MALI Šengen

Locked
Kikibombona

#601 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote: 02/12/2019 16:24A sto, sta fali Srbijankama? :D
De, bolan Kiki, kakvo udruzivanje so ovim prekodrinskim budala na celu s pickoustim. I otkad to, majke ti, Vucic nije ekstremista, populista i sta vec ne.
Ne fali nista, samo eto, nisam imao kontakta sa njima... :D Men' su najbolje cure Zenicanke. Konzervativan tip. :D

...

Pa Vucic je na udaru srpskih ekstremista radi malog Sengena. On se malo distancirao od ekstremizma, zagovara ulazak u EU, velica odnose sa Njemackom i Francuskom itd.

Vucic je u dusi ekstremista ali je shvatio da je izolovana Srbija osudjena na propast. Mozes ti mrziti Drbiju do neba, ali je napredak BiH nemoguc bez saradnje sa Srbijom i Hrvatskom. Svako ko misli drugacije je budala. Ekonomija mora prevazici medjunacionalne tenzije.
Kikibombona

#602 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

Lincoln-Burrows wrote: 02/12/2019 16:32
Kikibombona wrote: 02/12/2019 16:19 Ekstremisti su protiv svega sto znaci bolji zivot i napredak.
Slažem se sa konstatacijom ali ovo je ipak drugačiji slučaj.

Na pr. Kosovo se ne može razriješiti jer pragmatični ljudi koji bi to riješili ne mogu od ekstremista niti predstaviti svoja riješenja,
srpski ekstremisti hoće cijelo Kosovo u Srbiji a albanski hoće i Kosovo a možda i dio Makedonije u Albaniji. Pragmatičari pušiona.

Mali Šengen upravo pragmatičari smatraju nerealnim bar zasad dok ekstremisti imaju preko njega skrivene ciljeve.
Kiki ja ne mislim da si ti ekstremista šta više nisi nipopšto ali si naivan, poslušaj što kažu umjereni ljudi ako ih ima.
Navedi imena pragmaticara koji mali Sengen smatraju nerealnim.

Ja do sada nisam vidio nikog normalnog da je protiv malog Sengena. Jedino vidim srpske i albanske ekstremiste koji pjene protiv inicijative.
BHCluster

#603 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

Kikibombona wrote: 30/11/2019 12:17 Valentin Incko kaze da bi to bilo odlicno za BiH. Isto je porucila Amerika, Njemacka i EU. Ima li iko relevantniji od navedenih? Meni je vazno sta kazu Amerika i Njemacka a ne nekakvi ekstremisti.
Zasto oni nisi dio "malog sengena"?
Kikibombona

#604 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

BHCluster wrote: 02/12/2019 17:54
Kikibombona wrote: 30/11/2019 12:17 Valentin Incko kaze da bi to bilo odlicno za BiH. Isto je porucila Amerika, Njemacka i EU. Ima li iko relevantniji od navedenih? Meni je vazno sta kazu Amerika i Njemacka a ne nekakvi ekstremisti.
Zato sto su bogati, obrazovani, napredni.

Mali Sengen je za siromasne, nepismene i zatucane.

...

Nas ovakve EU nikad nece primiti. Cijela BiH ce iseliti, propast cemo kao Eritreja, ako ne dodjemo do pameti. Mi i nasi dragi susjedi Srbi, Albanci i Makedonci.

Zatvoreni i izolovani, posvadjani, nemamo nikakve sanse. I tu je BiH u najgoroj poziciji. Mi imamo Hrvatsku i Srbiju kao susjede. Jedni su EU a prema drugima bo dizali zid. Pa sa kime cemo onda? Sa Australijom vazdusnom linijom?

Srbija ima dosta drugih susjeda. Makedonija ima dosta susjeda. Albanija ima izlaz na more i dosta susjeda.

Jedino ovdje nama dijaspora predlaze da se ogradimo zidovima. Umobolno.
BHCluster

#605 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 18:16

...

