Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Henry Chinaski

#10901 Re: Sarajevo Construction

Post by Henry Chinaski »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 16:12
Henry Chinaski wrote: 20/11/2019 16:08
Ne bih da se uplićem u raspravu ali, gledano sa strane, ti zvučiš sa najviše frustracija. Bez uvrede.
Ma, sprdam se sa nasim dragim SFRJ reliktima pa se vratim u obicni dnevni ritam.

Ovima frustrira doslovno bilo sta sto se desilo "poslije njihovog vremena".

Doslovno su nesretni.
Činjenica je da je poslije Austougarske malo stvari urađeno arhitektonski ispravno u Sarajevu ali to ne znači da se sad ne može početi popravljati.
Grad treba gledati u cjelini i tako ga i planirati. NIšta u Sarajevu nije daleko i mi smo mali grad. Ako se saobraćaj kvalitetno sredi (što je još jedna zaostavština lošeg planiranja) grad bi postao vrlo mala sredina za dobaciti od A do B.
Podjela na neke mahale je vrhunac provincijalizma u ovolikom gradu.
Last edited by Henry Chinaski on 20/11/2019 16:21, edited 1 time in total.
nosara

#10902 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

saibaba wrote: 20/11/2019 16:16
Henry Chinaski wrote: 20/11/2019 16:02 Svi ste pomalo u pravu. Grad je dovoljno ružan i izgrađen stihijski da teško može biti gore.
Pitanje je samo, želimo li početi planirati i praviti ga boljim ili nastavljamo po starom?

Ja sam ljubitelj nižih zgrada i otvorenih prostora, a u ovom dijelu fali prostora i zgrada na ovom mjestu nije neophodna. Naročito ako je tačna teorija o finansijskoj pomoći za SDA koja još ima snage samo u općini Centar pa zgrada zato mora biti tu.

I ovo mi nekako proleti bez velike javne rasprave. To isto nije dobro.
Grad nije uopste ruzan. Ruzni su pojedini dijelovi, tipa grbavica, alipasino. Ali ovaj centralni dio Bascarsija - Ferhadija je lijep.
:lol:

Tibra? Miljacka? Nova otoka? Sip? Razumijem zasto su Grbavica i Alipasino ruzniji. Ruzne su i one godine koje su opismenile papane. 45 godina bacenih u vjetar. Da ih je nekako izbrisati. :mrgreen:
nineinchnails

#10903 Re: Sarajevo Construction

Post by nineinchnails »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 16:13
nineinchnails wrote: 20/11/2019 16:11
_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 16:03 Pitanje za 10000 dolara:

Da li su ovi kojima su usta puna parkova i trgova komentirali izgradnju park-kompleksa Safet Zajko ili trga koji se trenutno gradi preko puta Vijecnice?

Hint: nisu :D Ako i jesu komentirali nesto, onda je bila neka pljuvacina oko toga sta ne valja :D

Ne radi se ovdje o brizi za trgove, parkove. Jebe se njima za parkove i trgove.

Radi se o kontriranju, licnim frustracijama ogorcenih ljudi. Sto su stariji, to su gori po tome.
Stari isfrustrirani arhitekti su ostavili regulacioni plan u amanet novim generacijama. Jel to treba odbaciti u smislu "sta znaju stari metuzalemi", znam ja bolje?
Pa jesi li ti ozbiljan? :D :D :D Po starom regulacionom planu, na Hastahani je planirana bas zgrada :D :D :D

I bila je sve do rata :D

A ipak, kad se gradi, "fuj urbicid" :D

Jel cujete sebe?
Hahahaa, osobo sklona vrijedjanju svih koji misle suprotno, a pogotovo nepostivanja starijih od sebe. Samo si ti upravu jelde? Imas prave argumente? Pitah te, jesi li arhitekturu mozda zavrsila pa znas sve dobro?
_Scarlett_

#10904 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Logovan wrote: 20/11/2019 16:18
Kako bih riješio problem nebitno, to je druga tema, ali nisam te citirao radi toga.

@kemoBHP ti je naveo gdje su poslovne zgrade sa slike dodajući da su zadržali zelene površine u centru.
Ti odgovaraš da onda ni MD nije sami centar već Baščaršija, Ferhadija i Titova.

Ako su i kod nas poslovne zgrade smještene blizu samog centra kao sa slike (tj. Marijin Dvor), gdje su nam onda zelene površine u samom centru koje su Francuzi zadržali?
Navela sam primjere: Veliki park, Safet Zajko, Vilsonovo setaliste, Park kod druge gimnazije.

