Deblokada Sarajeva???

Post Reply
zateznistub

#6601 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

TheMule wrote: 28/11/2019 19:15
PM72 wrote: 28/11/2019 08:20 Vidim,šalješ u Banoviće one koji ti "smetaju".Preko štele. :wink: Ovdje nam namećeš svoje mišljenje.E ne može tako.Koliko znam,zabranjeno je kloniranje nick-ova a ti ovdje koristiš najmanje tri.I šta sad? Da te prijavim radi nepoštovanja pravila? :-) Sve se bojim da bi to rezultiralo nekom opomenom ili banovanjem.Moderator će ko fol provjeriti adrese :lol: ,jedna sa mobitela,druga sa kompjutera a treća sa laptopa ili sa posla.

Eto,sad i mene prijavi svojim bivšim jaranima moderatorima pa me banujte ...za sva vremena a ja neću otvarati nove nick-ove ...niti ću kratiti pantole i puštati bradicu...a kupam se i tuširam redovno.
Fakat umisljas. Nekako s Proljeca je, uz Dozera, najkorisniji ucesnik ove teme. Tempuser je imo 2 dobra posta od zadnjih 100 i zasluzeno otiso u banovice.

Okomio se na Hadzica, drzavu i politiku, i na kraju vrijedjo par ljudi i to je to. Kao neko ko je bio tu, trebo je znati da tad nije bilo drzave i politike, ljudi su radili akcije na svoju ruku, Hadzica nije nagradila nikakva drzava, vec je covjek - patriota - organizovo otpor da zastiti svoj narod ( honorarni cin generala je nesto drugo). Skolovani oficiri su ginuli bas kao i neskolovani. I Kemal Ademovic je odradio prvi napad na prepad i uz dosta nepoznanica. Realno gledajuci, nije bilo nacina da on zna sta se desava u krugu tvornice. Da su cetnici zauzeli pozicije nesto ranije, drukcije bi to sve izgledalo...

Gledate na dogadjaje od prije 30 godina kroz prizmu danasnje politike i situacije na terenu. I Djilda je bio neskolovan, pa ne pljujete po njemu, tako da iza pljuvanja po Hadzicu stoji nesto drugo, jel tako?
Svako zašto ima svoje zato. I kod jednog I kod drugog.
A da nije bilo politike... Nemoj biti dijete...
TheMule

#6602 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

zateznistub wrote: 28/11/2019 19:24
TheMule wrote: 28/11/2019 19:15
PM72 wrote: 28/11/2019 08:20 Vidim,šalješ u Banoviće one koji ti "smetaju".Preko štele. :wink: Ovdje nam namećeš svoje mišljenje.E ne može tako.Koliko znam,zabranjeno je kloniranje nick-ova a ti ovdje koristiš najmanje tri.I šta sad? Da te prijavim radi nepoštovanja pravila? :-) Sve se bojim da bi to rezultiralo nekom opomenom ili banovanjem.Moderator će ko fol provjeriti adrese :lol: ,jedna sa mobitela,druga sa kompjutera a treća sa laptopa ili sa posla.

Eto,sad i mene prijavi svojim bivšim jaranima moderatorima pa me banujte ...za sva vremena a ja neću otvarati nove nick-ove ...niti ću kratiti pantole i puštati bradicu...a kupam se i tuširam redovno.
Fakat umisljas. Nekako s Proljeca je, uz Dozera, najkorisniji ucesnik ove teme. Tempuser je imo 2 dobra posta od zadnjih 100 i zasluzeno otiso u banovice.

Okomio se na Hadzica, drzavu i politiku, i na kraju vrijedjo par ljudi i to je to. Kao neko ko je bio tu, trebo je znati da tad nije bilo drzave i politike, ljudi su radili akcije na svoju ruku, Hadzica nije nagradila nikakva drzava, vec je covjek - patriota - organizovo otpor da zastiti svoj narod ( honorarni cin generala je nesto drugo). Skolovani oficiri su ginuli bas kao i neskolovani. I Kemal Ademovic je odradio prvi napad na prepad i uz dosta nepoznanica. Realno gledajuci, nije bilo nacina da on zna sta se desava u krugu tvornice. Da su cetnici zauzeli pozicije nesto ranije, drukcije bi to sve izgledalo...

