Logor za djecu - PAZARIC

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#226 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Banksy »

Hakiz wrote: 20/11/2019 17:47.

Ako nema za šta drugo, onda mora za radijator.

Meni dragoj osobi je otac bio vezan za krevet na intenzivnoj njezi poslije operacije. U Općoj bolnici. Halucinirao je pa je ustajao, kidao cijevi za infuzije, elektrode za praćenje stanja itd. Morali ga vezati tokom noći. Vezivanje samo po sebi ne mora biti čin mučenja.

Kakve veze ima postoperativno buđenje i oporavak s ovim što smo vidjeli u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine?
Imate li stida...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#227 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by KatarinaKosaca »

Hakiz wrote: 20/11/2019 18:22
Kaze da je bilo sve ok kada je ona bila. To je bila najavljena posjeta i sve je bilo uredno.

Ove slike je dobila poslije od nekoga ko radi u Zavodu. Tako je odgovorila na pitanje medija.
Na postu pod javno na svom fb profilu kaže da je u dubokom šoku nakon posjete... e, sad...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#228 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by plain vanilla »

KatarinaKosaca wrote: 20/11/2019 18:35
Vrlo jasno sam napisala BOLJE IKAD NEGO NIKAD; ali i vrlo jasno da je to zloupotreba djece u političke svrhe i da Sabini nije prvi put da u svom egu radi drame. To, naravno, niti umanjuje muku ove djece, ni krivičnu odgovornost onih koji su do tog doveli, ni političku odgovornost, ni neophodnost da tužilaštvo podigne jednom lijenu guzicu. Nego, navikao si navijački forumati...
:thumbup:
Nisam pametna nista napisati.
Ono sto je sigurno je da imamo jednu zrtvu-djecu, i vise strana koje su se na razlicite nacine okoristile ovom djecicom.
Ostalo...
Hakiz

#229 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Hakiz »

Heller wrote: 20/11/2019 18:36 Ovo dijete ima možda 3-4, eventualno 5 godina.

Čime tako malo dijete može zaslužiti ovu košulju?
Ko zna. Možda se grebe noktima po licu, gura prste u oči itd.
Hakiz

#230 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote: 20/11/2019 18:40
Hakiz wrote: 20/11/2019 18:22
Kaze da je bilo sve ok kada je ona bila. To je bila najavljena posjeta i sve je bilo uredno.

Ove slike je dobila poslije od nekoga ko radi u Zavodu. Tako je odgovorila na pitanje medija.
Na postu pod javno na svom fb profilu kaže da je u dubokom šoku nakon posjete... e, sad...
Pogrešno si citirala, nisam ja napisao citirani post.

Nema veze, samo da ne bude nejasnoća ako neko drugi bude htio reagovati.
Kikibombona

#231 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Kikibombona »

Ovdje se SIGURNO javljaju ljudi interesno vezani.

- uposlenici zavoda
- bliski clanovi porodice uposlenika
- stranacki ljudi

Takve osobe nije briga za ovu djecu. Oni su spremni na sve podlosti zarad licnog interesa.

...

Jos jednom apelujem na moderaciju da ih privremeno banuje. Oni nece prestati razvodnjavati temu i relativizovati slucaj.

...

I zabranio bih da se tema politizira, da se spominje bilo koja stranka. Ovo bi trebalo biti iznad toga, radi se o djeci.
Last edited by Kikibombona on 20/11/2019 18:47, edited 1 time in total.
Hakiz

#232 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Hakiz »

Banksy wrote: 20/11/2019 18:39
Hakiz wrote: 20/11/2019 17:47.

Ako nema za šta drugo, onda mora za radijator.

Meni dragoj osobi je otac bio vezan za krevet na intenzivnoj njezi poslije operacije. U Općoj bolnici. Halucinirao je pa je ustajao, kidao cijevi za infuzije, elektrode za praćenje stanja itd. Morali ga vezati tokom noći. Vezivanje samo po sebi ne mora biti čin mučenja.

