STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
detroit-mercy

#1901 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote: 10/12/2019 15:17
detroit-mercy wrote: 10/12/2019 15:13
piupiu wrote: 10/12/2019 15:07

Je l' vam zato Trump vodio kampanju da će kažnjavati kompanije koje sele proizvodnju van Amerike? :D
Mah, boli velikih kompanija k...c za Trumpom, oni rade svoj posao :mrgreen:.
Jedne industrije padaju, druge se uspinju. Ekonomija nije staticna, stalno se mijenja.
Vise sam se osvrnuo na ono kako kompanije otpustaju ljudu jer sele proizvodnju gdje je jeftinije :mrgreen: ako cemo gledati na tako pojednostavljen nacin onda bi nezaposlenost u USA, DE ili GB trebala biti na jako visokom nivou :mrgreen:. Ali gle cuda, istorijski nizak nivo sa milinima radnih mjesta koja su nepopunjena :mrgreen:.
Kako gdje. Ekonomije se transformišu i apsorbuju dio ljudi. Statistike su takodje zanimljiva stvar. Ja sam radila jedan projekat o Australiji gdje se ispostavilo da je zvanična stopa nezaposlenosti recimo 6 posto, a stvarna 18 posto. Najviše nezaposlenih u regijama odakle su se iselile auto-industrije i u malim gradovima koji nisu ekonomski centri. Ti ljudi se rijetko ili nikad ponovo ne zaposle, ako su stariji od 50 godina.
Sto ne znaci da su ostali bez ikakvih sredstava za zivot, velika vjerovatnoca je da dobijaju potporu od drzave cim se ne trzaju previse da nadju kakvog posla.
Sad, statistika, ne statistika, ja kroz kompaniju za koju radim osjetim sta znaci niska nezaposlenost. Jako je tesko naci bilo koji profil radnika od obicnog radnika na liniji do inzinjera. Iduce godine startamo novu tvornicu i vec sada se hvatamo za glavu gdje naci radniku, bukvalno ce biti primljeno sve sto moze stojati na dvije noge.
Medjutim, pravimo osvrt na bivsu drzavu koja je bila socijalna drzava, kao sto dana u svim drzavnim firmama imas masu radnika (od telekoma, preko elektroprivrede do rudnika) koji se sudaraju guzicama tako si i u ona vremena imao masu radnika koji nisu znali ni sta rade ni zasto su tu.
Ima nesto u cemu je Haznadar u pravu, veliki dio onih koji zale za Jugom zale iz cisto egoisticnih pobuda, dobio stan, drzava mi platila ovo, dala ono. I danas kod dosta ljudi cujem mantru o tome kako je bilo dobro jer se nista nije radilo a imalo se :mrgreen:.
Jebi ga, sistem u kome se nista ne radi a ima se nije odrziv na duze staze.
I ovim Arapima ce jedan da presusit pipa pa ce se ujedati za guzicu.
piupiu

#1902 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: 10/12/2019 15:34 ja kroz kompaniju za koju radim osjetim sta znaci niska nezaposlenost. Jako je tesko naci bilo koji profil radnika od obicnog radnika na liniji do inzinjera. Iduce godine startamo novu tvornicu i vec sada se hvatamo za glavu gdje naci radniku, bukvalno ce biti primljeno sve sto moze stojati na dvije noge.
To mi je pravo drago čuti! :thumbup:

U kojoj si industriji, ako nije tajna?
I to se slažem.
detroit-mercy

#1903 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote: 10/12/2019 15:39
detroit-mercy wrote: 10/12/2019 15:34 ja kroz kompaniju za koju radim osjetim sta znaci niska nezaposlenost. Jako je tesko naci bilo koji profil radnika od obicnog radnika na liniji do inzinjera. Iduce godine startamo novu tvornicu i vec sada se hvatamo za glavu gdje naci radniku, bukvalno ce biti primljeno sve sto moze stojati na dvije noge.
To mi je pravo drago čuti! :thumbup:

U kojoj si industriji, ako nije tajna?
I to se slažem.
Sta mislis ako zivis u Metro Detroit, u kojoj industriji je najvisa vjerovatnoca da ces raditi :mrgreen:
Hajvan

#1904 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

Jugoslavija je uvijek bila samo nedovrsena ideja.
Bez Bugarske nije nikad trebala ni postojati.

