STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Dozer

#1401 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Jes' vas CPT navuk'o u njegovo kolo ispraznih floskula :D
hAZNADAR wrote: 08/12/2019 18:43
Dozer wrote: 06/12/2019 13:41
Heterogena vjerska praksa muslimana je zabiljezena cak u 19-om vjeku po selima.
Prethodno preskacem jer je nigdje veze. A ovo... mislim...halo! Osmanlije s islamom dosli u 15. vijeku, i zamisli "CAK" u 19. su zabiljezena muslimanska sela. A u pm :lol: :lol: :lol:
Covjece, kakve ti gluposti ovdje valjas, to je nevjerovatno :D
Legendo, :D ti jednostavno ne kontas. Ti jednostavno ne razumijes materiju, ne razumijes jezik u historiografiji, samu historiju ne poznajes,... i nisi u stanu u jednoj prici o islamizaciji razumjeti recenicu koju nastojis ismijati. A znas kao sve i jos nesto ko zaheban. Isto kao onda kada si upro ko sivonja da negiras bosnjacko ime u izvorima i tumacenjima historicara. Znamo se ba dozer, znamo i odakle ti prica da su specijalno u Bosni sami katolicanstvo i islam silom naturani, znamo odakle ti prica i vjerovanje da su specijalno u Bosni bili ljudi slabijeg karaktera i plasljiviji kada su kako kazes primali Islam iz straha i prodavali se za veceru. I znamo odakle ti uvjerenje da su muslimanska imena strana i asocijacija na okupaciju.

I kada hvalis YU a sa takvom pricom - jasno je da si ucenik te skole. Tj tih zabluda i opceg imagea muslimana u YU.
Ono sto tebe i slicne najvise uzasava u danasnjoj BiH, odnosno dijelu BiH gdje zivis je da ti zaostali stranci, potomci plahih i lakomih,... nisu vise donji pa ti ujedno veca fora kad dokazujes kako nisi dio toga.
:shock:
Opet gomila svega i svacega, a bez icega konkretnog...? Bas cool...
Mislim...sta ja to, po tebi, nisam razumio u tvojoj recenici da je CAK u 19.v. zabiljezena heterogena vjerska praksa muslimana u selima, a na sta ja odgovorim da to nije nista cudno s obzirom da je islam ovdje dosao 400 godina ranije...? ?
Za "negiranje bosnjackog imena" mislim da smo jos tada razjasnili, i to na vrlo jednostavan nacin - nicim nisi uspio pobiti ono sto sam ja tvrdio, a trvdim i sada, tj. da do dolaska Osmanlija ovdje nije postojao naziv "Bosnjaci". Da sve bude tragicnije, i sam si ovo potvrdio prije 4-5 stranica u svom postu, pitavsi da li su "dobri BosnjaNi" bili lakovjerni, itd.. Steta sto to ne kontas. Hoce jezik pravo, ali neke druge stvari su, izgleda, bitnije. ;)
A meni je sva ta prica iz istorijskih izvora. Ne znam na sta ti ciljas s ovim svojim "znamo"... Valjda nesto vezano za Srbe i pravoslavlje, sta li... A i sam znas da je to nigdje veze s pamecu.
PM72

#1402 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by PM72 »

Sidran je to najbolje rekao...veli,ona drzava...da je sto puta bila gora od onog sto pricaju...opet je sto puta bolja nego ovo sad...
Haman2

#1403 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Tesko se vracati unazad i citati sve komentare. Bilo do dobro da stavovi o YU objedine, da znamo oko cega se svi slazemo i oko cega imamo oprecne stavove.. Ovako mozemo pricati u nedogled.
muha_sa

#1404 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Haman2 wrote: 08/12/2019 20:03 Tesko se vracati unazad i citati sve komentare. Bilo do dobro da stavovi o YU objedine, da znamo oko cega se svi slazemo i oko cega imamo oprecne stavove.. Ovako mozemo pricati u nedogled.
Slažemo se da su je Bogic i Raif naceli a Alija "Islamskom deklaracijom" dokusurio
hAZNADAR

