Dozer wrote: ↑08/12/2019 23:10 Ja samo ne mogu da shvatim zasto vi pricu o cinjenicnom stanju, prvenstveno nacinu zivota, konstantno podvodite pod nekakav sistem...
Hajmo ovako - da li se u Jugi (u kojoj je "vladao" totalitarizam, diktatura, teror, jednoumlje, itd.) generalno zivjelo lose?
Da li se danas (gdje vlada demokratija, sloboda, pravo glasa, troumlje) generalno zivi dobro?
P.S. Na prvo pitanje stvaran i iskren odgovor mogu dati samo oni koji su '92 imali 18+, logicno. Na drugo moze svako.![]()
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Dozer
#1526 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Citiracu sam sebe od prije dvije stranice, jer niko nije ni pokusao odgovoriti...
- Hank Paldum
#1527 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Naravno, jedna Švedska, Švicarska, Kanada, raj na zemlji, pa se kritikuju, u drugim državama kritikuju religiju, djeca su nešto najdivnije na svijetu pa ih neki ne žele, dođe se do tačke da se bračni drug više ne voli nakon 40 godina, dirni u oca ili brata ali ne daj Bože dirni u Sjevernu Koreju, mora onda da si balavac ili da pripadaš nekoj stranci jer se Juga mora voljeti, mora voljeti... mora voljeti
40+ godina nije malo
Uz to ponavljanje "Druže Tito mi ti se kunemo" uz fotografije dotičnog na svakom koraku za bolji efekat.
A ako to ne uspije ide se na level 2

Iznenadio si me pozitivno, nakon 40+ godina ispiranja mozga mislio sam da će biti agresivnijih komentara. Ali obavezno kao svaki Jugosloven i Jugonostalgičar ide ona standardna:
Zemlja svih naroda i svi su je razjebali ali ipak kada se pljuje uvijek se nekako završi samo kod jednog naroda, onog koji je najviše osjetio raspad: džamije i turcizam, stereotip na čemu sjede i akšamluče.
Dobro su mi poznati takvi Jugosloveni poput tebe i Neleta Karajlića.
- Point.
#1528 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Opet da te pitam, bez puno filozofije, šta je tebi konkretno falilo u Jugoslaviji? Nešto što bi tvoj život tad učinio znatno bolje. Primjeri, hvala.Point. wrote: ↑09/12/2019 09:18Šta je tebi konkretno falilo u Jugoslaviji?Hank Paldum wrote: ↑08/12/2019 23:06Da ležim decenijama u zatvoru, gdje imam redovan obrok, zanat i mini platu pa izađem na slobodu gdje ću živjeti u nekoj šupi sa nesložnom braćom sa nikakvim primanjem i meni bi falio zatvorski život ali to je i dalje zatvor i takav način života ne bi trebao biti nikome definicija pozitivnog života i da sanja da tu živi. Mi ne trebamo biti zadovoljni ni sa današnjim stanjem niti da nam fali prijašnje nego trebamo sanjati za nečim trećim. Ti ne biraš bolju državu nego manje zlo.Point. wrote: ↑08/12/2019 21:46 Kad bih birao između sistema gdje imaš posao, platu urednu, dobru i na vrijeme, gdje lagodno živiš a da imaš jednoparrijski sistem i sistema gdje jedino preko štele možeš naći neki posao, gdje plate kasne po par mjeseci, gdje je sindikat nevažan a gdje imaš 1726 partija i stranaka uvijek ću izabrati ono prvo, gdje mogu živjeti ko čovjek a ne preživljavati.
Koliko god bilo ološa na vlasti nemoj se nikada pokušavati odreći nečega šta je najnormalnine i osnovno u civilizovanom demokratskom društvu a to je pravo glasa bez obzira koliko si nijem danas. To što SAD imaju demokratiju pa je na demokratski način jedan klovn izabran za predsjednika ne znači da je Staljin bio pozitivna ličnost i da za takvim režimom treba da žudimo.
