Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#21376 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

mk ultra wrote: 03/12/2019 15:01
Bloo wrote: 03/12/2019 10:34
mk ultra wrote: 03/12/2019 10:31 ja mislim da je promjena nemoguća
čak i da se sve živo unificira barem na kantonalnom nivou, da se minimum ostavi nastavniku da mijenja

truhli su ljudi koji šalju djecu na nastavu
većina nastavnika se samo prilagodila tome, jer niko ne želi pritisak a niko ne stoji iza njega da ga podrži, jer čiji je ko...
Gledaj, nije problem u PiP. Vec u nacinu usvajanja znanja.
Indukcija, dedukcija, povezivanje cinjenica, praktican rad....
Dijete ce izbiflati sta je inflacija, ne zna povezati to sa.historijom koju je ucio, ne zna njene efekte na svakodnevni zivot itd. Kao Plastican primjer.
od kuće je pošao sa činjenicom koju mu je Babo rekao, da mu samo papir treba
tako se i on odnosi prema znanju, da dobije papir

kolega priča neki dan, kaže on će svome kupiti u ŠB srednju školu, mali je inače 2 razred srednje ovdje u sarajevu, slabo mu ide :skoljka:

gdje je motivacija djetetu kad vidi nekoga ko se zajebava totalno, kupi mu babo školu, kupi babo posao, kupi babo auto, a i njegov Babo je isto horan za toga u većini slučajeva (a ako Babo nema nikoga visokopozicioniranog, dijete svaki dan od Babe sluša o toj nepravdi kako su drugi sve kupili, jer je Babo žalostan što nema kome da plati i ne zna nikoga)

trenirao sam plivanje 12 godina
u klubu 7
dalje sam sam, jer nisam mogao nemotivisanosti, neradništva, i pizdohana koji prstom ne mogu
i onda kažu što nismo u sportu jaki
nije se desilo u tih 7 godina, a i poslije dok sam gledao tuđe treninge, da sam vidio da je neko sam trenirao, sam radio, i želio da radi ako trener nije tu
neće da dođe ako ga neko ne dovuče do bazena
mrsko mu ovo, mrsko mu ono... a sve babo i majka krivi, garantujem. :run:
tako i u školi, samo osnovni minimum da se prođe i po mogućnosti da ima neko sličan s kim može da se poredi da priča roditeljima a i da je roditeljima ravno, poslije će babo preuzeti
Radila sam u skolstvu.
Nije.samo.problem u guzonjinim.sinovima.
Sistem nam ne valja. Nacin poducavanja i nacin ucenja.
PISA je samo to potvrdila.
Potrebne su korjenite promjene od NPP, metodike, samog nastavnog osoblja.koje je.proizvod istog takvog skolovanja....
I da nema korupcije i guzonjin sinova, rezultati PISE bi.bili isti. Pogledaj kako je izgledalo testiranje.
Nase obrazovanje ne uci djecu da misle i zakljucuju vec da uce na pamet i ne povezuju stvari i da ne primjenjuju u praksi.
Mi smo bogovi ucenja na pamet.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21377 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Bloo wrote: 03/12/2019 15:29
Nase obrazovanje ne uci djecu da misle i zakljucuju vec da uce na pamet i ne povezuju stvari i da ne primjenjuju u praksi.
svaki nastavnik pokuša i odustane jer je teško naći balans da roditelji budu zadovoljni i da učenik nauči nešto

sjecam se situacije od prije 10tak godina, kad je brat išao u srednju
i tako je bila jedna profesroica hemije u toj školi koja je napravila test koji je sličan ovom PISA, malo je više logika, očitaj nešto i zaključi, itd...
od 25 dobije on 5, i svi ostali 1 - 2, i po koja trojka
HAOS u školi
hitni roditeljski
ko je njegov babo :shock:
kako je on mogao
nisu svi on
vratili se na staro, nemoj im djeci srkleta ;-)

ako roditelj u kući ne nauči nešto dijete, od škole nema ništa. ja sam tog mišljenja, a uvjerio sam se više puta u isto...
paladinka

#21378 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by paladinka »

512MB wrote: 29/11/2019 22:51
Seyfo wrote: 29/11/2019 19:48 Dijaspora nek zazmiri na ovakve vijesti,pomislice da se ima,da se trosi i kad nisu oni tu da trose, pa bi mogli zavrnut pipu..
Black Friday, konačno mogu i ovi sa prosječnim platama u shoping :mrgreen:
Vecina ih otisla onako u setnju , da se zna.
mali_balon