Kakve veze ima postoperativno buđenje i oporavak s ovim što smo vidjeli u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine?
Imate li stida...
Čitaš kako ti odgovara, zar ne?
CPT

#233 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by CPT »

Hakiz wrote: 20/11/2019 18:44

i onda je plat citav zivot je drzati ga u takvoj kosulji... ne, nije to normalno ili uobicajno

da ja tako najlakse ako imas (pre)malo ljudi, vjerovatno jeste...

kako se to (bolje) radi mozes pogledati na primjeru Fortice (HR)
O'zone
Globalni moderator

#234 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by O'zone »

Bloo wrote: 20/11/2019 18:24
O'zone wrote: 20/11/2019 16:51 Za ove koji žele da vrijeđaju malo upoznavanje sa situacijom

Vezivanje i obuzdavanje pacijenata hemijskim sredstvima je "normalna i ustaljena" praksa u ustanovama ovog tipa.

Jel ispravna? Može se diskutovati
Jesi vidio vezove kakvi trebaju biti?
Ja jesam.
Nisu komadi.majice.
Ne sporim.
Jesi vidjela prostorije u kojima su smješteni?
Nije ni to-to.

Mada kad vidimo iznesene informacije koliko je lopovluka prošlo kroz ustanovu mogli su komotno i konopcima biti vezani i spavati na golim podovima
JThomas

#235 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by JThomas »

zasad mi govorimo o nekakvom pozivu na odgovornost umjesto nikakvom od svih ostalih. jel zakasnila ne znamo, ali i da jeste, dok svi ostali političari šute nemaju neko moralno pravo da je za to prozivaju. građani su drugo jer oni nemaju mehanizme da znaju niti dobijaju plate za to.
The 51st State

#236 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by The 51st State »

Sve u svemu, zrelo za jednu pravosudnu akciju od zaposljavanja do kradja i angazovanje svih relevantih ljudi iz struke da se stanje popravi i uspostave procedure u skladu sa vremenom za tretman sticenika, para ima, ima li volje i zelje je drugo pitanje, a prvenstveno kod gradjana.
KatarinaKosaca

#237 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by KatarinaKosaca »

Hakiz wrote: 20/11/2019 18:46
Pogrešno si citirala, nisam ja napisao citirani post.

Nema veze, samo da ne bude nejasnoća ako neko drugi bude htio reagovati.
izvni
Euphoria

#238 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Euphoria »

Pročitala sam na fb danas post poznanice koja često posjećuje dom. Piše da ima djevojčica koja sebi grebe i guli kožu sa lica čim su joj ruke vezane. I dječak koji svoj izmet razmazuje po sebi i drugoj djeci...

Ipak ono su grozni uslovi. Čemu 27 ekonomista? Trebaju stručnjaci i njegovatelji. Posebno takvoj djeci, da im pomognu, a ne da ih vežu i muče.

Ako Kanton ima sredstva za inkluziju pa plaća asistente u školi djeci sa posebni ptrebama, može naći i novac za asistenta ovakvoj djeci. Pod ovim mislim da svako dijete koje je u teškom stanju ima asistenta koji će brinuti o njemu i dan i noć. Ili bar jedan asistent na dva djeteta.

A socijalnu inkluziju mogu zaboraviti...Djeca sa posebnim potrebama trebaju biti u posebnim odjeljenjima iz razloga što se programi trebaju prilagoditi njihovom stanju i mogućnostima i kako se ne bi osjećali drugačije i manje vrijedni.

Ne mogu cijeli dan da se smirim i da vjerujem da neko može gledati, a ne raditi ono djeci, posebno bolesnoj :cry:
united bosnae

#239 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by united bosnae »

Hakiz, ti kao da si upravo izasao iz neke bajte u Jemenu ili SU. Covjece 21 je vijek. Prije 2000 godina su se bolesnici vezali za krevet i mucili. Sada postoje terapije, lijekovi - humani pristup bolesnim ljudima. Jos jednom ponavljam BOLESNIM LJUDIMA.
Tebi je OK ako se dijete grebe noktima po licu, gura prste u oci da ga se veze za krevet, radijator ili u ludjacku kosulju? To je tvoj pristup rjesavanja problema tog djeteta? E pa sto je najgore takvi kompetentni kao ti i odlucuju o sudbini te djece ... i sviju nas.

