Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#101 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 25/11/2019 22:06
detroit-mercy wrote: 25/11/2019 22:03

Smatra da konuzmacija crvenog mesa nije dobra za organizam, sad posto je vegan veoma tesko/komplikovano biti onda biras manje zlo :mrgreen:
Nemoj mi protiv bosanskih kolaca, baklava, kadaif, ruzica :mrgreen:.
Ja ih volim, jest da istrcim minimum dva polumaratona godisnje :mrgreen: tako da si mogu priustiti tako nesto :mrgreen: .
Ne razumijem zasto jer su ljudi omnivori , divljac jedu od pecina - itekako prilagodjeni da jedu crveno meso. Sada pretjerivati u bilo cemu je lose , ne znaci da treba krkati po kilu jagnjetine :lol: jos ovo oko mlijecnih proizvoda, vecina europljana nije netolerantno na laktozu jer su evolvuirali da mogu konzumirati "strano" mlijeko bez problema .
Sve za pet, al' kad si zadnji put potrcao za kakvom divljaci? Kad si bio gladan danima zato sto nema hajvana ni na vidiku? Dan proveo ubiruci … nesto?
Fizicka aktivnost nula bodova, a ishrana za humanoidne kombajne, kiborge-lovce, itd.
piupiu

#102 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by piupiu »

512MB wrote: 26/11/2019 00:29
Razlika je da su prije ljudi poslije mesnog obroka par dana gladovali dok nisu ulovili sljedeći komad. U to vrijeme "gladovanja" je tijelo imalo vremena resetirati se pošteno. A sad posle dvi kile jagnjetine daj slatko, pa kafa sa šećerom, pa slatkiši, čips, ...
Šećer je smrt za tijelo, a mi ga jedemo u ogromnim količinama. Dodješ u Aziju, niko ništa ne šećeri, kolači blagi, šećer se samo kroz voće konzumira... a mi - agda - krk, kilo šećera; kafa - kocka, rahat lokum, ojhaaaaa! I da staviš frtalj kile šećera u agdu, pogineš. Tijelo poludi.
Sanjarko

#103 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Sanjarko »

Neko rece ne ide se doktorima. Iz raznih razloga se ne ide redovno doktorima. A veci razlog je to sto su losiji nego u inostranstvu. A opet neka i takvih doktora.

Ovo za secer ne znam. Kod nas se mislim u svemu pretjeruje danas. Ja se trudim da ne pretjerujem u bilo cemu.

Samo u pijenju kafe pretjerujem. Dosta nje pijem. Dvije velike solje dnevno sa dosta secera. Jer spavam puno, previse i opet pospan iako sam naspavan, iako sam toliko kafe popio.

Za doktore mogu reci da mnogi nemaju pojma sto, sta, pogotovo u vezi ovih rjedzih bolesti i poremecaja.

Eno na temi "korekcija vida laserom" kako vec glasi ta tema sam upisao da nisu imali pojma sta je bluefield entoptic fenomen, sta su floaters-i pa jos neke stvari nisu znali. Recimo psihijatrica zaduzena u bolnici nije znala sta je bipolarni poremecaj. Valjda je poslije na-Guglala sta je to itd.

Zato im u medzuostalom raja ni ne ide redovno. Nego vecinom kad mora.

Dok su doktori i zdrastveni sistem na Zapadu daleko bolji, iz licnog iskustva znam to. Spaseni nasi ljudi koji su u inostranstvu godinama od strane doktora na Zapadu da ne dobiju srcane udare, mozdane udare itd.

Ovi meni ovdje pukli Paranoidnu Sizofreniju iako nemam halucinacija niti paranoja.

Cak su mi pukli i odlike hipohondrije. A ne brine me uopste zdravlje toliko niti sam s tim toliko opterecen.

Jer sam im govorio da ja sumnjam na neke druge bolesti i poremecaje da imam, zbog ostecene jetre i drugih stvari.

Asketa sam danas sto se tice hrane. 2-3 puta dnevno jedem i to malo kolicinski a metabolizam mi je mozda brzi pa sam visok i mrsav. Oko 195 cm visok a oko 80 kg tezak. Nije ni asketiranje za svakoga. Jednostavno takav zadnje desetljece i vise sam sto se tice ishrane.

Pretjeruje se po meni danas u svemu skoro, na ishranu mislim, ali i u ostalom. Jos stresa ima dosta, slabije raja se bavi sportom itd. Zagadzenje isto tako.

