Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#10826 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Volio bih ja da imam lični interes oko garaža. Nažalost nemam.

Stvar je veoma jednostavna. Mislim da je podzemna garaža na onom dijelu grada (pa i na Hastahani) potrebna. Da li će neki kapitalista hajrovati? Najvjerovatnije. Tako je svugdje. Više ne znam je li trač, ali mene su ubjeđivali kako je jedan naš pjevač kupio u centralnom dijelu Londona parking. On iz Sarajeva kupio garažu u Londonu pored Sarajeva je meni bizarna vijest.

Stvar sa slikom Čengić Vile je da se grad širi, i da će se širiti. Biće pritisak na zelene površine gdje god da je moguće. Ali, to ne znači da ne treba nigdje graditi, ili da treba svugdje. Hajmo konkrento. Ima stvarno dobrih argumenata za i protiv ikakve izgradnje na Hastahani. Ali, meni smetaju oni - nemoj neko će se obogatiti, nemoj graditi dosta nam je zgrada, daj zelene površine radi zelenih površina samo da se ništa ne bi izgradilo.

Da li je bilo bolje rješenje za zgradu na Hastahani? Jeste. Mislim da se izgubila priča sa muzejom koji je tamo trebao biti. I to je šteta. I to se trebalo gurati. Ali razumijem i vijećnike koji su već isplanirali kako potrošiti 5 miliona koje trebaju dobiti od centralne banke. A sa muzejom vide samo trošak.

Sada prošao projekat biće zgrada na dijelu prostora gdje je sada parking. Ostalo planirali zelenu površinu. Meni nije to loš kompromis.

P.S.
Zašto nema snage da se razne institucije izjeste iz centra grada je zanimljivo. Nije da nema slučajeva. Evo, federalna vlada je otišla u NS. UIO isto. Ali, da postoji otpor - očito postoji. Neki je i razumljiv zbog radne snage koja utiče na odluke (recimo jedna institucija državna isto traži sada prostorije - svi u komisiji koja o tome odlučuje žive u centru grada, trenutno su u NS sa sjedišet, odluka će biti koja?).

P.P.S.
Sjeća li se neko kritike da će zgrada biti opasana bodljikavom žicom sa zaštitarima?
Slično je bilo i sa ambasadom Saudije na Vilsonovom.
azdralovic

#10827 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

Haris.ba wrote: 20/11/2019 11:30 Volio bih ja da imam lični interes oko garaža. Nažalost nemam.

Stvar je veoma jednostavna. Mislim da je podzemna garaža na onom dijelu grada (pa i na Hastahani) potrebna. Da li će neki kapitalista hajrovati? Najvjerovatnije. Tako je svugdje. Više ne znam je li trač, ali mene su ubjeđivali kako je jedan naš pjevač kupio u centralnom dijelu Londona parking. On iz Sarajeva kupio garažu u Londonu pored Sarajeva je meni bizarna vijest.

Stvar sa slikom Čengić Vile je da se grad širi, i da će se širiti. Biće pritisak na zelene površine gdje god da je moguće. Ali, to ne znači da ne treba nigdje graditi, ili da treba svugdje. Hajmo konkrento. Ima stvarno dobrih argumenata za i protiv ikakve izgradnje na Hastahani. Ali, meni smetaju oni - nemoj neko će se obogatiti, nemoj graditi dosta nam je zgrada, daj zelene površine radi zelenih površina samo da se ništa ne bi izgradilo.

Da li je bilo bolje rješenje za zgradu na Hastahani? Jeste. Mislim da se izgubila priča sa muzejom koji je tamo trebao biti. I to je šteta. I to se trebalo gurati. Ali razumijem i vijećnike koji su već isplanirali kako potrošiti 5 miliona koje trebaju dobiti od centralne banke. A sa muzejom vide samo trošak.

Sada prošao projekat biće zgrada na dijelu prostora gdje je sada parking. Ostalo planirali zelenu površinu. Meni nije to loš kompromis.

P.S.
Zašto nema snage da se razne institucije izjeste iz centra grada je zanimljivo. Nije da nema slučajeva. Evo, federalna vlada je otišla u NS. UIO isto. Ali, da postoji otpor - očito postoji. Neki je i razumljiv zbog radne snage koja utiče na odluke (recimo jedna institucija državna isto traži sada prostorije - svi u komisiji koja o tome odlučuje žive u centru grada, trenutno su u NS sa sjedišet, odluka će biti koja?).

