Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
John Cleese

#1226 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by John Cleese »

zijancer wrote: 21/11/2019 11:58 Aj, jeste djeca. Podrazumijeva se da bilo ko, ako je za volanom, treba pokazati lice?
Zasto? :|
John Cleese

#1227 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by John Cleese »

Edouard wrote: 21/11/2019 11:49 "Et creavit Deus hominem ad imaginem suam..."
Iz ove Mojsijeve rečenice iz knjige Postanka napisane prije skoro 3500 godina proizlaze ljudska prava, ljudsko dostojanstvo, slobode..., a ne iz revolucionarne krilatice: Liberté, égalité, fraternité .
:thumbup:

A ima ih koliko hoces koji ne znaju da je Mojsije zapravo govorio latinski.
Tecno, s jedva cujnim levantskim akcentom.
Edouard

#1228 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

John Cleese wrote: 21/11/2019 12:20
Edouard wrote: 21/11/2019 11:49 "Et creavit Deus hominem ad imaginem suam..."
Iz ove Mojsijeve rečenice iz knjige Postanka napisane prije skoro 3500 godina proizlaze ljudska prava, ljudsko dostojanstvo, slobode..., a ne iz revolucionarne krilatice: Liberté, égalité, fraternité .

A ima ih koliko hoces koji ne znaju da je Mojsije zapravo govorio latinski.
Tecno, s jedva cujnim levantskim akcentom.
Dozer

#1229 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

John Cleese wrote: 21/11/2019 12:16
zijancer wrote: 21/11/2019 11:58 Aj, jeste djeca. Podrazumijeva se da bilo ko, ako je za volanom, treba pokazati lice?
Jer je ovo sekularna, a ne serijatska drzava.
AleksoMKD

#1230 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by AleksoMKD »

Kako inace legitimirati vozaca?
beni-bu-man

#1231 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

AleksoMKD wrote: 21/11/2019 13:36
Kako inace legitimirati vozaca?
ultrazvukom
MarlboroGold

#1233 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
AleksoMKD

#1234 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by AleksoMKD »

:lol:
allem_77

#1235 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 21/11/2019 11:38
allem_77 wrote: 21/11/2019 01:28 Mislim da je ovo riješeno zakonom? U slučaju koji si naveo, identifikaciju, pretres...vrši žena, policijac.
Koliko zena policajaca imamo u patrolama na cesti, realno?

Sta ako nema zene u patroli i ako su samo muski? Onda treba da pozovu policajku da dodje, ili da ovu sprovedu do stanice da je pogleda neka zena? Mislim da ovo ne stoji nigdje u zakonu.

Ovo je sekularna drzava, ne serijatska/islamska. Samim tim SVI moraju postovati vazece zakone, a po tim zakonima nigdje ne pise da neki pripadnik/ca bilo koje religijske skupine ima pravo na poseban tretman samo radi svoje religijske pripadnosti/opredjeljenja, jer licni izbori po tom pitanju nemaju nikakvu vaznost u odnosu na vazece zakone.
Ne radi se ovdje o pravima neke religijske skupine, nego o pravima žena.

https://mupzdk.gov.ba/index.php/uprava- ... voja-prava

Evo, tu pišu neka prava, između ostalog, piše i ovo,

· da Vas pretrese službeno lice ženskog pola, ukoliko ste žena;
Dozer

#1236 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Mi ovdje ne pricamo o pretresu, nego o legitimisanju, tj. utvrdjivanju identiteta.
Pretres je nesto skroz drugo, i to je OK. I na aerodromima, kada pokrivene treba da budu pregledane i/ili pretresene, to radi zenska sluzbena osoba.

Ali, na cesti, u voznji, to je samo legitimisanje, tj. utvrdjivanje identiteta. A za utvrdjivanje identiteta pokrivenih zena, a sto je iskljucivo vjerska stvar - nema zakonskih izuzetaka u sekularnoj drzavi.
Bloo
Globalna šefica

#1237 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

allem_77 wrote: 21/11/2019 03:34
Bloo wrote: 20/11/2019 21:16 Da napravimo manji otklon od fizike (ima čitav PF za to).