Nas ovakve EU nikad nece primiti. Cijela BiH ce iseliti, propast cemo kao Eritreja, ako ne dodjemo do pameti. Mi i nasi dragi susjedi Srbi, Albanci i Makedonci.

Zatvoreni i izolovani, posvadjani, nemamo nikakve sanse. I tu je BiH u najgoroj poziciji. Mi imamo Hrvatsku i Srbiju kao susjede. Jedni su EU a prema drugima bo dizali zid. Pa sa kime cemo onda? Sa Australijom vazdusnom linijom?

Srbija ima dosta drugih susjeda. Makedonija ima dosta susjeda. Albanija ima izlaz na more i dosta susjeda.

To ona ista bh. dijaspora sto godisnje posalje u Bosnu i Hercegovinu izmedju 2,5 i 3,5 milijardi KM, a što je 13% ukupnog bruto drustvenoga proizvoda.?
asker

#606 Re: MALI Šengen

Post by asker »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 18:16

...

Pa nemamo mi zabranu izvoza robe u EU. Ti pises kao da smo hermeticki zatvoreni pa je jedini ventil u saku jada preko Drine.
Kikibombona

#607 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

BHCluster wrote: 02/12/2019 18:29To ona ista bh. dijaspora sto godisnje posalje u Bosnu i Hercegovinu izmedju 2,5 i 3,5 milijardi KM, a što je 13% ukupnog bruto drustvenoga proizvoda.?
Da, salje se sirotinji za hranu i lijekove.

...

Mada, ne treba nikad generalizovati. Imam dosta rodbine i prijatelja u dijaspori. Jedni sute i ne sole pamet, zive svoj zivot, drugi pametuju, tj. seru. Ovdje bili fukara, docepali se zapada, pa se sada prave pametni. Naprasno im porastao IQ i postali sposobni, super pametni.

...

Dio dijaspore bi rado podrzao da se mi zidom opasamo, samo da bi se njima qrac dizao, da bi se hranili turbo-patriotizmom. To sto bi mi u BiH bili jos veca bijeda, to ih ne bi uznemirilo. Par milja eura plata, a u Bosni braca u rovovima, prezivljava bez ikakvog materijalnog uzitka. Super, ne moze bolje.

...

A to je vazda tako. Bogatu dijasporu boli LIJEVO JAJE za sirotinju u BiH. Isto tako je u ratu bolio QRAC elitu za sirotinju. Utrpaj bijedi sa 8 razreda pusku u ruku a ti se bavi strategijom i svercuj. U ratu i nakon rata sve opljackaj. A sirotinju samo lozi, lozi, lozi...

Krv vam jebem. :twisted:

Meni se srce steze kada gledam svaki dan bijedu, ljude koji skupljaju po ulici djecu za lijecenje, ljude koji po kisi prodaju cigare na ulici kao da je ratno stanje. Ja svaki dan to gledam. I bude mi zlo kad neki smrad iz Malmea kaze: ma zidove treba podici. :roll:

Ja da odem vani ne bih srao ljudima koji ostanu u BiH. Sta ja imam sa 2 000 eura srati nekome ko prima 200 eura????
Hajvan

#608 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

ukinut drzavnost bosni, jezik bosanski i nacionalnost, te putem Maloshengeske Muslimanske Organizacije (MShMO) i turskog paragrafa obezbijediti nama muslimanima srpskog govornog podrucja specijalni status u Malosehngenskoj uniji… narocito, nama pashama, begovima i agama iz MshMO (pardon sda).

:lol:
Kikibombona

#609 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

asker wrote: 02/12/2019 19:01Pa nemamo mi zabranu izvoza robe u EU. Ti pises kao da smo hermeticki zatvoreni pa je jedini ventil u saku jada preko Drine.
Slabo izvozimo. Srbija, CG, Makedonija, Albanija i Kosovo su sansa za nas. U ove zemlje moramo i mozemo izvoziti dvostruko vise. Isto tako povecati izvoz za Tursku i zemlje BI.

Mi smo na takvom stepenu razvoja da nismo spremni za EU trziste. Moramo ojacati trgujuci sa adekvatnim 'protivnicima'.

