Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
drug_profi

#4051 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Kikibombona wrote: 26/11/2019 14:51
Banksy wrote: 26/11/2019 13:52 Skaka je bio dobar, sve dok se nije pokazalo da je i on zaražen SDA virusom krađe i lopovluka, šteta. Jel ono SDA, križaj ga,na neviđeno.
:thumbup:
Ev ja križo oma.

Image

:mrgreen:
putokaz1

#4052 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Čudna vlada arezultate ćemo vidjet za godinu
Ako se oslobodi Centar je dobro a Novo Sarajevo ODLIČNO :D
Prpa.ba

#4053 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Ostrasceni SDA sindikati sada i otvoreno prijete, a spominju naravno ono sto KO SDA KS najvise i zulja:
Imamo Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, a kada dobijelo presudu Općinskog suda, koji je dužan nastaviti taj proces, imat ćemo situaciju da će 6.300 nedoktora pokrenuti tužbene zahtjeve da im se isplati materijalna naknada zbog diskriminacije. To je velika prijetnja za Budžet Kantona Sarajevo, a to znači da neće biti novih tramvaja, trolejbusa za slikanje, pruga za presijecanje vrpci..

Koliko je marva samo odrodjena od vlastitog naroda i grada, prijetiti kolapsom javnog saobracaja i poistovjecivati kapitalne infrastrukturne projekte koje je pokrenula ova Vlada sa petparackim "SDA predizbornim investicionim ciklusima" koji podrazumijevaju nabavku polovnog turskog smeca i visemilionska krpljenja i kioske.. :-)
madner

#4054 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Mislim da bi bio red da vlada napravi plan privatizacije zdravstva, po modelu osiguranik bira gdje ce se ljeciti a sve ustanove naplate to od ZZOa.
Prpa.ba

#4055 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Ih, ako sada ovoliko kmece, prelazak sa pausalno-odokativnog finansiranja javnih zdravstvenih ustanova na individualne racune za isporucene zdravstvene usluge bi bio proglasen - u najmanju ruku - novom agresijom na BiH. :-D
tutku

#4056 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

Ja se nadam da Vlada zaista nece nabaviti ovaj helikopter o kojem fahro pise, 27miliona za jedan takav hir je apsolutno neprihvatljivo. Federalni organi imaju helikopter koji je uvijek na raspolaganju do sada kantonalnim organima bio.
27 miliona jos ne mogu da vjerujem o kojoj se cifri radi, pa zamislite da se to ulozi u neki obrazovni segment. Jebote helikopteri
madner

#4057 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Onda to nije trebao staviti u sporazum.

Cifra je velika ali realna. Sto se tice toga da li je neophodna ili ne, po meni nije za MUP ali jeste u pogledu na RSa i njihovo kurcenje.
madner

#4058 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Prpa.ba wrote: 27/11/2019 10:23 Ih, ako sada ovoliko kmece, prelazak sa pausalno-odokativnog finansiranja javnih zdravstvenih ustanova na individualne racune za isporucene zdravstvene usluge bi bio proglasen - u najmanju ruku - novom agresijom na BiH. :-D
Kada KS ne moze imenovati ljude u ustanove koje finacira, mora uzvratiti udarac. :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4059 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

tutku wrote: 27/11/2019 10:31 Ja se nadam da Vlada zaista nece nabaviti ovaj helikopter o kojem fahro pise, 27miliona za jedan takav hir je apsolutno neprihvatljivo. Federalni organi imaju helikopter koji je uvijek na raspolaganju do sada kantonalnim organima bio.
27 miliona jos ne mogu da vjerujem o kojoj se cifri radi, pa zamislite da se to ulozi u neki obrazovni segment. Jebote helikopteri
A treba tolike pare da da u obrazovanje a narod gladan nema krova nad glavom. Znas li ti koliko je to stanova ili hljebova tek a ti bi u obrazovanje?

Shvatas li da ce se uvijek neko naci da kaze da je moglo drugacije pare uloziti?

Oduvijek se pricalo kako helikoptere treba nabaviti, multifunkcionalne koji ce sluziti za gasemje pozara, spasavanje u nasim planinama, prevozenje bolesnih, podraka policiji....sta ti smeta u ovome nabrojanom? Sta je lose tu?

