Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#11101 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Strašno koliko je dobro ispalo. :thumbup:
neki

#11102 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Thorgerson wrote: 09/12/2019 12:19
neki wrote: 07/12/2019 07:08 Svo posječeno drveće je na mjestu garaže..
Hajde mi objasni kako bi to Šveđani napravili garažu ispod drveća?
Izvini, hoćeš reći da nisi vidio podzemnu garažu i iznad iste drveće?

Na stranu što se i meni više ipak dopada ovako bez visokog drveća, drveće iznad podzemne garaže je itekako moguće zasaditi.
Prilično sam kratku rečenicu napisao, pročitaj još jednom pa ćeš skontati..naravno da je moguće posaditi drveće iznad podzemne garaže ali je nemoguće napraviti garažu ispod postojećeg drveća
Thorgerson

#11103 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

neki wrote: 09/12/2019 14:31 Prilično sam kratku rečenicu napisao, pročitaj još jednom pa ćeš skontati..naravno da je moguće posaditi drveće iznad podzemne garaže ali je nemoguće napraviti garažu ispod postojećeg drveća
Ma moguće je i to. Viđao sam vani duboke garaže, koje idu ispod zemlje. Iznad nista ne diraju.

Al nebitno sad, to ovdje svakako nije bilo moguće, jer garaža nije išla previše u dubinu, a ovako je bolje ispalo. Pogled na Vijećnicu i treba da bude otvoren.
drug_profi

#11104 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Nije problem namjensko projektovano otvaranje pogleda, ali je simptomaticno stalno uklanjanje zelenila iz gradske zone.
Znam ja da je lisce srklet u jesen, ljeti smetaju pauci, u proljece polen, a zimi pticurine se*u..ali jbg nema dovoljno rijeci kojim bi se ukratko objasnilo zasto je drvece od vitalnog znacaja za ljude. Treba ga saditi gdje god prilike dozvoljavaju.
BadBoy

#11105 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 09/12/2019 14:54 Nije problem namjensko projektovano otvaranje pogleda, ali je simptomaticno stalno uklanjanje zelenila iz gradske zone.
Znam ja da je lisce srklet u jesen, ljeti smetaju pauci, u proljece polen, a zimi pticurine se*u..ali jbg nema dovoljno rijeci kojim bi se ukratko objasnilo zasto je drvece od vitalnog znacaja za ljude. Treba ga saditi gdje god prilike dozvoljavaju.
Ja sam više dosadan sa tim drvećem, stalno proganjanjem forumaša Hajvan sa pitanjima oko drveća, ali konkretno u ovoj situaciji sa trgom preko puta Vijećnice - stvar je jasna. Bolje je bez drveća kako je i zamišljeno.
Cossack

#11106 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Izgradnja objekta za djecu s poteškoćama na Ilidži mogla bi početi uskoro

Image

https://www.akta.ba/investicije/izgradn ... oro/110133
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11107 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Cossack wrote: 09/12/2019 12:35 FOTO - Radovi na izgradnji hotela O3 na Igmanu

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... a-igmanu-2
E svaka mu dala :thumbup:
Hajvan

#11108 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

BadBoy wrote: 09/12/2019 16:20
drug_profi wrote: 09/12/2019 14:54 Nije problem namjensko projektovano otvaranje pogleda, ali je simptomaticno stalno uklanjanje zelenila iz gradske zone.
Ja sam više dosadan sa tim drvećem, stalno proganjanjem forumaša Hajvan sa pitanjima oko drveća, ali konkretno u ovoj situaciji sa trgom preko puta Vijećnice - stvar je jasna. Bolje je bez drveća kako je i zamišljeno.

