Ma kontam ja to.Ali ne kontam čitav poljud koji pjeva druže Tito mi ti se kunemo spontano znači svi smo gledali taj snimak i nije bilo policajaca kraj svakog od njih da ih tjeraju to pjevat i kao mi nakon par godina svi mrzimo Jugoslaviju.Ili je puno Hrvata bilo debelo u guzicama komunista radi nekih svojih interesa ili je nešto drugo .Tu naglu promjenu nekontam.Što se Albanaca tiče ,oni su početak i kraj priče.Nigdje ih nisam vidio u sredini.Tada kada bi najviše pomogli i sebi ali i Bosni .Zar nije čudno da se utiša neko ko je bio najžešči bunđija baš u vrijeme najžeščeg rata????KAsnije dobije nezavisnost koju nikada nije imao a Bosna je ni sada uz entitet UZP-a i genocida nema?????CPT wrote: ↑08/12/2019 02:24Milosevic i Tudjman=pola populacije SFRJ. Cak i da su oni to zeljeli Slovenija to nije vise zeljela. Znaci bar 60% drzave. Prica Albanaca je pocela vec prije rata, zapravo oni su pocetak price i kraj price.Batal wrote: ↑08/12/2019 02:16Samo pišem činjenice Ameriku ne drži ekonomija,mi smo mogli biti u EU da Milošević i Tuđman nisu željeli rat u kojem će ubijati Bošnjake a Albanci?Albanci su se čuli prije rata i poslije rata.Interesantno da ih nije bilo tokom rata u Bosni?Kasnije su dobili sve ono što je Bošnjacima trebalo pripasti?Evropa je to sve posmatrala?????
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Batal
#1376 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- CPT
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1379 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne, samo si dosadan i uporan.
To što ljudi dignu ruke u raspravi ne znači da si u pravu. Samo da si dosadan i uporan.
To što ljudi dignu ruke u raspravi ne znači da si u pravu. Samo da si dosadan i uporan.
- Point.
#1380 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa eto super, potencionalni stanovnici Golog Otoka su uvukli Jugoslaviju u nasilje i genocid a ti isti potencionalni razbijači dalmatinskog kamena danas vode države bivše Jugoslavije i svima je jako dobro, zar ne? Zbog tog demokratskog izbora glasa da možeš glasati za korumpirane političare raznih troslovnih stranaka sada imaš državu bez autoputa, državu bez stanovnika i perspektive. Ljudi kad ne znaju birati, što će im pravo izbora?Hank Paldum wrote: ↑07/12/2019 16:33 Naravno, jer vi kada kunete ove danas i želite im Goli Otok vi govorite naravno o slobodnoj šetnji i plivanju![]()
de ba znamo svi šta se misli pod Goli Otok, macolu u ruke i od jutra do mraka.
Ja ne znam da li se neki prave naivni toliko pa ne znaju da se na Goli Otok nije išlo samo radi nacionalizma, lopovluka, govora mržnje i zločina nego je se išlo i ako se nisi slagao sa Titom i državom u vezi raznih stvari, ozbiljnih i bezopasnih. Mnoge države na svijetu gdje nema nacionalizma, rata, sukoba, gdje je niska stopa nezaposlenosti i siromaštva, ulaže se u školstvo i budućnost i opet postoji demokratski izbori, izađe narod i ne sviđa im se aktuelna vlast iz razloga kojih se ne tiču nikog drugog osim tog pojedinca koji glasa a kod nas je to bio razlog da na nekom otoku rukaju kao robijaši i neko žali za tim?Trebalo je se to sve razjebat već u 60im
- Point.
#1381 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Super, kada politički neistomišljenici dobiše slobodnu platformu za iznošenje svog otrova u vidu autostrade pakla i mogućeg nestajanje jednog naroda vidi dokle nas dovelo.KatarinaKosaca wrote: ↑07/12/2019 18:23Očito ne znaš, jer propagiranje verbalnog delikta i mučenja za političke neistomišljenike u 21 stoljeću je sumanuto...Point. wrote: ↑07/12/2019 12:29Ne znam, de objasni molim te.KatarinaKosaca wrote: ↑07/12/2019 12:21 Znaš li ti uopće ko je i zašto išao na Goli? O tom trovanju mozga i pričam....
- sinuhe
#1382 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ih da je imao ko reci 90-te da nece valjati. 
Da hoce ko Bosnjacima i bosanskim Srbima obnoviti tu drzavu. Mora biti neki razlog zasto se ove teme stalno otvaraju nove i podizu stare.
