Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zijancer

#1526 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

Pitam se jel Krleža imao priliku čuti za Sidretu-l-Munteha
Dozer

#1527 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

:lol: :lol:
Dozer

#1528 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

allem_77 wrote: 30/11/2019 14:40 Ne znam da li je Sidretu-l-Muntehaa planet? 🤔
Ovo bi ti Smrle sve najbolje objasnio. I ti i ja naučili bi od njega?

On ga (Džibrila) je i drugi put vidio, kod Sidretu-l-Muntehaa, kod kojeg je džennetsko prebivalište, kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo. (En-Nedžm, 12-16).
Ne treba nam Smrle ba, kad svi imamo internet, mozak, i danasnju logiku, ali i znanja koja imamo o atmosferi, a koja oni onda nisu imali, pa su vjerovatno slusali sta im kazu oni koji jesu znali, pa onda to sebi preveli na sebi tada prihvatljiv nacin.

Da vidimo sta se kaze za Sidretu-l-Munteha i gdje se to zapravo nalazi...
Sidretu-l-Munteha u prevodu znači Lotos/Lopoč Kraja, odnosno Lopoč Kraja svijeta.
Tako Ebu Tahir Muhallis u Muhallisijjatima bilježi predaju od Ka'ba Ahbara u kojoj se nalazi podug i podroban opis Sidretu-l-Muntehe: Sidretu-l-Munteha je na granici sedmog neba uz Džennet. Ona je na granici koja je i dunjaluk i ahiret.
Kao sto znamo, pocetak svemira je kraj naseg svijeta, zar ne?

A da vidimo koliko raznih slojeva ima nasa atmosfera do Van Alenovih pojseva zracenja, sto je vec svemir.
1. Troposfera
2. Stratosfera
3. Mezosfera
4. Termosfera
5. Egzosfera
6. Ionosfera
7. Magnetosfera

Trebamo li ista dalje oko ovoga...? Ili nesto, ipak, malo zvoni...?

A, ako ipak pogledas onaj klip s Kanadjaninom i upalis title (pod uslovom da razumijes engleski), i posto si, kako trvrdis, vec procitao Lacertu, onda ces zasigurno naci neke jako bitne detalje koji se podudaraju, poput onih nekih mentalnih sposobnosti, mentalne komunikacije, itd..
To ce ti sigurno puno reci o tome na koji nacin su poslanici primali "objave".
Ne znam da li ti je poznato, ali i Tesla je tvrdio da je mnoge svoje pronalaske otkrio na isti nacin - sto su mu se iznenada u umu pojavljivali potpuni i detaljni izumi, koje je onda crtao, a zatim pravio. I oni, gle cuda - radili.

Puno prije nego smo otkrili Kanadjanina i ono sto prica i otkiva, ovdje smo postavljali ista pitanja - nije li malo cudno da smo hiljadama godina imali razvoj puzevom brzinom, a onda, odjednom, u zadnjih cca. 120-130 godina imamo sta imamo...? Ni tu nista ne zvoni..?
Ako, na kraju, na sve dodamo i ono da nas je bog stvorio po svom liku, sto setvrdi u religijama, pa to uporedimo s Lacertom i tvrdnjom da su nas geneticki stvorili humanoidi... Nije li i tu odmah jasno ko su nasi bogovi?

Logicno, znajuci sta su napravili, s kako krhkim mozgom koji ni danas nije u stanju shvatiti i prihvatiti ove stvari, sasvim je logicno sto su nam onda diktirali knjige u kojima su sebe predstavili bogom kojem se moramo povinovati i kojeg se moramo bojati. Sve ima smisla, zar ne...
Last edited by Dozer on 30/11/2019 18:38, edited 1 time in total.
Dozer

#1530 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Nisam ih ja redao po redu, nego je bitan broj :D
MorningStar

#1531 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Dozer wrote: 30/11/2019 18:41 Nisam ih ja redao po redu, nego je bitan broj :D
Ja vidim 5 :D

Evo i prosireno:

Image
:zoka:
allem_77

#1532 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 30/11/2019 18:22
allem_77 wrote: 30/11/2019 14:40 Ne znam da li je Sidretu-l-Muntehaa planet? 🤔
Ovo bi ti Smrle sve najbolje objasnio. I ti i ja naučili bi od njega?