Rekla sam i da sam apsolutno za gradnju novih parova. Dala sam konkretan prijedlog gdje bi meni bila odlicna lokacija za to (istocno od Vijecnice). Predlozila sam da se kao forumasi skupimo da pokusamo da napravimo nesto od toga. Rekla sam i da ne mora tamo nego da mozemo naci adekvatniju lokaciju.

Ali jok. Nijedan odgovor na to.

Jer ljudima na temi (90% njih) i nije stalo do parkova. Hoce samo zbog neceg da kukaju.
_Scarlett_

#10905 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

nineinchnails wrote: 20/11/2019 16:21

Hahahaa, osobo sklona vrijedjanju svih koji misle suprotno, a pogotovo nepostivanja starijih od sebe. Samo si ti upravu jelde? Imas prave argumente? Pitah te, jesi li arhitekturu mozda zavrsila pa znas sve dobro?
Priznaj lijepo da si se obrukao :D

Prvo kazes da trebamo postovati regulacione planove starijih.

Kad kazem da je, po istim regulacionim planovima, bas predvidjena zgrada tamo, pocnes s nekim histericnim napadima :D

Eto, da te pitam: jel povuces ono sto si rekao za postovanje regulacionih planova sad kad znas da su i oni htjeli zgradu tu? :D
Hajvan

#10906 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 15:54
Hajvan wrote: 20/11/2019 15:50
da su ga osvojili i “ocistili” sad bi taj havlospjeve pisao.

neka ga, kao podsjetnik
Jos jedan isfrustrirani metuzalem.

Vrati se pisanju tekstova pjesama. Bolje ti ide.
lagano, lagano

Logovan

#10907 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Da li su ovi kojima su usta puna parkova i trgova komentirali izgradnju park-kompleksa Safet Zajko ili trga koji se trenutno gradi preko puta Vijecnice?

Hint: nisu :D Ako i jesu komentirali nesto, onda je bila neka pljuvacina oko toga sta ne valja :D

Radi se o kontriranju, licnim frustracijama ogorcenih ljudi. Sto su stariji, to su gori po tome.
Komentarisao park SZ, komentarisao trg preko puta Vijećnice (možda ne na ovom forumu), pratim redovno šta se dešava sa trgom (ili neki drugi trg, park, nebitno), dokle su došli, jedva čekam da završe da odem, itd. :wink:
_Scarlett_

#10908 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Logovan wrote: 20/11/2019 16:24

Komentarisao park SZ, komentarisao trg preko puta Vijećnice (možda ne na ovom forumu), pratim redovno šta se dešava sa trgom (ili neki drugi trg, park, nebitno), dokle su došli, jedva čekam da završe da odem, itd. :wink:
Ok, onda si ti medju izuzecima.

I vjerovatno mladja generacija :D
nineinchnails

#10909 Re: Sarajevo Construction

Post by nineinchnails »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 16:23
nineinchnails wrote: 20/11/2019 16:21

Priznaj lijepo da si se obrukao :D

Prvo kazes da trebamo postovati regulacione planove starijih.

Kad kazem da je, po istim regulacionim planovima, bas predvidjena zgrada tamo, pocnes s nekim histericnim napadima :D

Eto, da te pitam: jel povuces ono sto si rekao za postovanje regulacionih planova sad kad znas da su i oni htjeli zgradu tu? :D
Znaci, niti si arhitekta, niti znas sta predstavlja regulacioni plan. Pa cemu onda tako zustra odbrana prijedloga da se tu gradi? Koliko si ti u to ugradjena?
Henry Chinaski

#10910 Re: Sarajevo Construction

Post by Henry Chinaski »

Henry Chinaski wrote: 20/11/2019 16:02 Svi ste pomalo u pravu. Grad je dovoljno ružan i izgrađen stihijski da teško može biti gore.
Pitanje je samo, želimo li početi planirati i praviti ga boljim ili nastavljamo po starom?

Ja sam ljubitelj nižih zgrada i otvorenih prostora, a u ovom dijelu fali prostora i zgrada na ovom mjestu nije neophodna. Naročito ako je tačna teorija o finansijskoj pomoći za SDA koja još ima snage samo u općini Centar pa zgrada zato mora biti tu.

Grad nije uopste ruzan. Ruzni su pojedini dijelovi, tipa grbavica, alipasino. Ali ovaj centralni dio Bascarsija - Ferhadija je lijep.
Ne zavaravajmo se. Grad ima svoj neki šarm koji je spoj, ljudi, historije, arhitekture ali da je ružan, ružan je.

