Da, da, Manhattan zjapi praznodrndalo wrote: ↑19/11/2019 16:36 Ne znamo se pa ne mozes o meni... Safet Zajko je za SA pojmove saobracaja = Konetikatu za Njujork...
Toliko o tvojoj paralelnoj stvarnosti. Bilo bi postenije reci koji je tvoj interes pa da znamo zasto si za zgrade...?
Toliko je zgrada normalno uvaljivati po centru, da su mega firme pravile mega-zgrade u movim dijelovima evropskih gradova, kao green-field investicije, umjesto da su ih trpali na 324m2 u Sumbula Avde...
Sarajevo Construction
-
_Scarlett_
#10801 Re: Sarajevo Construction
- drug_profi
- Haris.ba
#10803 Re: Sarajevo Construction
Pod hitno zaustaviti gradnju centralne banke na Hastahani.
Bujrum im želim na Ilidžu. Neće morati platiti zemljište toliko skupo.
Bujrum im želim na Ilidžu. Neće morati platiti zemljište toliko skupo.
-
azdralovic
#10804 Re: Sarajevo Construction
do parkuse se moze pjeskedrug_profi wrote: ↑19/11/2019 16:39 Ja ne bih rekao. Parkove koristi onaj ko ih treba. Sad sto je to manjina ne znaci da njihove potrebe nisu bitne.
I 6 km do parka nije malo. Dapace sve sto je nedostizno kroz kracu setnju je predaleko jer parkove najvise koriste majek sa djecom, starci, psi sa vlasnicima.
- Logovan
#10805 Re: Sarajevo Construction
Hhaahahha_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 16:43
"Park" na Hastahani: okupljanje narkomana, klupe i mobiljar koji ce prezivjeti najduze 2 sedmice nakon upostavljanja.
Pa brini se o tom parku i neće biti narkomana, neće klupe razbijene, itd.
Umjesto da gledamo da imamo što više parkova, trgova, šetališta, mi kažemo "šta će nam još jedan park, imamo park kod Druge gimnazije", šta će nam još jedno šetalište, imamo Vilsonovo".
Još gore mi je kada se kaže, "šta će nam još zelenila u gradu, imamo na Trebeviću dovoljno".
Last edited by Logovan on 19/11/2019 17:46, edited 1 time in total.
-
_Scarlett_
#10806 Re: Sarajevo Construction
Nek se gradi park, ali ne u samom centru grada na lokaciji koja je decenija namjenjena za poslovnu zgradu.Logovan wrote: ↑19/11/2019 17:43Hhaahahha_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 16:43
"Park" na Hastahani: okupljanje narkomana, klupe i mobiljar koji ce prezivjeti najduze 2 sedmice nakon upostavljanja.![]()
![]()
![]()
Pa brini se o tom parku i neće biti narkomana, neće klupe razbijene, itd.
Umjesto da gledamo da imamo što više parkova, trgova, šetališta, mi kažemo "šta će nam još jedan park, imamo park kod Druge gimnazije", šta će nam još jedno šetalište, imamo Vilsonovo".
Ne radi se o prirodnom blagu UNESCO-a. Radi se o jebenom downtown-u.
- Logovan
#10807 Re: Sarajevo Construction
Ne mora svaki dio centra biti sa poslovnom zgradom. Sada ćeš ti odgovoriti "da nije svaki dio centra sa poslovnom zgradom i navesti primjer"._Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 17:46 Nek se gradi park, ali ne u samom centru grada na lokaciji koja je decenija namjenjena za poslovnu zgradu.
Ne radi se o prirodnom blagu UNESCO-a. Radi se o jebenom downtown-u.
Ovo boldirano okači mačku o rep. Namijenjeno pa šta? Ništa.
- Cossack
#10808 Re: Sarajevo Construction
Iskreno, podržavam gradnju CB i uređenje onog rugla od parka. Objekat neće uzeti previše prostora tako da se drami bezveze. Da je ovo ruglo od parka ostalo još 50 godina niko se ne bi prstom počesao. Ali sada kada se pravi i uređuje park na način kako to treba, idu protesti, buntovi, forumske i FB disertacije...
- drndalo
#10809 Re: Sarajevo Construction
Jesil ti pao s Marsa i stvarno mislis da ce to biti "samo komad", i da ce ostalo biti "park kako treba"?
I opet potpitanje, sta to gospodi iz CB fali na "čeki", pa da im treba zgrada dalje od centra od postojece?
I opet potpitanje, sta to gospodi iz CB fali na "čeki", pa da im treba zgrada dalje od centra od postojece?