Gledate na dogadjaje od prije 30 godina kroz prizmu danasnje politike i situacije na terenu. I Djilda je bio neskolovan, pa ne pljujete po njemu, tako da iza pljuvanja po Hadzicu stoji nesto drugo, jel tako?
Svako zašto ima svoje zato. I kod jednog I kod drugog.
A da nije bilo politike... Nemoj biti dijete...
Znam de je bilo politike, ali ne kao sto su par ovih forumasa govorili, gledajuci kroz danasnje stanje na politickoj sceni. Tempuser je insistiro da je Hadzica nekakva drzava postavila za generala (koja to drzava? Jugoslavija) i da je tu zaslugom partije i td. Obicne gluposti. Hadzic, kao i ostali organizatori otpora, su okupili ljude oko sebe i sami se organizovali i povezali sa drugim grupama. Neki misle ili bi htjeli da je sve planirano, ko lafo sjedilo se oko nekog stola, laptopovi, telefoni, kisela voda, i fino detaljno planiranje se vodilo. Neko je bio postavio nekog "skolovanog" oficira, ali se umjesala SDA - sam Alija Izetbegovic - i postavio Hadzica da vodi "akciju" jer je u partiji :lol:

Vidi se iz Dozerovog detaljnog posta kako je sve to bilo. Sve to ide brzo i spontano, napravio je gresku i pogino, a u ratu se gine.

Gledajuci iz neke teorije ratovanja, i Kemal Ademovic/Zenga su napravili gresku, jer su imali samo 5% informacija koje bi trebali da imaju, ali u rat se ide s onim sto imas, ne onim sto bi zelio da imas. Tih dana, bilo je biti ili ne biti.
Dozer

#6603 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Nekako s proljeća wrote: 28/11/2019 09:48 Dobro, moja saznanja govore da rahmetli Hadzic nije bio na Kobiljoj Glavi. Izvor mi je komandant akcije Pretis. Eto.
Bio je ba, i pokupio se sa svojim ljudima kad je iznesen plan, uz tvrdnju da je to prerizicno i samoubistvo. Licno sam ga vidio u domu kulture, i nisam jedini.
Dozer

#6604 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Nekako s proljeća wrote: 25/11/2019 13:30 Pa ako je, a jeste, Azem Dervišević Zenga nakon prve faze sa borbenim vozilom i posadom od SJP MUP-a pokušavao izvući ranjene i pokupiti mrtve saborce , učesnike akcije Pretis, onda je bezveze tvrditi da je akcija završena u 5 do 05 sati 18.04.1992.
To nije bila nikakva "druga faza akcije", nego samo izvlacenje ljudi, a kojima je prije toga receno da ne idu tamo i da je akcija gotova.

Crni NSP...sta napisa...
...antiterorističke grupe ''Ševa'...'

Ja, ali fakat, vise ne znam sta da mislim o tvom pisanju na zadnjih 20-ak strana... Kakva crna Antiteroristicka grupa, dragi NSP... Seve su bile najklasicnija moguca teroristicka grupa, "cistaci" nepodobnih u vlastitim redovima, a sve po nalogu samog vrha vlasti.
strucnjakdemagog

#6605 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

strucnjakdemagog wrote: 27/11/2019 21:07
Nekako s proljeća wrote: 27/11/2019 19:56

Vidim da si pripadnike antiterorističke grupe ''Ševa'' okvalifikovao na dosta degradirajuć način.
:shock:

Nazivaš antiterorističkom grupu koja je snajperima ubijala civile sa obe strane Miljacke (među kojima su Boško i Admira), pokušala atentat da komandanta Štaba vrhovne komande ARBiH pri tom mu ubivši suprugu i šuru, ubila francuskog vojnika i druge zločine koje su počinili?

Meni na ovo nije odgovorio što implicira da priznaje ove zločine grupe koju je nazvao antiterorističkom.
zateznistub

#6606 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Dozer wrote: 28/11/2019 22:35
Crni NSP...sta napisa...

Ja, ali fakat, vise ne znam sta da mislim o tvom pisanju na zadnjih 20-ak strana... Kakva crna Antiteroristicka grupa, dragi NSP... Seve su bile najklasicnija moguca teroristicka grupa, "cistaci" nepodobnih u vlastitim redovima, a sve po nalogu samog vrha vlasti.
Tačno tako. Ako nsp misli drugačije onda ili ne zna (u sta sumLJam) ili se pravi tošo...
@the mule niko u ARBiH I policiji nije dobio čin a da to prethodno nije aminovala vrhuška u sda
Last edited by zateznistub on 28/11/2019 23:18, edited 1 time in total.
Dozer