- General War
#1529 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Apsolutno se slazem, mada kako vidis borba demokratskim putem na osnovu trazenja prava jednostavno jce u pocetku doziviti neuspjeh na osnovu ustavnih prava, kad su etnicka nad gradjanskim pravima...svaka druga borba zahtjeva zrtve.piupiu wrote: ↑09/12/2019 01:20Kasno je, pa ovdje može i jedna filozofska proći - ja mislim da na svijetu uopšte nema puno slobodnih ljudi. Najmanje ih ima u kapitalizmu - oni su finansijski robovi par excellence. Najviše ih ima tamo gdje čovjek živi samoodrživo i gdje je solidarnost (a ne kompetitivno glodanje) osnovna društvena vrijednost. Ovdje je prvi korak ka slobodi da odbiješ da te Alija ostavlja u amanet/ubaci instrukciju za svaki narod ponosob; da se jasno i glasno suprotstavljaš neo- ili tro-totalitarizmu i da se suprotstavljaš nacionalističkoj politici da nam živote svedu na svadju oko završene prošlosti (nismo na ovoj temi baš uspješni u tome).General War wrote: ↑09/12/2019 01:02 MI se mozemo ponasati kao slobodni ljudi, ali ipak nas izbor ima ogranicenja...osim sa punim djepovima para niko nas ne ceka rasirenih ruku...a ovo ostalo je OK...samo napominjem da neko prodaje doboro svih nas kao privatnu prciju, a na nama je da se snadjemo...a ne nesto da biramo.![]()
![]()
Nisam ni ocekivao da ce neko od dezurnih anti...promjeniti misljenje, vec uzvratiti na paljbu paljbom... kad je vec do preseravanja
- Hank Paldum
#1530 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Meni lično ne, ali to je onda isti egoizam i ignorancija kao neko ko se uvali u BH telekom i smatra da je život u BiH superPoint. wrote: ↑09/12/2019 10:44Opet da te pitam, bez puno filozofije, šta je tebi konkretno falilo u Jugoslaviji? Nešto što bi tvoj život tad učinio znatno bolje. Primjeri, hvala.Point. wrote: ↑09/12/2019 09:18Šta je tebi konkretno falilo u Jugoslaviji?Hank Paldum wrote: ↑08/12/2019 23:06
Da ležim decenijama u zatvoru, gdje imam redovan obrok, zanat i mini platu pa izađem na slobodu gdje ću živjeti u nekoj šupi sa nesložnom braćom sa nikakvim primanjem i meni bi falio zatvorski život ali to je i dalje zatvor i takav način života ne bi trebao biti nikome definicija pozitivnog života i da sanja da tu živi. Mi ne trebamo biti zadovoljni ni sa današnjim stanjem niti da nam fali prijašnje nego trebamo sanjati za nečim trećim. Ti ne biraš bolju državu nego manje zlo.
Koliko god bilo ološa na vlasti nemoj se nikada pokušavati odreći nečega šta je najnormalnine i osnovno u civilizovanom demokratskom društvu a to je pravo glasa bez obzira koliko si nijem danas. To što SAD imaju demokratiju pa je na demokratski način jedan klovn izabran za predsjednika ne znači da je Staljin bio pozitivna ličnost i da za takvim režimom treba da žudimo.
(ne poredim BiH i Jugoslaviju nego samo na grešku koju mnogi prave što na osnovu ličnih doživljaja gledaju na to kao realnost).
Pitaj Trumana iz Truman Show šta njemu fali, on je čak živio u mjestu koje je jedino na svijetu bolje od Jugoslavije
- Point.
#1531 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Znači ništa ti nije falilo al opet porediš to sa Sjevernom Korejom, Truman Show, BH Telekomom i slično. Pa kako jebem ga ja? Koliko je bilo u tvojoj mahali ljudi koji su živjeli na rubu siromaštva, koji nisu imali posao a svojski se trudili da ga nađu i koji nisu živjeli nego jedva preživljavali?Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 11:18Meni lično ne, ali to je onda isti egoizam i ignorancija kao neko ko se uvali u BH telekom i smatra da je život u BiH super
(ne poredim BiH i Jugoslaviju nego samo na grešku koju mnogi prave što na osnovu ličnih doživljaja gledaju na to kao realnost).
