Indikator
Krajem septembra počela je i zvanično gradnja kolosalnog mosta Počitelj na Koridoru Vc, čija je ukupna dužina 945, a visina 100 metara, piše Avaz.
Most Počitelj najduži je most na Koridoru 5c, čijom je gradnjom predviđeno spajanje dvije obale rijeke Neretve, a njegova gradnja koštat će više od 65 miliona maraka.
Državna firma "Autoceste FBiH" dodijelila je ljetos posao gradnje mosta kineskoj kompaniji "Synohydro Power China".
Ova firma gradit će most, a "China State Construction Engeering Company" dobila je posao gradnje dionice Počitelj - Zvirovići, ceste s obje strane mosta i čvora Počitelj.
Na gradnju ove dionice autoputa i mosta čeka se već pet godina, a gradnju dionice finansira Evropska investiciona banka (EIB).
Mašine i bageri već su započeli s rasklanjanjem terena, s obzirom na to da je gradnja mosta predviđena na desnoj obali.
Kako je pojasnio Adnan Terzić, direktor "Autocesta FBiH", firma "China State Construction Engeering Company" već je napravila i deset kilometara pristupog puta, a naredne sedmice počet će s gradnjom tunela.
– Mi smo svoj posao uradili. Izvođače smo uveli na gradilište i za sada se užurbano radi, prije svega, na pristupnoj cesti, a već je otvoren i ulaz do portala tunela – kaže Terzić.
Kako je Indiaktor.bas ranije izvijestio, firkineske firme dobile su posao još u junu, ali su imale poteškoća, prije svega, administrativne prirode, kad je u pitanju registracija, osiguranje radnika, osiguranje menadžera i inženjera, te dobivanje radnih i određenih građevinskih dozvola.
Ovo je Kinezima prvi posao na nekoj od dionica Koridora Vc.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#16501 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Počela gradnja kolosalnog mosta Počitelj na koridoru Vc
- Thorgerson
#16502 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
haahah...vidi im trobojke na ovim bukobranima.
Pa majke mi ovi srbi nisu normalni.

- Cossack
#16503 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Osigurane investicije od 1,68 milijardi eura za 123,8 kilometara autoceste

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... -autoceste

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... -autoceste
- jednonogi_Jack
#16504 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
...
Last edited by jednonogi_Jack on 13/11/2019 12:58, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#16505 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
srpska tišina na srpskoj zemlji.Thorgerson wrote:haahah...vidi im trobojke na ovim bukobranima.
- Thorgerson
#16506 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gle'aj Terze razbacuje se milijardama, da ne živim ovdje konto bi da imamo mrežu autoputeva od granice do granice.
A realnost, evo sad će šesta godina da nisu otvorili nijednu dionucu u FBiH.

A realnost, evo sad će šesta godina da nisu otvorili nijednu dionucu u FBiH.
- drug_profi
#16507 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa po Terzicu, 2026-2027 sve gotovo... khraj phrice sa Vc.
Onda idemo dalje. Koridori vaki-naki.
Onda idemo dalje. Koridori vaki-naki.
- Alfons Kauders
#16508 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U 6 godina nisu otvorili ni kilometar, vjerovatno neće ni za 7... A Terza mrtav hladan očekuje da će 2021-2027 izgraditi preostalih 220 kilometara?
Lik je legenda.
Lik je legenda.
-
adv.K
#16509 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
On konta da izgura ovaj i mozda jos jedan mandat, uzme pare i ide u penziju ili negdje drugo. Do tada se vrti ista prica, izgradnja, ulaganja, milijarde, problemi, renderi, krediti, poddionice, tuneli ...a rezultat NULA.
- drug_profi
#16510 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ocekujem do ljeta render dionice Ovcari-Prenj-Mostar Sjever... google VR i idemo na more.
-
miop
#16511 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pozajmljeno sa drugog foruma - Izgradnja Zeničke obilaznice [Donja Gračanica - Vraca] [Tunel Hum] - 10. 11. 2019. @ Celab

-
Q_Line
#16512 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Konačno prva naznaka izgradnje mosta Počitelj, "zaokruženo" mjesto je vjerovatno jedno od pripremljenih zemljišta za stopu budućeg mosta, a većina tih stopa će upravo i biti s ove desne obale Neretve (na slici je gore sjever, dole jug, desna obala je s lijeve strane slike).
Slika sa SentinelHuba je nastala negdje između 30. oktobra i 1. novembra.