Prvi pozar kad bude jebavat ce sda-ovski crvi svima sve sto nema helikoptera. A ovce ce odma blekat i psovati cetniku pedji i nevjerniku forti
The 51st State

#4060 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by The 51st State »

izvrsni direktor wrote: 27/11/2019 11:05
tutku wrote: 27/11/2019 10:31 Ja se nadam da Vlada zaista nece nabaviti ovaj helikopter o kojem fahro pise, 27miliona za jedan takav hir je apsolutno neprihvatljivo. Federalni organi imaju helikopter koji je uvijek na raspolaganju do sada kantonalnim organima bio.
A treba tolike pare da da u obrazovanje a narod gladan nema krova nad glavom. Znas li ti koliko je to stanova ili hljebova tek a ti bi u obrazovanje?

Shvatas li da ce se uvijek neko naci da kaze da je moglo drugacije pare uloziti?

Oduvijek se pricalo kako helikoptere treba nabaviti, multifunkcionalne koji ce sluziti za gasemje pozara, spasavanje u nasim planinama, prevozenje bolesnih, podraka policiji....sta ti smeta u ovome nabrojanom? Sta je lose tu?

Prvi pozar kad bude jebavat ce sda-ovski crvi svima sve sto nema helikoptera. A ovce ce odma blekat i psovati cetniku pedji i nevjerniku forti
nije lose nego neophodno je pored postojecih procedura potrebnih za koristenje u te svrhe.
Prpa.ba

#4061 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

madner wrote: 27/11/2019 10:47 Kada KS ne moze imenovati ljude u ustanove koje finacira, mora uzvratiti udarac. :D
Sumnjam da je Vlada toliko stabilna, i da uopce ima unutrasnju zelju za ovakav jedan potez. Da bi bio dobrodosao, to svakako. :D

...

Inace, helikopter je dio plana sestorke, ima papir sa potpisima i SBB i DF da se formira helikopterska jedinica. Jedino oko cega se moze pregovarati je cijena. 27 miliona KM je, koliko vidim, cijena helikoptera koji je opremljen i za medicinski prevoz i za pretrazivanje prostora, plus odrzavanje, rezervni dijelovi, obuka pilota itd. Kada pogledam budzetiranje MUP-a RH, to je tu negdje, milion gore-dole.

Da li nam je helikopterska jedinica prioritet u ovom trenutku? Nije. Da li ce dobro doci? Mozda, ako se bude koristila kako treba. :D
madner

#4062 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Prpa.ba wrote: 27/11/2019 11:24
madner wrote: 27/11/2019 10:47 Kada KS ne moze imenovati ljude u ustanove koje finacira, mora uzvratiti udarac. :D
Sumnjam da je Vlada toliko stabilna, i da uopce ima unutrasnju zelju za ovakav jedan potez. Da bi bio dobrodosao, to svakako. :D

...

Inace, helikopter je dio plana sestorke, ima papir sa potpisima i SBB i DF da se formira helikopterska jedinica. Jedino oko cega se moze pregovarati je cijena. 27 miliona KM je, koliko vidim, cijena helikoptera koji je opremljen i za medicinski prevoz i za pretrazivanje prostora, plus odrzavanje, rezervni dijelovi, obuka pilota itd. Kada pogledam budzetiranje MUP-a RH, to je tu negdje, milion gore-dole.

Da li nam je helikopterska jedinica prioritet u ovom trenutku? Nije. Da li ce dobro doci? Mozda, ako se bude koristila kako treba. :D
Neki potezi su jaci kao prijetnja nego kao povuceni.
Da li postoji vecina za to itd... se ne mora ispitati, dovoljno je da resorno ministarstvo napravi samo plan. Za pocetak.
drug_profi

#4063 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Nije nuzno, ali je pozeljno.
Moze biti presudno kad ti se nadje u datom trenutku na raspolaganju.

Ja sam za.
Ja sam uostalom uvijek za jacanje represivnih snaga.
tutku

#4064 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

Hajde evo da prihvatim tu taj pogresan rezon sta je vaznije i kazem okej bolje je te pare usmjeriti da se socijalnim slojevima pomogne na nacin da se nadje posao podrzi otvaranje radnih mjesta, 27mil nije malo.

To sto ce se neko naci da nesto kaze nikakav je argument, kao i ovi docniji koje si iznio.

Sve sto si naveo je cista glupost za koju KANTONU ne treba helikopter. Ne znam da smo dosad platili neku cijenu u nekim pozarima jer nije bilo helikoptera? Ne znam da je neko umro jer se nije prevezao kantonalnim helikopterom? Itd itd.