I da... kriva je Sabina koja je objavila fotografije a ne oni kojima je normalno da se BOLESNA DJECA vezu za radijator. To je otprilike isto kao kad su na Palama optuzivali one koji su snimali i kasnije proslijedili snimke Skorpiona kako streljaju djecu Srebrenice. Nisu bili krivi Skorpioni nego oni koji su ih snimali.
Hakiz

#240 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Hakiz »

united bosnae wrote: 20/11/2019 18:57

Hakiz, ti kao da si upravo izasao iz neke bajte u Jemenu ili SU. Covjece 21 je vijek. Prije 2000 godina su se bolesnici vezali za krevet i mucili. Sada postoje terapije, lijekovi - humani pristup bolesnim ljudima. Jos jednom ponavljam BOLESNIM LJUDIMA.
Tebi je OK ako se dijete grebe noktima po licu, gura prste u oci da ga se veze za krevet, radijator ili u ludjacku kosulju? To je tvoj pristup rjesavanja problema tog djeteta? E pa sto je najgore takvi kompetentni kao ti i odlucuju o sudbini te djece ... i sviju nas.
Prva greška u tvom postu je ta da ja ne učestvujem u odlučivanju o sudbini te djece.

Ja mislim da bi o tome trebali odlučivati oni koji su za to kvalifikovani. Ne forum i ljudi koji su u emotivnoj uzbuni.

Forum može biti dobro mjesto za dizanje glasa i ukazivanje na to da se nešto treba uraditi.

Naime, mi forumaši nismo kvalifikovani za te stvari. Možemo reagovati kao ljudi, emotivno, ali ne stručno.

Opet, ako je u Zavodu pokraden novac, pa recimo nema sedativa, a dijete se mora zaustaviti da ne bi sebi i drugima nanijelo štetu, onaj ko tamo radi može jedino da ga veže. Šta drugo da uradi, nema sedativa da ga smiri i onda da ga ostavi da napada i sebe i druge, da se zabija glavom u zid, da skače sa prozora da...? Bolje da ga veže.

Ovo za Škorpione neću komentarisati...
Bloo
Globalna šefica

#241 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 20/11/2019 18:29
Bloo wrote: 20/11/2019 18:24

Jesi vidio vezove kakvi trebaju biti?
Ja jesam.
Nisu komadi.majice.
Slažem se.

Ali, ako nemaš odgovarajuću opremu, a moraš nešto uraditi, snađeš se.
Veze na krevetima nisu noviji izum.
united bosnae

#242 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by united bosnae »

Hakiz wrote: 20/11/2019 19:12
united bosnae wrote: 20/11/2019 18:57

Prva greška u tvom postu je ta da ja ne učestvujem u odlučivanju o sudbini te djece.

Ja mislim da bi o tome trebali odlučivati oni koji su za to kvalifikovani. Ne forum i ljudi koji su u emotivnoj uzbuni.

Forum može biti dobro mjesto za dizanje glasa i ukazivanje na to da se nešto treba uraditi.

Naime, mi forumaši nismo kvalifikovani za te stvari. Možemo reagovati kao ljudi, emotivno, ali ne stručno.

Opet, ako je u Zavodu pokraden novac, pa recimo nema sedativa, a dijete se mora zaustaviti da ne bi sebi i drugima nanijelo štetu, onaj ko tamo radi može jedino da ga veže. Šta drugo da uradi, nema sedativa da ga smiri i onda da ga ostavi da napada i sebe i druge, da se zabija glavom u zid, da skače sa prozora da...? Bolje da ga veže.

Ovo za Škorpione neću komentarisati...
Mi ne znamo dali ima ili nema sedativa i to je samo nagadjanje. Ono sto mi znamo je da su djeca mucena u Pazaricu. A sad relativiziranje onog sto je vidjeno na slikama sigurno nece nikom osim onima koji su na vlasti vec godinama (SDA) pomoci.
Poredjenje sa slikanjem/snimanjem skorpiona jeste uvredljivo ali i istinito pa zato malo i boli.
Nivelacija

#243 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Nivelacija »

Kikibombona wrote: 20/11/2019 18:46 Ovdje se SIGURNO javljaju ljudi interesno vezani.