#21379 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

Kakvo ba nase skolstvo....neko rece cijeli sistem je u kurcu....nastavnici samo pokazu djeci sta da nauce, starijoj djeci nesta malo prepricaju iz knjige, a ovim mladjim se samo pomazu lekcije i onda roditelji kuci preuzimaju 80% posla nastavnika.....nije do nastavnika, mislim ima i njih svakakvih ali je vise do sistema, skolskog plana i programa.......
Nase drustvo se trenutno nalazi u feudalnom sistemu.....a tad je bila zemlja ravna a uceni ljudi su bili hodze i popovi tako odgovara SDA begovima a i narodu jer ih konstantno bira
mali_balon

#21380 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

PoDZoniJo sa FB, neko prosljedio, prof. Vedran Zubic, gimnazija dobrinja:
Nekoliko televizija i portala me danas pitalo o rezultatima "kvalitete obrazovanja".
Kao profesor kojeg plaćaju poreski obveznici dužan sam davati izjave i o ovome. Mada je možda "kriva adresa". Ali...
Pa zar ste očekivali bolje rezultate? Zar ste stvarno mislili da u društvu koje obrazovanje doživljava kao "trošak i stavku budžeta" može biti bolje? A zašto se ne pitate koliko nam je ulaganje u znanost?
Ali da ne ostanem "dužan", iako možda nisam mjerodavan te je upitan značaj mojih stavova koje ću iznijeti u upitnoj formi.
1. Da li je ikada podnesen izvještaj o uvođenju devetogodisnjeg obrazovanja?
2. Da li su poznati rezultati razvoja znanosti u uvođenju "usmjerene gimnazije"?
3. Da li je "Bolonja" donijela napredak u znanju ili u broju diploma?
4. Koja je sprega ekonomije i obrazovanja?
5. Da li su i gdje inovativni profesori sjedili u komisijama za reforme obrazovanja? Mene npr. nikada nisu zvali, a prije par dana pročitah raznih imena tamo.
6. Da li su nastavni planovi i programi mjerodavni?
7. Da li je "izbacivanje" znanosti iz škola doprinijelo napretku?
8. Kako mislite praviti inženjere samo sa laptopom u rukama bez baznih znanosti i znanja o prostoru?
9. Kada ste pitali ljude iz prakse šta treba uraditi i gdje je to bilo?
10. Da li smatrate da današnji "stručni aktivi" zaista doprinose napredovanju nastavnika?
11. Koji su rezultati evaluacije i kako to doprinosi kognitivnom razvoju?
12. Kolika su ulaganja u "znanstvene studije"?
13. Čemu služe fakulteti ako ćemo za sve "uvoziti" i plaćati stručnjake?
14. Koliko i od kojih grana privrede najviše zarađuje KS?
15. Kada ste djeci omogućili razmjenu učenika?
16. Kada je neka firma bila u školama da traži "talente"?
17. Koliko ste kaznili "kupljenih diploma"?
18. Kako određujete standarde i normativa?
19. Da li je sjedenje učenika sa drugim "inkluzija"?
20. Koje stručne službe određuju mogućnost i komparaciju kognicije sa psihosomatskim razvojem djeteta?
21. Kako u sportu djeca imaju dus tabane i ne znaju trčati, a moraju raditi sklekove?
22. Kako u ekonomskoj geografiji znaju broj ovaca Australije, a ne znaju poreski sustav, carine i kredite?
23. Kako iz fizike uče inerciju, a ne znaju se čuvati u trolejbusu?
24. Kako iz biologije uče enzime, a piju "teget plave" sokove?
25. Kako iz kemije uče fruktozu i CO2, a ne znaju šta jedu i u sebe unose?
26. Zašto se ne uče geoekologija, meteorologija, seizmologija, tektonika u npr. Građevinskoj, Medicinskoj, Poljoprivrednoj itd. školama?
27. Kada su se uveli tableti u prvi razred? Znate li kako reaguje motorika djeteta? Kako se razvija psiho-motorika? Kako je ovo moguće?
28. Kako je moguće da se iz matematike uči sferna trigonometrija, a ne zna se procentni račun?
29. Kada ste mislili uvesti multidiscipline u nastavu?
30. Da li znate čemu služi "online" i "distance learning" u Australiji i Kanadi?
31. Da li znate čemu služi "proljetni raspust"?
32. Kada mislite uvesti "dualnost" (ovdje ne mislim na frizere isl.)?
33. Koji sektor privrede mislite razvijati?
34. Zašto školujete kadar za druga tržišta?
35. Kada mislite zadati ciljeve i početi razmišljati u određenim pravcima kratko, srednje i dugoročnog plana?
36. Kada ćete pitati neke zbog čega su radili "reforme"?
37. Da li znate da su djeca živa bića?
38. Kada mislite prestati sa praksom "pokusni kunići" u kojem su to djeca i moje kolege?
39. Da li znate koliko vrijedi "dobar profa"?
40. Da li znate da "proizvodnja" znanja nije manufaktura?
41. Kako mjerite kvantitet primljenog znanja?
42. Šta vam danas znače vladanja i ocjene?
43. Koliko ste "uložili" u znanje profesora?
44. Koliko procentualno profesora zna npr. engleski jezik?
45. Zašto se mentorima i savjetnicima ne smanjuje norma, a uvode se novi ljudi u posao kojima će ovi zaista biti mentori i savjetnici?
46. Zašto mislite da je ušteda neplaćanje dopunskih i dodatnih sati?
47. Kakvo je obrazovanje u kojem ima više zadaće i plaćanja instrukcija nego lekcija?
48. Kada ste mislili razgovarati o povećanom broju izostanaka?
49. Gdje su vam ankete djece i poreskih obveznika?
50. Zašto već tri desetljeća doživljavate školu kao "nužno zlo"?
Mogao bih ovako do sutra! I da ne bude zabune postoje ljudi koji imaju planove. I rješenja!
I nemojte da nam "meteorolog govori da pada kiša"! Znali smo ovo i bez ovih rezultata...
Djeluju teški odgovori na ova pitanja.
Uvijek zavisi od onoga koji na njih odgovara!
Obrazovanje možda djeluje skupo. Ali sačekajte "cijenu" kada vam "ovladaju" neznalice!
Stojim na raspolaganju...
sinuhe

