STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
CPT

#1551 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 09/12/2019 13:49 Iz ovoga je vise nego ocito da ti nemas blage veze o cemu pricas... Jok, eto, drljali smo ves na Miljacki :lol: :lol:
Hajd' ba, CPT, ne lupetaj, ziv bio...
Pogranicni grdovi Italije i Austrije su zivjeli od prodaje detergenta i Milki Jugoslavenima :wink: Toga se valjda sjecas? :roll:
Dozer

#1552 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Opet nenadjebivi argumenti :lol:
spreca

#1553 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

I Kolinda se zali da nije bilo JoRguta :lol: :lol:
hAZNADAR

#1554 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 09/12/2019 13:47
hAZNADAR wrote: 09/12/2019 13:45 Nisi ti bas svugdje putovao po YU a ocito je i da nisi sluzio JNA.
Nisi ti bas procitao sta ja ranije pisah o tim putovanjima po YU.... Pa selo i danas zivi kao i onda, pobogu... Ne vidim sta je poenta tih paralela... Tacije, mislim da selo danas zivi gore nego onda.
Mozda si putovao od grada do grada i druzio se samo sa kulturnom i obrazovanom multi-kulti rajom.
Medjutim da si malo bolje poznavao ruralni dio - znao bi da je ogroman dio Jugoslovena radio vani. Tako da te iskljuci iz price, to sto su mogli jeftinije zidati jos koji sprat svojih obromnih kucerina bez fasade - nije bas mjerilo boljitka.

A da si zluzio JNA znao bi sta je prosjecan Jugosloven. Ja sam bio jos septembarska klasa - prosjecan Jugosloven u JNA 80-tih je bio polupismen, na granici siromastva,... i sa jedinim ciljem u zivotu da se kako dokopa grada i tamo radi u fabrici ili razguli van.

Niko ne sumnja da je tebi bilo bolje prije - ali govori samo za sebe. Osnovne fakte i javne statistike,... o bivsem sistemu i kako je ekonomski mogao opstati su u ovoj temi jace od necijih privatnih dozivljaja. Isto kao sto je u historiji relevatniji izvor i historicari od necijih "logickih" mitomanskih predstava.

Selo je unisteno i postepeno se unistava decenijama. Jos od kada su bivsi ideolozi htjeli nasilu napraviti proleterijat i preseliti sela u gradove. U ratu je mnogo ljudi izbjeglo, odselilo,... i tu su isto dosli ljudi sa sela. Neznam da li je danas gore na selu - ali znam da su mnoga sela dobila asfalt poslije rata, i struju,... i posto imamo masu njemackog otpada - svako danas ima auto. Tako da oni sa sela koji su u moje vrijeme u srednjoj skoli zivjeli kao podstanari - danas autom iz istog sela svakog dana voze na posao u gradu.
Last edited by hAZNADAR on 09/12/2019 14:44, edited 1 time in total.
CPT

#1555 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 09/12/2019 13:47
hAZNADAR wrote: 09/12/2019 13:45 Nisi ti bas svugdje putovao po YU a ocito je i da nisi sluzio JNA.
Nisi ti bas procitao sta ja ranije pisah o tim putovanjima po YU.... Pa selo i danas zivi kao i onda, pobogu... Ne vidim sta je poenta tih paralela... Tacije, mislim da selo danas zivi gore nego onda.
I to tacno znas vjerovatno... Tad se trava krala a danas ces tesko naci nekoga da ti pokosi travu jer postoje laksi nacini zarade. Traktori su bili raritet, kao i ostala mehanizacija. Sve se obradjivalo rucno. Nije bilo hladnjaca, itd, itd, itd...
bimbokaposzta

#1556 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by bimbokaposzta »

Dozer wrote: 09/12/2019 13:49 Iz ovoga je vise nego ocito da ti nemas blage veze o cemu pricas... Jok, eto, drljali smo ves na Miljacki :lol: :lol:
Hajd' ba, CPT, ne lupetaj, ziv bio...
Evo, edukuj se malo, pusti sta ti pricaju - https://net.hr/webcafe/svastara/bazooka ... etinjstvo/#
Nijednog proizvoda proizvedenog u SR BiH :D
A generalno, pretjerujete i jedni i drugi.
Niti je Jugoslavija bila "carstvo u kojem caruje drugarstvo" ali nije ni takav odron kako neki misle.
piupiu

