Pravno pitanje
Moderator: _BataZiv_0809
-
hfaruk10
#276 Re: Pravno pitanje
Pravno gledajući, vi kada ulazite u kino, odnosno kupite kartu vi se podvrgavate obligacionom odnosu. Drugim riječima sklapate ugovor sa kinom i prihvatate na određene stvari. Ako vam se ne da da vas rove, onda idete u kino gdje se ne rovi.
Dakle radi se o usmenom ugovoru. Kao kada kupujete novine na kiosku. Iako niste ništa potpisali, samom radnjom ste zaključili ugovor o kupovini novina.
Dakle radi se o usmenom ugovoru. Kao kada kupujete novine na kiosku. Iako niste ništa potpisali, samom radnjom ste zaključili ugovor o kupovini novina.
-
moonca
#277 Re: Pravno pitanje
Da, ali bi trebali na vidnom mjestu napisati- da kontrolisu sadrzaj tasni- no, kikiriki se moze unijeti i u dzepovima... 
- VenomousV
#278 Re: Pravno pitanje
U kojem roku je poslodavac obavezan odjaviti radnika sa osiguranja nakon sto mu se odobri neplaceno odsustvo?
Znam da je bilo razlike da li je neplaceno do 30 dana ili preko 30 dana, pa se odjavljivalo po isteku tih 30 dana... Kakva je sad situacija po tom pitanju?
Znam da je bilo razlike da li je neplaceno do 30 dana ili preko 30 dana, pa se odjavljivalo po isteku tih 30 dana... Kakva je sad situacija po tom pitanju?
-
hladan.preminger
#279 Re: Pravno pitanje
ako je prijava isti dan, onda bi trebala biti i odjava jer teku obaveze se do trenutka odjaveVenomousV wrote:U kojem roku je poslodavac obavezan odjaviti radnika sa osiguranja nakon sto mu se odobri neplaceno odsustvo?
ako ništa drugo unutar mjeseca u radnik odlazi na neplaćeno
-
hfaruk10
#280 Re: Pravno pitanje
Svakako da trebate biti upoznati sa tim na prigodan način.moonca wrote:Da, ali bi trebali na vidnom mjestu napisati- da kontrolisu sadrzaj tasni- no, kikiriki se moze unijeti i u dzepovima...
-
hfaruk10
#281 Re: Pravno pitanje
Odjavljuje se sa danom kada radnik stupi na neplaćeno odsustvo, osim ako drugačije nije uređeno kolektvinim ili pravilnikom o radu.VenomousV wrote:U kojem roku je poslodavac obavezan odjaviti radnika sa osiguranja nakon sto mu se odobri neplaceno odsustvo?
- VenomousV
#282 Re: Pravno pitanje
Nema granskog kolektivnog a Pravilnik ne obrađuje tu materiju.hfaruk10 wrote:Odjavljuje se sa danom kada radnik stupi na neplaćeno odsustvo, osim ako drugačije nije uređeno kolektvinim ili pravilnikom o radu.VenomousV wrote:U kojem roku je poslodavac obavezan odjaviti radnika sa osiguranja nakon sto mu se odobri neplaceno odsustvo?
Znaci odmah se odjavljuje bez obzira na duzinu neplacenog odsustva
- teuta06
#283 Re: Pravno pitanje
Moze li mi netko uputiti link propisa u kojem se navode kazneno-popravne ustanove u BiH i kakvog su tipa?
- Haris.ba
#284 Re: Pravno pitanje
Zakon o izvršenju krivičnopravnih sankcija.
Na stranici ministarstva pravde bi trebao da bude spisak.
Na stranici ministarstva pravde bi trebao da bude spisak.
- Number8
#285 Re: Pravno pitanje
Ne znam da li je ovo odgovarajuće mjesto za ovakvu prirodu pitanja, ali nisam uspio naći "prikladniju temu".
Pa da probam ovdje zamoliti nekog, ko je upoznat sa zakonima BiH (a i EU), da li zna kako se pravno može osigurati vlastita web stranica koja je neki vid registra firmi, pravnih lica i još nekih podataka koji su javno dostupni. Odnosno da dugoročno se ta stranica kao i pravno lice koje je vezano za nju, zakonski ogradi od potencijalnih komplikacija, klijenata i slično. Jednostavno da mogu poslovati "bez brige" i legalno, te da se na osnovu toga napiše "privacy terms"
Nadam se nečijoj pomoći i odgovoru. Unaprijed zahvalan.
