pa veze se ali je ti haman predstavljas kao neki hendikep zbog koje sfrj nije uspjela, sa cime se ne slazem.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- General War
#1227 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
asker wrote: ↑06/12/2019 12:31Hank Paldum wrote: ↑06/12/2019 11:36Pošteno, po tvojim komentarima se vidi da bi isto uspio i isto živio bez obzira gdje da si se rodio. Ja govorim o većini koja je živjela onoliko koliko im je sistem odobrio i nakon toliko decenija propagande su ih uvjerili da je to bio raj na zemlji jer nije moglo bolje.Dozer wrote: ↑06/12/2019 11:06
Iskreno, meni je uvijek moj mozak bio jedini kreator vlastitog zivota, i onda, a pogotovo danas. U Makarskoj nikad nisam ljetovao, a jesam isao povremeno. Tacnije, obisao sam kompletnu nekadasnju YU obalu, od Portoroza do Ulcinja (ostrva malo manje, samo par njih). U Neum par puta svracao, a nocio samo sluzbeno. Do '92 bio u svim zemljama okruzenja, nekada skraceno zvanim "BRIGAMA, ako ti je poznato to. Cesto su nastavnici govorili da je Juga okruzena BRIGAMA (Brugarska, Rumunija, Italija, Grcka, Albanija, Madjarska i Austrija)
A za pasos nije bila samo stvorena slika, nego zaista jesmo mogli putovati svugdje bez vize. Drugi par rukava je sto je rijetko ko to i radio.
Pa Dozer je sam napisao da su mu oba roditelja radila, otac bio direktor raznih uspjesnih firmi. Zivio u glavnom gradu republike, druzio se sa slicnim ljudima uspjesnih roditelja. Njemu je sistem bio odlican, ne govorim nezasluzeno, vec eto obrazovanjem/trudom roditelja, samo nazivam stvari pravim imenom.
Dozer je prosao YU uzduz i poprijeko, te putovao po svijetu, ljetovao na egzoticnijim mjestima.
Dozer nije poznavao svoju sadasnju domovinu, jer da jeste nebi ovako pisao. Dozer nije prosjek one drzave, on spada mozda u 10ak % populacije.
Prosjecna porodica u BiH je imala 5-6 clanova porodice, i to u zadnje par decenija. Juga je bila i kad su nasi djedovi i nene odrastali, pa slusamo price kako su nerijetko porodice imale i po 10ak clanova. Otac, glava kuce radi u sumskom preduzecu, puno djece, plata se potrosi dok si reko keks. Takav Jugosloven se bas naputovao, al u kurcu.
Malo je bezobrazno svoj licni dozivljaj bivse drzave nametati kao pravilo i cinjenice. Lijepo reci, meni je bilo super, ko vas sisa levati.
Ogromna vecina gradjana je jedva sastavljala kraj s krajem.
PS - nista licno protiv Dozera, lik je sasvim ok.
Evo moji nisu bili nikakve civije, nije se niucemu oskudjevalo, ni drzavnog stana se dobilo, ni kredita.
-
asker
#1228 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Masala, smjesti se u ono 10%.General War wrote: ↑06/12/2019 12:37
![]()
Evo moji nisu bili nikakve civije, nije se niucemu oskudjevalo, ni drzavnog stana se dobilo, ni kredita.
- Dozer
#1229 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ni u ludilu. Ja pricam o cinjenicama, a zasto to neko vidi ovako ili onako, navija za nesto ili ne navija iz ma kojeg razloga, ili sve to smatra hendikepom ili prednoscu - to je samo do toga ko to tako vidi.The 51st State wrote: ↑06/12/2019 12:34pa veze se ali je ti haman predstavljas kao neki hendikep zbog koje sfrj nije uspjela, sa cime se ne slazem.
Mene samo "nervira" kada se o necemu prica na tendenciozan nacin, a sve kako bi se iz nekog razloga to nesto popljuvalo iako bas i nije bilo za pljuvanje (tipa - Juga je bila karina i zato se i raspala, sto je nit koja se stalno pokusava nametnuti), ili nesto pravda kako bi se izdiglo iznad onoga sto zaista jeste i kako je bilo (tipa - nije islam (krscanstvo) ovdje nicim nametnut nego je bio doborovoljan. A donijeli ga okupatori i osvajaci).
Ma nije to bilo samo 10%, bolan... preko 70% ljudi je zivjelo OK. Ogromna vecina bila jednaka, i imali za normalan zivot. Danas je takvih samo 10%, a 70% jedva sastavlja kraj s krajem.asker wrote:Masala, smjesti se u ono 10%.