- Logovan
#10810 Re: Sarajevo Construction
Ruglo od parka je ruglo jer se ne održava. Ruglo od parka može biti ruglo i kada bude zgrada. Zgrada ne znači uredan park.Cossack wrote: ↑19/11/2019 18:25 Iskreno, podržavam gradnju CB i uređenje onog rugla od parka. Objekat neće uzeti previše prostora tako da se drami bezveze. Da je ovo ruglo od parka ostalo još 50 godina niko se ne bi prstom počesao. Ali sada kada se pravi i uređuje park na način kako to treba, idu protesti, buntovi, forumske i FB disertacije...
A bojim se da ovo neće biti jedini objekat na Hastahani. Proda se jedan dio uz priču da će veći dio biti park, pa se za 2, 5, 10 godina proda drugi za neki objekat, pa dođe parking, itd. I tako ti park nestane.
Ja odgovore oko nove zgrade čekam mjesecima. Čemu zgrada, zašto baš tamo, zašto im ne odgovara gdje jesu, šta će biti sa starom zgradom, itd.
- drndalo
#10811 Re: Sarajevo Construction
Mozda "prvi sin" u nas hoce sebi sef, sentimentalno...Logovan wrote: ↑19/11/2019 18:43Ruglo od parka je ruglo jer se ne održava. Ruglo od parka može biti ruglo i kada bude zgrada. Zgrada ne znači uredan park.Cossack wrote: ↑19/11/2019 18:25 Iskreno, podržavam gradnju CB i uređenje onog rugla od parka. Objekat neće uzeti previše prostora tako da se drami bezveze. Da je ovo ruglo od parka ostalo još 50 godina niko se ne bi prstom počesao. Ali sada kada se pravi i uređuje park na način kako to treba, idu protesti, buntovi, forumske i FB disertacije...
A bojim se da ovo neće biti jedini objekat na Hastahani. Proda se jedan dio uz priču da će veći dio biti park, pa se za 2, 5, 10 godina proda drugi za neki objekat, pa dođe parking, itd. I tako ti park nestane.Ja odgovore oko nove zgrade čekam mjesecima. Čemu zgrada, zašto baš tamo, zašto im ne odgovara gdje jesu, šta će biti sa starom zgradom, itd.
- saibaba
#10812 Re: Sarajevo Construction
"Park" hastahana stoji kao ruglo u centru nekih dvadeset i kusur godina, ne sjecam se da je bio nekih inicijativa gradjana da se on uredi .. Sad kad se pojavio investitor odjednom je taj park postao "pluca grada".drndalo wrote: ↑19/11/2019 16:36 Ne znamo se pa ne mozes o meni... Safet Zajko je za SA pojmove saobracaja = Konetikatu za Njujork...
Toliko o tvojoj paralelnoj stvarnosti. Bilo bi postenije reci koji je tvoj interes pa da znamo zasto si za zgrade...?
Toliko je zgrada normalno uvaljivati po centru, da su mega firme pravile mega-zgrade u movim dijelovima evropskih gradova, kao green-field investicije, umjesto da su ih trpali na 324m2 u Sumbula Avde...
- drndalo
#10813 Re: Sarajevo Construction
To jos uvijek ne znaci da to "ruglo" moramo betonizirati...
Investitor se spominje tek par dana, a ljudi laju na to jace od godine, mislim i duze...
Inicijative gradjana Nacelniku otvaracu trotoara? Zjbvs se ili si ozbiljan?
Investitor se spominje tek par dana, a ljudi laju na to jace od godine, mislim i duze...
Inicijative gradjana Nacelniku otvaracu trotoara? Zjbvs se ili si ozbiljan?
- drndalo
#10814 Re: Sarajevo Construction
Neka mashala, evo investitora, ima privreda da nam explodira... Od uvoza...SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO, SA SAMO JEDNIM GLASOM PROTIV, JE UPRAVO GLASALA ZA PRODAJU DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA PRIVATNIKU ZA GRADNJU NEBODERA OD 22 SPRATA NA MARINDVORU
Privatnik će državi za kvadrat zemljišta u tzv. "ekstra A" zoni platiti NIŽU cijenu nego što će je državi platiti Centralna banka u "ekstra B" zoni za zemljište na prostoru Hastahane.
#50NijansiSDA #GušiSarajevo...