#21381 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

Gluposti. Pa djeca nemaju rucak u skoli i borave u neuslovnim prostorijama u velikim grupama. U Bosni do dvanaeste ili trinaeste godine roditelji ne bi ni trebali slati djecu u skolu. Ili ono idu zimi u skolu a ne idu ljeti :-)
512MB

#21382 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Problem je što vi u BiH i ne slutite u kakvoj ste banani što se školstva tiče, a ne dopuštate savjete sa strane.
stakasa

#21383 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

512MB wrote: 04/12/2019 08:57 Problem je što vi u BiH i ne slutite u kakvoj ste banani što se školstva tiče, a ne dopuštate savjete sa strane.
Samo cekam kad ce se prica okrenuti na Bolonju i da su tad kola krenula nizbrdo
Sanjarko

#21384 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

512MB wrote: 04/12/2019 08:57 Problem je što vi u BiH i ne slutite u kakvoj ste banani što se školstva tiče, a ne dopuštate savjete sa strane.
Nije bas tako. Odkad ja govorim da nam je skolstvo u banani, ali i citava je drzava skoro kad se malo razmisli. A reformisati nema ko. Nece Bake, Dodo, Dragance i co, da to valjda urade?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21385 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

jel shvataš da ovdje školstvo niko ne shvata ozbiljno, možeš 1000 reformi napraviti, dok postoje "ustanove" gdje odeš platiš sačekaš malo i dobiješ "papir" koji je krajnji cilj

gdje je obrazovanje nakon stjecanja diplome, u toku rada? ovdje je princip sljedeći, i cilj svakom:
1. idi u školu jer MORAŠ, da ne mora, vjeruj mi pola ih ne bi ni osnovnu završilo
2. diploma nečega
3. uglavljivanje u državnu ustanovu, do tad možda neki poslić ala konobar, ili nešto lakše
4. lelemudanje do peMzije

jucer isli na ispitivanje jedno u jednu često spominjanu državnu firmu
žale se dvojca, mašinski inžinjeri, rade ko NK radnici
a rukovodeći im NK radnik
reko daj otkaz onda šta se žališ, naći ćeš posao
nema on kuda, šta da radi, jadi moji... a on ti je išao sa ova 4 koraka gore, i nakon 20 godina od diplome i drkanja, ovca više zna od njega o mašinstvu.
sabanss

#21386 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

Kako ćeš iz zatvorene kutije vidjeti šta je vani? Najgore je što i oni koji vide neće da mjenjaju jer im je iz nekog razloga-ličnog interesa dobro.

