Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ove sto se brzo razlazu i dobijes spike insulina tjh nagli skok insulina od njih jer se brzo konvertuju u glukozu.
Da simplificiram - sve što ti naglo daje energiju.
Hljeb i sve hljebasto, riža, kuhani krompir, određeno voće, sokovi - čak i prirodni cijeđeni, cornflakes....
Naspram njih imaš hranu sa kompleksnim UH - više vlakana i sporije se razlažu - insulin ne skače i onda mozak nema potrebe poput narkomana da traži još šećera.
Hljeb sam skoro batalio, eventualno jedem jednu tanku krišku nekog crnog, riža...to ponekad, sokove izbacio, kuhani krompir nisam, voće jedem jabuke, banane, mandarine.
Reklo bi se da je i to u granicama.
512MB wrote: ↑26/11/2019 00:26
Veganac il vegetarijanac si iz principa, a ne jer je to zdravije. A šta je inače definicija "zdravog"...
Zdravo je jer su vlakna. Zdravije je i sve što je punomasno. Zdravi su grah, leća, avokado, orasi, sjemenke, riba (kad nije puna metala), zdravo je postiti. Jer mi jedemo previše, a samo sjedimo. Kod muškaraca jetra ne može preraditi količine šećera iz alkohola i gaziranih pića, pa stomaci rastu ko baloni. Kod žena, opet, kad se krenu mijenjati hormoni pred menopauzu i u menopauzi, ista kaka.
Sve su stvari otrov i ništa drugo nego otrov. Doza odlučuje jeli nešto otrovno ili ne. (Paracelsus)
Znam vegetarijanaca sa preko 100 kila, ne vjerujem da žive i da se hrane zdravo.
Tomahawk11 wrote: ↑26/11/2019 09:59
Hljeb sam skoro batalio, eventualno jedem jednu tanku krišku nekog crnog, riža...to ponekad, sokove izbacio, kuhani krompir nisam, voće jedem jabuke, banane, mandarine.
Najbolja stvar koju mi je endokrinolog rekao je: Pokušaj pojesti broj narandži koji ti je potreban za čašu soka od narandže.
No fuckin way. Umreš negdje poslije 1.5 narandže.
Što je interesantno, kuhana mrkva ima viši GI od sirove
Mada ti si zdraviji od mene (ne počneš se tresti od te hrane) , pa možeš i to u moderaciji, ali mi od malih nogu handrimo gušteraču i jetru. Od malih nogu nam guraju šećer - čokoladice, smokije, hljebovi, kifle, ofo ono...naravno da ćeš postati ovisnik.
512MB wrote: ↑26/11/2019 00:26
Veganac il vegetarijanac si iz principa, a ne jer je to zdravije. A šta je inače definicija "zdravog"...
Zdravo je jer su vlakna. Zdravije je i sve što je punomasno. Zdravi su grah, leća, avokado, orasi, sjemenke, riba (kad nije puna metala), zdravo je postiti. Jer mi jedemo previše, a samo sjedimo. Kod muškaraca jetra ne može preraditi količine šećera iz alkohola i gaziranih pića, pa stomaci rastu ko baloni. Kod žena, opet, kad se krenu mijenjati hormoni pred menopauzu i u menopauzi, ista kaka.
Sve su stvari otrov i ništa drugo nego otrov. Doza odlučuje jeli nešto otrovno ili ne. (Paracelsus)
Znam vegetarijanaca sa preko 100 kila, ne vjerujem da žive i da se hrane zdravo.
Jbg, ako sjedis i jedes krompir, hljeb, punomasne sireve...ne imao 100 kila.
Mi stalno zaboravljamo da sve te stvari imaju kalorije.
Najbolja stvar koju mi je endokrinolog rekao je: Pokušaj pojesti broj narandži koji ti je potreban za čašu soka od narandže.
Mada ti si zdraviji od mene (ne počneš se tresti od te hrane) , pa možeš i to u moderaciji, ali mi od malih nogu handrimo gušteraču i jetru. Od malih nogu nam guraju šećer - čokoladice, smokije, hljebovi, kifle, ofo ono...naravno da ćeš postati ovisnik.
Iznenadio sam se kako je organizam brzo prepoznao to što sam prekinuo torturu.
U roku od par dana rezultati su bili vidljivi.
Lijepi strah
aerodinamika wrote: ↑26/11/2019 02:29
cuj, i onaj ko se cuvao, uskracivao sebi slatko, masno, jeo samo kuhano na vodi na kraju umre i to vrlo cesto prije onog ko je sebi dopustao da očejfi, i mršavi žgoljo i momčina od 147 kila na kraju svi završe isto, ne treba sad ići u ekstreme ali poenta je u onome što želim da kažem i šoto svi vide, na kraju krajeva jednom se živi, a osim ako čovjek nije u nekom logoru suludo je sebi uskračivat nešto i bilo koju hranu proglašavat nezdravim
Te argumente donose uglavnom oni što okinu u 50im od srčanog il moždanog udara. Nije mi "ćejf" nikakav pušiti cigare, piti alkohol i prežderavati se. Ćejf mi je iskoristit sunčan slobodan dan, poraniti sa djecom u brda i u podne svratit negdje na ručak i pojesti kvalitetnu kvinoja salatu sa domaćim feta sirom i maslinama, naprimjer...
