Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

moet-perignon

#38076 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Kikibombona wrote: 23/11/2019 19:38 Danas na protestima 100 ljudi. 0.1% gradjana zanima sto se nase djeca vezu kao kerovi. Hiljade mladih prolazi pored, ne pada im na pamet da malo stanu, iako grije sunce. Svi kukaju kako je lose a nece NISTA da urade. Ma nece da stanu 5 minuta, kamoli da malo vise podbace ledja.

Zenica je seljacki grad. Gledam face, mahom goli seljak i nalijepljene stuke sa 2g mozga. Nema tu puno pameti sve kada saberes.

...

Ipak, dok je covjek ziv ne treba se predavati.

Fudo je ljaks i manipulator al' je bolji izbor od SDA. Bolje i njemu dati glas nego ostati kuci sto odgovara SDA sekti koja je ultimativno zlo. Ja glasam za NS iako sam svjestan limitiranosti. Makar nisu kriminalci, jbg.

Kiki, citajuci tebe, osjecam se kao da ja pisem. :)

ovih dana isto razmisljam o gradu. nedavno prolazim ulicama, depresivno je gledati ljude, kako ih ti opisujes, "mahom goli seljak...".
znam da postoje ljudi koji vrijede, ali kao da su se zavukli u svoje domove i ne izlaze, i ne pustaju glas. valjda ih je ta lavina, stampedo
ovih sirovina i prostacina, zbila u jedan kut.

i Fudo jeste prostak, sokira svaki put svojom jezickim izrazajem, ali tjesim se da je blaza opcija od SDA klike.
kakav usud, tjesiti se blazim sranjem od jaceg sranja.
barem s Fudom imas cvijece. ako on ode, ni to neces imati. totalni mrak.
iskoristit cu priliku da ovim putem kazem: iebem ti mater Alija!
odvratna ti je ideologija.
sve si nas razbucao...
slavemaster

#38077 Re: Zeničani

Post by slavemaster »

moet-perignon wrote: 23/11/2019 21:27
Kikibombona wrote: 23/11/2019 19:38 Danas na protestima 100 ljudi. 0.1% gradjana zanima sto se nase djeca vezu kao kerovi. Hiljade mladih prolazi pored, ne pada im na pamet da malo stanu, iako grije sunce. Svi kukaju kako je lose a nece NISTA da urade. Ma nece da stanu 5 minuta, kamoli da malo vise podbace ledja.

Zenica je seljacki grad. Gledam face, mahom goli seljak i nalijepljene stuke sa 2g mozga. Nema tu puno pameti sve kada saberes.

...

Ipak, dok je covjek ziv ne treba se predavati.

Fudo je ljaks i manipulator al' je bolji izbor od SDA. Bolje i njemu dati glas nego ostati kuci sto odgovara SDA sekti koja je ultimativno zlo. Ja glasam za NS iako sam svjestan limitiranosti. Makar nisu kriminalci, jbg.

Kiki, citajuci tebe, osjecam se kao da ja pisem. :)

ovih dana isto razmisljam o gradu. nedavno prolazim ulicama, depresivno je gledati ljude, kako ih ti opisujes, "mahom goli seljak...".
znam da postoje ljudi koji vrijede, ali kao da su se zavukli u svoje domove i ne izlaze, i ne pustaju glas. valjda ih je ta lavina, stampedo

i Fudo jeste prostak, sokira svaki put svojom jezickim izrazajem, ali tjesim se da je blaza opcija od SDA klike.
sve si nas razbucao...
Jesi to opet prepio
Casual's

#38078 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Smiri se brundo
apsidejzi

#38079 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

Covjek je upravu.

SDA je kao ankonda koja te uhvati i stisce i stisce dok ne crknes. Jedini razlog zasto ja postujem Fudu je taj sto on radi ono sto ja nikada ne bih. Uradio je nekoliko finih projekata, stvari jesu bolje nego prije 3 godine, tu i tamo bude lijepih manifestacija. Nije idealno al je mnogo bolje nego sa SDA.