On ga (Džibrila) je i drugi put vidio, kod Sidretu-l-Muntehaa, kod kojeg je džennetsko prebivalište, kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo. (En-Nedžm, 12-16).
Ne treba nam Smrle ba, kad svi imamo internet, mozak, i danasnju logiku, ali i znanja koja imamo o atmosferi, a koja oni onda nisu imali, pa su vjerovatno slusali sta im kazu oni koji jesu znali, pa onda to sebi preveli na sebi tada prihvatljiv nacin.

Da vidimo sta se kaze za Sidretu-l-Munteha i gdje se to zapravo nalazi...
Sidretu-l-Munteha u prevodu znači Lotos/Lopoč Kraja, odnosno Lopoč Kraja svijeta.
Tako Ebu Tahir Muhallis u Muhallisijjatima bilježi predaju od Ka'ba Ahbara u kojoj se nalazi podug i podroban opis Sidretu-l-Muntehe: Sidretu-l-Munteha je na granici sedmog neba uz Džennet. Ona je na granici koja je i dunjaluk i ahiret.
Kao sto znamo, pocetak svemira je kraj naseg svijeta, zar ne?

A da vidimo koliko raznih slojeva ima nasa atmosfera do Van Alenovih pojseva zracenja, sto je vec svemir.
1. Troposfera
2. Stratosfera
3. Mezosfera
4. Termosfera
5. Egzosfera
6. Ionosfera
7. Magnetosfera

Trebamo li ista dalje oko ovoga...? Ili nesto, ipak, malo zvoni...?

A, ako ipak pogledas onaj klip s Kanadjaninom i upalis title (pod uslovom da razumijes engleski), i posto si, kako trvrdis, vec procitao Lacertu, onda ces zasigurno naci neke jako bitne detalje koji se podudaraju, poput onih nekih mentalnih sposobnosti, mentalne komunikacije, itd..
To ce ti sigurno puno reci o tome na koji nacin su poslanici primali "objave".
Ne znam da li ti je poznato, ali i Tesla je tvrdio da je mnoge svoje pronalaske otkrio na isti nacin - sto su mu se iznenada u umu pojavljivali potpuni i detaljni izumi, koje je onda crtao, a zatim pravio. I oni, gle cuda - radili.

Puno prije nego smo otkrili Kanadjanina i ono sto prica i otkiva, ovdje smo postavljali ista pitanja - nije li malo cudno da smo hiljadama godina imali razvoj puzevom brzinom, a onda, odjednom, u zadnjih cca. 120-130 godina imamo sta imamo...? Ni tu nista ne zvoni..?
Ako, na kraju, na sve dodamo i ono da nas je bog stvorio po svom liku, sto setvrdi u religijama, pa to uporedimo s Lacertom i tvrdnjom da su nas geneticki stvorili humanoidi... Nije li i tu odmah jasno ko su nasi bogovi?

Logicno, znajuci sta su napravili, s kako krhkim mozgom koji ni danas nije u stanju shvatiti i prihvatiti ove stvari, sasvim je logicno sto su nam onda diktirali knjige u kojima su sebe predstavili bogom kojem se moramo povinovati i kojeg se moramo bojati. Sve ima smisla, zar ne...
Nije sedmo nebo magnetosfera. :D

Opširnije,

https://www.hrankovic.eu/portal/sedam-n ... rsijj-ars/

/408/ “Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, Sedam nebesa i Sedam Zemalja su prema Kursiji samo kao karika postavljena na pustinji zemaljskoj. Veličina Arša, prema tom, Kursiji je poput veličine pustinje prema toj halci.”
TheMule

#1533 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by TheMule »

Mislim da 7 "nebesa" nema nikakve veze sa atmosferom. 7 slojeva atmosfere je samo stvar klasifikacije. Slucajno se dva broja podudaraju.
Dozer

#1534 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

MorningStar wrote: 30/11/2019 18:43 Ja vidim 5 :D
A gdje su ti jonosfera i magnetosfera na tom crtezu...?
Ali OK, moze se gledati i tako, jer jonosfera zapravo ukljucuje termo, mezo i exosferu. Radi se podjeli atmosfere po temperaturnim i elektromagnetskm svojstvima, i ako gledamo samo po temperaturnim onda je 5 slojeva. Ako gledamo i po temperaturnim i po elektromagnetskim, onda je 7.
Ali preskocimo i to. Cak i na tvojoj prvoj slici ih ima 7. Ili si i ti preskocio ozonski omotac, koji je zaseban sloj, i pojas exo baze, sto je zapravo kraj nase gravitacijske atmosfere. nakon cega pocinje exosfera..?