Sve za pet, al' kad si zadnji put potrcao za kakvom divljaci? Kad si bio gladan danima zato sto nema hajvana ni na vidiku? Dan proveo ubiruci … nesto?
Fizicka aktivnost nula bodova, a ishrana za humanoidne kombajne, kiborge-lovce, itd.
Sve ok , samo opet onda nije poenta u tome da covjek ne treba da jede meso nego koliko da ga jede (sve u srazmjeru sa potrebama koje se povecavaju sa kolicinom fizicke aktivnosti) Normalno aktivan covjek potrosi 1800-2000 kcal na dan. U to treba proteina,secera,masti,vlakana da se slozi uravnotezeno. Koliko je pogresno samo rokati teletinu sa raznja toliko je pogresno i pokusavati biti ovca pa samo trave jesti.
Da,šećera za energiju. Ali "šećer" se nalazi u svemu. Prirodni šećer je u voću. A ono nije uvijek bilo dostupno cijele godine već kad je sezona. A sada imamo jabuke u izobilju cijele godine i neograničeno. I čokoladu.
Da i mislio sam na ugljikohidrate. Secer je katastrofa za zdravlje opcenito posebno jer sada imamo izobilje u ishrani-smanjenu fizicku aktivnost a secera (ugkljikohidrata) od sokova,hljeba,krompira,cokolada,skoro svih pica gaziranih itd itd....
Iznenadio sam se kako je organizam brzo prepoznao to što sam prekinuo torturu.
U roku od par dana rezultati su bili vidljivi.
Lijepi strah
Bravo Tomo. Smanji crveno meso još na minimalac, recimo jednom sedmično, i bićeš ko nov
Problem je obrazovanje i zatucanost. Jebiga 99% ljufi u BiH misle da je kukuruzno brašno nešto najzdravije i da prehlada dolazi od hladnoće...
Ne znam da li je u BiH tako, ali moja djeca su na zapadu već u vrtiću učili šta je zdrava hrana a šta treba batalit. Oni piju dobrovoljno samo vodu, ako nekad dobijemo na poklon neke sokove to il propadne il popiju gosti sami...
Last edited by 512MB on 26/11/2019 10:15, edited 1 time in total.
stakasa wrote: ↑26/11/2019 08:48
Pogledaj koliko je samo pekara na svakom koraku. A prejeftino. Ma treba jesti kuci. I to je neko dugorocno rjesenje. Pojedes ono sto napravis. Smanjit ili eliminisat svaku vrstu procesirane hrane
Samo niču... k'o da niko ništa osim hljeba ne jede.
Jeftino. Zasitis se za marku.
Tradicionalna bosanskohercegovacka kuhinja je odlicna uz nekoliko korekcija. Hljeb je jedna od njih. A ovo sto se sada jede u BiH je spoj losih uticaja i istoka i zapada
Sve za pet, al' kad si zadnji put potrcao za kakvom divljaci? Kad si bio gladan danima zato sto nema hajvana ni na vidiku? Dan proveo ubiruci … nesto?
Fizicka aktivnost nula bodova, a ishrana za humanoidne kombajne, kiborge-lovce, itd.
Sve ok , samo opet onda nije poenta u tome da covjek ne treba da jede meso nego koliko da ga jede (sve u srazmjeru sa potrebama koje se povecavaju sa kolicinom fizicke aktivnosti) Normalno aktivan covjek potrosi 1800-2000 kcal na dan. U to treba proteina,secera,masti,vlakana da se slozi uravnotezeno. Koliko je pogresno samo rokati teletinu sa raznja toliko je pogresno i pokusavati biti ovca pa samo trave jesti.
Da,šećera za energiju. Ali "šećer" se nalazi u svemu. Prirodni šećer je u voću. A ono nije uvijek bilo dostupno cijele godine već kad je sezona. A sada imamo jabuke u izobilju cijele godine i neograničeno. I čokoladu.
O jabukama se uopste ne treba raspravljat, to se regulise samo od sebe. Malo ko moze pojesti deset jabuka za redom. Iz dana u dan. U jabuci ima fruktoze ali ima i vlakana i antioksidanata i spojeva na koje medicina jos nije dala odgovor u stilu da je sastav poznat ali se jos uvijek nije nacisto u vezi sinergija. Problem je preradena hrana u kojoj su pojacivaci ukusa, rest od preradenog kukuruza sto ide pod secer, konzervansi, sol, secer u raznoraznim okusima i za razne namjene, hrana male hranljivosti a visoke kaloricnosti itd. To je problem, sa pricom o jabukama se samo odvlaci fokus sa bitnih stvari.