A narod... totalno nonsalantan. Jebe im se. Bukvalno. Apsolutno im svejedno. Eh iz tog razloga ja postujem Fudu. Ja to nikada ne bih mogao. DA ja pokrenem jedan projekat i vidim da narod ima stav: Ma boli me briga... ja bih rekao: Ma boli i mene briga.

Evo jucer vlada KS zbaci direktora i svu upravu u Centru Pazaric nakon pritiska naroda. Jedan protest i vlast odreagova. Znaci da funkcionise. Da narod u Zenici napravi par protesta stvari bi isle mnogo brze i gladje. Ne bi SDA toliko opstruirala da na ulici imas par stotina onih koji protestuju. Zapitali bi se da li se isplati te ljude ignorisati jer ce ih FUdo pojesti za dorucak. Ovako, sve zivo blokiraju i ono malo sto Fudo hoce da napravi oni opstruiraju. Koliko god mogu.

Ovaj nas narod, totalno nezainteresovan. Apsolutno mu svejedno sta god da mu uradis. Sto bi se neko uopste borio za njih??? Ja to sebi ne mogu odgovoriti. Nekada sam gajio iluzije da bih ja volio nesto napraviti bla bla a sad mi to sve smjesno. Go seljak.
channel10

#38080 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Nije bolan narodu svejedno. Vidjece ti sto sve blokiraju sta ce i koliko ce dobiti na sljedecim izborima. Oni su odavno u padu i nastavljaju u istom smjeru...
Kikibombona

#38081 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

apsidejzi wrote: 24/11/2019 00:11 Covjek je upravu.

SDA je kao ankonda koja te uhvati i stisce i stisce dok ne crknes. Jedini razlog zasto ja postujem Fudu je taj sto on radi ono sto ja nikada ne bih. Uradio je nekoliko finih projekata, stvari jesu bolje nego prije 3 godine, tu i tamo bude lijepih manifestacija. Nije idealno al je mnogo bolje nego sa SDA.

A narod... totalno nonsalantan. Jebe im se. Bukvalno. Apsolutno im svejedno. Eh iz tog razloga ja postujem Fudu. Ja to nikada ne bih mogao. DA ja pokrenem jedan projekat i vidim da narod ima stav: Ma boli me briga... ja bih rekao: Ma boli i mene briga.

Evo jucer vlada KS zbaci direktora i svu upravu u Centru Pazaric nakon pritiska naroda. Jedan protest i vlast odreagova. Znaci da funkcionise. Da narod u Zenici napravi par protesta stvari bi isle mnogo brze i gladje. Ne bi SDA toliko opstruirala da na ulici imas par stotina onih koji protestuju. Zapitali bi se da li se isplati te ljude ignorisati jer ce ih FUdo pojesti za dorucak. Ovako, sve zivo blokiraju i ono malo sto Fudo hoce da napravi oni opstruiraju. Koliko god mogu.

Ovaj nas narod, totalno nezainteresovan. Apsolutno mu svejedno sta god da mu uradis. Sto bi se neko uopste borio za njih??? Ja to sebi ne mogu odgovoriti. Nekada sam gajio iluzije da bih ja volio nesto napraviti bla bla a sad mi to sve smjesno. Go seljak.
Apsolutno. Totalna nezainteresovanost. Mrtav narod.

Da nam sutra smanje penzije i povecaju poreze na plate za 10% niko se ne bi pobunio. Tesko je nesto lose uraditi da se ovaj narod pobuni.

I slazem se za Fudu. Kakav god bio, ne moze biti gori od SDA. Nemamo drugog izbora nego njega podrzati.
Kikibombona

#38082 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

moet-perignon wrote: 23/11/2019 21:27Kiki, citajuci tebe, osjecam se kao da ja pisem. :)

sve si nas razbucao...
Rat je sve zajebao. Puno ljudi je otislo u toku rata i nakon rata. Strasno je koliko je mojih prijatelja otislo u proteklih 5 godina. :roll: :( Nekada sam dionicu od BP do Bege prelazio za sat vremena, svako malo neko poznat, a danas uglavnom ne sretnem nikoga poznatog. Dosta otislo, dosta se povuklo.