P.P.S.
Sjeća li se neko kritike da će zgrada biti opasana bodljikavom žicom sa zaštitarima?
Slično je bilo i sa ambasadom Saudije na Vilsonovom.
Sto se tice izmjestanja institucija, ima neka uredba koliko one mogu biti udaljene od zgrade predsjednistva...
Znam da se vrtila prica da ona zgrada na Otoci (capital tower sada) je izvan tog kruga te iz tog razloga nije nikada stavljena u upotrebu
Haris.ba

#10828 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

azdralovic wrote: 20/11/2019 11:47 Sto se tice izmjestanja institucija, ima neka uredba koliko one mogu biti udaljene od zgrade predsjednistva...
Znam da se vrtila prica da ona zgrada na Otoci (capital tower sada) je izvan tog kruga te iz tog razloga nije nikada stavljena u upotrebu
Čuo sam tu priču. Ali, niko ne zna koja je to uredba/propis.

Ali, hajde ovako logički. Kako može državni zatvor u Lukavici, a ne može neka institucija na Čvilu?

Eno agencije za avione (kako se već zove zvanično nebitno), pored aerodroma. Spomenuo sam UIO. Glavno sjedište mu je u Banja Luci. U Sarajevu je "podružnica".

Na federalnom nivou već imamo neka ministarstva čija su sjedišta u Mostaru....

Primjera mali milion. Na Ilidži je nuđeno federalnoj vladi da pravi zgradu. Kažu nije Sarajevo. :D
JThomas

#10829 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

ama nije dovoljno pogurao ljiljanko i zdravo. ušao mu samo službeni list. bila su federalna ministarstva u uniprometu kod merkatora na socijalnom, kad ih sdp-sda vlada tamo izmjestila. ima služba za poslove sa strancima kod aerodroma, a prije bila kod eće u pijačnoj. sipa u lukavici, i tako dalje.
high_volume

#10830 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

azdralovic wrote: 20/11/2019 11:47 Sto se tice izmjestanja institucija, ima neka uredba koliko one mogu biti udaljene od zgrade predsjednistva...
Ta je zgrada idejno osmišljena i izgrađena za buduću carinsku upravu, ali Slezak tada pade u nemilost Bevandi
JThomas

#10831 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

"kafa" je i uzrok i posljedica, i cilj i sredstvo :mrgreen:
neki

#10832 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

high_volume wrote: 20/11/2019 12:04
Ta je zgrada idejno osmišljena i izgrađena za buduću carinsku upravu, ali Slezak tada pade u nemilost Bevandi
glupost, ta zgrada nikad nije građena za carinsku upravu, niti bi je tamo bilo moguće smjestiti.
_Scarlett_

#10833 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

uvaljivanja zgrada gdje god kojem investitoru padne na pamet ti je totalna fula...
Ovo mi je najjace :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Strogi centar grada a oni govore o lokaciji kao da se radi o netaknutoj prirodi koja treba biti zasticena :lol: :lol: :lol:
drndalo

#10834 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 12:15
uvaljivanja zgrada gdje god kojem investitoru padne na pamet ti je totalna fula...
Ovo mi je najjace :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Strogi centar grada a oni govore o lokaciji kao da se radi o netaknutoj prirodi koja treba biti zasticena :lol: :lol: :lol:
Ja ne znam jesil' corava ili se samo pravis...? Uopste ne pricam o netaknutoj prirodi, nego o principu "gdje god mjesto vidis, tu zgradu posadi", pa imamo nered kakav imamo... Hoce investitior zgradu, pa hajmo mu je dati...? Hoce guze, hajmo mu se naguziti...?! Hocu i ja janjetine, ali nema prije proljeca...

Hastahana ? Park ? Parking ? Moglo je i jedno i drugo istovremeno, parking se iskopa, izgradi, a kad se zavsi napravi se park kako treba na povrsini. Po meni bi to bilo najmanje lose rjesenje... Jok, za razvoj BiH industrije nam kancelarije najvise fale...
JThomas

#10835 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

naročito kancelarije centralne banke. logično jer tu su najveće plate :mrgreen:
DaffyDuck

#10836 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

alphonse kauders wrote: 20/11/2019 10:48 Mislim da je ovdje totalno svjesno skrenuta pažnja javnosti na Centralnu banku i park, a ne na ono što je zaista cilj vladajuće strukture Opštine Centar, a to je PODZEMNA GARAŽA!

Treba li podsjećati da je su najbliži članovi familije vijećnika SDA iz Opštine Centar Mustafe Mulića vlasnici firme City Park d.d. Sarajevo, a koja upravlja parkingom kod Narodnog pozorišta (nagodba zbog naknade štete zbog neizgradnje garaže kod Pozorišta). Također, Mustafin brat Hajrudin upravlja "parkingom" kod Tržnice kao i auto pijacom (nakon uspješne "privatizacije").

Braća Mulić su se dali u tajkunski biznis parkinzima, pri čemu snažno koriste politički utjecaj stranke, te vjerovatno se može primijetiti da svaki mogući potencijalni projekat u Opštini Centar uključuje nekakve garaže ili parkinge.