Šta vjernici misle o ovoj novoj drami oko slučaja Zavoda u Pazariću?
Da li si se zapitala zašto je u Sarajevu čest nadimak domac?
Sabina je u pravu kada kaže da treba smijeniti rukovodstvo Zavoda. Treba dovesti stručne, moralne ljude, ali koji neće biti iz njene stranke ili koalicije. Nego profesionalci, koji nisu članovi ni jedne stranke.
Zavod treba ograditi da bude zatvorenog tipa. Da djeca ne mogu izlaziti bez pratnje u grad. Poznato je da djeca bježe na par sati iz tih domova. U gradu ih čekaju klošari, narkomani, kriminalci... koji ih regrutuju i obučavaju da kradu, drogiraju se, kockaju...

A da bi znala kako je tim njegovateljicama, morala bi volontirati jedno sedam dana u tim domovima?

I evo jedno pitanje? Kako bi ste reagovali da radite kao njegovateljica u slučaju kada vas jedno od djece ucijeni i zaprijeti da će izvršiti samopovređivanje ili da će zapaliti sobu ako ne udovoljite njegovom zahtjevu, a taj njegov zahtjev nije u skladu sa kućnim redom doma?

Mogao sam se jednostavno složiti sa Edinim odgovorom, ali evo materijala za raspravu.
1. Kako utvrditi moralnost ljudi prilikom zapošljavanja? Da li postoji test za moralnost? Da li je imanje političkih veza a priori znak nedostatka moralnosti? Da li ćemo koristiti kriterije za moralnost koji se na ovom PF-u čestu potežu kao argument - pripadanje određenoj religijskoj ideologiji? Kao što možemo vidjeti određene osobe koje su vidljivo religiozne su uključene u ovo. S obzirom na popis stanovništva i podatke koje smo dobili o izjašnjavanju, možemo zaključiti da je većina stanovništva u BiH religiozna, ergo da su i radnici Zavoda onda u većini osobe koje pripadaju nekoj religiji. Ako moralnost proizilazi iz religije, odakle onda dolazi savjest?
2. Imam djelomičnog iskustva sa tom djecom. Ali djeca sa kojom sam ja imala iskustva su sa roditeljima. I prisustvovala sam "epizodi" koju je jedno dijete dozivjelo. Prvi impul je da potrcis i zagrlis ga i stisnes mu ruke i dijete uz sebe da se ne povrijeduje. Ali, ja to ne mogu uraditi jer dijete nije naviklo na mene. To su uradili roditelji i asistent/volonter. Ako uzmemo u obzir prezentovane podatke, nema se dovoljno stručnog kadra. Ili barem donekle obučenog. Kada sam radila u školstvu, u slučaju da je dijete problematično, imala sam izbor mehanizama koje mogu koristiti. Udaranje i vezanje djece nije bilo ponuđeno. Mada je batina iz raja izašla? Postoje posebni kreveti, veze i lijekovi u slučaju da dijete ili adolescent ima epizodu koja može rezultirati samoporvijeđivanjem ili nanošenjem ozlijeda osobi koja se brine za njega u svojstvu njegovateljice.

3. Trebali bi postojati mehanizmi za ovo. Psiholog/defektolog koji bi obavio razgovor sa štićenikom, te mu pomoći, ako kognitivne sposobnosti istog omogućavaju to, da shvati da isto nije moguće. Naravno postoje i represivne metode - oduzimanje upaljača (određeni štićenici puše), te eventualno sediranje.

Fokus ove priče nije da li u određenim situacijama djecu treba vezati, jer postoje slučajevi kada treba, ali imaju standardne veze i pšojasevi i odgovarajući kreveti, već kako je moguće da svi ti zaposleni koji su prisustvovali tome ili učestvovali u tome nisu osjetili poriv da prijave ranije?
Kakva je moralnost tih ljudi, te da li posjeduju savjest?
allem_77

#1238 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Sara03 wrote: 20/11/2019 23:34 Katolibanska verzija Irsara.
Gdje si Saro?

