DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#651 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by amar1994 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Slo Burner wrote: Eko test je skuplji za novog dizela nego za 30 godina starog benzinca. S druge strane vozila su zanemariv zagadjivac u poredjenu sa fabirkama, grijanjima, brodovima... i svi ovi DPF filteri, GPF filteri ADBlue, EGR i ini sluze samo za podizanje cijene novih vozila i njohovog odrzavanja i zato jesu ekonomska kategorija.
Kad kupimo nov DPF i stavimo na vozilo koje je preslo 300 000, njegov radni vijek ce biti jako kratak, tako da sve osim Hiltovke i nema nekog smisla
ne bih se složio ali nema potrebe da pokrećemo diskusiju...
ma odlicno razmisljanje,sa naglaskom na dubinu istog :run:

nemoj dzaba pocinjat,ne vrijedi :)
Travnički Noćni Šetač

#652 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Travnički Noćni Šetač »

preludezalude wrote: Odkud ti ideja da ga moras imati u autu uvijek?
kao što rekoh gore :
Travnički Noćni Šetač wrote:Ja redovno dobijem papir od eko testa i još me upozore da njega nigdje ne predajem nego da čuvam u autu...
Nisam ulazio u detalje je li obaveza ili nije, dobijem ga, kažu da ga ne predajem već čuvam u autu i ja ostavim u fasciklu uz ostale potrebne papire ...
mayab

#653 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by mayab »

S obzirom da nije eliminatoran, tj. nebitan je, onda i taj papir , imao ili ne imao isto ti ga dodje, važno da su ti uzete pare :mrgreen: , i da se negdje zapiše da je odrađeno, dakle samo jedna u nizu legalnih pljački građana od strane DRŽAVE!
I kako rekoh prije,kad to zaživi, sistem neće dati prolaz za auto koje ne zadovolji!
Kakva je vlast u državi, i kakvo je stanje sa voznim parkom, eto bas glede ove teme, sve ovo pada-ne prolazi na tehničkom, ali država to NE SMIJE I NE ŽELI da uvede, jel sad to postaje socijalna kategorija, da ne lupim ono "vitalni nacionalni(etnički) interes :lol:
Dosta je vidjeti sistem godišnjeg oporezivanja automobila i to samo potkrepljuje ovu gore tezu o socijalnom aspektu :bih:
Meni bi u tom pravcu bilo logično da prvo preokrenu sistem godišnjeg oporezivanja auta , i da onda za koju godinu ide i taj EKO test kao smrtna presuda :lol:
Ali niko to ne smije, jer bi to njima bila smrtna presuda, jedino ako ih neko "stisne" iz vana, ali evo vidimo da "falabogu" EU integracije debelo tapkaju u mjestu, tako da , samo skidaj :D
kabal1337

#654 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by kabal1337 »

Da bas dpf i katalizatori da budu eliminatorni, a kocnice, kugle, krajnice hrdja na strukturnim dijelovima ne... Pa cak ne gledaju ni saru na gumama.
Tih 90 KM je najskuplja dijagnostika i pregled vozila na kojem ti nista ne pregledaju
Ghostbusters

#655 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Ghostbusters »

Pozz
Jeli iko isao ovom Neskovicu na ciscenje DPF a ? Vase misljenje me zanima
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#656 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by liaar »

Ghostbusters wrote: 19/11/2019 21:35 Pozz
Jeli iko isao ovom Neskovicu na ciscenje DPF a ? Vase misljenje me zanima
300 KM sa skidanjem i vraćanjem, to je sve što znam. :mrgreen:
ElRe

#657 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ElRe »

Juče sam sa jaranom (koji se u automobile razumije koliko ja u neurologiju :) ) bio kod majstora, automobil Jettu 2011 2.0 TDI 103 KW, . Uglavnom jaranu je "stručnjak" skinuo EGR ventil, ali nije dobro softverski sredio i motor ide u safe mode.
Majstor je Nermin na Mostarskom, i kaže da on to ne može da popravi, osim da vrati EGR ventil i da mu učita prvi, fabrički, softver. Original EGR iz ASE 1030 KM i samo za njega daju garanciju, zamjenski koji su od 400-600 KM kaže izdrže do pola godine.
Ali, to nije sve :)
Pošto je stručnjak skinuo EGR, nastao je problem sa DPFom koji se skoro pa začepio, pa će i tu trebati čišćenje koje košta 300-400 KM.

