Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da li bi bilo jeftinije pravljenje GA ili da se naprave ovakvi podvožnjaci (naravno, manjih dimenzija, da recimo budu podvožnjaci po 2 trake u svakom smjeru a po jedna traka sa strana za uključivanje i skretanje) na svim raskrsnicama od ilidže do skenderije? da se može proći taj dio bez ijednog semafora?
Haris.ba wrote: ↑21/11/2019 13:17
Jedna od glupljih trošenja para je ovaj kružni kod Vlade FBiH (Put života i Hamdije Čemerlića). Bolje da su potrošili pare na proširenje podvožnjaka ispod pruge na 4 trake.
4 trake do raskrsnice sa Drinskom. To zajedno sa kruznim bi i pomoglo.
Garantujem ti da bi pomoglo i bez kružnog. Isto ko idiotluk u kružnom u Buća potoku što nisu dodali 2 trake kroz podvožnjak.
Haris.ba wrote: ↑21/11/2019 13:17
Jedna od glupljih trošenja para je ovaj kružni kod Vlade FBiH (Put života i Hamdije Čemerlića). Bolje da su potrošili pare na proširenje podvožnjaka ispod pruge na 4 trake.
4 trake do raskrsnice sa Drinskom. To zajedno sa kruznim bi i pomoglo.
Garantujem ti da bi pomoglo i bez kružnog. Isto ko idiotluk u kružnom u Buća potoku što nisu dodali 2 trake kroz podvožnjak.
TAmo je svaki dan haos kad aje špica, bude kolona od gornjeg velikog kružnog toka, pa do manjeg kružnog toga kod pijace otoka, pa onda još dole skoro do skretanja sa glavne ulice.
Hajvan wrote: ↑21/11/2019 13:13
Steta.
Cini mi se da su ugradjeni sipljivi betoski ivicnjaci, umjesto granitnih (poput onih na obliznjem mostu ili Titovoj)
Jedna zima sa snijegom, jedan prolazak grtalice i to ce vec biti osteceno i krnje…
Bas steta.
Opet ja sa svojim drvećem Jel da da bi i ovdje pravo lijepo bilo da su posadili uz obalu pa da bude jedan lijep nastavak drvoreda sve do Atmejdana? (izvini što se kačim na tvoj post, skontao sam da se razumiješ u hortikulturna uređenja).
Hajvan wrote: ↑21/11/2019 13:13
Steta.
Cini mi se da su ugradjeni sipljivi betoski ivicnjaci, umjesto granitnih (poput onih na obliznjem mostu ili Titovoj)
Jedna zima sa snijegom, jedan prolazak grtalice i to ce vec biti osteceno i krnje…
Bas steta.
Opet ja sa svojim drvećem Jel da da bi i ovdje pravo lijepo bilo da su posadili uz obalu pa da bude jedan lijep nastavak drvoreda sve do Atmejdana? (izvini što se kačim na tvoj post, skontao sam da se razumiješ u hortikulturna uređenja).
otvorenost vidika prema reperzentativnom objektu je ovdje primarna.
prepoznali su to i strucnjaci koji su dizajnirali ovaj trg.
prostor za zelenilo je ostavljem tamo gdje i treba - u pozadini.
drugi je par opanaka sto ce na te predvidjene pozicije posaditi vjerovatno neke gluposti.
Uvijek kružni, nikad semafor. Ovdje kod Energoinvesta nije najpotrebniji, ali će olakšati sigurno.
Na B. Potoku, kružni znaju biti u spici zagušeni ali opet je 100 puta bolje rješenje , jer saobraćaj ne stoji kao što je to npr cijelom dužinom Safeta Hadžića od Bosmala do V. Polja ili budalaština u Boljakovom koju pod hitno treba isključiti barem u špicama. Pješaci ionako ne prelaze cestu na zebrama već svuda.
neki dan radnici stepa nesto prckaju oko semafora kod ruže u hrasnom. sad kad i taj osposobe bice jedno pet apsolutno nepotrebnih semafora od hrasnog do mojmila.
Kod Hifa pumpe crveno, stanes, cekas, krenes. Svrakino crveno, stanes, cekas, krenes. Dodjes do skretanja za Otoku, opet crveno. Cekas. Krenes. Dodjes do suda, opet crveno. Opet cekas. Krenes. Na Aneksu crveno. Opet cekas. Krenes. Stignes do Bosmala, pogadjate, opet crveno. Opet cekas. Opet krenes. Jedva se nekako docepas Hrasnog, napokon. Preznojen, iznerviran, ides dalje
sime_cipol wrote: ↑21/11/2019 19:13
Kod Hifa pumpe crveno, stanes, cekas, krenes. Svrakino crveno, stanes, cekas, krenes. Dodjes do skretanja za Otoku, opet crveno. Cekas. Krenes. Dodjes do suda, opet crveno. Opet cekas. Krenes. Na Aneksu crveno. Opet cekas. Krenes. Stignes do Bosmala, pogadjate, opet crveno. Opet cekas. Opet krenes. Jedva se nekako docepas Hrasnog, napokon. Preznojen, iznerviran, ides dalje
Ja vazda spominjem, od džamije kralja fahda do bistričke stanice 20 semafora, a na 16 me uhvati crveno...
Ja vazda spominjem, od džamije kralja fahda do bistričke stanice 20 semafora, a na 16 me uhvati crveno...
Od Bosmala do Alipasina (crkva) ima 9 semafora ako se ne varam. Od tih 9 je 5 bespotrebno ( dva kod bosmala zbog ulica sa lijeve strane, onda onaj kod suda, isto zbog ulice sa lijeve strane, pa onda onaj u svrakinu gdje su romi oni iseljeni sto u 20m imaju dva semafora i onda onaj kod Hife)
5 od 9!! Pa ko je lud? Jesu li zaista svi nabrojani potrebni ili se ja ne razumijem u saobracaj pa svaka ulica mora imat svoj semafor za prikljucak na longitudinalu
Nedavno sam išao po noći iz starog grada do a transverzale. Na kraju sam popizdio radi jeb.... semafora. Nigdje nikog a ja ko idiot stojim kod hife na crvenom. Pa fakat. Valjda ce raditi na ovom sistemu adaptivnog upravljanja saobracajem...
dakle ne samo adaptivno upravljanje, nego kontrolni centar, što mi je neshvatljivo da nemamo, nego neku firmicu koja kako neko reče, čeprka po semaforima...
Iskreno se nadam da ce to uraditi. Kazu da ocekuju do 30 posto poboljsanje protoka saobracaja tim izmjenama. Ima toliko nelogicnih semafora u ovom gradu da je cudo kako se saobracaj uopste i odvija...
Odlično. Rade ljudi, valjda uspiju sve pokrenuti i završiti.
Meni ovo izgleda debelo preambiciozno, biće da će svašta nešto započeti, a za završetak, "samo je nebo granica"- naravno, volio bih da se varam u ovo što napisah , i da će ipak sve to uraditi u 2020.godini....
I opet mi nije jasan "momenat" da nigdje nema priče o zavrsetku juzne longitudinale, i time stvaranja funkcionalnog i brzog trolejbuskog prometa