#1557 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 09/12/2019 09:04 To je bilo neodrzivo u Jugi cak i onim vremenima. Tranzicijom bi vecina zavrsila tamo gdje je sada.... Osim ako ne mislis da je bi Ei Nis dominirao na globalnom nivou.
Tranzicijom bi završili kao proizvodni kapaciteti velikih MNK-ova, ili kao dio lepeze njihovih proizvoda, kao i sve ostalo u svijetu. Gorenje se i danas prodaje po svijetu rame uz rame sa Samsungom, Whirlpoolom, LG-ijem, Boschom, Electroluxom. Ex-Yu tekstilna industrija u Bosni pravi Pradu, Hugo Boss, Burberry, Pierre Cardin, itd (radila je i prije rata). A i dan danas je, recimo, većina 'čokolada' čuvenog Cardburryja šećerna tabla s 10% kakaa. Što je, vjerovatno, dokaz nerazvijenosti i siromaštva britanske privrede.
hAZNADAR

#1558 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 09/12/2019 14:32
CPT wrote: 09/12/2019 09:04 To je bilo neodrzivo u Jugi cak i onim vremenima. Tranzicijom bi vecina zavrsila tamo gdje je sada.... Osim ako ne mislis da je bi Ei Nis dominirao na globalnom nivou.
Tranzicijom bi završili kao proizvodni kapaciteti velikih MNK-ova, ili kao dio lepeze njihovih proizvoda, kao i sve ostalo u svijetu. Gorenje se i danas prodaje po svijetu rame uz rame sa Samsungom, Whirlpoolom, LG-ijem, Boschom, Electroluxom. Ex-Yu tekstilna industrija u Bosni pravi Pradu, Hugo Boss, Burberry, Pierre Cardin, itd (radila je i prije rata). A i dan danas je, recimo, većina 'čokolada' čuvenog Cardburryja šećerna tabla s 10% kakaa. Što je, vjerovatno, dokaz nerazvijenosti i siromaštva britanske privrede.
Vec milion puta podvuceno da izuzeci ne potvrdjuju pravilo. Sva ta nabrajanja uspjesnih firmi i pokojog proizvoda sto ga mozes naci vani - ne moze ublaziti cinjenicu da je YU sistem kolakspirao i da je otvaranjem trzista i konkurentnosti - prestala i da postoji ona YU kakva se ovdje hvali.

Podravkine proizvode mogu naci u po Svedske napr. Svako ima pravo uvesti bilo ciju robu ako je roba CE markirana, ispostovani protokoli i ako je isplativo.

CPT je skroz u pravu - i mirna tranzicija bi dovela do opceg pada proizvodnje i masovnih otpustanja.

Ja se sjecam markovicevog vremena i reformista - to vise nije bila YU, barem ne ona koja se ovdje hvali kako je bilo bolje. Da je ko samo predlozio markoviceve reforme samo 10 god ranije a da ne govorim 20 - ekspresno bi zavrsio u zatvoru.
A kad smo kod vremena reformista i porasta privatnog obrta i proizvodnje - sjecam se ko danas kako su mnogi i dalje tezili poslu u drustvenom sektoru. Jer kod privatnika valja raditi malo vise. Upravo taj profil danas i hvali Yu po svemu. Upravo taj profil se i pati u dijaspori i psuje zapad.
Point.

#1559 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

Hank Paldum wrote: 09/12/2019 12:51 Pa kako ćeš onda znati je li narod bio siromašan kada ne možeš porediti ono i ovo vrijeme? Kada danas kada uđeš u trgovinu i imaš 10 različitih proizvođača istog artikla pa ako od tih 10 ne možeš priuštiti sebi 8 ti znaš da si siromašan a onda kada si imao samo 1 proizvođača nisi to pitanje postavljao jer je bio mentalitet "trebam kupiti ovo, ulazim u dućan i kupujem to, znači nisam siromašan" a to što je cijena ista kao i kod danasnjih jeftinih proizvoda je nevažno, tada nije skupljih bilo u ponudi da se čovjek zapita zašto ne može sebi priuštiti to. Lažno bogatstvo