Moja firma, konkretno, gubi dosta novca radi sporih granica. Mora ici puno brze.

Moramo se otvoriti kako bi privukli zapadne investitore. BiH sa 3 miliona stanovnika nije interesantna. Ako bi to bilo 12-15 miliona, to bi bila vec druga prica. Granice su veliki problem za razvoj privrede i ekonomije.

...

Mali Sengen ne ukida granice ali je jedan korak ka tome. Na kraju cemo svi uci u EU gdje nema granica. Do nas je da li cemo uci za 20, 50 ili 100 godina. Ako budemo vodili ratnu politiku plasim se da cemo ostati bez ljudi i propasti.
asker

#610 Re: MALI Šengen

Post by asker »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 19:12
asker wrote: 02/12/2019 19:01Pa nemamo mi zabranu izvoza robe u EU. Ti pises kao da smo hermeticki zatvoreni pa je jedini ventil u saku jada preko Drine.
Slabo izvozimo. Srbija, CG, Makedonija, Albanija i Kosovo su sansa za nas. U ove zemlje moramo i mozemo izvoziti dvostruko vise. Isto tako povecati izvoz za Tursku i zemlje BI.

Mi smo na takvom stepenu razvoja da nismo spremni za EU trziste. Moramo ojacati trgujuci sa adekvatnim 'protivnicima'.

Moja firma, konkretno, gubi dosta novca radi sporih granica. Mora ici puno brze.

Moramo se otvoriti kako bi privukli zapadne investitore. BiH sa 3 miliona stanovnika nije interesantna. Ako bi to bilo 12-15 miliona, to bi bila vec druga prica. Granice su veliki problem za razvoj privrede i ekonomije.

...

Mali Sengen ne ukida granice ali je jedan korak ka tome. Na kraju cemo svi uci u EU gdje nema granica. Do nas je da li cemo uci za 20, 50 ili 100 godina. Ako budemo vodili ratnu politiku plasim se da cemo ostati bez ljudi i propasti.
Pogledaj podatke, ne pricaj napamet. Mnogo vise izvozimo u zemlje koje nisu obuhvacene ovom idejom malog Sengena.
Idealiziras ovu ideju a ne vidjeh do sad da si jedan jedini validan argument postavio. Pusti uopsteno supljiranje.
I zaista ides u krajnost, ispade Zenica ko Mogadishu, smanji malo ribu.

Ljudi koji odlucuju su rekli dajte da vidimo sta su benefiti za BiH ovom inicijativom. Ukljucite nas od samog pocetka u kreiranje sporazuma. Ratifikujmo granice prije njihovog "brisanja". Ukljucimo ekspertne timove u izradu plana, definisimo precizne kvote trgovinske razmjene.

Jel tebi jadno da pola drzave nece imati nikakav problem da dozivi trgovinski kolaps, unistenje BiH ekonomije ukoliko Srbija profitira? Tu zdrav razum ne igra nikakvu ulogu. Sa novom ekipom u VM pogotovo.

Ako vec drzava BiH odlucuje, zasto trcati grlom u jagode.

Tvoja firma nije nikakvo mjerilo.
spreca

#611 Re: MALI Šengen

Post by spreca »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 19:04
BHCluster wrote: 02/12/2019 18:29To ona ista bh. dijaspora sto godisnje posalje u Bosnu i Hercegovinu izmedju 2,5 i 3,5 milijardi KM, a što je 13% ukupnog bruto drustvenoga proizvoda.?

...

Mada, ne treba nikad generalizovati. Imam dosta rodbine i prijatelja u dijaspori. Jedni sute i ne sole pamet, zive svoj zivot, drugi pametuju, tj. seru. Ovdje bili fukara, docepali se zapada, pa se sada prave pametni. Naprasno im porastao IQ i postali sposobni, super pametni.

...

Dio dijaspore bi rado podrzao da se mi zidom opasamo, samo da bi se njima qrac dizao, da bi se hranili turbo-patriotizmom. To sto bi mi u BiH bili jos veca bijeda, to ih ne bi uznemirilo. Par milja eura plata, a u Bosni braca u rovovima, prezivljava bez ikakvog materijalnog uzitka. Super, ne moze bolje.

