Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
Kolinda

#401 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

The 51st State wrote: 28/11/2019 18:36 dva lutkardka manekina se sastavila i aplaudiraju jedan drugom na debilizmima, jedno hiljaditi put.
sevaj je ovakvim pacenicima progovoriti koju.
Deder kolega Hafis pomozi u dešifriranju...
The 51st State

#402 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by The 51st State »

Kolinda wrote: 28/11/2019 18:38
The 51st State wrote: 28/11/2019 18:36 dva lutkardka manekina se sastavila i aplaudiraju jedan drugom na debilizmima, jedno hiljaditi put.
Malo si pametan, sto bi se reklo, neka ti i ovo hafis desifruje.
Hafis

#403 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hafis »

Čovjek je već predugo vani, i moraš ga shvatiti. Inače, i ja stvarno imam problem s prevođenjem, mada sam vrstan logoped u slobodno vrijeme, i masu sam roditelja spasio tih problema s djecom
Ne znam, napravit ću scrin šut i pokazati sutra na stručnom kolegiju.
The 51st State

#404 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by The 51st State »

Na sta spade poznati mostarski humor da ga bruka ovaj cumuras iz podruma.
dert

#405 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by dert »

Hafis wrote: 28/11/2019 18:43
Čovjek je već predugo vani, i moraš ga shvatiti. Inače, i ja stvarno imam problem s prevođenjem, mada sam vrstan logoped u slobodno vrijeme, i masu sam roditelja spasio tih problema s djecom
Tko ce tebe spasiti gUbarU Usrani :sad: :sad:
Loki2k9

#406 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Loki2k9 »

Povremeno podsmijavanje na račun bosanskog jezika od strane pojedinih Hrvata mi je malo too much, s obzirom na silna prevođenja posuđenica i banalizovanja istih iz godine u godinu. Naletim ponekad na klix portalu na kojekakve komentare o č, ć, dž, đ, s ciljem ismijavanja Bošnjaka srednje Bosne i Sarajeva, ali i Hrvati u centralnoj Bosni prave iste greške pri govoru. Da ne pričam o Dalmaciji, Zagrebu i Međimurju. Ako se uzmu u obzir te tri regije u RH, onda većina Hrvata ne može pošteno izgovriti "tvrde" afrikate.
A tek zapadna Hercegovina i njihovi lokalizmi...

Također, često naletim na ismijavanja riječi kahva (koja je na ove prostore došla preko Osmanilija i turske riječi "kahve"), te mehko i lahko. H u ovim riječima je, moguće, iz staroslavenskog jezika; to bi moglo biti objašnjenje postojanja 'h' u "mehko" i "mehek" u slovenačkom, te "lahek" u slovenačkom, "lehko" u ukrajinskom, "liohka" u bjeloruskom, "lahky" u slovačkom i "lehky" u češkom.

Elem, malo sam skrenuo s teme, ali neko se gore dotakao bosanskog i hrvatskog.
Kolinda

#407 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

dert wrote: 28/11/2019 19:30
Hafis wrote: 28/11/2019 18:43

Tko ce tebe spasiti gUbarU Usrani :sad: :sad:
Nećeš mi postati žrtveni jarac ma koliko se trudio, nema prijave ma koliko se nadao tome...baš te je cool čitati...
SmokingMan

#409 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SmokingMan »

Novače, vdijeli ti onaj skromni Komšin "karton"? Rekoh ti, kako će fukara kao on imati nekretninu u vrijednosti od 600.k. Ne spočitavaj mu za kredit, dužan je do guše, moralo se...:D

Image

Image
Novak20

#410 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

SmokingMan wrote: 29/11/2019 06:00 Novače, vdijeli ti onaj skromni Komšin "karton"? Rekoh ti, kako će fukara kao on imati nekretninu u vrijednosti od 600.k. Ne spočitavaj mu za kredit, dužan je do guše, moralo se...:D
Pušač, nisam ni pisao o Željku Komšiću nego o IVI Komšiću. Moram li to ponoviti 100 puta ?

Što se tiče imovinskog kartona Željka Komšića, samo bi duhovna fukara kukala sa suzama u očima na TV da mu žena nema para za pijace uz ovakva primanja. I to u državi u kojoj je prosječna plaća 7-8 puta manja od ove.
Point.