Pa da probam ovdje zamoliti nekog, ko je upoznat sa zakonima BiH (a i EU), da li zna kako se pravno može osigurati vlastita web stranica koja je neki vid registra firmi, pravnih lica i još nekih podataka koji su javno dostupni. Odnosno da dugoročno se ta stranica kao i pravno lice koje je vezano za nju, zakonski ogradi od potencijalnih komplikacija, klijenata i slično. Jednostavno da mogu poslovati "bez brige" i legalno, te da se na osnovu toga napiše "privacy terms"
- Averus
#286 Re: Pravno pitanje
Nisam vidio temu na vrijeme 

Većinom mi predlažu kao NGO, ali eto zanima me pravno mišljenjeAverus wrote:Zdravo dragi pravnici,
Možete li me uputiti - koji bi mi bio najbolji pristup ovome?
Napravio sam eSports organizaciju, već postoji nekoliko mjeseci.
Želim da je legalizujem, tj registrujem u nekom obliku, kako bih u budućnosti mogao konkurisati na projekte i tražiti sponzorstva.
Trebaju mi prijedlozi kako i šta mi treba da od toga napravim legalni pravni subjekt, a da me ne deru porezi isl. svaki mjesec.
- teuta06
#287 Re: Pravno pitanje
jedno pitanje
Ukoliko firma nema zaposlenika pravnika, a želi pokrenuti tužbe protiv osoba jer nisu na vrijeme placali određene račune... da li za zastupanje pred sudom onda mora unajmiti odvjetnika? Direktor nije pravnik i nemoguce je da on zastupa pravnu osobu pred sudom.
Ukoliko firma nema zaposlenika pravnika, a želi pokrenuti tužbe protiv osoba jer nisu na vrijeme placali određene račune... da li za zastupanje pred sudom onda mora unajmiti odvjetnika? Direktor nije pravnik i nemoguce je da on zastupa pravnu osobu pred sudom.
-
zLatk0
#288 Re: Pravno pitanje
Ogromni Disclaimer sa privacy terms i bit ćeš OK prema trećim stranama, naravno moras postovati data protection i da tvoji korisnici znaju prava i obaveze (naravno da ces se ti vise ograditi, ali u sklopu zakona)Number8 wrote: ↑22/10/2019 14:15 Ne znam da li je ovo odgovarajuće mjesto za ovakvu prirodu pitanja, ali nisam uspio naći "prikladniju temu".
Želiš izvlačiti pare iz te organizacije ili ulagati u neki razvoj projekata bez povlačenja sredstava ?Averus wrote: ↑22/10/2019 14:38 Nisam vidio temu na vrijeme
Većinom mi predlažu kao NGO, ali eto zanima me pravno mišljenjeAverus wrote:Zdravo dragi pravnici,
Želim da je legalizujem, tj registrujem u nekom obliku, kako bih u budućnosti mogao konkurisati na projekte i tražiti sponzorstva.
Trebaju mi prijedlozi kako i šta mi treba da od toga napravim legalni pravni subjekt, a da me ne deru porezi isl. svaki mjesec.![]()
NGO ne moze da povlači pare u džep osnivaca
- Haris.ba
#289 Re: Pravno pitanje
Pa sama si sebi odgovorila. Ako direktor nije pravnik i ne zna ništa oko postupka, šta ti preostaje?teuta06 wrote: ↑21/11/2019 14:38 jedno pitanje
Mada direktor može sam pokrenuti parnicu do 50 milja vrijednosti.
- teuta06
#290 Re: Pravno pitanje
ma mozda nisam bila do kraja jasna... za tu firmu ima osoba (pravnik) koja moze napisati tuzbe...ali nije zaposlenik te firme... pa stoga pretpostavljam da je direktor ne moze ovlastiti da zastupa navedenu firmu u sporu?Haris.ba wrote: ↑21/11/2019 15:33Pa sama si sebi odgovorila. Ako direktor nije pravnik i ne zna ništa oko postupka, šta ti preostaje?teuta06 wrote: ↑21/11/2019 14:38 jedno pitanje
Znam da direktor moze pokrenuti, ali jednostavno ne vjerujem da je sposoban da zastupa firmu u takvom sporu pred sudom.