- uposlenici zavoda
- bliski clanovi porodice uposlenika
- stranacki ljudi

Takve osobe nije briga za ovu djecu. Oni su spremni na sve podlosti zarad licnog interesa.

...

Jos jednom apelujem na moderaciju da ih privremeno banuje. Oni nece prestati razvodnjavati temu i relativizovati slucaj.

...

I zabranio bih da se tema politizira, da se spominje bilo koja stranka. Ovo bi trebalo biti iznad toga, radi se o djeci.
Druze se malo racionalno razmisli, smiri se.

Ako nasjedas na ove igre Sabine koja sebi dize politicki rejting preko bolesne djece onda si naivan.

Znas li ti da se ova djeca moraju fiksirati ili oblaciti u l.kosulju kada su u teskom stanju i kada zele da sebi naude. Probati cu naci status od neki dan da postoji sticenik kojem je cak ugrozen zivot jer svako malo zguli kozu sa vrata. Znas li ti kakva je ovo ustanova uopste?

Bil ga ti vezao dok se ne smiri ili pustio da sebi nanosi teske povrede?

Kako ga je Sabina konstruisala na dan djeteta ALAL vera.

Da ima kradje i lopovluka i nerada u tom zavodu ima 100% ali ovo je pogresan nacin i politicka igra.
KatarinaKosaca

#244 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by KatarinaKosaca »

Sabina.. ni kriva, ali ni heroina. Što pretenduje.
Dvoje je protagonista ovdje. Žrtve, djeca i pravosuđe. jer, bez pravosudne akcije, džaba tipkamo.
Damir Mašić kao stara politička hijena, zove na proteste. Čim to politički boje, zloupotrebljavaju djecu, neću se odazvati. Nažalost djece...
Kikibombona

#245 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Kikibombona »

Ne zelimo odgovarati osobama koje relativiziraju ovakve zlocine, kao sto je vezanje djece za radijator, kao da su dzukele.

Djeca su vezana tako da se ne mogu udaljiti od kreveta. Bez problema mogu, ako zele, udarati glavom od radijator ili zid.

...

I ja bih vezao normalnu djecu da ih moram sam cuvati pedesetero.

...

Sam direktor kaze da djecu cuvaju priuceni ekonomisti!??? Sta on moze uraditi nego svezati dijete. Vazno je da se zaposle stranacki ljudi, taman bili ekonomisti ili automehanicari.
O'zone
Globalni moderator

#246 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by O'zone »

KatarinaKosaca wrote: 20/11/2019 19:39 Sabina.. ni kriva, ali ni heroina. Što pretenduje.
Dvoje je protagonista ovdje. Žrtve, djeca i pravosuđe. jer, bez pravosudne akcije, džaba tipkamo.
Damir Mašić kao stara politička hijena, zove na proteste. Čim to politički boje, zloupotrebljavaju djecu, neću se odazvati. Nažalost djece...
Ovdje će svako pokušati da profitira jbga to je tako i tako nam istorija dosadašnjih "buna" pokazuje.

Ali ne slažem se sa tobom da se ne treba odazvati. Smatram da treba i smatram da je potrebno vrlo glasno više (izvinite na lošem francuskom)
Jbti mater imbecilima koji se igraju vlastodržaca.

Problem je ko i uvijek tajming. 12:00. Ovdje se ljudi bore da donesu hljeb na svoj sto teško da će odziv biti uber ali daj barem.
KatarinaKosaca

#247 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by KatarinaKosaca »

O'zone wrote: 20/11/2019 19:47
KatarinaKosaca wrote: 20/11/2019 19:39 Sabina.. ni kriva, ali ni heroina. Što pretenduje.
Ovdje će svako pokušati da profitira jbga to je tako i tako nam istorija dosadašnjih "buna" pokazuje.

Ali ne slažem se sa tobom da se ne treba odazvati. Smatram da treba i smatram da je potrebno vrlo glasno više (izvinite na lošem francuskom)
Jbti mater imbecilima koji se igraju vlastodržaca.