Istorijski gledano, sve zemlje u kojima se govori dominantno neki od slavenskih jezika a koje su imale socijalisticko uredjenje, prodjose bolje od ovog kartkorocnog saveza juznih slavena.
piupiu

#1905 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: 10/12/2019 15:41 Sta mislis ako zivis u Metro Detroit, u kojoj industriji je najvisa vjerovatnoca da ces raditi :mrgreen:
Ma veze nemam, niti razmišljam o tome gdje živiš. Možda ti je ovaj nick samo neka detroitofilija, ja sam fascinirana onim slikama propalih hotela, zgrada, arhitekture, dystopia je sve što mi padne na um kad vidim riječ 'Detroit'. :lol:
Hajvan

#1906 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

piupiu wrote: 10/12/2019 15:48
detroit-mercy wrote: 10/12/2019 15:41 Sta mislis ako zivis u Metro Detroit, u kojoj industriji je najvisa vjerovatnoca da ces raditi :mrgreen:
Ma veze nemam, niti razmišljam o tome gdje živiš. Možda ti je ovaj nick samo neka detroitofilija, ja sam fascinirana onim slikama propalih hotela, zgrada, arhitekture, dystopia je sve što mi padne na um kad vidim riječ 'Detroit'. :lol:
tako i o Sarajevu i Bosni imaju predrasude na osnovu slika iz prve polovine ’90.
piupiu

#1907 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hajvan wrote: 10/12/2019 15:50 tako i o Sarajevu i Bosni imaju predrasude na osnovu slika iz prve polovine ’90.
Samo asocijacija na slike, nikakva predrasuda.
Hajvan

#1908 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

piupiu wrote: 10/12/2019 15:57
Hajvan wrote: 10/12/2019 15:50 tako i o Sarajevu i Bosni imaju predrasude na osnovu slika iz prve polovine ’90.
Samo asocijacija na slike, nikakva predrasuda.
OK.

tako i o Sarajevu i Bosni imaju asocijacije na osnovu slika iz prve polovine ’90.

:lol:
piupiu

#1909 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hajvan wrote: 10/12/2019 16:00
OK.

tako i o Sarajevu i Bosni imaju asocijacije na osnovu slika iz prve polovine ’90.

:lol:
OK, Mr Freud. Let's move on.
CPT

#1910 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 10/12/2019 14:59
CPT wrote: 10/12/2019 14:47
Ne prati isti proces. Oni su u kapitalizmu decenijama. Ei Nis je cekao kapitalizam i globalizam. Ako je Jugoslaven zelio color TV morao ga je svercati iz Trsta jer je EiNis i pred rat pravio CB televizore. I onda bi sa tom pricom usli u utakmicu sa Sony-em. Znaci se skresalo 80% ljudi jer su fiktivno radili i onda je ono malo sto je ostalo pokusalo srecu na trzistu. Ogromno fabrika bi odma prestalo raditi jer su radili samo za JNA.
Ekonomski identičan proces. Krenuli smo od tranzicije i šta bi Jugoslavija sa silnim otpuštenim ljudima. Eto, opstala je tekstilna, prehrambrena, mašinska (šta sam sve ono nabrojala u prvom postu kao uspješne privatizacije u BiH), sve nastalo 50.-ih godina u socijalizmu. Sve se industrije mogu transformisati; ali se neki trendovi ne mogu izbjeći. Svi oni koji ne prate tehnološke trendove propadnu i na zapadu, ne samo na istoku. Kodak i digitalne kamere i Nokia i pojava pametnih telefona se na Harvardima i Stanfordima izučavaju kao primjeri kompanije koja nisu išle ukorak sa tehnološkim napretkom, jer su bile zadovoljna tadašnjom tehnologijom i svojom pozicijom na tržištu. EiNiš je Kodak, a Gorenje nije.
To nije isti, pa cak ni slican proces. Prvo je posljedica proslog sistema, drugo dio kapitalizma. Sony nije morao imati 5x puta previse radnika kao sto se to u SFRJ moralo. Nije se radilo o "optimizaciji" vec o ukidanje virtuelnih poslova koji su tad bili normalna stvar. Jugoslavija je i prije toga imala nekoliko stotina hiljada ljudi viska koji nisu mogli naci posla u YU. Ljude su i prije tranzicije organizovano izvozili iz drzave ali kod tranziciji bi skontali sve ono sto prije nisu i nasli posao za pola mio ljudi. :thumbup: :roll:
piupiu