Danas si bar svjestan da si siromašan za razliku od iluzije onog sistema
Laž i mit je da je postojao samo jedna proizvođač jednog proizvoda. Ne nasjedaj na Kolondine gluposti. Imaš kruh na stolu, mezu, mlijeko, djeca nisu gladna, piće, čokolade, sladolede, keksove, odjeću, obuću, ljetovanje na moru, zimovanje na planini, vikendica, auto,imaš za izaći, počastiti raju u kafani, Šta ti treba više u životu? 10 različitih proizvoda samo da imaš taj izbor?
Dozer

#1560 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 09/12/2019 14:07 Mozda si putovao od grada do grada i druzio se sa kulturnom i obrazovanom multi-kulti rajom.
Medjutim da si malo bolje poznavao ruralni dio - znao bi da je ogroman dio Jugoslovena radio vani. Tako da te iskljuci iz price, to sto su mogli jeftinije zidati jos koji sprat svojih obromnih kucerina bez fasade - nije bas mjerilo boljitka.

A da si zluzio JNA znao bi sta je prosjecan Jugosloven. Ja sam bio jos septembarska klasa - prosjecan Jugosloven u JNA 80-tih je bio polupismen, na granici siromastva,... i sa jedinim ciljem u zivotu da se kako dokopa grada i tamo radi u fabrici ili razguli van.

Niko ne sumnja da je tebi bilo bolje prije - ali govori samo za sebe. Osnovne fakte i javne statistike,... o bivsem sistemu i kako je ekonomski mogao opstati su u ovj temi jace od necijih privatnih dozivljaja. Isto kao sto je u historiji relevatniji izvor i historicari od necijih "logickih" mitomanskih predstava.
Vidim da jos nisi nasao izvor koji pobija one moje "mitomanske" tvrdnje... Nije valjda da te to "zdere"? :)

A imamo i danasnje rezultate PISA, moderne, pa eto... https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /191203029
Porazno, a ...? A 21. vijek, i 30-40 godina od perioda o kojem pricamo...
Da, statistike su neumoljive, pa eto...uporedi ih slobodno... Slobodno uzmi samo BiH za reper, ne moras komplet Jugu. I sve ce ti se samo reci. Ili, evo ti, pa se malo dopuni... https://istinomjer.ba/bih-je-1991-godin ... aposlenih/
Ovo je najbolji pokazatelj - Broj zaposlenih u FBiH bi, ako uzmemo podatke PUFBiH iz aprila ove godine, procentualno iznosio oko 36% ukupnog radno sposobnog stanovništva. Treba li ista dalje?

A evo ti, kad vec volis statistiku, i uporedni pregled od 1971 do 1991. Od 111. strnice ti je zaposlenost. http://fzs.ba/wp-content/uploads/2016/0 ... en-265.pdf
Last edited by Dozer on 09/12/2019 14:47, edited 1 time in total.
Dozer

#1561 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

CPT wrote: 09/12/2019 14:17 I to tacno znas vjerovatno... Tad se trava krala a danas ces tesko naci nekoga da ti pokosi travu jer postoje laksi nacini zarade. Traktori su bili raritet, kao i ostala mehanizacija. Sve se obradjivalo rucno. Nije bilo hladnjaca, itd, itd, itd...
A ti sve ovo znas iz licnih iskustava? :lol:
Bolan ne bio...nisi ni bio rodjen tada, a polomi se da nas ovdje ubijedis kako sve znas :lol:
Dozer

#1562 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

bimbokaposzta wrote: 09/12/2019 14:28 Niti je Jugoslavija bila "carstvo u kojem caruje drugarstvo" ali nije ni takav odron kako neki misle.
A sto mi neki upravo i pokusavamo objasniti mnogima ovdje...
Hank Paldum

