Ok, djelimicno si u pravu studij je studiranje izucavanje ali dzaba sve bez prakse.....Hendrix wrote: ↑04/12/2019 23:19 Imam puno toga da kazem oko naseg skolstva, pogotovo nakon sto sam vidio kakvi ljudi izlaze sa faksova vani i dolaze da rade u firmi, ali u ovom slucaju nisam toliko negativan prema nasem sistemu. Kada se radi o cinjenici da studenti izlaze sa faksa nesposobni za rad...isto je i kod nas i na zapadu. Cak u mnogo slucajeva, zapadni studenti su nesposobniji za konkretni rad ali to nadoknadjuju treningom u prezentaciji i preseravanju tako da kada bi ih covjek stavio pored nasih da nesto prezentuju...nasi studenti bi ispali totalni levati. Znam da ovo zvuci suludo...ali tako je. Kada vidis CV jednog zapadnog studenta ti kontas jebote ovaj covjek ima vec 10 godina iskustva...i onda citas iskustvo "Library Admin Manager= radio u biblioteci, izdavao kartice clanovima", "Supermarket Logistic Assistant Manager for Dairy Products=slago mlijeko i kajmak u frizideru u lokalnom Aldiju" itd itd...prezentacija im je kljuci svega i svi su nekakvi menadzeri bili od vrtica.
Ja trenutno imam 2 diplomca ili "graduate engineer" pod mojim mentorstvom u firmi, sa prestiznih zapadnih univerziteta, i zakljucak je da su ljudi na nivou srednje skole sto se tice znanja i samoinicijative. Apsolutno nikakvog konkretnog inzinjerskog iskustva nemaju, dodir sa softverima je minimalan ili nepostojeci i ono sto odlikuje sve njih...niko nece da mrdne sam guzicom. Svi ocekuju treninge i da budu nauceni na poslu, i to je poenta Zapada. Njihovi inzinjeri izadju totalno beskorisni osim u supljiranju, imaju vise predmeta o menadzmentu nego konkretnoj nauci, ali onda cim udju u firmu dobiju sve zivo na ruke. Sta god ti hoces i trebas da znas, ima trening, polako, daju im na kasiku sve, lagani rad, nema stresa...nista nemoj sam mi cemo ti reci. Sasvim je OK da kazes inzinjeru uradi to, i da on odgovori izvini nisam imao trening iz tog dijela crtanja...ne mogu. Pa kod nas bi ti direktor jebo familiju da se usudis to da kazes. Jedan od ovih diplomaca vec pola godine radi ko sekretarica i ganja ko je koje sate stavio na koji projekat, kao neka ga malo da nauci menadzment i Excel. Jebeni konstrukter...neka ga malo, da dijete nauci, polako. Shvacate li vi koja je to razlika u odnosu na nas sistem rada.
S druge strane nasi jadni studenti, recimo ti masinski inzinjeri s kojima se ovde sprdate kako nista ne znaju...dodju u firmu i kazu im, hajd inzinjer reci ti nama sta da radimo. Sprdaju se s tobom, imas faks, ti sve znas, de hajde radi odma sve zivo. Nema treninga, nema uvoda, nema nista jarane...i sam prodjoh kroz tu fazu prije vise od 10 godina. Sjedi i radi, ne znas AutoCAD? Ima internet, skini krekovan i nauci...boli ikoga briga. Pola firme te smatra konkurencijom i jebu te gdje stignu, nemas izbora, nema tu velikog trzista. I onda sjedi kuci nocima, skidaj uputstva za softvere, uci sam, visi po forumima pitaj ljude za rjesenja...sve sam, trening ne postoji. Ko te jebe...ti si inzinjer, uradi sam. Hoces radit praksu? Ne moze jarane, ne da niko, sta hoces ti idi zavrsi studij pa dodji onda (to su meni rekli kad sam probao).
I to je poenta zasto nasi ljudi uspiju vani, ne zato sto mi imamo teske faksove i jebenu edukaciju...nego sto smo nauceni da kopamo sami, sve na tezi nacin kroz trnje. Nema niko da ti kaze, a i kad ima, misli da ces mu uzeti posao pa te jebe i namjesta ti sranja. Zato vecina nasih ljudi kad dodje vani u normalnu firmu jednostavno skoci 20 nivoa naprijed, pa jebote sve ti daju...sta god hoces pokazi inicijativu i dobices. Uprkos rasizmu i inferiornosti naspram domacih ljudi vani mi opet mozemo napredovati jer je jednostavno sistem namjesten da mozes, to je ogromna razlika.
Ja garantujem sada da svaki student sa gradjevinskog faksa u Sarajevu zna puno vise od Engleskog studenta bez prakse, dakle svedimo ih na studente bez prakse...Englez nema sanse. Ja kada sam pokazao njima listu ispita s mog studiju ljudi nisu mogli vjerovati, mislili ja dva faksa zavrsio. Ali onda ide prakticni dio i mi odem u klinac, nema ko da ti to pruzi i mi smo prepusteni sami sebi.
Tako da treba znanja ali po mom misljenu presudne su obuke za konkretan posao i poziciju ne kojoj ce se raditi....a to nase bacanje u vatru i ganjanje to je primitivno i zaostalo pa ti za 40 vec umoran od svega......ne kazem treba zalaganje ali ne treba izgoriti u tome