:cmok:.

Ti znaš sve o pravima žena. A mudro šutiš? I smiješ se, čitajući naše postove. :D
MarlboroGold

#1239 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 21/11/2019 15:33 Fokus ove priče nije da li u određenim situacijama djecu treba vezati, jer postoje slučajevi kada treba, ali imaju standardne veze i pšojasevi i odgovarajući kreveti, već kako je moguće da svi ti zaposleni koji su prisustvovali tome ili učestvovali u tome nisu osjetili poriv da prijave ranije?
Imam osjećaj da će nakon ovog dosta toga isplivati. Ne bi me čudilo da su neke od zaposlenika, a koji su reagovali na te (ne)uslove, ucjenjivali na neki način. Ako jesu eto ti djelomični odgovor na zadnje pitanje.
Bloo
Globalna šefica

#1240 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 21/11/2019 15:51
Bloo wrote: 21/11/2019 15:33 Fokus ove priče nije da li u određenim situacijama djecu treba vezati, jer postoje slučajevi kada treba, ali imaju standardne veze i pšojasevi i odgovarajući kreveti, već kako je moguće da svi ti zaposleni koji su prisustvovali tome ili učestvovali u tome nisu osjetili poriv da prijave ranije?
Imam osjećaj da će nakon ovog dosta toga isplivati. Ne bi me čudilo da su neke od zaposlenika, a koji su reagovali na te (ne)uslove, ucjenjivali na neki način. Ako jesu eto ti djelomični odgovor na zadnje pitanje.
Ako su pokušali reagovati unutar institucije i nije bilo uspješno, zar grozota ovoga ne tjera da se barem anonimno prijavi medijima, udruženjima, itd...
S4mpion

#1241 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by S4mpion »

Bloo wrote: 21/11/2019 15:33
1. Kako utvrditi moralnost ljudi prilikom zapošljavanja? Da li postoji test za moralnost? Da li je imanje političkih veza a priori znak nedostatka moralnosti? Da li ćemo koristiti kriterije za moralnost koji se na ovom PF-u čestu potežu kao argument - pripadanje određenoj religijskoj ideologiji? Kao što možemo vidjeti određene osobe koje su vidljivo religiozne su uključene u ovo. S obzirom na popis stanovništva i podatke koje smo dobili o izjašnjavanju, možemo zaključiti da je većina stanovništva u BiH religiozna, ergo da su i radnici Zavoda onda u većini osobe koje pripadaju nekoj religiji. Ako moralnost proizilazi iz religije, odakle onda dolazi savjest?
2. Imam djelomičnog iskustva sa tom djecom. Ali djeca sa kojom sam ja imala iskustva su sa roditeljima. I prisustvovala sam "epizodi" koju je jedno dijete dozivjelo. Prvi impul je da potrcis i zagrlis ga i stisnes mu ruke i dijete uz sebe da se ne povrijeduje. Ali, ja to ne mogu uraditi jer dijete nije naviklo na mene. To su uradili roditelji i asistent/volonter. Ako uzmemo u obzir prezentovane podatke, nema se dovoljno stručnog kadra. Ili barem donekle obučenog. Kada sam radila u školstvu, u slučaju da je dijete problematično, imala sam izbor mehanizama koje mogu koristiti. Udaranje i vezanje djece nije bilo ponuđeno. Mada je batina iz raja izašla? Postoje posebni kreveti, veze i lijekovi u slučaju da dijete ili adolescent ima epizodu koja može rezultirati samoporvijeđivanjem ili nanošenjem ozlijeda osobi koja se brine za njega u svojstvu njegovateljice.

