Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
piupiu

#1151 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by piupiu »

Imam deja vu. Edo i Dozer o materijalnom i nematerijalnom. Ovo se nije već desilo? :? :D :lol:
Edouard

#1152 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Dozer wrote: 18/11/2019 18:51 Pa moramo se malo igrati i filozofirati a, sta se bunite odma' :D

@Edo
Gore ti namignuh na ono da nesto materijalno ne moze stvoriti nesto nematerijalno, a to je, naravno, netacno. Za razliku od obrnutog slucaja.
Ali, nematerijalna misao, kao "proizvod" naseg materijalnog mozga ne spada u to jer se misao kao takva ne moze izmjeriti na bilo koji nacin, dotaci, osjetiti bilo kojim culom (naravno, ako ne ulazimo u sferu paranormalnog, ali to je tema za sebe).

Medjutim, postoji nesto nematerijalno sto ipak proizvodi skoro sve materijalno, tako da ta teorija da materijalno ne moze proizvesti nematerijalno bas i nije tacna.
Znas li sta je to nematerijalno sto proizvodi skoro sve materijalno, a sto se moze i izmjeriti i osjetiti nekim culom, ali opet zahvaljujuci necemu drugom, takodjer materijalnom?
na ono tvoje da se odma bune, čini se da je opet bu-ni-ka posrijedi.

Zadnje tvoje pitanje o nematerijalnom koje se može izmjeriti, osjetiti, ne vjerujem da postoji, ali kaži...
Edouard

#1153 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Sumnjam da pilići imaju tako dobru memoriju, a tražilicu, već moguće.
allem_77

#1154 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Edouard wrote: 18/11/2019 19:08
Dozer wrote: 18/11/2019 18:51
Ali, nematerijalna misao, kao "proizvod" naseg materijalnog mozga ne spada u to jer se misao kao takva ne moze izmjeriti na bilo koji nacin, dotaci, osjetiti bilo kojim culom (naravno, ako ne ulazimo u sferu paranormalnog, ali to je tema za sebe).

na ono tvoje da se odma bune, čini se da je opet bu-ni-ka posrijedi.

Zadnje tvoje pitanje o nematerijalnom koje se može izmjeriti, osjetiti, ne vjerujem da postoji, ali kaži...
Šesnaesto čulo mi govori da Beni nije zadovoljan vašom raspravom. Izgleda da utiče na njega? :D
Dozer

#1155 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Edo, u sta bi svrstao ili kako bi definisao - zvuk?
Proizvodi ga skoro sve materijalno, ali je on totalno nematerijalan. Nema molekula, atoma, nicega. Zvuk je samo vibracija nekih drugih molekula i atoma, ali vibracija kojoj je potreban neki medij da ga prenese (vazduh, voda, drvo, metal, itd.), ali bez tog nekog medija - nema ni zvuka. U vakuumu ga nema, kao sto znamo. U vakuumu se mozes derati do besvijesti, ali neces cuti ni sam sebe.

Da li je ovo dovoljan dokaz da materijalno moze proizvesti nesto nematerijalno, kao npr. nase aterijalne glasnice koje proizvode razne zvukove?
A, istovremeno, zvuk ipak postoji, zar ne? Mozemo ga izmjeriti uredjajima, mozemo ga cuti nasim culom sluha, a ipak je potpuno nematerijalan.

S druge strane imamo nase mentalne izmisljotine poput religija i boga, koje su takodjer nematerijalne, ali njih ne mozemo osjetiti nijednim svojim culom, ne moze ih izmjeriti na bilo koji nacin, ali sve je to takodjer "proizvod" naseg mozga i nase, ljudske, maste.
piupiu

#1156 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by piupiu »

Edouard wrote: 18/11/2019 19:12 Sumnjam da pilići imaju tako dobru memoriju, a tražilicu, već moguće.
Kao slon kad mi se neko zamjeri! :D

Ne da ste mi se zamjerili, nego se dobro sjećam kontroverzne teme 'Ateizam'... :bih:
allem_77

#1157 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 18/11/2019 22:43 Edo, u sta bi svrstao ili kako bi definisao - zvuk?
Proizvodi ga skoro sve materijalno, ali je on totalno nematerijalan. Nema molekula, atoma, nicega. Zvuk je samo vibracija nekih drugih molekula i atoma, ali vibracija kojoj je potreban neki medij da ga prenese (vazduh, voda, drvo, metal, itd.), ali bez tog nekog medija - nema ni zvuka. U vakuumu ga nema, kao sto znamo. U vakuumu se mozes derati do besvijesti, ali neces cuti ni sam sebe.