- TheCitizen
#1230 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Tacno. Ovo se pocelo narusavati i mijenjati tek od druge polovice osamdesetih. Tada mi je stara ostala bez posla. Doduse vrlo brzo je nasla drugi. Jeste bio nesto losiji ali je donosio platu i tako je bilo do rata. Ali znam raje ciji starci jesu ostajali bez posla a nisu mogli naci drugi. To je onda bio problem. Ali stvarno ne znam puno takvih.
Ne bih da budem nekakav @Dozerov advokat ali posto se poznajemo od prije rata i bili smo tada prijatelji i raja, moram reci da je ovo sto pise o sebi istina. Nista vas ne laze. Ustvari dosta toga smo i zajedno prosli ukljucujuci i onu plazu
Ja samo nisam putovao sa sportom koliko on.
Ne bih da budem nekakav @Dozerov advokat ali posto se poznajemo od prije rata i bili smo tada prijatelji i raja, moram reci da je ovo sto pise o sebi istina. Nista vas ne laze. Ustvari dosta toga smo i zajedno prosli ukljucujuci i onu plazu
Last edited by TheCitizen on 06/12/2019 13:19, edited 1 time in total.
- General War
#1231 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ok, koliko sada ima takvih koji za normalne dvije plate sa 45 sati rada sedmicno, u domacinstvu mogu sebi priustiti kupovinu privatnog objekta, auta, ljetovanja? 000.10%?asker wrote: ↑06/12/2019 12:39Masala, smjesti se u ono 10%.General War wrote: ↑06/12/2019 12:37
![]()
- Dozer
#1232 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Sad si donji
Djesh' mene branit' ovdje ba, a pogotovo reci da je istina nesto sto napisah
Djesh' mene branit' ovdje ba, a pogotovo reci da je istina nesto sto napisah
- Dozer
#1233 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
General War wrote: ↑06/12/2019 13:13 Ok, koliko sada ima takvih koji za normalne dvije plate sa 45 sati rada sedmicno, u domacinstvu mogu sebi priustiti kupovinu privatnog objekta, auta, ljetovanja? 000.10%?
-
hAZNADAR
#1234 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Mislim da je jasno ko se vadi. Ja o sustini a ti se uhvatio gramatike i igra pobjednicki ples.Dozer wrote: ↑06/12/2019 12:18 NIje to losa gramatika haveru, nego nebuloza iz koje si se cak i pokusao izvaditi, pa kad si, konacno, shvatio kakvu si glupost izvalio, onda je to odjednom postalo "pogresno gramaticko izrazavanje" ili u prevodu - "gramaticka greska". Hajde sto, ocito, lupas o ovome gore, ali izgleda da ne znas ni sta je "gramaticka greska"... Da sve bude gore, jos se dublje uvaljujes s tim "prihvatiti". Covjece...![]()
Odgovoricu kontrapitanjem iako je to nekulturno, ali je u ovom slucaju jedino moguce - da li ti mislis da bi ovdje danas bilo ovoliko muslimana da islam nisu donijeli okupatori sa sobom, i ustolicavali ga ovdje tokom 500 godina svoje vladavine?molim te objasni mi kako je to Islam samo produkt okupacije i ljudske slabosti pojedinaca?
Isto se odnosi i na katolike i pravoslavce, cisto da izbjegnemo ringispil gomile podpitanja vezanih za ovo.
Ali odgovoricu ti na protupitanje iako sam jos ne odgovaras odakle ti taj nauk. Ne moze u kratkim crtama i procitaj ovo sve.
Vjere ne samo ovdje kod nas vec inace u Evropi su ti rezultat ili okupacije ili krvavih vjerskih ratova u proslosti gdje je jedna strana pobijedila, ili politicki potezi vlastele koji su se kroz zakone i kazne naturili. I u svijetu moze se reci - zasto je cijeli juznoamericki kontinent danas katolicki - a niko ziv to ne provlaci kroz neki negativan kontekst. Normalnom covjeku to nije bitno, to je daleka historija koja nema znacaj danas - osim naravno kod mitomana koji jos prizivaju neke davne toboze izdaje. Kod nas je katolicizam i pravoslavlje rezultat velikih sila okolo u proslosti. Da je Bizant bio jaci - pravoslavlje bi dominiralo i zapadnije recimo u Hrvatskoj i Bosni, da je Sveta Stolica, Franci, Ugri,... bilo jace - katolicizam bi dominirao i istocnije recimo u Srbiji i Bosni. I tu nije bas bilo tolerancije poput progona hereze, sizmatika, militantni dominikanci, dusanov zakonik i sl. Osmanlije su po tom pitanju bile stoput tolerantnije jer im je bio bitniji porez kojeg ljudi placaju od njihovog vjerovanja. A znas valjda za Ahndamu i povlastice katolicima, vaseljensku patrijarsiju koja je nesmetano radila,... Prisile nije bilo jer da budes musliman moras to svojom voljom u prisustvu svjedoka kao odrasla osoba prihvatiti. I onda vremenom uciti, upoznavati vrlo kompleksan i sirok spektar pravila, stavova, skroz druga civilizacija, ... odnosno to prihvatAti.