:lol:

onaj tko je projektovao, dobro je prepoznao da zelenilo treba ici na krajni juzni obod trga.. mislim da je trebalo ici citavom sironm i formirati zeleni zidna toj strani..
osim toga, ovako impozantan trg, treba da ima i nesvakidsnje zelenilo.
takodje, posto je trg zamisljen kao visenamjenski prostor, na kojem ce se nerijetko organizirati manifestacije s masovnim okupljanjem gradjana (koncerti itd), zelene povrsine i/ili sadnja drveca po toj plohi poremetila bi namjenu i samu (svrsishodnu) vrijednost…
tako da nekakva rijesenja poput ovog na slikama dole, koja presjecaju visenamjesku plohu iz tog razloga ne dolaze u obzir:

Image
Image

posto je zelja investitora da ovo bude visenamjeski trg, te uzimajuci u obzir Vjecnicu kao dominantan objekat, najbolje bi bilo posaditi kakvo zimzeleno drvece i grmlje (koje ce djelimicno zakloniti objekte u pozadini, od kojih su neki od ne toliko lijepi primjeraci graditeljstva :D) koje se zatim moze uokviriti sa zanimljivim niskim trajnicama ili se samo debelo malciratu… ovako nekako:

Image
So What!

#11109 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Izgradnja SPO Sarajevo Tower - 02. 12. 2019. @ SA-C

Image

Image

Image

Image

Image
zgiba

#11110 Re: Sarajevo Construction

Post by zgiba »

Bojim se da ce ovaj trg u ljetnim mjesecima biti nesto sto ce se u sirokom luku zaobilaziti :sad:
drug_profi

#11111 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Zafrkane su ovakve povrsine bez hlada. Ljeti preko dana pakao, a navece ždije iz pregrijanog betona, nemaš svježine.
BadBoy

#11112 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

zgiba wrote: 10/12/2019 09:38
Bojim se da ce ovaj trg u ljetnim mjesecima biti nesto sto ce se u sirokom luku zaobilaziti :sad:
Izvini druže ali ta priča nema logike, pa i glavni trg u Madridu (Plaza Mayor) je go ko pištolj. Kako te tamo upekne?
zgiba

#11113 Re: Sarajevo Construction

Post by zgiba »

Koliki je broj ljudi u ljetnim mjesecima na Plazi Mayor, a koliko u Retiro parku ili Casa del Campo?
Hajvan

#11114 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

zgiba wrote: 10/12/2019 15:40 Koliki je broj ljudi u ljetnim mjesecima na Plazi Mayor, a koliko u Retiro parku ili Casa del Campo?
Maps.google , pa idite sami vidjeti
ja vidjeh da su prometni (juni 2016, aug 2018)
zgiba

#11115 Re: Sarajevo Construction

Post by zgiba »

Hajvan wrote: 10/12/2019 15:46
zgiba wrote: 10/12/2019 15:40 Koliki je broj ljudi u ljetnim mjesecima na Plazi Mayor, a koliko u Retiro parku ili Casa del Campo?
Bila, zivjela, govorim iz iskustva :roll:
Hajvan

#11116 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

zgiba wrote: 10/12/2019 16:01
Hajvan wrote: 10/12/2019 15:46
Bila, zivjela, govorim iz iskustva :roll:
:thumbup:
aa, fino iskustvo pretpostavljam?! :)
_Scarlett_

#11117 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Thorgerson wrote: 09/12/2019 12:27
Na ovo sve bih dodao i to da se nadam da će se i Ekonomija jednog dana iseliti, te ukloniti onu "navlaku" i vratiti prvobitni izgled zgrade. Tako da bi se trg još dodatno proširio prema ekonomiji nekih 15-20ak metara. Ovdje se fino moze vidjeti kolika bi se širina dobila, plus ukloniti i trenutne ograde oko crkve.

Image

Pa mislim da to nije toliko strasan iznos novca, jeste velika povrsina. Zasto bi stabla morala nastradati? Ne razumijem. Ostaviti stabla gdje jesu, ostatak poplocati, smisleno urediti. Ocistiti i ukloniti "prepreke" izmedju Ferhadije i trga. Da to izgleda kao jedna cjelina.