Zato ljudi i promjene državu. Većinom ovi koji su vidjeli malo ljepše i veće kutije :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21387 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

mali_balon wrote: 04/12/2019 03:48 Kakvo ba nase skolstvo....neko rece cijeli sistem je u kurcu....nastavnici samo pokazu djeci sta da nauce, starijoj djeci nesta malo prepricaju iz knjige, a ovim mladjim se samo pomazu lekcije i onda roditelji kuci preuzimaju 80% posla nastavnika.....nije do nastavnika, mislim ima i njih svakakvih ali je vise do sistema, skolskog plana i programa.......
Nase drustvo se trenutno nalazi u feudalnom sistemu.....a tad je bila zemlja ravna a uceni ljudi su bili hodze i popovi tako odgovara SDA begovima a i narodu jer ih konstantno bira
Ima i sad velikih vjernika pravohabija koji tvrde da je zemlja ravna :mrgreen: :-) Ako je tako onda su Njutnovi zakoni i gravitacija laž, ali ćeš me ubijediti u to jedino ako skočiš sa zgrade :oops: i ako ne bude u pravu učinio je uslugu društvu :mrgreen: :evil:
balks

#21388 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by balks »

sabanss wrote: 04/12/2019 12:26
Kako ćeš iz zatvorene kutije vidjeti šta je vani? Najgore je što i oni koji vide neće da mjenjaju jer im je iz nekog razloga-ličnog interesa dobro.

Zato ljudi i promjene državu. Većinom ovi koji su vidjeli malo ljepše i veće kutije :D
Najjače mi je kad se kao argument koristi da je kod nas školstvo bolje nego na zapadu jer je teže.
Nebitno što kod nas izlaze iz strukovnih škola ljudi koji nisu vidjeli prakse, električari koji ne znaju zamijeniti žarulju, bravari brusilice vidjeli nisu, sa fakulteta izlaze pravnici koji dopis nisu u stanju sročiti itd, ali bitno da je kod nas teže nego negdje.
mali jomu

#21389 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

Preko Sparkasse Bank na jednogodišnji studij ili praksu u Austriji

Studenti ekonomskih, pravnih i tehničkih fakulteta iz Bosne i Hercegovine i ove godine se mogu prijaviti na program stipendiranja "Best of South East“, koji sprovodi Sparkasse Bank BiH u saradnji sa austrijskom matičnom kućom Steiermärkische Sparkasse i Univerzitetom Graz.

"Best of South East" je program stipendiranja u okviru kojeg talentirani studenti i diplomanti pravnog, ekonomskog ili tehničkog usmjerenja iz BiH mogu otići na jednogodišnji studij na nekom od fakulteta Karl-Franzens-Univerziteta u Grazu te radnu praksu u najvećoj regionalnoj banci na Jugu Austrije Steiermärkische Sparkasse.

Cilj jednogodišnjeg programa stipeniranja koji uključuje troškove školarine, smještaja i mjesečnog džeparca, je ponuditi studentima mogućnost sticanja internacionalnog iskustva, produbljivanja znanja i osnaživanja za budući poslovni život.

Stipendija "Best of South East" dodjeljuje se studentima mlađim od 27 godina s vrlo dobrim ocjenama te izraženim osobinama kao što su predanost, razvijene komunikacijske vještine, analitičko i praktično ekonomsko razmišljanje te dobro poznavanje engleskog i njemačkog jezika.

https://www.klix.ba/biznis/preko-sparka ... /191204117
mali jomu

#21390 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

... kopajte i iskopajte nekako da idete studirat vani, ili da nastavite studije negdje vani, ili bilo kakvo skolovanje vani, tu se kriju zivotne, poslovne, karijerne stvari... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
JanuaryJones

