Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#9676 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

BadBoy wrote: 18/11/2019 16:23 Jel do mene ili na ovim klixovim slikama ja vidim Brankovića? Gdje se on sad instalirao?
Da nije u željeznicama.... ne vidim gdje bi drugo se taj gmaz mogao ugurati...
Haris.ba

#9677 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Neko primjetio da niko više ne spominje kopanje tunela prema Vijećnici? Možda konačno pobjedi pamet i naprave direktan spoj prve i gradskog autoputa.
Thorgerson

#9678 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

al-em wrote: 18/11/2019 14:07 Pola grada paralizovano zbog sudara na otoci.
Upravo zato jer nema alternativnog pravca.

I to se dešava svaki dan u špici.

Ugasi se liku auto na Alipašinom, gužva se otegne do Marijin Dvora.
Thorgerson

#9679 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 19/11/2019 09:12 Neko primjetio da niko više ne spominje kopanje tunela prema Vijećnici? Možda konačno pobjedi pamet i naprave direktan spoj prve i gradskog autoputa.
Pa zašto mora biti direktan spoj? Biće petlja, svejedno.

Eh da je doživjeti da se izgradi taj prsten GA, PRVA i zaobilaznica
Haris.ba

#9680 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 19/11/2019 09:15
Haris.ba wrote: 19/11/2019 09:12 Neko primjetio da niko više ne spominje kopanje tunela prema Vijećnici? Možda konačno pobjedi pamet i naprave direktan spoj prve i gradskog autoputa.
Pa zašto mora biti direktan spoj? Biće petlja, svejedno.

Eh da je doživjeti da se izgradi taj prsten GA, PRVA i zaobilaznica
Da nekome ne padne na pamet bušiti prema Vijećnici.
neki

#9681 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Thorgerson wrote: 19/11/2019 09:11
BadBoy wrote: 18/11/2019 16:23 Jel do mene ili na ovim klixovim slikama ja vidim Brankovića? Gdje se on sad instalirao?
Da nije u željeznicama.... ne vidim gdje bi drugo se taj gmaz mogao ugurati...
Branković je vlasnik projektnog biroa koji je projektovao dosta novih saobraćajnica u Sarajevu, imaju par dobrih inzinjera. Nadam se da je samo radi toga na ovom sastanku
So What!

#9682 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Thorgerson

#9683 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Terzić, Branković, Zolj...pa nikad iz ove jaruge izaći...pa ima li iko još u ovoj državi da je inžinjer, da se bavi ovim poslovima od ovih uhljupa, pijavica...

I kaže na mladima svijet ostaje... ostaje da, ali ne u Bosni.

Znam da on ima svoj biro, ali lik je iritantna pojava, bolje je da bude u sjeni. Ovako mi je dovoljno da ga vidim na slici da mi pokvari dan. Mogao je poslati nekoga iz te svoje firme, nekoga mlađeg...npr. Branković juniora... :lol: :lol: :lol:
Naslovnica

#9684 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Thorgerson wrote: 19/11/2019 11:58 Terzić, Branković, Zolj...pa nikad iz ove jaruge izaći...pa ima li iko još u ovoj državi da je inžinjer, da se bavi ovim poslovima od ovih uhljupa, pijavica...

Znam da on ima svoj biro, ali lik je iritantna pojava, bolje je da bude u sjeni. Ovako mi je dovoljno da ga vidim na slici da mi pokvari dan. Mogao je poslati nekoga iz te svoje firme, nekoga mlađeg...npr. Branković juniora... :lol: :lol: :lol:
A babo Bičakćić, on je iznad sviju.
8-)
Thorgerson

#9685 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote: 19/11/2019 12:10
Thorgerson wrote: 19/11/2019 11:58 Terzić, Branković, Zolj...pa nikad iz ove jaruge izaći...pa ima li iko još u ovoj državi da je inžinjer, da se bavi ovim poslovima od ovih uhljupa, pijavica...

A babo Bičakćić, on je iznad sviju.
8-)
Vjeruj mi da sam bio napisao i njega, pa izbrisao stavio Zolja. :lol:
BadBoy

#9687 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Tačno sam isto pomislio, a jedini gori od njega je junior :D
So What!

#9688 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Thorgerson wrote: 19/11/2019 09:09 Jesu naravno.

Drago mi je da se napokon aktivirala priča o GA. Izgleda da će ovo ići u dobrom smjeru. Već se spominju i faze izgradnje i slično. Nekad prije GA je spominjan samo usput, onako ili je čak bilo priče da se odustane od toga... :-)

GA bi preporodio ovaj grad. I napokon bi postali jedan moderni grad sa brzom cestom za brzi tranzit saobracaja, brzi izlaz iz grada.