#6607 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

TheMule wrote: 28/11/2019 19:15 Gledate na dogadjaje od prije 30 godina kroz prizmu danasnje politike i situacije na terenu. I Djilda je bio neskolovan, pa ne pljujete po njemu, tako da iza pljuvanja po Hadzicu stoji nesto drugo, jel tako?
S rhm. Dzildom i njegovim burazerima sam odrastao. Jeste, bio je sirovina samo takva, ali srce k'o Trebevic. Letio je bez razmisljanja, samo srcem, ali - nikada nikoga nije zavalio. I, koliko znam, nije dobio ni cin generala, ni kasarnu, ni ulicu (ulica nosi ime po dvojici od trojice brace koji su poginuli), a zaista ne znam za bilo kakva odlikovanja.
I ja mislim da niko ne pljuje po Hadzicu, nego se samo iznose cinjenice. Jbg, ako cemo sad i cinjenice gledati kroz kojekakve stranacke, vjerske i sl. prizme, da onda batalimo ovu i slicne teme...
Istina je istina, uvijek moze biti samo jedna, i ja cu je prvi uvijek reci onakvom kakva jeste, tj. samo onako kako sam licno vidio, cuo, dozivio i prezivio, a savrseno me ne zanimaju nikakve politicke korektnosti ili ispravnosti ili mainstremovi. Za tu akciju sam vec napisao sve cega se sjecam, i to je to. Ne mislim se ponavljati 10x.
strucnjakdemagog

#6608 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Kad se sagleda sve što je napisano na ovoj temi, razlog zašto nije uspjela deblokada Sarajeva je prevashodno vojnička nedisciplina i unutrašnji razdor. Ne možeš očekivati da neka velika akcija uspije, ako svako ratuje za sebe (ali doslovno). Vjerujem da su i silna zavaljivanja, koja neki ovde ne žele da priznaju dovela do toga da borci više nisu htjeli da idu gdje je dogovoreno, te je 94. i 95. bila izražena samovolja u mnogim jedinicama. Mislim da je o tome i Divjak pisao.
Kako očekivati da moral boraca bude na visokom nivou kada su odmetnute bande borce koji se vrate s linija hvatali u gradu i vodili na kopanje rovova?! To je nešto što mi nikada neće biti jasno. Kao i da je sam vrh države pokušao atentat na komandanta štaba vrhovne komande armije te iste države. Nonsens.
Kad se tome doda postavljanje oficirskih kadrova po podobnosti, a ne po znanju, znaš da je svaka veća akcija već u startu osuđena na neuspjeh.
Rat se ne može dobiti srcem i herojstvom, čega je Bosna imala napretek, već vojničkim znanjem i strategijom.
TheMule

#6609 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

Dozer wrote: 28/11/2019 23:17
TheMule wrote: 28/11/2019 19:15 Gledate na dogadjaje od prije 30 godina kroz prizmu danasnje politike i situacije na terenu. I Djilda je bio neskolovan, pa ne pljujete po njemu, tako da iza pljuvanja po Hadzicu stoji nesto drugo, jel tako?
S rhm. Dzildom i njegovim burazerima sam odrastao. Jeste, bio je sirovina samo takva, ali srce k'o Trebevic. Letio je bez razmisljanja, samo srcem, ali - nikada nikoga nije zavalio. I, koliko znam, nije dobio ni cin generala, ni kasarnu, ni ulicu (ulica nosi ime po dvojici od trojice brace koji su poginuli), a zaista ne znam za bilo kakva odlikovanja.
I ja mislim da niko ne pljuje po Hadzicu, nego se samo iznose cinjenice. Jbg, ako cemo sad i cinjenice gledati kroz kojekakve stranacke, vjerske i sl. prizme, da onda batalimo ovu i slicne teme...
Istina je istina, uvijek moze biti samo jedna, i ja cu je prvi uvijek reci onakvom kakva jeste, tj. samo onako kako sam licno vidio, cuo, dozivio i prezivio, a savrseno me ne zanimaju nikakve politicke korektnosti ili ispravnosti ili mainstremovi. Za tu akciju sam vec napisao sve cega se sjecam, i to je to. Ne mislim se ponavljati 10x.
Dobro nije nikog zavalio, ali mozda samo igrom slucaja? Zar nije ovdje napisano na ovoj temi da je u Pretisu slucajno ispalio metak iz pistolja? Da je bilo cetnika u blizini to bi vas moglo odati i eto ti belaja? Ali to ne bi promjenilo cinjenicu da je covjek bio legenda, svak grijsi.