#1911 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 10/12/2019 16:12

To nije isti, pa cak ni slican proces. Prvo je posljedica proslog sistema, drugo dio kapitalizma. Sony nije morao imati 5x puta previse radnika kao sto se to u SFRJ moralo. Nije se radilo o "optimizaciji" vec o ukidanje virtuelnih poslova koji su tad bili normalna stvar. Jugoslavija je i prije toga imala nekoliko stotina hiljada ljudi viska koji nisu mogli naci posla u YU. Ljude su i prije tranzicije organizovano izvozili iz drzave ali kod tranziciji bi skontali sve ono sto prije nisu i nasli posao za pola mio ljudi. :thumbup: :roll:
Tranzicija, CPT, krenuli smo od tranzicije. Da li su jugoslovenska preduzeća mogla preživjeti prelazak iz jednog sistema u drugi. ŠBB KBB. Imamo konkretne primjere preživljavanja.
CPT

#1912 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 10/12/2019 16:14

Tranzicija, CPT, krenuli smo od tranzicije. Da li su jugoslovenska preduzeća mogla preživjeti prelazak iz jednog sistema u drugi. ŠBB KBB. Imamo konkretne primjere preživljavanja.
Ne, krenuli smo od toga kako bi Jugoslavija prezivjela tranziciju tj. kako bi funkcionisala u normalnim uvjetima. Bas me zanima kako bi neko "sigurno spavao na obali" da preko noci 1mio ljudi ostane na cesti. A to je cekalo Jugoslaviju. Ili je neko mislio da nece trebati one dugorocen kredite, da je Vatikan donirao stanove, poslove, itd, itd, itd.. Jugoslavije je i prije tranzicije imala ogroman visak radne sile. Nisu znali sta bi sa njima osim da sve skupa prebace na Zapad.
Abate Fetel

#1913 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Abate Fetel »

Ne znam koliko ste svjesni ali partija je bila komunistička a sistem je bio samoupravni socijalizam?

Radnički savjeti su sami sebi određivali svoje proizvodne planove, cijene svojih proizvoda i usluga i nadzirali financije, ali je vlast preko direktora zadržala kontrolne mehanizme nad odlukama radničkih savjeta, jer su imenovani direktori imali pravo veta nad odlukama Radničkih savjeta. Istovremeno je provedena reforma ekonomskog planiranja i uvedena tržišna privreda na mala vrata, prepuštajući da cijene formiraju sama poduzeća, - na osnovu ponude i potražnje, ali je vanjska trgovina ostala pod ingerencijom Savezne vlade.

Potražiti:

Promjene nakon Ustava iz 1974. i Zakona o udruženom radu

Chomsky vidi u povijesnim iskustvima Istočne Europe, s posebnim naglaskom na jugoslavenski samoupravni socijalizam, kojega, po njegovom mišljenju, danas pokušavaju što bolje ostvariti na razini lokalne samouprave ili na primjer u Sjedinjenim Državama u Rust Beltu, Kataloniji i drugdje po svijetu. Uspjesi radnika koji su se odlučili na takav korak ovise o okolnostima, ali ono što je već učinjeno Chomsky smatra velikom pobjedom.

Danas primjere samoupravnog socijalizma možemo vidjeti u Island, Švedska, Finska pa čak i po čitavom svijetu.

Al ko će to pojašnjavat, eto ja samo malo na temu!
detroit-mercy

#1914 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

Tranzicija bi bila jako jebena, bilo bi tu dosta lomova, a znajuci da bi isti ljudi koji su uzeli ucesce u ratu ucestovali i u tranziciji, mogu ti samo reci da bi najebali :mrgreen:.
Btw, ja sam u auto industriji :mrgreen: .
piupiu

#1915 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Abate Fetel wrote: 10/12/2019 16:24
Chomsky vidi u povijesnim iskustvima Istočne Europe, s posebnim naglaskom na jugoslavenski samoupravni socijalizam, kojega, po njegovom mišljenju, danas pokušavaju što bolje ostvariti na razini lokalne samouprave ili na primjer u Sjedinjenim Državama u Rust Beltu, Kataloniji i drugdje po svijetu. Uspjesi radnika koji su se odlučili na takav korak ovise o okolnostima, ali ono što je već učinjeno Chomsky smatra velikom pobjedom.

