Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MarlboroGold

#7551 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 02/12/2019 11:19
MarlboroGold wrote: 02/12/2019 09:58
Bloo wrote: 02/12/2019 07:57

Ima par good.points.
Jedno pitanje za tebe.
Sta.mislis zasto zene nisu asertivnije u trazenju vece plate?
Da li se asertivna zena percipira kao agresivna za razliku od muskarca? Da li je asertivna poslovna zena okarakterisana cesto kao bitch?
Ne znam. Možda većina ne voli pregovarati o tome. Možda se previše brinu šta će druga strana o tome misliti kad traže veću platu, pa su manje spremne da se kockaju sa vlastitom reputacijom itd. - ovo uglavnom u normalnim demokratskim zemljama, kao i kod nekih naših poslodavaca koji su normalni.
To zadnje je vjerovatno prisutno u nekim zemljama gdje nemaju prava ili nemaju dovoljno, a ni mi ovdje nismo toliko daleko od navedenog... dakle otkaz na spominjanje trudnoće itd. što je žalosno.
Razmisli o odgoju djevojčica. Razmisli šta se možda govori djevojčicama i djevojkama kada pokušaju da budu asertivnije. Opet se vraćamo na issue jezika i tradicionalnog odgoja koji nikako da odumre i pitanje percepcije. Pogledaj kako reagujete na Ljubinku koja je agresivan sugovornik.
Naravno, u hipotetičkoj situaciji, plata se traži na osnovu rezultata.
Pam Kostka, a serial entrepreneur who is now CEO of a stealth-mode mobile startup, was given the title “dragon lady,” but she did not change her management approach.

She told me: “I never backed down from being aggressive or direct just because somebody was going to criticize me for it. I won’t apologize for being a woman. I tend to have a direct communication style, which is also penalized in women. Women are supposed to be more empathetic in their style, but I am more direct and logical. Maybe I am that way because I need to be in order to get my voice heard.”

Annabel Liu, who works at a stealth startup and was previously vice president of engineering at LinkedIn, received similar feedback; she was told she had an aggressive and authoritarian style. Her way of responding to this was to evolve her brand to be less abrasive while still being assertive.

Shilpa Lawande, a CEO and co-founder of the artificial intelligence startup in the health care space, postscript.us, also found herself confronting labels of assertiveness or aggressiveness. She chose to take it as constructive feedback and strove toward finding more balance based on each situation.
https://www.forbes.com/sites/nextavenue ... 75aba7bc89

Kad smo asertivne, onda smo bossy, pushy i agresivne.
KAd je muškarac asertivan, on je BOSS. Ona je DRAGON LADY...a pogledaj origin tog izraza.
Kad si otvorena i govoriš istinu - onda si too much...
Kad si strastvena oko nečega - pogodi - emocionalna! hormonalna!
Et cetera et cetera

Izrazi poput ženska glavo (bez svog pandana muška glavo, osim u konstrukciji muška glava u kući) su nešto što se koristi skoro nesvjesno. Ženska osoba u pitanju ne želi da razumije, prihvati neki argument i onda se rečenica počinje sa--Ženska glavo...
Također i izrazi Jesi to u PMS-u? Ne budi hormonalna! Što si emocionalna.... kada ženska jedinka strastveno drži svoju poziciju. Zašto nemam muškog pandana ovim izrazima?
I sam odgoj se sve više mijenja... sporo, ali postepeno. Taj issue jezika nikad neće nestati i bolje ti je da se sa time pomiriš... jedino ako nas neko okupira pa nametne svoj jezik, a naš ukine i da tako živimo makar 500 godina. Upitno je hoće i li tad nestati.
Ljubinka... koliko god da mi je simpatična često je i bezobrazna i iz nje pršti cinizam. Zna i vrijeđati drugu stranu i nije jednom bila banovana. To joj ne zamjere samo i isključivo muškarci na forumu, već i mnoge žene. Asertivnost nema veze sa bezobrazlukom ako se uistinu osoba tako i ponaša, a što jeste slučaj u vezi nje.

Ok slažem se sa zadnjim dijelom, ali uvijek se nađe neko ko će to znati cijeniti. Svijet nije savršen i neće nikad biti, a naša sredina je daleko od savršene.