#411 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Hafis wrote: 28/11/2019 18:26
Kolinda wrote: 28/11/2019 18:20
Neka nova riječ u bosanskom?
Jeste, to him je jedna od novotarija.
Koristi se s glagolom ''povileniti''.
Npr.: nadrnadno sam ti povilenio sabahile
Evo malo zanimljivosti na sabahu
Povileniti – riječi nema u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, a to nam je najdeblji rječnik u kući. To mi je govorila mama: „Ajde, smiri se, šta si povilenila!“ Oduvijek sam podrazumijevala da znam što to znači: biti neumjereno euforičan, možda i obijestan, možda od euforije neoprezan, pa blebećeš što ne bi smio, kao da si se opio čudotvornog napitka od kojega si hiperaktivan, fizički i psihički, šašav, glasan. Jer sam to sve bila u situacijama kad mi je mama govorila da sam povilenila. Nije joj se to sviđalo, nije to govorila s blagonaklonošću nego ozbiljno, upozoravajući. I tako, ja u stvari ne znam točno što ta riječ znači, što je značila mojoj mami.

“Pošto bijaše na dan njegovog pogreba vijor, tvrdijaše zvonar Šimun da se brica povilenio i da ga ovim svojim očima vidje jašiti prema Okiću na repu oblaka.” – A.G. Matoš

“Redaju se vrčevi sunca i kamena, a ti išteš Cetinu. I pije srce sunčevo polako, sladokusno, a onda je povilenilo, skočilo u žutom plaštu i srušilo se na leđa tvojih volova.”
“Kao, jahao je zadnji, najzadnji, a bio je sve, stari svat u sinovoj svadbi. I nehotice je tapnuo zajašenog vranca po grivi. Konj povileni, đipi, stade preskakati sve odreda. Polegle uši uz glavu, vjetrić pjeni grivom, sve oči počivaju na njemu, na vranoj konjskoj grivetini koja vijori, oči i na razvjetrenom crnom repu.” – Jozo Laušić
Kad odeš konobarisati iduće ljeto Gospodnje u okolini Zadra, upitaj ih možda neTko zna.
SmokingMan

#412 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SmokingMan »

Novak20 wrote: 29/11/2019 08:24
SmokingMan wrote: 29/11/2019 06:00 Novače, vdijeli ti onaj skromni Komšin "karton"? Rekoh ti, kako će fukara kao on imati nekretninu u vrijednosti od 600.k. Ne spočitavaj mu za kredit, dužan je do guše, moralo se...:D
Pušač, nisam ni pisao o Željku Komšiću nego o IVI Komšiću. Moram li to ponoviti 100 puta ?

Što se tiče imovinskog kartona Željka Komšića, samo bi duhovna fukara kukala sa suzama u očima na TV da mu žena nema para za pijace uz ovakva primanja. I to u državi u kojoj je prosječna plaća 7-8 puta manja od ove.
Kasno je se vaditi... Odjednom prešalta na Ivu, a mjesecima ste prozivali nepoželjnog hrvata. Jedno mjerite, a drugo sječte, dok vam ne bude po mjeri... Šta vam je, ni salgati ne znate kako treba.E rano.... :lol:
Novak20

#413 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

SmokingMan wrote: 29/11/2019 13:16

Kasno je se vaditi... Odjednom prešalta na Ivu, a mjesecima ste prozivali nepoželjnog hrvata. Jedno mjerite, a drugo sječte, dok vam ne bude po mjeri... Šta vam je, ni salgati ne znate kako treba.E rano.... :lol:
:lol: :lol: :lol:

Kada te pamćenje ne služi ili kada ne razumiješ pročitano, ne budi lijen da se vratiš unatrag i probaš ponovo odgonetnuti o kojem je Komšiću i čijem imovinskom kartonu je bila riječ.

politika-bh-hrvata-folovi-autogolovi-al ... 8cf5478435

U pravu si za boldirano. Drugi lažu više i bolje. Možeš to skužiti na vlastitom primjeru. :D
SmokingMan

#414 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SmokingMan »

Novak20 wrote: 29/11/2019 13:29
SmokingMan wrote: 29/11/2019 13:16

:lol: :lol: :lol:

Kada te pamćenje ne služi ili kada ne razumiješ pročitano, ne budi lijen da se vratiš unatrag i probaš ponovo odgonetnuti o kojem je Komšiću i čijem imovinskom kartonu je bila riječ.

politika-bh-hrvata-folovi-autogolovi-al ... 8cf5478435

U pravu si za boldirano. Drugi lažu više i bolje. Možeš to skužiti na vlastitom primjeru. :D
Nasukao si se ko Tripitz u Otofjordu, mani se dječije priče... :D
SmokingMan

#415 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SmokingMan »

Desilo se na današnji dan, samoubojstvo bizarnog ratnika.