See more
- DaffyDuck
#10815 Re: Sarajevo Construction
zlj firma iz svicarske. pa jadrndalo wrote: ↑19/11/2019 22:25Neka mashala, evo investitora, ima privreda da nam explodira... Od uvoza...SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO, SA SAMO JEDNIM GLASOM PROTIV, JE UPRAVO GLASALA ZA PRODAJU DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA PRIVATNIKU ZA GRADNJU NEBODERA OD 22 SPRATA NA MARINDVORU
Privatnik će državi za kvadrat zemljišta u tzv. "ekstra A" zoni platiti NIŽU cijenu nego što će je državi platiti Centralna banka u "ekstra B" zoni za zemljište na prostoru Hastahane.
#50NijansiSDA #GušiSarajevo...
See more
- Hajvan
#10816 Re: Sarajevo Construction
da, poenta je shvacena:
Central park NY, 3,4 km²
Park Vrelo Bosne Sa, 6,03 km²
Hajvan wrote: ↑04/05/2017 10:17Stojcevac je obuhvacen:Naslovnica wrote: Naš Central Park bi trebao biti područje Vrela Bosne i Stojčevca.
Spomenik prirode «Vrelo Bosne» obuhvata površinu od 603 ha. Nalazi se na području općine Ilidža. Proglašen je Spomenikom prirode 2006. godine – III kategorija Meñunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Osnovni cilj stavljanja pod zaštitu Vrela Bosne je osiguranje očuvanja niza prirodnih, pejzažnih, kulturno-historijskih, naučnih, edukativnih i ekonomskih vrijednosti, te usklañivanje vrijednosti sa zaštitom, korištenjem i razvojem područja.
U skladu sa Zakonom o proglašenju Vrela Bosne Spomenikom prirode osnovni ciljevi upravljanja područjem su:
• Zaštita biodiverziteta,
• Održavanje zaštitnih funkcija prirodnih resursa,
• Zaštita posebnih prirodnih/kulturnih znamenitosti,
• Održivo korištenje prirodnih resursa, osiguranje dugoročnog snabdijevanja vodom za
piće,
• Održivi razvoj područja usklañen sa njegovim prirodnim vrijednostima.
U skladu sa stepenom zaštite, utvrñene su dvije zaštićene zone : nukleus i tampon zona. Prva zona obuhvata izvorišta rijeke Bosne i njihovu okolinu u površini od 54,5 ha. U najznačajnije vrijednosti nukleusa spadaju Vrelo Bosne i rijeka Bosna od izvora do infiltracionog kanala,značajan stepen raznolikosti flore i faune, te parkovski prostori.
Druga zona obuhvata prostor slivnog područja izvora u podnožju Igmana u površini od 548, 50 ha. Odlikuje se velikom hidrološkom raznolikošću.Tu se nalaze:
• Vrelo Stojčevac, vrela Borin I i II, rijeka Bosna (od infiltracionog kanala do Plandišta ), podzemne termalne i termomineralne vode Ilidže, podzemne vode Sarajevskog polja,
• Parkovski prostori, uključujući Veliku aleju , te parkovske prostore oko Banje Ilidža i Stojčevca,
• Javni objekti i objekti stanovanja od kulturno-historijskog značaja, uključujući : arheološko nalazište i nekropole u selu Vrutci, Rimski most na Plandištu, austro- ugarske vile u Velikoj aleji i hoteli na Ilidži , te zgrada Šumarske škole,
• Značajan stepen raznolikosti flore i faune.
Slika: http://kaonadlanu.blogspot.ba/2015/02/v ... ajevo.html
- Cossack
#10817 Re: Sarajevo Construction
Usvojen Nacrt izmjena urbanističkog projekta zbog gradnje "Avaz Ski Towera"

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... ski-towera

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... ski-towera
- drug_profi
#10818 Re: Sarajevo Construction
Na Menhetnu je Central park smješten kako mu ime kaže - centralno. Da bude što dostupniji svima. Znači sa većeg dijela poluotoka ti treba oko 500 metara do njega. A to je suhi centar sa vrijednošću kvadrata u milionima. I ljudi su skontali da im je bitnije to zelenilo od paretina.
Nisu rekli eno vam Džersi sitija i parka oko kipa slobode koji je cca. 6 km daleko.
Ja ovdje nisam ni za ni protiv parka konkretno u Hastahani, već sam za što veću zastupljenost parkova i zelenila (koje će se održavati naravno).
Ja zivim u Novom gradu i prisutan je stalni strah od nehumane "urbanizacije" livada i parkova. Stalno se mora sprječavati neka dzamija, jal pumpa, jal spo. Pouceni iskustvima sad pusemo i na hladno.