Pitaj Trumana iz Truman Show šta njemu fali, on je čak živio u mjestu koje je jedino na svijetu bolje od Jugoslavije![]()
- Hank Paldum
#1532 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Zato što su mnoge stvari onda bile takve zahvaljujući sistemu i to ne na način "Bilo je sloge jer je sistem tako fin prema nama pa mu i mi vraćamo fino nazad" nego "Sistem nas je natjerao da se tako ponašamo" od bratstva i jedinstva pa do izbora muzike.Dozer wrote: ↑09/12/2019 10:34 Citiracu sam sebe od prije dvije stranice, jer niko nije ni pokusao odgovoriti...
Dozer wrote: ↑08/12/2019 23:10 Ja samo ne mogu da shvatim zasto vi pricu o cinjenicnom stanju, prvenstveno nacinu zivota, konstantno podvodite pod nekakav sistem...
Hajmo ovako - da li se u Jugi (u kojoj je "vladao" totalitarizam, diktatura, teror, jednoumlje, itd.) generalno zivjelo lose?
Da li se danas (gdje vlada demokratija, sloboda, pravo glasa, troumlje) generalno zivi dobro?
P.S. Na prvo pitanje stvaran i iskren odgovor mogu dati samo oni koji su '92 imali 18+, logicno. Na drugo moze svako.![]()
Berlin i Dresden, U prvom gradu se osjećaš ugodno kao stranac, svjetski grad. U drugom gradu se budi desnica, sve je više opasnije za jednog crnca ili jednu ženu sa mahramom. Ista država, isti sistem Berlin je na prirodan način postao tako otvoren, Dresden na prirodan postao ksenofobna rupa. Mi smo bili Dresden kojeg su silom tjerali da bude Berlin.
- Hank Paldum
#1533 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
A koliko ti znaš ljudi iz Sjeverne Koreje?Point. wrote: ↑09/12/2019 11:25 Znači ništa ti nije falilo al opet porediš to sa Sjevernom Korejom, Truman Show, BH Telekomom i slično. Pa kako jebem ga ja? Koliko je bilo u tvojoj mahali ljudi koji su živjeli na rubu siromaštva, koji nisu imali posao a svojski se trudili da ga nađu i koji nisu živjeli nego jedva preživljavali?
Naravno da nije bilo siromaštva kada smo svi odrasli uz propagandu da je normalno ili čak znak bogatstva da si se oženio i krenuo sa 2 kašike. Danas si siromašan ako nemaš u kući internet..
Naravno neko je znao i onda da za bogatstvo treba malo više od 2 kašike

Ti ako odeš danas u Bingo i možeš djetetu priuštiti samo najjeftiniju kolu, ne možeš mu nikada kupiti Milku, piješ neku bijelu vodu jer ne možeš Meggle mlijeko to ćete navesti na razmišljanje da si siromašan.
Ako odrasteš u sistemu gdje jednostavno nećeš razmišljati o tim stvarima jer nemaš toliki izbor pa nećeš sebi postavljati pitanje zašto možeš priuštiti sebi samo jeftino mlijeko a ne skuplje ti sebe nećeš ni smatrati siromašnim.
A Truman je čak živio u svijetu koji je toliko perfektan da se čak ne mora ništa ni istraživati za razliku od Juge. Ali prije i kasnije svako nalazi izlaz iz iluzije

- Point.
#1534 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Opet filozofiraš besmislice. Kažeš ništa ti nije falilo al opet porediš Jugoslaviju sa tamnicom, zatvorom. Ne ide. Niko bolan ne govori da je život tad bio perfektan, jer takav ne postoji, ali je bio život na ovo što imamo danas. To su suhe činjenice, jebiga. Ni meni se ne sviđa što je to tako. Al narod, bira, narod zna.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 12:08A koliko ti znaš ljudi iz Sjeverne Koreje?Point. wrote: ↑09/12/2019 11:25 Znači ništa ti nije falilo al opet porediš to sa Sjevernom Korejom, Truman Show, BH Telekomom i slično. Pa kako jebem ga ja? Koliko je bilo u tvojoj mahali ljudi koji su živjeli na rubu siromaštva, koji nisu imali posao a svojski se trudili da ga nađu i koji nisu živjeli nego jedva preživljavali?