#21391 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

mali jomu wrote: 04/12/2019 16:52 ... kopajte i iskopajte nekako da idete studirat vani, ili da nastavite studije negdje vani, ili bilo kakvo skolovanje vani, tu se kriju zivotne, poslovne, karijerne stvari... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Odeš, stekneš znanje, diplome, titule i onda ti na intervjuima za posao govore kako je lako završiti faks vani. Ili ti traže hiljade i hiljade maraka za nostrifikaciju + 3-6 mjeseci života hodanja i ganjanja papira ili ti, kao lakšu opciju, predlože da nostrifikaciju svjetski priznate diplome uradiš u Vitezu ili Kiseljaku - jer je jeftinije i brže :shock: :shock: :shock:
Hendrix

#21392 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Imam puno toga da kazem oko naseg skolstva, pogotovo nakon sto sam vidio kakvi ljudi izlaze sa faksova vani i dolaze da rade u firmi, ali u ovom slucaju nisam toliko negativan prema nasem sistemu. Kada se radi o cinjenici da studenti izlaze sa faksa nesposobni za rad...isto je i kod nas i na zapadu. Cak u mnogo slucajeva, zapadni studenti su nesposobniji za konkretni rad ali to nadoknadjuju treningom u prezentaciji i preseravanju tako da kada bi ih covjek stavio pored nasih da nesto prezentuju...nasi studenti bi ispali totalni levati. Znam da ovo zvuci suludo...ali tako je. Kada vidis CV jednog zapadnog studenta ti kontas jebote ovaj covjek ima vec 10 godina iskustva...i onda citas iskustvo "Library Admin Manager= radio u biblioteci, izdavao kartice clanovima", "Supermarket Logistic Assistant Manager for Dairy Products=slago mlijeko i kajmak u frizideru u lokalnom Aldiju" itd itd...prezentacija im je kljuci svega i svi su nekakvi menadzeri bili od vrtica.

Ja trenutno imam 2 diplomca ili "graduate engineer" pod mojim mentorstvom u firmi, sa prestiznih zapadnih univerziteta, i zakljucak je da su ljudi na nivou srednje skole sto se tice znanja i samoinicijative. Apsolutno nikakvog konkretnog inzinjerskog iskustva nemaju, dodir sa softverima je minimalan ili nepostojeci i ono sto odlikuje sve njih...niko nece da mrdne sam guzicom. Svi ocekuju treninge i da budu nauceni na poslu, i to je poenta Zapada. Njihovi inzinjeri izadju totalno beskorisni osim u supljiranju, imaju vise predmeta o menadzmentu nego konkretnoj nauci, ali onda cim udju u firmu dobiju sve zivo na ruke. Sta god ti hoces i trebas da znas, ima trening, polako, daju im na kasiku sve, lagani rad, nema stresa...nista nemoj sam mi cemo ti reci. Sasvim je OK da kazes inzinjeru uradi to, i da on odgovori izvini nisam imao trening iz tog dijela crtanja...ne mogu. Pa kod nas bi ti direktor jebo familiju da se usudis to da kazes. Jedan od ovih diplomaca vec pola godine radi ko sekretarica i ganja ko je koje sate stavio na koji projekat, kao neka ga malo da nauci menadzment i Excel. Jebeni konstrukter...neka ga malo, da dijete nauci, polako. Shvacate li vi koja je to razlika u odnosu na nas sistem rada.

S druge strane nasi jadni studenti, recimo ti masinski inzinjeri s kojima se ovde sprdate kako nista ne znaju...dodju u firmu i kazu im, hajd inzinjer reci ti nama sta da radimo. Sprdaju se s tobom, imas faks, ti sve znas, de hajde radi odma sve zivo. Nema treninga, nema uvoda, nema nista jarane...i sam prodjoh kroz tu fazu prije vise od 10 godina. Sjedi i radi, ne znas AutoCAD? Ima internet, skini krekovan i nauci...boli ikoga briga. Pola firme te smatra konkurencijom i jebu te gdje stignu, nemas izbora, nema tu velikog trzista. I onda sjedi kuci nocima, skidaj uputstva za softvere, uci sam, visi po forumima pitaj ljude za rjesenja...sve sam, trening ne postoji. Ko te jebe...ti si inzinjer, uradi sam. Hoces radit praksu? Ne moze jarane, ne da niko, sta hoces ti idi zavrsi studij pa dodji onda (to su meni rekli kad sam probao).

