DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#701 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Svi su stari 16-21 god sa bezbroj kilometara i vrijeme im je da pocnu dimiti...
- Industrialyzer
#702 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Svako ko skine dpf, a ostavi njegov kostur ce prolaziti tehnicki bez problema jer ce pregled biti samo vizuelni. To je praksa u vecini drzava svijeta.
-
Throttle
#703 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pa skida li katalizator ista od ovih stetnih tvari na benzincu? I koja generacija benzinca uopste je ispitivana jer su i oni normirani po ekoloskoj efikasnosti? Mislim da je clanak nedorecen totalno. Za sta je SCR? Ne spominje nista ni za egr... Ako je vec nesto radjeno, valjda je normalno da se objave konkretni primjeri. Iz ovog, mogli su testirat nekog benzinca s karburatorom sa dizelom koji je euro6, il najnovijeg benzinca sa euro4 dizelom koji ima dpfTravnički Noćni Šetač wrote: ↑20/11/2019 14:39 https://www.vazduh.info/dizel-ili-benzi ... c-vazduha/
- kabal1337
#704 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
DPF smanjuje NOX vrijednost a ne co2 ako se ne varam, a co2 se mjeri?
- Travnički Noćni Šetač
#705 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nemam pojma ja samo proguglao...Throttle wrote: ↑20/11/2019 17:18Pa skida li katalizator ista od ovih stetnih tvari na benzincu? I koja generacija benzinca uopste je ispitivana jer su i oni normirani po ekoloskoj efikasnosti? Mislim da je clanak nedorecen totalno. Za sta je SCR? Ne spominje nista ni za egr... Ako je vec nesto radjeno, valjda je normalno da se objave konkretni primjeri. Iz ovog, mogli su testirat nekog benzinca s karburatorom sa dizelom koji je euro6, il najnovijeg benzinca sa euro4 dizelom koji ima dpfTravnički Noćni Šetač wrote: ↑20/11/2019 14:39 https://www.vazduh.info/dizel-ili-benzi ... c-vazduha/
-
Throttle
-
UmaX
#707 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nijedno od toga, DPF smanjuje cadju a cadja se jedino mjeri. Pa ipak auti bez DPF prodju taj test. Zasto? Zato sto oni mjere u leru. Nabiju obrtaje ali obrtaji su nista bez opterecenja.
EGR smanjuje NOx.
- Norm
#708 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
- Norm
#709 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
To je u slucaju da je motor, odnosno ostale komponente u motoru u dobrom stanju...ako nije i te kako se primjeti...
...kako sam ja skont'o, DPF eliminise vecinu cadji, tj zadrzava je u malim sitnim sacima u tom keramickom filteru u DPF-u...e sad sta je to sto u hemijskom smislu izlazi ne znam, treba pitat @tempusera, ali kada sonde, a imaju dvije, na pocetku DPF-a i na kraju, registruju odredjen postotak zacepljenja, a mislim na osnovu protoka, ukljucuje se regeneracija/ciscenje, i tada temperatura unutar DPF-a dostize mislim oko 600-800 stepeni Celzijusa sto dovodi do izgaranja nakupljene cadji i izbacuje se u atmosferu u obliku, pazi sad, bijelog dima...naravno ako je sve ostalo sa motorom uredu...znaci bez DPF-a je crni, sa DPF-om je bijeli...isto smrde...hemijski sastav ne znam...Industrialyzer wrote: ↑20/11/2019 16:15
Ima li neko podatak sta se tacno desava sa cesticama koje ulaze u dpf, u hemijskom smislu,, sta izlazi? I sta izlazi nakon regeneracije?
-
kuli1961
#710 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Hvalabasicm wrote: ↑20/11/2019 12:07Nema dpf-a na tom godistu. Podrhtavanje je vjerovatno do dizni, ili cak samo do goriva, ako se javlja periodicno.kuli1961 wrote: ↑20/11/2019 11:44 Mze li ko ukratko i jasno objasniti tu pricu oko DPF filtera, jer sam za to apsolutni duduk:
Rijec je o BMW x5 e 53, 3.0 d, 2004 godina, presao ko 250.000 KM. Kod mene je 8 godina, godisnje prosjecno prelazim nekih 10-12 hiljada km, odrzavan redovno. Bilo je kvarova, ali su oni rezultat godista i uobicajene potrosenosti (uglavnom mehanika, da sad ne nebrajam, bilo bi off topic)
Nemam nikakvih problema sa njim, osim sto se ponekad desi lagano podrhtavanje motora na leru (moguce da mi neka od dizni pocinje stekati).
Da li moj motor ima taj filter? Koja mu je primarna uloga? Kako se manifestuje kvar? Postoji li preventiva.
