Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_balon

#21401 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

Hendrix wrote: 04/12/2019 23:19 Imam puno toga da kazem oko naseg skolstva, pogotovo nakon sto sam vidio kakvi ljudi izlaze sa faksova vani i dolaze da rade u firmi, ali u ovom slucaju nisam toliko negativan prema nasem sistemu. Kada se radi o cinjenici da studenti izlaze sa faksa nesposobni za rad...isto je i kod nas i na zapadu. Cak u mnogo slucajeva, zapadni studenti su nesposobniji za konkretni rad ali to nadoknadjuju treningom u prezentaciji i preseravanju tako da kada bi ih covjek stavio pored nasih da nesto prezentuju...nasi studenti bi ispali totalni levati. Znam da ovo zvuci suludo...ali tako je. Kada vidis CV jednog zapadnog studenta ti kontas jebote ovaj covjek ima vec 10 godina iskustva...i onda citas iskustvo "Library Admin Manager= radio u biblioteci, izdavao kartice clanovima", "Supermarket Logistic Assistant Manager for Dairy Products=slago mlijeko i kajmak u frizideru u lokalnom Aldiju" itd itd...prezentacija im je kljuci svega i svi su nekakvi menadzeri bili od vrtica.

Ja trenutno imam 2 diplomca ili "graduate engineer" pod mojim mentorstvom u firmi, sa prestiznih zapadnih univerziteta, i zakljucak je da su ljudi na nivou srednje skole sto se tice znanja i samoinicijative. Apsolutno nikakvog konkretnog inzinjerskog iskustva nemaju, dodir sa softverima je minimalan ili nepostojeci i ono sto odlikuje sve njih...niko nece da mrdne sam guzicom. Svi ocekuju treninge i da budu nauceni na poslu, i to je poenta Zapada. Njihovi inzinjeri izadju totalno beskorisni osim u supljiranju, imaju vise predmeta o menadzmentu nego konkretnoj nauci, ali onda cim udju u firmu dobiju sve zivo na ruke. Sta god ti hoces i trebas da znas, ima trening, polako, daju im na kasiku sve, lagani rad, nema stresa...nista nemoj sam mi cemo ti reci. Sasvim je OK da kazes inzinjeru uradi to, i da on odgovori izvini nisam imao trening iz tog dijela crtanja...ne mogu. Pa kod nas bi ti direktor jebo familiju da se usudis to da kazes. Jedan od ovih diplomaca vec pola godine radi ko sekretarica i ganja ko je koje sate stavio na koji projekat, kao neka ga malo da nauci menadzment i Excel. Jebeni konstrukter...neka ga malo, da dijete nauci, polako. Shvacate li vi koja je to razlika u odnosu na nas sistem rada.

S druge strane nasi jadni studenti, recimo ti masinski inzinjeri s kojima se ovde sprdate kako nista ne znaju...dodju u firmu i kazu im, hajd inzinjer reci ti nama sta da radimo. Sprdaju se s tobom, imas faks, ti sve znas, de hajde radi odma sve zivo. Nema treninga, nema uvoda, nema nista jarane...i sam prodjoh kroz tu fazu prije vise od 10 godina. Sjedi i radi, ne znas AutoCAD? Ima internet, skini krekovan i nauci...boli ikoga briga. Pola firme te smatra konkurencijom i jebu te gdje stignu, nemas izbora, nema tu velikog trzista. I onda sjedi kuci nocima, skidaj uputstva za softvere, uci sam, visi po forumima pitaj ljude za rjesenja...sve sam, trening ne postoji. Ko te jebe...ti si inzinjer, uradi sam. Hoces radit praksu? Ne moze jarane, ne da niko, sta hoces ti idi zavrsi studij pa dodji onda (to su meni rekli kad sam probao).

I to je poenta zasto nasi ljudi uspiju vani, ne zato sto mi imamo teske faksove i jebenu edukaciju...nego sto smo nauceni da kopamo sami, sve na tezi nacin kroz trnje. Nema niko da ti kaze, a i kad ima, misli da ces mu uzeti posao pa te jebe i namjesta ti sranja. Zato vecina nasih ljudi kad dodje vani u normalnu firmu jednostavno skoci 20 nivoa naprijed, pa jebote sve ti daju...sta god hoces pokazi inicijativu i dobices. Uprkos rasizmu i inferiornosti naspram domacih ljudi vani mi opet mozemo napredovati jer je jednostavno sistem namjesten da mozes, to je ogromna razlika.