Image
Hank Paldum

#416 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hank Paldum »

Ovaj dio članka o njegovoj sahrani najbolje opisuje ovu skromnu gromadu od čovjeka
"Tiho, bez ikakve pompe, kako je i želio" a ubio se pred kamerama, pred milionima kao najveća attention whore.

A za ovo četvero dole
Image
BHCluster

#417 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Image
zrakomlat

#418 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by zrakomlat »

Potraži na svemrežju.
Skijaš

#419 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 24/09/2019 12:46 Moram priznati da dugo razmišljam o postavljanju ove teme jer mi politika bh Hrvata, za razliku od bošnjačke politike nije u potpunosti jasna i logična

Nije jasna ni logična jer se radi o ciljevima koje se pokušava ostvariti u miru i iz pozicije slabijeg iako ih nije bilo moguće ostvariti ni ratom i iz pozicije jačeg. Tamo gdje su Hrvati brojniji, gazi druge i čuvaj ideju Herceg Bosne, a tamo gdje nisu (parlament npr.) traži se fer plej i pravdu. Iliti, hoću legitimne predstavnike Hrvata kako bi te se u tandemu sa Dodikom što kvalitetnije, legitimno jebavalo u mozak. Totalno šizofreno. Čoviću je davno trebalo biti jasno da ako do raspada BiH i dođe, da to neće biti na štetu Bošnjaka, Amerikanci su se devedesetih upetljali jer im nije odgovorao evropski pojas Gaze, radikalizam u geto stjeranih Bošnjaka koje granični prelazi u Kaoniku i na Vlašiću guraju Iranu i Alahu. S druge strane, bošnjačkim stratezima ne bi smetala, a Amerikancima još manje, kompenzacija na štetu Hrvata, kojom bi se FBiH transformisalo u isključivo bošnjački entitet. Srbima manji entitet, Bošnjacima dominacija nad FBiH, a Hrvatima po kamionski volan nekog od njemačkih prevoznika.

To je trebalo biti jasno još nakon slamanja Samouprave, pa ako se Bošnjacima ne može nametnuti taj rezervat, a očigledno ne može, alternativu treba tražiti u savezništvu sa Sarajevom. Da Čović forsira multietničko društvo (tamo gdje ima apsolutnu kontrolu) a na višim nivoima sabotira velikosrpsku ekipu, sarajevskih saveznika za očuvanje hrvatskog identiteta na području čitave države bi bilo puno više.

Ja sam optimista i mislim da vremena za promjenu kursa još uvijek ima. Vatikan to podržava već više od dvije decenije, Amerikancima ne ugrožava interese a i Briselu bi bilo lakše otvoreno stati protiv getoizacije (bilo kojeg od tri naroda). Hrvati nemaju šta izgubiti distanciranjem od Dodikove politike etnoteritorijalizacije, a dobiti mogu čitavu BiH.

Danas je skoro pa anatema reći da su Srebrenica, Kakanj i Derventa (i) hrvatski, a upravo je u takvom nastupu izlaz i spas za Hrvate.
Point.

#420 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Hafis wrote: 28/11/2019 18:26
Kolinda wrote: 28/11/2019 18:20
Neka nova riječ u bosanskom?
Jeste, to him je jedna od novotarija.
Koristi se s glagolom ''povileniti''.
Npr.: nadrnadno sam ti povilenio sabahile
Nećemo se tako igrati pajdo, pa nije valjda da ti, kao veliki i svukuda priznati lingvističar, ne znaš da se glagol povileniti koristi i u hrvatskom, ne kao novotarija, nego kao stara riječ.
Povileniti – riječi nema u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, a to nam je najdeblji rječnik u kući. To mi je govorila mama: „Ajde, smiri se, šta si povilenila!“ Oduvijek sam podrazumijevala da znam što to znači: biti neumjereno euforičan, možda i obijestan, možda od euforije neoprezan, pa blebećeš što ne bi smio, kao da si se opio čudotvornog napitka od kojega si hiperaktivan, fizički i psihički, šašav, glasan. Jer sam to sve bila u situacijama kad mi je mama govorila da sam povilenila. Nije joj se to sviđalo, nije to govorila s blagonaklonošću nego ozbiljno, upozoravajući. I tako, ja u stvari ne znam točno što ta riječ znači, što je značila mojoj mami.
“Pošto bijaše na dan njegovog pogreba vijor, tvrdijaše zvonar Šimun da se brica povilenio i da ga ovim svojim očima vidje jašiti prema Okiću na repu oblaka.” – A.G. Matoš