3. Trebali bi postojati mehanizmi za ovo. Psiholog/defektolog koji bi obavio razgovor sa štićenikom, te mu pomoći, ako kognitivne sposobnosti istog omogućavaju to, da shvati da isto nije moguće. Naravno postoje i represivne metode - oduzimanje upaljača (određeni štićenici puše), te eventualno sediranje.

Fokus ove priče nije da li u određenim situacijama djecu treba vezati, jer postoje slučajevi kada treba, ali imaju standardne veze i pšojasevi i odgovarajući kreveti, već kako je moguće da svi ti zaposleni koji su prisustvovali tome ili učestvovali u tome nisu osjetili poriv da prijave ranije?
Kreveti postoje, slažem se, ali vjerovatno u Njemačkoj.

Što se tiče moralnosti zaposlenih, vjerovatno je prosječna, ništa ni bolja, a ni gora od moje tvoje ili nekog trećeg.
MarlboroGold

#1242 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 21/11/2019 15:53
MarlboroGold wrote: 21/11/2019 15:51
Ako su pokušali reagovati unutar institucije i nije bilo uspješno, zar grozota ovoga ne tjera da se barem anonimno prijavi medijima, udruženjima, itd...
Ne znam... u principu bi trebalo tako biti, ali ko zna zašto nije. Odbijam prihvatiti da su baš svi bili ravnodušni.
Ovo je tek početak.
allem_77

#1243 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Sve je to jedan začarani krug. Ti domovi su početak, zatim maloljetnicki zatvor, pa zatvor.
Odgajatelji u svim ovim institucijama imaju malo uticaja. Sve vam je to kolektivni smještaj.
Mlađu djecu odgajaju i iskorištavaju starija djeca u domu. Tu nauče mnogo toga. Na primjer razbiti prozor i uzeti dva komada stakla, staviti ispod glave i vršiti ucjene na osoblje. Ako baš mrze nekog odgajatelja namažu mu šteku od kancelarije govnima...
Te ulica, kako sam prethodno napisao.
Obično iz domova izlaze bez novca, mislim da im se plati smještaj par mjeseci ako nemaju gdje boraviti?
Tada počinje život, kako preživjeti? Većina ne uspije naći posao, pa počnu krasti... Da ne duljim, tada dolaze na red ove druge dvije institucije, gdje upoznaju druge kriminalce i šire krug poznanstva. Tu se uvežu sa nekim malo većim facama, od njih nauče sve.
I na kraju kada izađu završe u nekim klanovima, grupama mafijaškim...

I naravno pridruže se i fb grupi,

https://m.facebook.com/pages/category/P ... 750906093/

Nažalost malo je djece koja uspije proći samo kroz ovaj početni dom.

Nadam se da griješim? I da nisam ovo sve dobro uvezao? A imam radnog kolegu, koji je prošao samo prvu fazu. Tako da sam neke stvari od njega saznao i sada se malo prisjećam šta mi je on pričao.
Bloo
Globalna šefica

#1244 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

allem_77 wrote: 21/11/2019 19:09 Sve je to jedan začarani krug. Ti domovi su početak, zatim maloljetnicki zatvor, pa zatvor.
Odgajatelji u svim ovim institucijama imaju malo uticaja. Sve vam je to kolektivni smještaj.
Mlađu djecu odgajaju i iskorištavaju starija djeca u domu. Tu nauče mnogo toga. Na primjer razbiti prozor i uzeti dva komada stakla, staviti ispod glave i vršiti ucjene na osoblje. Ako baš mrze nekog odgajatelja namažu mu šteku od kancelarije govnima...
Te ulica, kako sam prethodno napisao.
Obično iz domova izlaze bez novca, mislim da im se plati smještaj par mjeseci ako nemaju gdje boraviti?
Tada počinje život, kako preživjeti? Većina ne uspije naći posao, pa počnu krasti... Da ne duljim, tada dolaze na red ove druge dvije institucije, gdje upoznaju druge kriminalce i šire krug poznanstva. Tu se uvežu sa nekim malo većim facama, od njih nauče sve.
I na kraju kada izađu završe u nekim klanovima, grupama mafijaškim...

