Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
saimidin
#16526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako napreduje ova dionica pocitelj-buna, ako sam dobro upratio rokove, trebalo bi biti gotovo na proljece?
-
Q_Line
#16527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odradili su sve betonske građevine osim potputnjaka Kevčići (30%), nasipaju trasu (oko 50%), odmorište na kraju trase je već uobličeno, s tim da im je još ostalo da probiju onaj usjek na drugom kilometru od 400 metera dužine (90%).saimidin wrote:Kako napreduje ova dionica pocitelj-buna, ako sam dobro upratio rokove, trebalo bi biti gotovo na proljece?
Po meni tu negdje, april/maj 2020. ako ih posluži vrijeme, ali kako dionica neće biti puštena u saobraćaja bar još 3-4 godine, zašto bi im se i žurilo.
- Alfons Kauders
#16528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tako je. Zato se rok za tunel Ivan pomjerio s 18 na 30 mjeseci prije potpisivanja ugovora. Zato se Karaula radila 20 umjesto 11 mjeseci. Zato se Počitelj tek sad počinje graditi, mada je trebao biti gotov prije dvije godine. Zato Autoceste grade tunel na magistrali prema Goraždu, mimo svake logike i reda.Naslovnica wrote: ↑15/11/2019 12:22
Meni je jedino logično objašnjenje da građevinskim firmama čija se imena ovdje vrte (njihovim gazdama) nije u cilju da se posao završi za 3 ili 5 godina.
Njima je u interesu da što duže muzu pare koje će vraćati djeca naše djece.
Šta će raditi jedan Euro-Asfalt, Hering, Integral ako se u roku od 5 godina sve završi.
Krpljenje rupa i ostala građevina je kikiriki u odnosu na pare koje se vrte oko autoputa.
Da ne ulazim u detalje i ne spominjem produžetke ugovora, dodatne pare, itd...
A kada imaš ovakvog investitora u ovakvoj banana državi, pa to je raj za lov u mutnom.![]()
Putevi se kod nas ne grade da bi se razvijala infrastruktura i država, već da bi pojedinci i njihove firme klepili stotine miliona.
-
high_volume
#16529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Radnici HERING-a čiste područje na izlazu zadnjeg malog tunela, 1 km od Ševaš Njiva prije Počitelja. Iznad tunela je čvrsta stijena, može biti temelj jedne strane mosta, a preko Neretve je najbliža ogromna čvrsta stijena, kota na kojoj se može postaviti druga strana mosta. Prva stopa mosta bit će u njivama, ispod Magistrale

https://www.google.ba/maps/@43.1470564, ... a=!3m1!1e3

-
high_volume
#16530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li planirana gradnja autoputa sa, npr. platoa Bivoljeg Brda u pravcu Stoca, ili neumskog zaleđa, pa dalje prema Trebinju ili južnije, na spoj sa Jonskim autoputem?
-
Q_Line
#16531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo ti izgleda te trase, ti si baš "ispravio" autoput. Mislim da si most pogrešno ucrtao, tj. prebacio si ga na lijevu obalu (većinu), čini mi se da će većina stopa mosta biti na desnoj obali (u odnosu na tvoju crvenu liniju mosta, isto, samo sjevernije s druge strane rijeke).high_volume wrote: ↑17/11/2019 11:28 Radnici HERING-a čiste područje na izlazu zadnjeg malog tunela, 1 km od Ševaš Njiva prije Počitelja. Iznad tunela je čvrsta stijena, može biti temelj jedne strane mosta, a preko Neretve je najbliža ogromna čvrsta stijena, kota na kojoj se može postaviti druga strana mosta. Prva stopa mosta bit će u njivama, ispod Magistrale
Što se tiče tunela na M-17, most Počitelj je vjerovatno s dobrim razlogom projektovan da ide tačno preko tog tunela na magistrali, a kako bi graditelji imali prirodnu prepreku da bi se materijal koji bi možda padao s mosta u izgradnji mogao zaustaviti iznad tunela na M-17:

-
Q_Line
#16532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo konačno i table sjeverno od Počitelja (prije tunela na ulazu u Ševaš njive):