Danas primjere samoupravnog socijalizma možemo vidjeti u Island, Švedska, Finska pa čak i po čitavom svijetu.

Nije samo Chomsky taj koji samoupravni socijalizam smatra interesantnim. Smatraju ga i američke business škole. Jedan od najboljih primjera uspjeha tog modela je brazilska kompanija Semco.
RtrnOfSalisbury

#1916 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by RtrnOfSalisbury »

inace, joza je imo sina zaru sa belagonijom, onda miskeca sa hertom i obe je ostavio da bi se zaljubio u davorinku a onda je dosla jovanka. u mom selu seljani bi na takvog gledali sa nekijem podozrenjem, al to se more svesti u privatni zivot i tesko je naci da je neko jozu pito koju je zenu najvolio. ja da sam bio pionir odma bi pito pa kud puklo: druze joza dje je sad herta i tak nekak. akording tu maric neki drugovi su ocerati na goli otok jer su imali lijepe zene pa su hi ovi sto su him muzeve ocerali, tjesili. neki amerikanac jal njemac je pito titu dje mu je jovanka a on reko da svaki brak ima krizu.
kolko je yugovina transparentna vidi se i u tome kako 50% istrazivaca tvrdi da je joza hotio da vidi jovanku na samrtnoj postelji dok drugije 50% tvrdi da je upravo joza reko ne. pa ti raspravljaj o yugovini :shock:
al nemerem se otet utisku da je joza imo velki strah ...
detroit-mercy

#1917 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

Ne znam koliko ste svjesni ali partija je bila komunistička a sistem je bio samoupravni socijalizam?

Radnički savjeti su sami sebi određivali svoje proizvodne planove, cijene svojih proizvoda i usluga i nadzirali financije, ali je vlast preko direktora zadržala kontrolne mehanizme nad odlukama radničkih savjeta, jer su imenovani direktori imali pravo veta nad odlukama Radničkih savjeta. Istovremeno je provedena reforma ekonomskog planiranja i uvedena tržišna privreda na mala vrata, prepuštajući da cijene formiraju sama poduzeća, - na osnovu ponude i potražnje, ali je vanjska trgovina ostala pod ingerencijom Savezne vlade.

Potražiti:

Promjene nakon Ustava iz 1974. i Zakona o udruženom radu

Sve i jedna ekonomija zasonovana na striktno trzisnim uvjetima sa jakom socijalnom komponentom u drustvu i ti pricas o samoupravnom socijalizmu.
Dajte molim vas, nemojte vise o samoupravljanju u Ericsonu ili Hausquarm-i, IKEA i slicnim :mrgreen:
piupiu

#1918 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 10/12/2019 16:21
Ne, krenuli smo od toga kako bi Jugoslavija prezivjela tranziciju tj. kako bi funkcionisala u normalnim uvjetima. Bas me zanima kako bi neko "sigurno spavao na obali" da preko noci 1mio ljudi ostane na cesti. A to je cekalo Jugoslaviju. Ili je neko mislio da nece trebati one dugorocen kredite, da je Vatikan donirao stanove, poslove, itd, itd, itd.. Jugoslavije je i prije tranzicije imala ogroman visak radne sile. Nisu znali sta bi sa njima osim da sve skupa prebace na Zapad.
Ne, tvoja i moja konverzacija se ticala isključivo preduzeća i mogućnosti njihove transformacije (bar iz moje perspektive).
detroit-mercy