#1405 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 08/12/2019 19:49
Mislim...sta ja to, po tebi, nisam razumio u tvojoj recenici da je CAK u 19.v. zabiljezena heterogena vjerska praksa muslimansa u selima, a na sta ja odgovorim da to nije nista cudno s obzirom da je islam ovdje dosao 400 godina ranije...? ?
Za "negiranje bosnjackog imena" mislim da smo jos tada razjasnili, i to na vrlo jednostavan nacin - nicim nisi uspio pobiti ono sto sam ja tvrdio, a trvdim i sada, tj. da do dolaska Osmanlija ovdje nije postojao naziv "Bosnjaci". Da sve bude tragicnije, i sam si ovo potvrdio prije 4-5 stranica u svom postu, pitavsi da li su "dobri BosnjaNi" bili lakovjerni, itd.. Steta sto to ne kontas. Hoce jezik pravo, ali neke druge stvari su, izgleda, bitnije. ;)
A meni je sva ta prica iz istorijskih izvora. Ne znam na sta ti ciljas s ovim svojim "znamo"... Valjda nesto vezano za Srbe i pravoslavlje, sta li... A i sam znas da je to nigdje veze s pamecu.
Mislim da je jasno da ti uopce ne kontas sta znaci heterogena vjerska praksa vec citas samo vjerska praksa. I da je to bilo receno u kontekstu dugotrajnog procesa islamizacije i dugotrajnog procesa prihvatanja drugacijih civilizacijskih i kulturoloskih normi.
A tvoj jatak na Bosnjake na svaki moguc nacin i u svakom mogucem kontekstu pokazuje koliko ti je vjrerodostoja prica o kosmopolitizmu i sl. Tvdis i dalje da je Bosnjak turska rijec za Bosanca,.. iako ti je receno da je sufiks AK gramtika bosanskog rjecnika poput Slovak, Poljak. Receno ti je iza historijske izvore spomena bosnjackog prefiksa gdje si ti stavio datum pada Bosne kao pocetka turcizama u nasem rjecniku, odnosno da je vrijeem od nekoliko decenija gdje je Osmanska drzava samo pokoja vojna psoada u utvrdama a pola Bosne u rukama Ugara sa banovinama - da je to period uticaja turske kulture i na jezik? I kada sam naveo dva velikana historiografije koji su potvrdili da je rjec Bosnjak domaca a ne turska svojim tumacenjem izvora - i to si naravno pobio.
Znaci razjasnili smo samo da ne hebes ni izvore, ni historicare, ni zdravu logiku, razjasnili smo da nemas pojma o Bosni neposredno poslije pada i decenijama poslije,... razjasnili smo samo da nastojis degradirati Bosnjaka po svaku cijenu.

Znaci musliman je stranac svojim imenom, sinonim za okupaciju, potomak ljudi koji su primili islam iz koristoljublja ili straha(skontaj cija je to jos teorija), i da mu je samo ime turski naziv za Bosanca. Bravo majstore,... imas li jos koji biser. U ovoj prici kako je nekada u YU sve bilo bolje kada su te turske izmisljotine bile na svom mjestu.
Haman2

#1406 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Napredan je ovaj Image Karadjicev pionir. To se vidi po svakom njegovom komentaru. Tako mlad a tako veliki nacional-sovinista. Radovan Karadzic je to postao puno, puno kasnije.
Last edited by Haman2 on 08/12/2019 20:13, edited 1 time in total.
muha_sa

#1407 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Haman2 wrote: 08/12/2019 20:11 Napredan je ovaj Karadjicev pionir. To se vidi po svakom njegovom komentaru. Tako mlad a tako veliki nacional-sovinista. Radovan Karadzic je to postao puno, puno kasnije.
Zelen si ti :-) ne sjecaš se kako je poceo raspad :-)
Haman2

#1408 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Onog trenutka kad je to Milosevicu sugerisala njegova supruga.
Last edited by Haman2 on 08/12/2019 20:18, edited 1 time in total.
aadam

#1409 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by aadam »

ja teme i hovana, raspravlja se o državi koja više ne postoji, ko je živio u njoj zna najbolje kako mu je bilo, ko je slušao priče stranačke i bajke nema pojma niti će ikad imati pojma a nit mu se može pojasnit.
muha_sa

#1410 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Haman2 wrote: 08/12/2019 20:14
Haman2 wrote: 08/12/2019 20:11 Napredan je ovaj Karadjicev pionir. To se vidi po svakom njegovom komentaru. Tako mlad a tako veliki nacional-sovinista. Radovan Karadzic je to postao puno, puno kasnije.
Image

Image

Cuvari Jugoslavije
Haman2

#1411 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Image

Slabo su je cuvali, raspala se na sastavne dijelove, stim da je Srbija izgubila Kosovo.
muha_sa

#1412 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Haman2 wrote: 08/12/2019 20:14 Onog trenutka kad je to Milosevicu sugerisala njegova supruga.
Šta ti je žena kriva :-) nije se ona politikom bavila vec njen muž