- jednonogi_Jack
#16533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako nije.high_volume wrote: ↑17/11/2019 12:18 Je li planirana gradnja autoputa sa, npr. platoa Bivoljeg Brda u pravcu Stoca, ili neumskog zaleđa, pa dalje prema Trebinju ili južnije, na spoj sa Jonskim autoputem?
Ima pet verzija.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/predstav ... m-trebinje
Ako se bude pravilo šta od Počitelja prema C.Gori onda nema spoja sa JJ autoputem nego je to JJ autoput. Bijača-Trebinje-Nudo?(C.Gora)
-
Q_Line
#16534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne s Bijače, nego bi početak JJ autoceste bio s petlje Počitelj, našao sam čak i neku vizuelizaciju:jednonogi_Jack wrote: ↑18/11/2019 09:52Kako nije.high_volume wrote: ↑17/11/2019 12:18 Je li planirana gradnja autoputa sa, npr. platoa Bivoljeg Brda u pravcu Stoca, ili neumskog zaleđa, pa dalje prema Trebinju ili južnije, na spoj sa Jonskim autoputem?
Ima pet verzija.![]()
https://www.dnevnik.ba/vijesti/predstav ... m-trebinje
Ako se bude pravilo šta od Počitelja prema C.Gori onda nema spoja sa JJ autoputem nego je to JJ autoput. Bijača-Trebinje-Nudo?(C.Gora)
- jednonogi_Jack
#16535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
JJ koridor počinje od Trsta, znači Dalmatina je dio tog koridora kao i dio od Bijače do Počitelja, pa dalje do Trebinja.
Znači dio autoputa od Bijače do Počitelja bi bio dio JJ koridora kao i koridora 5c.
Znači dio autoputa od Bijače do Počitelja bi bio dio JJ koridora kao i koridora 5c.
- drug_profi
#16536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tačnije od čvora Ploče do čvora Počitelj je i JJAC i Vc koridor
kao što će od Doboja do Modriče biti i Vc i 9. januar
- jednonogi_Jack
#16537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ja, nego ja govorim za ovaj dio koridora u BiH.drug_profi wrote: ↑18/11/2019 14:55 Tačnije od čvora Ploče do čvora Počitelj je i JJAC i Vc koridor
-
detroit-mercy
#16538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bolje receno, stranacki ljudi i firme klepali stotine miliona. Kome ovo nije jasno, on zivi u lala landuAlfons Kauders wrote: ↑17/11/2019 11:09Tako je. Zato se rok za tunel Ivan pomjerio s 18 na 30 mjeseci prije potpisivanja ugovora. Zato se Karaula radila 20 umjesto 11 mjeseci. Zato se Počitelj tek sad počinje graditi, mada je trebao biti gotov prije dvije godine. Zato Autoceste grade tunel na magistrali prema Goraždu, mimo svake logike i reda.Naslovnica wrote: ↑15/11/2019 12:22
Meni je jedino logično objašnjenje da građevinskim firmama čija se imena ovdje vrte (njihovim gazdama) nije u cilju da se posao završi za 3 ili 5 godina.
Njima je u interesu da što duže muzu pare koje će vraćati djeca naše djece.
Šta će raditi jedan Euro-Asfalt, Hering, Integral ako se u roku od 5 godina sve završi.
Krpljenje rupa i ostala građevina je kikiriki u odnosu na pare koje se vrte oko autoputa.
Da ne ulazim u detalje i ne spominjem produžetke ugovora, dodatne pare, itd...
A kada imaš ovakvog investitora u ovakvoj banana državi, pa to je raj za lov u mutnom.![]()
Putevi se kod nas ne grade da bi se razvijala infrastruktura i država, već da bi pojedinci i njihove firme klepili stotine miliona.
-
tyrdh
#16539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cisto laicki pitam, da li moze narod da podnese tuzbu protiv stranki koje su na vlasti i koje rade protiv nasih interesa?
-
detroit-mercy
#16540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moze, svak dvije godine u Oktobru
Mada, stranke su interesne skupine/organizacije koje rade za interese svojih biraca prema tome sve cisto
-
Naslovnica
#16541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema ništa od izbora.
Veliki igrači su prijatelji onih koji pobijede na izborima, i obrnuto. Boja dresa je apsolutno nevažna.
Ruka ruku mije.

