treba zaliti, a ja jednostavno sposobniji i pametniji od tebe?
Da ne spominjemo ko jos oplakuje propalu drzavu i fura standarde drzave koja se raspala i nikada vise se nece vratiti.
Pa cemo onda o terapijama.
Nisam zapeo za dijasporu, vec na tebe jer opet projiciras svoje gluposti na druge.
Ne, ja mislim da si ti neki hinjo, tamam posla da me zalis..pupupu...ja sam kad je trebalo branio bosnu, ali nisam se srao na glavu zemlje gdje nije mi trebalo da ista branim i pravim razliku oko toga...tako da bih ja trebao zaliti tebe...ali s obzirom na tvoje prenose, samo se mogu prezirati takvi ljude.
Ja sam prvi da se ne vrati ta drzava...nismo je vrijedni.
Plakat samo pokazuje dvokičnost ovih Jugonostalgičara, više objašnjava mentalitet tih bratstvo i jedinstvo jugoslovena tako da je plakat ovdje samo dodatak koji potvrđuje o čemu se govori.
Ako je se obukao kao oni iz Dubaia što voze skupa auta i rade sve što se kosi sa islamom što se nije obukao kao sicilijanski mafijaš da predstavlja katolike i židov iz holivuda tipa Harvey Weinstein?
Normalno ta moja zadnja rečenica zvuči smiješno za tebe jer bratstvo i jedinstvo je da su svi jednaki samo su neki narodi jednakiji od drugih pa musliman kao klovn nije toliko strašno dok kod krišćana bi to svi zapazili.
Na vašu žalost prošlo je vrijeme viceva Muje i Sulje, New Primitivesa i Audicije. Zadnji relikt onog vremena je još Feđa Isović i perverzije koje šalje kroz svoje serije ali i njegovo vrijeme je prošlo.
Pa kako da se obuce a da predstavi/naglasi islam a da tebi bude ok ?? To sam i pitao
Dobar si primjer onog “oni su svuda oko nas” svi te nesto mrze ostre nozeve kad ne gledasni tako..
Last edited by MorningStar on 11/12/2019 11:46, edited 1 time in total.
100 puta je već na ovoj temi napisano da se ne treba Jugoslavija prikazivati kao pozitivna samo na osnovu poređenja sa današnjim ex-yu državicama jer tako svaka država izgleda dobro, da trebamo Jugoslaviju kritikovati ili hvaliti samo analizirajući Jugoslaviju kao Jugoslaviju ili ako trebamo već porediti onda sa drugim državama u periodu 1960-1990 ali pojedini opet isto. Jadna vam je ta država bila ako je morate sa današnjim stanjem porediti.
Ali ako ćemo se već tako igrati evo dokaz zašto je BiH raj na zemlji
Ja sam upravo naglasio da kada ovo uporedimo na sta smo spali da je Yugoslavija bila super drzava...najbolje bi bilo da nam reper bude kraljevina jugoslavijia, tada bi imali neke argumente za ovo danas.
Normalno ta moja zadnja rečenica zvuči smiješno za tebe jer bratstvo i jedinstvo je da su svi jednaki samo su neki narodi jednakiji od drugih pa musliman kao klovn nije toliko strašno dok kod krišćana bi to svi zapazili.
Pa kako da se obuce a da predstavi/naglasi islam a da tebi bude ok ?? To sam i pitao
Dobar si primjer onog “oni su svuda oko nas” svi te nesto mrze ostre nozeve kad ne gledasni tako..
Pogledaj na plakatu da kao kršćanin i židov je se obukao kao vjernik, kao evropski vjernici jer ćeš vidjeti ovakve nošnje kod svih katoličkih i jevrejskih praznika u Evropi.
Kod muslimana ne samo da se nije obukao kao vjernik nego je se obukao kako se muslimani uopšte ne oblače u BiH
Čak da je obukao neku tradicionalnu bošnjačku nošnju odudaralo bi od kršćana i židova na slici jer je njihovo vjersko a nošnja nije.
