Kikibombona wrote: ↑24/11/2019 09:32Rat je sve zajebao. Puno ljudi je otislo u toku rata i nakon rata. Strasno je koliko je mojih prijatelja otislo u proteklih 5 godina.

Nekada sam dionicu od BP do Bege prelazio za sat vremena, svako malo neko poznat, a danas uglavnom ne sretnem nikoga poznatog. Dosta otislo, dosta se povuklo.
Raduje me kada vidim djecu u mahali. Njihovi ocevi, teske seljacine, totalno neprilagodljivi (zatucani, nekulturni, bahati...), dok su djeca nemjerljivo pametnija i kulturnija. Vec u njima prepoznajem 'gradske' manire. Tek kada na svijet dodju djeca danasnje djece, Zenica ce biti ponovo grad. Makar se nadam. Mi cemo to mozda docekati, ako nas zdravlje posluzi.
Ovo sad je teske primitivizam.
...
Za Aliju imam odredjeno postovanje. Cak sam se natjerao da procitam trilogiju Ademira Jerkovica 'Alija izbliza', oko milju stranica.

Iako je njegova ideologija za mene nazadna, postujem sto je bio spreman podnijeti zrtvu za uvjerenja. Smatram da nije bio los covjek, da nije bio kriminalac. Isto tako smatram da nije bio narocito sposoban napraviti pravedan sistem. Za njegovog zivota njegovi partijski drugovi su formirali kriminalnu-koruptivnu mrezu u kojoj je danas zapetljan cijeli narod.
Danasnji SDA-ovci nemaju ideologiju. Njihov jedini ideal je novac. Prave seoske varalice, do kosti pokvareni ljudi. Daj meni, daj meni, daj meni... Odlicno poznaju narod i vjesto manipulisu etno-vjerskim osjecajima, vladaju strahom i pritskom.
...
Medjutim, nisu oni tako sposobni i mocni koliko je opozicija nesposobna i anemicna. Cijeli narod je u losem stanju. Ni SDP nije puno bolji od SDA. Isti narod, isti ljudi. Sjebani smo, jbg.
Potrebno je vrijeme, dosta vremena, da se obrne par generacija... Ne treba zaboraviti da smo juce postali demokratska zemlja, sa kapitalistickim ekonomskim sistemom. Potrebno je 50 godina, mozda cijeli vijek, da naucimo lekciju.
Rat je ostavio cjelozivotne posljedice. nerijetko se prenem i sokiram kad uvidim te posljedice, kakav nas je teret snasao s njim i nakon njega.
nepodnosljiv osjecaj. jos vise je nepodnosljiv, kad znas da cemo se s tim tegliti citav zivot.
super je da si optimistican glede novih klinaca. mozda cu pokvariti prizor, ali ti klinci su Svoji do puberteta, a onda ih obuzme neka srdzba i sila,
pa prijete sanse da ce postati kao njihovi ocevi.
iako znam da pali metoda da sa njima treba uctivo, i da ih kroz to ucis nekim manirima. zato nam i trebaju prostori gdje ce ti klinci malo vise
provoditi vrijeme i folirati se muzikom, ili maketama, ili slikanjem, vajanjem i sve ono sto se nudilo meni i mojim prijateljima za vrijeme srednjoskolskih dana.
i moji prijatelji su svi izmilili vani. nikoga vise ne srecem, osim tih oceva koji, kad ih zapazis na vidiku od pocetka Titove, moras da se sklanjas jer je osjecaj kao da se gromade kamenja strmoglavljuju prema tebi. toliko rubusno i bahato.
a znam, znam da ima onih sto vrijede, samo sto su se sklonili od tog urusavanja.
Alija? mislim da je bas tu generaciju (moju ili tvoju), koja se izmilila uvalio u corsokak. znao je da nema ni karizmu ni sposobnost da vodi, kako kazes, jedan pravedan sistem. ako mene upitaju da izvedem nesto, a predvidim da nemam kapacitet za to, necu se ni upustati iz razloga da zbog toga ne povucem u ambis barem jednog covjeka.
stoga smatram da je on, da je bio iskren prema sebi, trebao da da odstupi. osim toga, karakterom je pokazao kako i gdje je sklanjao svoju djecu, bez imalo zadrske da ih casno prepuste u borbi za taj isti njegov ideal. ne, zrtvovao je druge, i k tome jos je pustio zlikovce poput Cela sa lanca.
nerijetko glorificiramo Juke, Cele, Topalovice i slicne vucibatine. ili je bio naivan ili zloban, pa je pustao takve siledzije medju nas koji su i danas tu gdje jesu. sve maltretiraju i oduzimaju i grebu i nemilosrdni su u tome. ne mislim ni ja da je kriminalac ili losa osoba, ali jeste tvrdoglavac koji je pod svaku cijenu htio ono sto jeste, pa makar naustrb onih sto uopste ne zele da slijede taj ideal.
pripadam okruzenju gdje nisu glasali za Aliju, vec su bili za Markoviceve ekonomske reforme. mislim da je mnogima Alijina ideologija donijela vise nevolje, nego sto su svjesni.
i da se razumijemo, ovo su radili i krivousti i onaj bandit Milosevic svojima. totalno su ih cjelozivotno slupali, a da ne kapiraju koliko. no mi smo bili u vecem sosu, jer su nas i ova dvojica jos vise zgnjecila, tako da je nasa trauma desetorostruka. totalno smo se usosili do kraja zivota.