Veliki igrači su prijatelji onih koji pobijede na izborima, i obrnuto. Boja dresa je apsolutno nevažna.
Ruka ruku mije.
-
tyrdh
#16542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U prevodu, demokratija je zamazivanje ociju mutavom narodu.detroit-mercy wrote: ↑18/11/2019 21:06Moze, svak dvije godine u Oktobru. Mada i ovo je diskutabilno jer zna se kako se izbori dobijaju
.
Mada, stranke su interesne skupine/organizacije koje rade za interese svojih biraca prema tome sve cistona kraju kome ces tuziti, sudstvu koje je u stranackim rukama
.
- studiorum_tuzlaensis
#16543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
toliko mi se gadi ova država i ljudi u njoj. I ovaj autoput popišam.
- Hajvan
#16544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
a govno treba popisat.
a meni se gade ovi sto im se gadi..

a meni se gade ovi sto im se gadi..
-
tec
#16545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Narod može sve ako ima volje ali očigledno je da većini ovako je odlično, pa makar oni jeli govna. Dovoljno govori da u zadnjih 30 godina sda i hdz nisu bili na vlasti samo dvije godine 2000 do 2002. A čudo neviđeno baš 2001 je stvarno započeta stvarna izgradnja autoceste.
- So What!
#16546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U petak početak radova na 10 kilometara autoputa u Hercegovini
Klix
Radovi na dionici LOT-a 1 dionice Počitelj - Zvirovići počet će 22. novembra, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
LOT 1 obuhvata trasu autoceste od petlje Počitelj do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog LOT-a, a izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Kine.
Sam most gradit će se u sklopu LOT-a 2. Vrijednost LOT-a 1 iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a, dok sam most, odnosno LOT 2, košta 28.114.889,53 eura bez PDV-a. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenom s Evropskom investicijskom bankom (EIB).
Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.
"Dionica Počitelj-Zvirovići LOT 1 u ukupnoj dužini od 10,1 km je od izuzetne važnosti za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno autocestom povezan ovaj dio Hercegovine s Međugorjem i Republikom Hrvatskom", navodi se iz ministarstva.
Na samoj ceremoniji o izgradnji ovog dijela dionice govor će održati čelnik kompanije CSCEC Tang Hao, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, ambasador NR Kine u BiH Ji Ping i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.
Ceremonija početka radova bit će upriličena u Kasarni Dretelj u Čapljini.
- Bumerang
#16547 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

PROJEKTI U petak svečanost u kasarni Dretelj u Čapljini
Kreće izgradnja deset kilometara duge dionice Počitelj - Zvirovići
Dionica Počitelj - Zvirovići LOT 1, u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar, od iznimne je važnosti, jer će izgradnjom te dionice Hercegovina biti izravno povezana s Evropskom unijom
Izvođač radova je kineska firma
Foto: Ilustracija
Početak radova na dionici Počitelj – Zvirovići LOT 1 bit će obilježen svečanošću u petak, 22. novembra, u 10 sati u kasarni Dretelj u Čapljini.
Dionica Počitelj - Zvirovići LOT 1, u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar, od iznimne je važnosti, jer će izgradnjom te dionice Hercegovina biti izravno povezana s Evropskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
Lot 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići, a izvođač radova je kineska firma ''China State Construction Engineering Corporation Limited'' (CSCEC).
Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB).
Na svečanosti će govoriti čelnik CSCEC-a Tang Hao, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, kineski ambasador u BiH Dži Ping i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.
https://avaz.ba/vijesti/bih/529911/krec ... -zvirovici
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:32, edited 1 time in total.
- Bumerang
#16548 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:18, edited 3 times in total.
- van Basten
#16549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliko sad dodje putarina Doboj (Prnjavor) - Gradiska? Jel jeftinije tuda za Zagreb ili da se drzim Slavonskog broda?
- drug_profi
#16550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
10 maraka je Kladari (Doboj) Čatrnja (B.Gradiška).
A S.Brod zapad - Nova Gradiška je 28 kn. (7,5 KM) E sad tu treba uračunati i put od Kladara do B.Broda nekih 60 km, tj vrijeme i gorivo. Tako da mislim da to dođe skuplje. Ima doduše i od Gradiške do Okučana da se vozi magistralom 15-tak km, ali odličnom cestom.
Znači dok ti do Broda, već bi vamo bio u Gradiški. Na prelazu šta te zapadne, ali ja bih svakako izabrao Gradisku radi ukupno bolje ceste i vjerovatno jeftinijeg putovanja, te ustede vremena i goriva.
A S.Brod zapad - Nova Gradiška je 28 kn. (7,5 KM) E sad tu treba uračunati i put od Kladara do B.Broda nekih 60 km, tj vrijeme i gorivo. Tako da mislim da to dođe skuplje. Ima doduše i od Gradiške do Okučana da se vozi magistralom 15-tak km, ali odličnom cestom.
Znači dok ti do Broda, već bi vamo bio u Gradiški. Na prelazu šta te zapadne, ali ja bih svakako izabrao Gradisku radi ukupno bolje ceste i vjerovatno jeftinijeg putovanja, te ustede vremena i goriva.