Bloo wrote: ↑11/12/2019 01:08
Pa što onda pišeš: ...90ih nije ništa isplivalo, nije ništa puklo niti se pokvarilo, samo su narodi dobili šansu da kažu šta misle i da li su slijedili te vrijednosti što su željeli ili što su morali...
Sve republike i pokrajine (Vojvodina želi isto) su raspisale referendum i odvojile se od Jugoslavije, to znači da niko nije željeo živjeti u toj državi, zajednici. Više od pola od tih referenduma je prošlo bez rata a sve republike i pokrajine, bez obzira da li su se odvojile mirno ili u ratu, su imali jednu stvar zajedničku, nisu htjeli bratstvo i jedinstvo. Nije u nas demokratija bila decenijama i stoljećima pa da je demokratski bilo bratstvo jedinstvo i onda došao određeni period gdje je došlo do promjena nego prvi val demokratije i došao je razlaz, to znači da je bratstvo i jedinstvo bila jedna velika ubleha i forsirano.
Jah, tacno bi bilo da nije bilo jogurta, Kosova i SKJ sjednica gdje se islo na misice. Nije vise bila opcija SFRJ, jer su Srbi odlucili da je vise ne zele. Sto bi rekao jedan Srboslavija ili nezavisnost.
Pa najbolji primjer je BiH, SDA je u programu prije 1990 imala opstanak Jugoslavije.
SDa je i danas za Republiku BiH i program...ali...
al pazio ovo
koji umobolni debil moras biti pa povezati jednu ovakvu nobl ideju, koja je uz to i realizirana, kao negativnost?!!!
---Hma..a koji umobolni glupan dodje do zakljucka kada na prezentirane bonove kao negativnost bivseg sistema mu se postavi slika danasnjih kontejnera i skonta da je to pozitivnije prepustanje stanovnistva kontejnerskom nacinu prehrane i oblacenja (nobl)
a preskocit ces onaj dio kad su Amerikanci prebacivali Jugoslavenima hranu? koji bi u suprotnom za hranu koristili sta? usput, u SFRJ se cesto vadilo i kontejnera
doniranje odjeca nije bosanski izum i koristi se i puno bogatijim drzavama
Last edited by CPT on 11/12/2019 12:08, edited 1 time in total.
MorningStar wrote: ↑11/12/2019 11:51
Jasta vjernici se oblace u mantije i ove kapice nose jevreji svi - nego opet ajde ne valja tako - ja pitam kako bi bilo ok ?????
Namjerno se praviš naivan, nisam to ni napisao
Vjernici ne ali vjerski poglavari da. Jesi li ikada vidio jednog Bošnjaka iz Islamske zajednice u takvoj nošnji?
Uostalom radi se o čmaru koji je zadnjih 25 godina toliko puta srao i pokazao svoje lice da ga ne mogu ni najbolji advokati odbraniti a kamoli ti
Hank Paldum wrote: ↑11/12/2019 11:18
Čmar želi da se pokaže u multi kulti svjetlu ali antipatija prema Bosnjacima i muslimanima je jača od njega da bi se obukao drugačije i da ova slika dobije ono značenje kako je trebalo izgledati
A joj...
Sad tamo neki katolik ili pravoslavac sjede i komentarisu - "Vidi cmara sto ismijava krscanstvo", dok na trecoj strani sjedi neki jevrej i komentarise - "Vidi cmara sto ismijava jevreje".
Interesantno je kako se svako cese gdje bas njega svrbi, i vidi samo ono sto se njega tice
Hank Paldum wrote: ↑11/12/2019 11:18
A joj...
Sad tamo neki katolik ili pravoslavac sjede i komentarisu - "Vidi cmara sto ismijava krscanstvo", dok na trecoj strani sjedi neki jevrej i komentarise - "Vidi cmara sto ismijava jevreje".
Interesantno je kako se svako cese gdje bas njega svrbi, i vidi samo ono sto se njega tice
Ismijavati Jevreje nece jer zna sta ga ceka. Ismijavati krscanstvo nece jer mu je to trziste. Ismijavati muslimane i hoce jer je to "u trendingu". A nije mu prvi put. Zbog toga je jedan "moderan", drugi "tradicionalan" a treci se nespretno "dovukao" iz pustinje. Slucajno naravno.