Raduje me kada vidim djecu u mahali. Njihovi ocevi, teske seljacine, totalno neprilagodljivi (zatucani, nekulturni, bahati...), dok su djeca nemjerljivo pametnija i kulturnija. Vec u njima prepoznajem 'gradske' manire. Tek kada na svijet dodju djeca danasnje djece, Zenica ce biti ponovo grad. Makar se nadam. Mi cemo to mozda docekati, ako nas zdravlje posluzi. :D

Ovo sad je teske primitivizam.

...

Za Aliju imam odredjeno postovanje. Cak sam se natjerao da procitam trilogiju Ademira Jerkovica 'Alija izbliza', oko milju stranica. :D Iako je njegova ideologija za mene nazadna, postujem sto je bio spreman podnijeti zrtvu za uvjerenja. Smatram da nije bio los covjek, da nije bio kriminalac. Isto tako smatram da nije bio narocito sposoban napraviti pravedan sistem. Za njegovog zivota njegovi partijski drugovi su formirali kriminalnu-koruptivnu mrezu u kojoj je danas zapetljan cijeli narod.

Danasnji SDA-ovci nemaju ideologiju. Njihov jedini ideal je novac. Prave seoske varalice, do kosti pokvareni ljudi. Daj meni, daj meni, daj meni... Odlicno poznaju narod i vjesto manipulisu etno-vjerskim osjecajima, vladaju strahom i pritskom.

...

Medjutim, nisu oni tako sposobni i mocni koliko je opozicija nesposobna i anemicna. Cijeli narod je u losem stanju. Ni SDP nije puno bolji od SDA. Isti narod, isti ljudi. Sjebani smo, jbg.

Potrebno je vrijeme, dosta vremena, da se obrne par generacija... Ne treba zaboraviti da smo juce postali demokratska zemlja, sa kapitalistickim ekonomskim sistemom. Potrebno je 50 godina, mozda cijeli vijek, da naucimo lekciju.
skoronikako

#38083 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Patetika.
moet-perignon

#38084 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Kikibombona wrote: 24/11/2019 09:32Rat je sve zajebao. Puno ljudi je otislo u toku rata i nakon rata. Strasno je koliko je mojih prijatelja otislo u proteklih 5 godina. :roll: :( Nekada sam dionicu od BP do Bege prelazio za sat vremena, svako malo neko poznat, a danas uglavnom ne sretnem nikoga poznatog. Dosta otislo, dosta se povuklo.

Raduje me kada vidim djecu u mahali. Njihovi ocevi, teske seljacine, totalno neprilagodljivi (zatucani, nekulturni, bahati...), dok su djeca nemjerljivo pametnija i kulturnija. Vec u njima prepoznajem 'gradske' manire. Tek kada na svijet dodju djeca danasnje djece, Zenica ce biti ponovo grad. Makar se nadam. Mi cemo to mozda docekati, ako nas zdravlje posluzi. :D

Ovo sad je teske primitivizam.

...

Za Aliju imam odredjeno postovanje. Cak sam se natjerao da procitam trilogiju Ademira Jerkovica 'Alija izbliza', oko milju stranica. :D Iako je njegova ideologija za mene nazadna, postujem sto je bio spreman podnijeti zrtvu za uvjerenja. Smatram da nije bio los covjek, da nije bio kriminalac. Isto tako smatram da nije bio narocito sposoban napraviti pravedan sistem. Za njegovog zivota njegovi partijski drugovi su formirali kriminalnu-koruptivnu mrezu u kojoj je danas zapetljan cijeli narod.

Danasnji SDA-ovci nemaju ideologiju. Njihov jedini ideal je novac. Prave seoske varalice, do kosti pokvareni ljudi. Daj meni, daj meni, daj meni... Odlicno poznaju narod i vjesto manipulisu etno-vjerskim osjecajima, vladaju strahom i pritskom.

...