Izađite na ulice kao one u Čileu ili gdje već pa pjevajte :)
Što se mene tiče ko god ima probleme takve prirode neka okupi raju da izađu na ulice.
Last edited by MarlboroGold on 02/12/2019 12:02, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#7552 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

MarlboroGold wrote: 02/12/2019 11:59
Ljubinka... koliko god da mi je simpatična često je i bezobrazna i iz nje pršti cinizam. Zna i vrijeđati drugu stranu i nije jednom bila banovana. To joj ne zamjere samo i isključivo muškarci na forumu, već i mnoge žene. Asertivnost nema veze sa bezobrazlukom ako se uistinu osoba tako i ponaša, a što jeste slučaj u vezi nje.

ja bezobrazna :shock:

a kako sam nekoga uvrijedila ? :-)
konoplja

#7553 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Steve Jobs je bio poznat kao gnjida od covjeka i agresivac. Nitko ga nije slavio kao "super mega bossa" nego su svi govorili da je govno od covjeka. Jako dobro dokumentovano.

Steve Ballmer takodjer, Larry Ellison etc. Primjera ima koliko hoces o muskarcima koji su ostvarili impresivne karijere, a bili su negativci.

Eto, da ti se revansiram Dragon Lady :D

Zasto su muskarci asertivniji od zena? Mozda testosteron igra neku ulogu?

¯\_(ツ)_/¯
Hakiz

#7554 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote: 02/12/2019 11:56
Hakiz wrote: 02/12/2019 11:53
Connaisseur Karlin wrote: 02/12/2019 11:50

na silu se sve moze , a upravo tako su muskraci kroz povijst dobili nesto sto zele :-?

sila,prisiljavanje, silovanje :-?
Pa, valjda je to priroda prirodno (sic) podesila da je neko jači, pa da ako treba i na taj način, silom, uspostavi prirodan poredak ako počne da se narušava.
nasilje muskaraca ka zenama je za tebe prirodno podesena funkcija :roll:

pises o narusavanju nekakvog prirodnog poretka !?
Ne, nasilje prema ženama nije prirodno podešena funkcija. To je mehanizam kojim se vraća prirodan poredak kada počne da se narušava.

Evo, pogledaj: Žene u posljednje vrijeme sve više osvajaju pozicija, plate im se polako ali sigurno počinju izjednačavati sa platama muškaraca, imaju sve više moći u biznisu, politici, pa i u religijama itd.

Paralelno sa tim kmijenja se klima na planeti.

To navodi na samo jedan zaključak: Promjene prirodenog poretka, promjene klime su uzrokovale promjene u mozgovima ljudi koje su dovele do toga da se i prirodni poredak u odnosu mukaraca i žena počne mijenjati. I promjene klime, idu ka sve težim uslovima života na planeti, sušama, olujama, zemljotresima itd, dakle ka katastrofama, tako i društvene promjene koje ženama daju više moći će dovode do društvenih katastrofa.

Znači promjene u prirodi, u prirodnom poretku su uslovile promjene u normalnom društvenom poretku.

I ako dozvolimo da klimatske promjene se dogode a da se ne borimo protiv njih, i da ne pokušavamo da se klima vrati u prirodno, normalno stanje doći će do propasti. Isto tako se moramo boriti, svi zajedno, da se odnosi muškaraca i žena vrate u prirodno, normalno stanje, ili će doći do katastrofe.

Nisu slučajni prava žena se povećala baš u vrijeme promjene klime na planeti.

Dohavizajmo se ljudi i vratimo se normalnom i prirodnom poretku ili smo propali.

Ja ovo sve govorim za dobro svih nas.
Hakiz

#7555 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote: 02/12/2019 12:01

Ne znam, ali ja na tebe ne dam.

Da te nema, trebalo bi te izmisliti, draga si mi nemaš pojma koliko.

Zaštitit ću te, kao pravo muško, od svih napada.
Bloo
Globalna šefica

#7556 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

O Tito, ovo sa jezikom se nije odnosilo samo na Bosnu. :mrgreen: Percepcija žena i odnos prema njima je isti bez obzira hoće li mi neko reći Stop being hysterical/hormonal ili će mi na bosanskom to reći.
Izađite na ulice kao one u Čileu ili gdje već pa pjevajte
Aferim :mrgreen:
Tužna je ova tvoja izjava iz više razloga - ne znaš gdje se dešava - žene su izašle na ulice i u evropskim gradovima, žene ne pjevaju ono je bio performans protiv jednog užasa, i ton ove izjave je nekako...patronizirajući.