“Redaju se vrčevi sunca i kamena, a ti išteš Cetinu. I pije srce sunčevo polako, sladokusno, a onda je povilenilo, skočilo u žutom plaštu i srušilo se na leđa tvojih volova.”
“Kao, jahao je zadnji, najzadnji, a bio je sve, stari svat u sinovoj svadbi. I nehotice je tapnuo zajašenog vranca po grivi. Konj povileni, đipi, stade preskakati sve odreda. Polegle uši uz glavu, vjetrić pjeni grivom, sve oči počivaju na njemu, na vranoj konjskoj grivetini koja vijori, oči i na razvjetrenom crnom repu.” – Jozo Laušić
Riječ se nalazi i u knjizi Ivice i Filipa Gusića - Rječnik Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine. Jebote, riječ tvoga kraja a ne znaš. Na šta spade kuća Hafisova.
stakasa

#421 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by stakasa »

Skijaš wrote: 05/12/2019 10:35
Novak20 wrote: 24/09/2019 12:46 Moram priznati da dugo razmišljam o postavljanju ove teme jer mi politika bh Hrvata, za razliku od bošnjačke politike nije u potpunosti jasna i logična

Nije jasna ni logična jer se radi o ciljevima koje se pokušava ostvariti u miru i iz pozicije slabijeg iako ih nije bilo moguće ostvariti ni ratom i iz pozicije jačeg. Tamo gdje su Hrvati brojniji, gazi druge i čuvaj ideju Herceg Bosne, a tamo gdje nisu (parlament npr.) traži se fer plej i pravdu. Iliti, hoću legitimne predstavnike Hrvata kako bi te se u tandemu sa Dodikom što kvalitetnije, legitimno jebavalo u mozak. Totalno šizofreno. Čoviću je davno trebalo biti jasno da ako do raspada BiH i dođe, da to neće biti na štetu Bošnjaka, Amerikanci su se devedesetih upetljali jer im nije odgovorao evropski pojas Gaze, radikalizam u geto stjeranih Bošnjaka koje granični prelazi u Kaoniku i na Vlašiću guraju Iranu i Alahu. S druge strane, bošnjačkim stratezima ne bi smetala, a Amerikancima još manje, kompenzacija na štetu Hrvata, kojom bi se FBiH transformisalo u isključivo bošnjački entitet. Srbima manji entitet, Bošnjacima dominacija nad FBiH, a Hrvatima po kamionski volan nekog od njemačkih prevoznika.

To je trebalo biti jasno još nakon slamanja Samouprave, pa ako se Bošnjacima ne može nametnuti taj rezervat, a očigledno ne može, alternativu treba tražiti u savezništvu sa Sarajevom. Da Čović forsira multietničko društvo (tamo gdje ima apsolutnu kontrolu) a na višim nivoima sabotira velikosrpsku ekipu, sarajevskih saveznika za očuvanje hrvatskog identiteta na području čitave države bi bilo puno više.

Ja sam optimista i mislim da vremena za promjenu kursa još uvijek ima. Vatikan to podržava već više od dvije decenije, Amerikancima ne ugrožava interese a i Briselu bi bilo lakše otvoreno stati protiv getoizacije (bilo kojeg od tri naroda). Hrvati nemaju šta izgubiti distanciranjem od Dodikove politike etnoteritorijalizacije, a dobiti mogu čitavu BiH.

