Dozer wrote: ↑19/11/2019 13:28
Ja ne mogu da vjerujem da uopste prodaju gume starije od 3 godine...
Guma nakon 3 godine lezanja i nekoristenja prelazi u B kategoriju jer je izgubila oko 30% svojstava, i to ce reci svaki proizvodjac.
Kod njih ima i guma starijih od 6 godina koje prodaju, a svaka guma stara 6 godina zahtijeva pregled eksperta radi utrdjivanja postojanja voznih katakteristika... Fakat nevjerovatno sta se sve ovdje prodaje. A i kupuje...
Uletio si u zamku, a zbog iste stvari sam prije 7 godina na poslu bukvalno morao uraditi "elaborat" na temu starosti guma.
Ne postoji ni pravilo niti zakon koliko smije biti stara guma da se prodaje pod nova, postoje samo preporuke nacionalnih gumarskih udruzenja i proizvodjaca. Upravo imas clash u US izmedju instututa na sigurnost koj etvrdi da mora postoti ogranicenj eu starosti i udruzenja proizvodjaca koje smatra da su skladistenje i odrzavanje puno bitnije. Evo "nalaza" koji sam nalijepio ovdje nekad 2012:
Njemacka
"Gume su nove ako su stare do pet godina tvrde u Savezu nemačke gumarske industrije, Savezu industrije automobilskih guma i Udruženju vulkanizera Nemačke. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati, ali ih pre prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača."
Bas ce Svabo uz ovu preporuku pobacati i dzaba podijeliti sve gume starije od 12 mj.
UK
"Britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume - The British Rubber Manufacturers Association (BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korišćene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zameniti.
Krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve mogu prodavati je 6 godina (Uzanse BS AU 50 Velika Britanija)."
Japan:
"Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association - JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume posle 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene pre više od 10 godina trebalo zameniti novim."