- Alfons Kauders
#16513 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa super! Ja mislio da nisu ništa počeli, da i dalje traže radnike... Bolje je nego što sam mislio.
-
Q_Line
#16514 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Traže još uvijek većinu radnika, ali im Hering trenutno pomaže (možda i trajno).Alfons Kauders wrote:Pa super! Ja mislio da nisu ništa počeli, da i dalje traže radnike... Bolje je nego što sam mislio.
Evo i nove slike, tj. pristupna cesta za tunel Počitelj i mjesto gdje počinje tunel (ulaz u portal). Slika se pojavila na Sentinel Hub-u tek prije 7-8 dana:

- kurty
#16515 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja sam ubjeđen da bi "mi" mogli da odradimo sve to do 2027 godine... mi kao operativci...Alfons Kauders wrote:U 6 godina nisu otvorili ni kilometar, vjerovatno neće ni za 7... A Terza mrtav hladan očekuje da će 2021-2027 izgraditi preostalih 220 kilometara?
Lik je legenda.
ali konstantno se koči... ko koči... jbg "mi" znamo...
zašto koči... logično objšnjenje ja nemam...
- JThomas
#16516 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
oni se međusobno kolju ko će obrati kajmak, a poželjna nuspojava je da je i lakše vladati narodom koji čeka u redu, kojem treba tri sata od sarajeva do tuzle, koji je generalno ubijen u pojam u svakom pogledu...vrlo je jednostavno i logično.
sda je fahro trebao kao slamka spasa da ima kakvu - takvu vlast zadnje četiri godine. i oni mu dali autoceste na papiru - ali mu ne daju da stvarno radi i da uzme kajmak, jer hoće oni.
sda je fahro trebao kao slamka spasa da ima kakvu - takvu vlast zadnje četiri godine. i oni mu dali autoceste na papiru - ali mu ne daju da stvarno radi i da uzme kajmak, jer hoće oni.
- Alfons Kauders
#16517 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam. Vjerovao bih u to prije pet godina.kurty wrote:ja sam ubjeđen da bi "mi" mogli da odradimo sve to do 2027 godine... mi kao operativci...Alfons Kauders wrote:U 6 godina nisu otvorili ni kilometar, vjerovatno neće ni za 7... A Terza mrtav hladan očekuje da će 2021-2027 izgraditi preostalih 220 kilometara?
Lik je legenda.
Danas vise ne vjerujem, nakon svih probijenih rokova, Karaula i Vranduka...
- JThomas
#16518 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ustvari mi nikad i ne viđamo situaciju da radi referentan izvođač u optimalnim uslovima obezbjeđenim od naručioca, pa da znamo šta bi mogao. i da je interes svih stvarno da se uradi - a ne da svaka šuša sebe "traži" u rupama i rupicama...
-
Naslovnica
#16519 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Meni je jedino logično objašnjenje da građevinskim firmama čija se imena ovdje vrte (njihovim gazdama) nije u cilju da se posao završi za 3 ili 5 godina.kurty wrote:ja sam ubjeđen da bi "mi" mogli da odradimo sve to do 2027 godine... mi kao operativci...Alfons Kauders wrote:U 6 godina nisu otvorili ni kilometar, vjerovatno neće ni za 7... A Terza mrtav hladan očekuje da će 2021-2027 izgraditi preostalih 220 kilometara?
Lik je legenda.
Njima je u interesu da što duže muzu pare koje će vraćati djeca naše djece.
Šta će raditi jedan Euro-Asfalt, Hering, Integral ako se u roku od 5 godina sve završi.
Krpljenje rupa i ostala građevina je kikiriki u odnosu na pare koje se vrte oko autoputa.