Danas je skoro pa anatema reći da su Srebrenica, Kakanj i Derventa (i) hrvatski, a upravo je u takvom nastupu izlaz i spas za Hrvate.
To bi bilo to, pametan si covjek, ne trebas vise nista napisat. To je to
Novak20

#422 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Skijaš wrote:Nije jasna ni logična jer se radi o ciljevima koje se pokušava ostvariti u miru i iz pozicije slabijeg iako ih nije bilo moguće ostvariti ni ratom i iz pozicije jačeg. Tamo gdje su Hrvati brojniji, gazi druge i čuvaj ideju Herceg Bosne, a tamo gdje nisu (parlament npr.) traži se fer plej i pravdu.
Ovdje se u potpunosti slažem s tobom. Već sam napisao da bi hrvatska politika trebala omogućiti S/B/O ono što im pripada bez ikakve zadrške. Izmijeniti Ustave kantona po presudama Ustavnog Suda, ukinuti dvije škole pod jednim krovom i učiniti za druge sve što želiš da i drugi učine tebi. Prije svega mislim na odbacivanje i osuđivanje političkog i laičkog ustašluka kao i vjerske netolerancije uz ograđivanje od likova koji se na to furaju.
Skijaš wrote:Iliti, hoću legitimne predstavnike Hrvata kako bi te se u tandemu sa Dodikom što kvalitetnije, legitimno jebavalo u mozak. Totalno šizofreno.
Pitanje legitimnih predstavnika, onih koje trebaju birati bh Hrvati, bilo bi dobro riješiti iz više razloga koji su u stvari izvor političke „šizofrenije“ i frustracije u Hrvata.
Ovo što imamo danas, rezultat je takvog stava da nelegitimni predstavnik Hrvata treba da „jebe u mozak“ s/h politiku u tandemu sa Džaferovićem i pretpostavke da će legitimni predstavnik Hrvata „jebavati u mozak“ bošnjačku politiku u tandemu sa Dodikom. Ovo nije ništa drugo nego nastavak pat pozicije iz rata. Ako je netko iskreno politički ravnopravan, treba provoditi svoju a ne tuđu volju i interes.
Upravo ovakav stav koji ne zavisi od hrvatske politike u BiH, onemogućava političku pluralizaciju u bh Hrvata, mjerenje stvarne volje naroda i političke težine „hrvatskih“ političara poput dva Komšića, Pejića, Zubaka itd pred narodom kojega trebaju predstavljati ali i čiju volju trebaju zastupati.
Skijaš wrote:Čoviću je davno trebalo biti jasno da ako do raspada BiH i dođe, da to neće biti na štetu Bošnjaka, Amerikanci su se devedesetih upetljali jer im nije odgovorao evropski pojas Gaze, radikalizam u geto stjeranih Bošnjaka koje granični prelazi u Kaoniku i na Vlašiću guraju Iranu i Alahu. S druge strane, bošnjačkim stratezima ne bi smetala, a Amerikancima još manje, kompenzacija na štetu Hrvata, kojom bi se FBiH transformisalo u isključivo bošnjački entitet. Srbima manji entitet, Bošnjacima dominacija nad FBiH, a Hrvatima po kamionski volan nekog od njemačkih prevoznika.
Ove teze su poprilično nategnute pa se ne bih složio s njima. Čović objektivno ima najmanju ulogu u BiH tako da niti jedan politički proces ne zavisi od njega i mislim da je toga debelo svjestan.
Raspad BiH (RS i F BiH) bi bio na štetu prvenstveno Bošnjaka jer veličina bošnjačkog „geta“ omeđenog Srbima, Hrvatima i teritorijama na kojima oni žive je nebitna. Tim prije što je demografski i migracijski kolaps sva tri naroda BiH evidentan, a povratak u RS ili u F BiH nije uspio u planiranoj mjeri. Taj pretpostavljeni „geto“ bi se mogao vjerski radikalizirati ali ne od strane Irana nego Turske (MB) u većoj i KSA (vehabije) manjoj mjeri. Najvjerojatnije se ta radikalizacija neće desiti nikada jer je preblizu Evropa sa svim svojim ekonomskim i kulturnim utjecajima na društvo i pojedinca.
Kompezacija na štetu bh Hrvata u F BiH naravno da ne škodi Bošnjacima i uporno je nastoje ostvariti proteklih 25 godina samo se tada BiH svodi na dva naroda u dva entiteta čiji je realan put u opcijama: konfederacija B/S, mirna ili krvava podjela BiH na dva entiteta. U tom slučaju i ako se to desi, hrvatska politika generalno može da pomogne, odmogne ili da se ne miješa (malo vjerojatno). Sve opet zavisi od hrvatskih interesa i položaja hrvatskih kantona/županija i enklava u F BiH. Ako se Hrvati iz tih enklava prihvate volana, što je vjerojatno i bio cilj hrvatske politike '90.-ih, ukloniti će se kočnice iz kantonalnih/županijskih kamiona.