Ako se ne varam, on je dobio cin natporucnika i zlatnog ljiljana. E sad moze se diskutovati zasto je jedan heroj "general" a drugi samo "natporucnik" ali eto...
invincible1921

#6610 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by invincible1921 »

Ne ulazim u politiku, ordenje i cinove, ali i ovdje ko i u svakoj mogucoj rapsravi u BiH...bilo uzivo bilo forum Sami sebi proturjece ljudi..

Kae joj da nam je skolovan kadar bio, dodje neko ko u Jna proveo godine i godine, ovi ga ismijavju ili nece da slusaju...sta ba on meni ima pricat eto ja budala.

Kae iz Jna ne motivisu ljude, dodje neko iz raje kabadahija u pravilu nafura raju ili pod nekom vrstom prisile/straha ih posalje negdje oni odu izginu..kae joj zavala a i neka je kad nas neskolovani debili vode...

Znaci trebalo je trazit neke Rommele po raji koji su normala i nisu vojnici, al duboko u sebi kriju talent za vojne stvari ?
Dozer

#6611 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Nije to poenta, i ne moze se tu nista generalizovati. Bilo je skolovanih koji su zavaljivali, a i neskolovanih koji nisu. A komandovali i jedni i drugi.
Kad se o tome prica, moze se pricati samo direktno i poimenicno, nikako generalno.
Generalno mozemo pricati samo o politikama, i strankama koje su ih vodile.

Za Dzildu - jeste, frkno takme i tako nas je mogao zavaliti, ali ovdje pricamo o zavaljivanju po komandnoj liniji. Dzilda je, na kraju, radi svog srca zavalio sam sebe... I najmladji mu buraz Izet isto tako, cak i na isti nacin... :(
The 51st State

#6612 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by The 51st State »

svaka vojska se gradi kroz zrtve i "zavale" osim ako nemas godina i godina luksuza da vjezbas i opremas. meni je cudo da smo ikakvu strukturu uspjeli uspostaviti sa ovakvim mentalitetom gdje svi sve znaju najbolje.
pirpa

#6613 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

zateznistub wrote: 28/11/2019 23:16
Dozer wrote: 28/11/2019 22:35
Crni NSP...sta napisa...

Tačno tako. Ako nsp misli drugačije onda ili ne zna (u sta sumLJam) ili se pravi tošo...
@the mule niko u ARBiH I policiji nije dobio čin a da to prethodno nije aminovala vrhuška u sda

Image
Dozer

#6614 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Poenta isjecka je...? Da se dokaze da Seve jesu ili nisu bile "cistacka" tajna jedinica pod komandom vrha? Ili da jesu ili nisu bili teroristi...?
Ne znam ko daje izjavu, ne pise, ali jasno vidim da daje samo svoje misljenje koje bazira na novinskim clancima, a ono je da su Seve bile koristene za ubistva u MUP-u i Armiji BiH, a da ne zna da li su imali i teroristickih aktivnosti...
Arachnoidea

#6615 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Arachnoidea »

///
Last edited by Arachnoidea on 18/02/2020 18:10, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#6616 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Image
Jeli ovo područje Vogošće.Pumpa i skretanje za fabrički kompleks.
PM72

#6617 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

jeste
Nekako s proljeća

#6618 Re: Deblokada Sarajeva???

Image
Datum naveden u transkripciji je 21.jun 1992. Grupa branilaca iz grada ide rubnim dijelom brda Mojmilo ka Dobrinji ili ide iz nje. Drugi u redu je pokojni Mario Osadčij, poginut će nešto kasnije , a i njegov brat Dragan će iza njega , na turniru u malom fudbalu koji je pogođen od strane VRS sa dvije-tri granate. Masakr. Dakle, pokojni Mario ide u svoju Dobrinju, sa raznim grupama branilaca koje se u nju ubacuju i pojačavaju snage odbrane Dobrinje u razbijanju njene totalne blokade. Naravno, brat ide u pomoć bratu.
pirpa

#6619 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

Dozer wrote: 30/11/2019 00:31 Poenta isjecka je...? Da se dokaze da Seve jesu ili nisu bile "cistacka" tajna jedinica pod komandom vrha? Ili da jesu ili nisu bili teroristi...?
Ne znam ko daje izjavu, ne pise, ali jasno vidim da daje samo svoje misljenje koje bazira na novinskim clancima, a ono je da su Seve bile koristene za ubistva u MUP-u i Armiji BiH, a da ne zna da li su imali i teroristickih aktivnosti...
Isječak je iz svjedočenja inspektora Suljića ,CSB. -odjel,ratni zločini.... a postirao sam ga iz razloga što mi je interesantna činjenica da je general Michael Rose u svom izvještaju povezivao i Ganica sa jedinicom ...