Da nije bilo Osmanlija - nebi bilo ovdje muslimana, isto kao sto nebi bilo katolicizma da nije bio ovdje i krscanski period rimskog carstva, nebi bilo ni pravoslavlja da Bizant nije vladao ovdje poslije velike sizme. Medjutim nema nesto puno muslimana i nije ih ni bilo puno u Grckoj, Bugarskoj, Armeniji, Srbiji, Makedoniji,... a samo su u Bosni i Albaniji bili vecina za samo vjek uprave. I ostali. Znaci - nesto je bilo specificno za Bosnu i Albaniju - posebno za Bosnu o cemu ti nemas pojma.
Zato te i ponovo pitam odakle ti taj nauk o stranoj vjeri koja je sa okupatorima donijela i stranu kulturu i da je to i ostalo i danas poslije silnih vjekova - strano. I odakle ti podaci da je to bila prisila i koristoljublje? Pa ispada da su stari Bosnjani bili slabijeg karaktera i plasljiviji od Srba, Bugara,Grka,..
Pa stoga je mozda i razumljivo tvoje stalno podvlacenje kako nisi vjernik, nisi Bosnjak vec Bosanac, kako su ti muslimanska imena strana i podsjetnik na okupaciju, kako si ogradjivanjem od islama akademik u odnosu na one koji nisu tako ogradjeni,.. itd. Pamtimo Jugu, pamtimo tu vjecitu stigmatizaciju islama u historiografiji, dramu oko zaboravljenih okupatora, pamtimo i stereotip muslimana kao polupismene fukare i nazadnog ili simpaticnog glupana zabavljaca. Neko je to prerastao i postao stvarno tolerantniji a neko i dalje fura YU verziju tolerancije i misli da je time nesto. Mozda ti je zato i bilo bolje prije gdje si bio neka fora kao takav inace a ne samo u ovoj klix oazi.
Last edited by hAZNADAR on 06/12/2019 13:30, edited 2 times in total.
-
asker
#1235 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Onda bi svaki upis trebao pocinjati sa JA mislim, MENI je bila itd...........................ti to ne radis.
Ti nemozes pobjeci od toga da si dijete direktora, eto i stipendirani sportista, svaka cast, zivio u glavnom gradu punom desavanja, kao i danas sto je razlika Sarajeva i Kalesije recimo. Samo shvati da je neko zivio i na takvim mjestima, gdje je otac rudar, majka obradjuje njivu, braca dijele pantalone dok se ne poderu, mora nisu vidjeli osim sa skolskom ekskurzijom, a "u Trst po farmerke" su mogli samo sanjati.
Moj rahmetli otac je radio u gigantu bivse zemlje u Hrvatskoj, majka domacica, cetvoro djece.
I mi smo bili presretni, zadovoljni, sto bi Nele reko u kuci vazda osmjesi. Ali sad kad razmislim to je bila patnja i sivilo. Oca vazda zeljni bili, radio je jadnik punom parom ali jedva se sastavljao kraj s krajem. Crveni pasos nam nije ni trebo, koji ce nam kurac.
Nesto odbijam da vjerujem da je moja porodica bila izuzetak. Valjda poznajem svoju mahalu, grad, vrsnjake, sve u 5 deka.
Parametara ima koliko hoces.
- spreca
#1236 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nepoznam Dozera osim ovako sa foruma i moram priznati da o stanju u Yu pise bez ikakvih uvelicavanja i dodavanja jer i sam sam prozivio dosta svog zivota u tom sistemu i znam da je sve bilo tako kako piseTheCitizen wrote: ↑06/12/2019 13:00 Tacno. Ovo se pocelo narusavati i mijenjati tek od druge polovice osamdesetih. Tada mi je stara ostala bez posla. Doduse vrlo brzo je nasla drugi. Jeste bio nesto losiji ali je donosio platu i tako je bilo do rata. Ali znam raje ciji starci jesu ostajali bez posla a nisu mogli naci drugi. To je onda bio problem. Ali stvarno ne znam puno takvih.
Ne bih da budem nekakav @Dozerov advokat ali posto se poznajemo od prije rata i bili smo tada prijatelji i raja, moram reci da je ovo sto pise o sebi istina. Nista vas ne laze. Ustvari dosta toga smo i zajedno prosli. Ja samo nisam putovao sa sportom koliko on.