Skijaš wrote:To je trebalo biti jasno još nakon slamanja Samouprave, pa ako se Bošnjacima ne može nametnuti taj rezervat, a očigledno ne može, alternativu treba tražiti u savezništvu sa Sarajevom. Da Čović forsira multietničko društvo (tamo gdje ima apsolutnu kontrolu) a na višim nivoima sabotira velikosrpsku ekipu, sarajevskih saveznika za očuvanje hrvatskog identiteta na području čitave države bi bilo puno više.
Na izborima 1990. M/S/H/O su izabrali upravo ovo, a ne neko drugo društvo. Tako se nastavilo do dan - danas.
To što netko bolje ili lošije prikriva svoje političke namjere, druga je priča za druge teme. Ne možeš istinsko multietničko društvo graditi bez vladavine prava i jednakog kriterija za sve. A toga nema od '90.-ih do danas. Zato ima puno licemjerja u politici i novinama.
Hrvatima nije stalo samo do identiteta kojeg su znali svojom voljom održati stoljećima, nego do političkih prava koja još uvijek imaju kao konstitutivan narod u BiH. U ovom dijelu mogu pravdati hrvatsku politiku. Ako ih bošnjačka politika obespravljuje politički i vidi kao janjičare u sukobu sa Srbima za njihov račun, piši propalo. Ako ih vidi kao ravnopravne i samostalne u provođenju svoje volje i interesa, onda može i da očekuje savezništvo.
Skijaš wrote:Ja sam optimista i mislim da vremena za promjenu kursa još uvijek ima. Vatikan to podržava već više od dvije decenije, Amerikancima ne ugrožava interese a i Briselu bi bilo lakše otvoreno stati protiv getoizacije (bilo kojeg od tri naroda).
Uz dužno poštovanje tvog optimizma, za promjene u braku iz interesa uvijek treba dvoje da te interese usklade. Optimizam bi se mogao graditi na stabilizaciji etničkih odnosa,
Vatikan je već jednom izgubio Bosnu i Hercegovinu odbivši da je pomogne i brani pred invazijom. Slijedila su stoljeća ratova koja su na kraju i formirala ovakvu BiH. Vatikana nije bilo briga vjerojatno dok islam nije dogurao do Beča. U međuvremenu se i Vatikan depolitizirao u odnosu na svjetovne vlasti tako da je skoro pa nebitan za nas u BiH. Jedini mu je interes zadržati svoje vjernike što istočnije od Rima ali ni tu nema nekog uspjeha.
Amerikanci s druge strane svima u BiH kažu da ne mogu imati jare i pare. Mogu istovremeno imati „postotak“ jareta i „postotak“ para oko kojeg će se dogovarati ili se svađati do besvijesti ne koristeći ni jare ni pare.
Briselu koji slično razmišlja i koji je države EU okupio primarno iz ekonomskog interesa je izgleda svejedno ali RH trenutno nije pa potencira priču o BiH i Balkanu.
Skijaš wrote:Hrvati nemaju šta izgubiti distanciranjem od Dodikove politike etnoteritorijalizacije, a dobiti mogu čitavu BiH.
Hrvati u BiH su izgubili mnogo ali da mogu dobiti čitavu BiH (ne onakvu o kakvoj sanjaju HSP-ovci), prvi put čujem. Da su Bošnjaci uspjeli u 25 godina smanjiti etničke tenzije, podići ekonomiju ili uvesti vladavinu prava barem na dijelovima gdje su apsolutna većina, možda bi tvoja priča imala smisla. Kada bi BiH jednom postala unitarna, sve bi se zasnivalo na dobroj volji dobrih Bošnjaka i njihovih interesa. A dobra volja i pretpostavka nisu nikakve garancije u politici.
Trenutna povezanost hrvatske i srpske politike u BiH nije nikakav uzrok nego posljedica političkog dešavanja od 2000. i opravdanog straha od dominacije jednog nad druga dva naroda u BiH.
Skijaš wrote:Danas je skoro pa anatema reći da su Srebrenica, Kakanj i Derventa (i) hrvatski, a upravo je u takvom nastupu izlaz i spas za Hrvate.
:-)
I ja sam osobno vjerovao u nešto ovako mada me svakodnevni život uporno demantirao. Od 2011. i povijesnog saveza SDP/SDA+ hrvatski ustaše i kriminalci ne vjerujem u iskrenost BiH "građanske" politike. Možeš misliti kako onda u to vjeruje neki hrvatski političar kada vidi da SDP koalira sa SDA, A-SDA podržava SDP, kada DF služi SDA ili kada u (i) hrvatskom mjestu egzistiraju dva paradžemata političkog islama.
Point.