Da ne ulazim u detalje i ne spominjem produžetke ugovora, dodatne pare, itd...
A kada imaš ovakvog investitora u ovakvoj banana državi, pa to je raj za lov u mutnom.
- Thorgerson
#16520 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naslovnica wrote:Meni je jedino logično objašnjenje da građevinskim firmama čija se imena ovdje vrte (njihovim gazdama) nije u cilju da se posao završi za 3 ili 5 godina.
Šta će raditi jedan Euro-Asfalt, Hering, Integral ako se u roku od 5 godina sve završi.
Krpljenje rupa i ostala građevina je kikiriki u odnosu na pare koje se vrte oko autoputa.
A kada imaš ovakvog investitora u ovakvoj banana državi, pa to je raj za lov u mutnom.
Ne znam, meni to nema logike.Naslovnica wrote:Meni je jedino logično objašnjenje da građevinskim firmama čija se imena ovdje vrte (njihovim gazdama) nije u cilju da se posao završi za 3 ili 5 godina.kurty wrote:ja sam ubjeđen da bi "mi" mogli da odradimo sve to do 2027 godine... mi kao operativci...Alfons Kauders wrote:U 6 godina nisu otvorili ni kilometar, vjerovatno neće ni za 7... A Terza mrtav hladan očekuje da će 2021-2027 izgraditi preostalih 220 kilometara?
Lik je legenda.
Meni je logicnije da jedan Euroasfalt trebao da grize ovdje i jede projekte, da stvara sebi reference za dalje. Jer gdje drugo da ih stvori? Nego ovdje. Ja kao laik, mislim da građevinske firme ne snose krivicu, jer oni se i ne pitaju toliko koliko običan narod misli, građevinska firma se prijavi na tender prođe ili ne prođe i radi. Pa ne može Euroasfalt jebote sad kočiti izgradnju neke dionice.
Ili evo da se vratimo unazad pa da vidimo zašto određene dionice kasne i koji je razlog. Jer koliko sam ja upoznat u većini slučajeva razlog nije izvođač. Kad se izvođač izabere, dalje ide sve svojim tokom. Naravno, ako izuzmemo ova sranja oko Zenice.
Ja sam i dalje ubjeđen da naši susjedi, a naročito Hrvatska preko svojih satelita koči bilo kakav napredak Bosne i Hercegovine. Srbija također.
A mi, poludržava, izgubljeni u vremenu i prostoru nikako da se trgnemo i da krenemo.
I ovo ne bi bio prvi primjer. Jer ako ikome, na svijetu, ne odgovora put kroz BiH, pa to je onda Hrvatska.
Koliko su samo kočili preuzimanje neba?
Uzeli nam more.
Ne daju da se urede granice.
Preko lobista nas označavaju kao uporište terorizma, bez ikakvih valjanih dokaza, ičega.
Pa nije slučajno baš u economistu macron dao tu izjavu. I još porvh svega jedan Dodik direktni satelti Vučića u BiH kaže da je Macron upravu. Pa neka jedan investitor, neka jedan turista odustane od posjete BiH šteta je učinjena, država BiH je oslabljena, naravno i svi narodi u njoj. Ali to satelite boli briga, jer oni svakako ne ovise o ovoj državi.
Mislim, može to izgledati kao teorija zavjere. Ali činjenice i stanje na terenu ide u prilog tome, da se ne radi o zavjeri, nego jednostavno jednoj politici koja je 90 bila provođena oružanim putem, sada se to radi na jedan drugačiji način.
-
neki
#16521 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da ovo nije pozicija za stopu, čini mi se da je most južnije..Q_Line wrote:Konačno prva naznaka izgradnje mosta Počitelj, "zaokruženo" mjesto je vjerovatno jedno od pripremljenih zemljišta za stopu budućeg mosta, a većina tih stopa će upravo i biti s ove desne obale Neretve (na slici je gore sjever, dole jug, desna obala je s lijeve strane slike).