Image
Last edited by Dozer on 30/11/2019 21:01, edited 2 times in total.
Dozer

#1535 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

allem_77 wrote: 30/11/2019 19:35 Nije sedmo nebo magnetosfera. :D

Opširnije,

https://www.hrankovic.eu/portal/sedam-n ... rsijj-ars/

/408/ “Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, Sedam nebesa i Sedam Zemalja su prema Kursiji samo kao karika postavljena na pustinji zemaljskoj. Veličina Arša, prema tom, Kursiji je poput veličine pustinje prema toj halci.”
Ah...obozavam ovakve komentare koji preskoce sve bitno iz onoga na sta se, kao, referisu, a zalijepe se za nebitno :D
Kao sto rekoh vec - nisam ih ni redao po redu, nego je bitna kolicina, tj. broj.
allem_77

#1536 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

MarlboroGold wrote: 29/11/2019 13:21 Opet Phil Schneider :facepalm:
https://youtu.be/wkqZwfB-YTg

https://www.znakovi-vremena.net/phil_schneider.htm

Obnovi gradivo. Ja pregledao 25 minuta videa i pročitao 2/3 teksta. :D
Dozer

#1537 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Nisam te najbolje shvatio...sta da obnovim? Sve ovo znam odavno, a tebi dadoh da malo pogledas i procitah. Sto mi vracas moje ba :D
MorningStar

#1538 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

TheMule wrote: 30/11/2019 20:03 Mislim da 7 "nebesa" nema nikakve veze sa atmosferom. 7 slojeva atmosfere je samo stvar klasifikacije. Slucajno se dva broja podudaraju.
Naravno , medjutim poklopilo se sa 7 nebesa u kuranu tako da je 7 - mudziza :D
allem_77

#1539 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 30/11/2019 21:08 Nisam te najbolje shvatio...sta da obnovim? Sve ovo znam odavno, a tebi dadoh da malo pogledas i procitah. Sto mi vracas moje ba :D
Nisam tebi vratio. Vidiš da širim znanje neupućenim masama. :D
Dozer

#1540 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Ali, hajmo realno...kada se pogleda, preslusa i procita sve ovo, da li je zaista moguce da se ne zapitamo...?
Kada se gomila stvari iz nase blize i dalje istorije poslozi u jedan redoslijed, ukljucujuci i religijske knjige kao jedan od bitnih faktora ili elemenata za kontrolu ogromnih masa, da li je sve ovo zaista nemoguce da se desava?

Pravo pitanje je - ako cemo ignorisati sad, sta cemo sutra ako se ispostavi da je sve bilo tacno?

Recimo, ako je zaista tacno ovo sto je govorio Schenider, pa i Kanadjanin, ali i mnogi drugi, kao i ovo sto se moze procitati na ovom linku koji je Alem postavio, zar onda onaj spomenuti rat u Lacerti nije izvjestan?
allem_77

#1541 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 30/11/2019 21:48 Ali, hajmo realno...kada se pogleda, preslusa i procita sve ovo, da li je zaista moguce da se ne zapitamo...?
Kada se gomila stvari iz nase blize i dalje istorije poslozi u jedan redoslijed, ukljucujuci i religijske knjige kao jedan od bitnih faktora ili elemenata za kontrolu ogromnih masa, da li je sve ovo zaista nemoguce da se desava?

Pravo pitanje je - ako cemo ignorisati sad, sta cemo sutra ako se ispostavi da je sve bilo tacno?

Recimo, ako je zaista tacno ovo sto je govorio Schenider, pa i Kanadjanin, ali i mnogi drugi, kao i ovo sto se moze procitati na ovom linku koji je Alem postavio, zar onda onaj spomenuti rat u Lacerti nije izvjestan?
Pa vidiš da nije realno.
Dio razgovora :D

P: Što mislite pod konzumaciju? Progutani?
O: Konzumirani za sastojke.
P: Sastojke čega?
O: Nove rase. Važno. 13 godina otprilike kad će projekt biti završen. ( 13 godina od 1994 )
P: Zašto su ljudi konzumirani?
O: Koriste za dijelove.
P: Ne razumijem. Kako ljudi mogu biti korišteni za dijelove?
O: Stvaranje novih prototipa ljudskih tijela.