Drugo je ono što bismo mi željeli. To je isto kao kad igramo sa Italijom ili Španijom i očekujemo pobjedu po svaku cijenu.
Dio našeg šarma je i to što o sebi imamo predobro mišljenje.
_Scarlett_

#10911 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

nineinchnails wrote: 20/11/2019 16:25

Znaci, niti si arhitekta, niti znas sta predstavlja regulacioni plan. Pa cemu onda tako zustra odbrana prijedloga da se tu gradi? Koliko si ti u to ugradjena?
Nisam ni ocekivala odgovor na pitanje :D
_Scarlett_

#10912 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Henry Chinaski wrote: 20/11/2019 16:20

Činjenica je da je poslije Austougarske malo stvari urađeno arhitektonski ispravno u Sarajevu ali to ne znači da se sad ne može početi popravljati.
Grad treba gledati u cjelini i tako ga i planirati. NIšta u Sarajevu nije daleko i mi smo mali grad. Ako se saobraćaj kvalitetno sredi (što je još jedna zaostavština lošeg planiranja) grad bi postao vrlo mala sredina za dobaciti od A do B.
Podjela na neke mahale je vrhunac provincijalizma u ovolikom gradu.
Pa apsolutno se slazem s time.

Kazem samo da je po meni bolje napraviti zelenu zonu od nekog kriticnijeg mjesta nego centar Marijin Dvora.

Prostor oko Vijecnice ne lici ni na sta. Koja bi revitalizacija za taj dio grada bila da se tamo napravi park? Pogotovo sada kad se Vijecnica rekonstruisala i kad se pravi trg prekoputa.

Puno bi smislenije napraviti lijep park tamo nego na M. Dvoru.
Hajvan

#10913 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Henry Chinaski wrote: 20/11/2019 16:08
Ne bih da se uplićem u raspravu ali, gledano sa strane, ti zvučiš sa najviše frustracija. Bez uvrede.
:thumbup:
:izet:

da, nevjerovatno..
a ja jos bijah na njenoj strani

manjak razumjevanja procitanog se da primijetiti.
JThomas

#10914 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

hajmo praviti park gdje su izgrađeni objekti, a graditi objekte gdje je park. samo neka se radi, to je motor ekonomije.
saibaba

#10915 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Henry Chinaski wrote: 20/11/2019 16:25

Ne zavaravajmo se. Grad ima svoj neki šarm koji je spoj, ljudi, historije, arhitekture ali da je ružan, ružan je.

Drugo je ono što bismo mi željeli. To je isto kao kad igramo sa Italijom ili Španijom i očekujemo pobjedu po svaku cijenu.
Opet kazem, centralni dio grada potez od Bascarsije do titove nije uopste ruzan. Cak je izuzetno lijep.
Hajvan

#10916 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

saibaba wrote: 20/11/2019 17:56

Opet kazem, centralni dio grada potez od Bascarsije do titove nije uopste ruzan. Cak je izuzetno lijep.
'ta ti na’?!

ti si ovaj:

Eto, bar si sarmantan. :lol:
_Scarlett_

#10917 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

JThomas wrote: 20/11/2019 17:22 hajmo praviti park gdje su izgrađeni objekti, a graditi objekte gdje je park. samo neka se radi, to je motor ekonomije.
Kakvi ba objekti istocno od Vijecnice? Raspale trafike i neuredne kucice bez fasada? To je nesto sto je vrijedno sacuvati :-) :-) :-)

Rusili su ruzne zgradice da bi napravili trg prekoputa Vijecnice. I odlicno je sto su to radili. To bi valjda trebalo biti pozitivno za vas kojima su usta puna parkova i javnih prostora na temi?

Ali opet: "veliki borci" za parkove i zelenila i nisu nesto zainteresovani za to. Hoce samo da kukaju, pljuju.

Sta rade frustracije.
_Scarlett_

#10918 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

^^Ovo je inace klasican dokaz onoga o cemu pricam: da se kuka i pljuje reda radi.

Pljuvaci: "fuj na sta nam lici grad, nemamo parkove i trgove, samo hrpa neuglednih zgradica gradjene bez ikakvog smisla i reda".

Ja: "ajmo onda rusiti neke od tih neuglednih zgrada i da napravimo lijep park/javan prostor"

Pljuvaci: "vidi ove, oce da pravi park tamo dje vec ima zgrada, dje to ima"
JThomas

#10919 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

dobro si, što bi park bio gdje je već park. hajmo mi to zabetonirati, a ovo otkupiti, srušiti i napraviti novi park.
_Scarlett_

#10920 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

JThomas wrote: 20/11/2019 18:32 dobro si, što bi park bio gdje je već park. hajmo mi to zabetonirati, a ovo otkupiti, srušiti i napraviti novi park.
Na Hastahani nije bilo parka! Tu je sve do rata bila zgrada, a onda spontano postala prvremeni javni prostor koji se najmanje koristi od strane porodica itd. za rekreaciju, a najvise se koristi za parking i narkomane.