#423 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Jedan odlomak za Novaka i društvo ispod stola.

By Dalibor Milas, (ne)legitimni mostarski teolog
Ovdje je manje važno tko je na tapeti: važno je da si drugačiji. Ali na primjeru Martine Mlinarević najviše me iznenađuju žene i njihov nedostatak empatije. Njihove uvrede upućene njoj predstavljaju totalnu izopačenost uma, apsolutni primitivizam i neciviliziranost. Čitajući one gadosti, stječem dojam da su od takvih likova čak i neandertalci bili na višem evolutivnom stadiju te da su samo čekali prve greške u koracima da je počnu zasipati kamenjem koje već godinama pripremaju u svojoj zloći i ljubomori.

No mišljenja sam da Hrvatima u BiH ne smeta zapravo Martina. Njima smeta Komšić. Da je kojim slučajem tu istu Martinu Mlinarević Dragan Čović odlučio postaviti na neku važnu funkciju, slično kao što je pokušao s vlasnikom Poskoka Ivanom Šušnjarom, svi bi pokorno šutjeli i nitko se ne bi usudio podići svoj glas.

Danas taj isti navodno neovisni hercegovački portal --- NO LINKS --- prednjači u cybermobbingu Martine Mlinarević, i to iz posve pogrešnih razloga. Njima nije bilo sporno kad je njegova vlasnika bez ikakvih referencija i potrebnog iskustva za istu poziciju u Pragu predložio tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović. Tada su svi šutjeli. Jer ipak je HDZ u pitanju.
SaraFina

#424 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SaraFina »

Point. wrote: 09/12/2019 08:24 Jedan odlomak za Novaka i društvo ispod stola.

Ovdje je manje važno tko je na tapeti: važno je da si drugačiji. Ali na primjeru Martine Mlinarević najviše me iznenađuju žene i njihov nedostatak empatije. Njihove uvrede upućene njoj predstavljaju totalnu izopačenost uma, apsolutni primitivizam i neciviliziranost. Čitajući one gadosti, stječem dojam da su od takvih likova čak i neandertalci bili na višem evolutivnom stadiju te da su samo čekali prve greške u koracima da je počnu zasipati kamenjem koje već godinama pripremaju u svojoj zloći i ljubomori.

No mišljenja sam da Hrvatima u BiH ne smeta zapravo Martina. Njima smeta Komšić. Da je kojim slučajem tu istu Martinu Mlinarević Dragan Čović odlučio postaviti na neku važnu funkciju, slično kao što je pokušao s vlasnikom Poskoka Ivanom Šušnjarom, svi bi pokorno šutjeli i nitko se ne bi usudio podići svoj glas.

Danas taj isti navodno neovisni hercegovački portal --- NO LINKS --- prednjači u cybermobbingu Martine Mlinarević, i to iz posve pogrešnih razloga. Njima nije bilo sporno kad je njegova vlasnika bez ikakvih referencija i potrebnog iskustva za istu poziciju u Pragu predložio tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović. Tada su svi šutjeli. Jer ipak je HDZ u pitanju.

Dado ih rastura. :D

Momak je stvarno :thumbup:

A Šušnjar nikad neće u diplomaciju, pa da se na glavu nasadi :D
Novak20

#425 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Point. wrote: 09/12/2019 08:24 Jedan odlomak za Novaka i društvo ispod stola.

Pobjeguljo, ako su te otjerali iz BL ne moraš mrziti Hrvate ili pokušavati da mene isprovociraš.

Nitko nije tjerao Martinu da se lažno predstavlja kao akademski građanin. Šušnjar nije prošao za veleposlanika ili konzula što nije imao odgovarajuću ss, ne vidim zašto bi sada trebala proći Martina. To su fakti.

Sve ostalo je šuplja.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/13 ... ratom.html
Locked