- Averus
#291 Re: Pravno pitanje
U početku želim da mogu kao pravno lice aplicirati na projektezLatk0 wrote: ↑21/11/2019 14:58Želiš izvlačiti pare iz te organizacije ili ulagati u neki razvoj projekata bez povlačenja sredstava ?Averus wrote:Zdravo dragi pravnici,
Trebaju mi prijedlozi kako i šta mi treba da od toga napravim legalni pravni subjekt, a da me ne deru porezi isl. svaki mjesec.
Većinom mi predlažu kao NGO, ali eto zanima me pravno mišljenje![]()
NGO ne moze da povlači pare u džep osnivaca
Na duže staze, naravno da sam zainteresovan i za zaradu. Par poznanika mi je reklo da tu "zaradu osnivača" kod nas većinom pakuju kao npr da učestvuje i osnivač u projektu s nekim zadacima i da bude plaćen kao i ostali radnici.
- Haris.ba
#292 Re: Pravno pitanje
Član 301.teuta06 wrote: ↑21/11/2019 15:40ma mozda nisam bila do kraja jasna... za tu firmu ima osoba (pravnik) koja moze napisati tuzbe...ali nije zaposlenik te firme... pa stoga pretpostavljam da je direktor ne moze ovlastiti da zastupa navedenu firmu u sporu?Haris.ba wrote: ↑21/11/2019 15:33Pa sama si sebi odgovorila. Ako direktor nije pravnik i ne zna ništa oko postupka, šta ti preostaje?teuta06 wrote: ↑21/11/2019 14:38 jedno pitanje
Znam da direktor moze pokrenuti, ali jednostavno ne vjerujem da je sposoban da zastupa firmu u takvom sporu pred sudom.
(1) Punomoćnik može biti advokat, advokatsko društvo ili uposlenik službe za besplatnu pravnu
pomoć, kao i za pravna lica uposlenik tog pravnog lica, a za fizička lica bračni, odnosno vanbračni
drug stranke ili srodnik stranke po krvi po pravoj liniji do bilo kojeg stepena, u pobočnoj do
četvrtog stepena zaključno, odnosno srodnik po tazbini zaključno do drugog stepena.
Član 301a.
Ako u parnicama o imovinskopravnim zahtjevima vrijednost predmeta spora prelazi iznos 50.000
konvertibilnih maraka, punomoćnici pravnih lica mogu biti samo osobe koje imaju položen
pravosudni ispit.
- nKrkan
#293 Re: Pravno pitanje

Upućeni iz ovih branši , sta znaci ovo , osnov za uplatu doprinosa 589,22
Blagodarim odgovor
-
kuli1961
- nKrkan
-
kuli1961
#296 Re: Pravno pitanje
Koja je suma neto plate navedena u ugovoru o radu? Ova od cca 589 KM ili neka druga- manja-veca?
Trebalo bi da je tih 589,22 KM u ugovoru. Ako jeste, a poslodavac ti realno na tvoj racun isplacuje manje- kako navodis 406 KM, tada te potkrada za razliku.
Ako ti na racun isplacuje 406 KM a razliku do 589,22 isplacuje "iz ruke u ruku" (gotovina), a uplaćuje ti poreze i doprinose na 589,22 KM- tada ne vidim tu nikakvu logiku.
- nKrkan
#297 Re: Pravno pitanje
U ugovoru nema ništakuli1961 wrote: ↑22/11/2019 09:27Koja je suma neto plate navedena u ugovoru o radu? Ova od cca 589 KM ili neka druga- manja-veca?
Trebalo bi da je tih 589,22 KM u ugovoru. Ako jeste, a poslodavac ti realno na tvoj racun isplacuje manje- kako navodis 406 KM, tada te potkrada za razliku.
Ako ti na racun isplacuje 406 KM a razliku do 589,22 isplacuje "iz ruke u ruku" (gotovina), a uplaćuje ti poreze i doprinose na 589,22 KM- tada ne vidim tu nikakvu logiku.
-
kuli1961
#298 Re: Pravno pitanje
Varijante muljanja su bezbrojne.nKrkan wrote: ↑22/11/2019 10:57U ugovoru nema ništakuli1961 wrote: ↑22/11/2019 09:27Koja je suma neto plate navedena u ugovoru o radu? Ova od cca 589 KM ili neka druga- manja-veca?