Da li je ovo dovoljan dokaz da materijalno moze proizvesti nesto nematerijalno, kao npr. nase aterijalne glasnice koje proizvode razne zvukove?
A, istovremeno, zvuk ipak postoji, zar ne? Mozemo ga izmjeriti uredjajima, mozemo ga cuti nasim culom sluha, a ipak je potpuno nematerijalan.

S druge strane imamo nase mentalne izmisljotine poput religija i boga, koje su takodjer nematerijalne, ali njih ne mozemo osjetiti nijednim svojim culom, ne moze ih izmjeriti na bilo koji nacin, ali sve je to takodjer "proizvod" naseg mozga i nase, ljudske, maste.
Sam si potvrdio da nešto nematerijalno može usmrtiti materijalno ( čovjeka)
Pluća eksplodiraju na 200 decibela.
Kada melek prvi put zasvira, fajront-motaj kablove. :D
Dozer

#1158 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Pogresno. Nece te usmrtiti zvuk, nego pritisak (materijalnog) zraka koji je uzrokovala vibracija istog nastala zbog jacine zvuka. Samim tim, nece te ubiti direktno nematerijalni zvuk, nego vrlo materijalni zrak/vazduh :D
allem_77

#1159 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 19/11/2019 10:10 Pogresno. Nece te usmrtiti zvuk, nego pritisak (materijalnog) zraka koji je uzrokovala vibracija istog nastala zbog jacine zvuka. Samim tim, nece te ubiti direktno nematerijalni zvuk, nego vrlo materijalni zrak/vazduh :D
:thumbup:

Ma jasno mi je. Ljudi umiru i u vakumu. Mnogi ljudi, i teisti i ateisti upadnu u tu zamku. Služeći se logikom i tražeći uzrok nečije smrti. Dok vjernici vjeruju da dođe melek smrti, po zapovijedi Božijoj.
Na žalost, ti u to ne vjeruješ? :?
Dozer

#1160 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

U sta? U meleke ili u vakuum? :lol:
allem_77

#1161 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 19/11/2019 11:07 U sta? U meleke ili u vakuum? :lol:
Ne vjeruješ u Boga, svete knjige, anđele, demone...
Da možda nisi promijenio mišljenje? :razz:
broj dva

#1162 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

allem_77 wrote: 19/11/2019 11:34
Ti transferi su rjedji nego igraci iz Liverpula u Mancester. Rovovi su iskopani, linije poznate, nema predaje :D
allem_77

#1163 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

broj dva wrote: 19/11/2019 11:41

Ti transferi su rjedji nego igraci iz Liverpula u Mancester. Rovovi su iskopani, linije poznate, nema predaje :D
Ih, šteta. Desetkovani smo sa izbacivanjem Smrleta iz našeg tima. Vjerojatno ste kupili sudiju? :D
broj dva

#1164 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

allem_77 wrote: 19/11/2019 11:52

Ih, šteta. Desetkovani smo sa izbacivanjem Smrleta iz našeg tima. Vjerojatno ste kupili sudiju? :D

Treba vam jedan dobar novi prvotimac, malo svjeze krvi :D
Suti samo nek je sudije, zamisli kako bi bilo bez...
allem_77

#1165 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Ma ja nešto i C/P sa interneta, samo da bih nekada isprovocirao suprotnu stranu. Više puta se i provalim. :D Nisam prvotimac. Koliko vidim i ove teme na religiji su na izdisaju? A i sudija izgleda ganja papire za Njemačku. :-D
Dozer

#1166 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

allem_77 wrote: 19/11/2019 11:34
Da ti nisi sta fulio...? Ja nikad nisam ni vjerovao u to :D

A, gdje mi Edo nestade...
MarlboroGold

#1167 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 18/11/2019 18:55 Imam deja vu. Edo i Dozer o materijalnom i nematerijalnom. Ovo se nije već desilo? :? :D :lol:
Meni se često dešava da kad ovdje uđem prvo pomislim jesam li listao stranice par mjeseci ili godina unazad :mrgreen:
MarlboroGold

#1168 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

allem_77 wrote: 19/11/2019 12:36 Ma ja nešto i C/P sa interneta, samo da bih nekada isprovocirao suprotnu stranu. Više puta se i provalim. :D Nisam prvotimac. Koliko vidim i ove teme na religiji su na izdisaju? A i sudija izgleda ganja papire za Njemačku. :-D
Cijenimo trud :mrgreen:
Edouard

#1169 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Dozer wrote: 18/11/2019 22:43 Edo, u sta bi svrstao ili kako bi definisao - zvuk?