Problem je ko i uvijek tajming. 12:00. Ovdje se ljudi bore da donesu hljeb na svoj sto teško da će odziv biti uber ali daj barem.
Poslije 2014 ne idem više nikad na proteste i neću. Tada sam jasno vidjela koliko je vlast jaka i nimalo glupa, koliko je interesna mreža povezana i kako se radi spin... tad je umrla moja zadnja nada, a mislim i zadnja šansa da se nešto primijeni u zemlji podobnih u kojoj je svaka nepravda "od dragog Allaha"
O'zone
Globalni moderator

#248 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by O'zone »

Pitanje:

Što sa onih 48 protiv i onih 6 (nije nas briga) suzdržanih na današnjoj sjednici?

Brinuli Vas oni?

Jedno je kad se raspravlja evo kao ovdje na forumu Jel nešto ispravno ili nije, pa se povuku i argumenti i teške riječi i uvrede ali to možemo sve koliko toliko svrstati u željiu da se nešto izvede na čistac.

Međutim imamo slučaj gdje ljudi neće ni da pričaju o tome (48 njih) dok je 6-ero nako prst u uho (ja sam ovdje zbog plate).

Ti ljudi odlučuju i o nama direktno ne samo o štićenicima u Pazariću.

Zar Vas to nimalo ne uzbunjuje? Plaši? Da se zapitate nad sudbinom svoje djece?
Kikibombona

#249 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Kikibombona »

Bakir1 wrote: 20/11/2019 18:33 Nedavno sam boravio u psihijatrijskoj ustanovi u Tuzli, i to na odjelu u prizemlju koji se drzi pod kljucem.
Dvije su sobe za pacijente, muska i zenska, i ordinacija za doktore.
Na posjetu sam cekao sat i po jer su imali hitan prijem.
Djevojka od dvadeset i sitno godina, koja je izvršila pokušaj samoubojstva, i koja se ne uklapa u ljudske oblike osobe kako izgledom tako i zvukovima koje ispusta.
Pored kosulje morali su je i svezati jer je bila sklona nanosenju povreda sama sebi.
Inace cijeli odjel me je natjerao da zaboravim sve probleme jer to je meni bilo sve novo.
Kao roditelj, ove djece mi je jako zao, ali licemjerno krajnje bi bilo osudjivati ljude koji se skrbe za tu djecu. Okolnosti slika i metode koje evo nisu prihvatljive, nisu poznate i bojim se da se da se prica napamet sa distance, ugodne i sigurne, i da sve ima političku notu koja se razvlaci kao trakavica evo vec mjesecima.
Pametnjakovicu, direktor kaze da je zabranjeno fiksiranje
Uposlenici tvrde da nema "fiksiranja" djece

"Mi uposlenici odgovorno tvrdimo da nije bilo fiksiranje korisnika, a posteljine na slikama nisu već duže vremena u upotrebi", piše, između ostalog u pismu.
Direktor Zavoda u Pazariću je pozvao zastupnicu Ćudić da kaže kada su nastali snimci koje je objavila u javnosti.

"Odgovorno tvrdim da će ti ljudi biti sanckonisani. Bit će provedena istraga. Imate moju izjavu, nakon posjete Sloveniji, gdje se zabranjuje bilo kakvo fiksiranje, a znate kakvih ovdje ima ljudi sa psihičkim problemima", dodao je.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /191120124

Taman da stranka pobije ovu djecu naslo bi se opravdanje.
PM72

#250 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by PM72 »

Ja samo znam da sve gori,nepismeniji i primitivniji dolaze na vlast,od opštinskih vijeća do kantonalnih ,federalnih i državnih skupština.Prije su u tim vijećima i skupštinskim sazivima sjedili vrlo učeni i pismeni ljudi ali sad im je plafon DIF i viša pedagoška u Mostaru.Ne znaju napisati dvije ispravne prosto proširene rečenice a ufuralo se ko da je Harvard završilo mater im jebem.
Kod rahmetli Tite sa DIF-om si mogao biti samo nastavnik fizičkog u osnovnoj školi...

I da jedna Kerla ili sandžaklija Lakota pametno predlože ili usvoje? Boli njih klinac za djecom u Pazariću,njima je bitan paušal jal profesionalni status i koja komisija...4 godine je sigurna lova,orilo-gorilo.
Post Reply