I dio ulice Branilaca Sarajeva kuda prolaze busevi i automobli poplocati, spustiti ploce. Jednostavno, uraditi da to bude jedna koncizna cjelina i sjediniti sve sa Domom Armije.

Naravno, ukloniti sve ijednu bastu i kafic sa samog trga! Malo ocisiti zbunje, te omoguciti više pristupa iz Ferhadije i Branilaca, da se ljudi mogu "slijevati" u trg, da bude da tako kazem pristupacniji.

Nije to veliki novac. Samo treba volje zelje... A garaža ako se i mora graditi, neka se gradi samo kod Doma Armije.
Sanjam ovo.

Kao sto kazes: nije cak neki veliki poduhvat il ogroman iznos novca. Samo treba vizije i volje.
Logovan

#11118 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

_Scarlett_ wrote: 10/12/2019 19:57 Kao sto kazes: nije cak neki veliki poduhvat il ogroman iznos novca. Samo treba vizije i volje.
A Boga mi i pameti. Nekima je teško ovo smisliti.
Hajvan

#11119 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

interesantan ideja, no osim sminek nista ne nudi… a ipak bi iziskivala znacajna sredstva.

dok bi redizajnom, revitalizacijom i prenamjenom s ubacivanjem novih sadraja Trga žrtava genocida u Srebrenici dobili jedan impresivan i moderan trg.

trg koji bi zaista bio komunikacijsko cvoriste (zeljeznica, laka zeljenznica, mesdjudrzavni/medjugradski/prigradski autobuski saobracaj), te bi stoga imao svoj prvorazredan znacaj i vrijednost.

uh… :sad:
Thorgerson

#11120 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Hajvan wrote: 10/12/2019 22:21 interesantan ideja, no osim sminek nista ne nudi… a ipak bi iziskivala znacajna sredstva.

dok bi redizajnom, revitalizacijom i prenamjenom s ubacivanjem novih sadraja Trga žrtava genocida u Srebrenici dobili jedan impresivan i moderan trg.

trg koji bi zaista bio komunikacijsko cvoriste (zeljeznica, laka zeljenznica, mesdjudrzavni/medjugradski/prigradski autobuski saobracaj), te bi stoga imao svoj prvorazredan znacaj i vrijednost.

To se slažem. Ako bi se i odlučivalo za uređivanje nekog trga, prednost dajem tom ispred Željezničke.

Ako se ne varam postoje planovi da se ulica Franca Lehara zatvori za saobraćaj, tako da to bude aleja koja će spojiti strogi centar grada sa trgom. Jer stvarno nema puno šetnjom do trga npr od Alte, to je nekih 400-500 metara. Kad je lijepo uređeno šetalište, to ni ne osjetiš.

SCC, Alta, Unitic, biznis shopping centar, državne institucije s jedne strane.

S druge, ako bi se željeznica uključila u javni gradski prevoz (što je plan šestorke), možda pojačati i tramvaje na okretaljci.

Taj trg bi fakat oživio. :thumbup:
azdralovic

#11121 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

Thorgerson wrote: 11/12/2019 09:07
Hajvan wrote: 10/12/2019 22:21 interesantan ideja, no osim sminek nista ne nudi… a ipak bi iziskivala znacajna sredstva.

To se slažem. Ako bi se i odlučivalo za uređivanje nekog trga, prednost dajem tom ispred Željezničke.

Ako se ne varam postoje planovi da se ulica Franca Lehara zatvori za saobraćaj, tako da to bude aleja koja će spojiti strogi centar grada sa trgom. Jer stvarno nema puno šetnjom do trga npr od Alte, to je nekih 400-500 metara. Kad je lijepo uređeno šetalište, to ni ne osjetiš.

SCC, Alta, Unitic, biznis shopping centar, državne institucije s jedne strane.