Veliki YU patriota
piupiu

#1413 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Haman2 wrote: 08/12/2019 20:03 Tesko se vracati unazad i citati sve komentare. Bilo do dobro da stavovi o YU objedine, da znamo oko cega se svi slazemo i oko cega imamo oprecne stavove.. Ovako mozemo pricati u nedogled.
A zašto bi se morali slagati? Ne postoji nikakva potreba, ni najmanja, za nekakvim objedinjenim stavom o Jugoslaviji. Neka misli ko šta hoće. U onom videu sa s tribine o jugonostalgiji je prof Velikonja dobro primijetio kako i generacija koja Jugoslaviju nije ni u knjigama srela ima 'sjećanje', 'stav' i 'mišljenje' o istoj. Zanimljiv ideološki fenomen.
piupiu

#1414 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 08/12/2019 15:16Ja mislim da mnogo nesuglasica ima među forumašima na ovoj temi jer postaje konfuzna u nekim tačkama kao npr. da se ne radi o Jugonostalgiji nego samo o nostalgiji.
Jugonostalgija je objektivan društveni fenomen. Zato ga, eno juče stavih, i proučavaju kulturolozi, sociolozi i istoričari.
60te-80te je uopšte gledano u mnogim zemljama kao doba rahatluka, međuljudskih odnosa, empatije, morala dok se na novije doba gled negativno, tehnologija, komercijalizam, materijalizam, narcizam, doba zombi društva.
Tačno, mi smo bili dijelom globalnih trendova. Sedamdesetih je naftna kriza i Ameriku gurnula u recesiju, ali eto, samo se o Jugoslaviji govori na neki čudni način koja je izoluje od svjetskih fenomena i tokova. Kao da smo bili neki usamljeni frik u laboratoriji, a bili smo daleko od toga.
sistem
Sistem čine ljudi. Onaj sistem su razjebali komunisti, koji su ga i napravili.
To je tačno ali nema veze što jedno jugoslavensko dijete a drugo bosansko dijete nego je to ista pojava i u Holandiji i Francuskoj gdje je francusko dijete u 80im igralo fudbal napolju a današnje francusko dijete bleji 12 sati u tablet.
To je tačno. Ali ljudi ovdje ne porede površne/pojavne stvari, već sistemske.
Svida mi se ovaj zadnji dio šta si napisala "danas ima manje nasilja ali više straha" jer bi to moglo imati veze sa ovim što pišem.
To govore istraživanja kad porede jedno vrijeme s drugim, obično u zapadnim društvima. S druge strane, činjenica je da izloženost vijestima i informacijama o nasilju čini dvije stvari: 1) stvara strah i nepovjerenje kod ljudi, koji vode otudjenju i sukobima u drusštvu, i 2) stvaraju matricu ponašanja po principu društvene epidemije, koju stalno ponavljam - na primjer, ove likove što svako malo izrafalaju po 50 ljudi u Americi. To su dokazane korelacije.
Dozer

#1415 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

@piupiu Jos je interesantnije da upravo takvi znaju najvise...

@Haznadar
Da batalimo tu pricu. Svi izvori koje si postavljao su nakon 15 vijeka, tako da je zaista besmisleno nastavljati dalje. Daj neki izvor u kojem se to spominje prije dolaska Osmanlija na ove prostore (u Srbiju su dosli 80-ak godina prije nego u Bosnu, a Srbija pala 57 g. prije Bosne).
Ja protiv Bosnjaka nemam nista (zalosno je ako to nisi shvatio iz detalja koje sam ti dao o sebi), ali ni protiv bilo koga drugog. Pravo da ti kazem, jebe mi se za sve te kolektivitete. Za mene postoji samo pripadnost drzavi, to mi je nacionalnost, ostalo su za mene prdimahovine i nesto sto samo ljude razdvaja po nekakvim imaginarnim savovima. Mozda je tebi i mnogima ovdje to cudno i neshvatljivo, ali eto...postojimo i takvi, koliko god se gadili vama "cistokrvnima i pravovjernima".
--------

Sto se tice one price o policiji, represiji, itd., znate li vi koji to nabrajate kao nesto negativno (pri cemu ne kazem da je sve sto se toga tice pozitivno), sta je jedna od definicija drzave? Pa drzava je, izmedju ostalog, i monopol fizicke (pri)sile koju sprovode razne policijske, a po potrebi i vojne snage te drzave, uz pravosudni sistem.
MIslim.....o cemu pricate...? Zamislite bilo koju drzavu bez policije... Hebo kameno doba na sta bi to licilo...
Maraschino

#1416 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Dozer

#1417 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

A sad se zbog istog razloga Srbi i Hrvati u BiH batrgaju i nece da prihvate 1 covjek-1 glas :D
Hinjluk neprevazidjeni :D
muha_sa

#1418 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Maraschino wrote: 08/12/2019 20:52
muha_sa wrote: 08/12/2019 20:07
Slažemo se da su je Bogic i Raif naceli a Alija "Islamskom deklaracijom" dokusurio
bas tako :thumbup:

a Milosevic jadni dao je sve od sebe da tu tvorevinu sacuva...