Da hoce ko Bosnjacima i bosanskim Srbima obnoviti tu drzavu. Mora biti neki razlog zasto se ove teme stalno otvaraju nove i podizu stare.
- spreca
- sinuhe
#1384 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Sutra bi Bosnjaci potpisali Jugoslaviju da iz Zagreba i Beograda neko pokrene inicijativu.
-
megaribi1
#1385 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Deset godina od Titove smrti do raspada i nije naglo. Sa Titovom smrću završio se zlatni period i kreće jaka ekonomska kriza. Prvo nestašice kafe i deterdženta, južnog voća, čokolada, benzina ... Jugoslovenski pasoš jeste bio ideal u svijetu, ali tokom 1981. uvodi se novčani depozit: ogromna izlazna taksa za svako putovanje u inostranstvo. Dinar devalvira, i efektivna plata (iako nominalno sve veća i veča) u odnosu na njemačku marku drastično opada (sa oko 800 DM iz 1979 na oko 300 DM u 1983). Razvoja i dalje ima, grade se fabrike, hidroelektrane, stanovi, organizuje Olimpijada, ali inflacija raste. Zemlja postaje decentralizovanija, osmočlano predsjedništvo je šef države, a republike dobivaju sve veću moć. Idealna prilika da neko iz opozicije dođe u prvi plan. Ali Jugoslavija nije imala mnogo, nazovimo demokratske, opozicije, koja bi išla u pravcu poboljšanja društva. I ono što je bilo, poput djelovanja Milovana Đilasa i Mike Tripala, često se završavalo da, nakon što opozicionar bude javno kritikovan ili nekada i kažnjen, njegove ideje kasnije KPJ/SKJ prihvati kao osnovu svog novog političkog programa. Nije bilo mnogo ni buržoaske opozicije kojoj bi cilj bio kapitalizam sam po sebi. Granice su bile otvorene i takvi bi radije radili ili investirali negdje drugo. Većina opozicije je bila nacionalistička, ali ta je posebno opasna, što je već II svjetski rat na ovom području pokazao. U prvoj polovini osamdesetih ona se suzbijala hapšenjima (Kosovo 1981, događaji oko Gospe, Sarajevski proces, suđenja Šešelju) no memorandum SANU 1986 daje joj krila. A kada je Milošević preuzeo kormilo Srbije, prihvativši nacionalizam kao dio svog političkog programa, postalo je jasno da je bratstvo i jedinstvo mrtvo. Slične snage jačaju i u drugim republikama. U međuvemenu na globalnom planu Jugoslavija, nekadašnji most između Istoka i Zapada, gubi svoju ulogu, jer se 1989 u istočnoj Evropi dešavaju velike promjene.Batal wrote: ↑08/12/2019 02:43 Ma kontam ja to.Ali ne kontam čitav poljud koji pjeva druže Tito mi ti se kunemo spontano znači svi smo gledali taj snimak i nije bilo policajaca kraj svakog od njih da ih tjeraju to pjevat i kao mi nakon par godina svi mrzimo Jugoslaviju.Ili je puno Hrvata bilo debelo u guzicama komunista radi nekih svojih interesa ili je nešto drugo .Tu naglu promjenu nekontam.
Last edited by megaribi1 on 08/12/2019 10:51, edited 1 time in total.
- spreca
- Sanjarko
#1387 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ono za Kiru i Aliju je kako sam shvatio istina. Predlagana konfederacija ali odbio Milosevic, ne znam je li i Tudzman.
Kako sam shvatio nudzeno tada 5 milijardi dolara od strane EZ-nice i prijem u istu. Za to ne znam je li istina.
Kako sam shvatio preveliko ulaganje u naoruzavanje i vojsku je Istocni Blok pa mozda i Jugoslaviju dotuklo.
Ono ulaganja u objekat D-0 nije pretjerano itd. Jer su svi tad u to ulagali. Iako po meni je bolje da su ulozili u nesto drugo, produktivnije, bolje za narod. Ima i Amerika i Zapad slicne stvari od Grom Planine pa nadalje.
Kako sam shvatio nudzeno tada 5 milijardi dolara od strane EZ-nice i prijem u istu. Za to ne znam je li istina.
Kako sam shvatio preveliko ulaganje u naoruzavanje i vojsku je Istocni Blok pa mozda i Jugoslaviju dotuklo.
Ono ulaganja u objekat D-0 nije pretjerano itd. Jer su svi tad u to ulagali. Iako po meni je bolje da su ulozili u nesto drugo, produktivnije, bolje za narod. Ima i Amerika i Zapad slicne stvari od Grom Planine pa nadalje.