S druge, ako bi se željeznica uključila u javni gradski prevoz (što je plan šestorke), možda pojačati i tramvaje na okretaljci.

Taj trg bi fakat oživio. :thumbup:
Bas bi ozivio, s jedne strane barake, s druge strane zmaj :|
da ne govorim o iskupljanju raznih klosara oko jedne i druge stanice
geralt

#11122 Re: Sarajevo Construction

Post by geralt »

Bio je i Vils okupljaliste klosara gdje normalni ljudi nisu zalazili poslije mraka, i to ne tako davno. Sve se moze srediti kada postoji volja, dovoljno je pojacati patrole i javnu rasvjetu, i dati policiji odgovarajuce instrukcije.
Thorgerson

#11123 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

azdralovic wrote: 11/12/2019 09:42 Bas bi ozivio, s jedne strane barake, s druge strane zmaj :|
Druze, govorimo o buducnosti i razmisljanju unaprijed.

I ti ovo napisa, ko da je ne znam sta tamo, jebote. :-)

Btw - barake se ruše ubrzo (prva transverzala)
azdralovic

#11124 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

Thorgerson wrote: 11/12/2019 12:13
azdralovic wrote: 11/12/2019 09:42 Bas bi ozivio, s jedne strane barake, s druge strane zmaj :|
Druze, govorimo o buducnosti i razmisljanju unaprijed.

I ti ovo napisa, ko da je ne znam sta tamo, jebote. :-)

Btw - barake se ruše ubrzo (prva transverzala)
Razmisljanje unaprijed ili mastanje? Mora doza i realnosti u to sve...
Cinjenica je da je onaj prostor trenutno katastrofa, da putnicki zeljeznicki saobracaj skoro da i nemamo, da sama stanica kao stanica treba renoviranje itd...
Thorgerson

#11125 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

azdralovic wrote: 11/12/2019 13:14 Razmisljanje unaprijed ili mastanje? Mora doza i realnosti u to sve...
Cinjenica je da je onaj prostor trenutno katastrofa, da putnicki zeljeznicki saobracaj skoro da i nemamo, da sama stanica kao stanica treba renoviranje itd...
Zasto nije realno? To jeste cinjenica - trenutno. Međutim, ti pišeš isto kao da je to zacementirana situacija i da se ništa ne može uraditi. A upravo naprotiv.

Postoje planovi da se zeljeznicki saobracaj ukljuci u javni gradski prevoz. To bi bila triple win situacija i za GRAS i za Zeljeznice i za građane. Ne vidim ko tu moze izgubiti? Prugu do centra grada imamo, vozove imamo, stanicu imamo. Pa šta bi tek da nemamo to - a ustvari imamo sve. :roll:

Želj stanica se može renovirati poslije, kada se revitalizuje putnicki saobracaj i to sve malo živne.

Veći zahvat i investicija jeste izgradnja autobuske stanice. Ali opet to je privatni posjed, ali mora biti pritisnuta. Da se to vise zavrsi. Onakvo ruglo za glavnu stanicu je sramota za sve nas.

- Pretvoriti Franca Lehara u aleju i šetalište

- Trg malo srediti, ukloniti parkinge. Odnosno ako je potrebno ostaviti dio parkinga. Nekada u budućnosti napraviti podzemnu garažu. Neće ni zmaj dovjeka biti tu, ne znam čiiji su oni prostori, ali da se i ono srediti.

- Pojačati tramvaj četvorku i dvojku.

E ako je to SF i nemogćue, ako je to maštanje i nerealno. Onda jebiga. Najbolje da se svi kolektivno samoubijemo.

Ma kakav taj hotel, motel...ružan, propada, ni na šta ne liči. Ko još ide na Igman da prenoći.
Image

Malo poslije...
Image

Ruglo, nered, Vijećnica u mraku ni na šta nalik.
Image

Trg, podzemna garaža plus bonus Vijećnica dobi novu profesionalnu iluminaciju.
Image
Post Reply