Kvalitetnog razloga za ovakvu nabavku nema. To je fakt
tutku

#4065 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

drug_profi wrote: 27/11/2019 11:37 Nije nuzno, ali je pozeljno.
Moze biti presudno kad ti se nadje u datom trenutku na raspolaganju.

Ja sam za.
Ja sam uostalom uvijek za jacanje represivnih snaga.

Nase se pare trose, svaka marka mora biti nuzno utrosena. Ako se hoce jacati represivne snage s cim sam i ja saglasan, pa nek se primi 1000 novih policajaca ili povecaju plate tim ljudima. Kakvi helikopteri nije ovo san andreas
Prpa.ba

#4066 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Da budemo nacisto oko finansiranja, nece se 27 miliona KM pretociti iz drugih budzetskih stavki, nego ide iz dijela za kapitalne investicije. Finansirati ce se kreditnim zaduzenjem (vjerovatno na 10-15 godina - dakle obrocno placanje), a u iducoj godini nije planirana potpuna realizacija vec kreditna procedura, obuka osoblja i nabavni tender, dakle helikopter bi stigao 2021. ili 2022.

Poenta cijele ove price je da Fahro hoce da ucjenjuje Vladu i obara budzet zbog toga sto se na jednom mjestu spominje planirano kreditno zaduzenje, a kreditno zaduzenje za helikoptersku jedinicu ce se ionako naci kao zasebna stavka na Skupstini KS kada Vlada dogovori uslove kredita.

Usvojen ovakav budzet kaze da Vlada moze krenuti o pregovore o kreditu, ali na Skupstini ce se taj kredit prihvatiti ili odbiti. Protivnici helikopterske jedinice mogu i tada iskazati svoje nezadovoljstvo i oboriti partikularni kredit, bez da se rusi kompletan budzet. Naravno, to je previse detalja za javnost pa se diskusija trivijalizira i izazivaju se osobite strasti. 8)
madner

#4067 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Ne mislim da Fahro ide toliko daleko. Jednostavno koristi veliku cifru da populisticki nastupa.

Napravio je sporazum koji je podrazumjevao jedinicu, sada obara taj isti sporazum mada je cijena bila jasna i tada.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4068 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

tutku wrote: 27/11/2019 12:37

Hajde evo da prihvatim tu taj pogresan rezon sta je vaznije i kazem okej bolje je te pare usmjeriti da se socijalnim slojevima pomogne na nacin da se nadje posao podrzi otvaranje radnih mjesta, 27mil nije malo.

To sto ce se neko naci da nesto kaze nikakav je argument, kao i ovi docniji koje si iznio.

Sve sto si naveo je cista glupost za koju KANTONU ne treba helikopter. Ne znam da smo dosad platili neku cijenu u nekim pozarima jer nije bilo helikoptera? Ne znam da je neko umro jer se nije prevezao kantonalnim helikopterom? Itd itd.

Kvalitetnog razloga za ovakvu nabavku nema. To je fakt
Ljudski zivoti za mene nisu glupost.
Obzirom da univerzitetski centar nema helikopter, kantonalna policija nema helikopter, kantonalna civilna zastita nema helikopter, gss nema helikopter...a svi ovi sluze za dobrobit ljudi i spasavanje ljudskih zivota.

Hocemo bjelasnicu i jahorinu da osposobimo da bude zanimljiva inostranim turistima a ne mozemo im obezbijediti spasavanje helikopterom.
Sta da se desilo nekome od djece nesto na plimpijskim igrama., helikoptera nema da ih spasi..

Ovo crveno je najbolji opis nase aljkavosti. Cekaj da neko izgubi zivot pa cemo onda o tome razmisljati. Nije jos niko, sta cemo dzaba unaprijed razmisljati o prevenciji.

Ovaj argument, oslonit se na federalni helikopter, star preko 40 godina...

Umjesto pohvaliti unapredjenje i radovati se radu na poboljsavanju zastite ljudi, bitnije je srati stranacki
tutku

#4069 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

izvrsni direktor wrote: 27/11/2019 13:13 Ljudski zivoti za mene nisu glupost.
Obzirom da univerzitetski centar nema helikopter, kantonalna policija nema helikopter, kantonalna civilna zastita nema helikopter, gss nema helikopter...a svi ovi sluze za dobrobit ljudi i spasavanje ljudskih zivota.