E sad, mogu da zamislim koliko je ovakvih i sličnih slučajeva i kako će svi popadati kada nekada eko test bude eliminatoran na tehničkom. To će biti u Srbiji od 2021. god

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vise- ... da/1px0zm0

Oni što su vadili EGR i DPF, moraće da ih vrate, ili nema registracije.
CPT

#658 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by CPT »

ElRe wrote: 20/11/2019 09:24 Juče sam sa jaranom (koji se u automobile razumije koliko ja u neurologiju :) ) bio kod majstora, automobil Jettu 2011 2.0 TDI 103 KW, . Uglavnom jaranu je "stručnjak" skinuo EGR ventil, ali nije dobro softverski sredio i motor ide u safe mode.
Majstor je Nermin na Mostarskom, i kaže da on to ne može da popravi, osim da vrati EGR ventil i da mu učita prvi, fabrički, softver. Original EGR iz ASE 1030 KM i samo za njega daju garanciju, zamjenski koji su od 400-600 KM kaže izdrže do pola godine.
Ali, to nije sve :)
Pošto je stručnjak skinuo EGR, nastao je problem sa DPFom koji se skoro pa začepio, pa će i tu trebati čišćenje koje košta 300-400 KM.

E sad, mogu da zamislim koliko je ovakvih i sličnih slučajeva i kako će svi popadati kada nekada eko test bude eliminatoran na tehničkom. To će biti u Srbiji od 2021. god

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vise- ... da/1px0zm0

Oni što su vadili EGR i DPF, moraće da ih vrate, ili nema registracije.
iducih 10 godina sigurno ne... :wink:
ElRe

#659 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ElRe »

CPT wrote: 20/11/2019 09:33

Ja očekujem da zakon donesu preko noći (kao i u Srbiji) i ostave neki rok za prilagodjavanje od par godina (u Srbiji je to od 2018 - 2021).
CPT

#660 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by CPT »

ElRe wrote: 20/11/2019 09:37
CPT wrote: 20/11/2019 09:33

Ja očekujem da zakon donesu preko noći (kao i u Srbiji) i ostave neki rok za prilagodjavanje od par godina (u Srbiji je to od 2018 - 2021).
u drzavi gdje je prosjecan autobmobil ima bar 16 godina... jasta ce... :wink: i EU se to redovno cupa :wink:
Norm

#661 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Norm »

amar1994 wrote: 23/09/2019 10:05
Travnički Noćni Šetač wrote:
Slo Burner wrote: Eko test je skuplji za novog dizela nego za 30 godina starog benzinca. S druge strane vozila su zanemariv zagadjivac u poredjenu sa fabirkama, grijanjima, brodovima... i svi ovi DPF filteri, GPF filteri ADBlue, EGR i ini sluze samo za podizanje cijene novih vozila i njohovog odrzavanja i zato jesu ekonomska kategorija.
Kad kupimo nov DPF i stavimo na vozilo koje je preslo 300 000, njegov radni vijek ce biti jako kratak, tako da sve osim Hiltovke i nema nekog smisla
ne bih se složio ali nema potrebe da pokrećemo diskusiju...
ma odlicno razmisljanje,sa naglaskom na dubinu istog :run:

nemoj dzaba pocinjat,ne vrijedi :)
...bez namjere da se produbi diskusija ali zar je normalno da za automobil star 13 godina DPF kosta 4.000 KM bez ugradnje? Vrijednost vozila, max 9000KM i to da stoji mjesecima na PIK-u...
Inace, vani isti dio kosta 1000-1200 EUR...
I sta da se radi?
Ekoloska svijest DA, ali po koju cijenu...
Haris.ba

#662 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Haris.ba »

