Dješ tako
Cim te zaustavi ti mu reci--Šta je ba
Dješ tako
Zapamti ovo je samo što si na snimku vidio dakle pred kamerama sad zamisli kako se ovaj ponaša kad nema kamera.Haris.ba wrote: ↑21/11/2019 08:51 Ništa strašno nema na snimku. Malo jeste glupo pitanje ko ti je rekao da nosiš kapuljaču, ali nije neki problem. Nemaš se svakako šta ni natezati sa policajcem. Pitaš hoću li skinuti, i to je to.
Da li je sarkastično reći suđenom da zna zakone i procedure? Jeste. Ali, opet šta je problem? Napiši na papir žalbu - rekao mi policajac da znam zakone. Jelde da izgleda strašno? Policijska brutalnost.
Nije uopšte u pitanju policijska brutalnost.Haris.ba wrote: ↑21/11/2019 08:51 Ništa strašno nema na snimku. Malo jeste glupo pitanje ko ti je rekao da nosiš kapuljaču, ali nije neki problem. Nemaš se svakako šta ni natezati sa policajcem. Pitaš hoću li skinuti, i to je to.
Da li je sarkastično reći suđenom da zna zakone i procedure? Jeste. Ali, opet šta je problem? Napiši na papir žalbu - rekao mi policajac da znam zakone. Jelde da izgleda strašno? Policijska brutalnost.
Zabolio me mozak citajuci ovo poceo frajer da izmišlja još da su svi koji su zaustavljeni ubice koji su tek izašli iz zatvoraarchi_a wrote: ↑21/11/2019 09:07 Pretpostavljam da je ova reportaža snimljena, odnosno da su po izboru novinara izabrani i ubačeni snimci koji treba da pokažu da je bila "zafrkana" noć. Ovo je najgore od najgoreg što se tokom snimanja desilo. Garantujem da se ovi policajci ne obraćaju svima na ovaj način. Ovdje se radi o "starim poznanicima" policije. Licima koje policajci vrlo dobro poznaju i unaprijed znaju da su nešto ili uradili ili planiraju uraditi. (izvuku lika sa gradilišta u prostoru općine. Presuđen i ležao za pokušaj ubistva. Šta mislite koliko je puta već privođen po raznim osnovama? Ili, na osami priđu i kontrolišu lica, u polurazvaljenom automobilu. U kasnim satima. Djevojka u automobilu koja navlači kapuljaču, krije se, krije lice. Šta treba? Da ih miluje. Policajac treba da ima čist pregled situacije, treba da ih može pogledati u oči, treba da procijeni u kakvom se stanju nalazi osoba. Ruke u džepovima? Znate li šta se sve može nalaziti u džepu? Treba policajac da razmišlja hoće li lice u sekundi izvući žilet npr. i početi da reže sebe ili njega?) Znaju oni vrlo dobro kome se kako obraćaju. Svega se nagledaju i unaprijed mogu procijeniti sa kim imaju posla. Desetke puta kontrolisan, nikad ali nikad nikakvu neugodnost nisam imao. Dobro veče, hvala, doviđenja.
Govedina!Naslovnica wrote: ↑21/11/2019 09:31 Ni ja nikada nisam imao problema sa murijom, u bilo koje doba dana i noći, i bilo gdje, ali ne očekujem da mi se obraća kao da se znamo 100 godina, nego na Vi.
Isto kao što ću ja biti kulturan i uljudan prema njemu.
Niti smo jarani, niti se poznajemo.
A i da jesmo, služba je služba.
Poznajem lika, prijeratnog drota (u ta doba službovao na motoru), koji je rođenog brata zaustavio, ovaj nije imao dokumente, i, između ostalog, pitao ga i za ime oca.
Strogo profesionalno.
![]()
Inicijali P.J., paljanjin.
Odavno je u penziji, ali mu je mozak još uvijek na toj frekvenciji.![]()
AMA!He1972 wrote: ↑21/11/2019 09:54Govedina!Naslovnica wrote: ↑21/11/2019 09:31 Ni ja nikada nisam imao problema sa murijom, u bilo koje doba dana i noći, i bilo gdje, ali ne očekujem da mi se obraća kao da se znamo 100 godina, nego na Vi.
Isto kao što ću ja biti kulturan i uljudan prema njemu.
Niti smo jarani, niti se poznajemo.
A i da jesmo, služba je služba.
Poznajem lika, prijeratnog drota (u ta doba službovao na motoru), koji je rođenog brata zaustavio, ovaj nije imao dokumente, i, između ostalog, pitao ga i za ime oca.
Strogo profesionalno.
![]()
Inicijali P.J., paljanjin.
Odavno je u penziji, ali mu je mozak još uvijek na toj frekvenciji.![]()
![]()
Lijepo elaborirano i na mjestu. Slažem se.SundanceKid wrote: ↑21/11/2019 10:03 Najjaci su mi ovi sto spominju Titinu miliciju i eto kako je to najbolje bilo, a da im danas dodje neko i opali ih pendrekom prvi bi cvilili na sva zvona i prizivali svoja prava na sav glas...