A Sarajevo je takvo da se, ako cemo praviti parkove, MORA rusiti ruglo na odredjenim mjestima. Zasto ti je to nesto negativno? Zasto kukate zbog neuglednih zgrada i neplanirane gradnje a protivite se rusenju istih da bi se napravilo nesto lijepo, korisno i smisleno?
Last edited by _Scarlett_ on 20/11/2019 18:50, edited 2 times in total.
_Scarlett_

#10921 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Image

Pogledajte samo koliko ljepse izgleda kad su rusili zgradice i pravili trg. A onda gledate preko puta, na lijevoj strani. To nisu reprezentativna zdanja koja se ne smiju rusiti. To je ruglo. Ruglo o kojem i vi rado pricate, i za koje vi cesto kazete da je ruglo.

Da li ja zivim u nekom paralelnom svemiru? Slazemo se svi da je Sarajevo puno neregulisane gradnje. Kukate zbog toga godinama.

A kad neko predlozi da se to rijesi "sto ba komplikujes, cuj rusiti vec postojece zgrade".

Odvadite malo. Slusajte sebe i zapitajte se:"imam li ovdje pojma o cemu pricam ili mi je samo vazno sada da kukam i pljujem i da tako lijecim neke osobne frustracije u zivotu".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10922 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Dovoljno sam dugo u Sarajevu da ga osjecam svojim, a opet i dovoljno sam tudjin da ga mogu posmatrati objektivnije od onih koji su se u njemu rodili....i velim da je šarmantan grad. Lijep nipošto, ali šarmantan kao oni likovi rastavljenih prednjih zuba i malo pivskog stomaka što vodaju vrh ribe, a pritom nisu djeca tranzicijskih tajkuna, nego regularni momci.

Grad ima energiju, ima tu neku živost i toplinu, bez obzira na svo šarenilo i nesklad u koje se obreo. Super skladni Drezden npr. uz svo uvažavanje njegove tragedije, mi je primjer grada bez ikakve energije i živosti, isto laboratorija na otvorenom. Bolje im je bilo da su ostavili prostrane avenije sovjetskog tipa.

Sarajevo vizuelno djeluje kao pravi evropski grad na svega par kilometara zračne linije po dužini i dosta uže po širini, ostalo izgleda kao i većina ostatka države.
JThomas

#10923 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

narediš da se ne čisti i ne uređuje, pa normalno da će biti neuredno. i onda kažeš ruglo, treba investitor da to dovede u red.
nosara

#10924 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 18:43 Image

Pogledajte samo koliko ljepse izgleda kad su rusili zgradice i pravili trg. A onda gledate preko puta, na lijevoj strani. To nisu reprezentativna zdanja koja se ne smiju rusiti. To je ruglo. Ruglo o kojem i vi rado pricate, i za koje vi cesto kazete da je ruglo.

Da li ja zivim u nekom paralelnom svemiru? Slazemo se svi da je Sarajevo puno neregulisane gradnje. Kukate zbog toga godinama.

A kad neko predlozi da se to rijesi "sto ba komplikujes, cuj rusiti vec postojece zgrade".

Odvadite malo. Slusajte sebe i zapitajte se:"imam li ovdje pojma o cemu pricam ili mi je samo vazno sada da kukam i pljujem i da tako lijecim neke osobne frustracije u zivotu".
Premijer liga se nastavlja, zato ti necu napisati ono sto treba na ove nebuloze, ne zelim da me banuju. Laki ju. :mrgreen:

Pazi ti ovo, oni regulisu nelegalnu gradnju. :lol:

E grade sta ti kopita rade... :-)
_Scarlett_

#10925 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

nosara wrote: 20/11/2019 19:45
Premijer liga se nastavlja, zato ti necu napisati ono sto treba na ove nebuloze, ne zelim da me banuju. Laki ju. :mrgreen:

Pazi ti ovo, oni regulisu nelegalnu gradnju. :lol:

E grade sta ti kopita rade... :-)
Pa gdje si ti dedo :D Nije valjda da samo zena cuva unuke a ti nista? :D

Pazi kako je skontao kako je jeo govna kod Hastahane, pa sada svim silama zeli skrenuti paznju na druge stvari :D
Post Reply