Pa nije cudo da smo bolesniji i da krace zivimo od drugih ljudi pogotovo od ljudi iz razvijenih drzava.

I finansije dosta uloge imaju u svemu. Cak ja bi rekao presudnu ulogu imaju.
hAZNADAR

#104 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 26/11/2019 05:31
512MB wrote: 26/11/2019 00:29
Razlika je da su prije ljudi poslije mesnog obroka par dana gladovali dok nisu ulovili sljedeći komad. U to vrijeme "gladovanja" je tijelo imalo vremena resetirati se pošteno. A sad posle dvi kile jagnjetine daj slatko, pa kafa sa šećerom, pa slatkiši, čips, ...
Šećer je smrt za tijelo, a mi ga jedemo u ogromnim količinama. Dodješ u Aziju, niko ništa ne šećeri, kolači blagi, šećer se samo kroz voće konzumira... a mi - agda - krk, kilo šećera; kafa - kocka, rahat lokum, ojhaaaaa! I da staviš frtalj kile šećera u agdu, pogineš. Tijelo poludi.
Ti kolaci se ipak ne jedu tako cesto. Najveca kolicina secera nam dolazi od gaziranih sokova koje kod nas ljudi piju umjesto vode. Nigdje nisam vidio ustvari da ljudi toliko puno piju gazirana obojena pica nego kod nas.
Tomahawk11
Globalni moderator

#105 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Tomahawk11 »

Kojeg zapada?
Koji Balkan?
Bogme nešto praksa ne govori tako.
Itekako su ljudi dugovječni na ovim prostorima.
Moj deda 85.
Otac 65.
Živi, zdravi.

Oni koji se trpaju smećem nisu nigdje dugovječni.
sadie_forever

#106 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by sadie_forever »

Tomahawk11 wrote: 26/11/2019 07:47 Kojeg zapada?
Koji Balkan?
Moj deda 85.
Otac 65.
Živi, zdravi.

Praksa govori i da ja svaki dan vidim i cujem za smrt ljudi u godinama 55-65 ,radi se o poznanicima.
posebno za muskarce

Slika jasno govori da zapad i Balkan,Turska nisu na istom nivou.Hrvatska je bolja doduse.Ps:Sad viidim albanija na nivou zapada :D

Image
Last edited by sadie_forever on 26/11/2019 07:55, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#107 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Tomahawk11 »

sadie_forever wrote: 26/11/2019 07:49
Tomahawk11 wrote: 26/11/2019 07:47 Kojeg zapada?
Koji Balkan?
Moj deda 85.
Otac 65.
Živi, zdravi.

Praksa govori i da ja svaki dan vidim i cujem za smrt ljudi u godinama 55-65 ,radi se o poznanicima.
I moja nena je zivjela 83 godine,ali zbog toga njena kcerka samo 70.Nesto mi govori da zivotni vijek kod nas ide na dolje
To u tvom kraju. U mom kontra.
Ide na dolje kao i na zapadu.
I u Americi umiru sa 50-ak oni koji žderu jeftini fast food.
dert

#108 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by dert »

jesti hagra bar sedam puta u hefti :thumbup: i usput sta naleti , znojiti se svaki dan sto od rada sto od :izet: i nejma frke
p. s.svaki dan popijem kafe al' one nase bosanske , jake , bar pola litre , redovno pusim :D pola vijeka i i i i
idem svake godine na sistematski , sestra izmjeri pritisak 120/80 , doktor ne vjeruje pa i on , isto :P nema masnoce , secera ........jebajiga
ljudi/mislim na sve / se boje oznojiti se , na znoj sva pogan izlazi i zato il' radite tesko il' se :izet: redovito
piupiu

#109 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by piupiu »

512MB wrote: 26/11/2019 00:26 Veganac il vegetarijanac si iz principa, a ne jer je to zdravije. A šta je inače definicija "zdravog"...
Zdravo je jer su vlakna. Zdravije je i sve što je punomasno. Zdravi su grah, leća, avokado, orasi, sjemenke, riba (kad nije puna metala), zdravo je postiti. Jer mi jedemo previše, a samo sjedimo. Kod muškaraca jetra ne može preraditi količine šećera iz alkohola i gaziranih pića, pa stomaci rastu ko baloni. Kod žena, opet, kad se krenu mijenjati hormoni pred menopauzu i u menopauzi, ista kaka.
Last edited by piupiu on 26/11/2019 08:29, edited 1 time in total.
piupiu