Prva će svakako olakšati ulaz izlaz u grad, međutim na sami saobraćaj u samom gradu ne vidim da može imati na to utjecaj. Uporedo sa izgradnjom gradsko autoputa e to bi već bilo nešto. :thumbup:
I ja sam mislio da će Efendić sahraniti projekat, ali eto ispostavilo se ipak da postoji volja na širem nivou za realizaciju ovog projekta.

Postavlja se pitanje da li je Sarajevo previše favorizovano u odnosu na druge gradove, s obzirom na broj projekata koje Vlada FBiH finansira u ovom kantonu i gradu.
studiorum_tuzlaensis

#9689 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ne dipr mali,

Da si sjeo u auto u životu i prosao cestama centralne i zapadne hercegovine, mozda bi i vidio ko je u sustini favorizovan.

Alii.. uhljeb, trokutistan pa nisam ni ocekivao.. :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9690 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Svi magistralni putevi su ok, mada fali na nekim dijelovima odrzavanja...

Regionalci znaju biti losi
Recimo Međugorje Široki je karina teška, kroz vrtače voziš, cesta mjenja visinu ko sinusoida :lol:
Better Man

#9691 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Hajvan wrote: 18/11/2019 23:16
Better Man wrote: 18/11/2019 23:09

Prva nije veći prioritet, jer svi iz Vogošće bi za sekund mogli se uključiti na zaobilaznicu, pa do petlje i gradskog autoputa i za 10 do 15 minuta bi bili u Centru Sarajeva.
hm.
centar Vogosce - Centar Sarajeva

1. sadasnjom trasom preko M18 14 min. (9,6 km)
2. gradskom zaobilaznicom (autoputom), Safeta Zajke i GGM 25 minuta (19 km)

koji put izabrati???
evo i sa tim gradskim autoputom, kilometraza se moze smanjiti za 0,2 -0,3 km, a vrijeme putovanja za cca 5-6 minuta.

potrebne su nam obje ceste. Prekjuce.
Puno mi je to vremena. Ja iz Visokog do centra sarajeva dođem normalnom vožnjom za pola sata.
So What!

#9692 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Budžet 971 milion KM: 216 miliona KM za gradski prijevoz, 27 miliona za helikopter...
Za Prvu transverzalu predviđeno je 52,8 miliona KM.

Image

Pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo nalazi se nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu koji iznosi 971.375.034 KM.

Kako je predstavio ministar finansija Amel Kovačević, nacrt je manji za 7,99 posto u odnosu na usvojene izmjene i dopune budžeta KS za 2019. godinu.

Fokus u 2020. godini bit će javni gradski saobraćaj. Čak 216,7 miliona KM je predviđeno za rekonstrukciju javnog prijevoza u KS. Za siguran, čist i energetski efikasan Kanton Sarajevo predviđeno je 40 miliona KM. Između ostalog, planirana je nabavka helikoptera (27,4 miliona KM).

Više od 125 miliona KM bit će uloženo u nove, bolje puteve i pruge. Za Prvu transverzalu predviđeno je 52,8 miliona KM.

Za nova radna mjesta predviđeno je 13 miliona maraka.

Vlada KS odlučila se za povećanje prihodovne strane budžeta u dijelu finansiranja (domaće zaduživanje) u iznosu od 58.455.000 KM, iz kojih će se finansirati kapitalni projekti.

Neporezni prihodi (prihodi od poduzetničkih aktivnosti i imovine, naknade i takse, prihodi od vlastitih djelatnosti i neplanirane uplate, kao i novčane kazne) planirani su u iznosu od 114.665.466 KM.

U budžet nisu uvršteni razgraničeni prihodi iz 2019. koji će biti poznati nakon izrade završnog računa budžeta KS za 2019. godinu.

Prije usvajanja budžeta zastupnici su imali niz pitanja.

Prvi se javio zastupnik Mahir Dević (SDA), koji je pitao kakva je realizacija postojećih investicija te kakvi su planovi povodom zagađenja zraka, a tražio je i kopiju svih studija opravdanosti svih investicija za 2020. godinu.

Zastupnik Zvonko Marić pitao je šta znači 2 miliona KM za zamjenu mjerača plina.

- Također, 1,2 miliona KM za šumarijadu mislim da je previše - rekao je Marić.

Segmedina Srna-Bajramović (SDP) istakla je da je u prošlom budžetu izdvojeno oko 50.000 KM za Roditeljsku kuću te pitala zašto ove godine nije ništa predviđeno.

Jasna Duraković pitala je kako se planira riješiti stambeno pitanje boraca i šta je s jednokratnom pomoći borcima.

- Planiraju li se izdvojiti dodatna sredstva za dženaze i sahrane boraca? Možete li obrazložiti šta znači "personalna intervencija" i nije mi najjasnije šta tačno podrazumijevate pod preventivnom intervencijom zdravstvene zaštite - pitala je Duraković.

Zastupnica Bilsena Šahman pitala je Ministarstvo zdravstva za koju opremu je konkretno namijenjeno 900.000 KM za KCUS kad je poznato da i onu što imaju ne koriste te koliko je izdvojeno za djecu s poteškoćama u razvoju.