Evo me Dozeru. Uplaši se ti za mene ili za odgovor?
Dao ti meni veliku brigu, ako ćemo za šalu. Međutim, odgovor je vrlo jednostavan.
Zvuk nije nematerijalan. Istina, kod zvuka se ne prenosi masa, ali prenosi se energija, a masa i energija su pojavni oblici materije, tako da nema govora o nematerijalnosti zvuka i o tome da materijalno može 'proizvestii' nematerijalno.
Nematerijalna misao i zvuk ne mogu se uspoređivati.
Da li si zadovoljan odgovorom?
Dozer

#1170 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Ne bas. NIsam bas siguran da zvuk ima energiju, a upravo radi medija koji mu je potreban da bi se sirio.

Kako vec rekoh, u vakuumu nema zvuka, sto samo po sebi znaci da zvuk zapravo nema energiju.
MarlboroGold

#1171 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Zvuk ima energiju i gustoću iste.
Edouard

#1172 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Dozer wrote: 19/11/2019 20:36 Ne bas. NIsam bas siguran da zvuk ima energiju, a upravo radi medija koji mu je potreban da bi se sirio.

Kako vec rekoh, u vakuumu nema zvuka, sto samo po sebi znaci da zvuk zapravo nema energiju.
​Akustiku/elektroakustiku sam imao čitav semestar kao predmet na fakultetu, ali nećemo objašnjenja pomoću diferencijalnih jednadžbi, već samo opisno kroz nekoliko rečenica o zvuku od kojih su prve dvije iz Fizike za osnovce:
Zvuk je longitudinalni mehanički talas čija se frekvencija nalazi u intervalu 20Hz-20000Hz.
Jačina tona je srazmerna količini energije koju taj talas prenese kroz jediničnu površinu normalnu na pravac prostiranja talasa u jedinici vremena.

te drugi izvor:
Prema fizikalnoj definiciji zvuk je gibanje valova u elastičnom mediju. Nastaje titranjem čestica oko ravnotežnog položaja. Niz pobuđenih čestica prenošenjem energije stvara zvučni val.
Prema općoj definiciji zvuk su mehanički titraji koje čovjek može čuti.
Dakle, energija je vezana uz zvuk, i zato 'pluća eksplodiraju uz 200 db'
Bloo
Globalna šefica

#1173 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

broj dva wrote: 19/11/2019 12:24
allem_77 wrote: 19/11/2019 11:52

Treba vam jedan dobar novi prvotimac, malo svjeze krvi :D
Suti samo nek je sudije, zamisli kako bi bilo bez...
ko reprezentacija kad igra...
belfy

#1174 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by belfy »

Edouard wrote: 19/11/2019 19:51

Evo me Dozeru. Uplaši se ti za mene ili za odgovor?
Dao ti meni veliku brigu, ako ćemo za šalu. Međutim, odgovor je vrlo jednostavan.
Zvuk nije nematerijalan. Istina, kod zvuka se ne prenosi masa, ali prenosi se energija, a masa i energija su pojavni oblici materije, tako da nema govora o nematerijalnosti zvuka i o tome da materijalno može 'proizvestii' nematerijalno.
Nematerijalna misao i zvuk ne mogu se uspoređivati.
Da li si zadovoljan odgovorom?
na stranu sto Dozer lupa, ali kako tebi ovo stoji?

mozak materijalan, sve sto dobija da bi funkcionisao je materijalno, a proizvodi nematerijalno. ukines li ijednu od materijalnih stvari nematerijelne ce prestati da budu produkovane. i to prema tvojim rijecima. da se ti opet malo sam sa sobom dogovoris?
Bloo
Globalna šefica

#1175 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 19/11/2019 21:43 Zvuk ima energiju i gustoću iste.
u zavisnosti od medija u kojem se dešava?
Post Reply