Znam da je za tebe feminizam (možda bilo koji pokret koji zahtijeva prava za žene na način koji je neugodan za tebe?) zastrašujući, agresivan, možda i reptilski dio tvog mozga povremeno preuzme kontrolu, ali gornja izjava jednostavno vrijeđa.

Siluju vas? Premlaćuju? Ne daju vam da radite i osamostalite? Policijske snage učestvuju u tome? Otimaju vas i ubijaju nakon povratka sa posla? Ograničavaju vam pristup zdravstvenoj zaštiti, kontroli rađanja i pregledima? Otpuštaju vas kad ste trudni?
Why not burst into spontaneous song....biće vam bolje poslije toga.
Hakiz

#7557 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 02/12/2019 12:12 O Tito, ovo sa jezikom se nije odnosilo samo na Bosnu. :mrgreen: Percepcija žena i odnos prema njima je isti bez obzira hoće li mi neko reći Stop being hysterical/hormonal ili će mi na bosanskom to reći.
Tužna je ova tvoja izjava iz više razloga - ne znaš gdje se dešava - žene su izašle na ulice i u evropskim gradovima, žene ne pjevaju ono je bio performans protiv jednog užasa, i ton ove izjave je nekako...patronizirajući.

Znam da je za tebe feminizam (možda bilo koji pokret koji zahtijeva prava za žene na način koji je neugodan za tebe?) zastrašujući, agresivan, možda i reptilski dio tvog mozga povremeno preuzme kontrolu, ali gornja izjava jednostavno vrijeđa.

Siluju vas? Premlaćuju? Ne daju vam da radite i osamostalite? Policijske snage učestvuju u tome? Otimaju vas i ubijaju nakon povratka sa posla? Ograničavaju vam pristup zdravstvenoj zaštiti, kontroli rađanja i pregledima? Otpuštaju vas kad ste trudni?
Nego. Ispjevajte se i onda marš nazad u kuhinju.
MarlboroGold

#7558 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 02/12/2019 12:12 O Tito, ovo sa jezikom se nije odnosilo samo na Bosnu. :mrgreen: Percepcija žena i odnos prema njima je isti bez obzira hoće li mi neko reći Stop being hysterical/hormonal ili će mi na bosanskom to reći.

Dobro, oprosti. Pustio sam video i nisam ništa drugo čitao u vezi toga niti zbog čega su izašle.
piupiu

#7559 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 02/12/2019 12:08 Mozda testosteron igra neku ulogu?

¯\_(ツ)_/¯
Samo sam te zbog ovog smajlija citirala. Kako je slaaaaaadaaaaak! :staima:

Možda. Testosteron. Zato je Freud napisao da je civlizacija stavaljanje instinktualnog pod kontrolu.

Ništa manje i ništa više.
Bloo
Globalna šefica

#7560 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

konoplja wrote: 02/12/2019 12:08 Steve Jobs je bio poznat kao gnjida od covjeka i agresivac. Nitko ga nije slavio kao "super mega bossa" nego su svi govorili da je govno od covjeka. Jako dobro dokumentovano.

Steve Ballmer takodjer, Larry Ellison etc. Primjera ima koliko hoces o muskarcima koji su ostvarili impresivne karijere, a bili su negativci.

Eto, da ti se revansiram Dragon Lady :D

¯\_(ツ)_/¯
Smatram da brkaš malo pojmove. Steve Jobsa slave kao šta?
Ukucaj Steve Jobs i npr boss - dobit ces rezultate: kako voditi prodaju ka SJ, kako voditi kompaniju kao SJ, njegove izjave itd....
Ellison se nalazi u Board of directors kod koje kompanije? Jedna lijepa rečenica o njemu: Larry Ellison, among the last of the old lions who transformed a fruit-and-nut-growing backwater into Silicon Valley
Naravno Ellison je grozan čovjek.
Da, ostvarili su impresivne karijere, ali na početku da li je njihova agresivnost bila karakterisana kao asertivnost ili?
U tome je stvar.
Ako pokazuješ asertivnost od početka svoje ideje, da li tvoj uspjeh zavisi od percepcije istog?