Medjutim, nisu oni tako sposobni i mocni koliko je opozicija nesposobna i anemicna. Cijeli narod je u losem stanju. Ni SDP nije puno bolji od SDA. Isti narod, isti ljudi. Sjebani smo, jbg.

Potrebno je vrijeme, dosta vremena, da se obrne par generacija... Ne treba zaboraviti da smo juce postali demokratska zemlja, sa kapitalistickim ekonomskim sistemom. Potrebno je 50 godina, mozda cijeli vijek, da naucimo lekciju.

Rat je ostavio cjelozivotne posljedice. nerijetko se prenem i sokiram kad uvidim te posljedice, kakav nas je teret snasao s njim i nakon njega.
nepodnosljiv osjecaj. jos vise je nepodnosljiv, kad znas da cemo se s tim tegliti citav zivot.
super je da si optimistican glede novih klinaca. mozda cu pokvariti prizor, ali ti klinci su Svoji do puberteta, a onda ih obuzme neka srdzba i sila,
pa prijete sanse da ce postati kao njihovi ocevi.
iako znam da pali metoda da sa njima treba uctivo, i da ih kroz to ucis nekim manirima. zato nam i trebaju prostori gdje ce ti klinci malo vise
provoditi vrijeme i folirati se muzikom, ili maketama, ili slikanjem, vajanjem i sve ono sto se nudilo meni i mojim prijateljima za vrijeme srednjoskolskih dana.
i moji prijatelji su svi izmilili vani. nikoga vise ne srecem, osim tih oceva koji, kad ih zapazis na vidiku od pocetka Titove, moras da se sklanjas jer je osjecaj kao da se gromade kamenja strmoglavljuju prema tebi. toliko rubusno i bahato.
a znam, znam da ima onih sto vrijede, samo sto su se sklonili od tog urusavanja.

Alija? mislim da je bas tu generaciju (moju ili tvoju), koja se izmilila uvalio u corsokak. znao je da nema ni karizmu ni sposobnost da vodi, kako kazes, jedan pravedan sistem. ako mene upitaju da izvedem nesto, a predvidim da nemam kapacitet za to, necu se ni upustati iz razloga da zbog toga ne povucem u ambis barem jednog covjeka.
stoga smatram da je on, da je bio iskren prema sebi, trebao da da odstupi. osim toga, karakterom je pokazao kako i gdje je sklanjao svoju djecu, bez imalo zadrske da ih casno prepuste u borbi za taj isti njegov ideal. ne, zrtvovao je druge, i k tome jos je pustio zlikovce poput Cela sa lanca.
nerijetko glorificiramo Juke, Cele, Topalovice i slicne vucibatine. ili je bio naivan ili zloban, pa je pustao takve siledzije medju nas koji su i danas tu gdje jesu. sve maltretiraju i oduzimaju i grebu i nemilosrdni su u tome. ne mislim ni ja da je kriminalac ili losa osoba, ali jeste tvrdoglavac koji je pod svaku cijenu htio ono sto jeste, pa makar naustrb onih sto uopste ne zele da slijede taj ideal.
pripadam okruzenju gdje nisu glasali za Aliju, vec su bili za Markoviceve ekonomske reforme. mislim da je mnogima Alijina ideologija donijela vise nevolje, nego sto su svjesni.

i da se razumijemo, ovo su radili i krivousti i onaj bandit Milosevic svojima. totalno su ih cjelozivotno slupali, a da ne kapiraju koliko. no mi smo bili u vecem sosu, jer su nas i ova dvojica jos vise zgnjecila, tako da je nasa trauma desetorostruka. totalno smo se usosili do kraja zivota.
moet-perignon

#38085 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

skoronikako wrote: 24/11/2019 10:34 Patetika.