I to sto kazes - dostupnost. Ali ne voca tokom citave godine nego slatkisa i druge hrane. Prije bi bonbonjera isla godinama od rodendana do godisnjica sada je to dostupno svakome stalno. Prejeftino je. Zato sam u prethodnom postu napisao da mislim da je rjesenje da se jede kuci, da covjek pojede ono sto napravi a da pravi iskljucivo od svjezih namirnica. Mislim da se na taj nacin moze napraviti balans.
Izgleda da je opet najvise do genetike. Ili sto kazu stariji - taka mu čehra.
Doduse losa genetika se moze malo ublaziti al kosta dosta odricanja.
Ako je vjerovati istrazivanjima, genetika ima vrlo malo ili nimalo veze sa dugovjecnoscu I zdravim zivotom.
Ljudi sa Okinave su poznati po dugovjecnosti, skoro nepoznavanju kancera I kardiovaskularnih oboljenja, ali … cim se primaknu zapadnom nacinu zivota I ishrane, citaj lancima restorana brze prehrane, imaju iste probleme kao I svi ostali, I ne zive predugo.
Da, ovo sa Okinavom je klasika. Ali ne padajte u depresiju, proces je ireverzibilan. I kad su Okinavci prestali sa novotarijama koje su im donjele americke baze stanje se je popravilo. Nije sve u genetici sto se u nas voli podcrtavat. Uvijek isti primjeri sa devedesetogodisnjim nenama koje dundule evo sedmu deceniju. Moze se uticati i te kako
Ove sto se brzo razlazu i dobijes spike insulina tjh nagli skok insulina od njih jer se brzo konvertuju u glukozu.
Da simplificiram - sve što ti naglo daje energiju.
Hljeb i sve hljebasto, riža, kuhani krompir, određeno voće, sokovi - čak i prirodni cijeđeni, cornflakes....
Naspram njih imaš hranu sa kompleksnim UH - više vlakana i sporije se razlažu - insulin ne skače i onda mozak nema potrebe poput narkomana da traži još šećera.
Sokove je najbolje izbacit skroz. Ne cak i prirodni cijedeni sto ti kazes nego su i oni skoro kao i ostali, oni iz boce sigurno. Nemaju vlakana nikako a sav je secer tu. Vlakna su kljuc. I hljeb kad se jede bolje crni i sa cjelim zrnima jer se ne vare odma u tankom crijevu vec produze jos malo do debelog. Bjeli hljeb je u pet deka sa kolacima.
Ali prije svega pusenje i cigara. To je u BiH prioritet broj jedan sto se tice opsteg zdravlja
512MB wrote: ↑26/11/2019 10:13
Problem je obrazovanje i zatucanost. Jebiga 99% ljufi u BiH misle da je kukuruzno brašno nešto najzdravije i da prehlada dolazi od hladnoće...
Ne znam da li je u BiH tako, ali moja djeca su na zapadu već u vrtiću učili šta je zdrava hrana a šta treba batalit. Oni piju dobrovoljno samo vodu, ako nekad dobijemo na poklon neke sokove to il propadne il popiju gosti sami...
U cemu je fora sa kukuruznim brasnom, ja koliko znam nije neka razlika u odnosu na psenicno, da li je nezdravije?
stakasa wrote: ↑26/11/2019 10:22
Tradicionalna bosanskohercegovacka kuhinja je odlicna uz nekoliko korekcija. Hljeb je jedna od njih. A ovo sto se sada jede u BiH je spoj losih uticaja i istoka i zapada
Nemoj brato, neka narodu jos i shishe (iliti nargile) to je zdrav uticaj.
stakasa wrote: ↑26/11/2019 10:22
Nemoj brato, neka narodu jos i shishe (iliti nargile) to je zdrav uticaj.
Generalizovacu ali mi kao narod kao da nemamo filtera pri usvajanju noviteta
stakasa wrote: ↑26/11/2019 10:41
Generalno, percepcija je da se ljudi nemaju bas za nesto ni vezati.
Veoma mali broj je onih koji ipak imaju.
a kad nemas osu oko koje se vrtis, onda znas i sam sta rade centrifugalne sile .. svugdje te ima, samo ne onde gdje trebas da budes.
stakasa wrote: ↑26/11/2019 10:41
Generalno, percepcija je da se ljudi nemaju bas za nesto ni vezati.
Veoma mali broj je onih koji ipak imaju.
a kad nemas osu oko koje se vrtis, onda znas i sam sta rade centrifugalne sile .. svugdje te ima, samo ne onde gdje trebas da budes.
U cemu je fora sa kukuruznim brasnom, ja koliko znam nije neka razlika u odnosu na psenicno, da li je nezdravije?
Previše ughljikohidrata, premalo vitamina B, minerala i vlakana.
Previše ughljikohidrata, premalo vitamina B, minerala i vlakana.
Pa znaci ko i psenicno, ni gore ni bolje. Mislio sam da ima nesto posebno negativno u njemu