Ja garantujem sada da svaki student sa gradjevinskog faksa u Sarajevu zna puno vise od Engleskog studenta bez prakse, dakle svedimo ih na studente bez prakse...Englez nema sanse. Ja kada sam pokazao njima listu ispita s mog studiju ljudi nisu mogli vjerovati, mislili ja dva faksa zavrsio. Ali onda ide prakticni dio i mi odem u klinac, nema ko da ti to pruzi i mi smo prepusteni sami sebi.
Ok, djelimicno si u pravu studij je studiranje izucavanje ali dzaba sve bez prakse.....
Tako da treba znanja ali po mom misljenu presudne su obuke za konkretan posao i poziciju ne kojoj ce se raditi....a to nase bacanje u vatru i ganjanje to je primitivno i zaostalo pa ti za 40 vec umoran od svega......ne kazem treba zalaganje ali ne treba izgoriti u tome
Seyfo

#21402 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Bravo Hendrixe, podsjetio si me zašto sam ja nakon 10ak godina iskustva i rada u privatnom sektoru ovdje haman za penzije...predevero sito i rešeto,veteraniziran,svega mi pun k
P.Starck

#21403 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by P.Starck »

Hendrix wrote: 04/12/2019 23:19
I sam sam ti taki. Samo ovo što govoriš za nedostatak inicijative, sjedi sam i uči i sl. stvari, se događa i ovdje.
Jednostavno generacija koja dolazi se prilično razlikuje od one koja je sada u kasnim 30-im ili 40-im godinama.
Moguće je samo da je to vani još više izraženo.
Sve znaju, za sve su level expert - verbalno, ali konkretno ne znaju ništa niti su u stanju samostalno raditi.
Prezentacija onoga što i urade je obično vrhunska, njihova priča iz "iskustva" je uvijek do vijka M6, izgledaju kao nasini inžinjeri, pomisliš jebote ovaj razvaljuje, dok ne progovori. Nigdje suštine. Šta me briga što si vidio kako majstor na licu mjesta spaja dva lima, Den Braven silikon ili Fischer anker, ako ne znaš nacrtati taj detalj ili nisi u stanju iscrtati fasadu. Samostalno!
Meni je paradoksalno da u ovoj informatičkoj eri da tako kažem, sutra već u 2020-oj godini, izlaze djeca sa Građ ili Arh. Fakulteta u SA,
a da jedva znaju crtati u Cadu, a kamoli nešto drugo tipa Revit, ArchiCad, Robot pa eto i Tower... pa ja i ne samo ja, moj nekakav krug ljudi s faksa je probavao i igrao se sada već prepotopnim stvarima tipa Arcon jbt. Crtali kuhinje, igrali se. I dan danas se sjećam prvog crteža u Cadu, kako god nacrtam krug, on uvijek elipsa, dok par sati kasnije nisam vidio da je do pogrešne rezolucije ekrana...Friški Cad 2000 :). Ali sam sjedio sam i mama mi nije platila kurs za taj Cad, mada nisam s ove vremenske distance siguran da ga je i bilo tada.
Internet i F1, zaboravi. Biblija u pdf-u? Youtube tutorijali?!
Ali sav taj buljuk selflearning opcija danas uz jednostavn i lak pristup svemu možda novim generacijama i daje iluziju da je sve to lako i nevažno. tj. da se može lako naučiti ako zatreba. A nije baš tako.
512MB

#21404 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Naravno da se na faxu steknu samo basics. I kad ti senior developer dođe novi u kompaniju dobije mentora na 2-3 mjeseca dok se ne uhoda, naravno da neće ni on odmah commits pravit ko mahnit, ne zna arhitekturu, procese, vjerovatno ni većinu tools...
MarlboroGold

#21405 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 05/12/2019 08:20
MarlboroGold wrote: 05/12/2019 08:15 :thumbup:

E to su vec iskustva, a ne kao 80% postova na temi sa supljom pricom.
Hoces osvrt sa drugih fakulteta?
Ili se.ovdje samo, kao i obicno, busamo PRAVIM i jedini bitnim fakultetima - masinstvo, ETF, rocket science...
Jer ostali fakulteti su pickin dim...
Osvrnuo sam se na njegovu priču koja se podudara sa pričama mojih prijatelja koji su duže vrijeme tamo. Manje više to je tako.
MarlboroGold