- Maraschino
#1388 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Zadnji put sam bio '91.god. ali to nije ni bitno. Danas pored ovoliko mas medija ne mora se otici na neku destinaciju da bi se izvukao zakljucak o necemu.piupiu wrote: ↑08/12/2019 01:07Hm. Hm. Koliko si vremena proveo u Kini ili sa Kinezima? Pitam da skontam je l' se radi o različitim percepcijama ili o nečem drugom. Kina je jedna fascinantna zemlja, fascinantna kultura, i daleko od zemlje 'zatucanih' ljudi. Autoritarnih da. Ali zatucanih, hm.Maraschino wrote: ↑08/12/2019 00:30 Pisaj joj na ekonomiju kada su milioni ljudi gladni i zive u bijedi.
Zna Kina da ih nahrani da bi se sve u Kini promijenilo i zato ih drze zatucano da mogu snjima manipulisati.
Ne znaju sta ce od para pa ih nude bezkamatno ali ne daju svojoj bijedi.
Razvijene zemlje ne dozvoljavaju ni po horizontali ni po vertikali da imaju siromastvo. Svakome je zagarantovan minimum a za ostalo se moras sam izboriti.
Ne pricamo ovdje o kulturi ali sam mozda upotrijebio pregrub izraz ''zatucani'' sto u mom kontekstu znaci bez obzira nasve oni te ponizavaju.
Kina nije svo bljestavilo velikih gradova nego i zadnje selo sa blatnjavim putevima i skolama kao kod nas '53.god.
...it.d....it.d.
- piupiu
#1389 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Evo malo stručnih lica, panel diskusija Mitje Velikonje o jugonostalgiji je jako interesantna. Za one koji ne znaju, Mitja Velikonja je jedan od vodećih kulturologa bivšeg Yu prostora, profesor na Univerzitetu u Ljubljani.
- piupiu
#1390 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Dupli post, forum se malo igra. 
- piupiu
#1391 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Znam. Radila sam u Kini. U ovom vijeku. Zato i velim - fascinantna zemlja.Maraschino wrote: ↑08/12/2019 13:29
Zadnji put sam bio '91.god. ali to nije ni bitno. Danas pored ovoliko mas medija ne mora se otici na neku destinaciju da bi se izvukao zakljucak o necemu.
Razvijene zemlje ne dozvoljavaju ni po horizontali ni po vertikali da imaju siromastvo. Svakome je zagarantovan minimum a za ostalo se moras sam izboriti.
Ne pricamo ovdje o kulturi ali sam mozda upotrijebio pregrub izraz ''zatucani'' sto u mom kontekstu znaci bez obzira nasve oni te ponizavaju.
Kina nije svo bljestavilo velikih gradova nego i zadnje selo sa blatnjavim putevima i skolama kao kod nas '53.god.
...it.d....it.d.
- Hank Paldum
#1392 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Milicija je bila poput FBI, FBI su svaki slučaj riješili, nema nijednog neuspješnog slučaja, zašto? Zato što se svaki neuspješan slučaj zaboravi, zataška, ignoriše ili se ne objavi da bi se građanima dao osjećaj sigurnosti i supersile koja ih čuva. Ako jedan FBI u doba slobode medija, napredne tehnologije uspiju terorističke napade da zataškaju zašto bi bilo teško u vrijeme propagande supersile i medijskog mraka Jugoslavije sakriti da je Mehu kod nekog sela u Zavidovićima neko opljačkao u 11 naveče?Dozer wrote: ↑07/12/2019 22:30 Ovdje ti grijesis. Ne radi se tu uopste o tome sta je pisalo ili nije u novinama, a pisalo je i onda sve i svasta, ali ni blizu kolicine kao danas. Stvar je u tome sto onda naprosto nije ni postojala ovolika kolicina kriminala, a nije upravo radi - sistema i policije. Pardon - milicije.
Evo ti samo 1 primjer - znas li koliko je policajaca "drzalo" jedno od najvecih naselja u BiH '80-ih? Samo jedan jarane, vjerovao ili ne. Isla dvojica, naravno, ali jedan je bio "faca", drugi pratnja.. A na Alipasinom bio Juka, Krusko, ovaj, onaj, sve nekakvi "zajebani". I dodje Jozo, postroji ih k'o malu djecu i rastjera kucama. Miro "Tacka" kad je odozdo dosao u Stari Grad, nastupili mir i tisina.
Znas kad se u onoj drzavi, sa preko 22 miliona stanovnika, moglo desiti da neko izrafala dva policajca i da ostane nenadjen, a samim tim i nekaznjen, kako je to danas u BiH sa manje od 3 miliona ljudi? Nikad, a mozda ni tad. Niko onda nije bio toliki mudonja da uradi nesto takvo, posto se znalo sta slijedi. A, i onda su ljudi imali licno oruzje po kucama. A vidi danas...
