Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 15:53
Bilo je više različitih proizvođača u nekim slučajevima ali to su sve bili proizvodi koji bi danas bili ispod standarda, to su uglavnom proizvodi koje možeš danas naći za 1km dok pored njega stoji isti za cijenu od 4,50km. Danas ako mogu sebi priuštiti samo proizvod od marke ja ću razmisliti da sam možda u neku ruku siromašan ali ako rastem u sistemu gdje imaju samo proizvodi od marke ja to neću pomisliti jer sam sebi priuštio najskuplje. Jednostavna matematika
Eh...cekaj malo... Jesu ovo dupli arsini? Nesto mozemo porediti, a nesto ne?
Tako se ne mozemo igrati. Onda je ono bilo vise nego OK za ono vrijeme i ondasnje standarde, pogotovo sto se tice prehranbenih proizvoda. Cak, mislim da je danasnji kapitalisticki i konzumeristicki sistem daleko poganiji od onog onda. Danas je sve, ali bukvalno sve podredjeno profitu, a onda bas i nije bilo tako. Samim tim, danas ce svi prizvodjaci raditi sve sto mogu da povecaju profit (a to i rade), a to je vise nego cesto na ustrb kvaliteta.
Lobiranjem, lazima i drugim malverzacijama se provlace razne stvari kako bi bile "prihvatljive", ali je njihov stvarni kvalitet vise nego upitan. I ovo je globalno, ne lokalno. VW je odlican primjer, farmaceuti, stalno otkrivanje nekvalitetne hrane, opasnih igracaka, itd.itd.itd..
Trka za lovom stvara pohlepu, a pohlepa stvara smisljanje nacina za prevaru. Nepostojanje jakog drzavnog uredjenja i kontrole ovome samo dodatno pogoduje. Zato nam, vjerovatno, rak danas i jeste u kolicinama kao prehlada...