#21406 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

512MB wrote: 05/12/2019 11:08 Naravno da se na faxu steknu samo basics. I kad ti senior developer dođe novi u kompaniju dobije mentora na 2-3 mjeseca dok se ne uhoda, naravno da neće ni on odmah commits pravit ko mahnit, ne zna arhitekturu, procese, vjerovatno ni većinu tools...
Najjači su seniori koji dođu u ozbiljnu kompaniju sa busanjem u prsa kako sve znaju raditi dok ih upravo ti mentori, šefovi i slični ne uzmu sebi i ne pokažu da zapravo malo znaju ili nemaju pojma. Oni se zapravo najviše i sviđaju tim novim poslodavcima :)
gidra

#21407 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by gidra »

mk ultra wrote: 04/12/2019 10:50 jucer isli na ispitivanje jedno u jednu često spominjanu državnu firmu
žale se dvojca, mašinski inžinjeri, rade ko NK radnici
a rukovodeći im NK radnik
reko daj otkaz onda šta se žališ, naći ćeš posao
nema on kuda, šta da radi, jadi moji... a on ti je išao sa ova 4 koraka gore, i nakon 20 godina od diplome i drkanja, ovca više zna od njega o mašinstvu.
Ovo ne mogu da povjerujem ili ti oni lažu.

U bilo kojoj državnoj firmi za bilo koji složeniji posao je potreban VSS za rukovodeću poziciju sistematizacijom radnih mjesta.
Druga je stvar što većina radnika ne znaju organizacionu šemu i sistematizaciju firme u kojoj rade. Pa onda od kojekavih "poslovođa" prave velike šefove. To je do nepismenosti samih radnika.

Također neko ko je prekvalifikovan ne može nikako biti primljen, opet sistematizacijom uzmi bilo koje državne firme radnih mjesta, na mjesto NK radnika, niti ako si primljen regularno kao VSS ne možeš otići na poziciju NK radnika, niti dobiti platu manju od najniže VSS plate.

Postoji mogućnost da su ti radnici primljeni sa diplomom osnovne/srednje škole i ukrali nekome mjesto ko je bio stvarno za tog posla, pa kad su uletili (jer bitno je ući u državnu firmu), nakon određenog vremena u Kadrovsku službu priložili diplomu mašinskog fakulteta. Ako je tako, onda mi je drago što ih jebe običan NK radnik jer nisu ni trebali aplicirati za ta radna mjesta.
sabanss

#21408 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

P.Starck wrote: 05/12/2019 10:43 Ali sav taj buljuk selflearning opcija danas uz jednostavn i lak pristup svemu možda novim generacijama i daje iluziju da je sve to lako i nevažno. tj. da se može lako naučiti ako zatreba. A nije baš tako.
Evo suštine. Sve izgleda lagano kad radi ili priča neko ko zna.
MarlboroGold

#21409 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

gidra wrote: 05/12/2019 11:21
mk ultra wrote: 04/12/2019 10:50 jucer isli na ispitivanje jedno u jednu često spominjanu državnu firmu
žale se dvojca, mašinski inžinjeri, rade ko NK radnici
a rukovodeći im NK radnik
reko daj otkaz onda šta se žališ, naći ćeš posao
nema on kuda, šta da radi, jadi moji... a on ti je išao sa ova 4 koraka gore, i nakon 20 godina od diplome i drkanja, ovca više zna od njega o mašinstvu.
Ovo ne mogu da povjerujem ili ti oni lažu.

U bilo kojoj državnoj firmi za bilo koji složeniji posao je potreban VSS za rukovodeću poziciju sistematizacijom radnih mjesta.
Druga je stvar što većina radnika ne znaju organizacionu šemu i sistematizaciju firme u kojoj rade. Pa onda od kojekavih "poslovođa" prave velike šefove. To je do nepismenosti samih radnika.

Također neko ko je prekvalifikovan ne može nikako biti primljen, opet sistematizacijom uzmi bilo koje državne firme radnih mjesta, na mjesto NK radnika, niti ako si primljen regularno kao VSS ne možeš otići na poziciju NK radnika, niti dobiti platu manju od najniže VSS plate.