U januaru 1990. godine na 14. Kongresu Saveza komunista Jugoslavije, delegacija Srbije, koju je predvodio Slobodan Milošević, tražila je da se ukine Ustav iz 1974. godine, koji je davao podjednaku vlast svim republikama. Milošević je zahtevao da se uvede sistem "jedan čovek, jedan glas", što bi opunomoćilo Srbe, koji su bili većinska populacija u Jugoslaviji. Zbog ovog predloga, delegacije Slovenije i Hrvatske (koje su predvodili Milan Kučan i Ivica Račan) napustile su kongres. Nakon toga, Milošević je shvatio da u Sloveniji i na Kosovu i Metohiji mora da se pojača vojno prisustvo.
Još jedan veliki YU patriota, al ga Bogic nije dobro sHvatio--da jeste sad bi teklo mlijeko i med

Image
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1419 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by KatarinaKosaca »

Opet babe ižabe :-) :-) definicija državnog aparata se poredi sa kršenjem ljudskih prava. A glede plača povodom smrti Tita.. Pa ni Sjevernokorejci ne plaču sa pištoljem na čelu....nego iz srca. Slike su iste
muha_sa

#1420 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

KatarinaKosaca wrote: 08/12/2019 20:58 Opet babe ižabe :-) :-) definicija državnog aparata se poredi sa kršenjem ljudskih prava. A glede plača povodom smrti Tita.. Pa ni Sjevernokorejci ne plaču sa pištoljem na čelu....nego iz srca. Slike su iste
:kiss: :kiss:

Hajd priznaj da si i ti zaplakala i svakog sljedeceg cetvrtog maja u 15:05 stajala mirno pred tržnicom na Markalama
Maraschino

#1421 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

muha_sa wrote: 08/12/2019 20:57

Još jedan veliki YU patriota, al ga Bogic nije dobro sHvatio--da jeste sad bi teklo mlijeko i med

Image
Ovo je onaj sto ih je spasavao u hladnoj pregovarackoj sali u kojoj je neko iskljucio grijanje a on im jadnik cebad donosio da se Bogicevic i kompanija ne smrznu.
muha_sa

#1422 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Maraschino wrote: 08/12/2019 21:06

Image
Ovo je onaj sto ih je spasavao u hladnoj pregovarackoj sali u kojoj je neko iskljucio grijanje a on im jadnik cebad donosio da se Bogicevic i kompanija ne smrznu.
jeste--dobrotvor :thumbup: najviše ga brinulo da mu se Sejdo i Rahman ne prehlade--njih dvojicu je pravo pripazio
aadam

#1423 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by aadam »

Image
a vidi blagoja stare kuke, kad se sjetim ja u vojsci makedonija titov veles a on sa generalom soko mitrovski(pravo ime i prezime), na obuci poligon krivolak, ispeglaše nekog poručnika oplako sam.
CPT

#1424 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Ja ba, bas me zanima kako bi pricu okrenuo da je Alija otvorio svoj Goli otok :roll: I sad to skontao da represivni organ represivan a ne znas sta je verbalni delikt iako si bio kao u Policiji?! :lol:
Last edited by CPT on 08/12/2019 21:13, edited 1 time in total.
piupiu

#1425 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 08/12/2019 20:48 @piupiu Jos je interesantnije da upravo takvi znaju najvise...
Pa zato što je antijugoslovenstvo zvanična ideologija nacionalističke desnice. Ja opet o ovoj tribini, Markovina je dobro primijetio da je danas uvreda kad ti neko kaže da si 'Jugosloven', i da je to jedna vrsta paranoje današnjeg političkog sistema upravo zato što današnje vrijeme nije prozivelo ništa pozitivno što bi se moglo porediti sa Jugoslavijom, osim što danas imamo zvaničnu slobodu govora i parlamentarnu demokratiju.

A kako iste funkcionišu u stvarnosti, i to je za raspravu. Danas ne ideš na Goli otok, ali te utjeraju u suru na druge načine (otpuštanje s posla, medijski linč, pošalju nekog da te prebije, prijete ti djeci, itd). ili te natjeraju da napustiš sredinu u kojoj živiš (primjeri Dubravka Ugrešić, Saša Kosanović, Martina Mlinarević, Vuk Bačanović... lista je poduga, ovi mi prvi na um padoše).
Locked