Ovdje si u pravu za drugi dio i vezano za internet, itd., ali si totalno fulio u prvom dijelu, tj. u onome da to nije povezano s ovom temom. Kao sto znamo, mediji su glavni kreatori javnog mnijenja, a samim tim i misljenja. Svaka drzava koristi svoje medije da upravlja svim i svacim, pa tako i ljudima, i Juga nije bila nikakav izuzetak u tome, kao sto to nije ni BiH danas. Ali, onda su se ljudi koliko-toliko stitili od svega toga, sto nikako ne moze biti negativno. Kako rekoh, nije da se ni onda nije nista objavljivalo, ali je ogromna razlika u rezultatima toga - onda se, i to vrlo brzo, objavljivao i epilog nekog kriminala (uhapsen, osudjen/a, itd.), a danas ... nigdje veze. Svi uhapseni pusteni. Osudjuju ljude radi vrece krompira, bukvalno, i jos od toga prave visednevnu "vijest i senzaciju", a pravi krimosi hodaju slobodno.
Ako uporedimo ono onda i ovo danas, sta je po tebi bolje? Onako, iskreno...
Kako rekoh, ovo stoji. Ali, ako cemo realno, daleko je vise kriminala u danasnjim "demokratijama" nego u bilo kojem "totalitarizmu". Pogledaj Saudiju, S. Koreju, itd.. Pa nisu dzaba krimosi iz Rumunije, Bugarske, Juge, Rusije, Albanije itd. isli da "rade" po Njemackoj, Italiji, Francuskoj... Mogli su oni krast i ovdje, u svom i na svom, ali - nije sa bas isplatilo toliko rizikovati. Rizik "posla" je zapravo isti kao i tamo, ali su se ovdje tada isticali jer je stopa kriminala bila na niskim granama, pa se znalo da ce "pasti" za dan, sta god da urade. I onda belaj. Nema Sunca narednih iha-haaj. Plus odbijeni bubrezi, slomljene noge, ruke, i dozivotna etiketa i nadzor.
Vjerujem 100% da si sa društvom bio na svakakvim mjestima i nije vam se ništa desilo, uopšte te ne zovem lažovom i vjerujem da znaš 100 ljudi koji mogu potvrditi da su se isto osjećali sigurno ali Jugoslavija je bila velika sa više od 100 stanovnika pa ako se desi neki zločin u nekom selu kod Kikinde a režimske novine ne objave ti to u Sarajevu nećeš moći pročitati.
Mogu i ja naći 100 ljudi iz rata koji nikada nisu tada "sreli" metak ili granatu, ljude koji su pili u kafanama poznatih po tučama, bili u zatvorima gdje ih niko nije dirao ili čekali voz na stanicama naveče poznatim po silovanjima i pljačkama, jednostavno im nije bilo suđeno da nalete tu noć na budalu ali to ne znači da se takve stvari nisu dešavale.
Danas Vučić koristi medije kao Tito ali ne može kontrolisati običnog građana Srbije koji će snimiti nešto i objaviti na Twitteru, toga u ono vrijeme logično nije bilo.
Da ikome pričaš na svijetu, ljudima koji su živjeli ili još žive na mirnim mjestima gdje nikada nije bilo kriminala, kako je jednom bilo jedno mjesto (nevažno metafora ili bukvalno) gdje si mogao spavati po parkovima ljudi bi te gledali sa nevjericom, čak i da neki povjeruju da je jednom takvo mjesto postojalo, prvi put kada bi saznali istinu o medijskom mraku i propagandi tu bi im nešto počelo smrditi. Da danas u nekom švicarskom selu gdje je najveći zločin bio da neko nije bacio papirić u kantu za smeće jedna odrasla osoba ostane spavati na klupi bar bi jednom mu zazvonio mobilni da njegovi provjere je li sve u redu jer to ima smisla. Svijet u kojem misliš da možeš kao odrasla osoba da prespavaš negdje da se uopšte ne brineš ne postoji ni i Diznijevom svijetu ali to pokazuje ispiranje mozga one države.
A Rumuni, Bugari i Albanci su išli za Njemačku i Italiju uglavnom iz 2 razloga. Prvi zato što ako ćeš već rizikovati zašto rizikovati slobodu i zdravlje radi 100 maraka i auta Pegle kada ako već rizikuješ neka bar bude 10.000 maraka i Mercedes a i mnogi su razradili zanat pa im je veći plijen i izazov ako pokušaju u većim gradovima velikih država.