A što se tiče jesu li ševe bile teroristička jedinica ili ne ...to je već stvar koju nitko sa sigurnošću može tvrditi...

Sva saznanja koja danas kruže javnošću potiču od čovjeka koji po meni nije uopšte kredibilitetna osoba..
Nekako s proljeća

#6620 Re: Deblokada Sarajeva???

PM72 wrote: 30/11/2019 09:20jeste
E hvala @PM. Koliko sam mogao povezati , putna komunikacija za civilno stanovništvo Vogošće i dalje (ali i kriminalne radnje), je išla kroz fabrički kompleks Pretis-a i dalje ka Nahorevu i Palama. To je bila komikacija/izlaz i veza sa ostalim prostorom pod kontrolom srk vrs.

Image
To će trajati tako sve dok ne napadnu i naselje Tihovići i nakon počinjenog zločina nad njegovim stanovništvom(Dragoslav Bokan-Boro Radić), naoružanim i onim nenaoružanim, otvore novu i koliko sa shvatio bolju putnu komunikaciju.
U međuvremenu su snage branilaca razbile blokadu Dobrinje. Snage VRS i kojekavi dobrovoljci Bokanovi, Gavrilovićevi, Legijini... su nakon počinjenog ratnog zločina u Aerodromskom naselju , zaustavljene i nikada više nisu bile u prilici da se spoje pravcem Nedzarići-Lukavica ili obratno. Nepun kilometar pravolinijske ceste ih je razdvajao. Zbog toga su iz Nedzarića do Lukavice bili primorani da idu zaobilazno oko 50-tak kilometara. A kroz Vogošću ka Palama bi, koliko mogu zaključiti rezonski, išli kroz Pretis a kasnije kroz Tihoviće.
PM72

#6621 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Da dodam...
Putna komunikacija iz Vogošće prema Hreši išla je kroz fabriku TAS pa kod onog velikog dimnjaka išla iznad Šućura kuća usponom prema Poljinama i Kromolju.Nije isla kroz Tihovice jer su Tihovici iznad Blagovca,na samom vrhu brda,tacno iznad fabrike Pretis i radi nje su pobijeni i protjerani.Znači,između Tihovića i brda Poljine je kanjon Peračkog potoka koji teče od vodopada Skakavac pa kroz fabrike Pretis i TAS.
NSP, na onoj slici sa braniocima prvi je Jusić,koliko ga se sjećam? gdje je on,gdje nestade?
Seawolf

#6622 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Seawolf »

Nekako s proljeća wrote: 30/11/2019 09:28 Image
Datum naveden u transkripciji je 21.jun 1992. Grupa branilaca iz grada ide rubnim dijelom brda Mojmilo ka Dobrinji ili ide iz nje. Drugi u redu je pokojni Mario Osadčij, poginut će nešto kasnije , a i njegov brat Dragan će iza njega , na turniru u malom fudbalu koji je pogođen od strane VRS sa dvije-tri granate. Masakr. Dakle, pokojni Mario ide u svoju Dobrinju, sa raznim grupama branilaca koje se u nju ubacuju i pojačavaju snage odbrane Dobrinje u razbijanju njene totalne blokade. Naravno, brat ide u pomoć bratu.
Pokojni Dragan Osadčij je išao sa mnom u osnovnu školu.

U kojem dijelu Dobrinje je poginuo Mario? Sad sam pročitao da je poginuo 14. septembra, ali ne znam gdje.
Last edited by Seawolf on 30/11/2019 11:23, edited 1 time in total.
PM72

#6623 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ako se dobro sjećam-neka me NSP ispravi jer to bolje zna-Mario je poginuo na Dobrinji V,na balkonu zgrade od gelera granate
Dozer

#6624 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

A nikad ne razjasnisno one necije tvrdnje da su borci iz Butmira bili na 300-400m od spajanja s nasima u D4...
Seawolf

#6625 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Seawolf »

Dozer wrote: 30/11/2019 11:25 A nikad ne razjasnisno one necije tvrdnje da su borci iz Butmira bili na 300-400m od spajanja s nasima u D4...
Nije, valjda do D4, nego do tebe i do mene u D1.

Da, i ja bih volio pročitati od nekoga iz 4. brigade, šta misli o toj smjeloj i, najvjerovatnije, potpuno netačnoj tvrdnji.
Post Reply