#1563 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 09/12/2019 13:39
Hank Paldum wrote: 09/12/2019 13:29 Možda ne zabranjuju u Hrvatskoj Jugoslaviju zbog ovoga što sam napisao. Možda je razlog dešavanja u Vukovaru i Kninu i kako je se bivša država krvavo raspala.
Ne bih rekla. Zabranjuju iz istog razloga iz kojeg danas u Splitu, najpartizanskijem gradu na mapi Jugoslavije, jedna od centralnih ulica u gradu nosi naziv 'Žrtava komunističkog terora', ali nema ulice Žrtava ustaškog ili fašističkog terora, o žrtvama nacionalističkog terora tokom Domovinskog rata - ovdje govorim specifično o Splitu - da ne govorimo.
Evo zamisli da si ti radi tog pitanja dobila pendrekom po leđima, radi jednog korektnog pitanja jer si se usudila da ga postaviš i onda se javi neko za 20 godina i kaže kako su u 2019. godini nekada tukli i zatvarali zasluženo fašiste i nikoga drugog.
Radi takvih stvari imam negativno mišljenje o onoj državi, nije samo "mogao sam lijepo pojesti i spavati, ne treba mi više", ljudi kritikuju sisteme prije 100 godina gdje nisu nikada živjeli na osnovu nekih detalja. Fin je svaki sistem ako si na strani sunca, ako ne postavljaš pitanja ili ako nisi tada bio u mogućnosti da realno sagledaš stvari.
Evo ja da sam bio u ustašama ja se ne bi u Splitu uopšte osjećao ugroženo jer bi mi toliko godio taj sistem da ne bi dolazio i situaciju da o tim pitanjima razmišljam a kamoli da ih pitam. Sa druge strane da li bi ti imala volje da živiš u Splitu gdje bi imala solidan posao i stan ali bi svaki put dva put razmislila prije nego što otvoriš usta da te ne bi mrak progutao?
daddy-kool

#1564 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote: 09/12/2019 14:41 Da je ko samo predlozio markoviceve reforme samo 10 god ranije a da ne govorim 20 - ekspresno bi zavrsio u zatvoru.
Normalno jer je to bilo protiv društveno-ekonomskog ustroja u YU. Marković sa reformama je krenuo kada su drugovi spoznali da je socijalizmu u Evropi došao kraj.
hAZNADAR

#1565 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 09/12/2019 14:42
hAZNADAR wrote: 09/12/2019 14:07 Mozda si putovao od grada do grada i druzio se sa kulturnom i obrazovanom multi-kulti rajom.

Niko ne sumnja da je tebi bilo bolje prije - ali govori samo za sebe. Osnovne fakte i javne statistike,... o bivsem sistemu i kako je ekonomski mogao opstati su u ovj temi jace od necijih privatnih dozivljaja. Isto kao sto je u historiji relevatniji izvor i historicari od necijih "logickih" mitomanskih predstava.
Vidim da jos nisi nasao izvor koji pobija one moje "mitomanske" tvrdnje... Nije valjda da te to "zdere"? :)

A imamo i danasnje rezultate PISA, moderne, pa eto... https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /191203029
Porazno, a ...? A 21. vijek, i 40 godina od perioda o kojem pricamo...
Da, statistike su neumoljive, pa eto...uporedi ih slobodno... Slobodno uzmi samo BiH za reper, ne moras komplet Jugu. I sve ce ti se samo reci. Ili, evo ti, pa se malo dopuni... https://istinomjer.ba/bih-je-1991-godin ... aposlenih/
Ovo je najbolji pokazatelj - Broj zaposlenih u FBiH bi, ako uzmemo podatke PUFBiH iz aprila ove godine, procentualno iznosio oko 36% ukupnog radno sposobnog stanovništva. Treba li ista dalje?

A evo ti, kad vec volis statistiku, i uporedni pregled od 1971 do 1991. Od 111. strnice ti je zaposlenost. http://fzs.ba/wp-content/uploads/2016/0 ... en-265.pdf
Koliko puta ti covjek treba pocrtati, podvuci,... da je bolja statistika zaposlenih onda bila moguca samo uz socijalisticki koncept privrede. U prijevodu - masa zaposlenih po svaku cijenu imalo se posla ili ne. Da ne spominjemo tehnoloski visak koji je rado vani.

PISA test jeste porazan,.. ali da li je postojao ranije PISA test za Jugoslaviju pa da uporedimo rezultate. Ne mozes porediti jedno vrijeme gdje je skola bila daleko strozija a skoro svi roditelji marisali djecu zbog ocjena. Pa u mom naselju se ne sjecam niti jednog jedinog da ga stari nije znao prebiti zbog losih ocjena. Ja morao sam sebi brati sibu kojom ce me tuci zbog cetvorke hebote - naravno da sam morao uciti. nauka se nije promijenila odonda - iste teoreme u matematici se uce i danas kao onda - ali nema vise strogoce. Danas ti malo ko marise djecu zbog ocjena i jos napadaju nastavnike ako se dijete pozali na njih.