Norm wrote: 20/11/2019 09:53 ...bez namjere da se produbi diskusija ali zar je normalno da za automobil star 13 godina DPF kosta 4.000 KM bez ugradnje?
Da tek vidiš vrijednost dijelova karoserije - tj. plastike. :D

Nego, zanima me ti što su skinuli fap filter, to skidaju kao prevenciju mogućeg kvara, ili skidaju što ne mogu popraviti zečepljenje?
Ne kontam što se skida ako radi?
Bakir1

#663 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Bakir1 »

pa za dpf filter moras prvo imati gorivo odgovarajuce kvalitete pa sve ostalo.
to sto je nama auto iz 2009 pa gore nov, to nije slucaj na zapadu.
nisu auti napravljeni niti se prave da traju desetljecima ;-)
ElRe

#664 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ElRe »

Ne znam koliko je kod nas, ali DPF za 2.0 TDI CR u Njemačkoj je između 400 i 500 eura.
Da li ima više prizvođača ne znam.
Norm

#665 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Norm »

Haris.ba wrote: 20/11/2019 09:56
Norm wrote: 20/11/2019 09:53 ...bez namjere da se produbi diskusija ali zar je normalno da za automobil star 13 godina DPF kosta 4.000 KM bez ugradnje?
Da tek vidiš vrijednost dijelova karoserije - tj. plastike. :D

Nego, zanima me ti što su skinuli fap filter, to skidaju kao prevenciju mogućeg kvara, ili skidaju što ne mogu popraviti zečepljenje?
Ne kontam što se skida ako radi?
...ma hebi ga to mozes naci i na otpadu...DPF - pokusaj prisilne regeneracije neuspio, pokusaj ciscenja neuspio, zacepljenje preko 90%, zamjena ili vadjenje...pokusao zamjeniti, ali brate 2000EUR i jos da donesen svoj zacepljen + sati rada...meni je puno...izvadio govno, nisam sretan zbog toga ali sta mogu... a da ne spominjem da je zbog zacepljenja DPF-a stradao i EGR cooler, propisCo na onoj piksni...
Trazio i zamjenski, ima 1400KM i godina garancije ili Walker 2500KM i dvije godine garancije... :(
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#666 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by konektovan »

Zivio DPF offf.. :mrgreen:
tempuser

#667 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by tempuser »

Ja razumije one koji skidaju DPF iz finansijskih razloga (da sprijece ili zaobidnju skupe popravke), ali to je cijena voznje modernijeg automobila i dokaz da mi finansijski nismo dorasli autima koje vozimo.
Skidanje DPF-a je linija manjeg otpora, ali ce biti veselo kad eko test bude eliminatoran pa cijena "vracanja" DPF-a i softvera bude 2 x veca nego sto koszta popravka danas.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#668 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by konektovan »

tempuser wrote: 20/11/2019 11:09 Ja razumije one koji skidaju DPF iz finansijskih razloga (da sprijece ili zaobidnju skupe popravke), ali to je cijena voznje modernijeg automobila i dokaz da mi finansijski nismo dorasli autima koje vozimo.
Skidanje DPF-a je linija manjeg otpora, ali ce biti veselo kad eko test bude eliminatoran pa cijena "vracanja" DPF-a i softvera bude 2 x veca nego sto koszta popravka danas.
Prilagodit ce se kokuz svemu, pa i tome...
Nije to samo kod nas, u Evropi, i to zapadnoj neces vjerovati to rade isto...egr off, dpf off, oni su to i izmislili, nije bosnjo sigurno..
Norm

#669 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Norm »

tempuser wrote: 20/11/2019 11:09 Ja razumije one koji skidaju DPF iz finansijskih razloga (da sprijece ili zaobidnju skupe popravke), ali to je cijena voznje modernijeg automobila i dokaz da mi finansijski nismo dorasli autima koje vozimo.
...izvini molim te ali auto staro 13 god. i nismo dorasli finansijski??? Pa neko iznad rece da za CR motor, u mackuNje, DPF kosta 500EUR, a unas za PD motor 2000EUR...I nije to linija manjeg otpora, po meni je to deranje po usima onih koji zele biti ekoloski osvjesteni...al to je nas mentalitet valjda...a imam je i stojadina u garazi, od starog mi, 81. godiste, Comfort, valjda sam 'finansijski dorasto' za njega...
tempuser