- Hank Paldum
#1393 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ja mislim da mnogo nesuglasica ima među forumašima na ovoj temi jer postaje konfuzna u nekim tačkama kao npr. da se ne radi o Jugonostalgiji nego samo o nostalgiji.piupiu wrote: ↑08/12/2019 01:28 I jeste i nije. Društvena klima se stvara na više načina.
Slažem se, to je jako interesantna tema i i ona ima donekle veze s ovim o čemu pričamo. Život u kulturama manje ovisnim o tehnologiji, vijestima, telefonima i mrežama meni se čini puno zdravijim i za pojedinca i za kolektiv iz milion razloga.
Ne. To je tvoje čitanje mog čitanja stvari. Ja, recimo, znam da danas (globalno, pri tome se najčešće misli na zapadne kulture) ima puno manje i kolektivnog i individualnog nasilja, ali puno više straha. Isto tako znam da u zemljama sa jakim respresivnim aparatima, tipa Kine, Vijetnama i Singapura, kolektivni osjećaj sigurnosti i povjerenja u društvo prevazilazi oba osjećaja u velikom broju demokratskih, zapadnih sistema. To je još jedna zanimljivost za raspravu.
60te-80te je uopšte gledano u mnogim zemljama kao doba rahatluka, međuljudskih odnosa, empatije, morala dok se na novije doba gled negativno, tehnologija, komercijalizam, materijalizam, narcizam, doba zombi društva.
Na našim prostorima je se uz sve te pojave desio i raspad države pa mnogi nesvjesno krive današnje državice za mnoge današnje pojave i da su posljedica razbijanja Jugoslavije što nije opravdano jer te iste stvari kritikuje i Amerikanac kada poredi Ameriku 70ih i danas a ista je država i sistem.
Kao što sam jednom napisao, čak da i nije bilo rata i raspada Jugoslavije neke stvari nisu mogle biti vječne i desila bi se evolucija, od vlasti pa do milicije morale bi se neke stvari ukinuti ili ublažiti, zato mi je nejasno kako neki (ne mislim tebe nego uopšte) smatraju da su oni političari iz 90ih a i ovi danas razjebali onakav jak sistem pa danas imamo mnoge negativne pojave u Sarajevu a ne pomisle da danas ima toliko negativnih pojava u Austriji i Njemačkoj koje nisu ni oni imali u periodu 1946.-1991.
Nije problem porediti dvije države ali mnogi hvale Jugoslaviju radi nekih stvari koje su bile normalna pojava u mnogim državama u to vrijeme i nije bila zasluga države dok u isto vrijeme mnogi kritikuju današnje države zbog nekih stvari koje su negativne globalno gdje je komplet društvo krenulo nizbrdo i nema veze sa raspadom Jugoslavije.
To je isto kao da neko kaže da je djetinjstvo u Jugoslaviji bilo ljepše jer je se bilo na zraku, igralo se sa drugom djecom pa onda mama namaže šnitu evrokrema i onda partija fudbala dok je djetinjstvo u Bosni i Hercegovini usamljena djeca, tableti i mobilni u rukama, u zatvorenom.
To je tačno ali nema veze što jedno jugoslavensko dijete a drugo bosansko dijete nego je to ista pojava i u Holandiji i Francuskoj gdje je francusko dijete u 80im igralo fudbal napolju a današnje francusko dijete bleji 12 sati u tablet.
Svida mi se ovaj zadnji dio šta si napisala "danas ima manje nasilja ali više straha" jer bi to moglo imati veze sa ovim što pišem.
Ako otvorim portal i pročitam da je u Estoniji bila eksplozija, otac u Kolumbiji izmasakrirao kćerku pa pojeo, u Švedskoj silovali djevojčicu samo što je muslimanka i da su u Albaniji ubili konobara jer je donio pogrešno piće to ne utiče na moj život ali me pravi depresnivnim i strah me je u kakvom svijetu živim (iako je možda prije 40 godina bilo 10x više strahota ali nije bilo toliko načina da se informišem), sutra da ukinu te portale jer utiču na psihu građana ili bilo kojeg drugog razloga ne bi više osjećao strah i bio depresivan ali to ne znači da se ne bi desilo to sa eksplozijom, kćerkom, konobarom i muslimankom, jedina je razlika što to ne bi neki Bosanac pročitao i saznao.
Tako i sa Jugoslavijom, ako ne utiče na naš život sto su nekog momka opljačkali kod Skopja zašto bi nas jugoslovenski mediji trovali vijestima koji nas prave nesigurnim ako je propaganda kakva smo sila i raj na zemlji? Pogotovo ako je "sitnica" u pitanju poput ukradenog novčanika sa par dinara.