...

A to je vazda tako. Bogatu dijasporu boli LIJEVO JAJE za sirotinju u BiH. Isto tako je u ratu bolio QRAC elitu za sirotinju. Utrpaj bijedi sa 8 razreda pusku u ruku a ti se bavi strategijom i svercuj. U ratu i nakon rata sve opljackaj. A sirotinju samo lozi, lozi, lozi...

Meni se srce steze kada gledam svaki dan bijedu, ljude koji skupljaju po ulici djecu za lijecenje, ljude koji po kisi prodaju cigare na ulici kao da je ratno stanje. Ja svaki dan to gledam. I bude mi zlo kad neki smrad iz Malmea kaze: ma zidove treba podici. :roll:

Ja da odem vani ne bih srao ljudima koji ostanu u BiH. Sta ja imam sa 2 000 eura srati nekome ko prima 200 eura????
Miki problem je sto ti nemozes da odes....a srao bi ti vi se nego sada...nemoj da se prenemazes jer nisi to ti
Kikibombona

#612 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

asker wrote: 02/12/2019 19:25Pogledaj podatke, ne pricaj napamet. Mnogo vise izvozimo u zemlje koje nisu obuhvacene ovom idejom malog Sengena.
Idealiziras ovu ideju a ne vidjeh do sad da si jedan jedini validan argument postavio. Pusti uopsteno supljiranje.
I zaista ides u krajnost, ispade Zenica ko Mogadishu, smanji malo ribu.

Ljudi koji odlucuju su rekli dajte da vidimo sta su benefiti za BiH ovom inicijativom. Ukljucite nas od samog pocetka u kreiranje sporazuma. Ratifikujmo granice prije njihovog "brisanja". Ukljucimo ekspertne timove u izradu plana, definisimo precizne kvote trgovinske razmjene.

Jel tebi jadno da pola drzave nece imati nikakav problem da dozivi trgovinski kolaps, unistenje BiH ekonomije ukoliko Srbija profitira? Tu zdrav razum ne igra nikakvu ulogu. Sa novom ekipom u VM pogotovo.

Ako vec drzava BiH odlucuje, zasto trcati grlom u jagode.

Tvoja firma nije nikakvo mjerilo.
Image

Izvoz u Srbiju i Hrvatsku mora biti znatno veci, dok je izvoz u Makedoniju ili Albaniju mizeran. I Kosovo je bilo tanko dok nam nisu uveli takse. CG isto tako.

A evo sta izvozimo u Njemacku. Nasa prehrambena industrija nema sta traziti na zapadu, izvozimo uglavnom sirovine.

https://tradingeconomics.com/bosnia-her ... ts/germany

Nama HITNO trebaju strane investicije kako bi sacuvali sto vise ljudi. Sve tome podrediti ako ne zelimo propasti.
asker

#613 Re: MALI Šengen

Post by asker »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 19:46 Image

Izvoz u Srbiju i Hrvatsku mora biti znatno veci, dok je izvoz u Makedoniju ili Albaniju mizeran. I Kosovo je bilo tanko dok nam nisu uveli takse. CG isto tako.

A evo sta izvozimo u Njemacku. Nasa prehrambena industrija nema sta traziti na zapadu, izvozimo uglavnom sirovine.

Nama HITNO trebaju strane investicije kako bi sacuvali sto vise ljudi. Sve tome podrediti ako ne zelimo propasti.
Covjece imas precizne drzavne podatke sta i gdje izvozimo. Na mobitelu sam pa se nemogu s tim zajebavat. Mislim da cak imamo suficit sa nekim EU zemljama, Italija i Austrija ako se ne varam.

Jasno, izvoz mora biti veci prema svima.
I ti mislis mali sengen ce to magicno rijesiti. Koliko energicno zagovaras, ti bi sutra potpisao. Nikakvih analiza.
Znas li da i sad, ovog trenutka duplo vise uvozimo iz Srb nego sto izvozimo? Znaci "dok kamioni cekaju" mi smo donji. Hoces li poplavu jeftinijih proizvoda iz Srb bez ikakve zastite?