I to je poenta zasto nasi ljudi uspiju vani, ne zato sto mi imamo teske faksove i jebenu edukaciju...nego sto smo nauceni da kopamo sami, sve na tezi nacin kroz trnje. Nema niko da ti kaze, a i kad ima, misli da ces mu uzeti posao pa te jebe i namjesta ti sranja. Zato vecina nasih ljudi kad dodje vani u normalnu firmu jednostavno skoci 20 nivoa naprijed, pa jebote sve ti daju...sta god hoces pokazi inicijativu i dobices. Uprkos rasizmu i inferiornosti naspram domacih ljudi vani mi opet mozemo napredovati jer je jednostavno sistem namjesten da mozes, to je ogromna razlika.

Ja garantujem sada da svaki student sa gradjevinskog faksa u Sarajevu zna puno vise od Engleskog studenta bez prakse, dakle svedimo ih na studente bez prakse...Englez nema sanse. Ja kada sam pokazao njima listu ispita s mog studiju ljudi nisu mogli vjerovati, mislili ja dva faksa zavrsio. Ali onda ide prakticni dio i mi odem u klinac, nema ko da ti to pruzi i mi smo prepusteni sami sebi.
Bluemore

#21393 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Hendrix wrote: 04/12/2019 23:19 Imam puno toga da kazem oko naseg skolstva, pogotovo nakon sto sam vidio kakvi ljudi izlaze sa faksova vani i dolaze da rade u firmi, ali u ovom slucaju nisam toliko negativan prema nasem sistemu. Kada se radi o cinjenici da studenti izlaze sa faksa nesposobni za rad...isto je i kod nas i na zapadu. Cak u mnogo slucajeva, zapadni studenti su nesposobniji za konkretni rad ali to nadoknadjuju treningom u prezentaciji i preseravanju tako da kada bi ih covjek stavio pored nasih da nesto prezentuju...nasi studenti bi ispali totalni levati. Znam da ovo zvuci suludo...ali tako je. Kada vidis CV jednog zapadnog studenta ti kontas jebote ovaj covjek ima vec 10 godina iskustva...i onda citas iskustvo "Library Admin Manager= radio u biblioteci, izdavao kartice clanovima", "Supermarket Logistic Assistant Manager for Dairy Products=slago mlijeko i kajmak u frizideru u lokalnom Aldiju" itd itd...prezentacija im je kljuci svega i svi su nekakvi menadzeri bili od vrtica.

Ja trenutno imam 2 diplomca ili "graduate engineer" pod mojim mentorstvom u firmi, sa prestiznih zapadnih univerziteta, i zakljucak je da su ljudi na nivou srednje skole sto se tice znanja i samoinicijative. Apsolutno nikakvog konkretnog inzinjerskog iskustva nemaju, dodir sa softverima je minimalan ili nepostojeci i ono sto odlikuje sve njih...niko nece da mrdne sam guzicom. Svi ocekuju treninge i da budu nauceni na poslu, i to je poenta Zapada. Njihovi inzinjeri izadju totalno beskorisni osim u supljiranju, imaju vise predmeta o menadzmentu nego konkretnoj nauci, ali onda cim udju u firmu dobiju sve zivo na ruke. Sta god ti hoces i trebas da znas, ima trening, polako, daju im na kasiku sve, lagani rad, nema stresa...nista nemoj sam mi cemo ti reci. Sasvim je OK da kazes inzinjeru uradi to, i da on odgovori izvini nisam imao trening iz tog dijela crtanja...ne mogu. Pa kod nas bi ti direktor jebo familiju da se usudis to da kazes. Jedan od ovih diplomaca vec pola godine radi ko sekretarica i ganja ko je koje sate stavio na koji projekat, kao neka ga malo da nauci menadzment i Excel. Jebeni konstrukter...neka ga malo, da dijete nauci, polako. Shvacate li vi koja je to razlika u odnosu na nas sistem rada.