-
asker
-
Haman2
#1238 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Asker
Onda bi svaki upis trebao pocinjati sa JA mislim, MENI je bila itd...........................ti to ne radis.
Ti nemozes pobjeci od toga da si dijete direktora, eto i stipendirani sportista, svaka cast, zivio u glavnom gradu punom desavanja, kao i danas sto je razlika Sarajeva i Kalesije recimo. Samo shvati da je neko zivio i na takvim mjestima, gdje je otac rudar, majka obradjuje njivu, braca dijele pantalone dok se ne poderu, mora nisu vidjeli osim sa skolskom ekskurzijom, a "u Trst po farmerke" su mogli samo sanjati.
Moj rahmetli otac je radio u gigantu bivse zemlje u Hrvatskoj, majka domacica, cetvoro djece.
I mi smo bili presretni, zadovoljni, sto bi Nele reko u kuci vazda osmjesi. Ali sad kad razmislim to je bila patnja i sivilo. Oca vazda zeljni bili, radio je jadnik punom parom ali jedva se sastavljao kraj s krajem. Crveni pasos nam nije ni trebo, koji ce nam kurac.
Nesto odbijam da vjerujem da je moja porodica bila izuzetak. Valjda poznajem svoju mahalu, grad, vrsnjake, sve u 5 deka.
[/quote]

Dopada mi se i Haznadarova besjeda o hAZNADAR » 06/12/2019 13:22

[/quote]
Dopada mi se i Haznadarova besjeda o hAZNADAR » 06/12/2019 13:22
Last edited by Haman2 on 06/12/2019 13:40, edited 1 time in total.
-
asker
#1239 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Kolika je normalna plata? Sta ustvari hoces da kazes? Imas i sad mlade bracne parove, zaposlene, koji kupe stan/zemlju/kucu na kredit pa polako. Evo kuca do moje, manja kuca sa 500 kvadrata zemlje. Mladi bracni par u 20im, on vojnik OS BiH, ona u ugostiteljstvu. Na kredit kupili kucu, 40ak hiljada KM.General War wrote: ↑06/12/2019 13:13Ok, koliko sada ima takvih koji za normalne dvije plate sa 45 sati rada sedmicno, u domacinstvu mogu sebi priustiti kupovinu privatnog objekta, auta, ljetovanja? 000.10%?asker wrote: ↑06/12/2019 12:39Masala, smjesti se u ono 10%.General War wrote: ↑06/12/2019 12:37
![]()
Jel se onda kesom kupovalo?
- Dozer
#1240 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ovo je sad vec postalo pateticno...hAZNADAR wrote: ↑06/12/2019 13:22 Mislim da je jasno ko se vadi. Ja o sustini a ti se uhvatio gramatike i igra pobjednicki ples.Gramaticku gresku priznajem samo da zaustavim tvoje drekljanje oko toga i da se ponovo vratimo na sustinu. Jer to ne mjenja sustinu onoga oko cega se razmimoilazimo. Ti i dalje ne odgovaras odakle ti nauk da su muslimani rezultat okupacije i slabog karaktera pojedinih. Kako sam kazes bila je prisila i interes. Poturci se plahi i lakomi
Dakle, ti "gramatickom greskom" nazivas to sto si napisao da su "muslimani prihvatili islam", implicirajuci da je islam ovdje postojao i prije dolaska osmanlijskih osvajaca? Aferim... Ne znam sta drugo da ti kazem...
Ne kazem ja da je bila prisila i interes, mego logika, ali i istorija. Ne vjerujes meni - eno ti islamska zajednica. Ako ti ni oni nisu dovoljno dobri, onda ne znam ko ili sta jeste...
Prethodno preskacem jer je nigdje veze. A ovo... mislim...halo! Osmanlije s islamom dosli u 15. vijeku, i zamisli "CAK" u 19. su zabiljezena muslimanska sela. A u pmHeterogena vjerska praksa muslimana je zabiljezena cak u 19-om vjeku po selima.
Covjece, kakve ti gluposti ovdje valjas, to je nevjerovatno
De, nauci me. Sta je to bilo specificno za Bosnu po ovom pitanju?Da nije bilo Osmanlija - nebi bilo ovdje muslimana, isto kao sto nebi bilo katolicizma da nije bio ovdje i krscanski period rimskog carstva, nebi bilo ni pravoslavlja da Bizant nije vladao ovdje poslije velike sizme. Medjutim nema nesto puno muslimana i nije ih ni bilo puno u Grckoj, Bugarskoj, Armeniji, Srbiji, Makedoniji,... a samo su u Bosni i Albaniji bili vecina za samo vjek uprave. I ostali. Znaci - nesto je bilo specificno za Bosnu i Albaniju - posebno za Bosnu o cemu ti nemas pojma.