Zvanicne institucije nase zemlje nisu ni rekle ne, vec postavile sasvim opravdana pitanja i izrazile sumnje, te zatrazile da budu ukljucene u samo kreiranje sporazuma na expertnom nivou komisija. Plus granice!
Ja takav stav podrzavam 100%.
Kikibombona

#614 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

asker wrote: 02/12/2019 19:58Covjece imas precizne drzavne podatke sta i gdje izvozimo. Na mobitelu sam pa se nemogu s tim zajebavat. Mislim da cak imamo suficit sa nekim EU zemljama, Italija i Austrija ako se ne varam.

I ti mislis mali sengen ce to magicno rijesiti. Koliko energicno zagovaras, ti bi sutra potpisao. Nikakvih analiza.
Znas li da i sad, ovog trenutka duplo vise uvozimo iz Srb nego sto izvozimo? Znaci "dok kamioni cekaju" mi smo donji. Hoces li poplavu jeftinijih proizvoda iz Srb bez ikakve zastite?

Zvanicne institucije nase zemlje nisu ni rekle ne, vec postavile sasvim opravdana pitanja i izrazile sumnje, te zatrazile da budu ukljucene u samo kreiranje sporazuma na expertnom nivou komisija. Plus granice!
To je zato sto drzave, Srbija i Hrvatska, podsticu izvoz. Mi to ne radimo. Zato imas slucaj da Hrvati iz Hrvatske i Srbi iz Srbije dolaze u BiH kupovati hrvatske i srpske proizvode. Krajnje je vrijeme da nasa drzava pomogne izvoz, narocito u balkanske drzave.

A ja se slazem da mi moramo ucestvovati u izradi dokumenta. To pisem od prvog komentara na ovoj temi. I slazem se sa nasim zvanicnim stavom do sada prezentiranim.

Ovdje su problem dijasporci i uhljebi koji na prvu kazu: odbiti sve, podici zidove. Za to vrijeme oni uzimaju par milja eura platu i navijaju za totalnu blokadu u BiH. Licemjerno i bezobrazno.
Haman2

#615 Re: MALI Šengen

Post by Haman2 »

asker wrote: ↑02/12/2019 19:58
Covjece imas precizne drzavne podatke sta i gdje izvozimo. Na mobitelu sam pa se nemogu s tim zajebavat. Mislim da cak imamo suficit sa nekim EU zemljama, Italija i Austrija ako se ne varam.

Bas tako :thumbup: Sta da kupujem od onih koji su me istjerali iz mog stan, mog grada, moje zemlje u koju sam se vratio ali ne u moj stan i moj grad, nego u drugi grad i drugi stan. Sve su opljackali sto se moglo opljackati. Osim toga pocinili su masovne zlocine svake vrste sve do genocida i tako pokazali sta stvarno misle o meni i narodu kome pripadam. Sad bih ja trebao da kupujem njihovu vodu a da ne pijem svoju, da kupujem njihovo brasno, njihovu odjecu itd. Ja vise nemam povjerenja u njih i njihove dobre namjere.
asker

#616 Re: MALI Šengen

Post by asker »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 20:09
asker wrote: 02/12/2019 19:58Covjece imas precizne drzavne podatke sta i gdje izvozimo. Na mobitelu sam pa se nemogu s tim zajebavat. Mislim da cak imamo suficit sa nekim EU zemljama, Italija i Austrija ako se ne varam.

To je zato sto drzave, Srbija i Hrvatska, podsticu izvoz. Mi to ne radimo. Zato imas slucaj da Hrvati iz Hrvatske i Srbi iz Srbije dolaze u BiH kupovati hrvatske i srpske proizvode. Krajnje je vrijeme da nasa drzava pomogne izvoz, narocito u balkanske drzave.