Znači 13 godina od 1994, to bi bila 2007 godina. A sada je 2019.
TheMule

#1542 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by TheMule »

Dozer wrote: 30/11/2019 21:48 Ali, hajmo realno...kada se pogleda, preslusa i procita sve ovo, da li je zaista moguce da se ne zapitamo...?

Tesko mi je povjerovati da ce nas napasti radi bakra i vode. Svemir je vjerovatno pun mjesta gdje imaju velike koncentracije ovih elemenata. Recimo, samo u nasem sistemu, mjesec "Evropa" je sav od vode pokriven ledom ako se ne varam.
MorningStar wrote: 30/11/2019 21:26
TheMule wrote: 30/11/2019 20:03 Mislim da 7 "nebesa" nema nikakve veze sa atmosferom. 7 slojeva atmosfere je samo stvar klasifikacije. Slucajno se dva broja podudaraju.
Naravno , medjutim poklopilo se sa 7 nebesa u kuranu tako da je 7 - mudziza :D
Tako je kad neuki sheici i efendije nesto tumace. Slusam nekidan jednog poznatog hafiza sto vazi po citavoj drzavi, dobar covjek, i fino prica, ali od jednom, "nikad nismo bili na mjesecu", "to je zavjera" "oni sto znaju za to su pobijeni" itd itd...
Dozer

#1543 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

allem_77 wrote: 30/11/2019 22:03 Pa vidiš da nije realno.
Dio razgovora :D

P: Što mislite pod konzumaciju? Progutani?
O: Konzumirani za sastojke.
P: Sastojke čega?
O: Nove rase. Važno. 13 godina otprilike kad će projekt biti završen. ( 13 godina od 1994 )
P: Zašto su ljudi konzumirani?
O: Koriste za dijelove.
P: Ne razumijem. Kako ljudi mogu biti korišteni za dijelove?
O: Stvaranje novih prototipa ljudskih tijela.

Znači 13 godina od 1994, to bi bila 2007 godina. A sada je 2019.
Jbg...hvatas se za nebitne detalje, a zaobilazis sustinu... To je, koliko sam ja shvatio, prevod. I meni to "zvuci" blesavo, ali ako stavis u geneticki kontekst, onda "dijelovi" imaju smisla, kao sto je i receno u zadnjoj recenici. 17 godina je rok za taj neki projekat, koliko ja shvatih... Ko ti kaze da ta nova rasa vec ne postoji negdje dole?

Pazi nesto...segacis se s ovim, i OK, razumijem, i meni je puno toga u tome sega, ali ti istovremeno vjerujes u religijske knjige i ono sto u njima pise, a meni je i to sve sega, od A do Z.
Nije mi najjasnije kako neko moze biti otvoren za jednu opciju i vjerovati u nju bez ikakvih stvarnih dokaza, a istovremeno ignorisati neku drugu opciju za koju postoje bar neki dokazi, ako nista u vidu svjedocenja ovozemaljskih ljudi...
Ja, recimo, kada sam citao Lacertu (sto mi je, iskreno, u pocetku bilo sve sega, u kompletu, i nisam ni procitao do kraja), i kada je receno da moraju jesti meso, prvo sto mi je palo na pamet je bilo - a koje to meso jedu, od cega, kojih zivotinja?

Spominje se i Antarktik... A poznato je da se dole krajem WWII, tj. odmah nakon njega (1946 cini mi se, da ne trazim sad), desio masakr saveznickih snaga koje su, navodno, krenule tamo da traze Hitlera za kojeg su sumnjali da je prezivio i pobjegao tamo. Od tada je Antarktik zabranjena zona. U sredisnji prsten niko nema pristupa. Zraknite YT kanal BalkanUFO. Nemam pojma ko ga vodi, ali lik barata gomilom dokumenata i snimaka koje pakuje u dokumentarce.
MorningStar

#1544 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

O ne , zar i ti Dozer... :D balkanufo :D

Sto se tice genetike pogledaj CRISPR metodu (koja se usavrsava) - samo eticka pitanja onemogucavaju prakticno neogranicene manipulacije sa genima :) nista tajno i bajkovito.