Sigurnost se ne pravi tako sto se policajcima daju ovlaštenja da tretiraju normalne građane ko kriminalce prilikom rutinske saobraćajne kontrole. Svidjalo se to vama ili ne, policija kad zaustavlja ljude na cesti NE zaustavlja kriminalce nego gradjane. Ovaj covjek ocigledno jeste bio osudjivan nekada, ali svejedno, ni u tom slučaju nema osnova da ga se maltretira. Mi nemamo nikakav zakon koji opravdava ovakvo postupanje prema bivšim osuđenicima, ovo je samo rezultat samovolje policajca koji je sebi za pravo dao da procjenjuje koga smije ili ne smije pretresati i vrijeđati.
Ja svojim novcem i porezima plaćam rad tog policajca, ne želim da me bilo ko zaustavlja i traumira, boli me briga što misli ili ne misli da sam kriminalac. Ako svojim ponašanjem dam opravdan povod, to je ok, ali ovako kad je u pitanju rutinska kontrola, to je van pameti. U Americi i drugim uređenim zemljama, kad se vec pozivate na njih, policajac vas ne može ni legitimisati bez opravdanog razloga, a kamo li vršit ovakve kontrole, pretres, davat komentare i slično.
Sigurnost grada se pravi ovako. Ovako se grade policajci siledžije. Budite sigurni da je policajac koji ovo radi pred kamerom bar 20 puta gori te kamere nema. Ja sam isto za sigurnost, ali nije ovo način, ne može covjek sa 2 razreda osnovne i uniformom imat diskreciono pravo da komentariše i ponaša se kako hoće i kako mu se čini da je ok, čak ni prema ljudima koji su osuđeni, a kamo li prema građanima koji ga plaćaju. To što su neki navikli da ih u Titino doba udaraju pendrecima ko stoku, to govori o njima samim i njihovom samopoštovanju. Ja vam ne branim pravo da se osjecate ko stoka i da želite da vas neko tako tretira, ali bolje nadjite neki drugi način da upotpunite to zadovoljstvo.![]()
Ja sam Alipašinac - mjesto gdje je JOZO zavodio red i mir.archi_a wrote: ↑21/11/2019 10:23 Ako ćemo baš uprošćavati...... Za vrijeme "titine milicije" brkica koji prođe kroz naselje je znao maloljetniku sa cigarom opaliti šamar iako nije uradio ništa lošije od zapaljene cigarete, sa komentarom:"ovo ti je za onaj zijan što ćeš u budućnosti pomisliti da napraviš".
Kada bi se desio neki zijan u mahali, brkica bi znao da pokupi prvu grupu na koju naiđe, pošamara ih i kaže im: "ja sam u toj kafani, imate pola sata da mi nađete tog koji je zijan napravio."
A vi sad kontajte jel to mit ili je tako bilo.
Opet ne možemo govoriti da su svi bili ovakvi ili onakvi.
Kad se sjetim,slicno se desilo.Cetiri patrole okruzise i pretresose iz carapa.Kasnije se zezamo s njima,bila neka kradja u blizini,ja im bio sumnjivO'zone wrote: ↑21/11/2019 09:26 Neko ne konta TV Show. Za raju malo naprđivanja i to. Diže rejting i gledanost... Da su bogdom ovakvi u real life.
Meni "najneugodnija" situacija bila kad su mi sa dugim cijevima opkolili vozilo u 4 ujutro i opet sve završilo sa hvala, doviđenja i prijatno. A ja bio klošar samo takav a auto još gori![]()
Pa ako izgledas kao avatar ti u tebe, bas me cudi...Optimus09 wrote: ↑21/11/2019 10:37Kad se sjetim,slicno se desilo.Cetiri patrole okruzise i pretresose iz carapa.Kasnije se zezamo s njima,bila neka kradja u blizini,ja im bio sumnjivO'zone wrote: ↑21/11/2019 09:26 Neko ne konta TV Show. Za raju malo naprđivanja i to. Diže rejting i gledanost... Da su bogdom ovakvi u real life.
Meni "najneugodnija" situacija bila kad su mi sa dugim cijevima opkolili vozilo u 4 ujutro i opet sve završilo sa hvala, doviđenja i prijatno. A ja bio klošar samo takav a auto još gori![]()
![]()
Naslovnica wrote: ↑21/11/2019 10:36Ja sam Alipašinac - mjesto gdje je JOZO zavodio red i mir.archi_a wrote: ↑21/11/2019 10:23 Ako ćemo baš uprošćavati...... Za vrijeme "titine milicije" brkica koji prođe kroz naselje je znao maloljetniku sa cigarom opaliti šamar iako nije uradio ništa lošije od zapaljene cigarete, sa komentarom:"ovo ti je za onaj zijan što ćeš u budućnosti pomisliti da napraviš".
Kada bi se desio neki zijan u mahali, brkica bi znao da pokupi prvu grupu na koju naiđe, pošamara ih i kaže im: "ja sam u toj kafani, imate pola sata da mi nađete tog koji je zijan napravio."
A vi sad kontajte jel to mit ili je tako bilo.
Opet ne možemo govoriti da su svi bili ovakvi ili onakvi.
Tako da meni ne treba puno pričati kakav je autoritet kvartovski milicioner bio i kako se trenirala strogoća.
![]()