#110 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 07:35
Ti kolaci se ipak ne jedu tako cesto. Najveca kolicina secera nam dolazi od gaziranih sokova koje kod nas ljudi piju umjesto vode. Nigdje nisam vidio ustvari da ljudi toliko puno piju gazirana obojena pica nego kod nas.
Ma da, jede se šećer u svemu. I u hljebu, i u alkoholu, sva upakovana hrana ima šećera k'o u priči.
sadie_forever

#111 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by sadie_forever »

piupiu wrote: 26/11/2019 08:29
Ma da, jede se šećer u svemu. I u hljebu, i u alkoholu, sva upakovana hrana ima šećera k'o u priči.
da,posebno hljeb,a neki kod nas hljeb ne jedu samo s pitom
vjesticanametli

#112 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by vjesticanametli »

Sve moze al dont tach hljeb
Last edited by vjesticanametli on 26/11/2019 08:55, edited 1 time in total.
MorningStar

#113 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by MorningStar »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 05:09

Sve za pet, al' kad si zadnji put potrcao za kakvom divljaci? Kad si bio gladan danima zato sto nema hajvana ni na vidiku? Dan proveo ubiruci … nesto?
Fizicka aktivnost nula bodova, a ishrana za humanoidne kombajne, kiborge-lovce, itd.
Sve ok , samo opet onda nije poenta u tome da covjek ne treba da jede meso nego koliko da ga jede (sve u srazmjeru sa potrebama koje se povecavaju sa kolicinom fizicke aktivnosti) Normalno aktivan covjek potrosi 1800-2000 kcal na dan. U to treba proteina,secera,masti,vlakana da se slozi uravnotezeno. Koliko je pogresno samo rokati teletinu sa raznja toliko je pogresno i pokusavati biti ovca pa samo trave jesti.
Last edited by MorningStar on 26/11/2019 08:53, edited 1 time in total.
stakasa

#114 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by stakasa »

piupiu wrote: 26/11/2019 08:29
Pogledaj koliko je samo pekara na svakom koraku. A prejeftino. Ma treba jesti kuci. I to je neko dugorocno rjesenje. Pojedes ono sto napravis. Smanjit ili eliminisat svaku vrstu procesirane hrane
piupiu

#115 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by piupiu »

stakasa wrote: 26/11/2019 08:48
Pogledaj koliko je samo pekara na svakom koraku. A prejeftino. Ma treba jesti kuci. I to je neko dugorocno rjesenje. Pojedes ono sto napravis. Smanjit ili eliminisat svaku vrstu procesirane hrane
Samo niču... k'o da niko ništa osim hljeba ne jede. :cry:
Heller

#116 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Heller »

MorningStar wrote: 25/11/2019 22:06
detroit-mercy wrote: 25/11/2019 22:03

Smatra da konuzmacija crvenog mesa nije dobra za organizam, sad posto je vegan veoma tesko/komplikovano biti onda biras manje zlo :mrgreen:
Nemoj mi protiv bosanskih kolaca, baklava, kadaif, ruzica :mrgreen:.
Ja ih volim, jest da istrcim minimum dva polumaratona godisnje :mrgreen: tako da si mogu priustiti tako nesto :mrgreen: .
Ne razumijem zasto jer su ljudi omnivori , divljac jedu od pecina - itekako prilagodjeni da jedu crveno meso. Sada pretjerivati u bilo cemu je lose , ne znaci da treba krkati po kilu jagnjetine :lol: jos ovo oko mlijecnih proizvoda, vecina europljana nije netolerantno na laktozu jer su evolvuirali da mogu konzumirati "strano" mlijeko bez problema .
Kilu janjetine sapereš s polovkom rakije i uravnoteži se.
Gojeni H

#117 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 26/11/2019 08:43

Sve ok , samo opet onda nije poenta u tome da covjek ne treba da jede meso nego koliko da ga jede (sve u srazmjeru sa potrebama koje se povecavaju sa kolicinom fizicke aktivnosti) Normalno aktivan covjek potrosi 1800-2000 kcal na dan. U to treba proteina,secera,masti,vlakana da se slozi uravnotezeno. Koliko je pogresno samo rokati teletinu sa raznja toliko je pogresno i pokusavati biti ovca pa samo trave jesti.
:thumbup:

Sve jesti umjereno bez pretrpavanja, fizicka aktivnost, I mozak na pasu bez stresa. To je formula, barem ako je suditi prema istrazivanjima ljudi koji su analizirali navike ljudi iz tzv. Plavih zona, gdje stanovnici zive neobicno dugo bez modernih kardio-vaskularnih bolesti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Zone
https://www.bluezones.com/#section-7
Gojeni H

#118 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Gojeni H »

vjesticanametli wrote: 26/11/2019 08:43 Sve moze al dont tach hljeb
Makarone s hljebom, krompir s hljebom, riza s hljebom … ugljikohidrati? - sitinica :D
hAZNADAR

#119 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by hAZNADAR »

Evo ga proslavio Nikola 100-ti i kaze da tamani meso kad stigne a i pusio negdje do 90-te.

https://www.dnevnik.ba/dogadaji/video-n ... ku-dozvolu

I rece da su mu i u familiji dugovjecni.

Izgleda da je opet najvise do genetike. Ili sto kazu stariji - taka mu čehra.

Doduse losa genetika se moze malo ublaziti al kosta dosta odricanja.
Bloo
Globalna šefica

#120 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Bloo »

MorningStar wrote: 26/11/2019 08:43

Da,šećera za energiju. Ali "šećer" se nalazi u svemu. Prirodni šećer je u voću. A ono nije uvijek bilo dostupno cijele godine već kad je sezona. A sada imamo jabuke u izobilju cijele godine i neograničeno. I čokoladu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#121 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Tomahawk11 »

Mogu potvrditi da je izuzetno pozitivno na mene uticalo izbacivanje slatkiša, kolača i ostalog što ima puno šećera u sebi.
Efekti: nisam trom kao prije, ne obara me popodne na poslu i ne pada mi naglo šećer kao prije.
Bloo
Globalna šefica

#122 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote: 26/11/2019 09:50 Mogu potvrditi da je izuzetno pozitivno na mene uticalo izbacivanje slatkiša, kolača i ostalog što ima puno šećera u sebi.
Efekti: nisam trom kao prije, ne obara me popodne na poslu i ne pada mi naglo šećer kao prije.
Viš :D
svaka čast
zato jer nemaš nagle skokove insulina

Izbaci i jednostavne UH, ima da budeš ko nov.
Tomahawk11
Globalni moderator

#123 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote: 26/11/2019 09:51
Tomahawk11 wrote: 26/11/2019 09:50 Mogu potvrditi da je izuzetno pozitivno na mene uticalo izbacivanje slatkiša, kolača i ostalog što ima puno šećera u sebi.
Viš :D
svaka čast
zato jer nemaš nagle skokove insulina

Izbaci i jednostavne UH, ima da budeš ko nov.
Šta se podrazumjeva pod jednostavnim UH?
Gojeni H

#124 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 09:45 Evo ga proslavio Nikola 100-ti i kaze da tamani meso kad stigne a i pusio negdje do 90-te.

https://www.dnevnik.ba/dogadaji/video-n ... ku-dozvolu

I rece da su mu i u familiji dugovjecni.

Izgleda da je opet najvise do genetike. Ili sto kazu stariji - taka mu čehra.

Doduse losa genetika se moze malo ublaziti al kosta dosta odricanja.
Ako je vjerovati istrazivanjima, genetika ima vrlo malo ili nimalo veze sa dugovjecnoscu I zdravim zivotom.
Ljudi sa Okinave su poznati po dugovjecnosti, skoro nepoznavanju kancera I kardiovaskularnih oboljenja, ali … cim se primaknu zapadnom nacinu zivota I ishrane, citaj lancima restorana brze prehrane, imaju iste probleme kao I svi ostali, I ne zive predugo.
Bloo
Globalna šefica

#125 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote: 26/11/2019 09:52

Šta se podrazumjeva pod jednostavnim UH?
Ove sto se brzo razlazu i dobijes spike insulina tjh nagli skok insulina od njih jer se brzo konvertuju u glukozu.
Da simplificiram - sve što ti naglo daje energiju.
Hljeb i sve hljebasto, riža, kuhani krompir, određeno voće, sokovi - čak i prirodni cijeđeni, cornflakes....

Naspram njih imaš hranu sa kompleksnim UH - više vlakana i sporije se razlažu - insulin ne skače i onda mozak nema potrebe poput narkomana da traži još šećera.
Post Reply