#1919 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote: 10/12/2019 16:29

Nije samo Chomsky taj koji samoupravni socijalizam smatra interesantnim. Smatraju ga i američke business škole. Jedan od najboljih primjera uspjeha tog modela je brazilska kompanija Semco.
Imas masu kompanija kao Semco u USA, gdje se djelatnici motiviraju da uzmu sire ucesce i mnogim stvarima i procesima koji se ticu kompanije.
Ako mislis ona ono nase samoupravljanje gdje je jedna cistacica mogla da blokira citav investiocioni ciklus :mrgreen: jer ona smatra da tako treba e to je vec nesto drugo i treba razdvojiti od ove vrste ucesa djelatnika.
piupiu

#1920 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: 10/12/2019 16:42 Ako mislis ona ono nase samoupravljanje gdje je jedna cistacica mogla da blokira citav investiocioni ciklus :mrgreen: jer ona smatra da tako treba e to je vec nesto drugo i treba razdvojiti od ove vrste ucesa djelatnika.
Njet. :D
megaribi1

#1921 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by megaribi1 »

CPT wrote: 10/12/2019 14:47 Ne prati isti proces. Oni su u kapitalizmu decenijama. Ei Nis je cekao kapitalizam i globalizam. Ako je Jugoslaven zelio color TV morao ga je svercati iz Trsta jer je EiNis i pred rat pravio CB televizore. I onda bi sa tom pricom usli u utakmicu sa Sony-em. Znaci se skresalo 80% ljudi jer su fiktivno radili i onda je ono malo sto je ostalo pokusalo srecu na trzistu. Ogromno fabrika bi odma prestalo raditi jer su radili samo za JNA.
Odakle ti to? Ei Niš Spectra Color Sensomatic sa 8 kanala kupili smo 1979. godine i koristio ga do januara 1992 kada sam kupio drugi takođe EI Niš. Bilo je crno-bijelih portabl televizora kupiti i u osamdesetim, , ali kolor televizor (za razliku od kompjutera što sam ranije spomenuo) nije roba zbog koje se moralo ići u inostranstvo. Štaviše, pametnije je bilo kupiti Ei Niš, Gorenje, Čajevec ili Iskra televizor nego Philips, Grunding, Sony ili Samsung zbog servisne mreže. Tadašnji televizori su se pravili od diskretnih komponenti, što je značilo češće kvarenje, ali kvarovi nisu bili nepopravljivi a opravka je bila jeftina. Današnji televizori od modula se ne pokvare nakon dvije nego nakon pet godina, ali opravka je toliko neisplativa da završavaju u smeću.
hAZNADAR

#1922 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 10/12/2019 16:29

Ostvarivo samo u uspjesnim firmama - u uslovima skroz drugog trzista nego sto je socijalisticki koncept, bez imenovanja direktora od vlasti sa pravom veta. Nesto kao sto je u markovicevo vrijeme osvanulo dosta privatnih firmi koje su proizvodile i zaposljavale radnije - ali koje nisu sljivile samoupravljanje vec imale cist kapitalisticki koncept. Lako je ostvariti u firmama na zapadu neku vrstu samopravljanja ali to to nije Jugo model, skroz druga prica.
Kakav ba samoupravni socijalizam u Svedskoj, Finskoj? :lol: Imas jak sindikat i predstavnike sindikata u firmama koje nerjetko direktor ne moze otpustiti i koji mogu tuziti poslodavca - i dobiti lako spor. Ali ako firma ne posluje dobro, ako ne moze isplatiti radnike - nista ne moze spasiti ljude od otpustanja pa ni sindikat. Dakle nikakav socijalisticki samoupravni sistem - vec samo jaki sindikati. A sindikati su jaki zato sto svaki radnik placa pofinu sumu svakog mjeseca svom sindikatu, plus drzavni zakoni koji daju sindikatima ovlasti. To opet nije socijalizam niti socijalisticki koncept.

Samoupravljanje je bila dobra stvar i to nije shebalo YU sistem. Postojao je ogroman visak radnika koje je drzava po svaku cijenu nastojala sacuvati. Neke grane su radile prekovremeno, u smjenama pa i u nocnoj - a neke raduckale. Drzava kontrolisala proizvodnju, usmjeravala jedne na druge i stitila domacu robu. Ali nije mogla kontrolisati potrosnju i zato se roba negdje gomilala a ljudi radili pomalo.