Ako ti na racun isplacuje 406 KM a razliku do 589,22 isplacuje "iz ruke u ruku" (gotovina), a uplaćuje ti poreze i doprinose na 589,22 KM- tada ne vidim tu nikakvu logiku.samo smo dogovorili veci iznos od ovog koji je napisan na papiru. Interesira me baš zbog ove cife jer nisam radio citav mjesec , hoceli ovo 589 ići na banku, ili ima mogucnost da uplati 406 bez obzira sta pise na ovom papiru
Ali, u ugovoru o radu mora biti naznacen iznos plate, to je obavezni element ugovora i tako je propisano Zakonom o radu. Da je reda i postovanja zakona, kao sto nije, to stvarno ugovoreno bi moralo biti u ugovoru. Posto si uslikao PIO/MIO obrzaac prijave/odjave radnika sa sumom od 589,22KM, toliko bi trebalo da ti uplati, jer ce na tu sumu poslodavac uplatiti doprinose. Nema zakonsku mogucnost da uplati 406, kazem- nema zakonsku moguvcnost, ali sta ce uraditi.. neces znati dok ti ne stigne izvjestaj iz banke.
- nKrkan
#299 Re: Pravno pitanje
Sta ja znam firma je regularna sto se tiče plaćanja. Na mom ugovoru nema nikakve cifre , samo neki opći član o platama. Kad sam dosao pitao sam kolege ,kako njima ide , govore mi oko 600 na račun ostalo na ruke , implicralo bi jel te da su tu negdje oko te cifre koja piše na papiru. Mene sad samo inteteresuje za ovaj mjesec posto cu imati 15 dana cca rada, hoce li mi i zato dati 592 iako nemam fullkuli1961 wrote: ↑22/11/2019 11:08
Varijante muljanja su bezbrojne.
Ali, u ugovoru o radu mora biti naznacen iznos plate, to je obavezni element ugovora i tako je propisano Zakonom o radu. Da je reda i postovanja zakona, kao sto nije, to stvarno ugovoreno bi moralo biti u ugovoru. Posto si uslikao PIO/MIO obrzaac prijave/odjave radnika sa sumom od 589,22KM, toliko bi trebalo da ti uplati, jer ce na tu sumu poslodavac uplatiti doprinose. Nema zakonsku mogucnost da uplati 406, kazem- nema zakonsku moguvcnost, ali sta ce uraditi.. neces znati dok ti ne stigne izvjestaj iz banke.
-
kuli1961
#300 Re: Pravno pitanje
Prvo- u ugovoru mora biti naznacena osnovna- neto plata.nKrkan wrote: ↑22/11/2019 11:51Sta ja znam firma je regularna sto se tiče plaćanja. Na mom ugovoru nema nikakve cifre , samo neki opći član o platama. Kad sam dosao pitao sam kolege ,kako njima ide , govore mi oko 600 na račun ostalo na ruke , implicralo bi jel te da su tu negdje oko te cifre koja piše na papiru. Mene sad samo inteteresuje za ovaj mjesec posto cu imati 15 dana cca rada, hoce li mi i zato dati 592 iako nemam fullkuli1961 wrote: ↑22/11/2019 11:08
Varijante muljanja su bezbrojne.
Drugo, u mjesecu nisi ostvario sve radne sate, vjerovatno bolovanje, tj. "privremena sprijecenost za rad". U takvom slucaju, rijec je o naknadi plate, pa ces dobiti -bice ti uplaćen -odredjeni procenat- mislim da se krece od 70% do 90%, zavisi sta je rekao konkretni Pravilnik iz te oblasti. . i zavisno od toga sta je osnov sprijecenosti za rad. Vjerovatna opcija je da ce ti na racun uplatiti npr. 70% od 589,22 KM, a za cash dio- nemam pojma---
Tvoja firma naravno nije nimalo regularna, prvo- u ugovoru nema iznosa plate (moglo bi proci i to sa "članom o platama", ako u tom "članu" jasno stoji kolika ti je neto plata nakon oporezivanja), drugo- ocito je dio ide na racun a dio u cash-u- time zakidaju i tebe i drzavu. Tebe- jer ti na manju osnovicu uplacuju manje doprinosa, pa ce ti penzija kad dodje virjeme biti mizerija, a zakidaju drzavu. jer na dio koji ti daju na ruke ne placaju nista. Dakle, i po osnovu ovakvog zakidanja ostvaruju extra profit, a to je krivicno djelo. No, nista novo u ovom Apsurdistanu.