I opet - koja je poenta price o YU - da iznosis samo danasnje negativnosti? Sve to sto navodis ne moze pobiti opcepoznatu istinu, cinjenicu,.. .da se YU sistem raspao. Nije to bila tek kriza kao u drugim drzavama - to je bio raspad sistema.
Point.

#1566 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

Danas se svi u Evropi satraše da kupuju lokalne proizvode, od mesa, preko sira, jaja i domaće mineralne a ovdje se neki žale što nisu imali 29 različitih, uvoznih čokolada na policama.
Dozer

#1567 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

@hAZNADAR Sta je poenta price o YU ako se nece povuci neke paralele? Hajde da se onda razidjemo s teme svi koji se sjecamo YU, a neka o njoj pricaju oni koji su se rodili pred njen kraj i oni koji su se rodili jos kasnije, sto ce reci oni koji stvarno nemaju blage veze o tome, kao i oni koji o njoj misle i znaju samo najgore. Jel' to OK?

Hoce li tada ENV forma i bajka biti zadovoljena?

Mislim... ide prica kako su onda svi bili nepismeni i, kao, radi toga taj sistem nije valjao. Na stranu sto ovo naprosto nije istina (sto i sam potvrdjujes u svom postu kroz potvrdu strogoce obrazovnog sistema, pogotovo '80-ih godina), a onda je, kao, neuporedivo s tim sto smo danas jos nepismeniji nego onda...
Valjda se zato ne smiju povlaciti paralele, da se ne bi ukazivalo na nakaradnost ovog danasnjeg sistema koji proizvodi samo nepismene klimoglave...?
Kao, onda je bilo jednoumlje, i to ne valja, a danasnje troumlje je OK i bolje? U cemu je zapravo tu konkretna razlika?
Onda nas predvodili Titovi pioniri, nesto stariji, a i danas su na celu isti takvi, s tim sto su onda ipak bili daleko pismeniji inace ne bi bili sposobni napraviti sve sto se napravilo, a sto ovi mladji pioniri danas ni okreciti ne mogu...

Da ne pricamo da je procentualan nezaposlenost na istom prostoru (BiH) bila daleko manja onda, u tom "ekonomskom kolapsu", nego danas u ovom ekonomskom prosperitetu :lol:
Last edited by Dozer on 09/12/2019 15:10, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1568 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

daddy-kool wrote: 09/12/2019 14:50
hAZNADAR wrote: 09/12/2019 14:41 Da je ko samo predlozio markoviceve reforme samo 10 god ranije a da ne govorim 20 - ekspresno bi zavrsio u zatvoru.
Normalno jer je to bilo protiv društveno-ekonomskog ustroja u YU. Marković sa reformama je krenuo kada su drugovi spoznali da je socijalizmu u Evropi došao kraj.
Samo je strogoca i celicna saka mogla spasiti YU - kruta diktatura i nista vise.

Upravo ta liberalizacija i slobode koje smo okusili 80-tih je znacilo i da je stari sistem obesmislen. Ljudi su govorili - daj žvaku seljaku i od njega nema vise seljaka. 80-tih se moglo otvoreno govoriti i o Kosovu, i o potrebi za stranom robom koju nismo proizvodili, kritikovati sistem kroz filmove i pjesme, nepregledne kolone baustalaca su autobusima cirkulisali preko granice, masa strane robe se svercovala, vlasti dopustile da ljudi idu u soping i fasingu u Italiju i Madjasku, dopustile su se vece slobode privatnom sektoru,..... i mi smo to hvalili kako je ideal socijalizam i nesto bolje od istocnog bloka. Zalili jadne Cehe, Poljake, Madjare,... i njihov krut sistem en razmisljajuci gdje ta liberalizacija vodi. Mnoge stvari koje su bile normalne 80-tih su bile nezamisllive ranije. Sistem je jednostavno poceo popustati i prije Markovica. Sa reformistima se samo konacno javno priznalo i rihvatilo da dalje ne ide na stari nacin. Vec od pocetka 80-ih je bilo jasno svima da je socijalizmu dosao kraj.

Hvala tog socijalistickog koncepta kod nas samo pokazuje masu nezrelih i nesposobnih za demokratiju i slobodno trziste - a sto su sami nekada prizivali.
Dozer

#1569 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 09/12/2019 15:09 Samo je strogoca i celicna saka mogla spasiti YU - kruta diktatura i nista vise.
Apsolutno netacno, a sto potvrdjuju i Markoviceve reforme koje su se tek pocele zahuktavati pocetkom 90-ih. Da se nisu pojavili ENV klocevi koji jesu, veliko je pitanje sta bi bilo.
Ali, njihova pojava ne znaci da se nije moglo, nego da se nije htjelo. Danas je, valjda, svima jasno zasto je to onda bilo tako i koji su bili glavni ciljevi.