Naravno da nije bilo siromaštva kada smo svi odrasli uz propagandu da je normalno ili čak znak bogatstva da si se oženio i krenuo sa 2 kašike. Danas si siromašan ako nemaš u kući internet..
Naravno neko je znao i onda da za bogatstvo treba malo više od 2 kašike
Ti ako odeš danas u Bingo i možeš djetetu priuštiti samo najjeftiniju kolu, ne možeš mu nikada kupiti Milku, piješ neku bijelu vodu jer ne možeš Meggle mlijeko to ćete navesti na razmišljanje da si siromašan.
Ako odrasteš u sistemu gdje jednostavno nećeš razmišljati o tim stvarima jer nemaš toliki izbor pa nećeš sebi postavljati pitanje zašto možeš priuštiti sebi samo jeftino mlijeko a ne skuplje ti sebe nećeš ni smatrati siromašnim.
A Truman je čak živio u svijetu koji je toliko perfektan da se čak ne mora ništa ni istraživati za razliku od Juge. Ali prije i kasnije svako nalazi izlaz iz iluzije
![]()
- Hank Paldum
#1535 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa kako ćeš onda znati je li narod bio siromašan kada ne možeš porediti ono i ovo vrijeme? Kada danas kada uđeš u trgovinu i imaš 10 različitih proizvođača istog artikla pa ako od tih 10 ne možeš priuštiti sebi 8 ti znaš da si siromašan a onda kada si imao samo 1 proizvođača nisi to pitanje postavljao jer je bio mentalitet "trebam kupiti ovo, ulazim u dućan i kupujem to, znači nisam siromašan" a to što je cijena ista kao i kod danasnjih jeftinih proizvoda je nevažno, tada nije skupljih bilo u ponudi da se čovjek zapita zašto ne može sebi priuštiti to. Lažno bogatstvo
Danas si bar svjestan da si siromašan za razliku od iluzije onog sistema
-
daddy-kool
#1536 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nije bilo loš onaj socijalizam, ko li ga pokvari?
- piupiu
#1537 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ovo je klasični revizionizam popularnog tipa. Odnosno rezultat 30-ogodišnjeg ispiranja mozga zbog kojeg danas u Hrvatskoj ne smiješ glasno izgovoriti riječ "Jugoslavija", nego je samo konspirativno i zgadjeno smiješ nazvati "bivšom državom". Ono kad ti demokratski udare cenzuru na stih 'ravna ti je Jugoslavija' kad puštaju 'Lipe cvatu' na radiju jer je bila 'strašnija' od NDH i nacističke Njemačke zajedno.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 12:08 A Truman je čak živio u svijetu koji je toliko perfektan da se čak ne mora ništa ni istraživati za razliku od Juge. Ali prije i kasnije svako nalazi izlaz iz iluzije
Je l'? Baš tako? Od Vardara pa do Triglava? Drezden u Ljubljani, Drezden na Palama, Drezden u Sarajevu, Drezden u 24 miliona glava? Moram ti reći da si loš sociolog, ali baš.Berlin i Dresden, U prvom gradu se osjećaš ugodno kao stranac, svjetski grad. U drugom gradu se budi desnica, sve je više opasnije za jednog crnca ili jednu ženu sa mahramom. Ista država, isti sistem Berlin je na prirodan način postao tako otvoren, Dresden na prirodan postao ksenofobna rupa. Mi smo bili Dresden kojeg su silom tjerali da bude Berlin.