#670 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by tempuser »

Norm wrote: 20/11/2019 11:15
...izvini molim te ali auto staro 13 god. i nismo dorasli finansijski??? Pa neko iznad rece da za CR motor, u mackuNje, DPF kosta 500EUR, a unas za PD motor 2000EUR...I nije to linija manjeg otpora, po meni je to deranje po usima onih koji zele biti ekoloski osvjesteni...al to je nas mentalitet valjda...a imam je i stojadina u garazi, od starog mi, 81. godiste, Comfort, valjda sam 'finansijski dorasto' za njega...
Cim skidas dijelove koji su predvidjeni za zamjenu ocigledno nazalost nismo, da je star 23, a ne 13 god! Ako je tolika razlia u cijeni izmedju DE i BiH za jos 500E mozes otici tamo i zamjeniti DPF i prepolovis trosak.
Onaj ko ne moze kupiti 4 nove zimske 13" nego nosi glavu (i svoju i tudju) u torbi i vozi na kalosama nije finansijski dosrastao ni na stojadina.
Krecem od sebe, nedavno sam mijenjao auto, bacio na papir cjenu odrzavanja (po PS-u, ne da skidam, off, delete itd) ako opet kupim dizela, i izracunam da bi bilo finansijski prilicno zahtjevno kad na red dodju te stvari (a moraju doci jer je predvidjeno na dodju) i okrenem se prema opciji benzinac i na kraju kupim turbobenzinca jer sam siguran da taj auto finansijski mogu podnijeti da ga odrzavam po PS-u.
Industrialyzer

#671 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Industrialyzer »

Kolicina NOx gasova je ista sa i bez dpf
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#672 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by RagibUzoriti »

Industrialyzer wrote: 20/11/2019 11:31 Kolicina NOx gasova je ista sa i bez dpf
Gdje ces im to reci.

Spremi se sad da te pojedinci razapnu :-) :lol: :lol:
Norm

#673 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Norm »

tempuser wrote: 20/11/2019 11:24
Norm wrote: 20/11/2019 11:15
Cim skidas dijelove koji su predvidjeni za zamjenu ocigledno nazalost nismo, da je star 23, a ne 13 god! Ako je tolika razlia u cijeni izmedju DE i BiH za jos 500E mozes otici tamo i zamjeniti DPF i prepolovis trosak.
Onaj ko ne moze kupiti 4 nove zimske 13" nego nosi glavu (i svoju i tudju) u torbi i vozi na kalosama nije finansijski dosrastao ni na stojadina.
...a hebi ga druze moj, nismo svi uspjesni privrednici niti sposobni menadjeri pa da se sutamo hiljadama KM-ova za servise i da ih obavljamo u zemljama EU-a...nista onda, ja cu u stojadina, a ovu krntiju cu u garazu, ipak je stojadin sa orginalnim dijelovima...ne znam samo mogu li gume, zimske, tigar, stare dvije sezone? da te ne ugrozim na cesti? Ti ipak vozis novo auto...
Last edited by Norm on 20/11/2019 11:38, edited 1 time in total.
tempuser

#674 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by tempuser »

Bez ikakve namjere da flejmam, da li su NOx gasovi jedina funkcija DPF-a?
Laicki mi je tesko povjerovati da neizostavni dio svakog novijeg dizela nema nikakvu funkciju, tj isto je sa njim i bez njega. :?
Norm

#675 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Norm »

tempuser wrote: 20/11/2019 11:35
Bez ikakve namjere da flejmam, da li su NOx gasovi jedina funkcija DPF-a?
Laicki mi je tesko povjerovati da neizostavni dio svakog novijeg dizela nema nikakvu funkciju, tj isto je sa njim i bez njega. :?
...eliminise i kolicinu cadZi...i to je upravo to sto ga i zacepi...
Post Reply