S druge strane nasi jadni studenti, recimo ti masinski inzinjeri s kojima se ovde sprdate kako nista ne znaju...dodju u firmu i kazu im, hajd inzinjer reci ti nama sta da radimo. Sprdaju se s tobom, imas faks, ti sve znas, de hajde radi odma sve zivo. Nema treninga, nema uvoda, nema nista jarane...i sam prodjoh kroz tu fazu prije vise od 10 godina. Sjedi i radi, ne znas AutoCAD? Ima internet, skini krekovan i nauci...boli ikoga briga. Pola firme te smatra konkurencijom i jebu te gdje stignu, nemas izbora, nema tu velikog trzista. I onda sjedi kuci nocima, skidaj uputstva za softvere, uci sam, visi po forumima pitaj ljude za rjesenja...sve sam, trening ne postoji. Ko te jebe...ti si inzinjer, uradi sam. Hoces radit praksu? Ne moze jarane, ne da niko, sta hoces ti idi zavrsi studij pa dodji onda (to su meni rekli kad sam probao).

I to je poenta zasto nasi ljudi uspiju vani, ne zato sto mi imamo teske faksove i jebenu edukaciju...nego sto smo nauceni da kopamo sami, sve na tezi nacin kroz trnje. Nema niko da ti kaze, a i kad ima, misli da ces mu uzeti posao pa te jebe i namjesta ti sranja. Zato vecina nasih ljudi kad dodje vani u normalnu firmu jednostavno skoci 20 nivoa naprijed, pa jebote sve ti daju...sta god hoces pokazi inicijativu i dobices. Uprkos rasizmu i inferiornosti naspram domacih ljudi vani mi opet mozemo napredovati jer je jednostavno sistem namjesten da mozes, to je ogromna razlika.

Ja garantujem sada da svaki student sa gradjevinskog faksa u Sarajevu zna puno vise od Engleskog studenta bez prakse, dakle svedimo ih na studente bez prakse...Englez nema sanse. Ja kada sam pokazao njima listu ispita s mog studiju ljudi nisu mogli vjerovati, mislili ja dva faksa zavrsio. Ali onda ide prakticni dio i mi odem u klinac, nema ko da ti to pruzi i mi smo prepusteni sami sebi.
:thumbup:
MarlboroGold

#21394 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

:thumbup:

E to su vec iskustva, a ne kao 80% postova na temi sa supljom pricom.
Bloo
Globalna šefica

#21395 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 05/12/2019 08:15 :thumbup:

Hoces osvrt sa drugih fakulteta?
Ili se.ovdje samo, kao i obicno, busamo PRAVIM i jedini bitnim fakultetima - masinstvo, ETF, rocket science...
Jer ostali fakulteti su pickin dim...
Tomahawk11
Globalni moderator

#21396 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote: 05/12/2019 08:20

Ili se.ovdje samo, kao i obicno, busamo PRAVIM i jedini bitnim fakultetima - masinstvo, ETF, rocket science...
Onaj u Trebinju?
Bloo
Globalna šefica

#21397 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote: 05/12/2019 08:28

Onaj u Trebinju?
Ma tako smo podjebavali masince na jednom smjeru...raketasi. 8-)
Bloo
Globalna šefica

#21398 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

I zar nismo svi dovoljno odrasli i inteligentni, da ne padamo u zamku logical fallacies - anegdotalni primjeri....

Kao neko.ko je i sam proizvod naseg obrazovanja i ko je i sam, iako kratko, radio u istom, ne mogu se sloziti sa svim navedenim u Hendrixovom postu...
stakasa

#21399 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Ma kakvo bona masintvo... Nema inzinjera bez prakse i laboratorijskih vjezba. Nego se porede kruske i jabuke, usporeduju se ubjedljivo najbolji iz BiH, ona krema tri cetri posto njih koji se prvo izbore na fakultetu bez stela pa na poslu pa kad vide da nema od tog nista odu vani i izbore se i tamo.
Hendrix

#21400 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Bloo wrote: 05/12/2019 08:34 I zar nismo svi dovoljno odrasli i inteligentni, da ne padamo u zamku logical fallacies - anegdotalni primjeri....

Kao neko.ko je i sam proizvod naseg obrazovanja i ko je i sam, iako kratko, radio u istom, ne mogu se sloziti sa svim navedenim u Hendrixovom postu...
Ma nisam ja htio reci da mi imamo super obrazovanje, nego da se i na zapadu ne ocekuje sad neki nivo s faksa.

I nije mi bas svejedno kad vidim da ljudi rade na mojoj poziciji sa 2 godine manje fakulteta i jedno 15 predmeta manje...bezveze potrosi godine zivota hraneci ego nekog metuzalema.

Ali generalno nama je lakse naviknut se na normalan sistem nego nekome na nas hajvanski.
Post Reply