Socijalisticki sistem bi se sigurno napustio, i to je bila neminovnost od koje niko nije bjezao, a sto takodjer dokazuje i prilicno dobro prihvatanje reformi u narodu, koji je vrlo brzo krenuo u privatluk.
Last edited by Dozer on 09/12/2019 15:15, edited 1 time in total.
piupiu

#1570 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 09/12/2019 14:41 CPT je skroz u pravu - i mirna tranzicija bi dovela do opceg pada proizvodnje i masovnih otpustanja.
A šta je problem s tim? To se zove restruktuiranje privrede. Ja sam godinama radila za jednu od najvećih multinacionalki na svijetu, u pet godina samo jedan kvartal nismo radili restruktuiranje i otpuštanje ljudi. Jedan jedini kvartal od pet godina. Hiljade ljudi po svijetu otpuštali, svaki kvartal, pet godina zaredom. I svake godine radili po jednu akviziciju srednjih i više akvizicija malih preduzeća po svijetu, da dodjemo do novih tržišta i proizvoda. Tako funkcioniše kapitalistička privreda. Dvije trećine svjetske trgovine su u rukama manje od 500 svjetskih kompanija. Ljudi prave kompanije da bi ih prodavali. Ali moraš imati šta i prodati.

Ja ne razumijem šta je ovdje problem? Što Jugoslavija nije bila Amerika? S čim da bude Amerika? Od čega je mogla napraviti Ameriku/Britaniju/Francusku/Njemačku za 40 godina? Bolan mi bili kolonija 500 godina, Bosna i Srbija, veliki dio Dalmacije, Crna gora, Kosovo, Makedonija sa 90% seljačkog i kmetovskog nepismenog stanovništva do 1945. Šta je vama, ljudi?

Iz Dalmacije su se kompletna sela iseljavala u 'novi svijet' (Amerika, Novi Zeland, Australija) decenijama prije 1945., imaju tradicionalne svece i svetkovine da zaštite svoju djecu koja su otišla u svijet zbog gladi i siromaštva. Šta ste vi očekivali od socijalizma? Da za 40 godina nadoknadi kompletnu industrijsku revoluciju, kolonijalnu pljačku, i drugačiji razvoj društva? Kako? Čarobnim štapićem uz pjevanje uspavanki suštinski demokratskom, prosvijećenom i visoko-kvalifikovanom puku? Dajte, ljudi, stvarno. :roll:
Ja se sjecam markovicevog vremena i reformista - to vise nije bila YU, barem ne ona koja se ovdje hvali kako je bilo bolje. Da je ko samo predlozio markoviceve reforme samo 10 god ranije a da ne govorim 20 - ekspresno bi zavrsio u zatvoru.
Sumnjam. 20 godina ranije je već krenula liberalizacija na svim poljima, samo ne dovoljno jako.
A kad smo kod vremena reformista i porasta privatnog obrta i proizvodnje - sjecam se ko danas kako su mnogi i dalje tezili poslu u drustvenom sektoru. Jer kod privatnika valja raditi malo vise. Upravo taj profil danas i hvali Yu po svemu. Upravo taj profil se i pati u dijaspori i psuje zapad.
Ovo je i danas isto. Svi teže državnom sektoru i lakoj pari. Mentalitet, valjda, ko će mu ga znati.
Dozer

#1571 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

S tim sto onda nije svako mogao na drzavnu sisu, za razliku od danas :D
Valjda u genima ostalo "da mi je biti funkcioner", a zaboravilo se da onda nije svako to mogao biti.
Last edited by Dozer on 09/12/2019 15:17, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1572 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 09/12/2019 14:58 @hAZNADAR Sta je poenta price o YU ako se nece povuci neke paralele? Hajde da se onda razidjemo s teme svi koji se sjecamo YU, a neka o njoj pricaju oni koji su se rodili pred njen kraj i oni koji su se rodili jos kasnije, sto ce reci oni koji stvarno nemaju blage veze o tome, kao i oni koji o njoj misle i znaju samo najgore. Jel' to OK?