Hocemo bjelasnicu i jahorinu da osposobimo da bude zanimljiva inostranim turistima a ne mozemo im obezbijediti spasavanje helikopterom.
Sta da se desilo nekome od djece nesto na plimpijskim igrama., helikoptera nema da ih spasi..

Ovo crveno je najbolji opis nase aljkavosti. Cekaj da neko izgubi zivot pa cemo onda o tome razmisljati. Nije jos niko, sta cemo dzaba unaprijed razmisljati o prevenciji.

Ovaj argument, oslonit se na federalni helikopter, star preko 40 godina...

Umjesto pohvaliti unapredjenje i radovati se radu na poboljsavanju zastite ljudi, bitnije je srati stranacki
Postedi me patetike. Pogledajmo argumente. Ljudski zivoti su najvazniji i daj mi neki primjer kada je osti izgubljen jer KS nema helikopter? Objasni mi kako mislis da ce taj helikopter, mani se isprazne price i satro zastite ljudskih zivota.

Kada je neko izgubio zivot na planini jer KS nema helikopter? Ne govorimo o tome da je ovo urgentni problem koji ako se ne rijesi kad tad ce neko glavom platiti. Nije tacno. FUPov helikopter je koristen kada su ubijena dva policajca, kada treba nekoga spasiti sa planina i sl.

Ja cu uvijek pohvaliti unapredjenje, ali ti bi trebao nauciti da se ovdje radi o nasim parama i da je lako tudjim k mlatiti. Ako je to za tebe stranacko sranje, fali ti naobrazbe o odgovornoj vlasti u demokratiji.
Hakiz

#4070 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

tutku wrote: 27/11/2019 12:37 Ne znam da je neko umro jer se nije prevezao kantonalnim helikopterom?
Ne znaš ni da nije.

Dakle, zamisli da na izletu Bjelašnici neko dobije alergijski napad. Zatvaraju se disanjni putevi. Standardno poslije 4 minute bez vazduh, mozak počinje odumirati. Kolima hitne da dođu do osobe i onda do ambulante ili bolnice treba 30 minuta. Helikopteru 5.

Besmisleno, zar ne?
Last edited by Hakiz on 27/11/2019 13:44, edited 1 time in total.
madner

#4071 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Nije samo pitanje da li ce tih 27 miliona spasiti zivote, nego da li postoji druga investicija od 27 miliona koja ce spasiti vise.

Pitanje je sasvim na mjestu.
Hakiz

#4072 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

madner wrote: 27/11/2019 13:43 Nije samo pitanje da li ce tih 27 miliona spasiti zivote, nego da li postoji druga investicija od 27 miliona koja ce spasiti vise.

Da, trijaža. Koga ćemo unaprijed pustiti da umre.

Za društvo racionalna odluka.

Za onog koga se osudilo da umre već i prije nego što mu se nešto desilo, nije neka utjeha. Ali ko ga šljvi, ne može društvo brinuti za sve od kojih očekuje glas, da plaćaju poreze, da budu korisni članovi tog društva. Dok ih to društvo ne pusti da krepaju.

Svi smo mi "topovsko meso".
mirsek

#4073 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirsek »

Ja sanjam kad ce Kanton poceti izdvajati simbolicnu cifru za podrsku razvoju biznisa kod mladih ili razvoju startapa, npr. 10 miliona svake godine za 10-20 jacih startapa i 10 miliona za podrsku biznisu kod 100 mladih osoba ispod 35 godina. To je sica za budzet od 1 milijarde.
Uslovi moraju biti transparentni, kao i kontrola utroska sredstava. Napraviti dobar plan kontrole i stimulacije i udri.
mirsek

#4074 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirsek »

madner wrote: 27/11/2019 13:43 Nije samo pitanje da li ce tih 27 miliona spasiti zivote, nego da li postoji druga investicija od 27 miliona koja ce spasiti vise.

Za kanton gdje je glavni grad i sa budzetom od milijarde helikopter od 27 miliona je sasvim ok za vanredne situacije.
Problem bi bio ako bi taj helikopter koristile samo guzonje.
JThomas

#4075 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

resursi su ograničeni i u najbogatijim društvima, i svaka priča o budžetiranju u zdravstvu, spasavanju, civilnoj zaštiti i još xy područja je vaganje gdje će se spasiti više. to je prosto tako. svi mi znamo koji je fahrin cilj i rezon, ali barem se može pričati.
Locked