-
hAZNADAR
#1538 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nisu samo cetnici i ustase tucali tamo kamen. Bilo ih je i koji su kritikovali kolektivizaciju, agrarnu reformu,... a rahmetli kralj romske muzike Saban Bajramovic isto tucao kamen tamo zbog cure. Provjeri,...Point. wrote: ↑09/12/2019 08:54Ne znam, ali znam da je bezvezna priča oko Golog Otoka. Amerika super funkcioniše npr a zatvori su im tamo deset puta gori od Otoka. I na taj famozni Otok niko nije otišao tucati kamen a da nije zaslužio na neki način.hAZNADAR wrote: ↑08/12/2019 22:26
Naravno da nije bio najveci problem, ali Goli otok je i ogledalo te drzave. Cinjenica je da je YU sistem bolje fercerao dok je bilo Golog otoka. Goli otok ukinut i slobode koje smo imali u odnosu na istocni blok su i obesmislile sistem. Ono sto neki hvale u YU je na neki nacin i urusilo sistem.
Zakljucak - YU je samo mogla opsati krutom silom i zatvorena ko Sj Koreja.
A ne rece mi - koje drzave su nam uzor, kakvom sistemu tezimo. Sistemu koji savrseno fercera ako ima Goli otok i kojeg liberalizacija urusava?
Goli otok je samo primjer da je YU tada i na takav nacin najbolje funkcionisla. Rigirozno kaznjavanje svake kritike i za svako neslaganje. Cim je strogoca popustila - popusto je i sistem
- CPT
#1539 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Generalno se zivjelo fantasticno. Zbog toga je danas pola Frankfurta porijeklom iz BiH. Da ne govorimo o ostalim gradovima EU. Na granicama su stajale kolene Svedjana koji su zeljeli imigrirati. Koje poredjenje...Dozer wrote: ↑09/12/2019 10:34 Citiracu sam sebe od prije dvije stranice, jer niko nije ni pokusao odgovoriti...
Onaj sistem je funkcionisao koliko je mogao i u modernom svijetu nije imao sta traziti. I da nije bilo rata vecina onih fabrika bi ugasili a ljudi ostali na cesti.
- piupiu
#1540 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Evo, ja sad ukucah u Google Scholar Goli otok i otvorih prvi naučni rad koji mi je izlistan. Iz njega ću citirati samo jedan pasus koji opisuje sve rasprave na temu Jugoslavije, bez izuzetka:
Ako koga zanima članak, ovdje je: https://hrcak.srce.hr/134023Ovaj kratki uvodni pregled nekih autora koji su iznosili procjene broja kažnjenika na Golom otoku, kao i drugim logorima za ibeovce, navodi nas na zaključak da se broj logoraša kreće od 14.000 do 32.000 osoba, dok se iz logoraške vizure taj broj penje do 60.000 osoba.
- Hank Paldum
#1541 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Možda ne zabranjuju u Hrvatskoj Jugoslaviju zbog ovoga što sam napisao. Možda je razlog dešavanja u Vukovaru i Kninu i kako je se bivša država krvavo raspala.piupiu wrote: ↑09/12/2019 13:09Ovo je klasični revizionizam popularnog tipa. Odnosno rezultat 30-ogodišnjeg ispiranja mozga zbog kojeg danas u Hrvatskoj ne smiješ glasno izgovoriti riječ "Jugoslavija", nego je samo konspirativno i zgadjeno smiješ nazvati "bivšom državom". Ono kad ti demokratski udare cenzuru na stih 'ravna ti je Jugoslavija' kad puštaju 'Lipe cvatu' na radiju jer je bila 'strašnija' od NDH i nacističke Njemačke zajedno.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 12:08 A Truman je čak živio u svijetu koji je toliko perfektan da se čak ne mora ništa ni istraživati za razliku od Juge. Ali prije i kasnije svako nalazi izlaz iz iluzije
Je l'? Baš tako? Od Vardara pa do Triglava? Drezden u Ljubljani, Drezden na Palama, Drezden u Sarajevu, Drezden u 24 miliona glava? Moram ti reći da si loš sociolog, ali baš.Berlin i Dresden, U prvom gradu se osjećaš ugodno kao stranac, svjetski grad. U drugom gradu se budi desnica, sve je više opasnije za jednog crnca ili jednu ženu sa mahramom. Ista država, isti sistem Berlin je na prirodan način postao tako otvoren, Dresden na prirodan postao ksenofobna rupa. Mi smo bili Dresden kojeg su silom tjerali da bude Berlin.![]()
To sa Dresdenom sam mislio da grad postaje na demokratski način jedna vrsta glavnog grada za njemačke desničare i tradicionalne konzervativne Nijemce (demokratija ne mora samo da znači da idu stvari na bolje), nije ih deutsche milizija tjerala da budu Berlin ili Minhen za razliku od nas.