Image
Dozer

#1545 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

TheMule wrote: 30/11/2019 22:06 Tesko mi je povjerovati da ce nas napasti radi bakra i vode. Svemir je vjerovatno pun mjesta gdje imaju velike koncentracije ovih elemenata. Recimo, samo u nasem sistemu, mjesec "Evropa" je sav od vode pokriven ledom ako se ne varam.
Mislim da je Evropa od silikatnih stijena, a samo je tanka povrsinska kora od vode, i mozda to, po ko zna kakvim parametrima, nije iskoristiva voda. Al' nebitno, da ne ulazimo u tu diskusiju jer niko zapravo ne zna tacno sta je tamo.

Bakar...to vec mozemo samo nagadjati.

Ali, po svemu sudeci, i po onome sto i mi vec znamo o svemiru, ovakvih planeta pogodnih za zivot bas i nema na svakom koraku. Vjerovatno ih ima na stotine, ali ko zna gdje i koliko daleko.

@MorningStar
Samo spomenuh, naisao sam na to i pogledao par klipica, i lik to zaista lijepo radi.
A DNK, kloniranje, itd. - sve je to OK.
Ali, hajde da se zapitamo kako smo za samo 120-ak godina dospjeli tako daleko s manipulacijom DNK? Jesmo li zaista toliko pametni?
Uvidjas da se sve sto se rapidno brzo desava na polju biohemijskih i energetskih nauka, desava se zapravo vecinom tokom zadnjih 120-ak godina. A do tad smo bili maltene u mraku za sve to...
Dope_Man

#1546 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Dozeru, ti si veci vjernik nego mnogi vjernici protiv kojih se sa takvim zarom boris, samo sto ti ne vjerujes u bajke o Allahu, Isusu, Mojsiji, Muhamedu.. Ali zato jednako vjerujes u neke vanzemaljce i njihovo prisustvo ili sta vec.

Da, razvoj je moguc tako brzo ocito jer u SVEMU se stvari dogadjaju eksponencijalno. Dovoljno je pogledatibrazvoj kompjutera npr. Bitno je otkriti kljucne stvari koje postave temelje za nesto, pa ako je to nesto sa dobrim potencijalom za prodaju krece prebacivanje ljudstva ka tome i sve vise ljudi radi, nadogradjuju temelje, sve vise para se vrti sto kpet znaci vise ljudi i vise inovacija na temu itd.. Spirala koja ide sve brze i brze dok ili ne ponestane mogucnosti za napredak, ili se trziste prezasiti. A sve to je tek bilo moguce kada se stvorilo ovo sto zovemo slobodnim trzistem, i kada su nestale monarhije, a dabome i utjecaj Crkve u Evropi, pa je zivot umjesto zivotarenja u kasti postao borba sirokih masa i korporacija za vrh. Bez toga bi i dalje ostajali na statusu quo, tj. isli bi puzevim tempom naprijed.
Last edited by Dope_Man on 01/12/2019 17:27, edited 1 time in total.
1Dante1

#1547 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by 1Dante1 »

Ovo mi je najjace :D da se imalo razumijes u islam znao bi da je cista suprotnost kontroli i da se fokusira na usavrsavanje pojedinca. To sto su odredjeni medjedi zloupotrebljavali religiju kroz historiju ne mijenja pravu sustinu vjere. Da znas sta islam stvarno propagira, bilo bi te stid ovo napisat :D
zijancer

#1548 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

Mislim da bismo trebali procitati Na rubu pameti (ko vec nije). :-)
Ha, evo pise da mu je to jedini roman pisan u prvom licu.
Dozer

#1549 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Ma ne vjerujem ja ni u sta ba :lol: :lol:
Iskreno, ne zanima me ni jedno ni drugo, tj. ni religije ni vanzemaljci. Ali, kada vec pricamo o bajkama i mogucnostima, zasto onda ne pricati o svim mogucim, i bajkama i mogucnostima :D
MarlboroGold

#1550 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

1Dante1 wrote: 01/12/2019 08:57 Ovo mi je najjace :D da se imalo razumijes u islam znao bi da je cista suprotnost kontroli i da se fokusira na usavrsavanje pojedinca. To sto su odredjeni medjedi zloupotrebljavali religiju kroz historiju ne mijenja pravu sustinu vjere. Da znas sta islam stvarno propagira, bilo bi te stid ovo napisat :D
Ubiste pričom "da znate šta islam stvarno propagira"... da znate u islamskom svijetu bi trebale cvjetati ruže, a nikad nije vladala veća podjeljenost.
Ako znate suprotstavite se tim meĐedima koji zloupotrebljavaju, a ne da slobodno hodaju i našim ulicama i truju nam omladinu.
Post Reply