I naravno pridruže se i fb grupi,

https://m.facebook.com/pages/category/P ... 750906093/

Nažalost malo je djece koja uspije proći samo kroz ovaj početni dom.

Nadam se da griješim? I da nisam ovo sve dobro uvezao? A imam radnog kolegu, koji je prošao samo prvu fazu. Tako da sam neke stvari od njega saznao i sada se malo prisjećam šta mi je on pričao.
Pobrkao si malo vrste domova.
zijancer

#1245 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

podjednako vrijedno pažnje
allem_77

#1246 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Bloo wrote: 21/11/2019 19:39
Vjerojatno si u pravu?

Nego da se vratimo temi i fizici.
Otkrivena neka peta sila?

MAĐARSKI fizičari otkrili su nove dokaze o postojanju pete fundamentalne sile u svemiru.

Attila Krasznahorkay s instituta za nuklearna istraživanja Atomki i njegovi kolege godinama su proučavali radioaktivno raspadanje nestabilnog izotopa berilija-8, a 2016. objavili su kako su naišli na neobično otkriće – da ga možda uzrokuje nepoznata čestica.

Sada je isti istraživački tim otkrio još jednu anomaliju, ovoga puta u energetskom prijelazu pri pobuđenom stanju jezgre helija, i smatra da ona ukazuje na postojanje te iste, tajanstvene čestice, piše New Scientist.

Četiri poznate sile

U fizici se danas tradicionalno razlikuju četiri osnovna međudjelovanja, odnosno četiri temeljne sile: gravitacijska, elektromagnetska, slaba i jaka nuklearna sila. Prve dvije su odavno poznate i lako se opažaju i na velikim udaljenostima. Druge dvije vidljive su samo na udaljenostima u atomskim razmjerima.

Mađarski fizičari su izračunali da nova čestica ima masu od oko 17 megaelektronvolta, što je oko 33 puta veća masa od one koju ima elektron. Česticu su stoga nazvali - X17.

Teorijski fizičar Jonathan Feng, sa Sveučilišta California, smatra da čestica X17 može reagirati samo s neutronima, inače bi već prije bila otkrivena u drugim laboratorijskim eksperimentima. No, da bi to bilo istina, ne može koristiti neku poznatu prirodnu silu. Umjesto toga, mora biti u interakciji putem sile koja nije povezana s gravitacijom, elektromagnetizmom ili dvije poznate nuklearne sile.

Poveznica s tamnom tvari?

Fizičar Krasznahorkay sada čeka da druge, neovisne skupine potvrde postojanje ove čestice.

"Ukoliko se utvrdi da ona postoji, to bi otvorilo novi smjer u fizici čestica. Naime, X17 može biti veza između obične i tamne tvari“, smatra Krasznahorkay.
Edouard

#1247 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

allem_77 wrote: 21/11/2019 20:25
Bloo wrote: 21/11/2019 19:39
Vjerojatno si u pravu?

Nego da se vratimo temi i fizici.
Otkrivena neka peta sila?

MAĐARSKI fizičari otkrili su nove dokaze o postojanju pete fundamentalne sile u svemiru.

Attila Krasznahorkay s instituta za nuklearna istraživanja Atomki i njegovi kolege godinama su proučavali radioaktivno raspadanje nestabilnog izotopa berilija-8, a 2016. objavili su kako su naišli na neobično otkriće – da ga možda uzrokuje nepoznata čestica.

Sada je isti istraživački tim otkrio još jednu anomaliju, ovoga puta u energetskom prijelazu pri pobuđenom stanju jezgre helija, i smatra da ona ukazuje na postojanje te iste, tajanstvene čestice, piše New Scientist.

Četiri poznate sile

U fizici se danas tradicionalno razlikuju četiri osnovna međudjelovanja, odnosno četiri temeljne sile: gravitacijska, elektromagnetska, slaba i jaka nuklearna sila. Prve dvije su odavno poznate i lako se opažaju i na velikim udaljenostima. Druge dvije vidljive su samo na udaljenostima u atomskim razmjerima.