A ja se slazem da mi moramo ucestvovati u izradi dokumenta. To pisem od prvog komentara na ovoj temi. I slazem se sa nasim zvanicnim stavom do sada prezentiranim.

Ovdje su problem dijasporci i uhljebi koji na prvu kazu: odbiti sve, podici zidove. Za to vrijeme oni uzimaju par milja eura platu i navijaju za totalnu blokadu u BiH. Licemjerno i bezobrazno.

Podsticaj o kome govoris je prijeko potreban ali mnogo vise prema trzistu od 550 miliona stanovnika, a ne prema 10ak. I taj preko Drine je sasvim ok samo i jedino ukoliko BiH ima korist. Nista vise, nikakvo bratstvo i jedinstvo. Nikakva ideologija, srodni narodi klinci palci, hebes to.

I nema nista lose u tom pristupu "3 puta mjeri, jednom sijeci" kad je Srbija u pitanju. Razloga je milion, da se ne lazemo.
Ne smatram Srbiju prijateljskom zemljom, ne vjerujem u Vuciceve dobre namjere, ne mislim da su odustali od pretenzija na moju zemlju, prezirem ih sto jos uvijek cuvaju ratne zlocince, slave ih, umanjuju zlocine, negiraju genocid itd.

Eh s takvim susjedom pravis trgovinski sporazum. Znaci oprez, oprez i oprez!!!
Haman2

#617 Re: MALI Šengen

Post by Haman2 »

Podrzavam :thumbup: :izet:
Maraschino

#618 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

Ne vjeruj Vucicu ni kad ti poklone nosi. :oops:
BHCluster

#619 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 19:04

...

...

...

I to ce "MALI Šengen" promijeniti? Nista se ne ce promijeniti dok narods ne preuzme odgovornost za svoju buducnost! "MALI Šengen" to nije.
Kikibombona

#620 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

BHCluster wrote: 02/12/2019 21:22I to ce "MALI Šengen" promijeniti? Nista se ne ce promijeniti dok narods ne preuzme odgovornost za svoju buducnost! "MALI Šengen" to nije.
Ma ne moze preuzeti narod. Kakav narod, nepismen i povodljiv.

Moze jedino politika, drustvena elita. Oni trebaju nesto raditi. A vec 20 godina ne rade nista.

...

Pogledaj koliko su napredovali Cesi i Estonci za 20 godina. Mi smo izgubili 20 godina na nista. I spremni smo izgubiti jos 30. Zaostat cemo totalno i propasti. Taman da danas krenemo raditi kao Svabe, izgubit cemo veliki broj mladih, jer niko ne zeli cekati 10 godina da bude bolje. A mi nismo ni blizu da krenemo...

...

Jos nisam cuo od nasih politicara kakava je nasa ekonomska/privredna strategija od kada je jasno da za nas nema mjesta u EU.
asker

#621 Re: MALI Šengen

Post by asker »

Pun kurac Ceha po Njemackoj i Austriji, kao i Estonaca, Poljaka, Slovaka, Rumuna, Bugara, Hrvata i Srba.

Totalo suluda i nerealna ocekivanja imas od ovoga taman da ga sutra potpisu.
Edin H.

#622 Re: MALI Šengen

Post by Edin H. »

asker wrote: 02/12/2019 22:37 Pun kurac Ceha po Njemackoj i Austriji, kao i Estonaca, Poljaka, Slovaka, Rumuna, Bugara, Hrvata i Srba.

Sta god da rade ne mogu dosegnuti ekonomiju najrazvijenih zapadnih zemalja, ali svaka vrsta slobodnog trzista vodi boljem protoku roba i razvoju ekonomije, ali kod nase se raja plasi da se ovdje radi o politickom, a ne ekonomskom potezu.

Da je Jugoslavija ostala u nekoj vrstoj ekonomske unije, a ne raspala se ratom, bilo bi svim republikama - novim drzavama bolje.
asker

#623 Re: MALI Šengen

Post by asker »

Edin H. wrote: 02/12/2019 22:43
asker wrote: 02/12/2019 22:37 Pun kurac Ceha po Njemackoj i Austriji, kao i Estonaca, Poljaka, Slovaka, Rumuna, Bugara, Hrvata i Srba.