Jugoslaviji je transformacija bila neminovna, prilagodjavanje,...
Da li su jugoslovenska preduzeća mogla preživjeti prelazak iz jednog sistema u drugi. ŠBB KBB. Imamo konkretne primjere preživljavanja.
Neka da neka ne. Sa samim reformistima prestaje YU koja se ovdje slavi. I da pretpostavimo da bi YU prezivjela i da nije bilo rata - rezultat bi opet bio ogroman broj otpustenih koji bi se morali sami snaci, stan niko vise nebi dobio dzaba, a vec je bilo uvedeno i placanje lijecnickih usluga - simbolicno ali ipak uvedeno.
Ono sto su reformisti poceli je isplata otpremnine radnicima po slobodnoj volji u iznosu nekoliko plata i za to je dobio kredit od MMF. MMF je usloviokredit sprovodjenjem antiiflatornog programa, strukturnom ekonomskom prilagodjavanju, zaustavljanju javne potrosnje i realnim kursom dinara i realnim kamatnim stopama. Radnici su dobili mogucnost ucesca u dionicama firme, liberizacija trzista i sve slobode privatnom sektoru. Nasao sam podatak da je 292.000 privatnika prijavilo svoje firme. Hajd zamisli takvo nesto samo 10 god ranije. Licno se sjecam u BL ne samo granapa, kafica,.. vec proizvodnje u malim firmama, cak i muzicke opreme. To vise nije bio socijalizam - to je bio kraj one lijepe price o YU i drzave koja ti daje posao.
Mnoge firme bi propale. Cak i one sa perspektivom - pitanje kako bi uspjele buduci da je doslo do privatizacije. A znamo kako je tekla privatizacija u nizu firmi gdje su direktori namjerno urusavali firmu da bi je jeftinije kupili.

Pitanje je onda sta ljudi slave i hvale ovdje? Sistem koji je neminovno propadao, sistem kojeg nista nije moglo sacuvati od tranzicije osim krute sile. Kako neko moze hvaliti nesto sto nije imalo izgleda da opstane?
hAZNADAR

#1923 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Hajvan wrote: 10/12/2019 15:43 Jugoslavija je uvijek bila samo nedovrsena ideja.
Bez Bugarske nije nikad trebala ni postojati.

Istorijski gledano, sve zemlje u kojima se govori dominantno neki od slavenskih jezika a koje su imale socijalisticko uredjenje, prodjose bolje od ovog kartkorocnog saveza juznih slavena.
Sve i jedan socijalisticki sistem je pocivao na sili. I dok je bilo sile - nekako je i fercerao.

Sa malim postepenim dopustanjem sloboda - sistem je poceo neminovno da tone. Jesu li ljudi u socijalizmu imalo okusili neke vece slobode, liberalizacije,.... pad socijalizma je bio neizbjezan. Cehoslovacka je primjerice okusila malo slobode reformizmom u 60-tim i ubrzo je ruska cizma vojno poklopila i kroz strahovladu vratila na staro.
Nama je u YU guzica zinula za zapadom i tim standardom, tim nacinom poslovanja,.. zemljama istocnog bloka zinula guzica za YU. Pa smo mi malo pomalo se poceli priblizavati zapadnom konceptu a zemlje istocnog bloka priblizavati YU konceptu.

Tako da ispada da je socijalizam samo bio lagani prelazak na kapitalizam. Osim naravno u fazi gdje je bila kruta sila.

Ljudi slave period za kojeg znaju da nije mogao onakav opstati. Cist egoizam sto se moglo sta jamiti od drzave.
RtrnOfSalisbury

#1924 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by RtrnOfSalisbury »

vizavi ovije sistema imam pitanje za trust. nedje sam naso da je ovaj novi guzonja sto je postavit na celo burger kinga, mjesec dana ustajo u 5 i iso pravit sendvice i cistit wc i ribat pod :shock: kako se zove taj sistem :?: fala vi na odgovor
Hajvan

#1925 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

Nastankom Italije, tuskanski jezik iz grupe italo-dalmatskih jezika je izabran za kanon i jezik bijahu nazvali italijanskim.

nastankom jugoslaviji, bosanski jezik iz grupe juznoslavenskih izabran kao kanon a jezik bijahu nazvali jugoslav…ouuups :lol:

i kaze, sta mislim

ne mislim nista
sve se samo kaze.
Locked