A to za Drezden i Triglav čak ima i sličnosti
Većina desničara sanjaju o trećem rajhu, spajanjem Njemačke i Austrije od Beča do Minhena kao što i naši djikani sanjaju o velikoj Srbiji
- piupiu
#1542 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne bih rekla. Zabranjuju iz istog razloga iz kojeg danas u Splitu, najpartizanskijem gradu na mapi Jugoslavije, jedna od centralnih ulica u gradu nosi naziv 'Žrtava komunističkog terora', ali nema ulice Žrtava ustaškog ili fašističkog terora, o žrtvama nacionalističkog terora tokom Domovinskog rata - ovdje govorim specifično o Splitu - da ne govorimo.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 13:29 Možda ne zabranjuju u Hrvatskoj Jugoslaviju zbog ovoga što sam napisao. Možda je razlog dešavanja u Vukovaru i Kninu i kako je se bivša država krvavo raspala.
- Dozer
#1543 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Vala, i ovo je prilicna gupost, a i nesitina. I onda je bilo vise istih proizvoda od razlicitih proizvodjaca koji su se mogli kupiti. Ali, zaboga, bili su svi domaci, a vrlo rijetko je nesto bilo uvozno. Da li smo radi toga, zaista, iskreno i realno, bili toliko osteceni u nekom smislu? Ja mislim da nismo.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 12:51 Pa kako ćeš onda znati je li narod bio siromašan kada ne možeš porediti ono i ovo vrijeme? Kada danas kada uđeš u trgovinu i imaš 10 različitih proizvođača istog artikla pa ako od tih 10 ne možeš priuštiti sebi 8 ti znaš da si siromašan a onda kada si imao samo 1 proizvođača nisi to pitanje postavljao jer je bio mentalitet "trebam kupiti ovo, ulazim u dućan i kupujem to, znači nisam siromašan" a to što je cijena ista kao i kod danasnjih jeftinih proizvoda je nevažno, tada nije skupljih bilo u ponudi da se čovjek zapita zašto ne može sebi priuštiti to. Lažno bogatstvo
Sta sad...nije bilo Milke? Zaboga! Strasno! Uzas! Jbg, nemojmo se praviti blesavi i izmisljati stvari kojima ce se pljuvati na nesto sto je, GENERALNO, bilo bolje od ovoga danas.
Jeste, bili smo na neki nacin ograniceni na domace proizvode (u cemu ja ne vidim nesto lose jer je to sve bilo radjeno po nekom tada vazecem i prihvatljivom standardu, a zvao se JUS), i nismo mogli kupiti njemacku Kljgrhf cokoladu, ali isto tako su i Svabe bili ograniceni na svoje proizvode tada, i svi drugi. Nije tada jos uvijek cvjetala internacionalna trgovina kao sto je to danas, pa je i Svabo na policama imao samo (karikiram) Kljgrhf svoju cokoladu, a nije imao nas Kras.
I ne moze se iluzijom nazvati nesto sto su ljudi zivjeli, pobogu... Svi znamo kako smo zivjeli, od cega, na koji nacin. To nije bila iluzija, nego cinjenicno stanje. Kao sto i danas znamo sve isto.
Ovo sad ispada kao da se kaze da smo onda zivjeli u iluziji da smo bogati, a zapravo smo bili siromasni, a danas zivimo u ilizuiji da smo siromasni, a zapravo smo bogati. Nigdje veze, zar ne...