Ne znam ja sta su i kakvog karaktera bili stari Bosnjani jer nisam tada bio ziv (cak se do dolaska Osmanlija nisu ni nazivali Bosnjaci), ali cinjenica je da su ljudi samo ovdje ostali muslimani u najvecem broju, kao sto je cinjenica i da su nas dotadasnje mecene prodale novim osvajacima k'p zadnju stoku, za pare. Ali, eto, nadam se da ces mi ti pomoci da progledam i shvatim...Zato te i ponovo pitam odakle ti taj nauk o stranoj vjeri koja je sa okupatorima donijela i stranu kulturu i da je to i ostalo i danas poslije silnih vjekova - strano. I odakle ti podaci da je to bila prisila i koristoljublje? Pa ispada da su stari Bosnjani bili slabijeg karaktera i plasljiviji od Srba, Bugara,Grka,..
Vidis...nemas blage veze ni kako se ja zovem i prezivam, a jos manje kako mi se zovu zena i djeca, ali uredno ces ispaliti ovakvo etiketiranje. Bas, onako, muslimanski i vjernicki, a...? Aferim aga, aferim...Pa stoga je mozda i razumljivo tvoje stalno podvlacenje kako nisi vjernik, nisi Bosnjak vec Bosanac, kako su ti muslimanska imena strana i podsjetnik na okupaciju, kako si ogradjivanjem od islama akademik u odnosu na one koji nisu tako ogradjeni,.. itd. Pamtimo Jugu, pamtimo tu vjecitu stigmatizaciju islama u historiografiji, dramu oko zaboravljenih okupatora, pamtimo i stereotip muslimana kao polupismene fukare i nazadnog ili simpaticnog glupana zabavljaca. Neko je to prerastao i postao stvarno tolerantniji a neko i dalje fura YU verziju tolerancije i misli da je time nesto.
Za mene licno sve danasnje religije su glupost. End of story. Cisto da mi prestanes to spocitavati samo za islam, jer je zaista besmisleno.
Mozes li mi sad, konacno, objasniti kako to muslimani prihvataju, tj. prelaze na islam? Ako ti nije prevelika tegoba da i meni, a vjerujem i ostalima, razjasnis ovu "gramaticku", a pogotovo logicku vratolomiju.
Last edited by Dozer on 06/12/2019 14:08, edited 1 time in total.
- Dozer
#1241 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Za generalne stvari koje znam iz licnog iskustva nikako ne mogu reci "ja mislim" ili "ja vjerujem". Mozes li ti za nesto sto si gledao vlastitim ocima, ili licno dozivljavao isto, reci "ja mislim"?asker wrote: ↑06/12/2019 13:26 Onda bi svaki upis trebao pocinjati sa JA mislim, MENI je bila itd...........................ti to ne radis.
A kad ili gdje sam ja rekao da ne shvatam ili ne znam da je bilo svega i da ne znam da je bilo i takvih...?
Mislis da nikome od moje raje starci nisu radili u nekoj fabrici ili pri fabrici? Mislis da sam ja vidjao starog svaki dan? Nekad ni po heftu, vjeruj mi.
Pazi nesto...i pokusaj ovo ne shvatiti kao nekakav napad ili vrijedjanje ili bilo sta negativno jer mi to nije ni na kraj pameti. Ne mislis li da je upravo broj clanova porodice, kao i broj zaposlenih igrao ulogu u ukupnim primanjima i mogucnostima porodice? Mozda je tvoja majka izabrala da bude domacica i ne zaradjuje, a mozda je i otac tako trazio, nebitno, ali je cinjenica da je samo on radio, a vas u kuci bilo 6. Pokusaj danas s jednom prosjecnom platom nahraniti i obuci 6 ljudi, i skolovati cetvero djece, a uz sve to platiti i rezije. Garantujem ti da ce biti stravicno tesko, a prije nemoguce. A onda je, ipak, bilo moguce, zar ne?
Jesi bio gladan? Zedan? Go i bos? Jesi li zavrsio skole? Braca i sestre?