Nisu rekli eno vam Džersi sitija i parka oko kipa slobode koji je cca. 6 km daleko.
Ja ovdje nisam ni za ni protiv parka konkretno u Hastahani, već sam za što veću zastupljenost parkova i zelenila (koje će se održavati naravno).
Ja zivim u Novom gradu i prisutan je stalni strah od nehumane "urbanizacije" livada i parkova. Stalno se mora sprječavati neka dzamija, jal pumpa, jal spo. Pouceni iskustvima sad pusemo i na hladno.
- Haris.ba
- VladaFBiH
#10820 Re: Sarajevo Construction
da su se ovi naši tada pitali na istoj ovoj infrastrukturi bi imao zgrade od 20+ spratova svakih 10mHaris.ba wrote: ↑20/11/2019 09:46
Ukradeno sa teme https://forum.klix.ba/slike-starog-sara ... 12725.html
Gledaj parka što je puko.
- Haris.ba
#10821 Re: Sarajevo Construction
Vidi sirotinje proklete.

- drug_profi
- drug_profi
- drndalo
#10824 Re: Sarajevo Construction
Ja sam tebe smatrao sasvim OK i nadprosjecno nacitanim forumasem. U stvari i dalje te smatram, ali ocito imas neki razlog ZA ovo...Haris.ba wrote: ↑20/11/2019 09:46
Ukradeno sa teme https://forum.klix.ba/slike-starog-sara ... 12725.html
Gledaj parka što je puko.
Mislim poredjenje zelenih ledina na sirenju grada, naspram uvaljivanja zgrada gdje god kojem investitoru padne na pamet ti je totalna fula...
Kamara velikih firmi sa novim upravnim zgradama velicine/tipa RZB preko puta Kampusa po Novom Beogradu i Zagrebu uz saobracajne bulevare je glupost ? Tj. izmjestanje iz mrtvih centara grada ? Mozda bi neko upravama tih banaka i firmi trebao javiti da su glupi, i da privreda umire zbog njihovih odluka...
- alphonse kauders
#10825 Re: Sarajevo Construction
Mislim da je ovdje totalno svjesno skrenuta pažnja javnosti na Centralnu banku i park, a ne na ono što je zaista cilj vladajuće strukture Opštine Centar, a to je PODZEMNA GARAŽA!
Treba li podsjećati da je su najbliži članovi familije vijećnika SDA iz Opštine Centar Mustafe Mulića vlasnici firme City Park d.d. Sarajevo, a koja upravlja parkingom kod Narodnog pozorišta (nagodba zbog naknade štete zbog neizgradnje garaže kod Pozorišta). Također, Mustafin brat Hajrudin upravlja "parkingom" kod Tržnice kao i auto pijacom (nakon uspješne "privatizacije").
Braća Mulić su se dali u tajkunski biznis parkinzima, pri čemu snažno koriste politički utjecaj stranke, te vjerovatno se može primijetiti da svaki mogući potencijalni projekat u Opštini Centar uključuje nekakve garaže ili parkinge.
Tako da nije problem, dogovoriće se vijećnici možda i za neki kompromis oko parka, ali ja čvrsto vjerujem da su im primarni cilj podzemne garaže.
I da se nadovežem - onaj ko tvrdi da Centar grada pripada samo administrativnim zgradama, i da tu nema mjesta za parkove, nije se dovoljno naputovao, to garantujem.
Treba li podsjećati da je su najbliži članovi familije vijećnika SDA iz Opštine Centar Mustafe Mulića vlasnici firme City Park d.d. Sarajevo, a koja upravlja parkingom kod Narodnog pozorišta (nagodba zbog naknade štete zbog neizgradnje garaže kod Pozorišta). Također, Mustafin brat Hajrudin upravlja "parkingom" kod Tržnice kao i auto pijacom (nakon uspješne "privatizacije").
Braća Mulić su se dali u tajkunski biznis parkinzima, pri čemu snažno koriste politički utjecaj stranke, te vjerovatno se može primijetiti da svaki mogući potencijalni projekat u Opštini Centar uključuje nekakve garaže ili parkinge.
Tako da nije problem, dogovoriće se vijećnici možda i za neki kompromis oko parka, ali ja čvrsto vjerujem da su im primarni cilj podzemne garaže.
I da se nadovežem - onaj ko tvrdi da Centar grada pripada samo administrativnim zgradama, i da tu nema mjesta za parkove, nije se dovoljno naputovao, to garantujem.