Važnost "muslimanskog" imena?
-
theTruePath
#201 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ajmo od pocetka onda,nauci sta je ulema 
- Kemal Malovčić
#202 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
1. Ulema je nešto a ne neko. Ah, dosadno... 
-
theTruePath
#203 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
idi spavaj kasno je 
- Kemal Malovčić
#204 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Neka, čekam neki tvoj posljeponoćni ders. 
-
theTruePath
#205 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
iznenadjen sam,znas za rijec ders

- Kemal Malovčić
#206 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Možda se Tako Zovem. 
- Kemal Malovčić
#207 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ders Malovčić
- ćiribiribela
#208 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Svaka cast true path, reci im... 
-
theTruePath
#209 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
drago mi je Ders 
- Kemal Malovčić
#210 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
I meni, Aleksa.theTruePath wrote:drago mi je Ders
-
theTruePath
#211 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Aleksa,Aleksa Dinson 
- SugarCookie
#212 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
De baš da prolistam temu, koju sam započeo jer je prvenstveno mene zanimalo.theTruePath wrote:Nije bitno sta forumasi pricaju o vjeri,bitna je ulema kod tih pitanja ,i to je objasnjeno 100 puta,prolistaj temu.
Imaš li ikakav link sa argumentiranom definicijom koknretno muslimanskih imena iz prošlosti, sadašnjosti i za budućnost?
-
theTruePath
#213 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
I to sam dao prije par stranica,za tebe koji si presao na islam,za detalje salji pitanja ucenim ljudima
- SugarCookie
#214 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Onda si saam kasnije naveo da je ovo u slučaju prelaska, ali nisi nigdje naveo zašto je neophodno dati dijetetu "muslimansko" ime.theTruePath wrote:Names carry meanings, and every person will be influenced by (the meaning of) his name, in most cases. Man is required to call himself – or his children – by good names with good meanings, so that they will be influenced positively by their names.
Islam came to the Arabs and the non-Arabs, and it is not essential for a new Muslim to take an Arabic name, rather what is required is that he should not have a name that is ugly or carries a meaning that goes against Islam. Many Persians and Byzantines embraced Islam and kept their names, and did not change them.
Objasni mi šta čini tu krucijalnu razliku. Kako to da Aliju i Iliju djeli samo jedno slovo, i religijska pripadnost?
-
theTruePath
#215 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
zasto je nebo plavo
rekoh pitaj ucene,ja ucen u islamu nisam
evo:
[email protected]
odgovorit ce ti dr Enes Ljevakovic
rekoh pitaj ucene,ja ucen u islamu nisam
evo:
[email protected]
odgovorit ce ti dr Enes Ljevakovic
- SugarCookie
#216 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ovo je već ponižavajuće. Prilikom sve svoje potražnje za znanjem koja me je dovela na kraju Islamu mi nikako nije naumpalo da posjetim stranicu Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine..
Pratim ja redovno pitanja i odgovore na pomenutoj stranici, i imam svoje razloge radi kojih se nisam obratio uvaženom Dr. Ljevakoviću u vezi ovoga. Tebi hvala u svakom slučaju.
Pratim ja redovno pitanja i odgovore na pomenutoj stranici, i imam svoje razloge radi kojih se nisam obratio uvaženom Dr. Ljevakoviću u vezi ovoga. Tebi hvala u svakom slučaju.
- LolaLola
#217 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Mene su ucili da ime ne cini covjeka.
Ja sam mozda endem.
Ja sam mozda endem.
-
biofa
#218 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ljudi će na Sudnjem danu biti prozivani svojim imenima, zato je za muslimane važno da imaju lijepa muslimanska imena, a najljepša potiču iz arapskog jezika zbog svojih lijepih značenja, a arapski jezik je jezik Časnog Kur'ana!
- fatamorgana
#219 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
e jes' i tebi vala neko ime .... ču' "biofa", zamisli kad te budu prozivali na sudnjem danu : biofa, biofa.... raja oko tebe će se garant keseriti,biofa wrote:Ljudi će na Sudnjem danu biti prozivani svojim imenima, zato je za muslimane važno da imaju lijepa muslimanska imena, a najljepša potiču iz arapskog jezika zbog svojih lijepih značenja, a arapski jezik je jezik Časnog Kur'ana!
-
devils riper
#220 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
djetetu treba dati lijepo muslimansko ime da bi se ono ponašalo u skladu sa svojim imenom. naglasak na treba, jer musliman i mumin može biti samo onaj ko prouči šehadet i kasnije se ponaša u skladu sa knjigom i sunetom poslanika.
imena prvenstveno trebaju biti arapska, jer je i knjiga isključivo na arapskom i kada se obavlja namaz obavlja se isključivo na arapskom. tako da turska i perzijska imena, izuzev nekih staroperzijskih nisu muslimanska. zanimljivo je što Bošnjaci/bosanski muslimani ne uzimaju Albanska imena i ne daju ih svojoj djeci....
imena prvenstveno trebaju biti arapska, jer je i knjiga isključivo na arapskom i kada se obavlja namaz obavlja se isključivo na arapskom. tako da turska i perzijska imena, izuzev nekih staroperzijskih nisu muslimanska. zanimljivo je što Bošnjaci/bosanski muslimani ne uzimaju Albanska imena i ne daju ih svojoj djeci....
- fatamorgana
#221 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
a i ti vala imaš n'akav džehennemski nick,devils riper wrote:djetetu treba dati lijepo muslimansko ime da bi se ono ponašalo u skladu sa svojim imenom. naglasak na treba, jer musliman i mumin može biti samo onaj ko prouči šehadet i kasnije se ponaša u skladu sa knjigom i sunetom poslanika.
- NIN
#222 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
fatamorgana wrote:a i ti vala imaš n'akav džehennemski nick,devils riper wrote:djetetu treba dati lijepo muslimansko ime da bi se ono ponašalo u skladu sa svojim imenom. naglasak na treba, jer musliman i mumin može biti samo onaj ko prouči šehadet i kasnije se ponaša u skladu sa knjigom i sunetom poslanika.
jos da skontam sta mu je ovo riper...
-
biofa
#223 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Zar ti "fatamorgana", smatraš biofa imenom? Nije napisano velikim slovom! ... Moje ime ima veoma lijepo značenje!fatamorgana wrote:e jes' i tebi vala neko ime .... ču' "biofa", zamisli kad te budu prozivali na sudnjem danu : biofa, biofa.... raja oko tebe će se garant keseriti,biofa wrote:Ljudi će na Sudnjem danu biti prozivani svojim imenima, zato je za muslimane važno da imaju lijepa muslimanska imena, a najljepša potiču iz arapskog jezika zbog svojih lijepih značenja, a arapski jezik je jezik Časnog Kur'ana!
- Kemal Malovčić
#224 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Hoću li ja u džehenem ako govorim zdravo umjesto selamunalejk?
- Muhamed Đakmić
#225 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Nećeš, ali hoćeš jer si ćafirKemal Malovčić wrote:Hoću li ja u džehenem ako govorim zdravo umjesto selamunalejk?