- piupiu
#1242 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nemoj da ti bude degutantno. Našem društvu fali empatije, prave empatije, sposobnosti da samo čuješ tudja osjećanja bez politizacije, bez nametanja svog mišljenja, svojih osjećanja i interpretacije. Vjeruj da to što sam ti napisala nema nikakvu, ali apsolutno nikakvu političku pozadinu.Hank Paldum wrote: ↑06/12/2019 09:28A malo mi je degutantno i bezpotrebno na temi o dešavanjima 1946-1991 gdje su nekada neizbježna poređenja sa sistemom 1996-2019 počinjati sa hororom iz 90ih, liči mi malo na ove političare koji non-stop pominju agresiju da bi poentirali i opravdali stvari koje nemaju veze sa ratom. Ne treba ti to jer sam vidio zahvaljujući tvojim prijašnjim komentarima da možeš i znaš bolje.piupiu wrote: ↑06/12/2019 07:41Nema tu nikakve posebne misterije, niti činjenice za ismijavanje. Jedna od osnovnih potreba čovjeka u ljudskoj zajednici je potreba za sigurnošću. Sigurna sam da ste gledali milion dokumentaraca iz visoko urbaniziranih zemalja u kojima ljudi s nostalgijom pričaju da prije 30 godina nisu morali zaključavati kuće i stanove i kako su to bila bolja vremena. Sa psihološkog stanovišta, vrijeme u kojem osjećaš taj nivo sigurnosti u zajednici mora biti vrijeme za kojim čovjek osjeća nostalgiju.Hank Paldum wrote: ↑06/12/2019 07:18
Mnogo puta, svi žale za onim vremenima a svi ko klošari spavali po klupama![]()
Ljudima čiji su životi prekinuti istjerivanjima iz kuća (da ne počinjemo o drugim stvarima), kakvih ovdje ima puno, 'spavanje na klupi' predstavlja metaforu za sigurnost kakva se ovdje nikada poslije rata nije vratila u pravom smislu te riječi. Ismijavanje te činjenice je zapravo vrlo tužno.
- Hank Paldum
#1243 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nemam ni ja ništa protiv takvih osoba ali onda je malo licemjerno ulaziti u rasprave sa djecom damašnjih funkcionera i prevrtati očima kada brane ovu današnju državu kao da je Švicarska jer vide više pozitivnih nego negativnih stvariasker wrote: ↑06/12/2019 12:31 Pa Dozer je sam napisao da su mu oba roditelja radila, otac bio direktor raznih uspjesnih firmi. Zivio u glavnom gradu republike, druzio se sa slicnim ljudima uspjesnih roditelja. Njemu je sistem bio odlican, ne govorim nezasluzeno, vec eto obrazovanjem/trudom roditelja, samo nazivam stvari pravim imenom.
Dozer je prosao YU uzduz i poprijeko, te putovao po svijetu, ljetovao na egzoticnijim mjestima.
Dozer nije poznavao svoju sadasnju domovinu, jer da jeste nebi ovako pisao. Dozer nije prosjek one drzave, on spada mozda u 10ak % populacije.
Prosjecna porodica u BiH je imala 5-6 clanova porodice, i to u zadnje par decenija. Juga je bila i kad su nasi djedovi i nene odrastali, pa slusamo price kako su nerijetko porodice imale i po 10ak clanova. Otac, glava kuce radi u sumskom preduzecu, puno djece, plata se potrosi dok si reko keks. Takav Jugosloven se bas naputovao, al u kurcu.
Malo je bezobrazno svoj licni dozivljaj bivse drzave nametati kao pravilo i cinjenice. Lijepo reci, meni je bilo super, ko vas sisa levati.
(da me Dozer pogrešno ne shvati, ne poredim ničije roditelje sa današnjim lopinama niti ikoga sa ovim današnnim guzonjinim sinovima mada je bilo onda i takvih, samo navodim ako pripadaš određenom sloju, nevažno koja država ili sistem, onda se ne vidi druga strana)
Pa napisao sam već, nikada nisam dok sam živio u BiH nakon rata 22 godine imao problema, niti me je ko napao, udario, opljačkao, izbo, ošamario, pljunuo ali sam znao pročitati u novinama i portalima da je se desio incident u ulici gdje sam jednom prolazio, to prije nisi mogao znati i pročitati.
Ja ne mogu tvrditi da se ne dešavaju loše stvari u BiH samo zbog vlastitih iskustava kao što i ti ne možeš za Jugoslaviju. To čak nije ni kritika upućena tebi nego smo tada živjeli u sistemu gdje je bila kontrola medija gdje su se loše stvari više puta zataškavale pa nismo znali.
Danas ne samo da novinari mogu izvještavati o svačemu i da imamo veću mogućnost da dođemo do važnih i nevažnih informacijama, danas može svako sa svojim mobilnim poslati sliku stanovnicima BiH o svakoj gluposti.
Čak i da onda nije bilo cenzure, tada nije bio toliko novina pa su se gledali prioriteti šta će se objaviti a mnoge teme o sitnicama nisu bile toliko vrijedne da se čeka 2-3 dana dok se ne objavi.