Postoji mogućnost da su ti radnici primljeni sa diplomom osnovne/srednje škole i ukrali nekome mjesto ko je bio stvarno za tog posla, pa kad su uletili (jer bitno je ući u državnu firmu), nakon određenog vremena u Kadrovsku službu priložili diplomu mašinskog fakulteta. Ako je tako, onda mi je drago što ih jebe običan NK radnik jer nisu ni trebali aplicirati za ta radna mjesta.
Ima takvih slučajeva, ali za većinu si u pravu.

Ovo što ultra govori su obično radna mjesta iz nekih prošlih vremena i obično takvi sa tim posebnim koeficijentima svake godine moraju potpisivati ugovore o radu sa poslodavcem za razliku od ostalih. Šta kako... ne znam detalje, ali postoje.
512MB

#21410 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

MarlboroGold wrote: 05/12/2019 11:20
512MB wrote: 05/12/2019 11:08 Naravno da se na faxu steknu samo basics. I kad ti senior developer dođe novi u kompaniju dobije mentora na 2-3 mjeseca dok se ne uhoda, naravno da neće ni on odmah commits pravit ko mahnit, ne zna arhitekturu, procese, vjerovatno ni većinu tools...
Najjači su seniori koji dođu u ozbiljnu kompaniju sa busanjem u prsa kako sve znaju raditi dok ih upravo ti mentori, šefovi i slični ne uzmu sebi i ne pokažu da zapravo malo znaju ili nemaju pojma. Oni se zapravo najviše i sviđaju tim novim poslodavcima :)
Senior je imaginatna "titula", svaka kompanija ima svoju definiciju seniora, nisu svi na istom level.
MarlboroGold

#21411 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

512MB wrote: 05/12/2019 11:42
Senior je imaginatna "titula", svaka kompanija ima svoju definiciju seniora, nisu svi na istom level.
Jasno, ali nekima ne možeš objasniti.
Bloo
Globalna šefica

#21412 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 05/12/2019 11:18
MarlboroGold wrote: 05/12/2019 08:15 :thumbup:

E to su vec iskustva, a ne kao 80% postova na temi sa supljom pricom.
Ili se.ovdje samo, kao i obicno, busamo PRAVIM i jedini bitnim fakultetima - masinstvo, ETF, rocket science...
Osvrnuo sam se na njegovu priču koja se podudara sa pričama mojih prijatelja koji su duže vrijeme tamo. Manje više to je tako.
Opet anegdotalni dokazi...na to pokušavam da skrenem pažnju.
Opet se vraćamo na prežvakanu priču - mi smo najbolji samo to niko ne vidi...ili kad odemo vani zablistamo.
Ponavljam opet, nismo mi ništa pametniji niti gluplji od bilo koga, problem je u školovanju i načinu na koji pristupamo usvajanju znanja i praksi.
Počevši od osnovne do fakulteta.
Na FFS, ja nisam u 6 godina školovanja vidjela prevodilačku kabinu! Zašto: ne žele da im budemo konkurencija, ne znaju kako da prenesu znanje, mrsko im...whatever da je izgovor to je užas.
Tokom svog rada susretala sam se sa diplomcima raznih fakulteta koji ne znaju ni osnovne stvari iz svoje branše - od toga da PDV nije 17% u svim zemljama, da ne znaju napraviti fakturu, dati mišljenje o članu nekog zakona.....
BiH trenutno pokušava ("pokušava") da uvede više praktičnog rada na nivou srednjih škola u okviro Torinskog procesa - to jeste da uveže poslodavce i vocational schools. Ne bi bilo loše i fakultete uključiti u to, a ne da se "praksa" na fakultetima svodi na par dana neke prakse koju otaljaš.
Također i korjenita promjena u načinu podučavanja (gdje također fali više praktičnog rada) da se djeca nauče da zaključuju i povezuju znanja iz više predmeta.
mirsek

#21413 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Senior a malo zna iz svog domena ? Ili je u pitanju nova tehnologija, tools, procesi pa treba uhodavanja 2-3 mjeseca ?
mali jomu