Neobično je da moj osvrt o tome kako se percipiraju određene kvalitete kod žena rezultira "payback time" postom. Da li se osjećaš ugroženo?
Bloo
Globalna šefica

#7561 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

piupiu wrote: 02/12/2019 12:20
konoplja wrote: 02/12/2019 12:08 Mozda testosteron igra neku ulogu?

¯\_(ツ)_/¯
Samo sam te zbog ovog smajlija citirala. Kako je slaaaaaadaaaaak! :staima:

Možda. Testosteron. Zato je Freud napisao da je civlizacija stavaljanje instinktualnog pod kontrolu.

Ništa manje i ništa više.
ಠ_ಠ
ascii is fuuuuun
piupiu

#7562 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 02/12/2019 11:59 Ljubinka... koliko god da mi je simpatična često je i bezobrazna i iz nje pršti cinizam. Zna i vrijeđati drugu stranu i nije jednom bila banovana.
Aaaaa, ovo si skroz promašio! Ljubinka je vesela, otvorena i direktna. Mislim da kod nje ni trunke cinizma nema u komunikaciji. A ni bezobrazluka. Drskosti da (i to one dječije, slatke), ali bezobrazluka ne. :ceslja:
MarlboroGold

#7563 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ima ima.
madner

#7564 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Ja problema. Hoces vecu platu a da niko ne misli da nesto hoces. :D

Zasto je problem biti percipiran kao neko ko nesto hoce? :D
Connaisseur Karlin

#7565 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 02/12/2019 12:11
Connaisseur Karlin wrote: 02/12/2019 12:01

Ne znam, ali ja na tebe ne dam.

Da te nema, trebalo bi te izmisliti, draga si mi nemaš pojma koliko.

Zaštitit ću te, kao pravo muško, od svih napada.
napadni Marlborca :lol: :kiss:
MarlboroGold

#7566 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Image

:mrgreen:
Connaisseur Karlin

#7567 Re: Danasnji "feminizam"

piupiu wrote: 02/12/2019 12:25
MarlboroGold wrote: 02/12/2019 11:59 Ljubinka... koliko god da mi je simpatična često je i bezobrazna i iz nje pršti cinizam. Zna i vrijeđati drugu stranu i nije jednom bila banovana.
Aaaaa, ovo si skroz promašio! Ljubinka je vesela, otvorena i direktna. Mislim da kod nje ni trunke cinizma nema u komunikaciji. A ni bezobrazluka. Drskosti da (i to one dječije, slatke), ali bezobrazluka ne. :ceslja:
piupiu, hvala, tvoj misljenje o meni mi puno znaci :kiss: lav ju puuuunnnoooooo :sretan:
Connaisseur Karlin

#7568 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 02/12/2019 12:08
Nisu slučajni prava žena se povećala baš u vrijeme promjene klime na planeti.

:lol:
Connaisseur Karlin

#7569 Re: Danasnji "feminizam"

konoplja wrote: 02/12/2019 12:08

¯\_(ツ)_/¯
ne razumijes znacenje rijeci asertivnost :)

biti asertivna ne znaci biti automatski agresivan :-D
MarlboroGold

#7570 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ali su usko povezani.
Connaisseur Karlin

#7571 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 02/12/2019 12:51 Ali su usko povezani.
elaboriraj :-D

bioloski ili/i psiholoski "usko povezani" !?
Connaisseur Karlin

#7572 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 02/12/2019 12:41 Image

pa zar bas moras sa toljagom :-?

ne ezlim primjenu nasilja :twisted:
Hajvan

#7573 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hajvan »

ovdje ima par forumasa, koji na drugim temama se otvoreno gnusaju nametnutim identitetima, no na ovoj temi se zdusno zalazu za takodje nametnuti rodni identitet…
licmejerno….
MarlboroGold

#7574 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: 02/12/2019 12:54
MarlboroGold wrote: 02/12/2019 12:41 Image

pa zar bas moras sa toljagom :-?

ne ezlim primjenu nasilja :twisted:
To je za Hakiza u slučaju da donese hladno oružje :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#7575 Re: Danasnji "feminizam"

Hajvan wrote: 02/12/2019 12:55 ovdje ima par forumasa, koji na drugim temama se otvoreno gnusaju nametnutim identitetima, no na ovoj temi se zdusno zalazu za takodje nametnuti rodni identitet…
licmejerno….
Kako se namece rodni identet :?
Post Reply