Hvala!
uglavnom, hvala za info!
-
tempuser
-
Seawolf
- Industrialyzer
#713 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pa hajde, mozes li ti odgovoriti, hemijski sta to ulazi u dpf, a sta izlazi iz njega? Odgovor tipa cadj, bijeli dim, crni dim me ne zanima.
Znam da je SRC ukljucen u smanjenje azotnih oksida i to na nacin da kombinacija urea i voda djeluju na ispusne plinove stvarajuci u jednom dijelu amonijak i onda nakon toga, u nastavku reakcije nastaje cisti azot plus voda. I on radi zajedno sa EGR-om da ovo ostvari.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#714 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
EGR nije filter, nego ventil koji dio ispusnih plinova ponovo vraca u cilindar.
-
tempuser
#715 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nemam ja sta da odogovorim, DPF nezaobilazan u svakom savremenom dizelu, jedino na klixu nema nikakvu funkciju osim otimanja para!Industrialyzer wrote: ↑20/11/2019 23:43
Pa hajde, mozes li ti odgovoriti, hemijski sta to ulazi u dpf, a sta izlazi iz njega? Odgovor tipa cadj, bijeli dim, crni dim me ne zanima.
Znam da je SRC ukljucen u smanjenje azotnih oksida i to na nacin da kombinacija urea i voda djeluju na ispusne plinove stvarajuci u jednom dijelu amonijak i onda nakon toga, u nastavku reakcije nastaje cisti azot plus voda. I on radi zajedno sa EGR-om da ovo ostvari.
- Industrialyzer
#716 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Znas da je nezaoblizan, ali nemas pojma zasto jel de

I dalje tvrdim da dpf moze i mora biti efikasniji, jednostavniji i pouzdaniji sistem. Samo jednom probaj stati iza auta koje vrsi regeneraciju pa da osjetis. Moj savjet je da se ne zadrzavas dugo

I dalje tvrdim da dpf moze i mora biti efikasniji, jednostavniji i pouzdaniji sistem. Samo jednom probaj stati iza auta koje vrsi regeneraciju pa da osjetis. Moj savjet je da se ne zadrzavas dugo
-
tempuser
#717 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Imam pojma onoliko koliko treba da imam pojma. Da imam vise pojma radio bih u autoindustriji, ne bih izigravao strucnjaka po forumu.
- Industrialyzer
#718 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
-
tempuser
#719 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Mene samo cudi sta pored silnog znanja radis na forumu. Idi posamaraj buraniju od inzenjera koji su smislili ove DPF-ove!Industrialyzer wrote: ↑21/11/2019 09:56Ma ja, gdje bi ti![]()
- Industrialyzer
#720 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Drug, fulas poentu totalno, inzenjerski je dpf strasan, ekoloski nije. E ova druga oblast mi je vrlo srodna i znam da su ovi filteri u konacnici lose ekolosko rjesenje. Jednostavno nisu dorasli zadatku i normama koje trebaju ispunjavati i samo su prelazno rjesenje do potpunog istrebljenja dizela.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#721 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ako radi i obavlja funkciju za ono za sta je namjenjen, kako može biti fula?
- Travnički Noćni Šetač
#722 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Mala potpitanja za nas neuke:Industrialyzer wrote: ↑21/11/2019 11:35 Drug, fulas poentu totalno, inzenjerski je dpf strasan, ekoloski nije. E ova druga oblast mi je vrlo srodna i znam da su ovi filteri u konacnici lose ekolosko rjesenje. Jednostavno nisu dorasli zadatku i normama koje trebaju ispunjavati i samo su prelazno rjesenje do potpunog istrebljenja dizela.
- Da li je automobil odnosno motor bolji po okolinu ako se išupa DPF i blokira EGR?
- Da li je tačno da se ukidanjem - blokiranjem EGR ventila mora izvršiti promjena originalnog ugla pretpaljenja ( što se kolokvijalno naziva "softwersko gašenje EGR ") kako ne bi došlo do lupanja ( kliktanja ) motora , odnosno ranijeg paljenja smješe radi povećane temperature u cilindrima, a na taj način promjenom ugla pretpaljenja smješe iz plusa u minus se smanjuje elastičnost motora , a time i njegova iskoristivost ?
- Da li je tačno da EGR pored ekološke funkcije vrši i stabilizaciju temperature izgaranja smješe u motoru, čime se postiže ravnomjernije i brže zagrijavanje motora na radnu temperaturu i time smanjuje habanje usljed manje "hladnog režima " rada odnosno slabijeg podmazivanja u tom režimu ?
...
Nisam ja nikakav stručnjak, već proguglo pa da vidim je li tačno što ljudi pričaju ...
