I sam odgoj se sve više mijenja... sporo, ali postepeno. Taj issue jezika nikad neće nestati i bolje ti je da se sa time pomiriš... jedino ako nas neko okupira pa nametne svoj jezik, a naš ukine i da tako živimo makar 500 godina. Upitno je hoće i li tad nestati.Bloo wrote: ↑02/12/2019 11:19Razmisli o odgoju djevojčica. Razmisli šta se možda govori djevojčicama i djevojkama kada pokušaju da budu asertivnije. Opet se vraćamo na issue jezika i tradicionalnog odgoja koji nikako da odumre i pitanje percepcije. Pogledaj kako reagujete na Ljubinku koja je agresivan sugovornik.MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 09:58Ne znam. Možda većina ne voli pregovarati o tome. Možda se previše brinu šta će druga strana o tome misliti kad traže veću platu, pa su manje spremne da se kockaju sa vlastitom reputacijom itd. - ovo uglavnom u normalnim demokratskim zemljama, kao i kod nekih naših poslodavaca koji su normalni.
To zadnje je vjerovatno prisutno u nekim zemljama gdje nemaju prava ili nemaju dovoljno, a ni mi ovdje nismo toliko daleko od navedenog... dakle otkaz na spominjanje trudnoće itd. što je žalosno.
Naravno, u hipotetičkoj situaciji, plata se traži na osnovu rezultata.
https://www.forbes.com/sites/nextavenue ... 75aba7bc89Pam Kostka, a serial entrepreneur who is now CEO of a stealth-mode mobile startup, was given the title “dragon lady,” but she did not change her management approach.
She told me: “I never backed down from being aggressive or direct just because somebody was going to criticize me for it. I won’t apologize for being a woman. I tend to have a direct communication style, which is also penalized in women. Women are supposed to be more empathetic in their style, but I am more direct and logical. Maybe I am that way because I need to be in order to get my voice heard.”
Annabel Liu, who works at a stealth startup and was previously vice president of engineering at LinkedIn, received similar feedback; she was told she had an aggressive and authoritarian style. Her way of responding to this was to evolve her brand to be less abrasive while still being assertive.
Shilpa Lawande, a CEO and co-founder of the artificial intelligence startup in the health care space, postscript.us, also found herself confronting labels of assertiveness or aggressiveness. She chose to take it as constructive feedback and strove toward finding more balance based on each situation.
Kad smo asertivne, onda smo bossy, pushy i agresivne.
KAd je muškarac asertivan, on je BOSS. Ona je DRAGON LADY...a pogledaj origin tog izraza.
Kad si otvorena i govoriš istinu - onda si too much...
Kad si strastvena oko nečega - pogodi - emocionalna! hormonalna!
Et cetera et cetera
Izrazi poput ženska glavo (bez svog pandana muška glavo, osim u konstrukciji muška glava u kući) su nešto što se koristi skoro nesvjesno. Ženska osoba u pitanju ne želi da razumije, prihvati neki argument i onda se rečenica počinje sa--Ženska glavo...
Također i izrazi Jesi to u PMS-u? Ne budi hormonalna! Što si emocionalna.... kada ženska jedinka strastveno drži svoju poziciju. Zašto nemam muškog pandana ovim izrazima?
Ljubinka... koliko god da mi je simpatična često je i bezobrazna i iz nje pršti cinizam. Zna i vrijeđati drugu stranu i nije jednom bila banovana. To joj ne zamjere samo i isključivo muškarci na forumu, već i mnoge žene. Asertivnost nema veze sa bezobrazlukom ako se uistinu osoba tako i ponaša, a što jeste slučaj u vezi nje.
Ok slažem se sa zadnjim dijelom, ali uvijek se nađe neko ko će to znati cijeniti. Svijet nije savršen i neće nikad biti, a naša sredina je daleko od savršene.
Izađite na ulice kao one u Čileu ili gdje već pa pjevajte
Što se mene tiče ko god ima probleme takve prirode neka okupi raju da izađu na ulice.