Danas portali svakih 10 minuta postavljaju važne i nevažne stvari pa kada nakon sistema gdje su nas "štitili" od svakakvih informacija imamo eru portala gdje u roku 24 sata pročitamo kako je u istom gradu djevojku u tržnom centru povukao starac za kosu, momku u kafiću ukrali mobilni, u restoranu mušterija pljunuo konobara, da je neko djecu uplašio ispred škole i da je bila tuča ispred granapa onda pomislimo na vremena kada je se moglo na klupi spavati iako je takvih stvari bilo i prije.
-
asker
#1244 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Hank Paldum wrote: ↑06/12/2019 14:04Nemam ni ja ništa protiv takvih osoba ali onda je malo licemjerno ulaziti u rasprave sa djecom damašnjih funkcionera i prevrtati očima kada brane ovu današnju državu kao da je Švicarska jer vide više pozitivnih nego negativnih stvariasker wrote: ↑06/12/2019 12:31 Pa Dozer je sam napisao da su mu oba roditelja radila, otac bio direktor raznih uspjesnih firmi. Zivio u glavnom gradu republike, druzio se sa slicnim ljudima uspjesnih roditelja. Njemu je sistem bio odlican, ne govorim nezasluzeno, vec eto obrazovanjem/trudom roditelja, samo nazivam stvari pravim imenom.
(da me Dozer pogrešno ne shvati, ne poredim ničije roditelje sa današnjim lopinama niti ikoga sa ovim današnnim guzonjinim sinovima mada je bilo onda i takvih, samo navodim ako pripadaš određenom sloju, nevažno koja država ili sistem, onda se ne vidi druga strana)
Pa napisao sam već, nikada nisam dok sam živio u BiH nakon rata 22 godine imao problema, niti me je ko napao, udario, opljačkao, izbo, ošamario, pljunuo ali sam znao pročitati u novinama i portalima da je se desio incident u ulici gdje sam jednom prolazio, to prije nisi mogao znati i pročitati.
Ja ne mogu tvrditi da se ne dešavaju loše stvari u BiH samo zbog vlastitih iskustava kao što i ti ne možeš za Jugoslaviju. To čak nije ni kritika upućena tebi nego smo tada živjeli u sistemu gdje je bila kontrola medija gdje su se loše stvari više puta zataškavale pa nismo znali.
Danas ne samo da novinari mogu izvještavati o svačemu i da imamo veću mogućnost da dođemo do važnih i nevažnih informacijama, danas može svako sa svojim mobilnim poslati sliku stanovnicima BiH o svakoj gluposti.
Čak i da onda nije bilo cenzure, tada nije bio toliko novina pa su se gledali prioriteti šta će se objaviti a mnoge teme o sitnicama nisu bile toliko vrijedne da se čeka 2-3 dana dok se ne objavi.
Danas portali svakih 10 minuta postavljaju važne i nevažne stvari pa kada nakon sistema gdje su nas "štitili" od svakakvih informacija imamo eru portala gdje u roku 24 sata pročitamo kako je u istom gradu djevojku u tržnom centru povukao starac za kosu, momku u kafiću ukrali mobilni, u restoranu mušterija pljunuo konobara, da je neko djecu uplašio ispred škole i da je bila tuča ispred granapa onda pomislimo na vremena kada je se moglo na klupi spavati iako je takvih stvari bilo i prije.
- Dozer
#1245 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ono je bilo na Haznadarov post, ali ok, nema veze.Hank Paldum wrote: ↑06/12/2019 14:04 Pa napisao sam već, nikada nisam dok sam živio u BiH nakon rata 22 godine imao problema, niti me je ko napao, udario, opljačkao, izbo, ošamario, pljunuo ali sam znao pročitati u novinama i portalima da je se desio incident u ulici gdje sam jednom prolazio, to prije nisi mogao znati i pročitati.
A sta mislis da li onda mozda bas i nismo bili toliko zasticeni od medijskih vijesti, nego da se zapravo onda takve stvari nisu desavale ni u pribliznoj kolicini kao danas? Ja mislim da je ovo razlog... Bilo je i onda crne hronike, ali ni priblizno kao danas. Cinjenica je da se danas objavljuju svakojake gluposti, ali je isto tako cinjenica da je kriminal svake vrste onda bio daleko ispod danasnjeg nivoa.
Jbt, sjecam se kad je rhm. Dzlida nogom opalio trafiku sa zadnje strane i sve cigare s police popadale unutra. A to uradio onako, jer mu je "doslo".
15 min. kasnije, i 500m dalje, sjedimo nas 4 ispod zgrade i staje murija. Izlaze 2 drota i samo ga upitase da li je on udario nogom trafiku. On se nesto poceo kreveljit, k'o ono - sta ba hocete, jebla vas trafika, ovo, ono. Spengase ga i u auto. Nama uzese podatke, a njega odvedose u stanicu. Sutra ga pustili, dobio kaznu za NJRM i ostecenje drustvene svojine, fina cifra bila. Hebo mu rhm. stari od do.