...
Inače neće se istrijebiti samo dizeli, ova elektro priča je isto tako i protiv benzinaca... čak imajući u vidu radne mašine, kamione i slično prije će benzinci nestati nego dizelaši...
-
tempuser
#723 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pa ti nadji bolje rjesenje i potani milioner! Ja mislim da je to puno bolja opcija od foruma. As simple as that.Industrialyzer wrote: ↑21/11/2019 11:35 Drug, fulas poentu totalno, inzenjerski je dpf strasan, ekoloski nije. E ova druga oblast mi je vrlo srodna i znam da su ovi filteri u konacnici lose ekolosko rjesenje. Jednostavno nisu dorasli zadatku i normama koje trebaju ispunjavati i samo su prelazno rjesenje do potpunog istrebljenja dizela.
Da li si ikako uzeo u obzir mogucnost npr. da jesu dorasli zadatku, ali da trosak ne dozvoljava da bude u sirokoj primjeni bez uticaja na konacnu cijenu proizvoda?
- Industrialyzer
#724 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Sa ovakvim izjavama gubim volju za bilo kakvom raspravom. Ferrari u F1 napravi milion gresaka, i ako to primjetim i kazem da su trebali bolje ne znaci automatski da imam rjesenje za njih, ali jednsotavno vidim da to moze bolje. Ovaj drugi dio je vrlo vjerovatna mogucnost sto opet potvrdjuje ono sto ja tvrdim od pocetka, a to je da su sistemi za smanjenje emisije nepotrebno zakomplikovani i na kraju ispali dosta losiji nego sto su trebali biti. Da je EGR osmisljen bolje ne bi bilo potrebe za DPF-om, a da je ovaj osmisljen bolje ne bi bilo potrebe za SCR-om i raznim dodacima koje godinama dodaju kako bi smanjili emisije stetnih gasova i skinuli eko lobi sa grbace. Nadam se da konacno razumijes sta hocu da kazem, i da mi prestanes trpati u usta stav gdje ja smatram da znam bolje i vise nego inzenjeri. Ne znam koji je razlog, ali znam da je ovo sto sad imamo samo prikrivanje dok se ne dodje do kvalitetnog rjesenja, a to ce vjerovatno biti gasenje dizela prije ili kasnije.tempuser wrote: ↑21/11/2019 12:30Pa ti nadji bolje rjesenje i potani milioner! Ja mislim da je to puno bolja opcija od foruma. As simple as that.Industrialyzer wrote: ↑21/11/2019 11:35 Drug, fulas poentu totalno, inzenjerski je dpf strasan, ekoloski nije. E ova druga oblast mi je vrlo srodna i znam da su ovi filteri u konacnici lose ekolosko rjesenje. Jednostavno nisu dorasli zadatku i normama koje trebaju ispunjavati i samo su prelazno rjesenje do potpunog istrebljenja dizela.
Da li si ikako uzeo u obzir mogucnost npr. da jesu dorasli zadatku, ali da trosak ne dozvoljava da bude u sirokoj primjeni bez uticaja na konacnu cijenu proizvoda?
@travnicki Ne znam odgovore na ova pitanja, za njih moras imati strucnjaka za tu oblast. Mogu ti pokusati odgovoriti na prvo pitanje, a to zavisi od toga sta se tacno uradi u tom zahvatu. Motor u svakom slucaju nece zagadjivati manje, a mjera u kojoj ce se povecati zagadjenje zavisi od mnogo parametara i "asistenskih" sistema koji su uz egr i dpf prisutni.
-
tempuser
#725 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Kako mozes vidjeti da moze bolje, a nemas rjesenje?????Industrialyzer wrote: ↑21/11/2019 13:03Sa ovakvim izjavama gubim volju za bilo kakvom raspravom. Ferrari u F1 napravi milion gresaka, i ako to primjetim i kazem da su trebali bolje ne znaci automatski da imam rjesenje za njih, ali jednsotavno vidim da to moze bolje.tempuser wrote: ↑21/11/2019 12:30Pa ti nadji bolje rjesenje i potani milioner! Ja mislim da je to puno bolja opcija od foruma. As simple as that.Industrialyzer wrote: ↑21/11/2019 11:35 Drug, fulas poentu totalno, inzenjerski je dpf strasan, ekoloski nije. E ova druga oblast mi je vrlo srodna i znam da su ovi filteri u konacnici lose ekolosko rjesenje. Jednostavno nisu dorasli zadatku i normama koje trebaju ispunjavati i samo su prelazno rjesenje do potpunog istrebljenja dizela.
Dogovori se ti buraz sam sa sobom ili pokucaj na vrata BMW-u, Mercedesu itd pa se obogati!