Tako da nije problem, dogovoriće se vijećnici možda i za neki kompromis oko parka, ali ja čvrsto vjerujem da su im primarni cilj podzemne garaže.

I da se nadovežem - onaj ko tvrdi da Centar grada pripada samo administrativnim zgradama, i da tu nema mjesta za parkove, nije se dovoljno naputovao, to garantujem.
Ima tu jos dosta muljaze oko Mulića, upisali su se/ili pokusali/ kao vlasnici zemljista na kojim su AU zgrade sa stanovima u centru oko parkinga kod trznice... da imamo istrazivacko novinarstvo, materijala na pretek...
_Scarlett_

#10837 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Cuj investitor hoce da ima zgradu u downtown-u. Dje to ima na svijetu osim kod nas :D :D :D :D
drndalo

#10838 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 13:35 Cuj investitor hoce da ima zgradu u downtown-u. Dje to ima na svijetu osim kod nas :D :D :D :D
Vjerovala ili ne, ne naguzuju se svi u svijetu svim investitorima na sve zahtjeve, zelje, cestitke i pozdrave....
_Scarlett_

#10839 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Vidi francuskih papaka koje su betonarije napravili. Moramo mi biti pametniji!!!

Image
_Scarlett_

#10840 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

A tek Svabe.. ali kad su oni imali pojma o zivotu :D Vidi na sta im lici zemlja :D

Image
alibaba_i_30_godina

#10841 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 14:47 Vidi francuskih papaka koje su betonarije napravili. Moramo mi biti pametniji!!!

Image
Sve seljak do seljaka, pobjegli sigurno sa svojih livada i pašnjaka i jedva dočekali da grade i postavljaju tone i tone čelika. :oops:
Pogledaj i Ajfela.

A Svabe pogotovo. Sta uradise od onog Frankfurta. :oops:
Logovan

#10842 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Postaviš sliku uz malo sarkastičnih rečenica i to kao neki argument za nešto. :-)
alibaba_i_30_godina

#10843 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

Napišeš kilometarski post, satres se od piskaranja I ljudi opet izgrade sta žele.

I to kao neki bunt ili nesto. :oops:
_Scarlett_

#10844 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Logovan wrote: 20/11/2019 14:55 Postaviš sliku uz malo sarkastičnih rečenica i to kao neki argument za nešto. :-)
Naravno da je argument. Argument protiv ovih koji tvrde da je "nenormalno "uvaljivati" zgrade" u centar grada". Marijin Dvor je sarajevski downtown. Ako ima prirodno mjesto za poslovne zgrade, onda je to tamo.
nosara

#10845 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Selo je u genima, nema veze s betonom i staklom. Jazuk materijala.

Cuj, downtown!? :lol:
_Scarlett_

#10846 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

nosara wrote: 20/11/2019 14:59 Selo je u genima, nema veze s betonom i staklom. Jazuk materijala.

Cuj, downtown!? :lol:
Sklonite se Englezi, sace Bosnjo da vam objasni kako nemate pojma o urbanizmu :D

Image
Logovan

#10847 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

_Scarlett_ wrote: 20/11/2019 14:57
Logovan wrote: 20/11/2019 14:55 Postaviš sliku uz malo sarkastičnih rečenica i to kao neki argument za nešto. :-)
Naravno da je argument. Argument protiv ovih koji tvrde da je "nenormalno "uvaljivati" zgrade" u centar grada". Marijin Dvor je sarajevski downtown. Ako ima prirodno mjesto za poslovne zgrade, onda je to tamo.
Mogu i ja naći sliku sa velikim parkom iz centra grada i to bi bilo skroz suprotno od ovog tvog.

A boldirano si izvrnula kako tebi odgovara. Ili ne čitaš najbolje ili si bezobrazna. Boldirano ja nisam rekao, a koliko sam upratio nisu ni ostali.
nosara

#10848 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Image
_Scarlett_

#10849 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Logovan wrote: 20/11/2019 15:02 Mogu i ja naći sliku sa velikim parkom iz centra grada i to bi bilo skroz suprotno od ovog tvog.

A boldirano si izvrnula kako tebi odgovara. Ili ne čitaš najbolje ili si bezobrazna. Boldirano ja nisam rekao, a koliko sam upratio nisu ni ostali.
Sarajevo nije New York, i Vilsonovo se nalazi u "centru" grada.

Ima i kod nas zelenila u centru (Veliki Park recimo), i da je rijec o izgradnji tamo, prva bih bila protiv. Ovo je jebeni Marijin Dvor.
_Scarlett_

#10850 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

nosara wrote: 20/11/2019 15:03 Image
Bahahahahh, sta znaju Svabe, Englezi, ugledajte se na Paljane :D :D :D :D :D :D
Post Reply