- Hank Paldum
#1394 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Tako nas je decenijama ispiranja mozga uvjerio neko da čak i ljudožderi u Ugandi imaju pravo da glasaju ko će im biti poglavica dok smo mi jedini koji nismo zaslužili da smo ljudska bića i ne trebamo imati pravo glasa jer smo na nivou pilića. Ako se ti ne možeš osloboditi tih mazohističkih okova iz onog sistema nisu drugi takvi ali je dobro vidjeti po komentarima kao tvojim zašto onaj sistem nije bio zdrav.Point. wrote: ↑08/12/2019 08:43Pa eto super, potencionalni stanovnici Golog Otoka su uvukli Jugoslaviju u nasilje i genocid a ti isti potencionalni razbijači dalmatinskog kamena danas vode države bivše Jugoslavije i svima je jako dobro, zar ne? Zbog tog demokratskog izbora glasa da možeš glasati za korumpirane političare raznih troslovnih stranaka sada imaš državu bez autoputa, državu bez stanovnika i perspektive. Ljudi kad ne znaju birati, što će im pravo izbora?Hank Paldum wrote: ↑07/12/2019 16:33 Naravno, jer vi kada kunete ove danas i želite im Goli Otok vi govorite naravno o slobodnoj šetnji i plivanju![]()
de ba znamo svi šta se misli pod Goli Otok, macolu u ruke i od jutra do mraka.
Ja ne znam da li se neki prave naivni toliko pa ne znaju da se na Goli Otok nije išlo samo radi nacionalizma, lopovluka, govora mržnje i zločina nego je se išlo i ako se nisi slagao sa Titom i državom u vezi raznih stvari, ozbiljnih i bezopasnih. Mnoge države na svijetu gdje nema nacionalizma, rata, sukoba, gdje je niska stopa nezaposlenosti i siromaštva, ulaže se u školstvo i budućnost i opet postoji demokratski izbori, izađe narod i ne sviđa im se aktuelna vlast iz razloga kojih se ne tiču nikog drugog osim tog pojedinca koji glasa a kod nas je to bio razlog da na nekom otoku rukaju kao robijaši i neko žali za tim?Trebalo je se to sve razjebat već u 60im
Još jednom, na Golom Otoku nisu bili samo oni koji su bili odgovorni za nasilje i genocid nego i neistomišljenici oko stvari koje nemaju veze sa fašizmom. Ako već pominješ genocid i nasilje, pa većina onih odgovornih za agresiju, genocid i etničko čišćenje nisu bili na Golom Otoku nego ugledni JNA generali i oni koji su se kleli u Bratstvo i Jedinstvo, što su čuvali Jugoslaviju.
Demokratija nema veze sa tim što je narod lijen da izađe na izbore, što političari kojima si dao povjerenje sklapaju koalicije sa dušmanima, što se kradu glasovi i što se pred izbore osniva 50 stranaka pa vlast ostane ista jer su se glasovi podijelili 50 puta pa opet isti dobijaju.
Uostalom ako živimo u državi gdje po broju Samir Kaplan može dobiti dovoljno glasova da uđe u parlament a možda ti je antipatičan kao i meni hoćeš li ti slati miliciju da narodu izbija bubrege kao u stara dobra vremena? Natjerati druge da misle kao ti? Ali onda budi svjestan da živiš u društvu gdje ćeš i ti ostati bez bubrega i završiti u zatvoru samo što ne želiš glasati za Dragana Čovića.
Ja više volim živjeti u društvu gdje će moj kandidat dobiti 1% a Dodik ili Čović 99% nego u sistemu gdje odrede Dodika kao vječnog vladara bez izbora. Uostalom ima i Sjeverna Koreja kome fali taj sistem
-
hAZNADAR
#1396 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Legendo,Dozer wrote: ↑06/12/2019 13:41
Prethodno preskacem jer je nigdje veze. A ovo... mislim...halo! Osmanlije s islamom dosli u 15. vijeku, i zamisli "CAK" u 19. su zabiljezena muslimanska sela. A u pmHeterogena vjerska praksa muslimana je zabiljezena cak u 19-om vjeku po selima.![]()
![]()
![]()
Covjece, kakve ti gluposti ovdje valjas, to je nevjerovatno![]()
I kada hvalis YU a sa takvom pricom - jasno je da si ucenik te skole. Tj tih zabluda i opceg imagea muslimana u YU.