-
hAZNADAR
#1544 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nisi ti bas svugdje putovao po YU a ocito je i da nisi sluzio JNA. Jer da jesi - hvalio bi to blagostanje samo vezano za svoja iskustva kao gradski sreckovic a ne za vecinu Jugoslovena.-Dozer wrote: ↑09/12/2019 13:43Vala, i ovo je prilicna gupost, a i nesitina. I onda je bilo vise istih proizvoda od razlicitih proizvodjaca koji su se mogli kupiti. Ali, zaboga, bili su svi domaci, a vrlo rijetko je nesto bilo uvozno. Da li smo radi toga, zaista, iskreno i realno, bili toliko osteceni u nekom smislu? Ja mislim da nismo.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 12:51 Pa kako ćeš onda znati je li narod bio siromašan kada ne možeš porediti ono i ovo vrijeme? Kada danas kada uđeš u trgovinu i imaš 10 različitih proizvođača istog artikla pa ako od tih 10 ne možeš priuštiti sebi 8 ti znaš da si siromašan a onda kada si imao samo 1 proizvođača nisi to pitanje postavljao jer je bio mentalitet "trebam kupiti ovo, ulazim u dućan i kupujem to, znači nisam siromašan" a to što je cijena ista kao i kod danasnjih jeftinih proizvoda je nevažno, tada nije skupljih bilo u ponudi da se čovjek zapita zašto ne može sebi priuštiti to. Lažno bogatstvo
Sta sad...nije bilo Milke? Zaboga! Strasno! Uzas! Jbg, nemojmo se praviti blesavi i izmisljati stvari kojima ce se pljuvati na nesto sto je, GENERALNO, bilo bolje od ovoga danas.
Jeste, bili smo na neki nacin ograniceni na domace proizvode (u cemu ja ne vidim nesto lose jer je to sve bilo radjeno po nekom tada vazecem i prihvatljivom standardu, a zvao se JUS), i nismo mogli kupiti njemacku Kljgrhf cokoladu, ali isto tako su i Svabe bili ograniceni na svoje proizvode tada, i svi drugi. Nije tada jos uvijek cvjetala internacionalna trgovina kao sto je to danas, pa je i Svabo na policama imao samo (karikiram) Kljgrhf svoju cokoladu, a nije imao nas Kras.
I ne moze se iluzijom nazvati nesto sto su ljudi zivjeli, pobogu... Svi znamo kako smo zivjeli, od cega, na koji nacin. To nije bila iluzija, nego cinjenicno stanje. Kao sto i danas znamo sve isto.
Ovo sad ispada kao da se kaze da smo onda zivjeli u iluziji da smo bogati, a zapravo smo bili siromasni, a danas zivimo u ilizuiji da smo siromasni, a zapravo smo bogati. Nigdje veze, zar ne...
Last edited by hAZNADAR on 09/12/2019 13:47, edited 1 time in total.
- Dozer
#1545 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Da...kao sto vidimo da se desava u Kini...CPT wrote: ↑09/12/2019 13:20 Generalno se zivjelo fantasticno. Zbog toga je danas pola Frankfurta porijeklom iz BiH. Da ne govorimo o ostalim gradovima EU. Na granicama su stajale kolene Svedjana koji su zeljeli imigrirati. Koje poredjenje...Generalno se zivjelo lose ali bilo je svima* (khm khm) cca jednako lose pa je bilo ok. Vise i nisi mogao ocekivati. Danas te socijalne jednakosti vise nema ali tako to nije specifika BiH ili ex-SFRJ.
Onaj sistem je funkcionisao koliko je mogao i u modernom svijetu nije imao sta traziti. I da nije bilo rata vecina onih fabrika bi ugasili a ljudi ostali na cesti.
- Dozer
#1546 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nisi ti bas procitao sta ja ranije pisah o tim putovanjima po YU.... Pa selo i danas zivi kao i onda, pobogu... Ne vidim sta je poenta tih paralela... Tacije, mislim da selo danas zivi gore nego onda.
Last edited by Dozer on 09/12/2019 13:48, edited 2 times in total.