Last edited by Dozer on 06/12/2019 14:37, edited 1 time in total.
-
asker
#1246 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Uopste ne shvatam kao uvredu, ali sam znao da ces potegnuti taj argument, brojnost porodice.Dozer wrote: ↑06/12/2019 14:00
Pazi nesto...i pokusaj ovo ne shvatiti kao nekakav napad ili vrijedjanje ili bilo sta negativno jer mi to nije ni na kraj pameti. Ne mislis li da je upravo broj clanova porodice, kao i broj zaposlenih igrao ulogu u ukupnim primanjima i mogucnostima porodice? Mozda je tvoja majka izabrala da bude domacica i ne zaradjuje, a mozda je i otac tako trazio, nebitno, ali je cinjenica da je samo on radio, a vas u kuci bilo 6. Pokusaj danas s jednom prosjecnom platom nahraniti i obuci 6 ljudi, i skolovati cetvero djece, a uz sve to platiti i rezije. Garantujem ti da ce biti stravicno tesko, a prije nemoguce. A onda je, ipak, bilo moguce, zar ne?
Jesi bio gladan? Zedan? Go i bos? Jesi li zavrsio skole? Braca i sestre?
Hoces li mi vjerovati da je svaka kuca u mojoj ulici imala tako po 3-4 djece? Sad kad razmislim, cijelo naselje, MZ. Treba li uopste pisati koliko se taj baby boom pozitivno odrazio i na bivsu a Boga mi i sadasnju drzavu?
A jos jednom, posto tema nije nazvana Juga 80-ih, znas li koliko djece su nam djedovi i nene imali, a i oni su zivjeli u Jugoslaviji?
Nekad ranije sam napisao, kreatori Ckalje, Tesne Koze, Boljeg Zivota, nisu inspiraciju za filmove i serije nalazili u Tadzikistanu vec u svom bliskom okruzenju.
Meni je sad fantasticno, sad sam ja mozda u 10% populacije koja iznad prosjecno zivi. Ali mi ne pada na pamet tvrditi da je drzava zasluzna za to.
- Dozer
#1247 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nije samo brojnost porodice, nego i broj zaposlenih clanova porodice, a sto direktno utice na ukupna primanja, a samim tim i mogucnosti, ali OK...
Gdje god su dvoje radili, to je ipak bilo prilicno drugacije nego gdje je radilo samo jedno.
Gdje god su dvoje radili, to je ipak bilo prilicno drugacije nego gdje je radilo samo jedno.
- felipe kajetano
#1248 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pradjed zivio u slamarici kao Sijuksi, djed zivio u necemu sto lici na kucu sazidanoj od nepecene cigle, otac se rodio u kuci od prave cigle mozda sa sporetom na drtva, dobio stan od firme, kupio elektricni sporet, eradio, kasnije tv itd...tak kvalitativni skok je najveci bio u SFRJ.Za jednu generaciju su presli iz tzv,"ljepara" u stanove sa centralnim grijanjem.Ne zaboravite da je Kraljevina bila zemlja u kojoj je dominralo agrarno stanovniostvo sa velikim brojem nespismenih, bez neke industrije, i iza toga je trebalo svasta napraviti.Ja sam se rodio u porodici srednje klase, sa dvoje djece, i ne pamtim da je nesto posebno falilo, ne tzivim sad nesto pšosebo bolje od starog koji je 6 puta bolje zivio od svog oca, a od djeda 50 puta.Hvala socijalizmu sto je dobio priliku za skolovanje, inace bi i dan danas bili Sijuksi.
- Hank Paldum
#1249 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Fali društvu globalno empatije, čak u mjestima gdje nije bilo rata 70 godina ili duže, pitam se samo kakvo bi bilo opravdanje da nije bilo rata kod nas jer bi se sa erom gdje su informacije dostupne jednim klikom to sa klupom se pokazalo kao ubleha prije ili kasnije.piupiu wrote: ↑06/12/2019 14:01 Nemoj da ti bude degutantno. Našem društvu fali empatije, prave empatije, sposobnosti da samo čuješ tudja osjećanja bez politizacije, bez nametanja svog mišljenja, svojih osjećanja i interpretacije. Vjeruj da to što sam ti napisala nema nikakvu, ali apsolutno nikakvu političku pozadinu.
Čak i da je to sa klupom metafora i da ne treba gledati bukvalno na to, to sve pada u vodu jer ne može biti nešto metafora za sigurnost ako i ta sigurnost nije onakva kakvu su nam predstavljali.
-
asker