Sto ne znaci da su ostali bez ikakvih sredstava za zivot, velika vjerovatnoca je da dobijaju potporu od drzave cim se ne trzaju previse da nadju kakvog posla.piupiu wrote: ↑10/12/2019 15:17Kako gdje. Ekonomije se transformišu i apsorbuju dio ljudi. Statistike su takodje zanimljiva stvar. Ja sam radila jedan projekat o Australiji gdje se ispostavilo da je zvanična stopa nezaposlenosti recimo 6 posto, a stvarna 18 posto. Najviše nezaposlenih u regijama odakle su se iselile auto-industrije i u malim gradovima koji nisu ekonomski centri. Ti ljudi se rijetko ili nikad ponovo ne zaposle, ako su stariji od 50 godina.detroit-mercy wrote: ↑10/12/2019 15:13Mah, boli velikih kompanija k...c za Trumpom, oni rade svoj posao.
Jedne industrije padaju, druge se uspinju. Ekonomija nije staticna, stalno se mijenja.
Vise sam se osvrnuo na ono kako kompanije otpustaju ljudu jer sele proizvodnju gdje je jeftinijeako cemo gledati na tako pojednostavljen nacin onda bi nezaposlenost u USA, DE ili GB trebala biti na jako visokom nivou
. Ali gle cuda, istorijski nizak nivo sa milinima radnih mjesta koja su nepopunjena
.
Sad, statistika, ne statistika, ja kroz kompaniju za koju radim osjetim sta znaci niska nezaposlenost. Jako je tesko naci bilo koji profil radnika od obicnog radnika na liniji do inzinjera. Iduce godine startamo novu tvornicu i vec sada se hvatamo za glavu gdje naci radniku, bukvalno ce biti primljeno sve sto moze stojati na dvije noge.
Medjutim, pravimo osvrt na bivsu drzavu koja je bila socijalna drzava, kao sto dana u svim drzavnim firmama imas masu radnika (od telekoma, preko elektroprivrede do rudnika) koji se sudaraju guzicama tako si i u ona vremena imao masu radnika koji nisu znali ni sta rade ni zasto su tu.
Ima nesto u cemu je Haznadar u pravu, veliki dio onih koji zale za Jugom zale iz cisto egoisticnih pobuda, dobio stan, drzava mi platila ovo, dala ono. I danas kod dosta ljudi cujem mantru o tome kako je bilo dobro jer se nista nije radilo a imalo se
Jebi ga, sistem u kome se nista ne radi a ima se nije odrziv na duze staze.
I ovim Arapima ce jedan da presusit pipa pa ce se ujedati za guzicu.