Sta god da rade ne mogu dosegnuti ekonomiju najrazvijenih zapadnih zemalja, ali svaka vrsta slobodnog trzista vodi boljem protoku roba i razvoju ekonomije, ali kod nase se raja plasi da se ovdje radi o politickom, a ne ekonomskom potezu.

Da je Jugoslavija ostala u nekoj vrstoj ekonomske unije, a ne raspala se ratom, bilo bi svim republikama - novim drzavama bolje.
Slazem se.
Samo sto Kiki pretjeruje. Kao da se sad ne trguje. I sa ovim zemljama zamisljenog malog sengena i sa EU, i sa ostatkom svijeta. Ostrasceno pise kao da sad nit se sta uvozi nit izvozi.
Ovdje se radi o olaksicama, brzem i jednostavnijem protoku roba, par administrativnih promjena, gdje ce (bez jasno utvrdjenih mjera zastite) onaj ko moze imati odrijesene ruke da dominira. Niko od zagovornika nije pominjao reciprocitet, garantovane kvote itd.

Ako expertne komisije utvrde da ce BiH imati koristi od ovoga i nula stete, u bilo kojem smislu, potpuno podrzavam. I dalje bih insistirao na ratifikaciji jebenih granica!!! Dje zapelo? Drina nam je po pola, struja, poplavljena podrucja. Hajmo to malo pretrest radi dobrosusjedskih odnosa. Ako nemaju skrivenih namjera to bi bilo brzo gotovo. Bar kod Vucica je lahko, ko Bog, kaze "budi" i ono bude :-D
muhafuca

#624 Re: MALI Šengen

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote: 02/12/2019 19:46
Image

nisam znao da nuklearne reaktore izvozimo za Njemacku

hajde fino
Kikibombona

#625 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

asker wrote: 02/12/2019 23:00Slazem se.
Samo sto Kiki pretjeruje. Kao da se sad ne trguje. I sa ovim zemljama zamisljenog malog sengena i sa EU, i sa ostatkom svijeta. Ostrasceno pise kao da sad nit se sta uvozi nit izvozi.
Ovdje se radi o olaksicama, brzem i jednostavnijem protoku roba, par administrativnih promjena, gdje ce (bez jasno utvrdjenih mjera zastite) onaj ko moze imati odrijesene ruke da dominira. Niko od zagovornika nije pominjao reciprocitet, garantovane kvote itd.

Ako expertne komisije utvrde da ce BiH imati koristi od ovoga i nula stete, u bilo kojem smislu, potpuno podrzavam. I dalje bih insistirao na ratifikaciji jebenih granica!!! Dje zapelo? Drina nam je po pola, struja, poplavljena podrucja. Hajmo to malo pretrest radi dobrosusjedskih odnosa. Ako nemaju skrivenih namjera to bi bilo brzo gotovo. Bar kod Vucica je lahko, ko Bog, kaze "budi" i ono bude :-D
Ovdje se radi o potpuno odsustvu strategije. Mi 20 godina nemamo nikakav plan.

...

Evo sada, Francuska otvoreno govori da za nas nema EU buducnosti u skorije vrijeme, a kakav je nas odgovor?
Nikakav, ko da se nas to ne tice. :shock:

...

Mi moramo naci nacin da privucemo strane investicije. Jos uvijem imamo ljude, jeftine ljude. Blizu smo zapadne Evrope. Nasa drzava mora nuditi sve zivo investitorima samo da dodju, da sacuvamo sto vise ljudi u BiH. Pogledaj koliko firmi dolazi u Srbiju...!??? Zasto dolazi? Zato sto drzava ima strategiju, zato sto investitorima nudi bolje ugovore nego Madjarska, Poljska ili neka druga istocna zemlja.

...

Mene boli sto se nista ne desava. Kao na samrti sjedimo i lagano propadamo. Depresija nikad nije bila gora. Svaki dan slusam ljude kako planiraju odlazak.
Locked