Važnost "muslimanskog" imena?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
theTruePath

#201 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Ajmo od pocetka onda,nauci sta je ulema :D
Kemal Malovčić

#202 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Kemal Malovčić »

1. Ulema je nešto a ne neko. Ah, dosadno... :sad:
theTruePath

#203 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

idi spavaj kasno je :D
Kemal Malovčić

#204 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Kemal Malovčić »

Neka, čekam neki tvoj posljeponoćni ders. :mrgreen:
theTruePath

#205 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

iznenadjen sam,znas za rijec ders :shock: :lol:
Kemal Malovčić

#206 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Kemal Malovčić »

Možda se Tako Zovem. :mrgreen:
Kemal Malovčić

#207 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Kemal Malovčić »

Ders Malovčić
ćiribiribela

#208 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by ćiribiribela »

Svaka cast true path, reci im... :D
theTruePath

#209 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

drago mi je Ders :D
Kemal Malovčić

#210 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Kemal Malovčić »

theTruePath wrote:drago mi je Ders :D
I meni, Aleksa. :mrgreen:
theTruePath

#211 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Aleksa,Aleksa Dinson :D
SugarCookie

#212 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by SugarCookie »

theTruePath wrote:Nije bitno sta forumasi pricaju o vjeri,bitna je ulema kod tih pitanja ,i to je objasnjeno 100 puta,prolistaj temu.
De baš da prolistam temu, koju sam započeo jer je prvenstveno mene zanimalo. :roll:

Imaš li ikakav link sa argumentiranom definicijom koknretno muslimanskih imena iz prošlosti, sadašnjosti i za budućnost?
theTruePath

#213 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

I to sam dao prije par stranica,za tebe koji si presao na islam,za detalje salji pitanja ucenim ljudima
SugarCookie

#214 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by SugarCookie »

theTruePath wrote:Names carry meanings, and every person will be influenced by (the meaning of) his name, in most cases. Man is required to call himself – or his children – by good names with good meanings, so that they will be influenced positively by their names.

Islam came to the Arabs and the non-Arabs, and it is not essential for a new Muslim to take an Arabic name, rather what is required is that he should not have a name that is ugly or carries a meaning that goes against Islam. Many Persians and Byzantines embraced Islam and kept their names, and did not change them.
Onda si saam kasnije naveo da je ovo u slučaju prelaska, ali nisi nigdje naveo zašto je neophodno dati dijetetu "muslimansko" ime.

Objasni mi šta čini tu krucijalnu razliku. Kako to da Aliju i Iliju djeli samo jedno slovo, i religijska pripadnost?
theTruePath

#215 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

zasto je nebo plavo :-)

rekoh pitaj ucene,ja ucen u islamu nisam

evo:

[email protected]

odgovorit ce ti dr Enes Ljevakovic
SugarCookie

#216 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by SugarCookie »

Ovo je već ponižavajuće. Prilikom sve svoje potražnje za znanjem koja me je dovela na kraju Islamu mi nikako nije naumpalo da posjetim stranicu Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine..

Pratim ja redovno pitanja i odgovore na pomenutoj stranici, i imam svoje razloge radi kojih se nisam obratio uvaženom Dr. Ljevakoviću u vezi ovoga. Tebi hvala u svakom slučaju.
LolaLola

#217 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by LolaLola »

Mene su ucili da ime ne cini covjeka.

Ja sam mozda endem. :cry:
biofa

#218 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by biofa »

Ljudi će na Sudnjem danu biti prozivani svojim imenima, zato je za muslimane važno da imaju lijepa muslimanska imena, a najljepša potiču iz arapskog jezika zbog svojih lijepih značenja, a arapski jezik je jezik Časnog Kur'ana!
fatamorgana

#219 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by fatamorgana »

biofa wrote:Ljudi će na Sudnjem danu biti prozivani svojim imenima, zato je za muslimane važno da imaju lijepa muslimanska imena, a najljepša potiču iz arapskog jezika zbog svojih lijepih značenja, a arapski jezik je jezik Časnog Kur'ana!
e jes' i tebi vala neko ime .... ču' "biofa", zamisli kad te budu prozivali na sudnjem danu : biofa, biofa.... raja oko tebe će se garant keseriti, :wink:
devils riper

#220 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by devils riper »

djetetu treba dati lijepo muslimansko ime da bi se ono ponašalo u skladu sa svojim imenom. naglasak na treba, jer musliman i mumin može biti samo onaj ko prouči šehadet i kasnije se ponaša u skladu sa knjigom i sunetom poslanika.

imena prvenstveno trebaju biti arapska, jer je i knjiga isključivo na arapskom i kada se obavlja namaz obavlja se isključivo na arapskom. tako da turska i perzijska imena, izuzev nekih staroperzijskih nisu muslimanska. zanimljivo je što Bošnjaci/bosanski muslimani ne uzimaju Albanska imena i ne daju ih svojoj djeci....
fatamorgana

#221 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by fatamorgana »

devils riper wrote:djetetu treba dati lijepo muslimansko ime da bi se ono ponašalo u skladu sa svojim imenom. naglasak na treba, jer musliman i mumin može biti samo onaj ko prouči šehadet i kasnije se ponaša u skladu sa knjigom i sunetom poslanika.

imena prvenstveno trebaju biti arapska, jer je i knjiga isključivo na arapskom i kada se obavlja namaz obavlja se isključivo na arapskom. tako da turska i perzijska imena, izuzev nekih staroperzijskih nisu muslimanska. zanimljivo je što Bošnjaci/bosanski muslimani ne uzimaju Albanska imena i ne daju ih svojoj djeci....
a i ti vala imaš n'akav džehennemski nick, :wink:
NIN

#222 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
devils riper wrote:djetetu treba dati lijepo muslimansko ime da bi se ono ponašalo u skladu sa svojim imenom. naglasak na treba, jer musliman i mumin može biti samo onaj ko prouči šehadet i kasnije se ponaša u skladu sa knjigom i sunetom poslanika.

a i ti vala imaš n'akav džehennemski nick, :wink:
:lol:

jos da skontam sta mu je ovo riper... :lol:
biofa

#223 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by biofa »

fatamorgana wrote:
biofa wrote:Ljudi će na Sudnjem danu biti prozivani svojim imenima, zato je za muslimane važno da imaju lijepa muslimanska imena, a najljepša potiču iz arapskog jezika zbog svojih lijepih značenja, a arapski jezik je jezik Časnog Kur'ana!
e jes' i tebi vala neko ime .... ču' "biofa", zamisli kad te budu prozivali na sudnjem danu : biofa, biofa.... raja oko tebe će se garant keseriti, :wink:
Zar ti "fatamorgana", smatraš biofa imenom? Nije napisano velikim slovom! ... Moje ime ima veoma lijepo značenje! :D
Kemal Malovčić

#224 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Kemal Malovčić »

Hoću li ja u džehenem ako govorim zdravo umjesto selamunalejk?
Muhamed Đakmić

#225 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Muhamed Đakmić »

Kemal Malovčić wrote:Hoću li ja u džehenem ako govorim zdravo umjesto selamunalejk?
Nećeš, ali hoćeš jer si ćafir :D
Post Reply