Mađarski fizičari su izračunali da nova čestica ima masu od oko 17 megaelektronvolta, što je oko 33 puta veća masa od one koju ima elektron. Česticu su stoga nazvali - X17.

Teorijski fizičar Jonathan Feng, sa Sveučilišta California, smatra da čestica X17 može reagirati samo s neutronima, inače bi već prije bila otkrivena u drugim laboratorijskim eksperimentima. No, da bi to bilo istina, ne može koristiti neku poznatu prirodnu silu. Umjesto toga, mora biti u interakciji putem sile koja nije povezana s gravitacijom, elektromagnetizmom ili dvije poznate nuklearne sile.

Poveznica s tamnom tvari?

Fizičar Krasznahorkay sada čeka da druge, neovisne skupine potvrde postojanje ove čestice.

"Ukoliko se utvrdi da ona postoji, to bi otvorilo novi smjer u fizici čestica. Naime, X17 može biti veza između obične i tamne tvari“, smatra Krasznahorkay.
nova čestica ima masu od oko 17 megaelektronvolta...
Nije li greška? Megaelektronvolti označavaju energiju (naboj x napon).
allem_77

#1248 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Ne znam. Ja samo kopirao,

https://amp.index.hr/article/2134135/ot ... amo-cetiri

Vjerojatno je i ovaj novinar kopirao? :D Ma ko to sada provjerava? Bitno je prenijeti vijesti. Novinari nekada nemaju dovoljno informacija, materijala, inspiracija... Bio sam iznenađen jedne prilike kada sam dojavio na klixu nešto, a što i nije toliko interesantno. Dođe novinar, čovjek više od 100 km prešao. :zid:
broj dva

#1249 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Edouard wrote: 21/11/2019 11:49
geralt wrote: 21/11/2019 10:55
Edouard wrote: 20/11/2019 23:24 Na temu nečovječnog postupanja, kao vjernik, citirat ću ipak jednog ateistu, poznatog neomarksističkog mislioca i filozofa, Maxa Horkheimera, koji kaže:
"Tendencija prema nečovječnosti raste skupa s iščezavanjem religioznog uvjerenja“.
Upravo obratno. Ili mislis da su prije 500 godina postojali neki standardi ljudskih prava koji sad ne postoje?
"Et creavit Deus hominem ad imaginem suam..."
Šta sa ljudskim pravima pećinskih ljudi, jesu oni imali šta prije Moše ? Neandertalci ? I kažeš prava proizilaze iz te rečenice. Ili možda što bog liči na nas ?
Ljudska prava ne postoje, osim ako ih sam ne uzmeš ili ti ih neko da. A taj neko me daje svakome i uvjek. Ne da đubre, u inat. U zato čami milion uigura u kineskim logorima, zato se djeca dave po mediterano, zato gore zarobobljenici u siriji.
Neko ima ljudska prava, neko nema a Mojsije i bradonja što pojeba Jožinu ženu nemaju nikakve veze sa.tim
AleksoMKD

#1250 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by AleksoMKD »

broj dva wrote: 22/11/2019 09:03
Šta sa ljudskim pravima pećinskih ljudi, jesu oni imali šta prije Moše ? Neandertalci ? I kažeš prava proizilaze iz te rečenice. Ili možda što bog liči na nas ?
Ljudska prava ne postoje, osim ako ih sam ne uzmeš ili ti ih neko da. A taj neko me daje svakome i uvjek. Ne da đubre, u inat. U zato čami milion uigura u kineskim logorima, zato se djeca dave po mediterano, zato gore zarobobljenici u siriji.
Neko ima ljudska prava, neko nema a Mojsije i bradonja što pojeba Jožinu ženu nemaju nikakve veze sa.tim

Ljudska prava su pravi "social construct".
Post Reply