Hoce li tada ENV forma i bajka biti zadovoljena?

Mislim... ide prica kako su onda svi bili nepismeni i, kao, radi toga taj sistem nije valjao. Na stranu sto ovo naprosto nije istina (sto i sam potvrdjujes u svom postu kroz potvrdu strogoce obrazovnog sistema, pogotovo '80-ih godina), a onda je, kao, neuporedivo s tim sto smo danas jos nepismeniji nego onda...
Valjda se zato ne smiju povlaciti paralele, da se ne bi ukazivalo na nakaradnost ovog danasnjeg sistema koji proizvodi samo nepismene klimoglave...?
Kao, onda je bilo jednoumlje, i to ne valja, a danasnje troumlje je OK i bolje? U cemu je zapravo tu konkretna razlika?
Onda nas predvodili Titovi pioniri, nesto stariji, a i danas su na celu isti takvi, s tim sto su onda ipak bili daleko pismeniji inace ne bi bili sposobni napraviti sve sto se napravilo, a sto ovi mladji pioniri danas ni okreciti ne mogu...
Ako vuces vec paralele - onda sa ekonomijom moras obavezno i politiku i drustveno uredjenje.

Ne mozes imati jare i pare. Ne mozes zadrzati danasnji sirok asortiman robe za potrosnju, demokratiju i slobodu misljenja a vratiti socijalisticki ekonomski koncept. Mozes samo priznati da si osoba koja bolje funkcionise pod pendrekom i jednoumljem i da ti je drzava tutor koji ce se pobrinuti da imas posao - dok slusas. Na sto naravno imas pravo. Ali govori u svoje ime. Jugosloveni su velikom vecinom napustili taj socijalisticki koncept.

Pa nek je tebi bilo bolje nego danas - socijalizma vise nemas i niko normalan u svijetu ga ne pokusava sprovesti, vratiti. I da nije bilo rata - da se desila mirna tranzicija - isto bi imao masu nezaposlenih, neko drugo vrijeme, opci pad domace proizvodnje,... i isto bi takvi kukali kako im je bilo blje u socijalizmu. E pa drugovi Jugosloveni - trazili ste demokratiju - sad se znalazite u njoj bez pateticne kuknjave.
Dozer

#1573 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Ja ne znam otkud tebi ideja da ja hocu da vratim socijalizam... Ili da "placem" za njim...
Ni ti ni ja zapravo nismo ni zivjeli u pravom socijalizmu, a sto je bilo prije '80-ih, za ne? Mi smo, obojica, zivjeli (a pod tim mislim svjesno, da smo imali dovoljno godina da vidimo i shvatimo neke stvari) u nekoj vrsti pocetka tranzicije tog socijalizma i komunizma u nesto novo, a sto je bilo '80-ih..
Last edited by Dozer on 09/12/2019 15:21, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1574 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 09/12/2019 15:12
hAZNADAR wrote: 09/12/2019 15:09 Samo je strogoca i celicna saka mogla spasiti YU - kruta diktatura i nista vise.
Apsolutno netacno, a sto potvrdjuju i Markoviceve reforme koje su se tek pocele zahuktavati pocetkom 90-ih. Da se nisu pojavili ENV klocevi koji jesu, veliko je pitanje sta bi bilo.
Ali, njihova pojava ne znaci da se nije moglo, nego da se nije htjelo. Danas je, valjda, svima jasno zasto je to onda bilo tako i koji su bili glavni ciljevi.

Socijalisticki sistem bi se sigurno napustio, i to je bila neminovnost od koje niko nije bjezao, a sto takodjer dokazuje i prilicno dobro prihvatanje reformi u narodu, koji je vrlo brzo krenuo u privatluk.
Pa upravo ti taj socijalisticki sistem za kojeg priznajes da bi se napustio - upravo ti je samo taj sistem stvorio to sto danas hvalis da je bolje.
hAZNADAR

#1575 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 09/12/2019 15:18 Ja ne znam otkud tebi ideja da ja hocu da vratim socijalizam...
Nisam to ni rekao,... samo kada hvalis kako je nekada bilo bolje - red je da usput spomenes zasto je bilo bolje. Tebi je socijalisticki koncept bio idealan i to postujem. Zato bi bilo postenije da hvalis taj koncept da kudis demokratiju i slobodno trziste.
Locked