- CPT
#1547 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Cudno da strucnjak kao ti da ne samo da nisi imao Milku vec nisi imao cokoladu uopste. Prodavale su se "secerne table". Nije bilo detergenta, nije bilo ovog onog... Pa se svercalo sa mrskog Zapada. Oni so tamo te stvari sklapali po tamo nekom njemackom standardu. I daleko od toga da je Svabo bio ogranicen na "svoje proizvode".Dozer wrote: ↑09/12/2019 13:43Vala, i ovo je prilicna gupost, a i nesitina. I onda je bilo vise istih proizvoda od razlicitih proizvodjaca koji su se mogli kupiti. Ali, zaboga, bili su svi domaci, a vrlo rijetko je nesto bilo uvozno. Da li smo radi toga, zaista, iskreno i realno, bili toliko osteceni u nekom smislu? Ja mislim da nismo.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 12:51 Pa kako ćeš onda znati je li narod bio siromašan kada ne možeš porediti ono i ovo vrijeme? Kada danas kada uđeš u trgovinu i imaš 10 različitih proizvođača istog artikla pa ako od tih 10 ne možeš priuštiti sebi 8 ti znaš da si siromašan a onda kada si imao samo 1 proizvođača nisi to pitanje postavljao jer je bio mentalitet "trebam kupiti ovo, ulazim u dućan i kupujem to, znači nisam siromašan" a to što je cijena ista kao i kod danasnjih jeftinih proizvoda je nevažno, tada nije skupljih bilo u ponudi da se čovjek zapita zašto ne može sebi priuštiti to. Lažno bogatstvo
- Dozer
#1548 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Iz ovoga je vise nego ocito da ti nemas blage veze o cemu pricas... Jok, eto, drljali smo ves na Miljacki
Hajd' ba, CPT, ne lupetaj, ziv bio...
Evo, edukuj se malo, pusti sta ti pricaju - https://net.hr/webcafe/svastara/bazooka ... etinjstvo/#
Hajd' ba, CPT, ne lupetaj, ziv bio...
Evo, edukuj se malo, pusti sta ti pricaju - https://net.hr/webcafe/svastara/bazooka ... etinjstvo/#
Last edited by Dozer on 09/12/2019 13:52, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#1549 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Yu je ispala previse srpska da bi je iko normalan slavio. Na prostoru bivse YU ces ipak vidjeti vise respekta prema partizanima, NOB,.. nego YU sistemu.piupiu wrote: ↑09/12/2019 13:39Ne bih rekla. Zabranjuju iz istog razloga iz kojeg danas u Splitu, najpartizanskijem gradu na mapi Jugoslavije, jedna od centralnih ulica u gradu nosi naziv 'Žrtava komunističkog terora', ali nema ulice Žrtava ustaškog ili fašističkog terora, o žrtvama nacionalističkog terora tokom Domovinskog rata - ovdje govorim specifično o Splitu - da ne govorimo.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 13:29 Možda ne zabranjuju u Hrvatskoj Jugoslaviju zbog ovoga što sam napisao. Možda je razlog dešavanja u Vukovaru i Kninu i kako je se bivša država krvavo raspala.
- CPT
#1550 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Da, bas kao sto se desava u Kini. 95% drzave sivi u siromastvu, 4% radi za saku rize Zapadu a 1% uziva.Dozer wrote: ↑09/12/2019 13:46Da...kao sto vidimo da se desava u Kini...CPT wrote: ↑09/12/2019 13:20 Generalno se zivjelo fantasticno. Zbog toga je danas pola Frankfurta porijeklom iz BiH. Da ne govorimo o ostalim gradovima EU. Na granicama su stajale kolene Svedjana koji su zeljeli imigrirati. Koje poredjenje...Generalno se zivjelo lose ali bilo je svima* (khm khm) cca jednako lose pa je bilo ok. Vise i nisi mogao ocekivati. Danas te socijalne jednakosti vise nema ali tako to nije specifika BiH ili ex-SFRJ.
Onaj sistem je funkcionisao koliko je mogao i u modernom svijetu nije imao sta traziti. I da nije bilo rata vecina onih fabrika bi ugasili a ljudi ostali na cesti.![]()

Da to funkcionise moras drzavu doslovce odrezati od svijeta... A svako toliko i pregazati koga tenkom da shvati gdje mu je mjesto.