#21414 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

JanuaryJones wrote: 04/12/2019 21:27
mali jomu wrote: 04/12/2019 16:52 ... kopajte i iskopajte nekako da idete studirat vani, ili da nastavite studije negdje vani, ili bilo kakvo skolovanje vani, tu se kriju zivotne, poslovne, karijerne stvari... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Odeš, stekneš znanje, diplome, titule i onda ti na intervjuima za posao govore kako je lako završiti faks vani. Ili ti traže hiljade i hiljade maraka za nostrifikaciju + 3-6 mjeseci života hodanja i ganjanja papira ili ti, kao lakšu opciju, predlože da nostrifikaciju svjetski priznate diplome uradiš u Vitezu ili Kiseljaku - jer je jeftinije i brže :shock: :shock: :shock:

... nisu svi

a i mali je procenat takvih za koje govoris, a i zna se za takve, a i ne mogu se takvi nikako ni sakrit, odmah se provale, a takvi i nisu nikakav problem, vec je problem sto takvim ne mozes bas nista... to je po meni najveci problem, ja ga provalim u sekundi, svi ga provale u sekundi, a ne mozes mu nista, i onda cuvaj ba sebe, ko ga jebe :mrgreen:
Alles-Tamam

#21415 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

HISTORIJSKA PRESUDA

https://www.klix.ba/vijesti/bih/presudj ... /191205116

I o cemu mi onda pricamo ovdje uopste.
Bloo
Globalna šefica

#21416 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

nacionalne grupe predmeta kao što su Bosanski jezik i književnost, Moja okolina, Priroda i društvo, Geografija i Historija
Ne kontam, kako su ovo nacionalne grupe predmeta...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21417 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Razmisljaj bosnjacki, ne svjetski :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#21418 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

mk ultra wrote: 05/12/2019 21:50 Razmisljaj bosnjacki, ne svjetski :mrgreen:
bošnjački cvijet versus RS cvijet? šta?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21419 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Bloo wrote: 05/12/2019 22:18
Bošnjački cvijet u Bosanskom Novom i Srpski cvijet u Novom Gradu...
Kako onomad reis reče bitno je biti bošnjak, ali očigledno u Njemačkoj, ne u BiH
Bloo
Globalna šefica

#21420 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

mk ultra wrote: 05/12/2019 22:32
Bloo wrote: 05/12/2019 22:18
Bošnjački cvijet u Bosanskom Novom i Srpski cvijet u Novom Gradu...
Ambrozija je ambrozija, gdje god da raste. :mrgreen:
Hendrix

#21421 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Bloo wrote: 05/12/2019 14:11
Opet se vraćamo na prežvakanu priču - mi smo najbolji samo to niko ne vidi...ili kad odemo vani zablistamo.
Ponavljam opet, nismo mi ništa pametniji niti gluplji od bilo koga, problem je u školovanju i načinu na koji pristupamo usvajanju znanja i praksi.
Na FFS, ja nisam u 6 godina školovanja vidjela prevodilačku kabinu! Zašto: ne žele da im budemo konkurencija, ne znaju kako da prenesu znanje, mrsko im...whatever da je izgovor to je užas.
Tokom svog rada susretala sam se sa diplomcima raznih fakulteta koji ne znaju ni osnovne stvari iz svoje branše - od toga da PDV nije 17% u svim zemljama, da ne znaju napraviti fakturu, dati mišljenje o članu nekog zakona.....
BiH trenutno pokušava ("pokušava") da uvede više praktičnog rada na nivou srednjih škola u okviro Torinskog procesa - to jeste da uveže poslodavce i vocational schools. Ne bi bilo loše i fakultete uključiti u to, a ne da se "praksa" na fakultetima svodi na par dana neke prakse koju otaljaš.
Također i korjenita promjena u načinu podučavanja (gdje također fali više praktičnog rada) da se djeca nauče da zaključuju i povezuju znanja iz više predmeta.
Pa to i ja govorim, poenta je da nas sistem nije superioran sto nas filuje sranjima i trenira kao u konc logoru...nego je poenta sto je studentima na Zapadu 100 puta lakse zavrsiti faks i naci posao. Sve nabrojano o neznanju vazi i za strane studente, pa i oni su ovisnici o mobitelima i socijalnim mrezama. Ali onda zadnju godinu odu na praksu i tu nas prestignu 10 godina odma.

Ja pregledam izvjestaje i ispravljam greske evo jednom australcu, znaci to je strasno koliko gramatickih greski lik ima a kuca u jebenom Wordu?!? Ja mu ispravljam na jeziku koji mi nije maternji znaci lik nepismen...ima 5 god iskustva i jos ga hvale kao decko je proaktivan.