Ono sto tebe i slicne najvise uzasava u danasnjoj BiH, odnosno dijelu BiH gdje zivis je da ti zaostali stranci, potomci plahih i lakomih,... nisu vise donji pa ti ujedno veca fora kad dokazujes kako nisi dio toga.
Nista ne ide preko noci.Point. wrote: ↑08/12/2019 08:43
Pa eto super, potencionalni stanovnici Golog Otoka su uvukli Jugoslaviju u nasilje i genocid a ti isti potencionalni razbijači dalmatinskog kamena danas vode države bivše Jugoslavije i svima je jako dobro, zar ne? Zbog tog demokratskog izbora glasa da možeš glasati za korumpirane političare raznih troslovnih stranaka sada imaš državu bez autoputa, državu bez stanovnika i perspektive. Ljudi kad ne znaju birati, što će im pravo izbora?
Koja to drzava u svijetu koja nam je uzor, cijim drustvenim i ekonomskim standardima tezimo,.... ima nesto slicno Golom otoku? Slozio bih se da jos nismo dovoljno zreli za demokratiju i nezavisnost - ali nema druge alternative nego sazrijevati i pokusati naprijed. Cemu prizivanje propalog sitema koji se nece nikada vratiti?
-
hAZNADAR
#1397 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Bratstvo-jedinstvo je vec odavno bilo mrtvo. Furalo se kroz parole i glumu u gradovima. KO je sluzio JNA 80-tih - mogao je vidjeti koliko je bilo bratstva i kako da je prosjecan Jugosloven bio ipak vise ruralan, slabo obrazovan i ne bas bogat.megaribi1 wrote: ↑08/12/2019 10:46Deset godina od Titove smrti do raspada i nije naglo. Sa Titovom smrću završio se zlatni period i kreće jaka ekonomska kriza. Prvo nestašice kafe i deterdženta, južnog voća, čokolada, benzina ... Jugoslovenski pasoš jeste bio ideal u svijetu, ali tokom 1981. uvodi se novčani depozit: ogromna izlazna taksa za svako putovanje u inostranstvo. Dinar devalvira, i efektivna plata (iako nominalno sve veća i veča) u odnosu na njemačku marku drastično opada (sa oko 800 DM iz 1979 na oko 300 DM u 1983). Razvoja i dalje ima, grade se fabrike, hidroelektrane, stanovi, organizuje Olimpijada, ali inflacija raste. Zemlja postaje decentralizovanija, osmočlano predsjedništvo je šef države, a republike dobivaju sve veću moć. Idealna prilika da neko iz opozicije dođe u prvi plan. Ali Jugoslavija nije imala mnogo, nazovimo demokratske, opozicije, koja bi išla u pravcu poboljšanja društva. I ono što je bilo, poput djelovanja Milovana Đilasa i Mike Tripala, često se završavalo da, nakon što opozicionar bude javno kritikovan ili nekada i kažnjen, njegove ideje kasnije KPJ/SKJ prihvati kao osnovu svog novog političkog programa. Nije bilo mnogo ni buržoaske opozicije kojoj bi cilj bio kapitalizam sam po sebi. Granice su bile otvorene i takvi bi radije radili ili investirali negdje drugo. Većina opozicije je bila nacionalistička, ali ta je posebno opasna, što je već II svjetski rat na ovom području pokazao. U prvoj polovini osamdesetih ona se suzbijala hapšenjima (Kosovo 1981, događaji oko Gospe, Sarajevski proces, suđenja Šešelju) no memorandum SANU 1986 daje joj krila. A kada je Milošević preuzeo kormilo Srbije, prihvativši nacionalizam kao dio svog političkog programa, postalo je jasno da je bratstvo i jedinstvo mrtvo. Slične snage jačaju i u drugim republikama. U međuvemenu na globalnom planu Jugoslavija, nekadašnji most između Istoka i Zapada, gubi svoju ulogu, jer se 1989 u istočnoj Evropi dešavaju velike promjene.Batal wrote: ↑08/12/2019 02:43 Ma kontam ja to.Ali ne kontam čitav poljud koji pjeva druže Tito mi ti se kunemo spontano znači svi smo gledali taj snimak i nije bilo policajaca kraj svakog od njih da ih tjeraju to pjevat i kao mi nakon par godina svi mrzimo Jugoslaviju.Ili je puno Hrvata bilo debelo u guzicama komunista radi nekih svojih interesa ili je nešto drugo .Tu naglu promjenu nekontam.