koju zivis.
kakavdanakneiskustvu

#38086 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

radi li sutra šoping centar?
apsidejzi

#38087 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

moet-perignon wrote: 24/11/2019 10:47 Alija? mislim da je bas tu generaciju (moju ili tvoju), koja se izmilila uvalio u corsokak. znao je da nema ni karizmu ni sposobnost da vodi, kako kazes, jedan pravedan sistem. ako mene upitaju da izvedem nesto, a predvidim da nemam kapacitet za to, necu se ni upustati iz razloga da zbog toga ne povucem u ambis barem jednog covjeka.
Ja nesto mislim da je realnost mnogo bolnija od ove kako je ti opisujes. Alija je vjerovao u ideale koji se baziraju na totalno nerealnim osnovama. Najgore od svega je to sto on uopste nije uvidjao koliko je to nerealno. Znam to, jer sam i sam zivio te ideale. Sada kada ih sagledam, sa zivotnim saznanjima koje imam, shvatam koliko sam zapravo bio naivan.

Alija je bio naivan i to je do smrti ostao. Nije bio los covjek, nije imao lose namjere ali je bio do bola naivan. Nikada nije razumio kako zapad razmislja, previse je bio u islamskoj ideologiji koja je nerealna. To ga je ucinilo naivnim. Ja to vidim jer vidim kako se moj zivot razvija. Danas, kada razumijem kako zapad funkcionise, imam duplo veca primanja nego sam imao ranije kada sam razmisljao poput Alije. Zivot i drustvo su surovo brutalni. I sam moras postati psihopata da bi razumio psihopate oko sebe a onda svjesno birati da ti ne budes psihopata. Al moras imati kapacitet da budes takav. Samo tako ces razumjeti hladnokrvnost zapada i razumjeti njihovo ponasanje kako u BiH tako i u Siriji, Ukrajini i ostatku svijeta.

DObar korak u razumjevanju svega je knjiga od Jon Ronsona: THe psycopath test. Ja sam sa njom poceo otkopavati provaliju zapada. Malo offtopic sorry...
Casual's

#38088 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Zbog cega po gradu nema zastava niti bilo kakvog simbola drzavnosti? Kasaba postajemo
Throttle

#38089 Re: Zeničani

Post by Throttle »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/11/2019 11:24 radi li sutra šoping centar?
Radi, kao i za svaki državni praznik
N.N.

#38090 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Normalno da radi. Ne bi balijander vakif zatvorio objekat nema sanse.

I ne treba nikakve zastave stavljati dok se to ne bude i postovalo kako treba. Kada bude neradni dan za sve kao za budzet, onda treba i slaviti, obiljezavati.
Ovo sada sluzi samo da budzetlije izadju do shopinga i kafane, da odmore malo. A sirotiLjo, ti radi :D
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#38091 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Nisam budžetlija ali sam slobodan za Dan državnosti. Doduše, zanemarit ćemo činjenicu da sam ga već ranije naradio na slobodan dan kao i svaki drugi praznik.
Casual's

#38092 Re: Zeničani

Post by Casual's »

N.N. wrote: 24/11/2019 12:01
I ne treba nikakve zastave stavljati dok se to ne bude i postovalo kako treba.
Ma ja...živimo na Palama
kakavdanakneiskustvu

#38093 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Throttle wrote: 24/11/2019 11:56
hoćeš reći da radi za 1. maj,1. januar?
Kralj Tvrtko I.

#38094 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

U Crkvicama imaju obješene zastave...Crkvice Republika uvijek bila :-D
Casual's

#38095 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Image

Image
channel10

#38096 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Casual's wrote: 24/11/2019 13:23 Image

Image
Uvijek bilo, Zen`ca radi, Sarajevo se gradi, pa tako i sada.......
Nivelacija

#38097 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Image

Bilo je i kod nas do prije 3 godine
Throttle

#38098 Re: Zeničani

Post by Throttle »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/11/2019 13:00
Throttle wrote: 24/11/2019 11:56
hoćeš reći da radi za 1. maj,1. januar?
Mislio sam na Dan državnosti i Dan nezavisnosti. Na ta dva ne radi doduše :mrgreen:
Casual's

#38099 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Ne radi ni 01.03.
Throttle

#38100 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Shopping centar ne radi 01.01., 01.05. I dva Bajrama. Ostalo je sve radno
Post Reply