-
Naslovnica
#16522 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@Thor
drug, poso'o je dobar, a para laka.
Koje to reference trebaju EA za dalje, a da ih do sada nije dobio (ili da ih neće dobiti)?
Eto, Hranjen nešto čeprkaju, pa će dobiti referencu za Prenj.
Ostalo što rade u državi i inostranstvu im je sasvim dovoljnom, nema potrebe da grizu i jedu projekte, zašto bi. Bolje 10 godina uzimati po 50 miliona godišnje, nego za godinu uzeti 200 miliona.
Na stranu to što EA nema radnika, pogotovu kvalitetnih radnika. Sve što valja ode ili sagorijeva pod teretom nebrojenih obaveza.
Štp se tiče izbora izvođača, svi smo svjesni kako to kod nas funkcioniše, u velikom broju slučajeva. Šilji se i obaraju se tenderi, ili dok ne dobije onaj ko treba ili dok nekome ne dosadi, pa odustane.
U igri su mnogo moćni ljudi koji dogovaraju milionske poslove kao što ti i ja palamudimo na forumu.
Izvođač itekako može kočiti izgradnju neke dionice ako to želi, a pogotovu ako radi zajedno sa investitorom (vjerovao ti ili ne).
Sjednu ljudi, fino se dogovore, upapire šta i kako je dogovoreno, promijene šta treba, ko treba da potpiše - potpiše (jer ako ne potpiše nema ga više u poslu), i tako ti to ide.
drug, poso'o je dobar, a para laka.
Koje to reference trebaju EA za dalje, a da ih do sada nije dobio (ili da ih neće dobiti)?
Eto, Hranjen nešto čeprkaju, pa će dobiti referencu za Prenj.
Ostalo što rade u državi i inostranstvu im je sasvim dovoljnom, nema potrebe da grizu i jedu projekte, zašto bi. Bolje 10 godina uzimati po 50 miliona godišnje, nego za godinu uzeti 200 miliona.
Na stranu to što EA nema radnika, pogotovu kvalitetnih radnika. Sve što valja ode ili sagorijeva pod teretom nebrojenih obaveza.
Štp se tiče izbora izvođača, svi smo svjesni kako to kod nas funkcioniše, u velikom broju slučajeva. Šilji se i obaraju se tenderi, ili dok ne dobije onaj ko treba ili dok nekome ne dosadi, pa odustane.
U igri su mnogo moćni ljudi koji dogovaraju milionske poslove kao što ti i ja palamudimo na forumu.
Izvođač itekako može kočiti izgradnju neke dionice ako to želi, a pogotovu ako radi zajedno sa investitorom (vjerovao ti ili ne).
Sjednu ljudi, fino se dogovore, upapire šta i kako je dogovoreno, promijene šta treba, ko treba da potpiše - potpiše (jer ako ne potpiše nema ga više u poslu), i tako ti to ide.
-
almirkoba
#16523 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
koje to firme mogu raditi jeftinije,brže,kvalitetinije od dosadašnjih
ps nije provokacija već čisto info radi
-
Naslovnica
#16524 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na to pitanje se ne može dati konkretan odgovor.almirkoba wrote:koje to firme mogu raditi jeftinije,brže,kvalitetinije od dosadašnjih
-
Q_Line
#16525 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da si u pravu, stope će biti dole južnije, bliže obali rijeke, ali mislim da im je onda ovo neko privremeno sjedište, mjesto za opremu i sl.neki wrote:Mislim da ovo nije pozicija za stopu, čini mi se da je most južnije..Q_Line wrote:Konačno prva naznaka izgradnje mosta Počitelj, "zaokruženo" mjesto je vjerovatno jedno od pripremljenih zemljišta za stopu budućeg mosta, a većina tih stopa će upravo i biti s ove desne obale Neretve (na slici je gore sjever, dole jug, desna obala je s lijeve strane slike).