Moj rezime svega je da se mi dzabe patimo i s druge strane gledamo u strance kao neke superiorne likove sa vrhunskim znanjem...tu je to u 5 deka. Samo mi krv propisamo za tih 5 deka a oni uzivaju u zivotu.
MarlboroGold

#21422 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 05/12/2019 14:11
MarlboroGold wrote: 05/12/2019 11:18

To i jeste najveći problem u BiH. I ja sam ekonomiju završio bez ikakve prakse tokom studiranja. Kao pripravnik na prvom poslu sam bio kao tele, ali vremenom je postajalo sve bolje. Sad uvode nekakve prakse i slično, ali opet je to slabo.

Vidi nešto... raja koja nije potkovana dali svojom krivicom ili krivicom sistema kada promijeni sredinu tad dobije i nevjerovatnu motivaciju da se pokaže i dokaže. Na to dosta utiče generalna klima, sigurnost, dobro uređenje zemlje u koju dođu da žive itd. Mnoštvo je tu faktora. Na neki način nas proganja ono pa jbt ja sam ovdje stranac i moram se puno više potruditi od domicilnog stanovništva (i ostalih stranaca), pa i vratiti ovoj državi koja me primila na dobar način i dala mi šansu. Tu je i pozitivna strana onog "šta će neko o meni misliti".

Evo ti primjer trojice mojih školskih koji nisu bili neki učenici i studenti... jedan jedva tricom prolazio u srednjoj i batalio fakultet. Eno ga sad u Siemensu i to na nekoj visokoj šefovskoj poziciji. Drugi 10 godina studirao na medicini... profesorica iz anatomije mu rekla da neće nikad biti doktor... otišao u Njemačku, počeo raditi u nekoj klinici i na kraju je postao šef klinike. Treći prepisivao sve žive ispite na žurnalistici na filozofskom fakultetu i javno se hvalio... bubice koristio i svašta nešto. Sad radi za N24 i ima odličnu platu.
Bloo
Globalna šefica

#21423 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 05/12/2019 22:52
To i jeste najveći problem u BiH. I ja sam ekonomiju završio bez ikakve prakse tokom studiranja. Kao pripravnik na prvom poslu sam bio kao tele, ali vremenom je postajalo sve bolje. Sad uvode nekakve prakse i slično, ali opet je to slabo.

Vidi nešto... raja koja nije potkovana dali svojom krivicom ili krivicom sistema kada promijeni sredinu tad dobije i nevjerovatnu motivaciju da se pokaže i dokaže. Na to dosta utiče generalna klima, sigurnost, dobro uređenje zemlje u koju dođu da žive itd. Mnoštvo je tu faktora. Na neki način nas proganja ono pa jbt ja sam ovdje stranac i moram se puno više potruditi od domicilnog stanovništva (i ostalih stranaca), pa i vratiti ovoj državi koja me primila na dobar način i dala mi šansu. Tu je i pozitivna strana onog "šta će neko o meni misliti".

Evo ti primjer trojice mojih školskih koji nisu bili neki učenici i studenti... jedan jedva tricom prolazio u srednjoj i batalio fakultet. Eno ga sad u Siemensu i to na nekoj visokoj šefovskoj poziciji. Drugi 10 godina studirao na medicini... profesorica iz anatomije mu rekla da neće nikad biti doktor... otišao u Njemačku, počeo raditi u nekoj klinici i na kraju je postao šef klinike. Treći prepisivao sve žive ispite na žurnalistici na filozofskom fakultetu i javno se hvalio... bubice koristio i svašta nešto. Sad radi za N24 i ima odličnu platu.
Posto smo proizvod ovakvog fosiliziranog skolstva i na fakultetu cak se nastavlja isti problem, te onda na poslu pogotovo u BiH.
Nemas ti sta razmisljati....

Oni koji nisu do kraja ubijeni u pojam, stvarno procvjetaju kada odu vani očito....
512MB

#21424 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Dakle mi pametni ko Švabe samo oni nekim čudom napreduju a mi ne...
Bloo
Globalna šefica

#21425 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

512MB wrote: 05/12/2019 22:56 Dakle mi pametni ko Švabe samo oni nekim čudom napreduju a mi ne...
Pa ti si nam uzor... :mrgreen:
Post Reply