Dževad Poturak je postavio pitanje vezano za helikopter, za koji je planirano da se izdvoji 27 miliona KM.

- Zbog čega ovaj helikopter, kome treba, ko će ga održavati, ko će ga voziti? Mislim da su ovo preveliki novci za nešto što možda neće nikad biti upotrijebljeno - kazao je Poturak.

Hamed Aljović pitao je zašto je rekonstrukcija cesta putem Direkcije smanjena za 10 miliona KM.

Vedran Jakupović pitao je zašto je ukinuta stavka ''renoviranje fasada''.
Avaz
Cossack

#9694 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Počinje gradnja kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... put-zivota
So What!

#9695 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Skupština KS usvojila Nacrt budžeta za 2020. godinu od 971,3 miliona KM
Image

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt budžeta KS za 2020. godinu u iznosu od 971.375.034 KM, kao i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta za narednu godinu, te ih je uputila u javnu raspravu koja će trajati narednih 19 dana.

Funkcionalan, pouzdan, čist i jeftin javni prijevoz u Kantonu Sarajevo, bolje saobraćajnice, nova radna mjesta, zdravstvo dostojno pacijenta i briga o onima koji su u potrebi, sigurnost, čistoća i uređenost Kantona ključne su odrednice ovog Nacrta budžeta, a ujedno i želje građana iskazane u prethodno urađenim anketama i analizama, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

"Pametni Kanton Sarajevo" sa različitim projektima digitalizacije, koji KS treba učiniti efikasnijim u pružanju javnih usluga građanima, još jedna je značajna stavka ovog Nacrta i bit će u fokusu rada Vlade KS, naveo je između ostalog u svom obrazloženju ministar finansija Amel Kovačević.

“Oko pola milijarde KS na raspolaganju nam je za poticanje jednog novog investicionog ciklusa u KS-u. Prva i ključna komponenta je javni prijevoz i ‘Gras’. Ukupno 216,7 miliona KM planirano je za rekonstrukciju, sanaciju i reoorganizaciju kao i investiranje u javni prijevoz u KS. Za projekte izgradnje primarnih gradskih saobraćajnica, Prve transverzale, Južne longitudinale, te Devete transverzale, rekonstrukciju i investiciono održavanje puteva predviđeno je 125,5 miliona KM", istakao je ministar Kovačević.

Nacrtom budžeta za narednu godinu značajna sredstva planirana su i za strateške projekte i programe otvaranja novih radnih mjesta sa fokusom na tržišno atraktivna zanimanja, za nabavku opreme u medicinskim ustanovama, veća izdvajanja u oblasti socijalne zaštite, projekte povećanja energijske efikasnosti, zaštite vodotoka, unapređenje čistoće, nabavku helikoptera za operativne poslove MUP-a KS i misije spašavanja...

Na sjednici su usvojeni zaključci zastupnika Zvonka Marića.

U prvom se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da sve inicijative koje su do sada podnosili zastupnici Skupštini KS, u okviru tačke Dnevnog reda zastupnička pitanja i inicijative u ovoj godini, a odnose se na zahtjev za izdavanjem sredstava, budu sastavni dio Javne rasprave o Nacrtu Budžeta KS.

Također, drugim zaključkom nalaže se Vladi KS da u narednoj godini obustavi finansiranje iz Budžeta KS bilo kojeg sindikata , osim ako nije drugačije propisano važećim kolektivnim ugovorom.
Klix
Naslovnica

#9696 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Cossack wrote: 21/11/2019 09:39 Počinje gradnja kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... put-zivota
Okvirni sporazum potpisuje se na dvije godine

Ne planiraju valjda dvije godine da rove na ovoj lokaciji?!
Cossack

#9697 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Asfaltirana saobraćajnica oko multifunkcionalnog trga

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... alnog-trga
Hajvan

#9698 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Steta.
Cini mi se da su ugradjeni sipljivi betoski ivicnjaci, umjesto granitnih (poput onih na obliznjem mostu ili Titovoj)

Jedna zima sa snijegom, jedan prolazak grtalice i to ce vec biti osteceno i krnje…
Bas steta. :sad:
Haris.ba

#9699 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Jedna od glupljih trošenja para je ovaj kružni kod Vlade FBiH (Put života i Hamdije Čemerlića). Bolje da su potrošili pare na proširenje podvožnjaka ispod pruge na 4 trake.
Concord

#9700 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Concord »

Haris.ba wrote: 21/11/2019 13:17 Jedna od glupljih trošenja para je ovaj kružni kod Vlade FBiH (Put života i Hamdije Čemerlića). Bolje da su potrošili pare na proširenje podvožnjaka ispod pruge na 4 trake.
4 trake do raskrsnice sa Drinskom. To zajedno sa kruznim bi i pomoglo.
Post Reply