Milosevic jeste surovao sa nacionalizmom i iskoristio nacionaliste - ali je u biti on bio samo ogoljeni Jugosloven koji za razliku od prethodnika bio iskreniji javno.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1398 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
niti sam nervozna, niti se derem. Dakle, postojanje odredbe poziva na mržnju i nasilje, ti porediš sa najgorim torturama i zatvorima za misao, riječ, uvjerenje.. Bez riječi sam...Dozer wrote: ↑08/12/2019 00:16Sta se deres bona, sto si nervozna?KatarinaKosaca wrote: ↑07/12/2019 23:53 Jel ko kažnjen? Evo tipkamo po forumu godinama, jel ko kažnjen?
Otkud znam jel' ko kaznjem. Ali nije poenta u tome da li je ili nije neko kanjen, nego u samom postojanju takve kazne. Otkud takva kazna u ovoj super visepartijskoj demokratiji?
-
hAZNADAR
#1399 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Rezultat propagande i kulta licnosti. Kad umre licnost kulta - kao da je umro dio tebe, neko iz familije. Plako i ja iako ga nisam poznavao, ali toliko znao o njemu, toliko hvale, toliko savrsenosti i nadljudskosti,... da je izgledalo ko smak svijeta.Batal wrote: ↑08/12/2019 02:43
Ma kontam ja to.Ali ne kontam čitav poljud koji pjeva druže Tito mi ti se kunemo spontano znači svi smo gledali taj snimak i nije bilo policajaca kraj svakog od njih da ih tjeraju to pjevat i kao mi nakon par godina svi mrzimo Jugoslaviju.Ili je puno Hrvata bilo debelo u guzicama komunista radi nekih svojih interesa ili je nešto drugo .Tu naglu promjenu nekontam.Što se Albanaca tiče ,oni su početak i kraj priče.Nigdje ih nisam vidio u sredini.Tada kada bi najviše pomogli i sebi ali i Bosni .Zar nije čudno da se utiša neko ko je bio najžešči bunđija baš u vrijeme najžeščeg rata????KAsnije dobije nezavisnost koju nikada nije imao a Bosna je ni sada uz entitet UZP-a i genocida nema?????
Tita i Jugu ne treba poistovjecivati. Tito je ipak bio nesto pozitivnije od Juge. Zato nije bilo nikakve nagle promjene - Jugoslavija mozda nije izgubila svoj smisao poslije Titove smrti - ali sistem jeste. Ljudi su i ranije zeljeli promjene sistema, poslije titove smrti jos vise.
Albanci su se bunili dok ih gruba sila za Milosevica nije poklopila. I opet odigrali pametno. Jer Albanci su uvijek bili i ostali u velikoj prednosti u odnosu na nas.
- CPT
#1400 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne treba zaboraviti da su Albance i njihove referendume poklopili vise puta. Na kraju su protjerani isto kao i Bosnjaci (i ostali). Operacija Sjeverin je bila demonstracije sile drzavnog aparata za Sandzaklije i Albance. Ako dignu glavu...hAZNADAR wrote: ↑08/12/2019 19:03Rezultat propagande i kulta licnosti. Kad umre licnost kulta - kao da je umro dio tebe, neko iz familije. Plako i ja iako ga nisam poznavao, ali toliko znao o njemu, toliko hvale, toliko savrsenosti i nadljudskosti,... da je izgledalo ko smak svijeta.Batal wrote: ↑08/12/2019 02:43
Ma kontam ja to.Ali ne kontam čitav poljud koji pjeva druže Tito mi ti se kunemo spontano znači svi smo gledali taj snimak i nije bilo policajaca kraj svakog od njih da ih tjeraju to pjevat i kao mi nakon par godina svi mrzimo Jugoslaviju.Ili je puno Hrvata bilo debelo u guzicama komunista radi nekih svojih interesa ili je nešto drugo .Tu naglu promjenu nekontam.Što se Albanaca tiče ,oni su početak i kraj priče.Nigdje ih nisam vidio u sredini.Tada kada bi najviše pomogli i sebi ali i Bosni .Zar nije čudno da se utiša neko ko je bio najžešči bunđija baš u vrijeme najžeščeg rata????KAsnije dobije nezavisnost koju nikada nije imao a Bosna je ni sada uz entitet UZP-a i genocida nema?????
Tita i Jugu ne treba poistovjecivati. Tito je ipak bio nesto pozitivnije od Juge. Zato nije bilo nikakve nagle promjene - Jugoslavija mozda nije izgubila svoj smisao poslije Titove smrti - ali sistem jeste. Ljudi su i ranije zeljeli promjene sistema, poslije titove smrti jos vise.
Albanci su se bunili dok ih gruba sila za Milosevica nije poklopila. I opet odigrali pametno. Jer Albanci su uvijek bili i ostali u velikoj prednosti u odnosu na nas.